Dodaj do ulubionych

Rafineria gdańska

17.12.22, 16:45
Gazeta Wyborcza dogrzebała sie do tekstu umowy sprzedaży Rafinerii gdańskiej.Ta najnowocześniejsza rafineria na świecie,modernizowana przez ostatnie lata za ponad 20 mld złotych,została latem sprzedana największemu koncernowi naftowemu Aramco Saudi za 1 mld złotych,mimo ,ze kwartalny zysk tej rafinerii wynosił ostatnio ok 4 miliardów.Ponadto,w umowie PKN Orlen,właściciel Lotosu i Rafinerii,zobowiązał sie płacic Aramco pod byle pretekstem olbrzymie kary siegajace 500 mln dolarów/mimo braku jakiejkolwiek szkody finansowej ze strony Aramco/.
Wszyscy zapytani niezależni ekonomiści,byli ministrowie gospodarki,eksperci łapią sie za głowę,-jaki debil mógł Polsce i jej gospodarce wyrządzic szkode tej wielkości.Na dodatek,rafineria gdańska wytwarzajaca najbardziej dochodową rafinacje z ropy na ON ,będzie mogła rękami saudyjczyków ustalać kosmiczne ceny sprzedazy ON PKN -owi Orlen.Wyobrażacie sobie ,że ktos nieprzymuszony sprzedajae komuś za pół darmo kurę znosząco złote jaja?
Jak dla mnie to ten obszczymurek Obajtek musiał wziąć łapówkę siegajaca miliardów (!!!!!) złotych za taki deal.
Biorąc pod uwagę skalę niedopłaty ,uważam ,że mamy do czynienia z korupcją największa w historii świata,traktując tę "sprzedaż" jako jednorazowe wydarzenie.
Trzeba też dodać,ze Arabia Saudyjska swietnie dogaduje się z Putinem i ma teraz w reku asa w postaci możliwosci sprzedazy 30 % akcji rafinerii Rosji.
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: Rafineria gdańska 17.12.22, 16:53
      marzy mi sie w związku ze skalą korupcji i szkodzenia interesowi przez funkcjonariuszy PIS wariant rumuński w wersji "koniec Caucescu",Naprawdę!!
      • krytyk2 Re: Rafineria gdańska 17.12.22, 16:59
        gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8612328,saudi-aramco-umowa-sprzedaz-orlen-lotos-nieprawidlowosci.html
        tvn24.pl/biznes/z-kraju/umowa-orlenu-z-saudi-aramco-w-sprawie-lotosu-ustalenia-dziennikarzy-czarno-na-bialym-komentuja-pawel-olechnowicz-i-piotr-wozniak-6510225

next.gazeta.pl/next/7,151003,29274056,sprzedaz-lotosu-firmie-saudi-aramco-opozycja-zawiadamia-prokurature.html
      • rzeka.suf Re: Rafineria gdańska 17.12.22, 17:00
        No tak, ale z tego co gdzieś tam szybko, przelotne poczytałam kiedyś, to caucescu został po prostu pokazowo ukarany, a jego następcami zostali jego dawni fumfle z komitetu partii. Ci, którzy okazali się gietcy i prężni, bez problemu przechodząc na wariant kapitalistyczny.
        • krytyk2 Re: Rafineria gdańska 17.12.22, 17:04
          tak,bo tam był system zdecydowanie wodzowski i ściśle autorytarny.Tutaj,uważam ,że ten złodziej Obajtek kradł w porozumieniu np z Sasinem i Ziobro ,ale poza plecami Kaczyńskiego.Co nie przeszkadza ,że za wszystko odpowiada politycznie Kaczyński i powinni siedzieć przed Trybunałem Stanu wszyscy w komplecie.
          • rzeka.suf Re: Rafineria gdańska 17.12.22, 17:11
            Ale nie będą siedzieć, póki opozycja nie pojmie, że obywatele lud, ludzie, wyborcy, mają inne poza praworządnościa problemy. I kupią kiełbasę, choćby i od diabła samego.
            • rzeka.suf Re: Rafineria gdańska 17.12.22, 17:25
              Tak jak ja np jak tylko zobaczyłam ruskie kosmetyki znów w sklepie, i do tego w jakiejś olbrzymiej przecenie, to rzuciłam się do kupowania. I choć poczułam się lepiej, kiedy - usiłując rozwikłać zagadkę ich powrotu do obrotu - odkryłam, że obecnie producent zarejestrowany jest poza Rosja, w UE; to cos mi mówi, że z dyskomfortem moralnym też jakoś dałabym radę żyć.

A co do miłości Saudyjska - rosyjskiej, to no cóż, saudowie dali kosza bidenowi, który też bardzo się starał o ich rękę, mimo tego się starał, że tacy oni niezachodni, nieprogresywni i niedemokratyczni.
              • krytyk2 Re: Rafineria gdańska 18.12.22, 10:01
                tak,tak - kieszeń łamie nasze zasady często i gęsto
                • rzeka.suf Re: Rafineria gdańska 18.12.22, 13:01
                  Freudowska kieszeń wink
    • shachar Re: Rafineria gdańska 17.12.22, 22:32
      Po cholerę oni tę rafinerię w ogole zaczęli sprzedawać? Wojna w Europie, a oni rafinerię sprzedają? Oglądam polskie wiadomości teraz codziennie i w pale się nie mieści, że kurde nikt nic nie wie, a rafineria sprzedana.
      • krytyk2 Re: Rafineria gdańska 18.12.22, 07:00
        Jak posłuchasz taśm,na których Obajtek rynsztokowym językiem "tłumaczy" swojemu pracownikowi(z zakładu produkcji folii,którego oficjalnie nie jest właścicielem,bo w tym czasie był burmistrzem Pcimia),jak załatwić konkurencję (w postaci zakładu swojego,tj Obajtka, wuja, który mu onegdaj,jako młodemu chłopakowi dał pracę u siebie i wypromował na burmistrza) ,to zrozumiesz,jaka niska naturą jest ten czlowiek-zlodziejaszek,bezwzględny kacyk, mściwy i pazerny typ.Dawać takiego na prezesa największej spółki paliwowej,to prosić się o katastrofę i olbrzymie straty.
      • krytyk2 Re: Rafineria gdańska 18.12.22, 13:30
        www.onet.pl/kultura/onetkultura/kabaret-neo-nowka-o-incydencie-w-komendzie-glownej-policji-po-co-drazyc/ngqgqlw,681c1dfa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka