Dodaj do ulubionych

Sąd ostateczny

13.04.15, 14:36
Nie czuję tej karty. Jakie macie z nią doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • coill Re: Sąd ostateczny 13.04.15, 14:45
      bez względu na rodzaj sprawy itd to ta karta powinna być odczuwalna mocno. Przechodzi z hałasem, siłą i aferą, zadko przebiega tak po cichutkubig_grin
      nagłe wyzdrowienia(cuda),powroty partnerów, jak i rozwody, głośne afery domowe.
      Sąd to tez karta Dzwięku - telefonu, budzika... smile Choć na kartach ktore teraz uzywam(llewelyn) nie ma trąby i ma się wrazenie ze dzieje sięwszystko po cichusmile
    • hanna1985 Re: Sąd ostateczny 13.04.15, 14:56
      Wez karte do reki. Popatrz na nia. Nazwa " Sąd " nie oznacza Sądu Bożego w rozumieniu chrześcijańskim, lecz alegoryczne powstanie z martwych. Śmierć ma tutaj charakter symbolu. W człowieku niejednokrotnie stare umiera po to, by mogło narodzić się nowe. Zatem odrodzenie, częstokroć obiecywane Podróżnikowi w przeszłości, staje się faktem w chwili, kiedy psychika Wędrowca osiąga pełną integrację, a duch- wysokie stadium rozwoju.
      Arrow Obecnie zew anielskiej trąby ogłasza, że istota ludzka przezwyciężyła wszystkie trudności i odnalazła wewnętrzną prawdę.
      Zaczyna nowy cykl. Przemiany te mogą mieć charakter duchowy albo czysto " zewnętrzny ", materialny, ale dotyczą spraw istotnych.
      Błękitny krajobraz wyobraża duchowość, a białe pasmo górskie- Boże królestwo. Ku niemu zdążać będą dusze, kierując się na szczyty. Celem człowieka jest rozwój, wznoszenie się, budowanie ducha. W Wielkim Arkanie 0 Głupiec schodził w dół, nie umiejąc wyzwolić się z mocy prymitywnych instynktów.
      Arrow Gdy Podróżnik wspina się na samą górę, jego droga zatacza koło. Nareszcie mistyczne centrum jest blisko.
      ( Uwaga: na innym poziomie interpretacyjnym nieśmiertelna dusza wstępuje właśnie w kolejne wcielenie. )
      Woda, rozdzielająca prostokątne groby ( symbol materii i ciała; ciało jest domem, ale też więzieniem i grobem dla duszy ) symbolizuje " etap przejściowy pomiędzy życiem a śmiercią lub śmiercią a odrodzeniem " ( wg. A. Douglasa ).
      Mężczyzna i kobieta z arkanu Sądu są ową dorosłą już parą, a dziecko pomiędzy nimi- ich potomkiem. Dziecię stanowi personifikację oświecenia. Równocześnie wyobraża mityczne Dziecko, które podczas wędrówki przez życie poddawane jest wielu trudnym próbom i ostatecznie zwycięża dzięki wewnętrznej uczciwości i odwadze. Podczas tej drogi samo siebie dogłębnie poznaje.
      Zmartwychwstanie uchodzi za najważniejszą kartę tarota. Symbolizuje osiągnięcie pełni, realizację, wybawienie, szansę.
      Gdy karta się odwraca, Wędrowiec niewłaściwie odbiera głos trąby. Nie rozumie swojej sytuacji. Zbacza z drogi rozwoju, ignoruje doświadczenia. Ucieka w powierzchowny mistycyzm.
      • hanna1985 Re: Sąd ostateczny 13.04.15, 15:16
        Slowa kluczowe tej karty to sad, odrodzenie, zew, rozgrzeszenie. Wszytskie te slowa widac na karcie 20 go Arkanu. Dokonywac osadu czyli dokonywac szczerej oceny, podejmowac trudne decyzje, dokonywac szczerej oceny, doswiadczac rachunku sumienia. Odrodzonym sie czuc czyli otwierac sie na nowe mozliwosci, zaczynac na nowo, widziec rzecyz w nowym swietle, odkrywac radosc, poczatek. Zew slyszec, a wiec odnajdywac powolanie, przekonanie, odczuwac impuls do dzialania, zaspokajac potrzebe, wiedziec co musisz zrobic. Rozgrzeszenie, wiec odnajdywac je, czuc sie oczyszczonym, odswiezonym, uwalniac sie od win i zalu, przebaczac sobie i innym, zrzucic ciezar z siebie,
        • huit8 Re: Sąd ostateczny 13.04.15, 18:00
          A w pytaniu: "Jakie jest źródło problemów z chorobą?"
          Wyszło mi Sąd i 7 Monet. Dociągnęłam kartę do Sądu i wyszedł Król Kielichów.

Dla mnie Sąd to opera, filharmonia narodowa, orkiestra, instetycje związane z muzyką klasyczną (trąba) i tak też podpowiada mi intuicja.

Król kielichów?- wcześniej ktoś sugerwał że to choroba jakaś przekazana przez ojca, jakiś mężczyzna lekarz nie doleczył/źle zaleczył.

7 monet- cierpliwość. NIe wiem jak interpretować cierpliwość jako źródło choroby.
          • sonka66 Re: Sąd ostateczny 13.04.15, 18:35
            7 mieczy moze świadczyc o tym ze jest to choroba przewlekła
            • sonka66 Re: Sąd ostateczny 13.04.15, 18:35
              sorki 7 monet
              • hanna1985 Re: Sąd ostateczny 13.04.15, 18:39
                7 monet to stan zapalny czegos, wiec trzeba dociekac glebiej, czy jakis inny organ nie wplywa na drugi. Widze to tak, ze w tym Sadzie nie jest ujawniony, wygloszony.
                • hanna1985 Re: Sąd ostateczny 13.04.15, 18:45
                  Krol to plyny, nie wiem jaka choroba, ale mozesz napisac na maila do mnie i ja czesto wskazuje szostym zmyslem na przyczyne choroby. Moge tez rozlozyc karty. hanna1985@gazeta.pl Chyba, ze wolisz na forum, ale moze byc na poczte wink
                  • huit8 Re: Sąd ostateczny 14.04.15, 00:51
                    napisałam smile
                    • beata25_84 Re: Sąd ostateczny 14.04.15, 23:50
                      To ciężka karta do interpretacji, do wyczucia. Mi się ta karta pokazywała jako coś czego dłużej nie da się już ignorować, zburzenie wewnętrznego spokoju, konieczność podjęcia decyzji, bicie się z myślami, zrozumienie że nasz świat się zmienił i nie da się już żyć jak dawniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka