Dodaj do ulubionych

Format archiwizowanych zdjęć

14.07.22, 13:11
Wariant poruszył w swoim wątku dość istotną sprawę. Myślę, że powinniśmy się nad tym zastanowić.
Napisał:

> Mam zabezpieczone po fotoforach ponad półtora miliona zdjęć po dwie sztuki
> czyli podglądówka i miniaturka - razem ponad trzy miliony plików. Do tego docho
> dzi ponad dziewięćset tysięcy "oryginałów" dla których utworzono podglądówkę
> z uwagi na rozmiar zdjęcia. Tych oryginałów jest 661 GB, na stronach - ledwo 13
> 1 GB.
> Obawiam się, że z żalem będę musiał się z nimi (oryginałami) rozstać, chyba
> że ktoś uzna, że mogą być jeszcze kiedyś potrzebne.

Obawiam się, że wartość mają właśnie te oryginały. Przyjrzałam się temu, co mamy. W zachowanych przez nas (Kota, Wędrowca i mnie) materiałach są tylko poglądówki. A więc zdjęcia w formacie 640x480. Niestety, nie oddaje to pełni wartości zdjęć. Więc jeśli mają być tylko ilustracją wątku - nie jest źle. Ale jeśli chcemy mieć zdjęcie w pełni swoich kras, takie jak ktoś wklejał na FF (większość i tak była pomniejszona, to tylko Przeszlakowska wrzucała prosto z karty aparatu wink ), to potrzebne są oryginały. A te masz tylko Ty.
Inna sprawa, że wśród nich jest masa różnego badziewia, na które szkoda miejsca.
Umiałbyś wybrać np tylko zdjęcia z forów, z których warto?
No i czy ich potrzebujemy?
Czy mamy prawo je mieć? Skoro mówimy, że potrzebujemy ich tylko do ilustracji informacji z postów?
Dużo pytań.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Format archiwizowanych zdjęć 14.07.22, 15:40
      b-a-g-a napisała:

> Obawiam się, że wartość mają właśnie te oryginały.

Wartość jest tutaj umowna - gdyby ktoś chciał niektóre tematy z forów doprowadzić
      do formy publikacyjnej i np. mieć pewną ilość całostronicowych ilustracji, to potrzebuje
      dobrych zdjęć w większej rozdzielczości. Jeżeli mamy docelowo mieć tylko archiwum
      czy to w postaci plików .pdf czy stron statycznych .html - nie ma co robić z dużymi
      zdjęciami bo się nie mieszczą na ekranie. A pobierać bardzo duży plik, aby wyświetlać
      jego pomniejszenie wykonane przez przeglądarkę nie ma sensu.

Pierwotna wersja była taka, że nie przejmujemy się oryginałami, bo przecież mają
      je ich autorzy. A jak nie mają - mogą odzyskać swoje zdjęcia do listopada.

No i dodatkowo oryginał oryginałowi nie równy - moje "oryginały" miały wersję
      podglądową (ostatnia litera nazwy pliku "B") i plik oryginału (końcówka "X") był
      dodatkowym, trzecim zdjęciem (bo jeszcze są miniaturki "A"). Ale sporo zdjęć
      dostarczanych było w rozmiarach publikacyjnych, więc nie ma osobnej wersji "B"
      i "oryginały" są jednocześnie podglądówkami wyświetlanymi na stronie forum.

Pobierałem oryginały zdjęć, ponieważ była taka możliwość - korzystałem ze stron
      poszczególnych zdjęć, bo nie udało mi się szybko ustalić, co takiego pobiera skrypt
      na stronie korzystając z nazwy użytkownika, numeru forum, numeru postu oraz jakiejś
      informacji binarnej (tak/nie - prawda lub fałsz) przypuszczalnie dotyczącej miniatur.
      A w informacjach o zdjęciu jest również adres oryginału zdjęcia na zasobie /photo.
      Ponieważ zdjęcia miały niebawem zniknąć z serwera, więc pobrałem je na wszelki
      wypadek. I słusznie - zniknęły nie tak dawno i teraz nie dałoby się ich uzupełnić.
      W ten sposób nie możemy już odtworzyć galerii użytkowników - interesowały mnie
      w pierwszej kolejności zdjęcia posiadające wpis o publikacji na którymś z forów
      i te pobrałem - na zdjęcia nie publikowane na forach zabrakło mi czasu i miejsca
      na dysku.

> Umiałbyś wybrać np tylko zdjęcia z forów, z których warto?

Nie, ale mogę ci przesłać listę wszystkich pobranych zdjęć do samodzielnego wyboru.
      Zresztą na dysku były spakowane strony zdjęć i da się na nich wyszukać potrzebne
      informacje - przy okazji przetwarzania zwykle robiłem wykazy zbiorcze, teraz jak
      skończę porządki w archiwach ze zdjęciami będę miał nowy, pełniejszy wykaz.
      Jak będzie gotowy wrzucę go na dysk sieciowy. Jeśli znajdziemy dobry hosting
      nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dopisać linki do oryginałów zdjęć, ale muszą
      zmieścić się na serwerze. Użycie oryginałów zdjęć zwiększa mniej więcej
      czterokrotnie zapotrzebowanie na dysk serwera i wielkość transmisji.

> Czy mamy prawo je mieć?

Tu trzeba by było pytać prawników. Bagienny "zwraca" zdjęcia, bo teoretycznie nie są
      własnością gazety. Ale mamy zgodę wszystkich obecnych na Fotoforum na publikowanie
      ich tekstów i zdjęć - podglądówki i teksty postów możemy mieć na pewno. Oryginały
      - chyba dalej możemy mieć do nich dostęp. Nie możemy ich przerabiać i wykorzystywać
      komercyjnie bez zgody autora.
      • b-a-g-a Re: Format archiwizowanych zdjęć 14.07.22, 20:13
        wariant_b napisał:

> Wartość jest tutaj umowna - gdyby ktoś chciał niektóre tematy z forów doprowadzić
        > do formy publikacyjnej i np. mieć pewną ilość całostronicowych ilustracji, to potrzebuje
        > dobrych zdjęć w większej rozdzielczości.

I to miałam na myśli. Po to żeby ilustrować treść postów, niepotrzebne. Czy będzie potrzeba użycia ich w innej postaci? No właśnie chciałabym znać Wasze zdanie.

> Pierwotna wersja była taka, że nie przejmujemy się oryginałami, bo przecież mają
        > je ich autorzy.

Z tym, że nie wszyscy autorzy są dostępni. Wielu zniknęło z FF i nie mamy z nimi kontaktu, niektórzy nawet zmarli.

> A jak nie mają - mogą odzyskać swoje zdjęcia do listopada.

No chyba nie bardzo. skoro piszesz, że już teraz znikają?

> No i dodatkowo oryginał oryginałowi nie równy - moje "oryginały" miały wersję
        > podglądową

Zgadza się. Wręcz apelowaliśmy o ich pomniejszanie. Ci, którzy wrzucali pełny wymiar wciąż mieli problemy z zajętością konta (słynny przypadek Przeszlakowskiej, która miała kilkadziesiąt kont i ciągle się awanturowała, że znowu nie może wklejać i publikować). Ale zwykle wrzucało się choć pomniejszone, to jednak większe niż, podglądowe. Ja np wrzucałam format 600x800

> Ponieważ zdjęcia miały niebawem zniknąć z serwera, więc pobrałem je na wszelki
        > wypadek. I słusznie - zniknęły nie tak dawno i teraz nie dałoby się ich uzupełnić.

No właśnie. Co z obiecanym terminem listopadowym?

> > Umiałbyś wybrać np tylko zdjęcia z forów, z których warto?
        >
        > Nie, ale mogę ci przesłać listę wszystkich pobranych zdjęć do samodzielnego wyboru.

Nie, no to chyba jest nie do ogarnięcia tak zwyczajnie. Poza tym były też fora mało znaczące, na których pojawiały się ciekawe zdjęcia. Więc chyba to szukanie igły w stogu siana.

> Tu trzeba by było pytać prawników. Bagienny "zwraca" zdjęcia, bo teoretycznie nie są
        > własnością gazety.

Ciekawy sposób "zwracania"

A tak a propos praw, to pamiętam, że zakładając konto trzeba było wyrazić zgodę na używanie zdjęć przez "Gazetę" do swoich celów. Zdarzało się też, że ktoś z fotoforumowiczów znajdował nagle swoje zdjęcie na komercyjnych stronach. Więc te prawa to jakieś takie niezbyt wyraźne są.
        • wariant_b Re: Format archiwizowanych zdjęć 14.07.22, 21:46
          b-a-g-a napisała:

> No chyba nie bardzo. skoro piszesz, że już teraz znikają?

Jedno drugiego nie wyklucza - zdjęcia mogą być składowane tymczasowo
          na kopii dysku lub wręcz jako spakowane i przygotowane do wysyłki pliki.
          Z wypowiedzi bagiennego wynikało, że kopie własnych zdjęć będzie można odzyskać
          jeszcze do listopada, a zdjęcia na fotoforum przestaną być dostępne wcześniej.
          Nie pobierałem - więc nie wiem, co jest w przesyłanym zestawie. Ale podejrzewam,
          że trzeba się do tego móc zalogować na konto, z którego były wysyłane zdjęcia.

> Zgadza się. Wręcz apelowaliśmy o ich pomniejszanie. ... Ale zwykle wrzucało się
          choć pomniejszone, to jednak większe niż, podglądowe. Ja np wrzucałam format 600x800

Owszem, są zdjęcia w tym wymiarze oraz w różnych wymiarach pośrednich a nawet
          nietypowych, co zapewne wynikało z kadrowania. Jeśli jest to potrzebne mogę
          uzupełnić informacje o rozmiar zdjęć, ale będzie to trwało dość długo biorąc pod
          uwagę całkowitą ilość zdjęć.

Oryginałów w większych rozdzielczościach chętnie się pozbędę, jeśli tylko znajdzie
          się ktoś, kto zechce je przechować i ew. przekazywać zainteresowanym. Mam jedynie
          problem techniczny, bo większe dyski przenośne mam w tej chwili zajęte, a używana
          500 GB nie pomieści wszystkich zdjęć.

> No właśnie. Co z obiecanym terminem listopadowym?

Nie ja obiecywałem i nie wiem, o co chodziło w tym wszystkim. Forum równie dobrze
          można było zamrozić, a jeśli problemem była objętość archiwum - usunąć jedynie to,
          co u mnie jest "oryginałem", czyli niewyświetlaną wersję zdjęcia - to ok. 80% objętości.

> Nie, no to chyba jest nie do ogarnięcia tak zwyczajnie. Poza tym były też fora
          > mało znaczące, na których pojawiały się ciekawe zdjęcia. Więc chyba to szukanie
          > igły w stogu siana.

Aktualnie przyporządkowuję zdjęcia do forów i wątków, więc można się zająć
          tylko tymi, które są dla nas interesujące. Mogę zrobić oddzielne wykazy dla
          interesujących nas najbardziej (aktualnie czterech) forów + całość.
          • b-a-g-a Re: Format archiwizowanych zdjęć 15.07.22, 17:06
            wariant_b napisał:

> Nie pobierałem - więc nie wiem, co jest w przesyłanym zestawie.

Chyba Ci udostępniałam swój "pobór" z najmniejszego konta? Są tam oryginały zdjęć plus miniaturka. Jest też html, z którego można odpalić swoją galerię. Zdjęcia mają daty, opisy, jeśli były przyporządkowane do jakiejś wewnętrznej galerii, można obejrzeć tę galerię. Nie wiem czy są zachowane komentarze, bo mnie rzadko komentowano zdjęcia. Być może po prostu na tym koncie żadnych komentarzy nie miałam.

> że trzeba się do tego móc zalogować na konto, z którego były wysyłane zdjęcia.

Tak, oczywiście można pobrać tylko swoje zdjęcia po zalogowaniu.

> > No właśnie. Co z obiecanym terminem listopadowym?
            >
            > Nie ja obiecywałem i nie wiem, o co chodziło w tym wszystkim.

Pytanie w tym towarzystwie było retoryczne, raczej jako komentarz do Twoich obserwacji. Że obiecanki-cacanki. Ale może masz rację, że przenieśli je w jakieś inne miejsce, w innym formacie. Swoją drogą jeśli wykonano pracę nad przygotowaniem zdjęć do pobrania, dlaczego nie zrobiono wysiłku w kierunku przeniesienia FF na zwykłe forum? Zwłaszcza, że próby były (Norwegia)? Oczywiście to pytanie również w tym gronie jest retoryczne.
            • wariant_b Re: Format archiwizowanych zdjęć 15.07.22, 18:57
              b-a-g-a napisała:

> Chyba Ci udostępniałam swój "pobór" z najmniejszego konta?

Owszem, ale niewiele informacji mi to wtedy przyniosło.
              Teraz mam pobrane strony zdjęć i zdjęcia, więc mam z czym porównywać.

Ale teraz przy okazji znalazłem kolejny smaczek - pliki wysyłkowe
              bagienny przygotowywał wcześniej (twoje 2 lutego) a więc jeszcze
              sporo przed ogłoszeniem likwidacji Fotoforum.

> Są tam oryginały zdjęć plus miniaturka.

Wierzę na słowo - ale jeszcze nie skończyło mi się porządkowanie zdjęć,
              a nazwy plików są generowane na podstawie tytułu zdjęcia (plus numer
              kolejny w ramach partii, jeśli nazwa została już użyta). Trochę niewygodnie
              jest tego szukać w pobranych zdjęciach i wątkach (bo część była publikowana).
              Więc na razie nie wiem, czy są to "małe oryginały", czy podglądówki.

> Jest też html, z którego można odpalić swoją galerię.

Prosto i fajnie zrobiony, ale to tylko część informacji zawartych na stronie zdjęcia.

> Tak, oczywiście można pobrać tylko swoje zdjęcia po zalogowaniu.

No właśnie - a użytkownicy w związku z ograniczeniami Fotoforum mieli
              kupę różnych loginów - na forum.gazeta.pl wygasłyby jako nieużywane
              przy ostatniej akcji czyszczenia kont.

> Zwłaszcza, że próby były (Norwegia)?

Nowa Zelandia. Próby były średnio udane i z jakichś powodów nie przeniesiono
              pozostałych forów. Technicznie wydaje mi się, że było to wykonywalne, ale
              pozostają problemy prawne, bo wiąże się to z nieoprogramowanymi modyfikacjami
              bazy danych, która zapewne była wspólna, ale FF miało własną obsługę fotografii.

• ewak225 Re: Format archiwizowanych zdjęć 26.09.22, 18:32
      Mam pytanie . Wytłumaczcie mi co się dzieje z Picasą 3 nie przyjmuje mi nowych zdjęć, mam tylko te stare na swoim dysku. Co mam robić ?Jak obrabiać zdjęcia?
      • wariant_b Re: Format archiwizowanych zdjęć 26.09.22, 21:15
        Niestety kłopot - Google zlikwidował usługę Picasa3, a program na komputerze
        nie współpracuje z usługą obecną Zdjęcia. Trzeba pomyśleć o jakimś innym
        programie do obróbki i zarządzania zdjęciami, albo korzystać ze Zdjęć Google,
        które mają dość mizerne możliwości edycyjne.

• chris.w5 Re: Format archiwizowanych zdjęć 26.09.22, 21:33
          wariant, sprawdziłem, u mnie Picasa3 działa, przyjęła dzisiaj nowe zdjęcie
          • wariant_b Re: Format archiwizowanych zdjęć 26.09.22, 22:08
            Ja nie używałem Picasy, więc zainstalowałem ją na próbę - lokalnie działa,
            ale z usługą sieciową nie łączy się. Nie chce mi się dokładniej tego analizować,
            ale chyba program uzależniony jest od IE, a ten u mnie już nie działa.
            Nie jest w stanie połączyć się z kontem Google, przełącza się na Edge.
            Zresztą i tak bym jej nie używał - do prostych prac przywykłem do Irfana.
      • chris.w5 Re: Format archiwizowanych zdjęć 26.09.22, 23:15
        ewak, być może używasz Internet Explorer? spróbuj z Microsoft Edge
    • ewak225 Re: Format archiwizowanych zdjęć 27.09.22, 05:13
      Dziękuję Wam za rady, ale już działa, obróbka tez. Był komunikat na gazecie po południu , że w całym kraju był problem z internetem. Wieczorem wszystko wróciło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka