08.11.23, 02:08
wątek i artykul:

I do not want to ever hear western democracies lecture the rest of the world on human rights ever again.

As I write this, more than 10,000 Palestinians have been killed in Israel’s bombardment of Gaza – almost half of them children. One child is being killed every 10 minutes in Gaza. Those numbers, it should be noted, only count the kids who are dying as a direct result of Israel’s indiscriminate bombing. The kids who were “lucky” enough to die instantaneously in an airstrike. And the not-so-“lucky” ones: innocent children buried under rubble, dying painful and protracted deaths as they are suffocated by the eviscerated remains of their home.

Those numbers don’t count the kids slowly dying of hunger and thirst. The kids getting sick from drinking sewage and sea water. They don’t count the kids with cancer who will not be able to get any care now that the Israeli siege has forced the only cancer hospital in Gaza to suspend operations. They don’t count the kids who are going to die from entirely avoidable diseases because hospitals in Gaza are ceasing to function. They don’t count the kids who are so traumatized from being born in an open-air prison, so scarred from having their neighbourhoods and loved ones eradicated in an apocalyptic act of collective punishment, that their lives have changed for ever.

But also? Those numbers just don’t count, period. They’re Palestinians. And, as the last few weeks have made abundantly clear, Palestinian lives don’t count. They don’t count to many in the media, who steadfastly refuse to empathize with Palestinians. Who use the passive voice to describe Palestinian death. Who justify unjustifiable death tolls. Who are very keen on international law when it’s being violated by the likes of Russia, but not so keen to mention things like the Geneva conventions when Israel is the offender. Who immediately report anything that the Israeli government says, sending out every IDF statement as a push alert, while looking at Palestinian voices through a permanent lens of suspicion. Can’t trust those pesky Palestinians, you see. Every single person in Gaza is being used as a human shield by Hamas, don’t you know?! There are Hamas-owned weapons under every inch of Gaza! Every single person in Gaza is a terrorist, even if they’re still in utero! Better kill them all, just to be safe.

Those numbers certainly don’t count to the president of the United States. The empathizer-in-chief; the man who likes to make a big song and dance about what a decent guy he is. Joe Biden came right out and said: we don’t believe Palestinians about the death toll.

It would be funny if it wasn’t so fucking horrific, so fucking insulting. I’m sorry … what does Biden think is happening, exactly? Does he think that people in Gaza are holding some sort of underground rave while crisis actors, surreptitiously shipped in from elsewhere, ordered on crisis-actor-Amazon (two-day delivery!), cosplay a massacre? Does he think the pictures of entire neighborhoods being wiped out are some sort of AI deepfake?

Of course not. Biden may be many things but he is not stupid. He knows very well that the numbers from the Gaza health ministry have been proven to be accurate time and time again. Which makes all this even worse. It isn’t enough that Palestinians are dying and being displaced: we must be dehumanized and discredited too. We must verify our deaths as we die.

Doing that, by the way, is getting increasingly difficult. One by one, journalists in Gaza are being slaughtered or threatened with death. And, rather than champion the importance of the press, the US is actively trying to suppress coverage of the living hell in Gaza. Two weeks ago, the US secretary of state, Antony Blinken, asked Qatar to moderate Al Jazeera’s coverage of Israel’s war against Hamas. Can’t have too much of the truth coming out; too much truth is a terrible thing.

But, Arwa, what about Hamas? You might be saying. Aren’t you going to condemn Hamas? Of course I will absolutely condemn Hamas massacring innocent Israeli civilians on 7 October and taking hostages. And let’s be very clear here: while nothing Hamas did on 7 October can be condoned, their actions did not take place in a vacuum. This conflict did not start on 7 October. Palestinians have been killed, displaced, humiliated, detained unlawfully, for decades; the media only sits up and pays attention, however, when an Israeli dies. Ask yourself this: do you know how many Palestinians were killed last year by Israeli forces and settlers? Do you know how many Palestinians are being forced out of their homes by settlers in the West Bank – where Hamas is not in charge? Do you know how many Palestinian children are being held by Israeli forces without trial or charge for “crimes” that can be as minor as waving a Palestinian flag?

I will absolutely condemn Hamas but I ask that the absolute condemnation goes both ways. And it doesn’t, does it? People demand that Palestinians denounce violence while screaming that Israel has the right to defend itself at the top of their lungs. Israel has the right to defend itself, you see, but Palestinians do not. Everything that the IDF does has some sort of justification, explanation; violence by a Palestinian is never justifiable.

As for non-violent resistance? That’s not allowed either. The US has long been trying to criminalize the peaceful boycott, divestment and sanctions movement. Calls to boycott the 2019 Eurovision song contest, which was held in Tel Aviv, was described as an “weapon of division,” and demonized. Going on a pro-Palestinian march is smeared as antisemitic – the UK home secretary, Suella Braverman, branded them as “hate marches” – even if half the people marching are brave Jews in organisations like Jewish Voices for Peace. Not even children’s art is tolerated if those children are Palestinian. Earlier this year a London hospital took down artwork by Gaza schoolchildren after UK Lawyers for Israel said that “Jewish patients … feel vulnerable, harassed and victimised by this display.” Those children some people felt so harassed by? There is a good chance they are now all dead.

So what are we supposed to do, I ask you? What are Palestinians supposed to do? That’s a rhetorical question because the last three weeks have made the answer to this crystal clear: we are supposed to shut up and die.

Indeed, Israel is not even being coy about its intentions for Palestinians right now. Craig Mokhiber, a top United Nations human rights official who stepped down last week, wrote in his resignation letter that what is happening is “textbook genocide.” In an interview with Al Jazeera, Mokhiber noted: “Usually the most difficult part of proving genocide is intent, because there has to an intention to destroy in whole or in part a particular group. In this case, the intent by Israeli leaders has been so explicitly stated and publicly stated – by the prime minister, by the president, by senior cabinet ministers, by military leaders – that that is an easy case to make.”

Tell that to the US government. Tell that to the cowardly and hypocritical US press. Twenty years from now, when it is far too late for journalism to make any difference, someone will win a Pulitzer for telling the truth about this moment. They’ll be celebrated for unequivocally and unapologetically using the words that people are currently losing jobs or being targeted by hate campaigns for saying: occupation, genocide, ethnic cleansing. Only when every single Palestinian is dead or displaced will it be acceptable to treat us as human.

Arwa Mahdawi

www.theguardian.com/commentisfree/2023/nov/07/palestinians-human-rights-israel-gaza
Obserwuj wątek
    • jan_stereo Re: kolejny 08.11.23, 11:09
      To juz z grubsza takie podsumowanie tego co zostalo tutaj wczesniej powiedziane, tylko inna osoba sie podpisala.
      • rzeka.suf Re: kolejny 08.11.23, 11:49
        mysle, ze ta osoba bardzo dobrze to podsumowala, i czekam az takie podsumowanie, przez ta lub inna osobe napisane, pojawi sie w amerykanskich centrowych mass mediach, polskich, niemieckich, francuskich, izraelskich.

zwroc uwage, ze dwa tygodnie temu utyskiwales nad tym, jak usa i uk media przepychaja izraelska, syjonistyczna narracje jako prawde.
        ja zwracam uwage, ze zamek gibraltarski znow, od kilku dni swieci na niebiesko. w niedziele cos mu sie stalo, moze zostal shakowany?, i migal roznymi kolorami, nawet byla sekwencja czerwono-zielono-biala, ale juz w poniedzialek znow zaswiecil na niebiesko. bardzo mnie to wkurwia, powoduje desesperacje, rozpacz, utrate nadziei. moze pozniej cos wiecej napisze, cos wiecej pomysle, jakos przejrzysciej. co do ksiazki, ktora poleciles, wydaje mi sie jak najbardziej godna pozarcia, zasymilowania tresci, ale - chyba pierwszy raz w zyciu, tak na powaznie, boje sie tego, co mojej psychice moze uczynic poznanie tych tresci.
        • jan_stereo Re: kolejny 08.11.23, 11:55
          O Guardianie to ja juz od wielu lat pisze ze sie czasami wylamuja poza oficjalny nurt, ale to jest absolutny margines tutaj. Na gowne media i ich relacje w takim duchu mozesz sobie poczekac tak dlugo ze juz bedzie dawo po fakcie bo dopiero wowczas bedzie odgorne przyzwolenie albo raczej brak takiego spreciwu (skoro taki Blinken, druga osoba po Bidenie, a defacto pierwsza, sam nakazuje limitowac transmisje zle pokazujace Izrael, nawet jesli sa zbiorem faktow).

Odzieranie naszych wyobrazen dzieciecych o micie jakoby 'dobro' przewaznie wygrywalo ze zlem jest faktycznie bolesne, kiedy sie dowiemy, ze jest dokladnie na odwrot i to na globalna skale, bo jak potem znalezc motywacje do funkcjonowania w takich ramach.
          • rzeka.suf Re: kolejny 08.11.23, 12:57
            no wlasnie o tym mysle, o znalezieniu motywacji do zycia w takim swiecie z otwartymi oczami.
    • jan_stereo Re: kolejny 08.11.23, 11:46
      Generalnie to co sie dzieje w Gazie i jak jest latwo akceptowalne przez liderow zachodnich, daje Rosji przyzwolenie na cokolwiek tylko zechca odnosnie Ukrainy bo wszelkie argumenty potepiajace Rosje bylyby komiczne w tej sytuacji. Rosja tez moze powiedziec ze ludzie na swiecie nie rozumieja 'zlozonosci ich stosunkow z Ukraina' i Rosja tak naprawde sie broni przed bojowkami ukrainskich nazistow' proste jak cep i gdyby Bideny i inne osobistosci chieli byc konsekwentni w swej moralnosci wojennej to powinni klaskac w rece za kazdym razem gdy jakis pocisk walnie w budynek cywilow w Kijowie, a najlepiej co najmniej 6000 pociskow aby zachowac jakies proporcje. No i oczywiscie Ukrainie powinno sie analogicznie odetnac wode, gaz i prad i wszystkich uciekajacych cofnac na granicy i absolutnie nie przepuscic zadnego do siebie, bo w koncu jest prawo do samoobrony ktore zakazuje ucieczki cywilow poza strefe walk.
    • jan_stereo Re: kolejny 08.11.23, 11:50
      A w konsekwencji tegoz, mamy teraz w US wyscig o fotel prezydencki dwoch zdemoralizowanych szczurow, gdzie Trump o dziwo ma wieksze szanse wygranej niz skompromitowany rownie, a teraz jeszcze bardziej, Biden. Az dziw ze nie ma lepszych kandydatow w tak wielkim kraju o politycznym zasiegu rozciagajacym sie na caly swiat, wlacznie z Ksiezycem. Przepakowywanie tego samego gowna w nowe, ladniejsze zlotko juz sie chyba wyborcom przejadlo.
      • rzeka.suf Re: kolejny 08.11.23, 13:02
        ano, chyba wszyscy kandydaci kochaja izrael.
    • kalllka Re: kolejny 08.11.23, 13:00
      (…)i czekam az takie podsumowanie, przez ta lub inna osobe napisane, pojawi sie w amerykanskich centrowych mass mediach, polskich, niemieckich, francuskich, izraelskich.(…)

Naprawdę chciałabyś by wszystkie media miały jednego dostawce informacji= podsumowywały złożona sytuację / różne interesy/ na jedno kopyto?

A co sadzisz o takim „podejściu” do informacji:
      apple.news/ApnFWKWULSqGQEJH4AwoHQg
      • rzeka.suf Re: kolejny 08.11.23, 13:15
        pytasz mnie, czy naprawde bym chciala, aby w mediach glownego nurtu artykuly pisane z perspektywy niewolnikow lub zydow w czasie holocaustu pojawialy sie rownie czesto jak te pisane przez kukluxklan lub nazistow?
        tak, kurcze, moze dziwna jestem, ale chcialabym big_grin

a co sadze o tym co linkujesz?
        no, .ludzkie pany, sluchaj, kalllka, za dwie godziny zbombarduje twoj dom, ty demonie ciemnosci. docen, jaka jestem dobra.
        • kalllka Re: kolejny 08.11.23, 13:43
          Heh… rzekło, ależ ja wiem, ze pod wpływem emocji zbombardowałabyś nie tylko mój dom ale wszystko w co wierze/ wieże.

podpięta do twojego kompa, usłużny czatbot- chińskie ai, gang mongolow z kajmanow, zaraz ci zmiksuje emocje i wydrukuje swoje kolory na zamku w Gibraltarzeuncertain

• rzeka.suf Re: kolejny 08.11.23, 14:00
            ale to ok, nie? przeciez ostrzegalam big_grin
            moze popatrz na swoje emocje - pragnienie przynaleznosci do grupy, za wszelka cene.
            • kalllka Re: kolejny 08.11.23, 14:09
              Hej calm down! To tylko ja twoja kalka.
              Nie musisz się bronić przecież…

• rzeka.suf Re: kolejny 08.11.23, 14:13
                streszcze ci ten artykul, ktory cytuje w tytulowym poscie:
                rusz glowa i sercem teraz, kiedy tego potrzeba, wkurw sie teraz, teraz placz i krzycz, kiedy to moze cos zmienic,
                a nie, kiedy to juz nie bedzie mialo zadnej mocy sprawczej, kiedy to juz tylko kalka bedzie z jakichs mainstreamowych autorytetow typu agnieszka holand.
      • jan_stereo Re: kolejny 08.11.23, 14:35
        kalllka napisała:

> Naprawdę chciałabyś by wszystkie media miały jednego dostawce informacji= pod
        > sumowywały złożona sytuację / różne interesy/ na jedno kopyto?

No ale dominujaca ilosc zachodnich mediow wlasnie ma jednego dostawce informacji i klepia to samo, za czym stoi czesto jedna osoba/korporacje:

www.youtube.com/watch?v=tN9KAFn1hy8

• kalllka Re: kolejny 08.11.23, 15:10
          A tego/ o tylko jednym ( centralnym?) dostawcy informacji, nie wiem.
          Natomiast wiem , ze dostawami informacji , z działań wojennych, nie reporterzy czy tzw profesjonaliści dzisiaj sie zajmują, ale i najczęściej, podmioty działań czy tez ofiary zdarzeń.
          W ten sposób dostajemy relacje „-sucha” czy w „afekcie” ale rzetelna bo podająca fakty choćby nieobronione jeszcze tak przez agencje prasowe, czy korporacje medialne- czy tez przez grupy wpływów czy interesów, informacje.
          Zapytałam rzek. podając przykład, odpowiedziała. Dla mnie to informacja ze myli podawanie informacji, z obróbka informacyjna.
          I tak to właśnie wyciąga, za daleko idące, wnioski.

• jan_stereo Re: kolejny 08.11.23, 15:37
            Ja nie otrzymuje zadnych informacji od ludzi z Gazy, jesli Ty je otrzymujesz bezposrednio to masz super dojscia.
            • kalllka Re: kolejny 08.11.23, 15:53
              Ależ otrzymujesz i tez masz super dojścia.
              przykład podany przez BBC, który skłonił rzekę do ciętej riposty, to właśnie fakty- relacja ofiary.
              A to czy wierzysz w rzetelność BBC albo innych / najczęściej amerykańskich mediów/, to juz właśnie osobista obróbka faktów.
              .
              • jan_stereo Re: kolejny 08.11.23, 16:01
                Alez Ty jestes naiwna jesli podajesz BBC jako zrodlo 'niefiltrowanych' informacji ze strefy Gazy. Przeciez oni sami decyduja co moze pojsc z tych swoich zrodel, to nie jest doslowne 'copy paste' relacja przeciez, a niektore informacje moga byc doslownie pomijane i nie bedziesz wiedziala ktore.
                • rzeka.suf Re: kolejny 08.11.23, 16:13
                  naiwna to moze ja jestem. kalka jest zaplątana, za duze to dla niej.
                • kalllka Re: kolejny 08.11.23, 17:57
                  No i? Uważasz ze BBC, ( celowo) pomija informacje żeby uzyskać co?
                  efekt dezinformacji? A ITV czy channel 4, dyskutując na wizji z członkami z Knesetu, tez celowo pomijaja jakieś interesujące tematy?
                  Chyba sie nie rozumiemy co do tego jak pojmujemy rzetelność informacyjna.
                  Bo to jak odbieramy świat, ze ja naiwna/ a ty ignorant, chyba nie jest przedmiotem dyskusji?

ja mam wrażenie ze coś zmieniają to sposób

ja mam, i nie tylko wrażenie, ale i obiektywna ocenę rankingów światowych agencji informacyjnych, ze BBC jest bardziej wiarygodne, w sposobie sprawdzania i podawania informacji, np. cytując z imionami i nazwiskami/ , niż opinie bo nawet nie informacje źródłowe, którymi ty sie posługujesz.
                  Cały ten konflikt to efekt wieloletnich zaniedbań polityczno gospodarczych. Dysproporcji geopolitycznych i polaryzacji świata. Na ten ucywilizowany i ten głupi.
                  Ale tez infantylnej wiary, ze jest tylko jeden winny / dla ciebie- amerykański imperializm/ i ze konflikt będzie rozwiązany, go sie go okryje infamią i ukarze. Dla mnie takie- kategoryzowanie to konfliktu to radzieckie gadanie.
                  Znam to z czasów styropianu i obecnych- Kaczyńskiego rozwiązania są
                  Cóż, już to gdzieś chyba pisałam, ze wszystkie informacje
                  • kalllka Re: kolejny 08.11.23, 18:01
                    Uooooo i proszę,
                    wydrukowało całość nie zredagowane urywki.

Wiadomo to twoja wina Janek, wiec bądź tak łaskawy i nie czytaj bełkotu zaczynającego sie od słów: ja mam wrażenie.
                  • jan_stereo Re: kolejny 08.11.23, 20:10
                    No to wyobraz sobie o milosniczko prawdomownej BBC ze jak BBC relacjonowalo na zywo wojne w Syrii i przepytywano mala dziewczynke jak bardzo jest zle, to ta mala dziewczynka wypalila ze teskni a czasami sprzed wojny bo wowczas wszyscy jej bliscy byli szczesliwi. kamerzysta natych miast zjechal z kamera gdzies w dal i wywiad doslownie ucieto w tej sekundzie. Tak niewygodnego zeznania nie chciano kontynuowac bo sie to nie wpisywalo w narracje o paskudnym zyciu pod rzadami Assada. Kumasz cokolwiek z tego czy trza Ci dalej lopatologicznie tlumaczyc ?
                    • kalllka Re: kolejny 08.11.23, 22:03
                      Hahaha . Jasiu zejdź ze swoich koturnów i przestań wciskać swoje zwidy czy widzimisia jako rzetelna informacjewink

Ps. Widziałeś dzisiaj relacje z Gazy? .
                      Reporter ITv właził w podziemia- korytarze Hamasu.
                      • jan_stereo Re: kolejny 08.11.23, 22:35
                        Pokazali w tv te krwiozercze kanaly Hamasu co morduja miliony niewinnych ludzi ?

Niesamowite wydarzenie faktycznie ;'))
                        • kalllka Re: kolejny 09.11.23, 11:40
                          Raczej smutne; rzeczywistość przerasta ploty i teorie spiskowe.
                          • jan_stereo Re: kolejny 09.11.23, 18:21
                            Te kanaly to pokazywali juz jakies 8lat temu zapraszajac (przez Hamas) jednego dziennikarza.
                      • jan_stereo Re: kolejny 09.11.23, 09:58
                        Masz tu kolejny dowod na niefiltrowane wiadomości:

'We walked into a wasteland' - BBC's Jeremy Bowen in Gaza with Israeli forces

01:55
                        'We walked into a wasteland' - BBC's Jeremy Bowen in Gaza with Israeli forces
                        Close
                        The BBC's international editor Jeremy Bowen has travelled with the Israel Defense Forces (IDF) into Gaza.

While the BBC had editorial control of the report, the section with the IDF has been viewed by them.

The IDF showed the BBC what they said was a Hamas weapons factory, below a home in which children lived.

Smieszy troche jak BBC zamiast napisać wprost ze IDF ocenzurowalo swoją część, napisali pokretnie ze bylo 'viewed' smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka