24.09.05, 00:00
poniewaz sama nie umiem go obliczyc skorzystalam z programow zamieszczonych na
stronach internetowych. I pojawil sie problem, gdyz w jednym wypadku mam
ascendent w lwie, a w drugim w raku.
Moze ktos z Was jest w stanie mi pomoc i ustalic o jaki znak chodzi.
urodzilam sie 24.11.1982(godz.19.50) w Bydgoszczy

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • landrynka8 Re: ascendent 24.09.05, 08:46
      jeszcze Lew.

ja korzystałam z Uranii. pozdrawiam
    • kindov Re: ascendent 24.09.05, 10:17
      Z ciekawości sprawdziłem w kilku programach i wynik, poza kilkusekundową
      różnicą, był identyczny:
      0 stopni 42 lub 43 minut Lew

(Capella, Horoskop, AstroWorld2000, Astro123)

A tak przy okazji dodam, że Symbole Sabiańskie w Twoim horoskopie zachęcają Cię
      do rozwoju :) np. możesz mieć wiele okazji (trzeba je tylko zauważyć i
      wykorzystać) do tego, by "dorosnąć" w wielu kwestiach, szczególnie umiejętności
      panowania/radzenia sobie z emocjami, własnym ego, które przy silnym Strzelcu i
      Lwie na Asc może się nieco zanadto rozdymać ;)

Przykładowe Symbole Sabiańskie w Twoim horoskopie:
      Słońce: Dwóch mężczyzn grających w szachy
      (ciekawe są też Symbole przed i po pozycji horoskopowej Twojego Słońca:

przed - pokazuje "warunki karmiczne", albo po prostu pewien "punkt wyjścia" do
      rozwoju): Ocean pokryty spienionymi falami;
      po - pokazuje "cel, przeznaczenie", albo po prostu kierunek rozwoju :) : Malec
      uczący się chodzić przy zachęcie rodziców)

Księżyc: Miecz uzywany w wielu bitwach leży obecnie w muzeum.
      Symbol przed Księzycem: Egzamin nowicjuszy w światyni bractwa okultystycznego
      Symbol za Księzycem: Kobieta owinięta w lisie futro

Wenus: Głęboko we wnetrzu ziemi powstaja nowe żywioły
      Symbol przed: Amor pukający do drzwi ludzkiego serca
      Symbol po: Matka prowadzi swe małe dziecko krok za krokiem schodami w górę

Mars: Dziecko w wieku około pięciu lat, niosące ogromną torbę z zakupami pełną
      artykułów spożywczych
      Symbol przed: Flaga brytyjska powiewa z nowego brytyjskiego okrętu wojennego
      Symbol po: Ukryty chór śpiewający podczas nabożeństwa religijnego

Ascendent (choć tu należy być ostrożnym z wyznaczaniem Symbolu, bo wystarczy
      kilkuminutowa nieścisłość czasu urodzenia, a Symbol juz się zmieni :)
      ewentualnie można pokusić się o rektyfikację na podstawie Symboli Sabiańskich :)

Symbol ASC: Pod wpływem napięcia emocjonalnego krew uderza mężczyźnie do głowy
      Symbol przed: Córka rewolucji amerykańskiej
      Symbol po: Epidemia świnki

Więcej o Symbolach Sabiańskich można znaleźć na mojej stronie:
      Symbole Sabiańskie

Polecam też książkę Lyndy Hill, wydaną niedawno przez Studio Astropsychologii:
      Symbole Sabiańskie-wyrocznia

pozdrawiam,
      kindov :)
      • mariko23 Re: ascendent 24.09.05, 12:25
        Bardzo Wam dziekuje:)
      • ogrom Symbole sabiańskie.... 24.09.05, 15:10
        Ciekawe o tych symbolach sabiańskich......
        Czy są one w stanie odpowiedzieć na pytanie w jakim kierunku powinna iść osoba
        powiedzmy od urodzenia, a w jakim w momencie zadania pytania?

Mam z tym jakiś dziwny problem i podejrzewam, że kierunkek rozwoju wybrałam
        badzo zły dla siebie.
        Choć było wiele dziedzin w których zapewne bym się fajnie sprawdziła i byłabym
        tearz kimś innym:)
        11.11.1977 jasło 6:15
        • kindov Re: Symbole sabiańskie.... 24.09.05, 17:30
          Witam :)

Interpretacja wszystkich ważnych Symboli Sabiańskich w horoskopie zajmuje dość
          dużo miejsca, postaram się jednak opisać tutaj to, na co moim zdaniem wskazują
          Symbole związane z Twoim Słońcem.

Słońce (Skorpion 19)
          PAPUGA, KTÓRA SŁUCHA A POTEM MÓWI, POWTARZA PODSŁUCHANĄ ROZMOWĘ

Przed Słońcem: ZACISZNA ŚCIEŻKA PROWADZĄCA PRZEZ LAS OLŚNIEWAJĄCY JESIENNYMI
          KOLORAMI

Za Słońcem: KOBIETA ROZSUWAJĄCA DWIE CIEMNE ZASŁONY, KTÓRE ZAMYKAŁY DOSTĘP DO
          ŚWIĘTEJ DROGI

Te Symbole wskazują przede wszystkim na to, że istotnym elementem Twojego życia
          są transformacje, przemiany i przekształcenia. Mogą one dotyczyć różnych
          poziomów życia i działalności, zawsze jednak pojawia się motyw wykorzystania
          czegoś istniejącego, przetworzenia tego (często też dodania własnej cząstki) i
          w ten sposób uzyskania nowej jakości. Na najbardziej ogólnym poziomie może to
          odnosić się do całej Twojej osobowości – przypuszczam, że w Twoim życiu wciąż
          pojawiają się okazje do „przekraczania siebie”, mam nadzieję, że nie uważasz
          ich za „kłody rzucane Ci pod nogi”, ale za „okazje do rozwoju”, choć mogą bywać
          dość trudne.

W kategoriach np. zawodowych te Symbole mogły doprowadzić Cię do – zdawałoby
          się - tak różnych dziedzin jak choćby dziennikarstwo, pisarstwo, tłumaczenie,
          nauczanie, komunikacja (a szczególnie telekomunikacja, choć niekoniecznie
          TPSA... ;), psychologia czy psychoterapia, a na pewno rozwój duchowy :)
          Zresztą podejrzewam, że szukanie swojego miejsca w życiu i prowadzącej do niego
          ścieżki (czegoś w rodzaju „misji życiowej”) jest dla Ciebie jednym z
          priorytetów. Tęsknisz i chciałabyś zapewne wrócić do stanu spokoju
          wewnętrznego, który albo już poznałaś w tym życiu, albo którego dobroczynnych
          skutków doświadczyłaś w poprzednich. Albo jedno i drugie :) Wskazuje na to
          Symbol „karmiczny” Twojego Słońca (ten przed Słońcem).

Symbol Słońca podpowiada też, że warto popracować nad otwartością – szukać
          wokół siebie, słuchać, czytać, zbierać informacje, ale i korzystać z tych już
          zebranych przez innych, a następnie korzystać z tej wiedzy i doświadczeń, tak
          jak napisałem na początku, czyli przetwarzając je na użytek własnego rozwoju.
          Krótko mówiąc: wzrastaj dzięki zwiększaniu swej otwartości i przekraczaniu
          siebie (przy tak silnym Skorpionie otwartość może sprawiać problem, z drugiej
          jednak strony daje Ci niesamowitą możliwość wnikania pod powierzchnię,
          odczytywania ukrytych znaczeń itd. I to zarówno w odniesieniu do siebie samej
          jak i innych. Jeśli nie ma w tym elementu manipulacji i chęci kontroli –
          wynikającej najczęściej z lęku przed jej utratą – a tylko potrzeba głębokiego
          wglądu, zrozumienia i przemiany wewnętrznej, to nie ma do tego celu lepszego
          znaku niż Skorpion :)

Symbol opisujący „przeznaczenie” Twojego Słońca wskazuje właśnie na
          takie „przekroczenie siebie”, otwarcie i wyzbycie się ograniczeń, a co za tym
          idzie, odnalezienie swej „świętej drogi” i osiągnięcie stanu, który będziesz
          mogła nazwać swoim „oświeceniem” :)

Obecnie w Twoim życiu zbliża się koniec pierwszego cyklu Saturna, będzie to
          pewnie okres podsumowań swoich dotychczasowych doświadczeń, osiągnięć,
          zwycięstw i porażek. Wtedy ważna będzie umiejętność zrównoważonej oceny samej
          siebie i swego życia, bez popadania w przesadne zniechęcenie :) Takie saturnowe
          podsumowanie jest niezwykle ważne, bo daje wyraźnie podstawy i wskazówki na
          następne 28-30 lat (bo tyle każdy cykl Saturna trwa).

Inne Symbole podkreślone w Twoim horoskopie również wskazują na korzystanie w
          pomocy innych, Wcielenie się w Zosię-Samosię przyniesie Ci korzyści po
          wcześniejszym otwarciu się i skorzystaniu z pomocy innych. Wtedy nikt nie
          wykorzysta i nie przetworzy zdobytych zewsząd
          informacji/doświadczeń/myśli/emocji/reakcji lepiej niż Zosia-Samosia :) A potem
          może nadejść czas na podzielenie się z innymi swoją nową/umocnioną
          umiejętnością przetwarzania np. bólu i cierpienia w świadomość, a może także w
          oświecenie.

Jeśli chcesz poznać inne ważne Symbole w swoim horoskopie, mogę przesłać Ci je
          mailem.

Zapraszam też na moją stronę: integra.boo.pl
          Znajdziesz tam więcej na temat
          Symboli Sabiańskich i
          możliwości konsultacji.

Pozdrawiam,
          • Gość: Ola "Ogrom" Re: Symbole sabiańskie.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.05, 18:04
            dziękuje za tę analizę. Tak wiele rzeczy ma już miejsce ....... transformacje
            są w moim życiu jak sądzę nieuniknione ....... powiem więce one bolą:(
            Ale to oświecenie o którym piszesz to widze jedynie w buddyźmie!
            tak poprosze na meila resztę:)
            pozdrawiam
            Olla
          • Gość: Ola Re: Symbole sabiańskie.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.05, 18:12
            I jeszcze jedno. Chcesz mi powiedzieć, że w tamtym wcieleniu mialam spokój i
            błogostan a teraz w tym mam wiecznie szuakć i przekształcać a może to życie ma
            mnie przeszkatałcać na co ja nie chce sie zgodzić bo już tego dowiadfzcyłam i
            nie było mi sympatycznie:(
            Ja błogości i spełnienia doswiadczałam od dziecka ale nie utrzymałam tej drogi
            i tego stanu:(

I jak czytac o tek kobiecie rozsuwającej dwie ciemne zasłony - własnie chyba
            je rozsuwam i ciekawe czy bedze lepiej bo teraz nie jest dobrze..........
            • kindov Re: Symbole sabiańskie.... 24.09.05, 19:09
              Resztę Symboli wysłałem mailem w załączniku .doc :)

"Symbol przed" pozycją np. Słońca w horoskopie nazwać można dla
              uproszczenia "karmicznym", ale jego interpretacja jest szersza niż samo
              odniesienie do poprzednich wcieleń (w liczbie mnogiej, niekoniecznie do
              poprzedniego). Ten sam Symbol może też jednak mówić o pewnego
              rodzaju "motywacji" albo naszym "punkcie wyjścia" (w odniesieniu do danego
              elementu horoskopu, np. Słońca i tego, co ono w horoskopie oznacza). Symbol
              właściwego stopnia to nasz stan obecny, nasze "tu i teraz" (można to rozumieć
              jako drogę rozwoju danego elementu horoskopu/osobowości), zaś Symbol następnego
              stopnia to kierunek rozwoju tego elementu osobowości (w opisywanym przykładzie -
              Słońca), ktory można uznać za swego rodzaju cel rozwoju.

Jeśli chcesz rozpatrywać te Symbole w kategoriach reinkarnacji, to na ich
              podstawie można przyjąć, że w poprzednim wcieleniu/poprzednich wcieleniach
              miałaś okazję doświadczyć spokoju wewnetrznego, po częsci przeniesionego (jak
              piszesz) do obecnego wcielenia, a następnie ten stan utraciłaś (to bardzo
              skorpionowy i plutoniczny sposób "zmuszenia" kogoś do rozwoju) - po to, by
              teraz ŚWIADOMIE dążyć do jego odzyskania (świadomość jest kluczowym elementem
              Skorpiona i Plutona, podobnie jak TRANSFORMACJA i ODRODZENIE).

Mam wrażenie (może niesłuszne), że mówiąc "w tamtym wcieleniu mialam spokój i
              > błogostan a teraz w tym mam wiecznie szuakć i przekształcać" wyrażasz niechęć
              i opór przed szukaniem i przeksztalcaniem, bo - jakoby - ma ono
              trwac "wiecznie" i zapewne ból ma trwac wiecznie. Ależ nic takiego nie miałem
              na myśli :) Tego, w jaki sposób będziesz się rozwijać nie wiem i nikt nie
              wie :) Na szczęście poszukiwanie i przekształcanie (chocby i trwało wiecznie ;)
              wcale nie musi być wiecznie bolesne!

Podsumowując:
              Chodzi o to, zebyś ten stan spokoju i błogosci, który był Ci dany (wszystko
              jedno, czy w poprzednich wcieleniach, czy w dzieciństwie, czy w jednym i
              drugim) odzyskała dzięki swojemu świadomemu dążeniu do niego (rozwijając się).

A jeśli czujesz, że jesteś w trakcie rozsuwania tych 2 ciemnych zasłon - to
              jest to znak, że idziesz w dobrym kierunku. Mam nadzieje, że wkrótce całkowicie
              rozsuniesz te zasłony/blokady i wpuścisz do swojego domu/życia więcej światła :)

pozdrawiam,
              • Gość: Ola Re: Symbole sabiańskie.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.05, 19:20
                tzw. rozwój przypłaciłam właśnie transformacją która mnie "powaliła" krótko
                mówiąc i doprowadziła do niechęci w życiu.........
                • kindov Re: Symbole sabiańskie.... 24.09.05, 19:30
                  Upadki i ciosy są zawsze trudne, a już zwłaszcza jeśli doprowadzily do nich
                  sprawy, które są dla nas naprawde ważne, ale nie mogą być powodem załamania!

pozdrawiam,
                  • ogrom Re: Symbole sabiańskie.... 24.09.05, 19:54
                    hm....... a czasem my lubimy sobie zrobić melodramat np. wyierając taki
                    scenariusz!!!
                    Ech niesamowite poprostu..........

I jeszcze jedno czy po przejsciu Saturna jest szansa na zmiane ??? czy niejako
                    osoba zaczyna się krystalizować?
                    • kindov Re: Symbole sabiańskie.... 24.09.05, 21:03
                      Właśnie przed chwila komp. mi zjadł odpowiedz dla Ciebie :(
                      Postaram się ja odtworzyć :)

Szansa na zmianę jest zawsze :)

Krystalizujemy się "po kawałku" podczas całego cyklu Saturna, przy czym
                      każdy "kawałek" to kolejna sfera życia (w horoskopie - domy astrologiczne).
                      Kiedy przychodzi czas na zamknięcie sie cyklu, odczuwamy potrzebe dokonania
                      podsumowania całego tego okresu (w przypadku pierwszgo cyklu - całego swojego
                      dotychczasowego zycia). I dopiero po dokonaniu tego podsumowania nabieramy
                      poczucia "skrystalizowania się". Saturn to rozwój przez wysilek, więc za darmo
                      nic z jego cyklu nie można sobie "skubnąć" ;)

Obecnie - już od jakichś 2-3 lat (musiałbym dokładnie sprawdzić, teraz oceniam
                      tak mniej więcej) - Saturn tranzytuje przez 9 dom w Twoim horoskopie. Ten dom
                      symbolizuje sferę życia, którą nazywam "Światopogląd" (jej elementami są
                      filozofia życiowa, horyzonty, świadomość, poszukiwanie swojego miejsca w życiu,
                      porządkowanie siebie i swego życia, studia wyższe, planowanie kariery;
                      tradycyjnie także: prawo, religia, podróże zagraniczne). Otóż Saturn
                      strukturyzuje tę sferę Twojego życia (może odbywać sie to poprzez wywieranie na
                      Ciebie przez "los" i innych ludzi zewnętrznej presji oraz niezależnie od tego
                      odczuwanie presji wewnętrznej).

Niestety, może odbywać się to na drodze zwątpienia we wszystko, co dotąd było
                      dla Ciebie ważne i stanowiło punkt oparcia w zyciu i zapewnialo porzadek w
                      Twoim swiecie.

Na tym etapie rozwoju masz okazje zbudować głębsze, solidniejsze - a przede
                      wszystkim WŁASNE - fundamenty swego życia duchowego/religijnego, a także
                      sformułować ideały, na których odtąd będziesz mogła bazować.

Jeśli interesują Cię cykle Saturna i Jowisza w Twoim zyciu (mozna badac za ich
                      pomocą swój rozwój w przeszłości, teraźniejszości i sprawdzić jego kierunek na
                      przyszłość, wyznaczając przy tym daty przechodzenia "punktu ciężkości" swego
                      rozwoju przez kolejne sfery życia) to odsyłam do mojej książki Jak żyć
                      świadomie :) Niepotrzebna jest znajomość ani nawet podstawy astrologii, zeby z
                      niej skorzystać (bo pisałem ją dla całkowitych laików).

Tam znajdziesz znacznie więcej informacji na temat znaczenia Saturna
                      tranzytującego przez 9 dom (i wszystkie inne) i tyle samo na temat tranzytów
                      Jowisza przez domy/sfery życia.

Obecnie Jowisz zaczął właśnie tranzytować Twój dom 12 ("Nieuświadomione
                      potrzeby/ Uporządkowanie/ Odnowienie" - elementy "składowe": Przestój w życiu/
                      zagubienie, chaos, odosobnienie fizyczne i psychiczne, zahamowania, lęki,
                      ograniczenia, blokady, kompleksy). W przybliżeniu tranzyt przez ten dom potrwa
                      1 rok.

Tu możesz przeczytać fragment opisu tranzytu Jowisza przez 5 dom :)

Mam nadzieję, że nie uznasz tej "reklamy" za niestosowną z mojej strony. Jeśli
                      tak, to przepraszam, bo nie jest moim zamiarem się narzucać, a jedynie wskazać
                      źródło, z którego możesz skorzystać, jeśli zechcesz! :)

pozdrawiam,
          • ogrom Re: Symbole sabiańskie.... 24.09.05, 20:21
            tak psychologia jak najbardziej jest TĄ dziedzina, która czuje podskurnie, ale
            studia wybrałam o innym kierunku niestey
            • ogrom Re: Symbole sabiańskie.... 24.09.05, 22:06
              UPS, ale błąd...miało być podskórnie!!!
              I prze to, że nie wybrałam tej dziedziny wiem, że "motam się"
    • agrentowy4321 Re: ascendent 07.03.23, 09:00
      Sporo jest dotyczących tego rzeczy
    • irona.sonata Re: ascendent 27.04.23, 23:49
      Jestem wstrząśnięta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka