info-tw 06.01.08, 16:13 siedze i mysle co z nim zrobic. Raz robilam salatke + tunczyk nawet byla niezla. Znacie moze jeszcze jakies przepisy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
info-tw Re: Couscous 06.01.08, 17:35 No co? Glodna jestem. Tylko prosze o wyprobowane przepisy, bo te z internetu to czesto kaszanka. Odpowiedz Link
fettinia Re: Couscous 06.01.08, 17:48 Toto jest tak neutralne w smaku,ze mozesz ze wszystkim praktycznie mieszacCo masz w lodowce lub w szafce? Odpowiedz Link
info-tw Re: Couscous 06.01.08, 18:32 ogorek, pomidor, cebulka, wedlinka, feta, tunczyk, fasolka czerwona, oliwki czarne, parmezan, kapusta pekinska, salata sercowa, jajka Odpowiedz Link
julsza genialna salatka 06.01.08, 18:04 kolezanka kiedys przyniosla na impreze - jest to taka slynna arabska salatka z kuskusa z pokrojonym w kosteczke pomidorem i ogorkiem, cebulka, natka pietruszki, doprawiona sokiem cytrynowym, oliwa, sola i pieprzem (znam tez wersje bez celubi a z czosnkiem plus pieczona papryka i oliwki). wazne, by salatka jakis czas stala - coby sie skladniki przegryzly i najsmaczniejsza jest taka prosto z lodowki. ja bardzo lubie kuskus juz przyprawiony - z cytryna, mieta, rozmarynem, ale nigdzie nie moge go znalezc w Polsce Odpowiedz Link
an20 Re: genialna salatka 06.01.08, 19:05 Ja jadłam bedac we Francji kuskus coś al'a "na słodko" : -kuskus -rodzynki -ananas -kukurydza -sos winegret i drugi coś bardziej "na słono": -kuskus -papryka w 3 kolorach -szczypiorek -kukurydza -ogórek konserwowy -sos vinegret z przewaga czosnku Mnie osobiście obie wersje smakowały Odpowiedz Link
julsza POPRAWKA 07.01.08, 21:37 zamiast pietruchy swieza mieta - koniecznie!!! nadaje taki specyficzny swiezy smak Odpowiedz Link
jan.kran Re: genialna salatka taboulé 06.03.08, 07:43 julsza napisała: > kolezanka kiedys przyniosla na impreze - jest to taka slynna arabska > salatka z kuskusa z pokrojonym w kosteczke pomidorem i ogorkiem, > cebulka, natka pietruszki, doprawiona sokiem cytrynowym, oliwa, sola > i pieprzem (znam tez wersje bez celubi a z czosnkiem plus pieczona > papryka i oliwki). wazne, by salatka jakis czas stala - coby sie > skladniki przegryzly i najsmaczniejsza jest taka prosto z lodowki. > ja bardzo lubie kuskus juz przyprawiony - z cytryna, mieta, > rozmarynem, ale nigdzie nie moge go znalezc w Polsce --------------------> Ja znam te salatke w wersji pierwszej , powinna stac kilka godzin w lodowce i je sie ja w upaly. Robi sie ja tak ze couscous zalewa sie sokiem z kilku cytryn , couscous jest surowe a sok powoduje ze ono sie jakby "gotuje". Proporcji nie znam ale sie dowiem po mojej przyjaciolki to podrzuce. Jest miarodajnym zrodlem bo mieszka w Paryzu i zna przepis ze zrodla. Jedlismy te salatke w upaly na plazy, super bylo Kran Odpowiedz Link
jan.kran Re: genialna salatka taboulé 06.03.08, 08:31 Tak rzeczywiscie , mieta koniecznie ! Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Couscous 07.01.08, 13:16 Ja najczesciej dodaje do kaszki wlasnie osaczonego tunczyka, pokrojona w kostke papryke, kukrydze z puszuki i najlepiej dymke Do tego odrobine soli pieprzu i majonezu I koniecznie do lodowki na przegryzienie sie Czasami podaje do obiadu, do miesa z sosem, ale wtedy zalewam bulionem, nie woda Ania Odpowiedz Link
drzewko_szczescia Re: Couscous 07.01.08, 13:38 Dwa przepisy prosto z Algierii. Pierwszy: 1. Rodzynki podgotować parę minut, żeby zmiękły, osączyć. 2. Dodać do ugotowanego kuskusu, wymieszać. 3. Podawać z zimnym kefirem. Drugi- obiadowy (mój ulubiony): 1. W garnku podsmażyć cebulę na oliwie. 2. Włożyć do niej kawałki mięsa- kurczk, indyk, miękka wołowina. Obsmażyć. 3. Zalać wodą i gotować do prawie miękkości. 4. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię lub dwie (zależy ile mięsa). Ja nie obieram cukinii ze skóry. 4. Już pod koniec gotowania dodać cieciorkę (groch włoski) z puszki. Oczywiście, jeśli używasz suszonej cieciorki, to trzeba ją namoczyć dzień wcześniej, a potem do mięsa wrzucić wcześniej, ale nie pytaj mnie- ile wcześniej Można ten sos zagęścić "po polsku" śmietaną czy mąką, ale Algierczycy nie zagęszczają i potem kuskus go bardzo chłonie. Tak że zanim się skończy jeść, to trzeba sobie dolać sosu, bo zniknął ) Smacznego! Odpowiedz Link
peopleofspringfield Re: Couscous 06.02.08, 11:56 Awokado, pieczona papryka, czarne oliwki, suszone pomidory, swieza bazylia & oliwa. Plus nasz bohater kuskus, ktory dyskretnie usuwa sie na dalszy plan - on jest z tych 'drugoplanowych' i pozwala blyszczec innym smakom... Aha, kuskus w ogole mozna zalac np. wywarem z warzyw, zeby nadac mu nieco bardziej wyrazistgo smaku. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Couscous ze szpinakiem 06.03.08, 08:36 A niedawno zrobilam tak: dobre pol kilo mrozonego szpinaku udusilam na patelni , dodajac ostroznie wode bo szpinak mrozony jest wodnisty. pokrolam sporo suszonych na sloncu pomidorow marynowanych w oliwie < produkt gotowy > , wsypalam szklanke kuskus , suchego, dodalam plus minus szklanke wody z dmoma lyzkami sosu sojowego. Dusilam pare minut zeby kuskus zmieklo. Dodawalam wode w razie potrzeby ale z rozwaga Filety rybne < dorsz > polozylam na folie , dodalam przypraw , rozmaryn , swieza bazylie , czosnek , papryke , sol pieprz... co tam kto lubi. Rybe udusilam w folii , do tego kuskus ze szpinakiem , mmmmm !!! Kran Odpowiedz Link
almohada Re: Couscous ze szpinakiem 10.03.08, 14:20 A klasyczny Taboule? Ogórek, pomidorki, pietruszka, mięta, cebulka, dużo soku z cytryny, sól+pieprz i do lodówki. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Tabbouleh 11.03.08, 09:44 Bylo troche na temat na tym watku Najlepiej smakuje w upalny dzien na plazy Kran Odpowiedz Link