Dodaj do ulubionych

Rockman z iPhone

27.08.10, 14:38
Jeśli obróbka dźwięku nie następuje w czasie rzeczywistym, to iPhona można sobie wsadzić w... futerał. Sporo eksperymentowałem z efektami gitarowymi na komputerach o mocy wielokrotnie większej niż iPhone i zawsze pojawiało się opóźnienie w obróbce dźwięku. A tak się grać nie da... iPhone ze swoją mizerną mocą obliczeniową nadaje się może do chałupniczej postprodukcji, a nie na scenę :-)
applefobia.blox.pl/html
Obserwuj wątek
    • dylesid Re: Rockman z iPhone 28.08.10, 04:58
      Przykro mi ogrodniku, ale twoja fobia jest nie na miejscu, ale jest real time, uzywam tego od paru dni.
    • burn64 Re: Rockman z iPhone 28.08.10, 06:17
      @dylesid Ogrodnik ma racje. Generowanie efektów w czasie rzeczywistym wymaga albo dobrej karty muzycznej, albo dobrych sterowników jak Asio4All co wymaga mocy obliczeniowej, która w przypadku iPhone jest niewielka. Efekty takie jak GuitarRig to dodatkowe obciążenie procesora o emulację pieca, efektów typy compresor, delay, reverb, chorus czy flanger. Tak więc baaaardzo wątpliwe jest to co piszesz. Technicznie rzecz ujmując - niemożliwe. Zapodasz jakimś filmikiem żeby nam szczena opadła? :)
    • cvbyui Re: Rockman z iPhone 28.08.10, 09:00
      Na YT jest tego pełno:
      www.youtube.com/watch?v=FfMGZ2tx2TE
    • ogrodnik.january Re: Rockman z iPhone 28.08.10, 10:51
      Jeśli faktycznie jest real time, to wywalę wszystkie efekty i kupię iPhona tylko do gitary :-))) Sorry, ale ja nie lubię, jak mi dźwięk nie nadąża za paluchami na gryfie. A nie jestem tak szybki jak Satriani :-)
      Jak zobaczę któryś z moich ulubionych zespołów na koncercie z iPhonami przypiętymi do gitar to wejdę pod stół i odszczekam...
      applefobia.blox.pl/html
    • dylesid Re: Rockman z iPhone 28.08.10, 11:11
      @burn64 nie wiem, jak mam to udowodnic, nie mam kamery, poszukaj na YT, jak pisal cvbyui jest tego pelno. Tu masz "test" na goraco www.youtube.com/watch?v=p79_hgBg3ds&NR=1&feature=fvwp
    • burn64 Re: Rockman z iPhone 28.08.10, 11:32
      W sumie wygląda na to, że iPhone jest tylko interfacem sterującym efektami, a nie generatorem tychże efektów. Takie coś może działać więc np na HTC. Kolejna bajka dla fanboyów iCosi ;]
    • kiryloszomber Re: Rockman z iPhone 28.08.10, 11:41
      Ja wiem, jak (prawie) zrobić jajecznicę przy pomocy iPhone4. "Prawie", bo do etapu rozbitego jajka:

Ściągamy na iPhona aplikację (zapomniałem nazwę) symulującą hodowanie kury. Jeśli dobrze się spiszemy, nasza wirtualna kura zniesie jajo. Robimy przy użyciu innej aplikacji zrzut ekranu i w kolejnej aplikacji robimy crop z powiększeniem zniesionego przez naszą kurę z tej pierwszej aplikacji wirtualnego jaja. Z tym idziemy do sklepu, w którym pokazujemy pani sprzedawczyni na wyświetlaczu nasze jajko i mówimy: "poproszę takie coś". Z zakupionym rzeczywistym jajkiem wracamy do domu. Uderzając w nie krawędzią naszego iPhone4 rozbijamy je i w ten sposób uzyskujemy to, co wspomniałem na wstępie. Muszę teraz popracować nad samym łatwym procesem smażenia i przyprawiania jajecznicy przy użyciu tego rewolucyjnego urządzenia.
    • dylesid Re: Rockman z iPhone 28.08.10, 11:58
      @burn64, nie rozumiem, dlaczego iHaterzy zbieraja sie pod informacjami dot. Apple skoro i tak nie uwierza, no bo po prostu nie moga, a sprawdzic nie sprawdza, bo nie kupia, z wielu powodow.

Za producentem: "AmpliTube for iPhone / AmpliTube for iPad" (czyli ta aplikacja na iPhone/Ipad): "Real time guitar and bass mobile multiFX app" www.ikmultimedia.com/irig/specs/
    • kiryloszomber Re: Rockman z iPhone 29.08.10, 01:06
      Słowo - klucz: "uwierzą" :))))))
    • dylesid Re: Rockman z iPhone 29.08.10, 05:56
      Drugie slowo klucz: "kupic". Poza tym, nie ma szans, zapodajesz wideo - nie mozliwe, mowisz ze masz i uzywasz - nie mozliwe, podajesz specyfikacje producenta - nie mozliwe. Przeciez to jak PISowcy ze swoimi sPISkami...
    • layne23 Re: Rockman z iPhone 08.09.10, 10:43
      Nie no jak producent pisze ze nie ma opóznień to pewnie nie ma Poza tym ilość efektów w tym oporogramowaniu na iphona jest mizerna wiec i kombinacji z brzmieniem niewiele no i to takie malutkie w obsłudze denerwujące chyba tylko po to żeby zaszpanować przed dziewczyna:):):) i wyrzucić:) na pewno nie do użytku na co dzień Zdecydowanie do różnego rodzaju symulacji czy instrumentów wirtualnych potrzebny soft porządny komputer i karta muzyczna Bo inaczej to taka symulacja symulacji:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka