bibi234 05.03.08, 14:43 czy nie uważacie, że nazywanie buław ( kijów) "pałeczkami" jest śmieszne ? skąd sie to bierze??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czaszka00 Re: buławy 05.03.08, 15:00 pałeczki to jeszcze nic ...ja spotkałam się z maczugami hehe ogólnie ja nazywam buławy - choć wcześniej używałam nazwę "kije" na puchary wołam kielichy na denary wołam monetki (ale przechodzę na denary - żeby było doroślej i poważniej ) miecze, były zawsze miecze Odpowiedz Link
angelbell Re: buławy 05.03.08, 17:40 Pałeczki...omatkoboska! Infantylne, żenujące i wcale nie śmieszne No są jeszcze poza pałeczkami kieliszeczki, mieczyki i pieniążki albo monetki.Tarocik duużo ma takich fajnych nazw.Głupca można nazwać Głuptaskiem, wiele kreatywności i radości.Ludzie, zostawcie Tarota w spokoju jeśli macie wymyślać cokolwiek w zastępstwie tego co zostało dawno wymyślone!Rozwaliło mnie kiedy przeczytałam zamiast puchary filiżanki.Nic mnie nie zdziwi już Odpowiedz Link
romanticca Re: buławy 05.03.08, 17:44 "Tarocik" powiadasz ) Filiżanki są chyba w Tarocie Gospodyń Domowych jeśli mnie moja zawodna pamięć nie myli Odpowiedz Link
angelbell Re: buławy 05.03.08, 22:05 No widzisz...kurcze a puchary czy kielichy sa przecie na wyposazeniu domowym, wiec po co je przeinaczac.Zeby nie bylo ze marudze, ale powinna tu rowniez dzialac brzytwa Ockhama, mnie w kazdym razie sciska tu i owdzie.Zwlaszcza odjezdzam kiedy widze gumibear tarot albo cos w tym rodzaju.Z AphSathem mielismy kiedys faze na wymyslanie talii Tarota...noo bylo goraco w koncepcjach byl duck's tarot z podtekstem, tarot III, IV, V i pozostalych rzeczpospolitych, tarot Bolka i Lolka, tarot Pszczolki Mai, tarot Reksia, tarot Mickey Mause.Hitem byl tarot czterech pancernych z psem wlacznie. No mozna i tak..... Odpowiedz Link
aphsath Re: buławy 05.03.08, 21:53 hahahaha i: "Nad gluptaskiem pojawia sie cien kostuszki ale na szczescie kaplaneczka nad nim czuwa dodajac mu mocki... podkresla to koleczko ktore w najblizszym czasie dzieki rydwanikowi pozwoli gluptaskowi pokierowac swoim losikiem i rozwinac skrzydelka i osiagnac madrasc magusia. Co wazniejsze, drozka ta nie bedzie musial podazac niczym samotny pustelniczek, gdyz w niedalekiej przyszlosci pod znakiem gwiazdki uwypukla sie wplyw cesareczki. Jednakoz pomimo uslania rozkladziku kieliszkami, droga naszego gluptaska bedzie od czasu do czasu stawiala przed nim roznego rodzaju wyzwania spod znaku paleczek, szczesliwym nie zajdzie on pod dziesiateczke kijkow..." No nie wiem co mnie bardzej ubawilo: zdrobnienia, paleczki czy ten zacny gluptasek a swoja droga 2 pucharow i filizanka kawy to zasadniczo jedno i to samo Odpowiedz Link
angelbell Re: buławy 05.03.08, 22:11 Hahahahahahaha AphSath, znow telepatia DD Pisze o Tobie i naszych wynalazkach tarotowych a ty piszesz w tym samym czasie. Ubawilam sie setnie bo mi pobrzmiewaja w tym nasze tarotowe pogaduchy.No Gluptasek jest kwintesencja Tarota slonko DD A Gluptasek jak mu sie przywali 10 paleczkami to moze nawet sie przekostuszyc w Pustelniczka hahaha. Powiadasz ze 2 pucharow i filizanka kawy to to samo??????? Omatko, jest z Toba gorzej niz sadzilam hahaha Odpowiedz Link
aphsath Re: buławy 05.03.08, 22:16 hahahaha no rozmowy rozmowami, ale gluptaskiem mnie zagielas mawiali: "Gluptasek rulez" no jak mi w rozkladzie 2 kielichy sie pokazuja to pierwsza mysl - czas na kawe ? rgds, AphSath Odpowiedz Link
romanticca pałeczki :) 05.03.08, 17:42 hehe, nie spotakałam się Ja mówię Buławy, Kielichy (niektórzy mówią Kubki), Miecze i Denary I dobrze mi z tym ) Odpowiedz Link