bibi234 02.03.08, 22:20 szanowne Wrózki, czy wiecie w jakich taliach na kartach zaznaczone jest, że jest to karta- brama? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aphsath Re: karty-bramy 04.03.08, 22:15 Karty bramy sa zaznaczone w tarocie magow /suliga&opalinski/. U crowleya czy waite'a nie ma takowych oznaczen. Podobnie z Gilded i chyba 78 doors jak i w marsylskim /ale tu mowie juz z pamieci, bo dawno tego w reku nie mialem/. Co do pozostalych talii wole sie nie wypowiadac bo juz duzo czasu minelo odkad przestalem przygladac sie innym taliom. rgds, AphSath Odpowiedz Link
basz285 Re: karty-bramy 05.03.08, 15:36 Ja mam Ridera Goldena. No cóż, tego dokładnie nie znalazłam w innych kartach i w moich też nie jest to napisane. Nie spotkałam takich kart ale kto wie..? Kartami bramami w moich kartach są: 3- buław 5 i 8 pucharów 6 i 8 mieczy As- 6, 9 i 10 denarów Myślę że znasz karty i nie muszę pisać dlaczego te a nie inne. Pozdrawiam Barbara horoskopy.cba.pl Odpowiedz Link
bibi234 Re: karty-bramy 05.03.08, 16:20 dizękuję, na razie mam tylko karty Suligi&Opalińskiego, szukam innej talii dla siebie a znaczeń i wartości kart dopiero się dokopuję Odpowiedz Link
basz285 Re: karty-bramy 05.03.08, 17:06 Życzę miłej nauki. Przed Tobą rzeczywiście długa droga. Powodzenia życzę. Barbara Odpowiedz Link
aphsath Re: karty-bramy 05.03.08, 22:12 W takim razie przyznam szczerze, ze troche nie rozumiem - skoro piszesz ze tak naprawde dopiero sie uczysz to czemu jako wazny czynnik wyboru talii skupiasz sie na oznaczeniach kart bram ? W kazdej talii autorzy posluguja sie pewna symbolika by odzwierciedlic ich znaczenie - mamy talie o prostej symbolice jak i o bardzo zlozonej z mnostwem symboli. Jednak nie zmienia to faktu, ze wg. standardow karty bramy to te same karty bez wzgledu co na nich autor wymaluje. Innymi slowy wystarczy wiedziec ktore to karty i tyle. W akcie barbarzynstwa mozna sobie samemu zaznaczyc na obwodce ktore to karty. Chyba najbardziej popularna talia Waite'a nie ma nigdzie takowych zaznaczen /pomimo zawartej w nich stosunkowo sporej symboliki/ i z tego co zauwazylem, to pomimo wielu jego odmian w sumie sprowadzajacych sie do kolorystyki /od pierwzej wersji mocno prostej w rysunku, do bardzo wrecz zdjeciowego - w ostatnio wydaje wersji/ - wszystkie zachowuja ten sam uklad symboliki /wlaczajac w to reversal/. Pomimo tego jakos do tej pory nikt nie postanowil wprowadzic tych zaznaczen, dodatkow wypadalo by wskazac fakt, ze nawet wielu autorow nie wspomina o bramach w literaturze - co nei znaczy ze jest to bez znaczenia, jednak na poczatku mysle ze sa wazniejsze rzeczy do przyswojenia odnosnie kart tarota. Sam Suliga naniosl te oznaczenia na swojej talii - pytanie czy aby nie bylo to spowodowane nie tylko wrozebno-magicznym przeznaczeniem tych kart - mysle tu o formie edukacyjnej. Sam Crowley w swojej talii zawarl ponad 2000 symboli, a mimo to nie uznal za stosowne wpisania w nie dowolnego znaku oznaczajacego karty bramy. Reasumujac - ja bym na twoim miejscu nie skupial sie na tym znaczku na talii Suligii i proby znalezienia go na innej talii, a raczej na znalezieniu talii ktorej symbolika do ciebie przemawia - tak, aby ci sie z nia dobrze pracowalo, a same bramy jesli uznasz to za stosowne z czasem beda ci sie obrazowac wraz z konkretna karta. To takie w sumie moje luzne przemyslenia. rgds, AphSath Odpowiedz Link
angelbell Re: karty-bramy 05.03.08, 22:24 O! To to właśnie Masz rację zupełną AphSathJak zwykle, można na Ciebie liczyć w kwestii naświetlenia tematu Odpowiedz Link
aphsath Re: karty-bramy 11.03.08, 22:31 hehehe... no staram sie, moze z czasem zostane oswietleniowcem rgds, AphSath Odpowiedz Link
romanticca Ekhm... 06.03.08, 13:41 Wiem, że teraz wykażę się niebywałą indolencją, ale w końcu też jestem początkująca więc choć oblana rumieńcem to jednak się odważę: bardzo proszę o wyjaśnienie: Co to są karty bramy, po co są i co jeszcze trzeba o nich wiedzieć? <płonie_ze_wstydu> Odpowiedz Link
bibi234 Re: Ekhm... 06.03.08, 14:35 Dziękuję za wszystkie wpisy. Pierwsza moją ksiązką o Tarocie i pierwszą talią sa dzieła Suligi. Karty bramy mają świadczyć o momentach zwrotnych w życiu i odgrywaja rolę także przy ocenie punktowej wartości kart. Teraz szukam dla siebie bardziej przyjaznej talii ale chciałabym aby miała pewne elementy Suligowej. Odpowiedz Link
aphsath Re: Ekhm... 06.03.08, 15:25 Temat bram jest mi znany jak i osoba Suljana. Nigdy go nie spytalem, a jestem ciekaw czy i obecnie /pomimo ze sie kartomancja zajmuje jeno w formie wykladow/ ma takie samo zdanie co do istotnosci oceny punktowej. W kazdym razie sam autor na zajeciach o tarocie dopuszcza stosowanie dowolnej talii, jednak skupia sie na marsylskim z tego co wspominal. Poza tym jak wspominalem, to czy karta brama jest zaznaczona czy nie, nie ma wplywu na to czy jest to karta brama czy nie. W zwiazku z powyzszym nie bardzo wiem w czym przeszkadza w ocenie brak tego znaczka ? Co do poszukiwan - pytanie co dla ciebie znaczy elementy suligowej ? Jesli chodzi o ilosc symboliki i odwolan do religii, wierzen, magi itd. to na pewno warte rozwazenia jest np. crowley /choc jak sie zdaje sam suliga za tymze nie przepada/, hermetyczny. O tarot magow mowia ze jest ostry /ale to juz chyba kobiety sa jeno w stanie ocenic/, ma typowa stylistyke dla okresu w ktorym powstawal /jak ktos lubi takie malarstwo/. Na pewno zostal doceniony na swiecie za swoje mocne odwolania magiczne i rozbudowana symbolike. Jednak nie wiele jest talii w tym stylu i tak rozbudowanych. Wiekszosc zwlaszcza obecnie wydawanych kieruje sie w kierunku "ladne i mile dla oka". W kazdym razie gdzies tu byl przyszpilony link do strony, gdzie mozna obejrzec sobie spora ilosc talii /w wiekszosci wszystkie karty z danej talii/. W kazdym razie zycze powodzenia w poszukiwaniach. rgds, AphSath Odpowiedz Link
bibi234 Re: Ekhm... 06.03.08, 15:39 dzięki, chciałam symbol bramy dla ułatwienia życia a szukam teraz talii miłej dla oka, z historyjką , która jest podstawą rozważań dla wróżek i pomaga ułozyc historyjkę dla klienta Odpowiedz Link