jan_stereo 19.09.25, 22:57 Jak ktos juz znalazl to prosze o zalaczenie zdjecia, najlepiej przed i po scieciu, mam wielka slabosc do takich widokow. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elissa2 Re: Grzyby 20.09.25, 14:21 Grzyby... uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby. Niestety w NL (w Belgii też) zbieranie grzybów jest zabronione. Może uda mi się pojechać do Niemiec. Póki co zadowalam się grzybami ze sklepu, kurkami z Litwy i z Chorwacji. Czasem borowikami z Toskanii. Japońskimi, przede wszystkim shiitake. Tak się zastanawiam, kto tu z nas zbiera grzyby. Imek? Gosia? Krytyk? Rzeka? A Ty, Janie, zbierasz grzyby? Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Grzyby 20.09.25, 14:51 W Nebrasce nie ma grzybow. Uwielbialem zbieranie. I kontakt z lasem. Cudowne odczucie. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Grzyby 21.09.25, 22:40 Nie nauczyłem sie zbierać, ale przyznam, że mógłby to być podniecający sport. Mam las za płotem sadu, kiedyś chodziłem z rodziną na rekreacyjne zbieranie i było to fajne przeżycie Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Grzyby 21.09.25, 23:31 Ja glownie lubie zbierac, dalszy ich los juz mnie malo interesuje, snakuja mi bowiem jedynie: kania czubajka oraz rydze i kurki, to wszystko Sam proces tropienia ich w lesie jest dla mnie fascynujacy. Odpowiedz Link
shachar Re: Grzyby 21.09.25, 17:55 2 rodzaje gezybow u mnie, te biale sa jadalne, te drugie nie wiem. Bylo wiecej rozmaitych ale juz sie nie pojawiaja. Odpowiedz Link
shachar Re: Grzyby 27.09.25, 00:57 Ale gdzie rosnie? Jesli u Ciebie pod lawka to zaraz dostane apopleksji. Nozka biala w czarne kreski jak u kozaka. Poza tym ten badyl a la pietruszka to chyba mugworth, a moze dzika marchew, od razu na ognisko z tym. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Grzyby 27.09.25, 19:26 Znalazlem go w drodze z domu na stacje kolejowa, kozak jak najbardziej. Chociaz wowczas nie zerwalem ptaszka bo bylo mi nie po drodze, jako ze szedlem do roboty. Odpowiedz Link
extramuralruraoccasional Re: Grzyby 27.09.25, 19:43 A propos grzybów. Amanita Muscaria. Muchomor czerwony. Kontrowersje jak cholera. Macie jakieś zdania na ten temat? Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Grzyby 04.10.25, 18:37 Ide lasem, wcale nie patrze za grzybami bo to wyjazd gorski, a tu rosna sobie Odpowiedz Link
elissa2 Re: Grzyby 04.10.25, 20:54 O, kurcze! Piękne prawuski! [A co? Amy nie dokuczała Ci tam w tych górach???] Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Grzyby 04.10.25, 22:09 Zmylem sie w ostatniej chwili ze szczytow, chociaz dobre ubranie bardzo pomaga Odpowiedz Link
elissa2 Re: Grzyby 04.10.25, 22:45 Już oszronione. A co to za budynek? Jakieś schronisko czy obserwatorium? To Walia? Odpowiedz Link
elissa2 Re: Grzyby 05.10.25, 13:34 aaa, dzięki za odpowiedź Karkonosze, stacja nadawcza rtv na Śnieżnych Kotłach. Zupełnie inna historia niż UK. To do Karkonoszy chyba (jeszcze?) nie dotarł huragan Amy. A nawet jeśli dotarł lub dotrze to już straci na sile. U nas przedwczoraj i wczoraj wiała szóstka (w porywach do ósemki) a to ponoć i tak o wiele słabiej niż w Irlandii, UK, Norwegii Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Grzyby 05.10.25, 19:00 Na szczycie tak mocno wialo ze trudno bylo isc chwilami, ale jak mial ten wiatr na imie to nie wiem, ale byl szybki, w podmuchach do 100km/h Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Grzyby 05.10.25, 21:35 Owszem, jedyny szczyt ze sniegiem, czy tez sniego-lodem. Odpowiedz Link
permet Re: Grzyby 06.10.25, 07:54 jedyny? na sniezce z pewnoscia juz sniegu i lodu jest wiecej. kiedy byles? w miniony weekend czy wczesniej? Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Grzyby 06.10.25, 11:03 Jedyny w pieszych okolicach Szklarskiej Poreby, na Szrenicy, Wysokim Kamieniu , Labskim Szczycie nie bylo sniegu. W ten weekend bylem. Odpowiedz Link
ta Re: Grzyby 05.10.25, 12:53 Koźlarz pomarańczowo-żółty, koźlarz różnobarwny, na telerzu złotoborowiki wysmukłe ( pospolicie: „amerykańce”) Okolice Ustki wrzesień 2025 Odpowiedz Link
ta Re: Grzyby 05.10.25, 13:19 No to jedziemy, kupuj bilety 1,2 - czasznica olbrzymia w przekroju i na patelni - wyrosła w moim ogródku 2024 3- młoda kania czubajka 4- prawdziwek 17 cm średnicy zdrowy! okolice Ustki 2025 5- muchor czerwony - Las Kabacki 2024 Odpowiedz Link
ta Re: Grzyby 05.10.25, 13:30 Jadalny czernidłak kołpakowaty, Las Kabacki 2024 w trzech fazach wzrostu i jeszcze jeden cudny muchomor czerwony. Mam mnóstwo zdjęć grzybów, nie chcę jednak zanudzać. Jedno z moich dzieci ma fikołka na punkcie grzybów, szuka, podziwia, zachwyca się, zbiera Zaraziło mnie. Odpowiedz Link
shachar Re: Grzyby 05.10.25, 14:21 Tego szernidlaka mam, w pare godzin zamienia sie w starego grzyba. Odpowiedz Link