eu.ro 22.02.10, 17:47 Witam, mam pytanie do wlascicielek niepublicznych przedszkoli. Czy orientujecie sie, czy odsetki od kredytu na budowe przedszkola moga byc wydatkowane w ramach dotacji gminnej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariwu Re: dotacja a odsetki 24.02.10, 14:40 >czy odsetki od kredytu na budowe przedszkola moga > byc wydatkowane w ramach dotacji gminnej. Nie. Zgodnie z ustawą o systemie oświaty dzieci chodzące do przedszkoli niepublicznych otrzymują 75% kwoty, którą gminy przeznaczają na wydatki bieżące związane z prowadzeniem przedszkoli gminnych (w przeliczeniu na jedno dziecko). Zgodnie z art.165a ustawy z 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych, przez wydatki bieżące rozumie się wydatki budżetowe NIEbędące wydatkami majątkowymi. Oznacza to, że z dotacji nie mogą być np. finansowane wydatki związane z budową, przebudową, rozbudową, nadbudową, odbudową, adaptacją lub modernizacją nieruchomości (wydatki poniesione na ulepszenie środka trwałego, zwiększające jego wartość początkową). Odpowiedz Link
eu.ro Re: dotacja a odsetki 24.02.10, 15:12 Dziękuję za odpowiedź. Ja nie mam na myśli spłaty kredytu a jedynie odsetki, które są kosztem. Wg. mnie jest to analogiczy wydatek do wynajmu pomieszczeń. Odpowiedz Link
mariwu Re: dotacja a odsetki 24.02.10, 15:48 >Wg. mnie jest to analogiczy wydatek do wynajmu pomieszczeń. Chyba niezupełnie. Opłacając wynajem pomieszczeń na przedszkole ponosisz wprawdzie koszt konieczny do prowadzenia procesu opiekuńczo-dydaktyczno- wychowawczego, ale ta opłata nie jest TWOJĄ bezpośrednią/prywatną korzyścią majątkową. Jeżeli jednak chciałbyś/łabyś finansować z dotacji gminnej odsetki od kredytu, który zaciągnąłeś/nęłaś na budowę własnego/prywatnego budynku, to wtedy osiągasz swoją, bezpośrednią korzyść majątkową. Choćby taką, że po likwidacji przedszkola zostajesz z własnym budynkiem, którego budowę częściowo - w postaci sfinansowania odsetek od kredytu - pokryła gmina. A nie taki jest ustawowy zamysł dotowania przez gminy dzieci korzystających z pobytu w placówkach niepublicznych. Najprościej będzie, jeśli poprosisz o wykładnię swoją gminę. To ona będzie kontrolować prawidłowość sposobu wydatkowania dotacji. Odpowiedz Link