Dodaj do ulubionych

CO ZROBILIŚĆIE Z PARKIEM KINGI?!

17.01.05, 15:41
mam pytanie czy ktoś z was szedł ostatnio parkiem?widzieliście ile tam wycieli drzew ?bynajmniej nie chorych często młodych w bardzo dobrym stanie?czemu się nikt tym nie zainteresował?rozumiem,że panowie radni mają inne problemy ale bez przesady niedługo nie zostanie już tam żadne drzewo!a wydz.ochrony środowiska bagatelizuje sprawę,zróbcie coś,niszczymy nie tylko płuca miasta ale i gniazda ptaków,a co za tym idzie ochronę przed robactwem,
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: CO ZROBILIŚĆIE Z PARKIEM KINGI?! 17.01.05, 22:48
      Moze kurka siwa na papier toaletowy drzewa potrzebowali?
      • rita100 Re: CO ZROBILIŚĆIE Z PARKIEM KINGI?! 18.01.05, 11:28
        Nie byłam ostatnio w Parku Kingi, ale od strony Kingi dawniej był bardzo
        zaniedbany i strach było nawet tamtendy iść - moze cos planuja i czymś nas
        zaskocza ?
        Pewnie w okolicy jakiś stolarz mieszka i drzewo na krzesla piotrzebował ;))))
    • carrissimus1 Re: CO ZROBILIŚĆIE Z PARKIEM KINGI?! 18.01.05, 14:53
      Park Kingi ? Jak przez mgłę przypominam sobie...był dziwny, bez kwiatów, szary,
      smutny ale stylowy. Pamietam wycieczkę klasową z pania Guzikowa, naszą
      polonistka (z Kolegium Ojców Reformatów). Opowiadałem Jej o mojej lekturze
      Prousta "W poszukiwaniu straconego czasu". Była zdumiona, zaskoczona... ale
      faktem jest, że miałem tzw "gadanego" ale pisac nie umiałem...., dopiero po
      wielu latach zacząłem skrobać...
      • kgeorge Re: CO ZROBILIŚĆIE Z PARKIEM KINGI?! 26.01.05, 20:33
        DZIENNIK POLSKI 26 styczeń 2005r.

Będzie jak nowy

Zmiany w parku Kingi
        Kopalnia Soli "Wieliczka" przystąpiła do prac, które mają doprowadzić do zmiany
        wyglądu parku Kingi. Porządkowany jest drzewostan, trwa przycinanie koron drzew
        i gałęzi. Rozpoczęto również renowację parkowego stawu.
        Projekt odnowy parkowej zieleni opracowywany jest przez zespół naukowców z
        Wydziału Architektury Krajobrazu Politechniki Krakowskiej pod kierownictwem
        prof. Aleksandra Böhma.
        - Prace porządkowe powinny być zakończone do wiosny. Wtedy, jeśli będzie już
        zgoda wojewódzkiego konserwatora zabytków, przystąpimy do sadzenia nowych drzew
        i krzewów. Najwięcej gatunków - przede wszystkim kwitnących - ma być
        nasadzonych wokół stawu - mówi dendrolog Stefan Kisielowski, kierujący
        renowacją zieleni w parku Kingi.
        Kolejne elementy odnowy - to miejsca nazwane w projekcie "plamami słońca", a
        więc trawniki, których przez ostatnie lata w parku właściwie nie było, ponieważ
        gęste korony drzew zasłaniały światło słoneczne. W parku wyznaczone zostaną
        również alejki spacerowe.
        Kopalniane zamierzenia to również zmiana zabudowy, która ma nawiązywać do
        historycznego wizerunku parku. Obiekty, mieszczące niegdyś salinarne łaźnie,
        zostaną wyburzone, a następnie zbudowane według nowej koncepcji. W parku
        powstanie również muszla koncertowa i obiekty tzw. małej architektury.
        Prace zaplanowano z dużym rozmachem, ale jednocześnie w ten sposób, aby podczas
        ich trwania park nie zmienił się wyłącznie w plac budowy. Przez czas
        modernizacji (ma potrwać 2-3 lata) dostęp do parku może być utrudniony, ale nie
        zamknięty.
        • rita100 Re: CO ZROBILIŚĆIE Z PARKIEM KINGI?! 27.01.05, 15:55
          wreszcie ktoś się tym terenem zainteresował, mysle , ze będzie tam pieknie
          • ab7777 Re: CO ZROBILIŚĆIE Z PARKIEM KINGI?! 16.02.05, 10:09
            te? my?l?,?e tam b?dzie pi?knie..ah..te wyci?te drzewa,zwa?y ?mieci i nowy park w 2089 taaak b?dzie pi?knie , uspokoi?a? mnie..
            • anleel Re: CO ZROBILIŚĆIE Z PARKIEM KINGI?! 25.02.05, 23:01
              droga ab7777 nie uzywaj polskich znaków jak piszesz bo sie tego czytac nie
              da :) Ps trzymam kciuki za Twoje 'examy' :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka