a_iii_ty 06.03.23, 23:07 I poczatek konca katolickiej mafii ? Jest mozliwe ze domowa wojna religijna nadciaga ? Szok 👹 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 00:11 No nie wiem, nie rozumiem ludzi. Kiedy wyszedł film chyba 'tylko nie mów nikomu', o pedofilii wśród polskich księży, znajoma obruszyla się bardzo, stwierdziła, że to bardzo źle, że ten film powstal bo znowu ludzie będą źle mówić o polsce Ale to nie tylko dlatego nie rozumiem ludzi Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 12:46 wczoraj puścili w TVN 24 reportaż "Franciszkańska 3" Macieja Gutowskiego.Film został precyzyjnie ,doskonale udokumentowany.Skupia sie na trzech przypadkach-Surgenta,,Sadusia i Loranca, księży pedofili,którzy grasowali w latach 60-70 tych w archidiecezji krakowskiej.Wojtyła był od 1964 roku biskupem tej archidiecezji i to on miał wszalaką wiedze i podejmował wszystkie decyzje personalne.Mimo gruntownej wiedzy o pedofilskich wyczynach wymienionych Wojtyła nie pozbawiał ich sutanny ,lecz tylko przenosił do kolejnych diecezji i pozwalał dalej na robienie tego co robili przedtem.W przypadku Sadusia podjął decyzje o wysłaniu go za granice ,rzekomo w celu dalszego jego kształcenia.W liście do arcybiskupa Wiednia Keoniga nawet nie wspomniał o rzeczywsitej przyczynie przenosin ,natomiast napisał ,ze polecany ksiądz ma zamiar " kontynuwoać badania naukowe w zakresie psychologii rozwojowej dzieci" (!!!!!!!).No to sformułowanie powaliło mnie na ziemię !!Jak bezczelnie ,cynicznie określił to co stanowiło de facto najwieksza zbrodnie pedofilii !! Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:21 Przez cały reportaż zastanawiałem się ,co takiego w psychice Wojtyły spowodowało przysłowiowe bielmo na jego oczach.Dlaczego nie reagował tak jak powinien a jedynie usuwał /przesuwał problem na inne parafie.I w koncowej części ,poświeconej kardynałowi Adamowi Sapiesze cała prawda praktycznie wyszła na jaw.Sapieha był od 1945 roku arcybiskupem,któremu podlegała archidiecezja krakowska.Tajemnica poliszynela było ,ze oprócz nieugiętej postawy wobec komunistów ,arcybiskup miał skłonności homoseksualne.Jego arystokratyczne pochodzenie i wniosły styl zachowania a także krążąca wśród gminu wieść ,że homoseksualizm to taka niewinna przypadłość arystokratyczna ,spowodowały ,że nikogo nie dziwiły homoseksualne ekscesy kardynała.Opowiadano np,jak to pasjami przyglądał się specjalnie przygotowywanej dla niego gimnastyce porannej kuso ubranych w koszulki bez majtek mlodych alumnów,bądż to badał adeptów na księzy również rozebranych do naga na okolicznośc wszelkich chorób....Nie mówiac o sypianiu z ulubionymi młodymi klerykami. I okazuje się ,że Wojtyła był jego ulubionym,wyróznionym młody, ksiedzem.To on dostąpił zaszczytu indywidualnego poświecenia na ksiedza przez Sapiehę , w osobnej sali, z oddzielnym ceremoniałem ,mimo ,ze taka praktyka odbywa się zbiorowo a wtedy ,w roczniku Wojtyły ,było kilkunastu innych.Sapieha zafundował tez młodemu Wojtyle wspaniałą wycieczkę za Żelazną bramę ,w czasie której zwiedził kilka panstw Europy zachodniej.W tamtych czasach!!Sapieha był dla Wojtyły jak ojciec.jak przewodnik duchowy. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:36 ten caly KK to zgraja homoseksualistow. Klan zbokow ! Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:44 wiesz ,co ci powiem ?Do wczoraj,do momentu projekcji tego reportażu, miałem wyobrażenie,że problem pedofilii mial charakter światowy i papież JPII ,po prostu był bezradny wobec tego problemu ,nie potrafił go rozwiązać właściwie w poszczególnych drastycznych przypadkach(np kardynała McCarricka ),ale po wczorajszej projekcji mam juzpewność ,że to dzieki przedziwnej skłonności samego Wojtyły ,ta plaga dopiero się prawdziwie rozpowszechniła na świecie w czasie jego pontyfikatu Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:47 przedziwnej sklonnosci ? moze nazwac to po imieniu ? moim zdaniem, byl za inteligentny, by pojsc na calego i tlumil w sobie te sklonnosci. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:55 co to za tłumienie ,kiedy będąc jeszcze biskupem w Polsce tolerował i sprzyjał homoseksualnym pedofilom a z prominentnymi-przyjażnił sie ?!? Inteligentny dlatego ,że oficjalnie nie obnosił się ze swoim homoseksualizmem?No dobrze -niech ci bedzie..Ale czy to zmienia coś w rzeczywistości ,którą współtworzył?Nic. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 14:02 moze jeszcze wyjdzie na jaw, ze mial kochanka w seminarium. to prawdopodobne. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 14:37 Ale tu nie tyle chodzi o homoseksualizm, co o wykorzystywanie władzy nad innymi i o hipokryzje. O układ zamknięty pośród samozwanczych namiestnikow Boga Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 14:45 Chodzi w duzej mierze o homoseksualizm , gdyz ci ludzie publicznie potepiaja to, co sami uprawiaja . I homoseksualisci pouczaja hetero jak zyc w ich zwiazkach . Hipokryzja ? Tak, majaca swe korzenie W ich orientacji . Zlodziej najglosniej krzyczy : lapac zlodzieja ! Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 14:46 oczywiście,ale przede wszystkim chodzi tu o pedofilię ,która złamała życie wielu dzieciom z Podkarpacia.Z kilkoma z tych ofiar została przeprowadzona przed kamerą rozmowa.Te osoby nie ujawniły swojej twarzy,ale wczesniej ,na podstawie wielu dokumentów,zostały zidentyfikowane i odnalezione przez twórce filmu,dzis to już osoby starsze,po 60 tce.Przebija w ich słowach bezradnośc ,sa bliscy płaczu.Zwłaszcza rozmowa z siostrą jednej z ofiar daje obraz tego z jak tragicznymi skutkami psychicznymi musza sie mierzyć. Problem tkwi tu nie w homoseksualizmie SApiehy czy póżniej oprawców w sutannach ,ale w tym ,że w psychice Wojtyły było wielkie przywolenie na krzywdzenie dzieci.Zreszta trzeci z wymienionych księży ,Loranc ,miał upodobanie w dziewczynkach,które molestował na lekcjach religii. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 15:01 Nie oglądałam reportażu 'franciszkanska3'. O pedofilii w polskich kościele było już wczesniej wiadomo dość, aby to bezwzglednie potepic. Co nowego teraz? Chyba jedynie i aż! to, że dowiadujemy się, jak i dlaczego Wojtyła czy inni kacykowie odnajdywali się w tym systemie i dlaczego prawdopodobnie nie reagowali przyzwoicie na kwestie pedofilii i molestowania. Odpowiedz jest banalnie prosta: bo im się nie opłacało, bardziej opłacało im się zamknąć oczy na własne nauki, na cierpienie bliźnich i grać w te grę niż zrezygnować z korzyści jakie im ona daje. Myślę, że to bardziej historyjka o tym jak obrzydliwe bywają drożdże, którym tak dobrze z oczu patrzy i które umieją toczyć wielkie okrągłe słowa. God bless you Poland god bless you. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 15:26 to może obejrzyj sobie ten reportaż zamiast wyciągać okrągłe mocno uogólniajace wnioski Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 15:39 Czytałam wczoraj kilka artykułów nt sprawy sapiehy i Wojtyły, wcześniej oglądalam 'tylko nie mów nikomu', często czytam o syfie w kościele katolickim. co jest nie tak z moimi wnioskami twoim zdaniem? Może po prostu nie myślę tak bardzo powoli jak ty? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 16:03 Z tego co widzę,bardzo często wyciągasz szybko i pochopnie wnioski,czasem tak slizgasz się po powierzchni,że najlepsi surferzy to przy Tobie chłopcy na posyłki.Ale -co ja tam wiem.Jesli wszystko traktujesz jako serię pn lub tytułem,który sobie wcześniej wymyśliłaś,to zapewniam Cię ,że nigdy nie posuniesz się w żadnej wiedzy.Ale będziesz potrafila odpowiedzieć na każde możliwe pytanie na każdy możliwy temat 😁 Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 16:56 Ok, wniosek z reportazu: w psychice Wojtyły było cos, co pozwalało na molestowanie dzieci.I niższych w hierarchii kleryków. Co to było? Pewnie sam doświadczył molestowania, ale i korzyści materialnych, społecznych z zaakceptowania molestowania płynących. Był duchownym, nie szewcem, miał narzędzia intelektualne i kulturowe, etyczne, aby poradzić sobie z tym problemem w duchu chrześcijaństwa, nie zaś, jak uczynił, w duchu hipokryzji absolutnej. Może się slizgam po powierzchni, może, nie sądzę, myślę, że widzę te sprawę klarowniej niż ty. Czy to zdarzyć się nie może, wg ciebie? Można tłumaczyć skurwysynstwo Wojtyły, jasne, może wybrał co wybrał by chronić kościol święty, który w końcowym rozrachunku tak wiele dobra daje maluczkim. Ale czyny, ukrywanie, przenoszenie zdegenerowanych ksiezy temu przeczą. Czy próbował reformowac swoich podwładnych tak? Nie, po prostu krył ich wysepki, grał w te mafijna grę. Ale ta przypadłość, taka metoda na życie nie jest jedynie domena kleru. Można się zastanowić, co motywowalo jakieś babiory do wykonywania pracy kapo w obozach hitlerowskich. Może miały skrzywiona psychikę? Na pewno. Może nie miały innych opcji na łatwy pieniądz i awans społeczny? Zapewne. Może wierzył, że Żydzi to wszy, a Polacy to świnie i że dzięki swej ciężkiej pracy zmieniają świat na lepsze? Może nie miały dość wrażliwości, żeby zobaczyć swoje skrzywienie psychiczne? Czy lubily, kiedy o nich mówiono jako o bohaterkach, przedowniczkach pracy, niezastąpionych slugach wyższego celu, błogosławionych pielicielkach zlowrogich chwastow. No ba! Jasne, miód na uszy, puchatku. Podobnie możemy rozebrać kolonizatorow, trepow i ich zjawisko fali, komunistów, stalinistow pnacych się szczeblach władzy, po trupach do celu. Z Bogiem na ustach. Pod pięknym sztandarem. Nas samych, system hierarchii spolecznej, nas wobec i wewnatrz systemu. Stwierdzenie, że łatwo jest dać się porwać wizji osobistego sukcesu, że jego pragnienie zakłada nam wszystkim klapki na oczy, nie jest slizganiem się po temacie. Jest refleksja nad ludzka natura. Odpowiedz Link
kalllka Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 22:49 Nie oglądałam tego filmu, póki co nie mam jak ale pewnie nie obejrzę bo oglądałam film Sekielskich. Do dzisiaj jestem zbyt poruszona aby wydać z siebie oburzenie. i czuje tylko dojmujący wstyd i odrazę.. Bylam dzieckiem ,które chodziło do kościoła bo lubiło zapach kadzidła, zimne kruchty i kamienne ławki w upał. Darlam buzie na nabożeństwach majowych z przekonaniem śpiewając: „ bukiet z miłością .. bukiet z miłością… całuje mnie! Kurna taki rodzaj bog-bitu trochę mnie uwodził. Czułam ducha wyspiewujac veni creator. Na religie nie chodziłam odkąd kazali mi na niebiesko kolorować skrzydła anioła stróża. Księżom nie ufałam zakonnic unikałam jak ognia. U jednych i drugich wyczuwałam obłudę =obojętność - nie znosiłam ich zapachu. Ps. Wojtyła wychowywał się tylko z ojcem. W kulcie ojca. Nie znał kobiecej miłości- dotyku. Może to było przyczyna jego późniejszej „postawy” Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 10:41 W moim domu kult jp2 nie istniał po prostu. Raz chyba byliśmy zobaczyć go na pielgrzymce, ale to tak bardziej, bo wydarzenie historyczne. Ojciec był zdecydowanie antyklerykalem, matka była uduchowiona i wręcz z tego powodu kościoła uwaga zbyt duża nie darzyla. Chodzilysmy na msze, na jakieś liturgie okazjonalne, parę razy byłyśmy na jasnej górze, ale to raczej dla Boga niż dla ludzi, w tym księży. Przeżywałam przypadki Chrystusa w świecie, narodzenie, męczeństwo, poświęcenie. Naprawdę o tym dumalam. Z religii miałam bardzo dobre, podpowiadalam innym na egzaminach przed komunia i bierzmowaniem. Zapamietywalam te formulki dokładnie tak jak wiersze, żeby nie nudzić się nimi, podspiewywalam je, recytowalam w różnych dziwnych rytmach i tonacjach. Księży katechetów miałam niewinnych, dobrych, ale też nie bylam zaangażowana w cokolwiek poza lekcjami religii. W liceum już na religię nie chodziłam, coś mi się tam nie spodobało, poprosiłam matkę o zgodę na wypisanie, papierek dostałam i tyle, żadne wielkie wydarzenie, nie miałam poczucia, że coś ważnego właśnie się stało. Nigdy też nie argumentowano mi, że coś mam robić lub czegoś nie robić, bo Bóg. Na jasnej górze byłam z matką dla kultury, zobaczyć to i posłuchać mszy po łacinie. Nie przypominam sobie, żeby osoba jp2 odgrywała w moim antynacjonalistycznym domu jakąkolwiek szczególną rolę. No papież Polak jest Polakiem, no i? Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 15:30 Moja edukcja religijna zakonczyla sie na I komunii swietej. Do bierzmowania juz nie przystapilem. Moj ojciec wychowywany byl przez Jezuitow. Co spowodowalo jego niechec do kosciola , moge sie tylko domyslac. Kosciol dziala na mnie przygnebiajaco . Widze to jako dom pogrzebowy . Nigdy nie bylem w stanie zrozumiec tej fascynacji Biblia. Uwazam, ze religie z pnia abrahamowego uczynily wiecej tragedii na planecie niz sobie jestesmy zdac sprawe. A Watykan to mega mafia homoseksualistow . Odpowiedz Link
kalllka Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 15:49 Watykan jako LGBT head quarter. I parady maja bardzo spektakularne… Odpowiedz Link
kalllka Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 15:52 A którego z hierarchów kościoła wytypowalibyście na najlepiej zrobiona draq queen? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 17:41 ten reportaż jest przełomowy w tym sensie,że dostarcza wiele dowodów z różnych źródeł(łącznie z dokumentami bezpieki),że Wojtyła o wszystkim wiedział,świadomie decydował i nie karał księży pedofili tak jak powinien.Wczesniejsze dokumenty dotyczące dziwnej tolerancji dla pedofilów w sutannach były czasem niejednoznaczne.Tutaj nie da się już niczemu zaprzeczyć. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:37 czy coś jeszcze trzeba tu dodawać ?Chyba nie. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:35 Jest mozliwe ze domowa wojna religijna nadciaga ? Nie bedzie żadnej wojny.To przełomowe odkrycie i dowody,które wczoraj zostały upublicznione,ostatecznie obalą wielkiego golema chrzesciajanstwa w Polsce.W ostatnich latach widać było jak skorumpowana i zdemoralizowana jest to instytucja.Żaden z ksiedzy pedofili współczesnych nie został wydany przez Kościół władzom swieckim ,postawiony przed sądem i sprawiedliwie osądzony.Uniki robili zarówno polscy biskupi odpowiedzialni za swoich ksieży pedofili jak również prawa reka Jana Pawła II w osobie Dziwisza ,z kolei odpowiedzialnego za tuszowanie afer pedofislkich w kościołach na całym świecie.W Polsce wg mnie już postępuje gwałtowna laicyzacja a po zmianie władzy,proces ten ulegnie dużemu przyspeiszeniu.Wreszcie ,mam nadzieję ,nastąpi prawdziwe odciecie się panstwa od Kościoła,Kośćiół przestanie doic kasę państwową i robic geszefty z przestawicielami wladzy ( jak Morawiecki z Gulbinowiczem).KK zdeklasował się przez ostanie lata całkowicie.Wkrótce stan laicyzacji w Polsce osiągnie poziom wielu krajów zachodnich Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:38 a burzenie pomnikow ? co na to ziobro i jego kodeks i sady ? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:45 powtarzam -po zmianie władzy Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 13:57 ja mysle krytyku, ze ci co maja po wyzej uszu KK nie beda czekac, by polewac farba pomniki. ziobro tez nie zlozy szabli i beda sady polowe za zniewage uczuc. to doprowadzi do eskalacji. nawet zmiana wladzy nic nie da, jest tyle zniewolonych umyslow przez 1000 lat, ze beda sie bronic do upadlego. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 16:54 Po pierwszych kontratakach pisiorow i tzw. prawicy, jednak na konfrontacje sie zapowiada . Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 17:53 Właśnie po 'tylko nie mów nikomu' ta znajoma przekonywał, że sekielskiemu i ogólnie tym, którzy, powiedzmy, promowali ten dokument, robią to tylko po to, żeby dokopac prawicy i katolikom. Pewnie i to, osłabienie prawicy, jest celem, ale w normalnym kraju, na wyższym poziomie cywilizacyjnym, debata jest jednak znacznie bardziej skoncentrowana na osiągnięciu jakiegoś porozumienia faktualno-ideologicznego. W polsce to jest bezpardonowa walka o koryto. Bo przecież tylko koryto się liczy. Obejrzyj sobie tamten film. Jak Lolek lubił w pupe, to luz, niech będzie pochylony. Nie musiał do tego zostawać papieżem. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 07.03.23, 18:05 Lubil w pupe !!! Buahaha 😂😂😂😂 Odpowiedz Link
elissa2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 13:05 W 2013 (a więc przed powstaniem głośnych filmów braci Sekielskich) holenderski dziennikarz i pisarz faktu Ekke Overbeek wydał książkę "Lękajcie się. Ofiary pedofilii w polskim kościele katolickim". Właśnie ukazała się jego kolejna książka "Maxima Culpa. Co kościół ukrywa o JPII" Overbeek fajnie pisze. Wydaje się być obiektywny i rzetelny. Nie goni za sensacją i nie deklaruje się jako zagorzały przeciwnik kościoła. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 22:44 on też wypowiadał się w tym reportażu,potwierdzał tezy i fakty przedstawiane przez Gutowskiego.W kilku sytuacjach zaszkliły mu sie oczy.Myślę ,że jego wysiłek odkrywania,jego-żeby nie zabrzmiało to niewłaściwie-pasja i upór w tropieniu pedofilii w kościele,motywowane sa osobiście. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 15:25 twitter.com/MorawieckiM/status/1633422587052150851?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1633422587052150851%7Ctwgr%5E52d6da6ed7dfd7e3f05ff4686983628d50d1a80d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwyborcza.pl%2F77539829540146pis-zapowiada-uchwale-w-sprawie-obrony-dobrego-imienia-jana.html Moja reakcja to 🤮 Ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego morawiecki uznał, że taka narracja dobrze się sprzeda - co jest ważne dla czcicieli jp2? Odpowiedz Link
taniarada Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 15:50 Gdybanie po latach jak nic tego nie zmienia .Kiedy w latach 60-tych wybuchała w świecie rewolucja seksualna, w Polsce ludzie byli biedni i przyciśnięci do ziemi. Rozkwit zboczeń takich jak pedofilia, będący następstwem rewolucji obyczajowej, przyszedł do nas z opóźnieniem. Pedofil zawsze szuka dostępu do dzieci. Sutanna w krajach zachodnich dawała tę szansę, ponieważ ksiądz był traktowany jak osoba zaufana. W Polsce każdy ksiądz miał teczkę w SB i tylko debil pchał się pod inwigilację. Skandale w europie zachodniej czy USA nie mają takiego prostego przełożenia na Polskę. Jakby to powiedzieć bardziej obrazowo, choćbyś chciał tak jak w USA, w Polsce nawet trudno znaleźć czarnoskórego, przed którym chciałbyś uklękać. . Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 15:57 Dlaczego tak uznal ? To proste . Prostactwo wszystko kupi. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 17:07 Stosy juz plona ! Ustawa o inkwizycji w Sejmie. To wcale nie smieszne. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 17:29 Smialam się z kalllki 'Watykanu jako stolicy lgbt'. A to że stosy płoną, to niesmieszne. Piszesz, że morawiecki gada pod prostactwo. Skąd tyle tego w Polsce, że wygrywa wybory? Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 17:31 Znamienne że cześć ludzi w komentarzach twierdzi, że to bardzo nietrafione czasowo publikacje, książka overbekka i reportaż tvn. Że to zrazi ludzi do opozycji??? Odpowiedz Link
taniarada Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 17:40 Teraz po takich publikacjach to nawet zagorzali ateiści pójdą głosować na PIS .To jest zbędna gadka o ideologii politycznej i religijnej bo nic nie zmienia i nikt nie ma wpływu na nic .Dla mnie Wojtyła swoimi przyjazdami do Polski wzbudzał nadzieje na uwolnienie się od komunistów i tyle mnie to obchodzilo .Wyciąganie po latach tych brudów to wzbudza odrazę . Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 17:59 Dla mnie to jest przesłanka do stracenia pomników papieża jp2. Metaforycznego raczej. Zdecydowanie coś mu nie działał kompas. Człowiek mianujacy się ni mniej ni więcej niż namiestnikiem Boga chrzescijanskiego na ziemi, podejmował decyzje, które czynią go niegodnym tego tytułu, gdyz stoją w jaskrawe sprzeczności z podstawą chrześcijańskiej doktryny. A że dawał nadzieję Polakom na uwolnienie od komunizmu? No jest to jakaś zasługa, trzeba przyznać. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 18:09 Może zmienić tabliczki pod pomnikami: 'Karol Wojtyła aka papież jp2, wybitny polityk, lider polskiego ruchu niepodległościowego' . Ale żeby święty od razu? Czego taki święty uczy swe owieczki? Odpowiedz Link
kalllka Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 18:59 Wygrywał. A skąd tyle tego w Polsce? Ja bym powiedziała, ze ludzie u nas boja sie wiedzieć. Taka tradycja.Bać się wiedzieć. Kościół podaje gotowce. Bryk z rządzenia tez taki sam, jak za komuny- zarządzanie centralne wiec sadzili, ze wszystko jest pod kontrola. A moim zdaniem niewiele maja pod swoja kontrola. I ta ustawa do sejmu to ustawka. Chcą sprowokować awanturę w sejmie żeby się dowiedzieć przed wyborami gdzie mają przecieki. Ps. czy ktoś wie gdzie sie podział w końcu Jacek Kurski? Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 19:39 Przeniesiony do innej parafii , buahaha Odpowiedz Link
elissa2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 21:27 kalllka napisała: > > Ps. czy ktoś wie gdzie sie podział w końcu Jacek Kurski? > W grudniu 2022 został przedstawicielem Polski w Radzie Dyrektorów Wykonawczych Banku Światowego, jako zastępca dyrektora wykonawczego szwajcarsko-polskiej konstytuanty w Grupie Banku Światowego w Waszyngtonie Odpowiedz Link
elissa2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 18:43 Nie chciałabym być posądzona o tworzenie teorii spiskowej, ale przez myśl przebiegło mi coś takiego: pis czuje, że jest coraz bardziej na spalonej pozycji; co rozpętać, żeby ludzie ponownie skłonili się w ich stronę? uderzyć w jeden z największych symboli narodu? bronić godności tego symbolu? Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 18:54 Wypraszam sobie bycie choćby ewentualnie symbolizowana przez jp2 kultura.gazeta.pl/kultura/7,114528,29540126,moze-byl-prawdziwy-tylko-przed-bogiem-przyjaciolka-jana-pawla.html#s=BoxOpImg6 Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Czy to juz koniec mitu Wojtyly ? 08.03.23, 22:55 oczywiscie,Elissa ,oni z PIS szukają stale tematów zastępczych i podsycajacych podziały i nienawiść ludzi do siebie.Ale tym razem jednak impuls wyszedł od niezależnych dziennikarzy.Ten film to dwuletnia praca polegająca na zbieraniu dokumentów,szukaniu osób ,które były zaangazowane w te historie,analiza dokumentów,rozmowy ,rozmowy ,rozmowy.To nie powstało wczoraj,na zapotrzebowanie polityczne.To jest konsekwencja dążenia do prawdy w obliczu zmowy milczenia polskiej hierarchii kościelnej. Odpowiedz Link