Dodaj do ulubionych

Przyczyny problemów z cerą

15.08.18, 14:04
Witam,
regularnie mam problemy z cerą, tj. co jakiś czas bez zmiany diety ani czegokolwiek pojawiają się na mojej twarzy bolesne ropne wykwity pozostawiające okropne blizny w twarzy ;/ Na przełomie kilkunastu lat przeszłam już niezliczoną ilość kuracji dermatologicznych, hormonalnych, diet ale nic nie przynosi trwałego efektu. Zwykle wygląda to tak, ze przez pół roku mniej więcej od marca do sierpnia mam czystą cerę, a od sierpnia stopniowo coraz bardziej wyrzuca mnie na całym ciele, głównie rzuchwie, szyi i pośladkach, a leczenie tylko nasila objawy. Podejrzewane były problemy hormonalne, przepisywane i zmieniane leki hormonalne, nic oczywiście nie pomogły,a mimo to stale je zażywam na wszelki wypadek. Podobnie diety bezglutenowe czy bezlaktozowe. Kolejne teorie lekarzy: zakażenie gronkowcem złocistym - antybiotyki, autoszczepionki, maści, picie srebra koloidalnego, mazidła z betuliny itp. oczywiście nic nie dały na dłuższą metę. I tak katuje się już kilkanaście lat, wydałam już tyle pieniędzy na to, że mogłabym kupić za to niezły samochód, a moja cera wciąż wygląda jak sito a lekarze mają mnie już dosyć i rozkładają ręce. W tym roku chce spróbować kuracji retinoidami gdyż to dla mnie ostatnia deska ratunku, ale nie wiem czy moja zniszczona kuracjami wątroba to wytrzyma ;/ Jakiś czas przed ciążą i w trakcie ciąży gdy zaprzestałam już wszelkich kuracji problem z cerą niemal wyciszył się, mogłam wtedy jeść dosłownie wszystko i cera była gładka, ale po porodzie problem powrócił ze zdwojoną siłą, jak zawsze w sierpniu zaczyna się od pojedynczych bolących guzków, a potem pewnie wrzuci na całym ciele... sad Zapytała kart, co jest przyczyną powracania u mnie tych ciągłych problemów z cerą: 6 MONET,2 BUŁAW,CESARZ.
6 monet - na mojej karcie kobieta trzyma kosz pełen owoców w tym winogron, myślę więc że jednak może chodzić o coś co jest w żywności, np. cukier owocowy, gdyż zauważyłam że np. picie wina czy soków bardzo nasila mi ten problem, ale odstawienie ich całkowicie go nie likwiduje. Reszty kart za bardzo nie rozumiem, może stanowią sugestię, że powinnam być bardziej ostrożna w tym co jem i restrykcyjnej przestrzegać diety? Ale jeśli chodzi tylko o dietę, to dlaczego od marca do sierpnia mogę jeść wszystko i nic mi nie jest, a przez kolejne miesiące dosłownie wszystko mi szkodzi...?
W takim razie dopytałam, czego dokładnie powinnam się wystrzegać, aby te problemy z cerą nie nawracały? PAŹ MIECZY, KRÓL BUŁAW, UMIARKOWANIE. Tych kart to ja już w ogóle nie rozumiem, czy może tutaj chodzić o wystrzeganie się ostrych przypraw, konserwantów (paź mieczy) i ograniczenie cukru (król buław)? Tyle że ja już do przerabiałam wiele razy i nie pomogło za bardzo sad
Obserwuj wątek
    • mystella Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 14:15
      Dopytałam jeszcze, czy kuracja retinoidami pomoże mi i trwale zlikwiduje mi problemy cerą? ŚMIERĆ, KRÓL MIECZY - karty te niosą nadzieję, że w końcu się uda, sądzę że powinnam zaryzykować i spróbować je, gdyż widać w kartach "transformację" i "odcięcie się" od problemu. Jednak naczytałam się, że ta kuracja przynosi wiele niepożądanych sutków ubocznych, od depresji (do których niestety mam skłonność), po problemy z wątrobą i trawieniem (których już zdążyłam się nabawić po wcześniejszych kuracjach). Zapytałam więc jeszcze, czy ta kuracja spowoduje u mnie jakieś skutki uboczne - KRÓLOWA MIECZY, PAŹ MIECZY. Myślę więc że wywoła u mnie fatalne samopoczucie, nie tyle depresję co bardzo obniżony nastrój, jakieś bóle w ciele typu kłucie np. w żołądku?
    • asia.33 Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 18:22
      Wg mnie źródłem problemów może być psychika . Stres czy depresja ma fatalny wpływ na cerę. Czy Ty masz jakieś problemy z facetem lub miałaś na przestrzeni lat? W każdym rozkładzie pokazuje się facet , mąż lub ktoś o silnym charakterze. Jeśli masz problemy w związku i z tego bierze się stres to działa to niekorzystnie na przysadkę mózgową, która to działa na stan hormonalny całego organizmu. Czas jaki wymieniłeś marzec - sierpień to więcej słońca . Wtedy prawdopodobnie więcej wychodzisz na słońce. Dotlenienie i spacery mogą być zbawienne.Nie zamykaj się w domu .
      Wrócę jeszcze do pytania o faceta. Nie wiem czy go masz , czy to ktoś stały ,mąż czy może tylko partner lub jesteś sama? Pokazała się karta 2 kijów a później umiar. Tak jakby karty mówiły że " potrzebujesz faceta" w szerokim tego słowa znaczeniu. Jest to dla Twojego organizmu ważne.
      • mystella Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 19:06
        Nie, nie mam męża, ale mam wieloletniego partnera, ale od dawna nam się nie układa, pogorszyło się jeszcze bardziej po narodzinach dziecka, praktycznie łączy nas już tylko wspólnie mieszkania i dziecko. Jednak te problemy z cerą mam od zawsze, nawet gdy byliśmy ze sobą blisko i byłam wtedy szczęśliwa, stresów miałam niewiele oraz było między nami regularne współżycie. Słyszałam opinię, że to z braku seksu może być, ale tak jak napisałam, problemy z cerą miałam też mimo regularnego współżycia i gdy nie miałam żadnych większych stresów życiowych. Początek tych problemów z cerą zawsze jest taki sam - w sierpniu pojawiają mi się dziwne bóle w okolicy twarzy głęboko pod skórą jakby pochodziły od kości, nie wiem jak je nazwać ale trochę to przypomina uczucie rażenia prądem pod skórą, po czym wyskakują mi w tych miejscach bolące guzki, które z czasem naciskają ropą. Nie da się ich niczym zamaskować gdyż są ogromne i goją się bardzo długo - na pewnie nie przypominają zwykłego trądziku. Zauważyłam też, że bezpośrednio po kąpielach słonecznych np. na plaży wychodzi mi ich znacznie więcej niż zwykle więc też jest opcja, że faktycznie tak jak napisałaś, to może mieć jakiś związek ze słońcem. Jednak ostatni taki większy wysyp miałam w zeszły piątek, po powrocie z piwka z koleżanką. W tym dniu zjadłam też bardzo pikantną zupę chińską i rano obudziłam się z bolącą twarzą i okropnymi wypryskami na szyi i podbródku ;/
        • bazarka Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 19:36
          A jakieś testy uczuleniowe robiłaś? Może jesteś na coś uczulona (biżuteria, jedzenie)? Z tego, co napisałaś - piwo to gluten, zupka chińska to chemia, a ostre przyprawy, cukier i kąpiele słoneczne są niewskazane przy trądziku.
          Nie wiem czemu, ale patrząc na Twoje karty przyszli mi do głowy kosmetyczka (miecze) i dietetyk (umiarkowanie)...
          • bazarka Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 19:38
            A dopytam jeszcze - zakładam, że jesteś pod stałą opieką dermatologa. A próbowałaś może się z tym problemem zgłosić do endokrynologa? Do niego też by w sumie Umiarkowanie pasowało (stabilizacja hormonów, wyrównany poziom hormonów - może któryś z nich masz za wysoki?).
            • mystella Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 19:53
              tak, od dawna odwiedzam endokrynologów i u kilku endokrynologów, miałam zrobione badania na najważniejsze hormony i większych odchyłów od normy nie było. Hormony tarczycy też w normie. Wszystkie tabletki hormonalne miałam dobierane specjalnie pod mój poziom hormonów, ale nie pomogły. Na tabsach hormonalnych jadę już od kilkunastu lat z przerwami więc jakby miały pomoc, to by już pomogły
              • yorka83 Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 20:05
                hormony brane kilkanascie lat napewno niczego dobrego nie zrobily. wiec skoro nic dobrego nie zrobily to moze warto sie zastanowic nad przerwaniem i zastosowaniem innego srodka antykoncepcji-jezeli na tym ci zalezy. u niektorych osob tabletki hormonalne powoduja wlasnie takie objawy jak piszesz. jezeli teraz leczysz sie u jednego lekarza, to karta smierci+krol mieczy wskazywala by raczej poszukiwanie innego lekarza
                • mystella Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 20:14
                  Przerwy robię regularnie co kilka miesięcy od tabsów zgodnie z zaleceniem lekarza, przed ciążą miałam nawet ok. roku przerwy od nich ale zawsze do nich wracam gdy cera znów zaczyna się psuć. A lekarzy zmieniam średnio raz na pół roku i przerobiłam ich naprawdę ogromną liczbę - od kilku endokrynologów, kilkunastu ginekologów, kilku laryngologów, wielu wielu internistów i dermatologów, kilku gastrologów i dietetyków. U każdego z nich szukałam pomocy ale żaden i żadna ich kuracja nie dała większych elektów. Ostatnia dermatolog, którą odwiedziłam kilka miesięcy temu z wszystkimi wynikami, namawia mnie właśnie na kurację retoinoidami, ale nie potrafiła mi także wyjaśnić przyczyny powstawania tych problemów
        • asia.33 Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 20:52
          Rozumiem ale wiesz czemu też napisałam gdyż sama się z tym zmagałam wiele lat temu do 30 roku życia niemogłam zapanować nad nad cera. Wtedy też kilka lat miałam problemy z mężem i byliśmy w trakcie męczącego rozwodu , ciągnął się on kilka lat. To był dla mnie ogromny stres. I tak właśnie mój organizm reagował. Podczas stresu zwiększa się ilość hormonów męskich a długotrwałe takie stany mogą bardzo źle wpływać na skórę. Gdy moje życie wróciło do normy i ułożyłam sobie je szczęśliwie jak cera stała się bezproblemowa.
          Z tego co pamiętam zbawienny wpływ miał na mnie kwas migdałowy ale dobry i o wysokim stężeniu. Pierwsze sesje kwasem dawały wysyp ale gdy skóra się przyzwyczaiła ( po 2 czy 3 razach) cera była piękna i świetlista. Bardzo sobie chwalę te zabiegi. Pierwsze sesje były u kosmetyczki, póz kupiłam sobie duże opakowanie kwasu migdałowego i stosowałam nawet co 3 czy 4 dni .
          Jak u Ciebie z wagą?
          Ach dodam jeszcze , że pigułki hormonalnych w moim przypadku nie sprawia się , trzeba robić przerwy by uaktywnić jajniki wtedy 3 miesiące było tragicznie.
          Ogromna poprawę zauważyłam w chwili gdy poznałam mojego drugiego męża , tzn zakochałam się w endorfiny itp działają cuda.
          Wg mnie te karty są do dziwne , wyraźnie pokaźny aspekt męski . Jeśli nie chodzi szczęście i związek może być tak jak pisały dziewczyny - hormony męskie . Król kijów to najbardziej męski , ognisty typ i on ma tyle męskiego hormonu ci żaden w talii - no cesarz też bo cesarz to wszyscy królowie w jednym.
    • yorka83 Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 19:43
      dla mnie 6monet, 2 bulaw i cesarz to brak rownowagi zw z hormonami (cesarz-moze masz za duzo meskich hormonow?).
      czego powinnas sie wystrzegac? jakis peelingow, tarcia skory. moze powinnas na jakis czas zrezygnowac z kosmetykow i zastosowac kosmetyki w minimalnej ilosci i o lagodnym dzialaniu?-umiarkowanie.
      tak apropo retinoidow. uwzywalam zoraca az miesiac. dawka raczej mniejsza. zrezygnowalam bo strasznie zaczely wypadac mi wlosy. cera oczywiscie sie poprawila. wlosy moglabym wtedy myc raz na tydzien. jednakze kazdemu po kuracji wlosy wracaja do poprzedniego stanu. co do cery-robi sie ona taka papierowa. ja stosowalam tylko miesiac, a mam wrazenie ze zrobilam sie przez to starsza....smile)bo rozne opinie o nich czytalam. moze sproboj lepiej retinoidow w kremie!?
      • mystella Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 20:06
        Tak, badania hormonów miałam kilkakrotnie robione, ostatnio w pół roku po porodzie (czyli ok. pół roku temu) na wynikach badań hormonów miałam nieco podwyższone hormony męskie, w tym testosteron ale nie były to jakieś duże odchylenia od normy i zdaniem endokrynologa nie powinny mieć aż tak negatywnego wpływu na cerę, ale kolejne tabletki zostały mi znowu przepisane i biorę je do dzisiaj, bez żadnych efektów więc gdyby to były tylko same hormony, to po tylu latach by już trochę pomogły ;/ Oprócz hormonów coś jeszcze musi na to wpływać.
        Co do pielęgnacji cery - niestety mam cerę tłustą, cera już mi się starzeje, a ja z powodu swoich problemow skórnych mogę używać tylko delikatnych produktów aptecznych dla nastolatek do cery trądzikowej i cery atopowej, a powinnam już używać kremów przeciwzmarszczkowych jednak okropnie nasilają mi problemy skórne. Szczególnie własnie duży wysyp następuje po kremach z retinolem i kwasami owocowymi, kwas glikolowy i migdałowy i z tego powodu wysnułam kolejną teorię, że może mam alergię na jakieś kwasy owocowe i cukry w owocach zawarte...
        Jeśli retinoidy nasilają wypadanie włosów, to niestety muszę sobie je podarować gdyż po ciąży okropnie zaczęły wypadać mi włosy i przerzedziły się okropnie szczególnie na czubku głowy widać prześwity ;/ Codziennie wyczesuję na szczotce kłębek włosów boję się że niedługo zostanę łysa bo to nasilone wypadanie trwa już rok. Dermatolog powiedziała, że to normalny stan po ciąży, ale nie sądzę, chyba muszę ponownie zbadać hormony
        • yorka83 Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 20:21
          wypadanie na czubku glowy to problemy z hormonami!!!! meskimi!!! lekarze a normy to dwie bajki. musisz trafic na dobrego lekarza!ja mam doswiadczenie z tarczyca-norma a rzeczywistosc to naprawde jest co innego, ale tylko nieliczni lekarze to wiedza. kwasy bym odstawila, mimo ze slyszy sie wiele dobrego o nich. absolutnie nie uzywalabym rzeczy do cery tradzikowej!!! kupuj kosmetyki hipoalergiczne i nawilzajace!!!
          • mystella Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 20:43
            tak, kwasy i inne kosmetyki upiększające już dawno odstawiłam kilka lat temu, aktualnie (od roku) używam tylko kremu nivea z aloesem na przemian z kremem z olejkiem z drzewa herbacianego, a całe ciało myję szarym mydłem z naonsrebrem, ale cera i tak jest do d..py tak samo jak zawsze sad a włosy na czubku wypadają mi tylko do roku od porodu, wcześniej miałam bardzo geste bujne włosy, hormony w normie i nic nie wypadało ale miałam przy tym miałam te same problemy z cerą co zawsze dlatego myślę, ze to nie tylko same hormony
            • yorka83 Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 21:06
              idz po jakis hipoalergiczny i nawilzajacy!!!zadne nivee!!jezeli hormony byly by w normie wlosy z czubka glowy by ci nie wypadaly!!!!a ty czasem tego nie wyciszkasz??
              to, ze u mnie wypadaly wlosy po zoracu to nie znaczy, ze i tobie beda.
              zazywanie hormonow powinno pomoc wiec mi sie wydaje, ze cos tu jest naprawde nie tak, tzn. albo tobie te tabletki tak szkodza, albo nie trafilas na takie coby ci pomogly.
              bazarka ja mam cere, ktora swieci mi sie jak psu jajcasmile))pomogl jedynie zorac, ale musialam go odstawic i problem powrocil.
              • mystella Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 21:35
                yorka83 napisał(a):

> idz po jakis hipoalergiczny i nawilzajacy!!!zadne nivee!!jezeli hormony byly by
                > w normie wlosy z czubka glowy by ci nie wypadaly!!!!
                zgadzam się, ale tak jak napisałam, włosy wyłażą mi od roku (po ciąży), a problemy z pryszczami mam od 20 lat. Pierwsze z nich pojawiły mi się po przeprowadzce ze wsi do miasta i wtedy po raz pierwszy zetknęłam się z lekarzami, którzy stwierdzili że to zapewne od zmiany klimatu, wody i diety i pewnie unormują się z czasem gdy organizm się przyzwyczai. Ale nie unormowały się. Tzn. tak jak pisałam od mniej więcej marca do sierpnia mam niemal spokój z pryszczami i zastanawia mnie ta "magiczna data" - sierpień, dlaczego one zawsze wracają w sierpniu niezależnie od pogody na zewnątrz, czy słońce czy deszcz zawsze nawrót jest w sierpniu po kilku miesiącach spokoju...
                • yorka83 Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 21:46
                  a korzystasz z basenu??moze to chlor?
          • bazarka Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 20:45
            Co do kosmetyków, to Yorka83 ma rację - mi kiedyś kosmetyczka powiedziała, że przy cerze tłustej czy mieszanej nigdy, przenigdy nie powinno się używać kremów matujących, tylko właśnie nawilżających (na dzień), a nawet i natłuszczających (na noc).
            I po tym, co przeczytałam wyżej, na Twoim miejscu, poszukałabym nowego endokrynologa. Skoro coś wykracza poza normę, nawet minimalnie, to oznacza, że coś jest nie w porządku. Porównałbym to do BMI - jeden kilogram może mieć wpływ na to, czy mamy nadwagę, czy już otyłość bądź też czy mamy wagę w normie czy już niedowagę. Tak samo jest z innymi parametrami organizmu.
            • mystella Re: Przyczyny problemów z cerą 15.08.18, 20:59
              ja już naprawdę nie mam siły szukać kolejnych lekarzy, w ciągu kilku lat odwiedziłam kilku polecanych endokrynologów, a od kilkunastu lat z przerwami stale jestem na jakiś lekach hormonalnych dobieranych pod poziom hormonów z wyników badań, które normalnie powinny pomóc gdyby to był problem tylko w samych hormonach, a jednak nie pomogły
              • magdalen0618 Re: Przyczyny problemów z cerą 17.08.18, 18:36
                Kochana na trądziku zjadłam zęby. Przeczytałam wszystkie Twoje wypowiedzi i sposoby leczenia i powiem jedno. Na to jest tylko jeden słuszny lek jaki do tej pory wymyślono RETINOIDY. Medycyna nie wymyśliła nic lepszego na trądzik i nie znalazła nowego sposobu na to gówno na przestrzeni wielu wielu lat. Na bolące gule tylko tosad(( i na to nie pomoże dieta, jest to złożony problem ciągnący się latami. Osobiście się tym leczyłam pod okiem dobrego lekarza a teraz leczę tym 14 -letniego syna i żyjemy. Skutki uboczne są oczywiście. W tej chwili leczy się tym nawet b. małe dzieci bo to jest lek a nie trucizna i wiele leków podaje się noworodkom z okropnymi skutkami ubocznymi, ale trzeba leczyć. Osobiście trądzik rujnował mnie psychicznie wiele lat od 12 roku zycia, a nie lek. W Twoim przypadku to jedyna możliwość...Wiem jak to jest.. Pozdrawiam
                • mystella Re: Przyczyny problemów z cerą 19.08.18, 10:42
                  Witaj, ja jestem już po kolejnej wizytce u kolejnej dermatolog. Narazie nie mogła przepisać mi doustnych retinoidów, jak stwierdziła, trzeba z tym poczekać dopóki nie osłabnie słońce więc mam się po nie do niej zgłosić we wrześniu/październiku. Narazie przepisała mi na twarz dwa kremy- Acnelec (retinoid) i Normaclin (antybiotyk), które mam stosować na przemian. O ile Acnelec zupełnie nie zadziałał, a nawet wręcz podrażnia moje wykwity na twarzy, to z Normaclinu jestem bardzo zadowolona i mogę każdemu polecić go na bolące guzy. Praktycznie ból i napięcie skóry po posmarowaniu zmiany Normaclinem niemal natychmiast ustępują, a ropne guzki zaczynają się wchłaniać. Jestem zaledwie o kilku użyciach i twarz wygląda znacznie lepiej, pryszcze trochę uspokoiły się i to chyba jedyny specyfik, który nie wyciąga zmian na zewnątrz ale powoduje ich wchłanianie. Naprawdę polecam wszystkich z podobnym problemem bolących guzków co ja. Minus jest taki, ze jak każda maść działa tylko zewnętrznie na określonym obszarze, które u mnie są ogromne a maści jest niestety malutko. Tak więc jeśli sama maść nie pomoże, we wrześniu spróbuję jeszcze tych retinoidow doustnych
                  • yorka83 Re: Przyczyny problemów z cerą 19.08.18, 14:38
                    Latonie sprzyja retinoidom.oby pomoglo i zycze ci zebys nie musiala brac doustnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka