Dodaj do ulubionych

Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa

IP: *.brzesko.mm.pl 16.07.09, 17:52
Rozczarowuje poziom prac w czołówce konkursu, a właściwie pewna niekonsekwencja. Z jednej strony laury zbierają bardzo dobre, dopracowane prace, tak miłe dla oka jak i z pewnością wymagające od autora pokaźnego warsztatu (doświadczenie liczone w latach), jak i zmysłu estetycznego i poświęconej dużej ilości czasu. Z drugiej strony są wśród prac (tu nie wiem jakiego użyć słowa by przypadkiem nie urazić autora którejś)... no przepraszam bardzo, ale kompletne nieporozumienia jak np. praca z „buźką” na żółtym tle (tzw. „smiley” to motyw ograny i bynajmniej nie odkrywczy), czy wręcz „żadna” praca graficzna (bo grafiki w niej notabene brak) z czerwonym tłem i poprzeciąganymi do „operowych kafelków” obrazkami serduszek i logo opery. Nie jest to ani ładna, ani pomysłowe, o włożonej pracy już nie wspominając. Martwi mnie fakt, że prace, które „otarły się o podium” w nim się nie znalazły np.. praca bi.gazeta.pl/im/9/6828/z6828659X.jpg tak bardzo koncepcyjnie podobna do wyróżnionego drugim miejscem projektu bi.gazeta.pl/im/3/6828/z6828663X.jpg jest graficznie niedoścignienie lepsza. Ja rozumiem, jury pewnie się nieźle ubawiło przy pewnych pracach (wyżej wspomniane „smiley” i „hearts”, ale kryterium chyba nie było „z czego będzie większa >>beka<< w redakcji”, tylko cytuję założenia konkursu „Stwórzcie coś, co wygląda ciekawie, oryginalnie, zaskakująco, albo po prostu... ładnie”. Choć fakt, może nie ma tu pola do polemiki, wspomniane słabe prace faktycznie „zaskakują” samym swym powstaniem...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bangalone Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa IP: *.net156.okay.pl 16.07.09, 17:57
      Popieram przedmowce. W sklad Jury wchodziła chyba Pani Jadzia ktora sprzata w firmie i Pani Ania z kadr...bez obrazy ale to jest OGROMNE nieporozumienie...
    • Gość: murzyn Re: Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa IP: *.acn.waw.pl 16.07.09, 18:28
      Bo to nie był konkurs graficzny, a wytyczne były pratycznie żadne. Liczy się nie tylko dopracowanie, ale i pomysł- mam przedziwne wrażenie, że jakiś frustrat którego ominęła nagroda wylewa tu żale ;).
      BTW osobiście praca z drugiego miejsca mi się podoba najbardziej :)
      • Gość: białas Re: Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa IP: *.68.77.181.brzesko77.tnp.pl 16.07.09, 18:41
        "osobiście praca z drugiego miejsca mi się podoba najbardziej "

czyżby to napisał autor drugiego miejsca, który boi się, że jakiś frustrat naskoczy mu na ogon? ;-)
      • Gość: Bangalone Re: Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa IP: *.net156.okay.pl 16.07.09, 18:41
        Alez oczywiscie ze nie graficzny... to byl konkurs kulinarny
        • Gość: chińczyk Re: Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa IP: *.acn.waw.pl 16.07.09, 18:50
          według mnie to był konkurs na kreatywność, ale widać jedni go odebrali jako
          konkurs dla grafików, inni jako konkurs dla kucharzy:P a jak dla mnie to dla
          zwykłych użytkowników opery:)
        • Gość: GolaSS Re: Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa IP: *.ip102.fastwebnet.it 16.07.09, 19:07
          jestem autorem pierwszego miejsca i... jesli chodzi o nature tego konkursu, to trudno powiedziec, czy byl on w stu procentach graficzny. wykonujac swoja prace podszedlem do niego bardziej jako zadania kreatywnego (o kreatywnosc tez proszono). tym samym zastanowilem sie glownie nad pomyslem, ktory ostatecznie przetworzylem w godzine - w pelni przekonania, ze graficznie (sic!) mozna go bylo zrealizowac o wiele lepiej (pan P. Rulka na przyklad - bi.gazeta.pl/im/9/6828/z6828659X.jpg - na pewno wiedzialby, jak to zrobic). odrzucilem koncepcje tablic, gazetek sciennych i widokow biurka z lotu ptaka, bo spodziewalem sie, iz one wlasnie beda najbardziej oczywistym motywem. zagralem skojarzeniami z innej polki (opera, klasyka, spiewanie opery pod prysznicem, kafelki, swiezosc, czystosc itd.) i tym sie - zdaje sie - wybilem. jednocznie chyle czolo przed technika innych projektow. pozdrawiam! GolaSS
          • Gość: XXX Re: Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa IP: *.111.48.80.easy-com.pl 16.07.09, 21:02
            ładna ta Twoja praca hehe, ale najbardziej pogiglałeś jury tą gazetą w lewym
            górnym rogu hehe ;] pomysł też spoko. w zasadzie wizja typu "korkowa tablica"
            jest bardzo oczywista i kreatywności tam niewiele. ale autor popisał się dobrymi
            umiejętnościami GRAFICZNYMI. wiec nie powiecie, że konkurs tez nie był dla
            grafików skoro ta praca dostala nagrodę. Zwykly uzytkownik Opery nie posiada
            raczej takich umiejętności i zmysłu estetyki co grafik komputerowy z praktyką.
            pozdro dla wszystkich
            • p_grzes Re: Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa 16.07.09, 23:40
              Gratuluję zwycięzcom i wyróżnionym.
              Ja podszedłem do tematu bardziej od strony zwykłego użytkownika Opery i po prostu przerobiłem Speed Dial, którego używam na co dzień. Z grafiką (jak sami możecie zobaczyć - moja praca to te chmurki) to mam tyle wspólnego... no cóż kiedyś trzeba było zajrzeć do Gimpa. Konkurs przynajmniej zmotywował mnie do tego, żeby trochę pogrzebać w bebechach Opery a fajnie, że przy okazji udało mi się zdobyć koszulkę :).
              Teraz trochę pomarzę, a może ktoś z Opery to przeczyta i doczekamy się nowych funkcji w Speed Dial.
              Mój koncert życzeń:
              1. Możliwość ustawienia własnego tytułu pod miniaturką strony. W tej chwili Opera po prostu bierze tytuł strony, a ten czasami jest długi i niewiele mówi. Własne tytuły uzyskałem w ten sposób, że zamiast linka do właściwej strony, wklejam link do mojej strony pośredniczącej, która ma tytuł jaki chciałbym widzieć pod miniaturką i automatycznie przekierowuje do strony właściwej. Więcej tutaj + pewne modyfikacje
              2. Możliwość ustawienia własnego obrazka zamiast miniaturki (gdyby komuś nie pasowała z jakichś powodów). W tej chwili trzeba zrobić pewien trick, może po prostu podam linka.
              3. Organizacja miniaturek: w tej chwili miniaturki zawsze są na planie prostokąta, a fajnie by było mieć jeszcze parę innych kształtów, np. piramidka, koło. Ogólnie super by było, gdyby można było zorganizować Speed Dial trochę jak pulpit z moją ulubiona opcją z Gnoma (może w innych X-ach też) - rozciąganiem ikonek (w tym wypadku miniaturek stron)
              4. Trochę bardziej elastyczna konfiguracja skórek. Trochę się namęczyłem, żeby chumurka dobrze wyglądała i się nie rozjeżdżała, gdy się zmieni liczbę miniaturek w Speed Dial. Gdyby komuś się chciało samemu pogrzebać to myślę, że ta strona się przyda.
              ----
              Co do krytyki - wolę chwalić. Najbardziej podobały mi się prace:
              pomysł,
              porządek,
              prostota,
              kompozycja
              • lemari Re: Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa 17.07.09, 02:22
                Dzięki za trick, właśnie przetrenowałem.
            • Gość: thirsty wiedziałem że wygra korporacyjne wazeliniarstwo... IP: *.brzesko.net.pl 16.07.09, 23:43
              Dlatego nie brałem udziału. Rozwaliła mnie praca ze zwiniętą Wyborową...
              Chyba na froncie każdej zwycięskiej pracy link do gazety.pl
              Oczywiste skojarzenia - Opera - no to widownia...
              To ma być ciekawe, oryginalne, zaskakujące?
              W skrócie - zwykły reklamowy chłam, robiony pod organizatora i sponsora.
              • Gość: mobil1kenobi Re: wiedziałem że wygra korporacyjne wazeliniarst IP: *.ists.pl 17.07.09, 00:14
                Ponieważ zostałem zdemaskowany, a wazelina i tak już wyschła, poniżej podaje kompletną listę sponsorów mojej pracy.
                Wszystkim dziekuję za wygraną koszulkę z logo Opera.

Teraz już mogę się przyznać, że wolę Firefoxa.... uffff co za ulga.

Walkman - Sony
                Sluchawki - Denon
                Aparat - Fuji
                Gazeta - Wyborcza
                Mysz - Logitech
                Laptop - Toshiba
                Kawa - Cubita
                Filizanka - IKEA
                National - Geographic
                Auto Swiat - Przyjaciel kierowcy
                Stol - Caligari
                Kompas - google
                Kwiatki - żony
    • Gość: gość Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa IP: 77.46.58.* 17.07.09, 17:17
      Ma ktoś linka do fotki nr 6?
    • Gość: oo Speed Dial w FF "rzondzi" IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.09, 18:24
      ta jakość zrzutów stron już zwala z nóg... bhehehe...
      • Gość: hm Re: Speed Dial w FF "rzondzi" IP: *.acn.waw.pl 18.07.09, 17:49
        To zasługa organizatorów konkursu. Ja swój zrzut wysłałem w 24
        bitowym PNG w skali 1:1.
    • georgeb Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa 17.07.09, 20:07
      Jest OK, ale ma za mało okienek.
      • Gość: piyoter Re: Opera 10 Speed Dial - galeria konkursowa IP: *.pub.krusz-lan.pl 17.07.09, 21:07
        a jaki problem zwiekszyc ilosc okienek?
        wchodzisz w speeddial.ini i sobie zmieniasz ilosc rzędów i kolumn.
        • Gość: z lub czekasz na 10 IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.09, 22:34
          bądź korzystasz z bety, gdzie bez problemu można zwiększyć liczbę okienek w speed dial
    • Gość: piszczyk^3 Wyczerpałeś temat IP: *.mobile.playmobile.pl 17.07.09, 23:02
      Nie wziąłem udziału w konkursie.
    • Gość: alex Obiektywnie mówiąc IP: *.wroclaw.mm.pl 18.07.09, 00:12
      Chyba jednym z głównym kryterium było lizusostwo autorów w zakresie dodawania
      stron(y) gazety do speed diala. Pierwsza nagroda jak dla mnie beznadzieja...
      Druga - fajne. Ale za to wsrod wyroznionych znalazloby sie wielu lepszych niz I
      i II miejsce
      • Gość: Aga Re: Obiektywnie mówiąc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.09, 21:07
        Zgadzam się z przedmówcą. Czy wiadomo już które skórki wejdą "na wyposarzenie" Opery? Badzo chętnie zciągłęłabym sobie tą która "otarła sie o nagrodę".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka