Dodaj do ulubionych

prawda vs propaganda Putina

11.06.22, 18:53
Ciekawe i klarowne wytłumaczenie historyczne jak ukształtowała się państwowość rosyjska:
""Dziedzictwo państwowe, które Kijów mógł przekazać Moskwie, ograniczało się do rozwoju rynku. Ruś Kijowska była quasi-państwem, którego książęta skupiali się głównie na usprawnianiu działalności handlowej. Moskwa zaś była państwem wojowniczym, mało zainteresowanym handlem. Twierdzenie, że państwowość rosyjska wywodzi się z Kijowa, jest zatem wysoce nieprzekonujące. Dziedzictwo państwowości, które Rosja odziedziczyła po Moskwie, zostało raczej określone przez dwa wieki interakcji z Mongołami.
To właśnie pod jarzmem mongolskim Moskwa rozwinęła swoją charakterystyczną formę rządów autokratycznych. Opierały się one na formie niewolnictwa politycznego, w którym nawet najwyżsi rangą szlachcice musieli bić pokłony przed Wielkim Księciem.

Mogli oni dopuszczać się korupcji na ogromną skalę, ale warunkiem zachowania łupów była ślepa lojalność. Biorąc pod uwagę, że Mongołowie wymagali od książąt moskiewskich, aby ci oddawali swoich najstarszych synów jako zakładników, po kilku pokoleniach wszyscy władcy moskiewscy spędzili młodość na mongolskim dworze w Saraju i nie znali innej formy rządów. Doprowadziło to do powstania wojowniczego państwa mongolsko-moskiewskiego."""
I tak juz zostało do dzisiaj.
To Kijów był nośnikiem nordyckiej kultury,dodajmy handlowej i merkantylnej i to jemu nalezy sie palma wyższości.
Moskwa może poszczycic sie tylko tym ,czego nauczyła sie od Mongołów-z znienacka napaść,zabić i ukraść.I tak jest do dzisiaj.
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 11.06.22, 18:54
      wiadomosci.onet.pl/swiat/putin-nie-zna-historii-tajemnica-czapki-monomacha-moze-go-zdziwic/qx2mfeh?utm_medium=push&utm_source=browser&utm_campaign=push_push_go&utm_site=wiadomosci&utm_push_id=62a49e9bed46d8f0b1203fb2
    • searam Re: prawda vs propaganda Putina 18.06.22, 21:54
      Oprycznina Iwana Groznego ugruntowala w tym post tatarskim tyglu posluszenstwo, ktore maja do dzisiaj...
    • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 20.12.22, 22:32
      wiadomosci.wp.pl/ujawnil-tajemnice-frontu-rosjanie-sa-w-rozsypce-i-drza-na-mysl-o-ukrainskiej-ofensywie-6846684066081632a

opis prawie literacki ,przejmujący i prawdziwy
    • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 23.02.23, 09:32
      """ Mówiło się, że rosyjscy rezerwiści są jednymi z najlepiej przygotowanych do walki na froncie. Podobnie z zapasami mobilizacyjnymi – ciężkim sprzętem czy czołgami. Przed wojną chwalono się ćwiczeniami rezerwistów, którzy mieli rozwijać jednostki na dużą skalę. Wydawało się, że przełoży się na to skuteczność Rosjan na froncie. Dzisiaj widzimy, że było to pozorowane, udawane i robione na pokaz. Okazało się, że cały system militarny jest wydmuszką. Stąd moja ocena, że Rosja nie jest w stanie prowadzić ofensywy na wielką skalę - ocenia gen. Stanisław Koziej.""

wiadomosci.wp.pl/rosyjska-ofensywa-nie-wypalila-putin-wpadl-w-pulapke-6869321922976384a
    • elissa2 Re: prawda vs propaganda Putina 23.02.23, 13:40
      Wczorajszy show w Moskwie wywoływał u normalnych ludzi odruch wymiotny. Coś strasznego. Córka Borisa Niemcowa (opozycjonisty zamordowanego w 2015) porównała zindoktrynowanych Rosjan z Niemcami w 1944r.
      • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 23.02.23, 18:54
        Wiesz co mnie zastanowiło teraz jak przeczytałem Twój post-ze chyba się ludziom stępiła wrażliwość przez te ostatnie 80 lat.Przecież to co robiły wojska rosyjskie w Czeczenii i Syrii i co robią teraz na Ukrainie dorównuje temu a może przekracza to co robili Niemcy.I jakos to nie zrobiło na światowej opinii takiego wrażenia jak wtedy,może się mylę.
        Czy to jest to zjawisko postmodernistycznego spojrzenia,które dopuszcza najdalej idące odchylenia od tzw normy jako normalne?Czy to jest raczej już głębokie zepsucie nas moralne?
        • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 23.02.23, 19:15
          Mam w domu kilka książek Zygmunta Baumana o ponowoczesności,muszę do nich wrócić.Nadal stoję przed kilkoma zdaniami z Albo-Albo Kierkegaarda.Nie potrafię zrozumieć niuansów jego analizy pomiędzy pojęciami smutku,tragiczności,winy współcześnie i w starożytności.Wiem,przeczuwam ,że w tych kilku zdaniach kryje się klucz do całej amoralnosci współczesności.
          • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 23.02.23, 23:35
            Czy możesz tutaj je udostępnić?
            • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 14:39
              wolnelektury.pl/media/book/pdf/kierkegaard-wybor-pism.pdf

Z ALBO–albo - o równowadze etycznego i estetycznego pierwiastka
              Niestety ,ten fragment , o którym wspominam ,mian o poj tragiczności w starożytnoeści i czasach współczesnych nie jest tu reprezentowany,ja czytam z wersji papierowej a tych cytatów jest na tyle dużo ,ze musiabym przepisywać całymi stronami,Musiałabyś ściągnąć sobie wersję papierową
              • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 14:49
                Dzięki!
                Jeśli podasz mi początki interesujących Cię zdań, to znajdę sobie w tym, co linkujesz. Jestem bardzo ciekawa jak obecnie rozumiem, odbieram K, który kiedyś był dla mnie wielkim objawieniem i natchnieniem do rozważań.
                Oczywiscie, lepsza byłaby wersja papierowa, ale no cóż smile
                • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 14:50
                  Albo, jeśli korzystasz z tej samej książki, użyteczne będą nr stron.
                  • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 15:06
                    To była kiedyś taka akcja bodajże GW,że można było za nieduże pieniądze kupić dzieła filozoficzne dołączone do gazety w danym dniu
              • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 14:56
                np tutaj mają tanio,co prawda okładka miękka,ale da się czytać

tantis.pl/albo-albo-p535628?utm_source=ads4books&utm_medium=cpc
                • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 14:58
                  Niepodstepny. Mogę zamiast tego nabyć 'wyzwanie albo chlanie'. Będę korzystać z wersji elektronicznej. Kierkegaard 2.0 smile
        • elissa2 Re: prawda vs propaganda Putina 23.02.23, 20:01
          No nie wiem... Myślę, że taka agresja i ludobójstwo szokuje ludzi. W dzisiejszych czasach, szczególnie w dobie internetu, chyba bardziej niż 80 lat temu. Fakt, że bez przerwy gdzieś coś się dzieje. Wojna w Zatoce Perskiej, ludobójstwo w Rwandzie i Burundi, Wybrzeże Kości Słoniowej, Liberia, Bośnia, Serbia, Kosowo, Erytrea, Afganistan, Irak, Libia, Syria, Palestyna, teraz koszmarna agresja Rosji w Ukrainie, równocześnie od dwóch tygodni dziesiątki tysięcy ofiar trzęsienia ziemi w Turcji i Syrii...
          Mimo tego społeczeństwa normalnych krajów bardzo przeżywają i współczują ofiarom. Szczodrze uczestniczą w pomocy.
          A co do wczorajszej "imprezy" w Moskwie... żenujący pokaz kuriozalnej indoktrynacji, ogłupiania społeczeństwa i jego zidiocenia.
          " „Rosyjskie media podały, że po wczorajszym przemówieniu Putina i jego słowach o mieszkańcach Zachodu Amerykanie zaczęli chcieć uciekać i mieszkać w Rosji” – napisał Geraszczenko. „Amerykanie, czy wasze torby są już spakowane?” – zapytał.

Chodzi o depeszę, która została opublikowana we wtorek wieczorem na stronie internetowej rosyjskiej, państwowej agencji informacyjnej Ria Nowosti. Materiał zatytułowano „«Czas uciekać do Rosji». Amerykanie poruszeni słowami Putina o Zachodzie”.

Według Ria Nowosti „Amerykańscy użytkownicy Twittera docenili słowa prezydenta Rosji Władimira Putina o poważnym moralnym upadku Zachodu” i po jego słowach „chcą przenieść się do Rosji”. Agencja zacytowała komentarze rzekomych obywateli Stanów Zjednoczonych. Jedna z użytkowniczek miała stwierdzić, że „nigdy nie sądziła, że się z nim zgodzi”, a inni miał napisać, że „gdyby był dziesięć, dwadzieścia lat młodszy, to przeprowadziłby się do Rosji jako amerykański imigrant”.

Jeszcze inny miał skomentować, że słowa Putina to „smutne oskarżenie przeciwko naszemu skorumpowanemu rządowi” i dodać, że zgadza się z prezydentem Rosji.

Putin uderzył w Zachód

W orędziu wygłoszonym przed Zgromadzeniem Federalnym Putin po raz kolejny oskarżył Zachód o eskalację wojny w Ukrainie. – Zachód grał na zwłokę, przymykał oczy na zabójstwa polityczne, na represje reżimu kijowskiego wobec sprzeciwiających się mu ludzi, na kpiny i coraz bardziej zachęcali ukraińskich neonazistów do przeprowadzania akcji terrorystycznych w Donbas – mówił. – To oni rozpoczęli wojnę. My używamy siły, aby to powstrzymać – stwierdził.

Putin mówił też, że Zachód „u siebie niszczy normy i kultury, prowadząc do ujednolicenia”. Prezydent Rosji wzywał do obrony „wartości” i młodego pokolenia przed Zachodem. – Spójrzcie, co robią swoim własnym obywatelom: niszczenie rodzin, tożsamości kulturowej i narodowej oraz perwersja, jaką jest wykorzystywanie dzieci, aż po pedofilię, są reklamowane jako norma, a księża są zmuszani do błogosławienia małżeństw osób tej samej płci – stwierdził Putin."
          www.wprost.pl/polityka/11110129/alternatywna-rzeczywistosc-w-rosyjskich-mediach-panstwowych-tak-promuja-oredzie-putina.html
          www.wprost.pl/swiat/11110147/wiec-poparcia-dla-putina-na-luznikach-tak-wygladala-specjalna-ochrona-prezydenta.html
          • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 23.02.23, 23:34
            Właśnie bardzo powoli myślę nad powiązaniami ruchu alt right z Rosją. Nie chcę popadać w paranoje pt alt right jest sponsorowany przez Rosję putina, że powstał jako rosyjska dywersja na zachodzie. Myślę, że jacyś liderzy moga byc przez Rosję strategicznie finansowani lub inaczej naklaniani do współpracy, ale sam ten konserwatywny/obyczajowo/ekonomiczny/liberalizm ma znacznie glebsze korzenie-zrodla niż ruska propaganda.
            Jakiś czas temu linkoealam rosyjska reklamę Rosji, wrzucam ponownie:
            youtu.be/GUh70n3MD1g
            • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 02:43
              Nie dokonczylam mysli:
              Dlaczego istnieją na zachodzie ludzie, którzy po przemówieniu Putina sklonni są emigrowac do Putinowskiej Rosji?
              Ponieważ Putin stosuje retoryke konserwatystów obyczajowych, podaje się za obrońcę wartości im drogich.
              Dlaczego Putin stosuje retoryke konserwatystów obyczajowych?
              Ponieważ taka retoryka ma rzesze spragnionych odbiorców na zachodzie.
              Retoryka krazaca wokół imperializmu zachodniego, amerykańskiego czy anglosaskiego, skierowana jest natomiast do Południa i tej części zachodu, która intelektualnie przeciwna jest zachodniemu etnocentryzmowi.
              Wskazuje nam zatem Putin słabe strony Zachodu, problemy, którymi należy się zająć, jeśli rzeczywiście chce się dążyć do inkluzywnosci zachodniej demokracji. Póki te problemy nie zostaną pokojowo rozwiązane, typy typu Putin czy Peterson czy Kaczyński czy jacyś mullowie zbrojnego jihadu, będą budzić sympatię normalnych, zwykłych ludzi/ w sensie: nie tylko socjopatycznych debili/. Bo poglaszcza po główce, podniosa z kolan tych, którzy czują się skazanymi przez obecną zachodnia kulturę na bycie 'drugim sortem', zepchnietymi na niższe szczeble hierarchii społecznej, ograbionymi z godności, statusu, szans, niewolnikami tyranow.
              • elissa2 Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 12:02
                rzeka.suf napisała:

> Dlaczego istnieją na zachodzie ludzie, którzy po przemówieniu Putina sklonni są
                > emigrowac do Putinowskiej Rosji?
                >
                wyborcza.pl/7,75399,18749822,gerard-depardieu-otworzyl-furtke-do-rosji-innym-celebrytom.html?disableRedirects=true
                Steven Seagal
                tvn24.pl/swiat/amerykanski-aktor-steven-seagal-chce-zostac-gubernatorem-w-rosji-ra871538-2415119
                Teraz już chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie jest do tego skłonny.
                Jakoś 10 lat temu Gerard Depardieu wściekł się na francuskiego prezydenta Hollande za to, że wprowadził wysokie opodatkowanie najbogatszych mieszkańców Francji. Sprzedał cały swój majątek i przeprowadził się do Rosji. Przyjął rosyjskie obywatelstwo. Ale po rosyjskiej agresji w Ukrainie bardzo się rozczarował i opuścił Rosję. Nie wiadomo, czy udało mu się wywieźć swój majątek.

> Ponieważ Putin stosuje retoryke konserwatystów obyczajowych, podaje się za obro
                > ńcę wartości im drogich.
                > Dlaczego Putin stosuje retoryke konserwatystów obyczajowych?
                > Ponieważ taka retoryka ma rzesze spragnionych odbiorców na zachodzie.
                > Retoryka krazaca wokół imperializmu zachodniego, amerykańskiego czy anglosaskie
                > go, skierowana jest natomiast do Południa i tej części zachodu, która intelektu
                > alnie przeciwna jest zachodniemu etnocentryzmowi.
                > Wskazuje nam zatem Putin słabe strony Zachodu, problemy, którymi należy się zaj
                > ąć, jeśli rzeczywiście chce się dążyć do inkluzywnosci zachodniej demokracji. P
                > óki te problemy nie zostaną pokojowo rozwiązane, typy typu Putin czy Peterson c
                > zy Kaczyński czy jacyś mullowie zbrojnego jihadu, będą budzić sympatię normalny
                > ch, zwykłych ludzi/ w sensie: nie tylko socjopatycznych debili/. Bo poglaszcza
                > po główce, podniosa z kolan tych, którzy czują się skazanymi przez obecną zacho
                > dnia kulturę na bycie 'drugim sortem', zepchnietymi na niższe szczeble hierarch
                > ii społecznej, ograbionymi z godności, statusu, szans, niewolnikami tyranow.
                • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 13:55
                  Może bardziej chodzi zatem o MENTALNA emigrację do Rosji, odrzucenie ideałów zachodu jako degeneracji?
                  • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 14:14
                    Jestem 'symetrystka' big_grin
                    Co jest odpowiednikiem symetryzmu poza polska? Uczciwość intelektualna?
                    pl.m.wikipedia.org/wiki/Symetryzm

Kolekcje cytatów polecam również.
                    • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 14:16
                      en.m.wikipedia.org/wiki/Intellectual_honesty
            • elissa2 Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 11:42
              www.youtube.com/watch?v=syRfTzvpUO8

koszmarne filmiki straszące zwykłych ludzi na Zachodzie (ten z chomikiem, czas od 8mej minuty)
              • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 13:33
                Te są koszmarne? A co z Jasiem kupującym worki ryzu, panikujacym, że zwykłego człowieka nie będzie stać na gotowanie wody na herbatę?

m.youtube.com/watch?v=dlH1HN-AP9Y
          • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 15:21
            nikt normalny przyjrzawszy się zbrodniom wojsk rosyjskich na Ukrainie nie bedzie jednocześnie pieprzył kocopołów o zgniłym Zachodzie.Tak może powiedzieć tylko agent rosyjski,instruowany w sianiu dezinformacji .W najlepszym przypadku (dla Rosji),nie tracąc zdrowego rozsądku i bedac jakoś w zgodzie z prawdą , można powiedzieć :toco robi Rosja to kompletny upadek rodzjau ludzkiego,ale temu, co dzieje się na Zachodzie ,też daleko do ideału
            • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 15:41
              Ojej: naszs własne interesy często przesłaniaja nam szerszą perspektywę, nakładają klapki na oczy. A jak jeszcze powiedzą Ci, że Bóg jest po twojej stronie, że walczysz o Dobro! Czy zbrodnia jest zabić zbrodniarza? Lub zabijać tych, którzy nas chcą zabić? Czy zbrodnia jest poświęcić jakieś zdegenerowane jednostki w imię ochrony zdrowego społeczeństwa?
              Tutaj otwiera się pole do popisu dla wszelkich wodzów i ich retoryki, manipulacji.
              • rzeka.suf Re: prawda vs propaganda Putina 24.02.23, 15:58
                Był taki serial dla młodzieży, siedem sezonie, The 100. Świetny do przemyślen nt ludzkich skłonności, narracji, natury dobra i zła.
    • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 14.03.23, 20:19
      bardzo ciekawe i przejmujące obserwacje generała z pola walki
      www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wojna-rosja-ukraina-110-dni-walczyl-o-bachmut-to-rzez-i-twierdza/mv2l34s,79cfc278
    • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 12.06.23, 23:06
      ""Nie odmawiałem służby w armii jako takiej. Służyłbym swojemu krajowi, gdyby stanął w obliczu prawdziwego zagrożenia. Odmawiałem jedynie bycia wspólnikiem w przestępstwie. Gdybym wsiadł do tego helikoptera, odebrałbym życie co najmniej kilkudziesięciu osobom. Nie chciałem tego robić. Ukraińcy nie są naszymi wrogami/.../W wojsku nikt nie wierzy władzom. Oni widzą, co się naprawdę dzieje. To nie są jacyś cywile przed telewizorem. Wojskowi nie wierzą w oficjalne raporty, ponieważ są one po prostu nieprawdziwe""

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/rosyjski-oficer-pieszo-uciekl-z-kraju-ujawnil-co-dzieje-sie-w-wojsku/b3ze581,79cfc278
      wiadomo,Onet wink
      • dodupiec2 Re: prawda vs propaganda Putina 12.06.23, 23:18
        Wklejaj co chcesz.

Ja mam sąsiadkę Ukrainkę , której syn jest na froncie.

Pierdol co chcesz. Ja wiem swoje.
    • elissa2 Re: prawda vs propaganda Putina 04.07.23, 17:59
      The indigenous people of Russia were Black. The eyebrow is called iShiya in IsiXhosa. The word Russia is a combination of two words 'Rhaa' + 'Ishiya' and the indigenous people there had beautiful eyebrows. This is King Phuthini Dyanti from tentergate in Eastern Cape.
      big_grin
      • taniarada Re: prawda vs propaganda Putina 04.07.23, 18:14
        Pięknie wygląda rdzenny mieszkaniec Rosji Elizka .Cudny on jest 😊 Z ilu karatowego złota ten łańcuch ?
      • koziouek-matouek Re: prawda vs propaganda Putina 04.07.23, 18:15
        to Ty to wymyslilas ?
        • elissa2 Re: prawda vs propaganda Putina 04.07.23, 18:23
          Nie, ktoś mi przysłał. Taka śmiesznostka, pewnie stworzona przy pomocy ai
          • koziouek-matouek Re: prawda vs propaganda Putina 04.07.23, 19:47
            nic gorszego nie moze sie facetowi przytrafic jak bycie czarnym, rosjaninem, gejem i komunista w jednej osobie 🤓
      • krytyk2 Re: prawda vs propaganda Putina 04.07.23, 20:38
        😆

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka