Dodaj do ulubionych

OBIEKTYWNIE!!!

06.11.10, 20:18
Podrzucę wam link do pewnej wypowiedzi. Dobrze by było moze zacząć dyskusję?
Obserwuj wątek
    • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 20:20
      Zapomniałam napisać, ze czy ci co przesadzają tutaj są tego swiadomi?
      Ile razy interpretacje innych nie po myśli autora wątku były negowane i wynikały kłótnie?

Camaretto ma rację. I ja pisałam o tym wiele razy przy okazji różnicy zdań w jakimś wątku Ivany.
      Otwieram dyskusję smile
      • nielaik Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 20:27
        Przesada.
        • algaria Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 22:15
          Przesadziła - jeśli miała jakies uwagi czy żale to powinna tu zgłosić do adminki i założyciela a nie za przeproszeniem tyłki nam obrabiac za plecami na innym forum - i szczerze połowa to nie prawda - kiedy sobie cukierkujemy - kiedy interpretujemy jak chcemy (wyjatek kiedyś Ivany - ale i ona już tak nie przesadza co kiedyś) i to nie nasza wina że ci co chca wróżb nie piszą czy się sprawdziła
      • mrgodot Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 20:48
        krolowa.mieczy napisała:

> Ile razy interpretacje innych nie po myśli autora wątku były negowane i wynikały kłótnie?
        > Camaretto ma rację. I ja pisałam o tym wiele razy przy okazji różnicy zdań w ja
        > kimś wątku Ivany.

Nie do końca podoba mi się atak na Szkółkę. To jest forum otwarte i dla wszystkich. Nikt nikogo nie zmusza do interpretowania cudzych rozkładów ani stawiania komuś kart.

Zgadzam się z tym "różowym" widzeniem niektórych rozkładów, ale w końcu jest to Szkółka więc ma służyć nauce. Szkoda tylko, że rzeczwyiście wiele osób obraża się (mniej lub bardziej dosłownie) jeśli interpretacja nie jest po ich myśli. Najlepszy sposób to się wycofać i więcej nie pomagać tym, którzy nie po pomoc tu przyszli tylko po potwierdzenie. Przynajmniej ja taką strategię zastosowałam.

Druga storna medalu - kazdy ma jakiś sposób czytania kart i powinien być on spójny. Camaretto ma rację, że warto by go podać żeby uniknąć błądzenia. Czasem jak czytam niektóre interpretacje to też mam wrażenie, że ktoś skacze z karty na kartę jak mu wygodnie i nic spójnego z tego nie wynika. Zwłaszcza w tych 3-kowych rozkładach. Ale nie jest moją rolą uczyć kogoś skoro sama się uczę. Mogę wtrącić swoją uwagę i tyle.

Podsumowując - samo chodzenie do szkoły nic nie da jeśli ktoś się nie chce nauczyć. Ale jest tu mnóstwo osób, które chcą, ćwiczą i są na dobrej drodze.
        • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 20:58
          Masz rację co do rozkładów z 3 kart.
          Wiem, ze to najprostszy sposób dla początkującego i wymagajacy najmniej wysiłku. Z tym, ze obraca sie on przeciw wróżącemu, bo nie wiadomo wlaściwie jaka jest odpowiedź, dlaczego tak a nie inaczej itp.
          Podawałam kiedyś przykład rozkładu krzyzaka, który pokazuje jasno i wyraźnie odpowiedź:
          Sytuacja/sedno - 1karta
          tak nie jest/nie bedzie- 1 karta
          tak będzie/tak jest- 1 karta
          rezultat/ew. podsumowanie/ew. rada - 1 karta

Proste i nie wymaga domyślania się i dokładania kart.

Polecam początkujacym.
          • mrgodot Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:03
            Stosuję twojego "krzyżaka" Królowo - wcześniej go nie znałam i rzeczywiście jest świetny.
            Nie mam jednak nic przeciwko rozkładom na 3 karty ale ja zawsze ustalam z kartami co mi pokazują w jakiej kolejności. Czy historyjka, czy chronologicznie . Czasem patrzę w nie i już sam widok do mnie mówi bo układa się w spójną całość. A czasem nie mam pojęcia i w tedy stosuję konkretny rozkład. To tak jak z kartami z przełożenia - u mnie są 3 i one już coś mi móiwą.
            Wszystko to kwestia ustalenia i praktyki. Warto się rozwijać i stawiać wyżej poprzeczkę ale nie warto dopasowywać odpowiedzi do swoich pragnień bo można się mocno zwieść.
            • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:12
              Ja już w ogóle nie stosuję 3 kart chyba, ze dokladam do jakiejś w rozkładzie. Ale wtedy intuicyjnie już wiem jak je czytać: czy to jest rozwiniecie karty głównej czy moze objaśnienie czy ujęte od D. strony itd.
              Wiele razy tu na Szkółce pomagając komuś w interpretacji mówiłam, ze nie czuję 3 luźnych kart, ze nie jestem pewna tego co piszę...
              Masz dobry sposób, Godotko. Chronologicznie - muszę spróbować jak to wyglada na jakimś przykłądzie który miał już miejsce.
              • mrgodot Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:29
                krolowa.mieczy napisała:

>> Masz dobry sposób, Godotko. Chronologicznie - muszę spróbować jak to wyglada na
                > jakimś przykłądzie który miał już miejsce.

Ale powiem ci, że w przypadku kart dworskich świetnie sprawdza mi się ta metoda, którą tu kiedyś podałam (ściągnięta z jakiegoś anglojęzycznego forum). Czuję to właśnie intuicyjnie. Blotka za dworską zawsze dodaje mi atrybut tego człowieka (jaki jest, co wnosi, jak się zachowuje, jakiś szczegół, który dotyczy tej osoby). WA przy dworskiej jeszcze silniej pokazuje mi cechy tej osoby. A WA lub blotka przed dworską lub pomiędzy określa wydarzenie pomiędzy osobami. Popróbuj sobie jak będziesz miała czas. Ja na sobie głównie testuję i działa.
                • zainteresowany1977 Re: 07.11.10, 00:31
                  A inni to mogą popróbować czy tylko królowa m.? smile
            • mii.krogulska Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 22:24
              Witam serdecznie,
              na warsztacie Tarocisty zrobiliśmy pokaz możliwych historyjek z trzech kart i efekty były bardzo ciekawe. Na 50 osób na sali każdy ułożył inne story smile

Pozdrawiam, Mii
          • 2bieguny Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:07
            Ja jestem na poczatku drogi i nigdy nie stosowałam 3 kart, zwyczajnie, przestudiowałam iles rozkładów, porobiłam sobie notatki i korzystam z tego rozkładu, który wydaje mi sie najwłasciwszy, jak mi coś podsuwacie, to korzystam, ucze sie, a o to mi chodzi.
            • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:13
              O! I pani idzie po dobrej linii partyjnej wink
              Słuszna racja ;D
          • nielaik Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:36
            Nie do końca podobają mi się niektóre wypowiedzi, gdzie ty to widzisz, takie karty...To wygląda tak, rozwód, koniec. Niestety nic z tego nadal nie wiem. Nie wiem dlaczego ma być taka interpretacja. Myślę, że wyprowadzać z błędu należy dobitnie, o to przecież tu chodzi, ale niech to bedzie wytłumaczone skąd taka interprretacja, jakie karty wskazują na niekorzystny obrót sprawy, choć takie ładne. Sama się na to naciełam...Pierwaszą kartą jest królowa, ale zaraz potem masz 7 kielichów, co nie oznacza spełnienia marzeń, kupna czego dusza zapragnie, ale rozpłynięcie się dochodów na rózne wydatki związnae z trzecią kartą...Tutaj dochodzimy do sedna dlaczego niektórzy widzą na różowo. Nie ma wystarczającego doświadczenia. Dwa zdarzają się tu wątki, w którcyh są trzy różne interpretacje...bo ludzie naprawdę tak czują karty, np mnie zawsze królowa pokazuje to...a mnie nie. Stąd się też mogą brać nieporozumienia. Trzecia wersja różowe oklulary. Zdejmujmy je, ale znowuż nie oczekujmy, na forum gdzie się wszycy uczymy pełnego profesjonalzimu. Tutaj można popełniać błędy, z nich wyciągać wnioski.
            • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:52
              Dobry pomysł, aby opowiadać skąd przekonanie o takim a nie innym rozwoju wypadków (3 karty).
              Choć niepotrzebne to by było gdyby zostały przełamane lody i niechęć do rozkładów.
    • 2bieguny Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:03
      Ja napisze tak.
      Forum tworza ludzie i jest dla ludzi, jesli ktos potrzebuje karte dnia, nocy itd, to nic mi do tego.
      Szkółka ma słuzyc nauce i koniec.
      Jak ktos prosi o pomoc, to dlaczego nie pomóc, jesli ktos pisze, niech to robi obiektywnie, w pyskówki mozna sie zwyczajnie nie wdawac.
      Ja czytam duzo, mniej pisze, bo nie czuje sie pewnie, jak widze ewidentnie inaczej, to cos tam skrobne.
      Wg. mnie interpretacje maja pomóc pytajacemy. Ja jak prosiłam o swoje to potem patrzyłam jeszcze raz i sie zastanaiwłam...
      Mam problem, którego nie moge przeskoczyc, ale moze sie to jeszcze zmieni, póki co jestem cierpliwa.
      To osób, które pomagaja interpretowac, interpretujcie obiektywnie, pomagajcie, zazwyczaj zimna woda nie szkodzi, a ze pytania dotycza miłosci, seksu, pracy.... i tym podobym. Czy kogos o dziwi? Mnie nie, to jest własnie zycie. Nie bede pytac czy ugotowac brokuł czy kalafior, bo mi wszystko jedno smile
      Pozdrawiam i ja za ze swojej strony za pomoc bardzo dziekuje smile
      • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:14
        Już dawno zauważyłam, że masz zdrowe podejście smile
        Udzielaj się więcej, na pewno inni będą wdzięczni - serio.
        • lilka107 Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 21:56
          Ano, niektórzy na swoje karty patrzą przez bardzo różowe okulary i nie dopuszczają do siebie niepomyślnej interpretacji...
          a w 7 pucharach widzą spełnienie marzeń, a w 4 denarach podryw itp. wink
          • mrgodot Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 22:03
            lilka107 napisała:

>> a w 7 pucharach widzą spełnienie marzeń, a w 4 denarach podryw itp. wink

Świetny przykład. A czasem wystarczy chociażby poćwiczyć z kartami na dorbnych zagadkach i ptyaniach. Pamiętam jak mi 4 Monet pokazała bolesne i długotrwałe rodzenie kamyczków przez koleżankę, a Królowej Mieczy pokazała zepsuty bankomat, z którego nic się nie dało w tym momencie wyciągnąć. Jakby nie było, z 4 Monet naprawdę trudno coś wydusić. Trzeba czasu i cierpliwości.
          • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 22:15
            Lilko, latem 7 pucharów mnie zaskoczyła pozytywnie smile ponieważ pokazała mi finalizację, fakt przybycia pracownika obsługi technicznej tepsy i podłączenia linii telefonicznej.
            To było zdziwienie z 7 pucharów!
            wink
            • lilka107 Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 15:03
              krolowa.mieczy napisała:

> Lilko, latem 7 pucharów mnie zaskoczyła pozytywnie smile ponieważ pokazała mi fina
              > lizację, fakt przybycia pracownika obsługi technicznej tepsy i podłączenia lini
              > i telefonicznej.
              > To było zdziwienie z 7 pucharów!
              > wink

Tarot nigdy nie przestanie zadziwiać.
    • ivana Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 22:12
      Tu kazdy pisze tak jak czuje i nie wiem czy mozna to nazwac obiektywizmem, ja nazwalabym to subiektywizmem. wink Kazdy z nas ma inne doswiadczenia z kartami i tu je przelewamy trzymajac sie symboliki kart i nie wolno chlostac kogos jesli nie widzi kart tak jak my. Raczej nalezy przyjrzec sie jego interpretacji i zastanowic sie czy nie mozna wyciagnac z tego jakiejs nauki.
    • ma_ewa01 Re: OBIEKTYWNIE!!! 06.11.10, 22:41
      A mnie to wcale nie dziwi, że ludziom trudno jest łyknąc negatywna wróżbe i dopytują się, czy aby na pewno... Każdy by chciał, zeby układało mu się dobrze w pracy, żeby on kochał, zdrówko dopisywało, uroda kwitła. To jest takie nasze, ludzkie... Lęki, obawy...cierpienie. Czy tylko próżnośc przemawia przez pytających? Silni nie potrzebuja wróżby, oni radzą sobie doskonale sami. I rzadko zaglądają na nasze forum. Boli mnie ocenianie, jakiekolwiek by nie było. Nie znamy przesłanek i obyśmy ich nigdy nie poznali na swojej skórze.
      Są różne interpretacje, jedne bardziej, inne mniej optymistyczne. Z tego wyłania sie jakiś obraz - kubeł zimnej wody na głowę ale tuż obok ciepła dłoń , w której mozna się ogrzać.
      Obrażanie nie ma sensu. Najłatwiej jest zabrać swoje zabawki i wyprowadzić sie na swoje podwórko. Trudniej sie otwarcie nie zgodzić, cierpliwie tłumaczyć, otworzyć komuś oczy ale i dac nadzieję.
      Z siegajacych po karty wielu szuka w nich nadziei, uspokojenia, szansy. Potem zaprzyjaźniaja sie z kartami, staraja sie pomagac innym, bogatsi o swoje przepracowane cierpienie. Nie przerywajmy kręgu, przecież tu nie chodzi o posiadanie racji, tylko o pomoc człowiekowi, który może mieć chwilowo pod górkę...
      Nie wkurzam się... nawet nie staram się zrozumieć, wystarczy, ze czuję jak boli...
      Wysyłam złote światło
      Msmile
      • zainteresowany1977 Re: 07.11.10, 00:40
        Ludzie lubią się oszukiwać i lubią się sycić marzeniami i papką obietnic odpychając surową rzeczywistość, wiele nieszczęść wynikło przez rzeczone różowe okulary i jeszcze nie jedno się wydarzy. Cywilizacja, ciepłe kocyki i pachnące szamponiki nie wytrawiły z nas zwierząt i o tym trzeba zawsze pamiętać smile
      • 2bieguny Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 17:40
        Nie odbierajmy sobie prawa do ludzkich cech, to normalne, ze kazdy chce dla siebie jak najlepiej, i nie dziwi mnie, ze ktos nie chce słuchac złych wrózb, trudno, taki jest człowiek.
        Nie zgadzam się, ze silni nie zagladają do Wrózek i na to forum!
        Czasem człowiek jest na zyciowym zakrecie, chce porady, pyta kogos, tego tamtego, ale jak nie widzi w ludziach pomocy, i czuje sie jak w potrzasku, to pyta tez wrózkę, to nie TYLKO kwestia siły chrakteru, ale tez skali problemy. W moim przypadku ze strony osób mnie otaczających, tyle ile oósb tyle miałam rad, największym postepem było odcięcie się od tych rad. Nie chodzi, ze ktoś chciał dla mnie zle, lub był mi niezyczliwy, zdałam sobie sprawe, jak ludzie mało mnie znaja, jak nie widzą, ze stawiam na jakośc jednak a nie na ilość. Problem jest we mnie, w mojej skali wartości, ja to wiem, karty to potwierdzają. Psychologicznie pomogła mi bardziej wrózka niz psycholog, jeszcze bardziej w zyciu zgubiony niz ja.
        Pozdrówki, deszczowe niestety smile
        • zainteresowany1977 Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 18:08
          Zaglądanie do wróżek nie wynika z siły tylko z lęku i z ciekawości, lub z tych dwóch osobno.
          Wróżki są bardziej życiowe, sam się przekonałem, że kontakt z tarotem pomaga rozwiązać w swoim życiu całkiem sporo problemów i to na szczęście nie wymaga przeczytania setek akademickich książek, przemawiają obrazy i jest git.
          Z takich ciekawych rzeczy całkiem niedawno wyczytałem, że cudze porady\pomoc często wynikają z cudzej egoistycznej potrzeby podbudowana ego\z potrzeby poprawienia samopoczucia i często mają wiele wspólnego z altruizmem i potrzebami otrzymujących porady\pomoc.
          • zainteresowany1977 Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 18:10
            tfu ...nie wiele wspólnego z ...
          • 2bieguny Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 18:46
            Oj niestety, nie zgadzam się, ze ludzie nie pomagają bezinteresownie, sama czesto tak robie i nie oczekuje niczego w zamian, tylko musze widzieć po drugiej strony normalnośc, a nie cwaniactwo i naciagactwo. Jak komus poprawia samopoczucie pomaganie innym, to chyba o to chodzi. To chyba dobrze, ze człowiek czuje chęc pomagania innym, nawet dla własnej przyjemnosci, jesli byłoby tak, ze z pomagania byłyby tylko ujemne skutki, to nikt juz by nie pomagał. Jesli nie bierze sie nic wzamian, to chyba dobrze jest się dobrze przynajmniej w tym czujemy.
            Jak myslisz Zet?
    • mellisanda Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 08:33
      Mało się udzielam na Szkółce (na innych forach też), ale wkurzają mnie takie wypowiedzi. Powiedzieć by można – nie pasuje to nie przychodź, nie czytaj itd.
      Co do obiektywności rozkładów i interpretacji kart tu na Szkółce to ja się wypowiadać nie będę z prostej przyczyny: sama interpretuję karty dość intuicyjnie, a skoro ja tak robię mogą również tak robić inni. Tłumaczenie na forum kart w takim przypadku jest cokolwiek trudne (dla mnie wręcz mało możliwe). Rozkładam, odkrywam (często cały rozkład od razu) i dopiero widzę. Czasem widzę, czasem nie widzę. Jak nie widzę to dopiero wtedy lecę po każdej karcie i usiłuję coś wycisnąć.
      Z drugiej jednak strony, sama nie bardzo lubię mówić komuś o rzeczach nieprzyjemnych i może dlatego traktuję Tarota nie jak „wróżbę”, a pomoc w podejmowaniu decyzji, narzędzie do wyjaśniania spraw, czy przyczyn. Unika się wtedy nieuchronności przepowiedni i pozostawia wolność wyboru osobie której wróżymy. Wiem, że niektóry tego nie lubią, no bo jak to? Wróżka która nie wróży??? Przecież chcemy dowiedzieć się czegoś z naszej przyszłości i co? I nic? Ludzie lubią proste wytłumaczenia: Stało się tak, bo wróżka powiedziała, albo tak musiało być. Nie lubimy podejmować ważnych decyzji, bo co będzie jeśli podejmiemy złą? Na kogo „zwalić” odpowiedzialność? Niestety w takich przypadkach zostajemy sami na placu boju – nie ma na co i na kogo zrzucić.
      Uważam, że karty dają podpowiedź typu: „Co może się zdarzyć jeśli pójdziesz tą drogą” i wtedy jak najbardziej wskazany jest obiektywizm w interpretacji - taka postawa pomaga.
      Inny przypadek: Mam przyjaciółkę, która boryka się od dłuższego czasu z pewnym urzędnikiem – gość jest bardzo negatywnie do jej sprawy nastawiony. Od czasu do czasu pytam kart co jegomość jeszcze wymyśli w jej sprawie. Mam taki rozkładzik (uwaga! Chwalę się: sama wymyśliłam) który pięknie pokazuje emocje i zakusy drugiej osoby względem nas.
      W tym przypadku podaję koleżance na talerzu wszystko, nawet najgorsze moje odczucia, żeby mogła się przygotować do ewentualnych działań obronnych.
      Nie boję się mówić złych rzeczy, bo inaczej je postrzegam. Każdemu, komu kładę karty mówię o wolnym wyborze i kształtowaniu swojej przyszłości własnymi siłami i wyborami, które dokonywane są niejako „po drodze życia”.
      Piszę tego posta w Wordzie i tak jeszcze rzuciłam okiem na to co napisała ma_ewa – „obrażanie się”. Heh… Zgadzam się z tobą Ewo – takie działanie jest najprostsze – napisali coś co mi się nie podoba, to poszukam kogoś kto powie całkiem co innego, a wy jesteście niedouczeni i w ogóle chcecie mi krzywdę zrobić. Ciężko się pracuje z takim klientem.
    • camaretto Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 08:42
      Może tak pod koniec dyskusji ja sie wypowiem
      Nie było moim zamiarem wyśmiewanie się z kogokolwiek - wiele uczących się popełnia błędy, wiele osób do nauki potrzebuje z kolei grupy innych osób - to ułatwia naukę, bo samemu znaleźć temat który by nie był błahy albo obejrzeć dużą ilość rozkładów nie ma w życiu okazji a tylko praktyka daje w tej dyscyplinie postęp. Grupa ludzi to również motywacja a zagadki, zabawy i kontakt z ludźmi podobnie myślącymi dają wiele radości.
      Nie chodziło mi również o bezpośrednia krytykę rożnych technik wróżenia, nawet gdyby miały one byc z jakiegoś powodu błędne (jakiego?) to większość z nas odwzorowuje techniki prezentowane przez innych; literaturę tematu. Wiem bo znam te problemy z autopsji. Niekiedy "wyszłam' z "krótkich spodenek", ale niewątpliwie robię jeszcze wiele 'śmiesznych' rzeczy. Ale -patrząc obiektywnie -nie sposób się oprzeć ogólnemu wrażeniu bałaganu. Wypowiedzi "nowych" którzy uczą się 'od zera' nikną w tle; tematy niby te same co zawsze (historycznie znajome) -ale poważne problemy tam gdzie ktoś POTRZEBUJE pomocy przy rozwiązaniu układów, nierzadko przy egzystencjalnych problemach życiowych nikną w tle 50 innych, daleko mniej ważnych, przy których ktoś mógłby sam pomyśleć. Chce się powiedzieć, ze gdyby wszyscy mieli zanotować to co piszą tutaj a pod koniec miesiąca opisać to czego się nauczyli to treści byłoby jednak niewiele...

Podrzucę wam linka do innej wypowiedzi, nie potrafię skierować komputera na mój post, ale ten problem był początkiem napełniania się dzbana. No i przelało się... sad
      forum.gazeta.pl/forum/w,46867,118210707,118225194,Re_PROSBA_DO_BIERNIE_NAS_CZYTAJACYCH.html
      Szczegóły? - Felutka jest jedna z niewielu osób która odwraca karty I z która mogłybyśmy wymienić doświadczenia. Całkiem mi jej posty się zgubiły sad

Fajnie, że podjęliście dyskusję bo to co piszemy zależy od nas, także i to jak Szkółka czy inne forum będzie wyglądało w przyszłoścoi.
      No, i że poważnie potraktowaliście temat...
      Bo moim zdaniem - Tarot to temat zasługujący na powagę
      • ma_ewa01 Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 09:03
        Mogłyśmy...???
        Więc, dlaczego Ty nie...
        Camaretto, jeśli zaczniemy wartoścoiwac problemy, potem poglądy, ludzi, nie... ja sie na to nie piszę. To prawda, że na naszym forum brakuje autorytetów prawdziwych doświadczonych wróżek, ale powoli sami sobie je " wychowujemy" - Mr Godot, Królowa Mieczy.... Dlaczego Ty nie miałabyś też być liderem, uszczknąc innym ze swojego doświadczenia, wiedzy. To dziwne, że początkujący nie biorą sie za poważne rozkłady? A niby skąd mają mieć wiedzę i odwagę?
        Nasza szkółka też podlega Kołu- jest czas 3- kartowych wrzutek, za chwilę nadejdzie faza rozkładów i poważniejszych przemyśleń. Ty też możesz ruszyć tym Kołem. Nikt Ci tego nie broni.
        Tylko, że wtedy trzeba by dawać więcej niż brać... Niektórym widać szkoda rzucać pereł...
        Msmile
      • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 09:07
        Miałaś prawo napisac to, co napisałaś na forum O Tarocie.
        Tłumaczenie się i łagodzenie, ze słowa tam wysłane i wiszące nie znaczą to, co znaczą godzi trochę w inteligencję wszystkich.
        Nic do ciebie nie mam - do wypowiedzi owszem.
        • algaria Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 15:31
          Jeszcze rok temu zaczynałam od 1 karty teraz potrafię zinterpretować cały rozkład - dzieki Szkółce i swojej pracy. Wrzucam tu niektóre ciekawsze rozkłady jako pole do nauki i dyskusji ale to jest główne miejsce dla tych co dopiero zaczynają - i właśnie zaczynją od 1 czy 3 kart. To jest ich miejsce - specjalnie stworzone. A to że przeważają tematy uczuc pracy i pieniędzy?? - takie jest życie i to są najważniejsze problemy nas wszystkich Camaretto boli Cie że jest tu miła i fajna atmosfera że nawet kiedy się spieramy nie robimy tego po chamsku a i do błędów też umiemy sie przyznać? Gdzie byłaś kiedy wspólnie układaliśmy rozkłady ?
          Odwracać nie odwracać - jest to indywidualna sprawa każdego i jakbyś chciała to bys znalazła wypowiedzi w których są omawiany karty odwrócone (robi to np Królowa Pucharów)
          Nie obrabia się tyłka innym za ich plecami - miałaś problem trzeba było tu otwarcie porozmawiać wyrazić opinie i żal. Ton Twojej wypowiedzi na innym forum jest lekcewarzący w stosunku do nas a tą wypowiedzią tu próbujesz złagodzic sytuację.
          To że na kupę wylejesz perfumy to i tak nic nie da bo smrodek pozostanie.
    • zainteresowany1977 Re: 07.11.10, 18:24
      A fe, normalnie aż mi się nie chce tego komentować - chyba osoba szuka winnego jej oporności na naukę, bywa.
    • camaretto Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 19:37
      A fe, zrobiłyście z mojej wypowiedzi całkiem co innego niż miała znaczyć...
      Dobra, może was po prostu wkurza że ktoś w ogóle się wypowiada... Ale jeżeli ktoś nie ma nic 'na sumieniu', to chyba nie ma sie po co wkurzać.
      A forum jest po to, żeby KAŻDĄ wypowiedź można było przedyskutować. Inne fora również... i nie kłóćcie się o to gdzie bo jak widzicie nie ma z tym żadnego problemu... osoby bywające na tamtym forum bywają na "szkółce" i odwrotnie....
      Spodobała mi się mianowicie reakcja królowej.mieczy. Dlaczego? Była rozsądna i k.m postanowiła wziąć się za problem. A tu nagle widzę wybuchy emocji.
      Chciałam złagodzić wypowiedź , bo pomyślałam, że może dziewczyny, które są bardzo sympatyczne (również Wy!) które tu publikują swoje rozkłady poczuły się może nawet osobiście urażone. A to miejsce jest zbudowane tak, że każdy może tu publikować swoje wypowiedzi bez obaw, w końcu piszemy często o swoich bardzo poważnych i delikatnych sprawach... Nie miałam "na celu" ani konkretnych osób, ani nie byłą to próba wartościowania czegokolwiek; każdy ma prawo tak ćwiczyć, jak sobie życzy. Co nie znaczy,że inni nie mają prawa go krytykować. Ja po prostu przez lata używając tych samych technik miałam podobne problemy - to się przechodzi jak grypę czy ospę wietrzną... Dlatego czasami nie komentuję- wiem że to minie, dziś jest przesadne, natomiast za rok czy dwa lata dana osoba będzie inaczej patrzyła na problem. Dlatego też nie uznałam za konieczne pisanie o tych problemach bezpośrednio na forum - ale i dlatego, że nie chciałam, żeby pewnym osobom było z tego powodu przykro. Bo za jakiś czas dojrzeją...
      Odwracać za to czy nie - w emocjach nie zauważyłyście że właśnie o tym mówiłam -są to różne sposoby wróżenia i ja kiedy widzę więcej niż trzy karty bez odwracania dostaję oczopląsu. Bo w końcu (sorry - jestem tu nowa i nie znam ludzi - może w ogóle stąd ten bezlitosny obiektywizm) trudno powiedzieć, czy ktoś bierze teraz podwójna interpretację karty, czy może 'pojedynczo' -dlaczego w nawiasach u jednej osoby jest zbliżenie tematyczne jednej karty u innych znaczy to coś innego - ciągle mam wrażenie, że ktoś oczekuje 'pomocy' konkretnych osób które już znają problem i staram się nie wchodzić ' między drzwi'. Ucieszyłam się natomiast z wypowiedzi felutki która się nie poddała i napisała swoje pytanie, bo po miesiącu patrzenia w 'hieroglify' jakiejś obcej cywilizacji w końcu zobaczyłam rozkładzik i odwracane karty. I zamierzam jej na tego posta odpowiedzieć smile.
      Nie wiem natomiast, bo chętnie opublikowałabym swoje rozkłady, z którymi nie wiem co dalej, tylko boję się ze Wy będziecie w takiej samej kropie jak ja. I że zajdą "do śmietnika' jak te pytania które zadałam wcześniej.
      • mrgodot Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 20:47
        camaretto napisała:

> Nie wiem natomiast, bo chętnie opublikowałabym swoje rozkłady, z którymi nie wi
        > em co dalej, tylko boję się ze Wy będziecie w takiej samej kropie jak ja. I że
        > zajdą "do śmietnika' jak te pytania które zadałam wcześniej.
        Jak się będziesz bała to dalej będziesz "w kropie". Więc po co ten cały długi post.

Przyznam, że teraz to już cię komplentnie nie rozumiem.
        Jeśli chodzi o odwracanie kart to robi to tutaj parę osób, ja też, ale to nie jest jeszcze powód do tego, żeby twierdzić, że jest tylko jedna skuteczna metoda, czyli twoja. Wątki na temat odwracania bądź nie już tu były. Karty to karty, można je interpretować w każdej pozycji chyba, że masz jakąś specjalną metodę dla kart odwróconych. Ale wtedy nie wymagaj żeby inni ją znali.
        To Forum na szczęśćie przetrwało dotąd bez dotkliwych kłótni i mam nadzieję, że tak pozostanie.
        • 2bieguny Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 21:08

Nie wiem natomiast, bo chętnie opublikowałabym swoje rozkłady, z którymi nie wi
          > em co dalej, tylko boję się ze Wy będziecie w takiej samej kropie jak ja. I że
          > zajdą "do śmietnika' jak te pytania które zadałam wcześniej.

To mi zabrzmiało tak, jakbys nie znajdowała tutaj godnych osób do dyskusji big_grin
          Ludzie smilesmilesmile
          Hihihihihihihihi smile Dobre smile
          • ivana Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 21:37

> Nie wiem natomiast, bo chętnie opublikowałabym swoje rozkłady, z którymi nie wi
            >
            > > em co dalej, tylko boję się ze Wy będziecie w takiej samej kropie jak ja.
            > I że
            > > zajdą "do śmietnika' jak te pytania które zadałam wcześniej.

2bieguny a ja mam inne wrazenie. Wydaje mi sie ze Camaretto chetnie podrzucilaby nam swoje rozklady gdyby ktos z nas wyrazil nimi szczere zainteresowanie, nie widze tej wypowiedzi w zlym swietle. Ona po prostu chcialaby zlagodzic te sytuacje , ktora przybrala tak niemily dla niej zwrot.
            Mimo ze jestem na poczatku mojej drogi z tarotem sle jej zielone swiatlo i prosze Was o to samo. Naskakiwanie na kogos za jakis blad i rozdmuchiwanie go nie ma klasy a wierze (inaczej nie byloby mnie tu) że trzymamy tu pewien poziom kultury. Tylko wielcy potrafia wybaczac i nie wypominac bledow z przeszlosci.
            • 2bieguny Re: OBIEKTYWNIE!!! 07.11.10, 22:12
              Duze i trudne rozkłady nikogo nie inetresują, rozkłady powazne odstraszaja, tez to zauważyłam, trzy karty to jeszcze ktos cos wrzuci, a do rozkładów duzych trzeba usiasc i zajmuja sporo czasu. Sama wiem po sobie, ze sa dni, ze nie mam go w ogóle, ja zreszta traktuje to hobbistycznie nie profesjonalnie. Profesjinalnej wrózki nigdy ze mnie nie bedzie, bo profesjonalnie zajmuje się czym innym.
              Uważam jednak, ze nie dowiesz się, jak rozkładu nie wrzucisz, ja poza tym mam tak, ze musze patrzec na karty wiec zajmuje to mi jeszcze wiecej czasu.
              Nie odwracam, bo tak od poczatku załozyłam i jest mi z tym dobrze. Tez pytałam tutaj o jakies konkretne rzeczy i tez nikt mi nie odpiwedział, takie prawo forum, ale nie mozna z góry zakładac, ze nie znajdzie sie nikt kto podejmie wyzwanie i rozkłady trafią do smietnika.
              Poza tym chyba jak ktos lepiej się w tym porusza, to mu sie zwyczajnie juz nie chce zatrzymywac nad prostowaniem czyis błedów, takie odnosze wrazenie. Bo faktycznie, zeby sie nauczyc, nie wystarczy komus powiedziec jaki jest wynik, tylko jeszcze pokazac skąd się wziął, a tego tutaj jednak brakuje.
              Mykam spac, jutro długi i cięzki dzień przede mną smile
              • zainteresowany1977 Re: 07.11.10, 22:24
                Komu się należało to dostał dla przykładu po ryju i wystarczy smile

A teraz w wielkim stylu godnym głów państwa i innych członków smile władzy:
                Rodacy! Powiedzmy dzisiaj razem, jednym wspólnym i gromkim głosem, suwerennie a zarazem solidarnie oraz z pełną odpowiedzialnością stop tej kampanii nienawiści smile), patrzy cała Europa a może i Afryka smile
                • ma_ewa01 Re: 07.11.10, 22:36
                  no jak Zet sie wziął za definiowanie, to pokoju z tego na pewno nie bedzie smile.
                  Ja tam uparcie twierdzę, ze nie mam prawa nikogo oceniać. Wszystko, co się dzieje, dzieje sie po coś i najlepiej, jak moze sie dziać. Jest miejsce na szkółce i dla mnie i dla Camaretto i dla Ivanki i dla KM. Będzie tez ktoś, kto pyta w kółko i nie dowierza, ktoś, kto kategorycznie twierdzi....
                  A jeśli mnie coś ( lub ktoś) serdecznie wkurza to nie rzucam się z pięsciami , tylko pytam siebie - dlaczego tak, co mi pokazujesz, czego chcesz mnie nauczyć, co zdemaskować albo obnażyć mój nauczycielu...
                  Zapalam światełko
                  Msmile
        • camaretto Re: OBIEKTYWNIE!!! 08.11.10, 07:22

> Przyznam, że teraz to już cię kompletnie nie rozumiem.
          > Jeśli chodzi o odwracanie kart to robi to tutaj parę osób, ja też, ale to nie j
          > est jeszcze powód do tego, żeby twierdzić, że jest tylko jedna skuteczna metoda
          > , czyli twoja.
          Przyznam, że teraz ja juz cie kompletnie nie rozumiem. Ale jeżeli mam być szczera to uważam że jesteś po prostu niesprawiedliwa. nikt tu nie mówi o żadnej "słusznej' metodzie. A muszę przyznać, że po tych dyskusjach wydawało mi się ze właśnie ty odwracasz i liczyłam głównie na ciebie..
          I w ogóle skąd te ataki ? I przeinaczanie moich wypowiedzi?Już taki mam charakter, że mowie często ogólnikami i to się nie zmienia od 30 lat, a wiec od kiedy umiem się składnie wypowiedzieć w towarzystwie, ludzie maja mi nawet za złe
          Że ktoś miał odwagę powiedzieć własne zdanie? Jak chcesz to powiedz, co ci na sercu leży... smile
          • camaretto Re: OBIEKTYWNIE!!! 08.11.10, 07:23
            PS. Dzieki, Ewo i Zet
            • casablanca76 Re: OBIEKTYWNIE!!! 08.11.10, 10:03
              a ja ten wątek czytam od samego początku i....uważam że ta dyskusja zupełnie niepotrzebnie się ciągnie. Takie zbiorowe naskakiwanie na jedną osobę jest nie fair!! administrator i moderator jest od tego żeby pilnować porządku ale niekoniecznie w tym stylu co teraz...oki camaretto też nie jest bez winy ale ludzie mamy XXIw. i każdy może się wypowiedzieć....
              Proponuję żeby szkółka nadal była szkółką i zajmowała się Tarotem a dla rozrywki inny temat dla rozruszania towarzystwa ( jakiś miły i przyjemny) a nie prowokowanie towarzystwa do konfrontacji z jedną osobą( to mi przypomina jakąś nagonkę) co się kończy zwykłą pyskówką i przepychanką sad Królowo Mieczy rozpoczęłaś tą dyskusję to ją teraz zakończ! Camaretto - Ty też musisz zrozumieć że wypowiadając swoje zdanie o szkółce możesz urazić pewne osoby i dlatego uważam że "magiczne" słowo się tu należy!
              • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 08.11.10, 10:37
                Casablanko, dziękuję za twoją czujność już po raz drugi (za pierwszym razem chodziło o obrazek jak pamiętasz) smile
                Nie będę cenzurować wypowiedzi tym bardziej jeśli nie ma oznak osobistych wycieczek, wyzwisk i wulgaryzmów. Nie sądzę, aby moje słowa - "zamykam wątek" odniosły skutek, ponieważ nikomu nie mogę zabronić dopisywania się jeśli miałby coś do dodania.
                Zapewniam cię, ze za chwilę wątek straci samoistnie swoją dynamikę.
                • casablanca76 Re: OBIEKTYWNIE!!! 08.11.10, 10:59
                  uważam że taka nagonka jest nie fair i to wszystko...każdy ma sumienie i w momencie powrotu na szkółkę z jakimś problemem powinno ono dać się we znaki...mnie byłoby poprostu wstyd. Oprócz tego chyba możnaby założyć coś takiego jak np wątek upomnień i żali lub coś takiego...tam wpisuje swoje uwagi admin lub moderator i tyle! reszta niech się zajmie naukąwink nie siejmy tu zbędnego ziarna bo jest już forum gdzie pyskówki i ataki to norma a z tego co wiem to normalni ludzie z tamtego forum wieją wink ja tutaj jestem od marca (??) tego roku i to tu czuję się najlepiej i bardzo chciałabym żeby tak zostało - dlatego w pewnym momencie zabrałam głos - mam nadzieję nikogo nie urażając w tym momenciesmile
                  • krolowa.mieczy Re: OBIEKTYWNIE!!! 08.11.10, 11:09
                    To forum przetrwało sporo dyskusji, przetrwa i tą.
                    A osobny wątek "skarg i zażaleń" nie jest konieczny
                    smile
              • ma_ewa01 Re: OBIEKTYWNIE!!! 08.11.10, 10:54
                Casablanko, odczytywanie tego wątku wyłącznie w kategoriach dokopania Camaretto jest faktycznie dalej bez sensu. Ale spróbujmy wyczytać z niego coś więcej, coś co pozwoli naszej szkółce iśc do przodu, omijać rafy i rozwijać się coraz pełniej. Camaretto włożyła kij w mrowisko, poruszyła energię forum i chwała jej za to. Sądzę, że takie odświeżające wątki, choćby mało przyjemne dla obu stron pozwalają na przewietrzenie skostniałych struktur i chwilę namysłu nad- być może -w mało eleganckiej formie rzuconą uwagą. A więc nie chodzi o rozdrapywanie ran, karcenie bliźnich itp. spójrzmy na ten wątek pod kątem lekcji, jakiej udzieliła nam wszystkim Camaretto ( sobie również, o ile tylko potrafi ją odczytać)
                Ciepełko dla wszystkich
                Msmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka