Dodaj do ulubionych

Na czym polega związek tarota z astrologią?

17.11.10, 13:46
Tak na chłopski rozum, i z tego co zrozumiałem z tych naukowych wywodów, to chyba chodzi o wpływ położenia planet układu słonecznego na ludzi, którzy mają swoiste cechy charakteru zależne od miejsca, daty i godziny urodzin, i to się przekłada na ludzkie skłonności na dany moment?
Czy ktoś z Was wie o co w tym biega?
Dużo czytania żeby to ogarnąć czy to jest celowo zamotane a tak naprawdę to jakaś prosta historia?
Obserwuj wątek
    • mrgodot Re: Na czym polega związek tarota z astrologią? 17.11.10, 23:26
      zainteresowany1977 napisał:

> Tak na chłopski rozum, i z tego co zrozumiałem z tych naukowych wywodów, to chy
      > ba chodzi o wpływ położenia planet układu słonecznego na ludzi, którzy mają swo
      > iste cechy charakteru zależne od miejsca, daty i godziny urodzin, i to się prze
      > kłada na ludzkie skłonności na dany moment?
      Tak, to wpływ aktualnych tranzytów planet do planet natalnych smile

> Dużo czytania żeby to ogarnąć czy to jest celowo zamotane a tak naprawdę to jak
      > aś prosta historia?

smile Skoro pojąłeś powyższe to sam widzisz, że prosta. Dalej już z górki. Dodajesz jeszcze progresje i dyrekcje i masz pełny obraz.

A poważnie: jeśli rozkładasz komuś karty to widzisz jakie energie dominują w jego życiu obecnie i co będą powodować. Te same energie będą dominować w tranzytach i łatwo to wyłowić. Te połączenia ładnie się uzupełniają i dodają wiele do interpretacji. Jeśli stosujesz "rozkład astrologiczny" to wiesz wtedy co kto ma w jakim domu, w jakich domach i znakach są planety. Ładnie dopasowujesz karty Tarota do całości i gotowe smile
      • zainteresowany1977 Re: 17.11.10, 23:42
        Domyślałem się kto odpowie i dziękuję Ci mrgodot za odpowiedzi smile Widzę, że będę miał o czym poczytać a z pewnością warto smile
        • mrgodot Re: 17.11.10, 23:50
          zainteresowany1977 napisał:

> Domyślałem się kto odpowie i dziękuję Ci mrgodot za odpowiedzi smile Widzę, że będ
          > ę miał o czym poczytać a z pewnością warto smile
          >
          Domyśliłam się, że się domyślisz dlatego odpowiedziałam smile Miłej lektury!
          • coill Re: 18.11.10, 00:51
            o, a znasz moze jescze jakies rozkl astro, inne niz "powrzechne" koło?smile
            • mrgodot Re: 19.11.10, 16:48
              coill napisała:

> o, a znasz moze jescze jakies rozkl astro, inne niz "powrzechne" koło?smile

Znam kilka Chrzanowskiej, ale ich nie stosuję. Służą do autoanalizy - albo dopasowujesz je do osoby pod kątem znaku Zodiaku, albo do sprawdzania konkretnych cech charakteru. Moim skromnym zdaniem mija się to z celem skoro przeciętny człowiek ma planety i osie w różnych znakach i jest kombinacją cech wielu znaków, a nie czystym np. Baranem lub Wagą. Sprawdzałam je szkoleniowo, ale nie wnoszą wiele jeśli chodzi o prognozy na przyszłość.

Czasem pytam karty co mi przyniesie konkretny tranzyt planety do którejś z moich planet natalnych, ew. w jakich dziedzinach życia coś się wydarzy przy tym tranzycie. Oczywiście pamiętając gdzie jest moja natalna planeta i kiedy będzie ważny tranzyt.
              • mrgodot a przy okazji dodam 19.11.10, 17:09
                że wreszcie, dzisiaj Wenus przestała się cofać w Wadze, a Jowisz w Rybach. In szallah, bo myślałam, że się utopię. Jeszcze tylko przetrwać do 5 grudnia - Uran przestanie się cofać w Rybach i niech idą razem jak najszybciej do Barana, bo woda jest dobra, ale podczas wakacji.
                A Wenus życzę jak najszybszego przejścia przez znak Skorpiona i welcome to the Sagi!

I to jest dobre pytanie do Tarota - co nam (wam) przyniesie ingres Jowisza i Urana do Barana i Neptuna (nieco później) do Ryb (a to już kompletnie nie wiem po jaką ...). Ale trudno, tyle lat w plecy.
                • ma_ewa01 Re: a przy okazji dodam 19.11.10, 17:24
                  Witaj MrGodot. Mogłabyś polecić jakąs przystępną książkę z astrologii na początek? czytałam Jóźwiaka, ale on bezdomny jest smile
                  Msmile
                  • mrgodot Re: a przy okazji dodam 19.11.10, 18:01
                    Teraz wybór jest duży. Ja zaczynałam od "Mandali życia" Rafała Prinke i Leszka Weresa, ale to było dawno temu i to była z pierwszych dostępnych pozycji. Zainteresowała mnie dzięki tej książce astrologia. Weres napisał też świetną pozycję "Homo Zodiacus", gdzie opisuje archetypy znaków Zodiaku znane z literatury. Fajnie się czyta, dużo wnosi i można sobie świetnie te archetypy przekładać na karty Tarota. To wiem teraz.

Jeśli chodzi o czystą astrologię to teraz poleciłabym na początek 2 pozycje "Interpretacja horoskopu" lub dwa tomy (można kupić pojedynczo) "Zarys astrologii urodzeniowej" i "Zarys astrologii porónawczej" - autor Alexander von Pronay.
                    Niezłe są też książki Konaszewskiej-Rymarkiewicz (ale już bardziej techniczne ujęcie) - pierwszy tom "Astrologia - interpretacja horoskopu". Pozostałe tomy to już na później, wyższa szkoła jazdy.
                    • ma_ewa01 Re: a przy okazji dodam 19.11.10, 18:31
                      Dzięki, zatem poszukam w sklepach.
                      Mam nadzieję, że się połapię, bo raczej mam ścisły umysł, ale jesli czegoś nie pojmę, to będę, jeśli pozwolisz, podpytywać.
                      Serdeczności
                      Msmile
                      • mrgodot Archetypy astrologiczne 19.11.10, 19:05
                        Z przyjemnością odpowiem ci Ma_Ewo na każde pytanie. W końcu przeszłam tę drogę i też szukałam książek, a było o nie trudniej niż teraz.

A przy okazji podam wam przykładowe archetypy ( głównie literackie) poszczególnych znaków Zodiaku wg "Homo Zodiacus" Weresa - jakby ktoś chciał się pobawić w podporządkowywanie im poszczególnych kart Tarota. Podkreślam, że to archetypy.

1. Baran (planeta Mars) - Winicjusz, Grek Zorba, Scarlett O'Hara, Basia Jeziorkowska
                        2. Byk (Wenus) - Gustaw Holoubek, Anthony Quinn, Gary Cooper, Colas Breugnon albo Byczek Fernando smile
                        3. Bliźnięta (Merkury) - Eugeniusz Oniegin, Janek Wędrowniczek, Piotruś Pan
                        4. Rak (Księżyc) - Mały Książę, Francesco Petrarca
                        5. Lew (Słońce) - Papkin, Jan III Sobieski
                        6. Panna (Merkury) - Hercules Poirot, Walter Faber
                        7. Waga (Wenus) - Barbara Niechcic
                        8. Skorpion (Mars, Pluton) - Konrad Wallenrod, Cezary Baryka
                        9. Strzelec (Jowisz) - Jacek Soplica po ekspiacji czyli Ksiądz Robak, Chiron, Rainer Maria Rilke
                        10. Koziorożec (Saturn) - Bogumił Niechcic (smile), Robinson Crusoe
                        11. Wodnik (Uran) - Kapitan Nemo, Doktor Żywago, Ambroży Kleks, E.T.
                        12. Ryby (Neptun) - Ania z Zielonego Wzgórza, Jan Valjean, .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka