Dodaj do ulubionych

Sony płaci za wirusa

20.12.06, 22:14
Zapłacić powinien Microsoft. To on produkuje i rozprowadza najgroźniejszego
wirusa pod marką systemu operacyjnego.
Obserwuj wątek
    • krasnov $DEITY już ukarało Sony za rootkita dwiema plagami 20.12.06, 22:34
      - plagą explodujących baterii i fatalnym startem Playstation3. :>
    • maruda.r Sony płaci za wirusa 20.12.06, 23:50

Sęk w tym, że XCP miał pewien feler - instalował się na twardym dysku komputera
      wraz z ukrytymi plikami (tzw. rootkitami), które sprawiały, że był on
      niewidoczny dla programów antywirusowych.

Feler? Czy świadomie pozostawiona furtka, która w przyszłości miała umożliwić
      szpiegowanie? Po pomysłach legalizacyjnych lobby medialnego, polegającego na
      tym, że użycie firewalla byłoby karalne, nic mnie już nie zdziwi.

• Gość: Irasiad Re: Sony płaci za wirusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 23:59
      > Zapłacić powinien Microsoft. To on produkuje i rozprowadza najgroźniejszego
      > wirusa pod marką systemu operacyjnego.

Sure... Udowodnij to przed amerykańskim sądem i będziesz bogaty. Powodzenia! ;)
    • Gość: Matt Re: Sony płaci za wirusa IP: 81.15.223.* 21.12.06, 00:13
      Biedny gościu jesteś na umyśle :-)
    • Gość: tommyjr Re: Sony płaci za wirusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 02:09
      Smutna prawda jest taka, ze zrobienie systemu operacyjnego ktory moze byc
      uzywany na 90% komputerow na swiecie przez najrozniejszych ludzi, jest tak
      ogromnym przedsiewzieciem, ze na drugi MIcrosoft jeszcze dlugo poczekamy...
    • zapytaniaznak Może to tylko kamyk 21.12.06, 08:33
      Kamyk, który poruszy lawinę.
      Wpadka SONY, to kolejny przypadek, że w trosce o ochronę i kontrolę praw
      autorskich koncerny w ogóle się nie liczą z PRAWAMI KLIENTA.
      Bo ostatnio występuje tu duża dysproporcja, albo prościej: koncerny przeginają.

Możliwość przewijania reklam na płycie DVD to podobno złamanie praw autorskich,
      SONY limituje ilość kopii płyt (prawo tego NIE LIMITUJE), a przy okazji robi nam
      kuku, radio u fryzjera, to odtwarzanie publiczne (wszystkie odtwarzane utwory
      już są opłacane przez nadawcę), amerykańskie TiVo oskarżane, bo pozwala na
      nagrywanie programów z TV z ominięciem reklam, kupuję płytę audio (coraz droższe
      te płyty - koszty produkcji wzrosły ? Na Beatlesów i Led Zeppelin też ?), a na
      płycie zamiast okładki mozaika ikonek i nalepek informujących kto wsparł
      produkcję płyty, komu podziękować. MNIE DZIĘKOWAĆ, BO JA JĄ KUPIŁEM! I chcę ją
      bez reklam.
      Przykłady można mnożyć.

Swoją drogą dlaczego np. Polak, czy Franzuz, a nawet mieszkaniec Florydy ma się
      przejmować jakimś procesem, w którym nie był stroną ?
      Przecież, jeżeli SONY wyrządziło szkody MNIE I MOJEJ FIRMIE, to ja jestem stroną
      i chcę odszkodowania stosownego do strat, a nie jakieś 175$ i "utwór z sieci".
    • Gość: ASD A które antywirusy to przepuszczały?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 08:39
      A producenci których antywisusów dogadali się z Sony i zablokowali wykrywanie tych trojanów?!
      • Gość: fv Re: A które antywirusy to przepuszczały?! IP: *.e-point.pl 21.12.06, 08:49
        To nie tak. Sony uzyskało wiedzę na temat wewnętrznych mechanizmów windowsa
        pozwalających oszukiwać zabezpieczenia. Niestety jest tak, że program
        antywirusowy wie tylko tyle ile powie mu system. Każdy program antywirusowy.

Swoją drogą, paradoksalnie, wspiera to zarzut postawiony w tym wątku jakoby
        Windows był najlepszym wirusem. Kto wie komu jeszcze udało się pozyskać taką
        wiedzę jak Sony? Może każdy z nas ma już na swoim Windows taki program?
        • Gość: ktoś Re: A które antywirusy to przepuszczały?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 09:31
          taką wiedze OD DAWNA mają twórcy wirusów i rootkitów jest już masa w necie. na
          szczescie twórcy rootkit skanerów nie śpią.... radze sobie pobrac taki program
          bo programy antywirusowe NIE WYKRYWAJĄ WIĘKSZOSCI rootkitów.
          • patman Nie rozumiem problemów ludzi 21.12.06, 10:32
            Nie mam słownie ani jednego programu antywirusowego, antyspyware'owego, itd, firewall tylko z WinXP (pro forma), i jakoś żadne bydlątka nie pasą mi się na twardym dysku. Może wystarczy tylko nie pchać paluchów do imadła, i nie zaciągać syfu z podejrzanych stronek, albo od podejrzanych producentów typu Sony?
            • rootol Re: Nie rozumiem problemów ludzi 21.12.06, 10:41
              A skąd taka pewność skoro nie masz żadnego oprogramowania, które mogłoby tą Twoją "wiedzę" potwierdzić? A skoro firmę Sony uważasz za podejrzaną firmę to jaką uznajesz za godną zaufania? Podaj trzy nazwy i sposób weryfikacji wiarygogności tych trzech firm.
              Przypominam jedno z moich ulubionych praw Murphy'ego:

"Na twoim komputerze jest zawsze o jeden wirus więcej niż ci się wydaje" ;)

pzdr,
              rootol
              • cyberrafi Re: Nie rozumiem problemów ludzi 21.12.06, 12:31
                Firmy całkowicie godne zaufania? Proszę bardzo. Te wszystkie, które nie ukrywają
                kodów źródłowych swojego oprogramowania ani charakterystyk swoich wyrobów.
                A te szczególnie mocno podejrzane? Według mnie wszystkie, które mają cokolwiek
                wspólnego z technologiami DRM. Teraz już sam sobie odpowiedz, które to są firmy.

Tak na marginesie. Mogę się z każdym założyć o skrzynkę wódki, że na moim
                komputerze nie grasuje żaden wirus. Zgadnij dlaczego?
                • lambert77 Re: Nie rozumiem problemów ludzi 21.12.06, 12:51
                  bo nie podłączyłes go do netu :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD????
                • rootol Re: Nie rozumiem problemów ludzi 21.12.06, 14:32
                  Mimo wszystko chyba nie uda się zbudować PCta w oparciu tylko o sprzęt wiarygodnych producentów? Jakiś czas temu była niezła afera z procesorami Intela (nie pamiętam dokładnie o co chodziło, chyba o jakieś informacje "zaszyte" w procesorze). Wtedy sprawę ujawniono i Intel wycofał tą technologię. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale chyba nie jest do sprawdzenia, czy producenci procesorów, chipsetów, drukarek itd nie stosują niejawnych mechanizmów zo szpiegowania swoich klientów?

> Tak na marginesie. Mogę się z każdym założyć o skrzynkę wódki, że na moim
                  > komputerze nie grasuje żaden wirus. Zgadnij dlaczego?

Ja też mógłbym się o to założyć jeśli chodzi o mój komputer (ale ja bym wolał o coś innego;) ) I problemów tego typu nie mam pewnie z tego samego powodu co Ty - nie używam Windowsa.
                  • cyberrafi Re: Nie rozumiem problemów ludzi 21.12.06, 20:24
                    Da się to sprawdzić ale wymaga to naprawdę dużej wiedzy i nakładu pracy. Dlatego
                    do wielu urządzeń mamy niezależne od producenta, otwarte sterowniki nawet
                    pomimo, że producent nie udzielił żadnej pomocy ich autorom. Zawdzięczamy to
                    pracy hackerów, którzy rozpracowali układy zawarte w tym sprzęcie. Warto przed
                    zakupem upewnić się czy wybrany sprzęt potrafi dobrze pracować wyłącznie w
                    oparciu o Wolne Oprogramowanie.
                    Tu jest przykładowo przydatna strona informacyjna na temat drukarek:
                    www.freestandards.org/en/OpenPrinting
            • Gość: jasne Re: Nie rozumiem problemów ludzi IP: *.gorzow.mm.pl 21.12.06, 11:29
              tak tylko ci sie zdaje ze nie masz, bo ie masz czym ich wykryc ;) zainstaluj
              jakikolwiek najprostszy antywir to ci sie pewnie komp zawiesi od samej szybkości
              w jakiej zacznąwyskakiwaćna liście wykryte śmieci

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka