Dodaj do ulubionych

czy to dobry pomysł?

01.05.25, 16:01
Chcę się przekwalifikować całkowicie ponieważ w moim zawodzie nie mogę znaleźć już racy, zapewne z racji wieku gdyż kiedyś miałam ofert w bród, a teraz szukam już kilak lat, wysyłam regularnie CV i zero odzewu sad
Myślałam nad zrobieniem kursu księgowej gdyż kiedyś księgowałam proste faktury od naszych kontrahentów (jako dodatkowe zajęcie), ale szczerze to nie wiem czy to dobry pomysł, gdyż nie mam smykałki do liczb a w tym zawodzie ciągle zmieniają się przepisy i trzeba być tez ciągle na bieżąco, poza tym nie mam wykształcenia ekonomicznego tylko humanistyczne. A taki kurs wraz z certyfikatem to kilka tysięcy złotych i trzeba się cały czas doszkalać. Mam więc prośbę o pomoc w odpowiedzi na takie pytania:

1. Czy po ukończeniu tego kuru znalazłabym pracę w zawodzie księgowej? Król buław, 6 Buław, Diabeł
Dziwny ten diabeł na końcu wróży jakieś przekręty i machlojki. Natomiast dwie pierwsze karty optymistyczne - jeśli poszukałabym i wzięła sprawy w swoje ręce (król buław), to z pewnością czekałby mnie sukces w znalezieniu takiej racy (6 buław), ale o co chodzi tutaj z tym diabłem?

2. Czy dobrze bym sobie poradziła na stanowisku księgowej? Królowa pentakli, 2 buław, 3 buław
Karty nie są złe, Królowa pentakli właśnie mi się kojarzy z osobą pracowitą, które doskonale radzi sobie z finansami, jednak czekałaby mnie konieczność podejmowania na szybko trudnych i odpowiedzialnych decyzji. 3 buław z kolei kojarzy mi się z koniecznością zaczynania wszystkiego od 0, uczenia się od podstaw ale to raczej pozytywna karta, która czasem jest oznaką sukcesu.

Pozdsumowując - moze warto zainwestowac te kilka tysięcy i spróbowac swoich sił w ksiegowości, najwyzej nie uda się?

Obserwuj wątek
    • orangespirit Re: czy to dobry pomysł? 06.05.25, 22:16
      Ja bym chyba zainwestowała. Diabeł może też zwyczajnie pokazywać pracę, od której się "uzależnisz", szczególnie, że dużo tu buław.
      • wiolaaasna Re: czy to dobry pomysł? 07.05.25, 12:30
        Dzięki za odpowiedź też myślę, że w końcu bym ogarnęla ten temat po jakimś dłuższym czasie ale gdy ostanio dowiedziałam się od znajomej, jak ogromny zakres obowiązków i odpowiedzialności by mnie czekał, to chyba jednak zrezygnuję zwłaszczam, że taki kurs nie jest tani (no chyba ze znajdę znacznie tańszy w promocji). Po analizie też doszłam do wniosku, że to zdecydowanie praca dla ludzi lubiących liczby, a ja niestety do nich się nie zaliczam gdyż mam typowy umysl humanisty.
        • orangespirit Re: czy to dobry pomysł? 07.05.25, 18:34
          Oczywiście jak uważasz, znasz siebie najlepiej wink Natomiast bez kart i z księgowością na studiach (zupełne podstawy, jeden semestr) to tam nie ma wyższej matematyki. Proste działania a i są od tego kalkulatory/programy. Ale faktycznie trzeba wiedzieć co gdzie umieścić i to wymaga wiedzy.
          I też bez kart. Na księgowość czy nie, są różne programy z unii. Może się na jakiś załapiesz i zapłacą ci za doszkalanie? Koleżanka tak zrobiła sobie drogi kurs kiedyś. Niezależnie od decyzji życzę powodzenia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka