masheni 16.01.10, 11:33 czy wiecie, że wraz z wejściem w życie obowiązku nauczania od 5 r.ż. nauczycielom zerówek zwiększy się pensum z 22 do 25 godzin? powiedziała nam o tym pani metodyk na ostatnim kursie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przedszkolanka_anka Re: zwiększone pensum 16.01.10, 12:29 Nie zwiększy się,nie ma czegoś takiego jak nauczyciel WYŁĄCZNIE zerówki.Pensum 22 godzin było w grupie 6-latków.Jesli nauczyciel pracuje w innej grupie wiekowej jest to 25 godzin. Pozdrawiam anka Odpowiedz Link
masheni Re: zwiększone pensum 16.01.10, 13:48 jak to nie ma ja jestem nauczycielem wyłacznie zerówki pensum 22 BYŁO i JEST w grupie 6-latków i ma być zewiększone, gdy do zerówki trafią 5-latki. wiem, że w innych grupach jest po 25 godzin Odpowiedz Link
kazet.1 Re: zwiększone pensum 16.01.10, 21:27 ja pracuję w grupie mieszanej - dzieci od 3 do 6 lat i moje pensum to 22 godziny. nieważne ile mam 6 latków, był rok że miałam w grupie tylko 3 starszaków. teraz mam 12, reszta to dzieci młodsze. a moje pensum się nie zmienia. dopóki będę miała 6 latki w grupie, to pensum wynosi 22 godziny. zmieni się na 25 gdy starszaki wszystkie pójdą do szkoły i zostaną tylko dzieci 3-5 letnie. Odpowiedz Link
graz.ka Re: zwiększone pensum 16.01.10, 22:21 przy jednym 6-latku i 24 5-latkach miałam 22 godziny Odpowiedz Link
masheni Re: zwiększone pensum 17.01.10, 09:08 ale ja piszę o czasie przyszłym, nie przeszłym Odpowiedz Link
reges Re: zwiększone pensum 17.01.10, 10:09 A u nas koleżanka miała 5-ro 6-latków i traktowana była jak nauczycielka 5-latków (większość grupy). Miała 25 godzin etatu. Jak to możliwe, że są takie różnice w interpretacji tych samych przepisów;-/!? Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: zwiększone pensum 17.01.10, 18:56 masheni napisała: > jak to nie ma ja jestem nauczycielem wyłacznie zerówki > pensum 22 BYŁO i JEST w grupie 6-latków i ma być zewiększone, gdy do > zerówki trafią 5-latki. wiem, że w innych grupach jest po 25 godzi Jest NAUCZYCIEL,nie ma nauczyciela zerówki,5latkow czy 3 latków.Pensum zależne jest i było od grupy wiekowej.Jeśli reforma zabiera zerówki zostaje Ci pensum 25 godzin.Proponuje częstszą lekturę Karty Nauczyciela.Tam sa wszystkie przepisy.Zadziwia mnie jak nasi przedstawiciele walczą z pazurem o pewne przepisy a potem nauczyciele nie umieją sie nimi posługiwać a nawet nie zajrzą do tego zbioru naszych praw i obowiązków. Anka Odpowiedz Link
masheni Re: zwiększone pensum 17.01.10, 22:19 srutu tutu majtki z drutu mylisz pojęcia. ok, odpuszczam nie chce mi się prowadzić nadętych belfrowskich dywagacji Odpowiedz Link
masheni Re: zwiększone pensum 17.01.10, 22:26 sprawdziłam w umowie mam wpisane: "nauczyciel oddziału zerówkowego- 6-latki" to tak a pro pos wszechwiedzącego NIE MA boszesz, jak mnie denerwuje ten belfrowski ton Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: zwiększone pensum 17.01.10, 22:43 Umowa o pracę nie jest normą ustawodawczą , zbiorem przepisów,praw i obowiązków,dyrektorki nie takie rzeczy wpisują do umowy,nie każda szefowa jest alfą i omegą,sama napisałaś ,że nieomylnego nie ma,zrobiła błąd(beknie za to albo i nie)...Aż ręce opadają,podsuwam Ci pod nos zbiór naszych praw i obowiązkow a Ty mnie oskarżasz o belfrowski ton....nie pytaj więc skoro nie chcesz odpowiedzi bo tu same "belfry" siedza włącznie z Tobą.... Anka Odpowiedz Link
masheni Re: zwiększone pensum 17.01.10, 22:46 że niby gdzie zrobiła błąd? PS. sama jestem belfrem, ale mam nadzieję, że nigdy nie zacznie belfrer ze mnie wyłazić wszystkimi porami Odpowiedz Link
5korka Re: zwiększone pensum 17.01.10, 09:27 Karta Nauczycieli od "mojego zawsze", miała ten zapis. Odpowiedz Link
masheni Re: zwiększone pensum 17.01.10, 10:50 ok, nauczyciele przedszkola nie odczują różnicy. nauczyciele oddziałów przedszkolnych i owszem. do tej pory miałam 3 nadgodziny. kiedy trafią do mnie 5-latki, stracę te nadgodziny Odpowiedz Link