Dodaj do ulubionych

Indigo Traveller

09.12.21, 21:57
Korea Polnocna

Szczerze powiedziawszy to nie ma prawie nigdzie tego typu podgladu sytuacji 'tam', nawet jesli w oczywisty sposob utrzymywane jest wszystko w kulcie jednostki, to i tak jest to spory kontrast z przekazami mainstremowymi, ''ludzie w Korei Polnocnej jedza trawe'' itp., i taki obraz sie utrwala w naszych glowach.

Przeciekawy klip, dla mnie.

Obserwuj wątek
    • shachar Re: Indigo Traveller 11.12.21, 00:23
      Myślałam,że będzie o tym gostku z rysunku na górze smile

Nie wiem, co powiedzieć. Niedawno słuchałam podkastu Rogana z Jeonmi Park, uciekinierką z Korei Płn i to jest trochę hardcorowy podkast. Ale też jak mówił mi wczoraj z radia Matt Taibbi, dziennikarz, ludzie kupują tylko te wieści z danego kraju, jakie chcą usłyszeć i dziennikarze pod to piszą. Jego doniesień z Rosji, że pieniądze maja tylko emeryci, bo dostają je co miesiąc, a dla reszty walutą jest samogon, nikt nie chciał publikować w USA, bo kapitalizm wszystkim powinien był polepszyć życie. Tak więc confirmation bias, jakoś nie wierzę w to, co moje galy widzą w Korei, trzeba dalsze klipy tego gostka obejrzeć smile
      • jan_stereo Re: Indigo Traveller 13.12.21, 16:59
        Pamietam wywiad z Urbanem, opowiadal jak stacja zachodnia przyjechala do niego na wywiad po wybuchu reaktora w Czarnobylu. Urban mowi ze przez pol godziny mowil do amerykanskiej dziennikarki, tlumaczac roznice, dlaczego jedzenie skazonej salaty jest oko, ale dlaczego juz picie mleka krowy nie jest (bo ta wpierdala skazona salate z calego pastwiska, setek metrow kwadratowych) itd. rzeczowo odnoszac sie do sprawy.

Na drugi dzien w amerykanskiej telewizji wszystko z tego godzinnego chyba wywiadu zostalo zredukowane do zdania ze 'ludzie nie sa gotowi na techniczna analize' i pokazano rozdarte bachory w kolejce po plyn Lugola. Z tej dosc trywialnej sytuacji zrobiono glowny news, placz dzieciakow, bo to przeciez najbardziej poruszjace i budujace prawdziwa tragedie, ktorej nie bylo. No tyle dotarlo do amerykanskiego widza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka