Dodaj do ulubionych

Nokia N900 - smartfon z Maemo

IP: *.centertel.pl 28.08.09, 14:45
Ciekawe ile będzie kosztować w Polsce i gdzie będzie dostępny?

maemo.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: bart_gt Re: Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: 217.153.242.* 28.08.09, 15:21
      obstawiam, że w Erze. a jak w Erze to będzie za jakieś 3899 zł ;)
      • Gość: gość Re: Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.centertel.pl 28.08.09, 15:56
        eh, czyli znowu trzeba będzie kupić na allegro..

maemo.pl
    • Gość: Grucha Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.09, 15:29
      Jakoś dziwnie coraz bardziej zbliża się do znienawidzonego iPhona :)
      • kosmiczny_swir N900 - iPhone bez wad? 28.08.09, 15:35
        > Jakoś dziwnie coraz bardziej zbliża się do znienawidzonego iPhona :)

Powiedzialbym, przegania. Apple ma ciagaty faszystowskie wrecz. Flash nie, bo
        bron boze bedzie mozna odpalic aplikacje nie zaaprobowane przez Apple. Dalej,
        jak sie Applowi aplikacja nie podoba, to moze ja zdalnie wylaczcyc na twoim
        telefonie. To mi sie w iPhonie nie podoba - niby za niego zaplacisz i jest twoj,
        a tak naprawde to Apple go kontroluje.

Wyglada na to, ze Nokia N900 bedzie pozbawiona tych wad.

I jeszcze jedno - to ze zdecydowali sie na "zwyklego" Linuxa a nie na androida
        oznacza, ze bedzie dostepnych duzo wiecej aplikcaji, ktore nie beda musialby byc
        pisane w dziwnej Javie Googla.
        • Gość: bywalec Re: N900 - iPhone bez wad? IP: *.forcenet.com.pl 28.08.09, 15:45
          > jak sie Applowi aplikacja nie podoba, to moze ja zdalnie wylaczcyc
          na twoim
          > telefonie.

podaj źródło tej informacji.

> I jeszcze jedno - to ze zdecydowali sie na "zwyklego" Linuxa a nie
          na androida
          > oznacza, ze bedzie dostepnych duzo wiecej aplikcaji, ktore nie
          beda musialby by

a ja się obawiam, że to będzie miało odwrotny skutek
          • Gość: piszczyk^3 iPhone kill switch IP: *.tpn.ceron.pl 28.08.09, 16:40
            @bywalec:
            Jobs potwierdza istnienie kill-switch dla aplikacji iPhone
            Ograniczenia iPhone SDK (przeczytaj również wiersz przed Licensing)
          • ffamousffatman Re: N900 - iPhone bez wad? 28.08.09, 22:21
            Gość portalu: bywalec na "jak sie Applowi aplikacja nie podoba, to moze ja
            zdalnie wylaczcyc na twoim telefonie." odpisał(a) "podaj źródło tej informacji."
            Ja: Ciężko sprawdzić ogólnodostępną informację? Zaskjoczony jak klient amazona?

Gość portalu: bywalec na "to ze zdecydowali sie na "zwyklego" Linuxa a nie na
            androida oznacza, ze bedzie dostepnych duzo wiecej aplikacji" odpisując "a ja
            się obawiam, że to będzie miało odwrotny skutek" dał(a) dowód ignorancji albo
            też zwykłej antylinuksowej u niektórych fobii, co na jedno wychodzi.
            • Gość: bywalec Re: N900 - iPhone bez wad? IP: *.forcenet.3s.pl 30.08.09, 17:47
              ffamousffatman:

po pierwsze:
              mam nóż i mogę tym nożem poderżnąć wasze gardła, a języki wyciągnąć
              przez otwór w krtani. oto moje oświadczenie.
              podaj przykład zdalnego "wyłączenia aplikacji". czekam.

po drugie:
              wyjaśnij mi, w którym miejscu dałem upust swojej ignorancji i
              linuksofobii? proszę i nalegam.

• Gość: bywalec Zwrot w dobrym kierunku IP: *.forcenet.com.pl 28.08.09, 15:36
      Ciekawe co będzie ta nowa nokiowa platforma linuksowa oferowała od
      strony aplikacji. Ale wróżę jej sukces. Podobają mi się też te
      przyciski na wysuwanej klawiaturze (a piszę to jako członek
      ajfonowego kościoła św. japka).
      • ffamousffatman Re: Zwrot w dobrym kierunku 28.08.09, 22:23
        To samo co inne linuksy/debiany.
        • Gość: bywalec Re: Zwrot w dobrym kierunku IP: *.forcenet.3s.pl 30.08.09, 17:49
          a to Debian jest bytem występującym obok Linuksów?
          wyjaśnij mi to dyletancie.
    • Gość: Pantalaimon Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.acn.waw.pl 28.08.09, 15:39
      Zapowiada się obiecująco. Ciekaw jestem jak wyglądać będzie kwestia
      kompatybilności aplikacji zewnętrznych, np. Automapy, z tym systemem.
    • Gość: krk Kto to pisał?? IP: *.chello.pl 28.08.09, 15:48
      Nokia równocześnie prowadzic będzie symbiana, jak ktos mysli ze nagle wejdzie cała moca w nowa platforme ktora nie ma nawet 10% programow co WM cz Symbian to jest śmieszny. To perspektywa ok 5lat a kto używa komórki dłuzej niz 2-3lata? Pisanie bzdur ze klient poczty ma nokia przestarzały to juz herezja. Za klienta blackberry jest oplata abonentowa ok 25-35zl miesięcznie np w orange jesli sie nie myle - nokia np e75 ma takie cos za darmo do konca uzytkowania aparatu oczywiscie cena transmisji chyba ze sie jest non stop w zasiegu wifi to za free. Nokia messaging sie to zwie i do 10 kont pocztowych obsluguje a dziala tak ze mail przychodzi na komorke jak sms na biezaco. Do tego jest mozliwe korzystanie z komunikatorow m.in gg Znaczy artykółsponsorowany i tyle..
      • michal.mlynarczyk Re: Kto to pisał?? 28.08.09, 15:58
        Nokia Messaging jest darmowy na razie. Docelowo ma być płatny - Nokia
        pracuje nad tym, jak to rozwiązać technicznie i od paru miesięcy odgraża się że
        "już zaraz" to zrobi. GMail z push w Androidzie jest darmowy z założenia i taki
        pozostanie. Nie trzeba kupować żadnego, konkretnego modelu telefonu. Zresztą,
        istnienie Nokia Messaging nie zmienia faktu, że podstawowy klient pocztowy w
        Symbianie jest do niczego.

Jasne, że Maemo nie zastąpi Symbiana w najbliższym czasie, więc nic takiego nie
        napisałem.

> Znaczy artykółsponsorowany i tyle..

Kłamiesz i tyle.
        • Gość: krk Re: Kto to pisał?? IP: *.chello.pl 28.08.09, 16:08
          tylko zmusza to uzytkownikow androida do zalozenia konta na gmail. android wg mnie to bardzo przyszlosciowy system. Symbian bedzie ale juz powoli sie wypala - mimo wszystko jest slaby to prawda. A ktory z nowych fonow nie bedzie mial darmo n messaging? jak mowie zycie telefonu to ok 5lat a za zwyczaj 3 wiec wiesz... Nowe modele beda miec za free.
          • Gość: krk Re: Kto to pisał?? IP: *.chello.pl 28.08.09, 16:10
            przynajmniej mam taka nadzieje ze za free ;) pozdrawiam - i bez nerwow.
          • zdzisiek_2 Re: Kto to pisał?? 28.08.09, 17:41
            Gość portalu: krk napisał(a):

> tylko zmusza to uzytkownikow androida do zalozenia konta na gmail. android wg m
            > nie to bardzo przyszlosciowy system. Symbian bedzie ale juz powoli sie wypala -

W HTC Hero jest aplikacja GMail do obsługi tylko kont gmail ale jest też
            aplikacja "Poczta", która obsługuje konta w Microsoft Exchange a także zwykłe po
            POP/IMAP. Nie jestem pewien czy ta aplikacja jest tylko w HTC Hero czy w każdym
            telefonie z androidem ale zdaje się że jest w każdym.
            • Gość: G1 Re: Kto to pisał?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 18:44
              Aplikacja "Poczta" (Mail) jest w każdym telefonie z androidem od początku. Można
              skonfigurować POP/IMAP i ustawić auto sprawdzanie np co 15 minut albo 1h. W G1
              miałem od początku.
              • Gość: krk Re: Kto to pisał?? IP: *.chello.pl 28.08.09, 22:22
                wlasnie zastanawialem sie nad hero :( wybralem jednak e75 czekam na kuriera z orange zobaczymy czy nie bede zalowac.. najwyzej alegro ;)
              • Gość: krk Re: Kto to pisał?? IP: *.chello.pl 28.08.09, 22:41
                Nokia messaging --> to nie fon wysyla prosbe o info do serwera poczty i sprawdza czy cos jest a moze nie ma (chyba ma to znaczenie przy liczeniu za gprs) tylko serwery noki po otrzymaniu maila pchaja go na komorke taka chyba roznica. oczywiscie jesli sie zyje w normalnym kraju gdzie pakiety danych mozna polaczyc z karta abonentowa (nie mam tu na mysli spraw wyjatkowych typu taryfa na iphone za min 150zl/mies czy wlasnie rewolucyjna taryfa dla hero w play abo + pakiet danych 500mega za 15zl taniej nikt nie ma!!!) lub jest darmowa siec wifi - to przestaje to miec znaczenie.
            • Gość: hasztece Re: Kto to pisał?? IP: 188.33.99.* 29.08.09, 00:34
              klient Exchange jest w Magiku i w Herosie.
              Nie ma w G1
              + gmail w kazdym androidzie
              klient pop3/imap jesli nie ma od razu to w Android Market jest kilka aplikacji
              za free

z niepotrzebnych nikomu glupot polecam aplikacje WorldTour i
              kamery.2012.org.pl/images/warszawa_aktualny_1024.jpg
              jako tapete na androidka z podgladem budowy stadionu narodowego..
    • Gość: piyoter Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.pub.krusz-lan.pl 28.08.09, 16:32
      To będzie wspaniale połączenie - psująca sie i trzeszczaca nokia z dziurawym firefoksem i niestabilnym linuksem. Do tego cena pewnie ok. 3kzł... już jej wróże świetlaną przyszłość...
      • von.g Re: Nokia N900 - smartfon z Maemo 28.08.09, 16:35
        Hehe chyba juz sie powoli sciemnia skoro trolle z norek wychodza :)
        • Gość: piyoter Re: Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.pub.krusz-lan.pl 28.08.09, 21:36
          nie wiem co zażywasz, ale jak tobie w sierpniu się sciemnia o 16.35 - to lepiej to zmien...
    • Gość: mk Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.chello.pl 28.08.09, 16:59
      Nokia N900 to jednak nie tylko Maemo. Niemniej ważna jest część sprzętowa.

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=niemniej
      Na pewno o to chodziło?
    • Gość: SZCZERZE ODRADZAM Nokia N97 Tto SHIT! Nie kupujcie badziewia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 17:16
      jeżeli ta nokia n900 będzie takim dziadostwem jak nokia n97 to nie wróże
      firmie nokia świetlanej przyszłości. Mam n97 od dwóch miesięcy i mogę
      powiedzieć o niej tylko jedno- DZIADOSTWO. Telefon się notorycznie wiesza,
      włącza i wyłącza sam, obudowa skrzypi jak bym miał ten telefonik przynajmniej
      5 lat i nie był z najwyższej półki tylko najniższej, procesor, czyli ogólnie
      akcja tak wolna, że żeby wejść w zakładkę sms trzeba poświęcić tyle czasu, że
      można sporą książkę napisać, w serwisie firmowego pilota do słuchawek
      wymieniają mi już trzeci raz i ogólnie pracownik serwisu stwierdził, że mu
      wstyd, że musi świecić oczami za tak badziewną firmę. Dawna legenda Nokii, że
      robi najlepsze telefony już dawno umarła. Miałem kilka innych smartphonów, ale
      ten jest zdecydowanie najgorszy, pieniądze wyrzucone w błoto. szczerze
      wszystkim odradzam!!!
      • xp17 Re: Nokia N97 Tto SHIT! Nie kupujcie badziewia. 28.08.09, 17:36
        To mnie zasmuciles, mialem ochote na ten telefon. Co do zawieszania i restartow
        to na Symbianos pisza, ze ponoc nowy firmware pomaga. Hej
        • Gość: ucho Re: Nokia N97 Tto SHIT! Nie kupujcie badziewia. IP: *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de 28.08.09, 18:14
          To bardzo ciekawe, bo ja mam N97 i ZADNEO z powyzszych objawow nie stwierdzilem...
        • kosmiczny_swir N900 nie ma symbiana 28.08.09, 18:17
          N900 nie ma symbiana wiec o co wam chodzi? N97 nijak sie nie ma do N9000. N900
          wywodzi sie z tabletow N700 i N800.
      • Gość: 12 Re: Nokia N97 Tto SHIT! Nie kupujcie badziewia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 18:45
        bylo wziac omnie hd
    • Gość: inari Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.09, 18:44
      brawo za linuksa!
    • Gość: ksenia Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.ip.netia.com.pl 28.08.09, 20:11
      Ge-nial-ny! Pare miesiecy temu nabylem G1, i szczerze mowiac zaluje teraz tego
      poltora roku co mi jeszcze zostalo do konca smyczy, bo ta Nokia zapowiada sie
      o niebo lepiej.
    • peterwro taaaak ... i pracuje na baterii aż 47 minut :)))\ 28.08.09, 20:18
      niestety telefony nokii są gorsze z modelu na model :(((
      • Gość: x Re: taaaak ... i pracuje na baterii aż 47 minut : IP: *.chello.pl 29.08.09, 01:08
        nokia 6300, nokia 6500, nokia 6700 to bardzo dobre telefony
    • Gość: Gość Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.08.09, 21:16
      Niedość że Nokia to jeszcze z linuksem?Czy może być gorsze połączenie!Nokia
      ...hmm kiedyś to coś znaczyło a teraz to chłam tak samo jak wiele innych
      firm,robi się na sztuki a nie na jakość.
    • Gość: caine20 proponuję doczytać panie redaktorze IP: 92.11.38.* 28.08.09, 21:42
      Nokia N900 to pierwszy smartfon Nokii z opartym na linuksie systemem Maemo <- a Nokia N810?? a nokia N800??
      • michal.mlynarczyk Re: proponuję doczytać panie redaktorze 31.08.09, 10:19
        Rozumiem, że proponujesz uznać za smartfony urządzenia, które nie były
        wyposażone w moduł GSM/UMTS ?
    • Gość: caine20 Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: 92.11.38.* 28.08.09, 21:46
      no i kolejna sprawa to nie smartfon tylko tablet, no chyba że można nazwać komórką telefon bez wbudowanego modułu gsm. skąd gazeta.pl bierze tych wszystkich redaktorów?? fachowość pozostawia conajmniej wiele do życzenia
      • Gość: bluedave Re: Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.chello.pl 28.08.09, 22:22
        Tabletami były Nokia N800 N810, natomiast ten model ma już chyba wbudowany moduł
        GSM, więc od biedy można go nazwać smartphonem lub linuksowym PDA z modułem GSM :)
        • Gość: mzl Re: Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 23:09
          Obaj macie rację i jednocześnie jej nie macie ;-)
          TAK, N900 ma moduł GSM, ale NIE, to nie jest telefon. GSM służy tylko do
          transmisji danych, nie ma obsługi rozmów głosowych.
          • xp17 Re: Nokia N900 - smartfon z Maemo 28.08.09, 23:21
            Panie MZL, czemu wprowadzasz w blad. N900 UMOZLIWIA ROZMOWY GLOSOWE.
            www.mobile-review.com/review/image/nokia/rx51-n900/scr/scr27.jpg
      • xp17 Re: Nokia N900 - smartfon z Maemo 28.08.09, 22:41
        "skąd gazeta.pl bierze tych wszystkich r
        > edaktorów?? fachowość pozostawia conajmniej wiele do życzenia "

Pytanie skad ty sie wziales, bo sadzac po tym co napisalec to chyba z d...
        A teraz przepros Pana redaktora, chyba masz honor?
    • flourman Nokia N900 - smartfon z Maemo 28.08.09, 23:11
      a w tle jak na Nokie przystalo MacBook, a nie jej nowy laptop :)
    • Gość: turbodymoman Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 23:25
      nokia? iPhone? - iNo boże co to za porównanie a gdzie htc ze swoim tp2 czy nowiutenka omnia PRO (na procku 800mHz) która lada moment się pojawi.. ktoś zapomniał dodać do potencjalnej konkurencji? :>
    • demokrex Nokia N900 - smartfon z Maemo 29.08.09, 08:22
      bardzo daleko ma ten model do HTC Touch Pro2 no ale niech
      próbują,może kiedyś ...
    • Gość: safanduła Nokia N900 i Panoramio IP: *.chello.pl 29.08.09, 09:38
      Ciekawe jak na tym bedzie chodzilo Panoramio lub Google Earth. :)
    • Gość: Daney Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.leed.cable.ntl.com 29.08.09, 15:16
      Zapowiada sie na jeden z najlepszych telefonow na rynku!
    • Gość: nokiaman Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.cdma.centertel.pl 31.08.09, 09:51
      weźcie się od nokii odczepcie. robi zarąbiste telefony. to będzie na pewno
      przełom , może nie tak duży jak android, ale i tak ogromny. gdyby nie ten
      telefon nokia by wiginęła.
    • Gość: banek Nokia N900 - smartfon z Maemo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 15:31
      Tak telefonu nie ma jeszcze na rynku a już wiecie ile czasu na baterii
      działa.No i pewnie mam HTC to HTC jest najlepszy Buehehehehe...
    • Gość: dotykowe.blox.pl Nokia N900 - smartfon na www.dotykowe.blox.pl IP: 217.153.167.* 07.10.09, 11:26
      Witajcie,

podsyłam link do bloga ---
      www.dotykowe.blox.pl -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka