25.11.23, 14:16
Za oknem, fajny taki szron na trawie i mrozne powietrze, czekam teraz na snieg i zdjęcia zimy u innych.
Obserwuj wątek
    • rzeka.suf Re: Zima 25.11.23, 14:22
      wcale nie fajna. slyszalam ze jeze hibernuja u mnie w parku, gdzie popadnie, co mnie dziwi - ze tak nieostroznie i ze pomimo wysokich temperatur w dzien. ale hibernacje uwazam za rozsadny pomysl na zime.
      • jan_stereo Re: Zima 25.11.23, 17:56
        No tak, zapomnialem ze Ty chłodu nie cierpisz, ale na hibernacje sobie tez nie mozesz pozwolic.

Ja tam lubię miec 4pory roku zamiast jednej/dwu, więcej sie dzieje za oknem i bardziej mozna docenic wygode domowa kiedy za oknem hula wiatr i śnieg sypie.
    • koziouek-matouek Re: Zima 25.11.23, 17:52
      zes pan wywolal wilczyce z lasu, zaczelo sie teraz:
      • jan_stereo Re: Zima 25.11.23, 17:57
        Bardzo ładnie, juz Ci zazdroszcze. W taka pogode tylko origami skladac.
        • koziouek-matouek Re: Zima 25.11.23, 19:07
          po hamerykansku, juz choinke postawilem(zabralo mi to ponad 30 lat by przejsc na ten zwyczaj, w Polsce ubieralismy choinke w Wigilie)
          • koziouek-matouek Re: Zima 25.11.23, 19:08
            tu
            • shachar Re: Zima 25.11.23, 20:00
              Kupilam sobie taka 'szufle' i szufluje. Podobno to jest dobre dla owadow. Nawet jedna larwe znalazlam. Truskawki i rozmaryn podsypalam liscmi, a reszta na kompost. Nie mam juz sily wozic tych lisci wozkiem, tak wiec przysiadlam.
              • jan_stereo Re: Zima 25.11.23, 20:29
                Jakas narzuta foliowa bys te liscie nakryla i obsadzila kamieniami na okolo u spodu, no zeby ich wiatr nie porozwiewal i zeby sobie zgnily dajac kompost w jednym miejscu.
                • shachar Re: Zima 25.11.23, 21:34
                  Ja tam mam taki walec z siatki drucianej, ale walec się wygiął i zapadł a na dodatek był za mały, z metr w przekroju tylko. A ten pozal się boże, 'kompostownik' z deseczek to w ogole za mały jest. Służy teraz jako ozdoba raczej. Wątpliwa ozdoba. Ale to wszystko dzieje się za szopą i nikt tego nie widzi.
                  A propos prac monotonnych i wymagających niedużego skupienia, to jak najlepiej zabić NUDĘ przeogromną takich zajęć wielogodzinnych, jak z tymi liśćmi? Niby można czegoś słuchać, ale jak się nic nie słyszy, co się na zewnątrz dzieje, to istnieje szansa, mała, ale zawsze jest, że cię jakiś źwirz podejdzie...
                  Chyba to, co nie na alejach, tylko na zagonach zmielę kosiarką jednak, bo tego za dużo jest, Marszałkowską róg Aleje tylko wywiozę na kompost, tyle mi pary starczy.
                  A propos drzewek choinkowych, to ja nie mam wyjścia, tylko prawdziwą postawić z powodu bombek przywiezionych z Polski w styczniu. Nie po to taszczyłam je, specjalne pudełka kupiłam, i poukladałam w nich,  żeby się nie stłukły, żeby teraz zrezygnować z choinki. Nawet czub kupiłam, kurde, co to był za project z tymi bombkami!
                  Mam też drzewko na zewnątrz, prezent od Debry, naszej agentki nieruchomości. Przeszczep z doniczki do ziemi się przyjął ,ale to jest takie dziwne drzewko, strasznie gęste i nabite, o długości igieł może 0.5cm, to się chyba nazywa dwarf Alberta spruce, dostanie w tym roku światełka na baterie. Albo i nie, w zależności od kasy, bo znowu mam samobójcze myśli, żeby tylko 4 dni w tygodniu pracować i zredukować dochody o 20%. Ale healthcare jest dla zjebów bez żadnych skrupułów i 5 dni się nie da.
                  • shachar Re: Zima 25.11.23, 21:36
                    Marszalkowska, rog Aleje
                    • shachar Re: Zima 25.11.23, 21:41
                      Przedluzenie Alei, tylko 3C na plusie, ale daje rade na sloncu.
                      • shachar Re: Zima 25.11.23, 21:46
                        Bobs zabezpieczona od zimna i od ucieczek.
                      • jan_stereo Re: Zima 26.11.23, 01:16
                        U Ciebie to jeszcze piekna jesien jest. Przy takich pracach ogrodowych to jesli czegoś słuchać to jakies podcasty czy tez audiobooki, wówczas jesteśmy ciagle swiadomi co się dzieje naokoło nas bo to jednak przerywany dialog ludzki a nie ciaglosc muzyczna.
              • kalllka Re: Zima 26.11.23, 13:18
                Oznaka zimy w UK- szczury, co to strategicznie przemykają z podtopień na Ten tu ze foty użył rury która ktoś se z ogródka przyległego łąką- odprowadzał nadmiar..
                Podczas jednego z wypadów tam i z powrotem wbił się w liście i zrobil rejwach , dlatego udało mi się go złapać telefonem.

.
                • shachar Re: Zima 20.01.24, 05:03
                  Siedze na mrozie, jakos tak przed polnoca, odziana w 3 warstwy izolacyjne i uwielbiam to. Wkolo puszysty snieg, taki jaki drzewiej produkowali, a ja wacham zapachy, glownie ciagnacy sie skads lalonego drewna, i zaoach mroznosci, , skrzypienia i czarnej nocy.
                  Nareszcie uczucie podbne do -15C we wschodniej Polsce.
                  • kalllka Re: Zima 04.02.24, 11:52
                    temperaturowa wiosna ale wciaz ostro ciągnie od ziemi. Jeszcze moment i zrobię fotkę pierwszemu żonkilowi po czym walentynki again.
            • jan_stereo Re: Zima 25.11.23, 20:32
              Ja sobie odpuscilem drzewka swiateczne w momencie kiedy doszlo do uzywania wylacznie plastikowych, no bo to juz nie ten sapach, chociaz te 'prawdziwe' to zostawialy mega syf jak zaczely igielki odpadac. Ty tam chyba masz w ogrodzie jakies swierki to tez bys mogl przyozdobic swiatelkami i bylby piekny widok jak sie za okno popatrzysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka