Dodaj do ulubionych

proszę napiszcie jak TO się nazywa (+ascendent?)

IP: *.aster.pl 26.06.05, 19:39
Witam i od razu zastrzegam, że jestem laikiem, więc proszę się nie śmiać.
Napiszcie proszę, czy "linia życia" (taka na dłoni) ma jakąś swoją nazwę?
Ewentualnie potrzebne są mi określenia na czyjąś "drogę życiową" - może to ma
swoją nazwę we wróżbiarstwie lub jakieś orientalnej religii-folozfii? Oraz na
"przemianę duchową" kogoś.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
A w ps. - w jakimś wątku widziałam, że potaficie z określić ascendent. Wie
ktoś jaki jest mój: 13.04.1974 r. Warszawa, godz. 18.05? Z ciekawości pytam... :)
Pozdrowienia!
Obserwuj wątek
    • anahella Ascendent 27.06.05, 19:11
      20 stopni Wagi, jako ze jest tam bardzo blisko Uran mozesz odczuwac energie
      wodnikowe.
      • Gość: efekt jo-jo Re: Ascendent IP: *.aster.pl 28.06.05, 12:06
        dzieki ;)
        A mozesz mi jeszcze odpwowiedzieć, jak wazny jest ascendent? Bo jeśli chodzi o
        znak zodiaku, to mój opis (żaden) kompletnie do mnie nie pasuje. Czy to znaczy,
        ze jestem bardziej Waga niż Baran? Po co określa się ascendenty?
        Pozdro :)
        • anahella Re: Ascendent 30.06.05, 01:54
          Zeby wyjasnic dokladnie musialabym przepisac tu jakis podrecznik, ale postaram
          sie zrobic to krotko. Gdybys czegos nie zrozumiala - dopytaj.

Horoskop dla czlowieka, to nie jest ten jeden znak, o ktorym pisze sie w
          gazetach. Kazdy czlowiek ma horoskop zlozony ze wszystkich znakow zodiaku.
          Wpisuje sie w zodiak pozycje swiatel (Slonce i Ksiezyc) oraz planet (od
          Merkurego do Plutona). Kazdy obiekt ma swoje znaczenie: Slonce - ego, Ksiezyc -
          emocje, Merkury - intelekt, Wenus - wspozlycie z ludzmi, Mars - sposob
          dzialania. I tak az do Plutona.
          A wiec planety mowia nam o konkretnych cechach, znaki zodiaku opisuja ich
          jakosc.

Jest jeszcze jeden podzial kola horoskopu. To sa domy, czyli odcinki horoskopu.
          One mowia o dziedzinach zycia, w jakich dzialaja planety.
          Ten ostatni podzial to wypadkowa czasu i miejsca urodzenia. Ascendent to
          poczatek pierwszego domu i co za tym idzie - horoskopu. Fizycznie wskazuje znak
          zodiaku w ktorym w dniu Twoich urodzin wschodzilo Slonce. Jest inny punkt -
          zwany Descendentem, czyli przeciwny do Ascendentu. Jest to punkt, w ktorym tego
          dnia Slonce zachodzilo. Potocznie na oba punkty mowi sie horyzont, bo tymze
          jest polaczenie ich obu. Zatem jezeli ktos ma Ascendent w Wadze, to Descendent
          bedzie zawsze w Baranie. Asc w Pannie - Dsc w Rybach itp.

Intepretacyjnie Ascendent i Descendent sa punktami odpowiednio: ascendent -
          punkt "ja", descendent - punkt "ty".

Ascendet opowiada nam jak sie kreujemy, jak chcielibysmy sie widziec. Czesto
          odzwierciedla sie w sposobie ubierania, chodzenia, gestach. Waga na Ascendencie
          z zalozenia jest stonowana, elegancka i ma dobry gust. W Twoim przypaku jest to
          zmodyfikowane polozeniem Urana blisko Ascendentu. Jestes zatem osoba, ktora
          potrafi zaskoczyc, ubrac sie oryginalnie, sypnie ciekawymi pomyslami, rzadko
          sie nudzi, potrafi rozruszac wszystko wokol. Waga jednak zadba by to wszystko
          mialo rece i nogi oraz nie bylo niesmaczne. Moze Cie tez cechowac typowa dla
          Urana nerwowosc.

Dodam, ze znam kilku astrologow z Uranem na Ascendecie - bo Uran to planeta
          astrologii.

Descendent natomiast mowi nam o zapotrzebowaniu na partnera, oraz jak
          obchodzimy sie z ludzmi.
          Baran na Dsc (a do tego tam Slonce) mowi, ze wsrod ludzi jestes energiczna i
          nie lubujesz sie w spokojnych domatorach. Chlop to powinien byc chlop, a nie
          troki od kaleson;) Oczywiscie modyfikuje to polozenie w znaku i domu wladcy
          Descendentu - Marsa. Ale nie bede robic tu szerszej interpetacji, bo nie uznaje
          robienia horoskopow przez internet.

To co napisalam to tylko probka - zebys wiedziala, ze horoskop to nie tylko
          znak Slonca, czyli ten "nasz" znak zodiaku.
          Zatem kazdy z nas jest dwunastoma znakami zodiaku, tyle ze poprzez osadzenie
          planet w znakach lub domach mamy w sobie jednych energii wiecej, drugich mniej.
          Poniewaz spytalas "czym jestes bardziej" to mysle ze jednak wiecej w Tobie
          energii Barana, poprzez Slonce na Descendecie i... Wodnika (bo Uran wladca tego
          znaku na Ascendencie).
          • Gość: efekt jo-jo Re: Ascendent IP: *.aster.pl 30.06.05, 11:27
            dziękuję ;)
            Strasznie to ciekawe i pasjonujące, w odróznieniu od gazetowych horoskopów, w
            których tylko jakieś takie ble ble. Ni i nareszcie się dowiaduje, ze ja to nie
            tylko baran! Ciekawa jestem, czy istotnie data i miejsce urodzenia ma
            determinujacy wpływ na człowieka? Jak widzę, ty się tym zajmijesz, więc pewnie
            wiesz?
            A ja sobie kupię jakąś książkę na ten temat, zeby dowiedzieć się więcej - gdybyś
            mogła mi doradzić coś "nie dla orłów" to byłabym wdzięczna
            pzdr
            • anahella Re: Ascendent 30.06.05, 20:19
              Gość portalu: efekt jo-jo napisał(a):

> Ciekawa jestem, czy istotnie data i miejsce urodzenia ma
              > determinujacy wpływ na człowieka? Jak widzę, ty się tym zajmijesz, więc pewnie
              > wiesz?

Nie wiem:) Od kilku lat to badam:)

> A ja sobie kupię jakąś książkę na ten temat, zeby dowiedzieć się więcej

No tak:) wcale mnie to nie dziwi:))))))) W momencie Twojego urodzenia Ascendent
              byl w tym samym miejscu, w ktorym siedzial Mars, gdy ja sie rodzilam:) To sie
              nazywa porownawcza koniunkcja. Zawsze tak jest, gdy ktos "wchodzi" mi planeta
              lub Ascendentem na Marsa to motywuje go do dzialania:)

> - gdybyś
              > mogła mi doradzić coś "nie dla orłów" to byłabym wdzięczna

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=8479497
              W tym watku sa lektury wydane w Polsce.

Jest jeszcze dyskusja o ksiazkach dla poczatkujacych

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=23541488&a=23541488

Polecalabym na poczatek "Vademecum polskiego astrologa" Rafała Prinkego. To
              jest astrologia w pigulce, taki kosciec tego, czego nalezy sie uczyc. Jezeli
              przez to przebrniesz to bedziesz wiedziala czy astrologia Cie pociaga czy nie.
              Dobry jest tez Weres - na watku o lekturach sa podane tytuly.
              • Gość: efekt jo-jo Re: Ascendent IP: *.aster.pl 01.07.05, 12:48
                Strasznie ci dziękuję
                Akurat wyjeżdżam, wiec będę miała co robić podczas urolopu ;)
                pozdrawiam :)
              • Gość: Waga Re: Ascendent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 19:04
                Anahella, mam nadzieję, że zaglądasz na stare fora i że odepowiesz na któryś z
                moich postów, jakie do ciebie tu i tam zostawiam. Jeśli możesz określ proszę mój
                ascendent 2.10. 1973 (Warszawa). Pozdrawiam.
                • potrek Re: Ascendent 02.07.05, 21:59
                  Asc jest zalerzny od godzinny i miejsca urodzenia.Więc bez tej informacji zaden
                  astrolog ci tej odpowiedzi nie udzieli :(
                  pozdrawiam Anahelle

• anahella Re: Ascendent 02.07.05, 22:02
                  Nie wiem ktore fora nazywasz starymi. A co okreslenia Ascendentu to przeczytaj
                  post Potreka.
                  • Gość: Waga Re: Ascendent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 22:26
                    Ok, teraz widzę, że zapomniaŁam dopisać godziny: 16.20; reszta jak wyżej 2
                    październik 1973, Warszawa.

Starymi forami nazwaŁam wątki sprzed kilku dni i to wyŁącznie dlatego, że jestem
                    na tym (czyli wróżbiarskim) Forum po raz pierwszy. LiczyŁam się z tym, że możesz
                    już tutaj nie zajrzeć. Cieszę się, że jest inaczej.

PrzeczytaŁam kilka Twoich postów, w których rzeczowo opowiadasz o astrologii.
                    ZaintrygowaŁaś mnie; mam nadzieję, że się dowiem od Ciebie czegoś ciekawego
                    również o sobie.

Pozdrawiam Ciebie i Piotrka. Dzięki, że się odezwaliście...
                    • anahella Re: Ascendent 02.07.05, 22:53
                      Ok, rozumiem:)

Ascendent masz w Rybach. Z tego wnioskuje, ze jestes osoba fotogeniczna, lubisz
                      zmieniac swoj wizerunek i z latwoscia Ci to przychodzi. Mozesz miec problemy z
                      utrzymaniem wagi.
                      Mozesz sprawiac wrazenie osoby slabej i bezbronnej, ale to pozor, bo Slonce
                      masz w koniunkcji (co prawda luznej) z Plutonem, co daje Ci niespozyte sily
                      oraz zdolnosc regeneracji fizycznej i psychicznej.
                      • Gość: Waga Re: Ascendent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:23
                        Nieźle, wielu z moich przyjacióŁ by się z Tobą zgodziŁo, choć ja się sobie
                        rzadko podobam na zdjęciach. Z wagą trafione w dziesiątkę, bo lubię sobie
                        pofolgować z jedzeniem, ale grubaskie mnie jestem.
                        Co do końcówki, to wedŁug mojej prywatnej opnii zgadza się w peŁni. MiaŁam
                        przejścia, z których chyba nie wiele osób, by się podźwignęŁo, z tymże to, co Ty
                        nazywasz "zdolnością do regeneracji", ja nazywaŁam instynktem. W dodatku
                        wydawaŁo mi się, że wszyscy, gdy już dojdą do ściany, to reagują tak samo jak
                        ja, czyli za wszelką cenę walczą o powrót do normalności psycho-fizycznej.
                        Napiszesz mi coś więcej? To bardzo interesujące.

PrzeczytaŁam Twoje opowiadania. Nie bardzo lubię fantstykę, ale to co
                        zamieściŁaś na blogu świetnie się czyta, masz jasny wyrobiony styl. Planujesz
                        coś większego?
    • agrentowy4321 Re: proszę napiszcie jak TO się nazywa (+ascenden 07.03.23, 16:15
      Ciekawe wręcz wciągające
    • irona.sonata Re: proszę napiszcie jak TO się nazywa (+ascenden 28.04.23, 06:56
      To zadawane
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka