shachar Jon Hamm 12.08.23, 02:09 okazuje się, że to uroczy dyskutant. Hmm, może aż nadto uroczy? to jest facet urodzony żeby gadać, tak samo jak Maher. Ciekawi mnie, ile stopni oddalenia jestem od hmm, właśnie...możliwości rozkminienia, co ci dwaj panowie sprzedają? Bo każdy coś sprzedaje. Tymniemniej, można posłuchać w wolnym czasie. www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=bill+maher+jon+hamm&ie=UTF-8&oe=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:15642913,vid:mnLm8gHV-2o Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Jon Hamm 12.08.23, 10:04 Hamm jak drinkowal na planie MM przez tyle sezonow to i w luznych rozmowach, choc o dziwo ta luzna gadka z Maherem i jej atmosfera wydaje sie mniej prawdziwa niz te wszystkie w MM, widac tam lepiej grali niz zycie. Jon Hamm | Club Random with Bill Maher Odpowiedz Link
shachar Mindhunter 08.10.23, 17:30 Jestem do tyłu ze wszystkimi produkcjami telewizyjnymi, tak więc dopiero teraz kończę 1-szy sezon Mindhuntera. I jakoś mnie nie wprawia w zachwyt ten serial, ponoć najlepsza produkcja Netflixa w rankingach. W ogóle mnie nie obchodzą te postaci.Ale jest jedna rola zagrana, moim zdaniem, wyśmienicie, to rola Eda Kempera, pierwszego seryjnego zabójcy, z którym robiono wywiad. Pojawia się do końca sezonu , mam nadzieję że w drugim też będzie. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 01.02.24, 17:29 music.youtube.com/watch?v=GemKqzILV4w&list=RDAMVMXFkzRNyygfk Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 01.02.24, 17:44 music.youtube.com/watch?v=gE7Snx9sGaU Odpowiedz Link
pecanpie Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 02.02.24, 01:24 Piosenke tez dla Was mam. youtu.be/dRh6G2MTSTY?si=CF3IQ3SY7tU4fu_2 Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 09.03.24, 18:41 Griselda z Sofia Vergara. Ogromnie mi się podoba, bo czuję wspólwinowactwo z kobietą kopniętą w brzuch bez ostrzeżenia, ale nie tracącej animuszu z tego powodu. dodatkowo kręci mnie przestępstwo i możliwości uniknięcia kary. Oraz Vergara umie grać niuanse, najlepsze, jakie ostatnio widziałam. Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 09.03.24, 18:43 To recenzja po dwóch odcinakach na razie. Mam nadzieję, że potem się nie skiepści. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 11.03.24, 14:31 Ja obejrzalem calosc, nic sie nie kiepsci. Swietnie gra glowna aktorka, mimika twarzt, oczami, ale dla mnie rownie jasnym punktem, a moze nawet z jakiegos powodu jeszcze bardziej zrobila na mnie wrazenie, nieco poboczna postac Riviego, grana przez Martina Rodrigueza. Odpowiedz Link
jan_stereo Dune 2 11.03.24, 14:33 Bylem w kinie, nawet nie ogluchlem, choc dawali glosnikami. Wizualnie znakomity obraz. Tresciowo, biorac pod uwage jego pochodzenie, trzymalo to standard dosc wysoki, bez przesadnej pompatycznosci (vide Gladiator), a najlepsze, ze uchwycona tam przebieglosc polityczna jest niemalze tak wiarygodna i prawdziwa jakby ja skopiowac ze swiata wspolczesnego. Odpowiedz Link
limetart Re: Dune 2 21.03.24, 18:26 Nie tylko wizualnie. Jest tam kilka dobrych rol, chocby Austin. W ogole caly film jest obsadzony w punkt. Przyznam sie bez bicia, ze trafilam przypadkowo, od razu na nocny maraton, i bylam pod takim wrazeniem, ze sobie ksiazke w oryginale kupilam i jeszcze sobie kupie album z fotografiami. Jak ludzie na koniec siedza i sie gapia w napisy, to chyba dobry film? Mysle, ze z potencjalem na kultowy. To sie czulo, jak sie nad ranem wychodzilo z kina, w ktorego wszystkich salach grany byl ow maraton z jedynka i wszedzie bylo pelno... Trafia celnie w melodie swoich czasow, emocjonalnie i intelektualnie. Az sobie tatuaz chcialam strzelic z litania, ale do rana rozum mi na szczescie wrocil, lol. Ciekawe, ze to bylo pisane za pierwszych hipisow, a przebija sie do powszechnej swiadomosci politycznej dopiero teraz. Szkoda, ze nie widzialam w IMAX-ie, czytalam, ze "przezycie religijne" Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Dune 2 22.03.24, 15:26 Na mnie bardzo dobre wrazenie zrobil serial 'Wayne' (Mark McKenna i Ciara Bravo) niestety, tylko jeden sezon i kontynuacji nie bedzie, polecam! . ps. Dune 1/2 to jednak bardziej spektakl kostiumowy, mocno umowny i celebrycki w swym wydaniu, mily dla oka, akceptowalny dla intelektu, ale jednak basniowy w swej formie (nie bylem wiec jakos specjalnie zaangazowany emocjonalnie, choc bardzo dobrze sie to ogladalo). Odpowiedz Link
limetart Re: Dune 2 24.03.24, 22:31 Tak, spektakl, i to jeszcze hollywodzki zamiast jakis offowy, ale ja lubie opere, wiec chyba dlatego mi sie podobalo. Na poziomie intelektualnym oczywiscie nie zostalo niby dodane nic, czego bysmy juz od dawna nie wiedzieli o wojnie, religii, fanatyzmie, kolonializmie, wladzy... Ale, jak napisal recenzent NYT, uchwycono 'dynamike cywilizacji' i to mi sie chyba podobalo najbardziej. Watki transhumanistyczne zreszta tez, bo tez sa echem tego, co aktualnie w trawie piszczy. Diabel mnie podkusil, zeby rzucic okiem na tego 'Wayna'. Dobrze, ze jest tylko jeden sezon, bo mam duzo roboty, a za bardzo mi sie podobalo, zeby nie zobaczyc jutro E02-E10. Ostatni serial, jaki widzialam, to byl pierwszy sezon 'Lost' za 'tamtej' psychologii... Tak ze dzieki i niedzieki )) Odpowiedz Link
limetart Re: Dune 2 26.03.24, 09:55 Obejrzalam na razie do E06 i jest to bardzo, bardzo dobre. Zdaje sie, ze nie bedzie happy endu? Odpowiedz Link
jan_stereo Ripley 12.04.24, 10:06 Czlowiek wraca z wczasow i chyba niewlasciwy serial sobie zapodalem na dzien dobry. Serial (Netflix) jest znakomicie zrobiony, ale bardzo chwilami intensywny psychologicznie, moze wiec nas wydrenowac emocjonalnie, zatem niekoniecznie na sen ;')) Pamietam Talented Mr Riplet z Damonem i Law, tamten byl bardzo lekki, kolorowy, wrecz jakby wesolawy, kompletnie dwa inne obrazy w porownaniu do obecnego serialu, ktorego glebie i ciezar podkresla czarno-bialy kolor. Same zdjecia/ujecia sa fascynujaco udane, a dzieki serialowemu podejsciu, wejscie w detal, niespiesznosc akcji, jej sukcesywne budowanie rozwiazan, buduja jeszcze bardziej namacalny klimat, nalezy zatem uwazac, bo kazdy odcinek jest bardziej sycacy niz srednia klasowa ;') Odpowiedz Link
shachar Jerzy Stuhr umarł 10.07.24, 02:33 o, i tak.Smutno jakoś. Miałam przyjemność oglądać go nie tak dawno temu, raptem 10-12 lat tylko, w teatrze Krystyny Jandy. Grali tam kostiumowe rosyjskie jednoaktówki na 2 osoby To były komedie i Stuhr swój komediowy talent prezentował, a Janda mu pomagała w tym. Tak mi się przypomniało, i tak będę go pamiętać. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Alain Delon mon amour:-) 1935-2024 20.08.24, 16:20 robia sie filmowe obituary. chyba trzeba by jakis film obejrzec, upamiejetniajacy. Odpowiedz Link
shachar Re: Alain Delon mon amour:-) 1935-2024 14.09.24, 05:42 No i popatrz, nawet Lew-Starowicz umarł wczoraj, znany z tego, ze był specem seksuologii, ale nikt nie wie, o co mu chodziło. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Alain Delon mon amour:-) 1935-2024 14.09.24, 14:33 On byl takim politycznym filozofem seksuologicznym, tak go odbieralem, ta jego elastycznosc polityczno- naukowa powodowala wlasnie brak oczywistosci jego wywodów bo ciezko je bylo zweryfikowac, mozna bylo jedynie brac na wiare, czesto katolicką. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 14.09.24, 22:05 Pod wplywem.kolegi, ktory prezentuje duzy progres w rehabilitacji i zachwala Hawkinsa jako detonatora tych zmian, nabyl dwa tytuly owego autora. Jestem na 92 stronie Przekraczania poziomow swiadomości i nasuwa mi sie jeden wniosek dotyczacy podstawowej myśli przewijajacej sie na kartach tej książki : tym , co na prawde moze nas zmotywowac do wkraczania na coraz wyższe poziomy swiadomosci jest afirmacja wszystkiego jak leci, zacxynajac od samego siebie.Czy trzeba bylo mecxyc sie i produkowac dziesiatki tomow, zeby wyrazic te prosta prawde ? Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 18.09.24, 22:06 Myślę, że każdy człowiek ma swoją indywidualną ścieżkę dochodzenia do czegoś, która niby wydaje się uniwersalna, ale okazuje się, że nie ejst, że trzeba te pierdyliardy tomów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Słucham teraz drugiego w moim życiu audiobooka, jest to 'Atomic Habits', bo niestety zmagam sie z brakiem struktury dzialania, sil i motywacji do zmian. Kiedy slucham , powstaje we mnie nadzieja, ze tak, jestem w stanie cos jeszcze wykrzesac, ale to sie dzieje w akurat tym miejscu i czasie, bo tak mialo byc. Jesli by mi ktos inny strescił kiedys wczesniej tę pozycję, to nic by to nie dało, dziś uważam, że uwagi w niej zawarte powinny byc wykładane od młodszych lat szkoły podstwowej. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 20.09.24, 20:37 Obecnie mam coraz mniej szacunku dla tradycyjnej formy przekazu wiedzy w szkolach i na studiach. Uwazam , ze sa one przegadane i jak w kazdej gadce tresci przekazywane w niej są przesiewane przez aparat poznawczy sluchacza w sposob straszliwie wybiorczy Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 21.09.24, 19:56 Teraz tak mnie naszło, że to, czego w szkole powinni uczyć, to nie daty bitwy Chodkiewicza pod Płowcami, tylko, że się tak wyrażę, how to give all of it A GOOD FIGHT. Czyli, tak, procesy historyczne, powstawanie i upadki cywilizacji, ale nie daty co do dnia, rachunkowość, budżet, podstawy psychologii, podstawy, wdrożenia swoich pomysłow z powodzeniem, elementarne zasady współżycia w społeczeństwie, jak rozwiązywać konflikty,, groupthink- skąd się bierze, zalety i wady., podstawy ogrodnictwa i hodowli zwierząt. Zostawiłabym biologię, chemię, literaturę, ZPT (zajęcia praktyczno-techniczne, dla przypomnienia), WF, matematykę, żeby każdy znał na wylot dodawanie i tabliczkę mnożenia, ale silnia i całkowanie na cały chuj mi się przydały w życiu.Geometria jest estetyczna.Poza tym basics of gambling. Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 22.09.24, 00:05 Przedmiotem podstawowym byłaby też estetyka od zarania dziejów, tak żeby ekonomia dnia codziennego nie nakazywała trendów. Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 22.09.24, 00:38 I to mi teraz dało do myślenia; czy brak pragmatyki, optymalizcji, niezważanie na konsekwencje, dał nam piękno, zamiast kalosza codziennego. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 22.09.24, 11:22 Ludzie będa sie zawsze ŕóżnìć pomiędzy sobą wrażliwoscìą estetyczna. I dlatego wiekszość nie poruszy " dziwnośc istnienia", piekno drzew, wdzięk zwierzat czy symfonia dżwieków w lesie, a kilku - tak. Tych kilku bedzie tworzylo rzeczy niepotrzebne jak rysunki naskalne w jaskiniach czy Sonata Księżycowa. Wydaje mi się ,ze odzwierciedlajacy charakter ludzkiej swiadomosci zadba sam o istnienie sztuki Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 22.09.24, 11:28 Natomiast najwieksza potrzeba i wyzwaniem naszych czasow jest sicjalizacja.Ona byla od zarania dziejów naszym.problemem.Okrucienstwa wladzy dyktatorskiej w starozytnosci czy sredniowieczu, przemoc i alkoholizm w rodzinach, powstanie toksycznych firm takich jak szkoly, urzedy,wiekszosc instytucji państwowych, ktore sa wyrazem przemocowego charakteru panstwa.To wszystko skladalo sie na deformacje charakteru ludzi, ktorym przyszlo dorastac a takich warunkach. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 22.09.24, 11:34 A dzisuaj doszedl najwiekszy problem socjalizacji- dehumanizujaca rola srodkow komunikacji w postaci telefonow komorkowych , tabletow, dxieki ktorym mlodzi ludzue nie musza kontaktowac sie ze soba twarza w twarz.Jest to straszne w konsekwencjach : przez to mlodzi nie ucza sie zadnych zasad socjalizacji- rozmowy,tlumaczenia,ustepstw,mediacji,wspólpracy Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 22.09.24, 13:09 To jest juz upadek czlowieka jsko gatunku.Jego przewaga nad reszta gatunkow rozpada sie na nasxych oczach.Nie wyobrazam sobie, w jaki sposob dxisiejsze dzieci wychowane ze smartfonem w reku dogadaja sie z innymi,jak bedxie wygladała wspolpraca przy jakimkolwiek wspolnym projekcie,.Obraz wyalienowanych schizofrenikow,psychopatow, neurotykow, poziom olbrxymiej agresji tych, ktorzy nie beda rozumiec podstawowych sensów ,kodów spolecznych ,innosci innych i jej aktywnosci. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 22.09.24, 13:14 Rysuje mi sie obraz gulagu, w ktorym te nieuspolecznione jednostki beda trzymane ,Breivikow ubezwlasnowolnionych i garstki tych, ktorym udalo sie te prawidłową socializację dzięki pieniadzom i zapobiegliwosci rodxiców osiagnac i byli w stanie ptxejac wladze nad resxta nieuspolecznionych Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 16.12.24, 13:33 W tv leci nieskonczony jak wszechswiat serial turecki, uslyszalem tylko jedno zdanie i sily grawitacji odciagnely mnie z okolicy. Umartwiona gra, piekna twarz kobiey w srednim wieku wyrazila swoj zalany lzami dylemat, ze gdyby tylko mogla znalezc jakas sluzaca o nieskalanie czystym sercu... Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 16.12.24, 19:02 Wczoraj stracilam czesc weekendu na cienki film Anny Kendrick o Dating Game mordercy. Poprzedni weekend na serial komediowy o domu starcow zTedem Dansonem, tez cienizna. Za to podkasty trzymaja sie dobrze, wlasnie slucham JRE z Rogerem Avary i Tarantino. Panowie gadaja o filmach z uczuciem, jaki towarzyszy egzaminowaniu np. nowego scyzoryka, czy procy. Na razie dojechalam do omawiania roznic w emocjonalnym odbiorze filmu jako zamknietej calosci, a serialu tv. Serdecznie polecam. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 18.12.24, 12:45 Ten z Tedem tez wczoraj meczylem, faktycznie, mocno wysilony a smiechu jak z kamienia wody. Duzo lepiej mu wyszedl Bored to death, byl lekki i zabawny. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.12.24, 08:51 Wszyscy 3 panowie powinni dostac medal za odwage, ze mieszkaja w tym badziewnym Holywood, tak by wynikalo z ich opisow, ze jak ogien poniesie to po nich, no ale material do przyszlego hitu filmowego najlepiej gromadzic z pierwszej reki, zachlannosc zawodowa ich zgubi. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 08.01.25, 15:10 Ciekawe ze panowie omawiali w tym podcascie nieuniknionosc powaznego pozaru w LA w swietle tego, co sie teraz tam dzieje. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 18.12.24, 12:43 Mad Men w polskiej wersji jezykowej i to swietnie przetlumaczony, nareszcie, po tylu latach, temat fil,owego prezentu gwiazdkowego mam rozwiazany Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.12.24, 13:47 To ten serial z 2007-2015? I w jaki sposób zrobisz z niego prezent gwiazdkowy? Na Prime Video jest chyba tylko sezon1; nawet myślałam o tym, żeby dla tego serialu wykupić Prime Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.12.24, 14:13 Tak, a prezent jest prosty, wystarczy wykupic komus dostęp do Netflix na miesiąc (sa nawet karty upominkowe Netflix) bo to na nim sie pojawil Mad Men z polskim lektorem i znakomitym tłumaczeniem (starsza wersja z dvd byla tragiczna). Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.12.24, 15:10 Dzięki z info No to chyba kupię ten cholerny Netflix Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.12.24, 14:14 A sam serial mam caly kupiony na Amazonie właśnie, ale to dla siebie, bo tam jest tylko wersja oryginalna, angielska. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 17.01.25, 00:07 Szkoda Lyncha, to byl rezyser z krwi i kosci, rezygnowal z praw do filmu tylko po to aby miec w 100% wolna reke i krecic to co chcial a nie co sponsorzy chcieliby. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 18.01.25, 00:17 Szkoda Za 2 dni skończyłby 79 lat. Za wcześnie zużył się jego organizm. Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 18.01.25, 15:06 Ano szkoda. Światowy i ulizany agent Cooper metodycznie nagrywający swoje przemyślenia nt kto zabił Laurę Palmer, przerywane spostrzeżeniami na temat jakości kawy i placka z wiśniami, wszystko to w oparach małomiasteczkowych, to były najbardziej pożądane momenty tygodnia. Kiedy jesteśmy przy temacie, chciałabym także wspomnieć Stanisława Tyma, któremu zmarło się parę tygodni temu. Jak to się mogło stać że Tym umarł? Kręcę głową z niedowierzaniem. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 18.01.25, 18:33 O, tak. Odchodzą Tym zbliżał się do 90-tki. Franciszek Pieczka 2 lata temu. Jerzy Stuhr pół roku temu. Gołas 3 lata temu. Barbara Kraftówna 3 lata temu. Wojciech Pokora w 2018. Jan Kobuszewski w 2019... Janusz Gajos już taki staruszek. Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 18.01.25, 23:48 CO?!!?!? Co!!!!???? Pieczka, Pokora i Kobuszewski nie żyją??? Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 18.01.25, 23:53 Elissa, dosłownie dziś zaczęłam na poważnie rozważać sprzedaż mieszkania w NY i przeniesienie się na wieś na stałe. Nie mogę pociągnąć tych dwóch rzeczywistości, jestem na to za słaba w uszach, a chcę jeszcze mieć trochę radości z życia, kiedy jest się jeszcze trochę ruchawym na dwóch łapach. Czas na redukcję wydatków, problemów, pracy debilnej po 12 godzin. Czas na drugiego psa, ogrodnictwo i książki. Czas na napawanie się światłem i powietrzem. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.01.25, 00:35 Teoretycznie niezła myśl. Jednak może poczekaj jeszcze trochę i zobacz, co przyniosą rządy Trumpa. Bo przecież wiadomo, że on ma zobowiązania wobec swoich "sponsorów" i jest prawdopodobieństwo, że będzie robił wszystko, żeby ci najbogatsi jeszcze bardziej się bogacili. A w jaki sposób? No kosztem zwykłych ludzi, niestety. Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.01.25, 00:46 Rządy Trumpa niewiele wpłyną na położenie takiego szaraczka jak ja. Nic nie mam oprócz pracy na godziny, mieszkania w NY i wielkiej pożyczki na dom pod miastem..Chętnie utrzymywałabym to wszystko, ale nie jestem w stanie. Muszę z czegoś zrezygnować i chyba to jednak będzie Nowy Jork. Jego uroki są za drogie dla mnie. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.01.25, 12:45 Europa przygotowuje się na znaczny wzrost kosztów życia. U Was może być inaczej, choć amerykaniści stawiają hipotezy, że właśnie amerykańskie szaraczki najdotkliwiej odczują rządy Trumpa. Ale fakt, w Twojej sytuacji utrzymywanie mieszkania w NYC, to ogromny koszt. Tylko nie bardzo zrozumiałam. Pracę też rzucisz? Czy będziesz dojeżdżać ze wsi? Czy wynajmiesz jakiś pokój w pobliżu pracy? Czy znajdziesz jakąś pracę bliżej domu? Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.01.25, 17:21 Ciągle o tym myślę, jak to rozegrać. Szkoda mi Nowego Jorku, ale taka jest prawda, że mieszkam w pracy, wstaję o 5tej, clock-in o 7 rano i wracam o 7 wieczorem, żeby zarobić na wszystko, miasta nie widzę praktycznie i z niego nie korzystam.Pomyslałam, że za pieniądze z mieszkania, postawię małe coś na drugiej łace, co to ją też mam, coś z ogrodzeniem, będę tam doglądać psy, jako hotelier psi, nawet juz znalazłam chatę dla siebie, popatrz jaka ślicna, parterowa! tylko potrzebuje 2 sypialnie. Amisze w Pennsylwanii robią takie cudeńka. Oprócz tego A frame maja jeszcze inne. Nareszcie tez przeczytałabym te wszystkie ksiązki, które zgromadziłam! Duży dom idzie pod wynajem na krótkie terminy, definitywnie. Podatki są tak ogromne, że on musi zarabiać na siebie. A praca? Ze 3 dni w tygodniu może wystarczyłoby aby nie zdziczeć w lesie, i szlifować rosyjski Mam koleżankę Ankę, ktora bardzo mi pomaga, ona mieszka na Brooklynie, więc ja ją nocuję na wiosce, ona może zechciałaby mnie przenocować od czasu do czasu, a jeśli nie to dojeżdzałabym, 2h w jedną stronę.3x w tygodniu da radę. www.zookcabins.com/adu Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.01.25, 18:16 Fajny pomysł z tym małym domkiem na drugiej łące. Ale działka pewnie nie jest uzbrojona więc chyba będziesz musiała doprowadzić energię elektryczną, wodę i jakieś odprowadzanie ścieków. Zdziwiłam się, że Amisze robią tak nowoczesne domki. A z Polski sprowadzić nie da rady? Zobacz, np Danmar na Kaszubach, w Stężycy danmardomy.pl/domy Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.01.25, 18:56 howtoinstructions.net/page/3?fbclid=IwY2xjawH3kXtleHRuA2FlbQIxMAABHWnJYAYZR3LH8U01_BjOZxRP-mj0b3zJwfUBaGis9ZFtyOSvrEC3h8IIiA_aem_Qa7DpeytTSijLaFmSdjhqQ Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 20.01.25, 06:55 Wiesz, to wszystko jest regulowane jakimiś kodami, wytrzymałość materiałow itepe, tu na miejscu producent się tym zajmie, a zamawianie z Europy to bylby chyba ból głowy, żeby znaleźć majstra ktory to poskłada, w wyobraź sobie, jeśli jednej śrubki zabraknie Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 19.01.25, 00:43 I jeszcze... Zima źle wpływa na psychikę. To nie jest dobry czas na podejmowanie radykalnych decyzji. Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 22.02.25, 21:30 ot tak, 1000 tu i 22222 na calym forum. a co, lubię liczby. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 22.02.25, 23:07 Tez medytowalem nad tym tysiaczkiem, w sumie to jakby millenijne wydarzenie. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 23.02.25, 00:09 W sumie to zbieg okoliczności (może Imek ma inną teorię numerologiczną) ale suma cyfr w obu przypadkach to... mistyczna jedynka 1000 -> 1+0+0+0 = 1 22222 -> 2+2+2+2+2=10 -> 1+0= 1 Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 23.02.25, 00:14 shachar napisała: > ot tak, 1000 tu i 22222 na calym forum. a co, lubię liczby. > W obu przypadkach suma cyfr to to 1! Hmmm, może pomyśl życzenie... Ezoteryczna jedynka to zapowiedź powodzenia w realizacji śmiałych projektów! Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 23.02.25, 00:40 o kurde! Głęboki wdech i wydech..... Boże daj mi siły dokończyć ten tu wsiowy project! Tego tylko chce i o tym marzę. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 23.02.25, 00:57 Dokończysz!!! Przecież nie liczyłaś na to, że będzie łatwo? Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 23.02.25, 12:29 A wiesz... teraz jest trend B&B w... mongolskich jurtach lub w cygańskich wozach originalyurts.com/ www.deblokhut.nl/interflex-blokhut-tuinhuis/interflex-campingmodellen/pipowage-l-interflex.html?utm_campaign=google_feed&utm_medium=cpc&utm_source=google&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAq-u9BhCjARIsANLj-s32QCeaStJJyhkh7qcI9CBVcVBA6Tteaf3SVU6HBWWJ_oPaS3u44WQaAkZaEALw_wcB www.tuin.co.uk/shepherd-hut-kathleen-gypsy-caravan/ gypsycaravancompany.co.uk/ www.ticraoutdoor.com/nl/grillkota-165-en-uitbouw.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAq-u9BhCjARIsANLj-s0hDqMFhUizClPdbQt8i7MVuQxBl4V2yIY0FcelPs6WughkqbpsawsaAqfNEALw_wcB Odpowiedz Link
shachar Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 27.02.25, 14:18 Gene Hackman! Chyba moj najbardziej ulubiony aktor. Genialny everyman. Odpowiedz Link
jan_stereo Val Kilmer 02.04.25, 11:11 Dużo swietnych występów, ale wyjątkowo wypadl w Tombstone jako Doc Holliday, targany zdrowiem rewolwerowiec, czy tez w The Doors, swietny wokal wlasny. Mialem slabosc do jego gry Odpowiedz Link
shachar Re: Val Kilmer 06.04.25, 02:24 Fucking A game, jeśli chodzi o aktorstwo. Szkoda, że widziałam go w Top Gun II, kiedy już nie miał połowy szczęki. Dla mnie zawsze będzie to ten piękny Val z Saint, no i z Top Gun. Poza tym to był doskonały materiał z jego urodą do grania Morrisona albo tego gostka z INXS. Jasiek, jak to się dzieje, że ci wspaniali aktorzy umierają? Ze wszystko przepada po jakimś czasie? Dziękuję za przeczytanie. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Val Kilmer 06.04.25, 18:17 Taki nawet fajny artkul wspomnieniowy o nim, warto rzucic okiem: www.bbc.co.uk/news/articles/c8epkj5j7kyo Odpowiedz Link
shachar Netflix 11.05.25, 17:09 Nawet na netflixie jest niewiele do obejrzenia, a te ich 'hity' The Four Seasons, Nonnas, za obejrzenie ich powiini dawac jakies upusty w abonamencie. Nie wiem jakim cudem podczas pstrykania pilotem udalo mi sie znalezc cos naprawde udanego. Zainteresowala mnie zajawka: wiezien prezentuje miniaturowe porcieta, uszyta przez siebie, brzydkiej babie, ewidente jest, ze chce zaskarbic sobie jej przychylnosc. Bliskie ujecia, interesujaca scena zwazywszy na tytul, Escape at Dannemora. Beda duzej klasy manipulacje rzezimieszka, aby babe wykorzystac potem jakos, pomyslalam, i kliknelam na play. A potem zaczela sie jedna z najpiekniejszych czolowek, jakie widzialam, z Emerson, Lake and Palmer muzyka do tego. Aktorstwo pierwsza klasa, serdecznie polecam po 30-tu minutach 😃 Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Netflix 11.05.25, 23:28 Sie jeszcze zobaczy, ale aktorzy bardzo sluszni. Niestety, nie codzien dodaja pozycje typu The ballad of buster scruggs, ja bym mogl to ogladac ponownie gdyby nie bylo tak dojmujace. Odpowiedz Link
shachar Re: Netflix 25.05.25, 21:35 Jednak ten serial o ucieczce był zbyt realistyczny,aby mógł być dobrą rozrywką. Wszyscy ci ludzie to kreatury, BARDZO porządnie oddane przez aktorów. Ale fajans całego tego ośrodka dla retarded guards and smart inmates wpłynął na mnie depresyjnie. Na pewno sprawdzę balladę o Buster Scruggs, ale na razie całkiem fajną satyrę oglądam z Meghan Fahy i tą dzidką z prequel of Games Of Thrones. Sirens, taka bajda o bogatych i biednych w Hamptons, czy jakoś tak, ale o niebo lepsze od podobnych tematycznie produkcji z naszą naczelną ruchmistrzynią wieku średniego, Nicole Kidman. Odpowiedz Link
shachar Re: Netflix 11.07.25, 03:40 Nareszcie znalazlam cos, co naprawde mi sie podoba; Mr. Robot, z tym gostkiem ,ktory gral Freddiego Mercury.. 22 min in i prztmusilam sie do wylaczenia bo jutro bedzie za niecale 8 godzin. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Netflix 13.07.25, 11:54 No nie wiem, pamietam ze siadalem do tego kilka lat temu, chyba kilka razy robilem podejscie. Moze trzeba sprobowac ponownie. Malik teraz kibicuje na Wimbledonie, dzis tez pewnie bedzie w lozy vipowskiej. Odpowiedz Link
shachar Beef na Netflix 30.07.25, 23:58 Do ktorego dotarlam dopiero teraz, po dwoch latach, kiedy wzielam sobie wolny mental health week. Na poczatku drugiego odcinka widze, ze jest to dokument o mnie > Odpowiedz Link
shachar Re: Beef na Netflix 02.08.25, 06:23 Beef, moim zdaniem, to jest arcydzielo w kazdym stopniu. Scenariuszowo, aktorsko,dialogi, wszystko od A do Z, najlepszy show jaki ogladalam do tej pory. Nigdy mnie nie znudzil, bazdzo genialnie prawdziwy, oprocz tych wron na koncu, jesli wiecie, o czym mowie. Wrony bylo przegiecie. tak wiec 99% thumbs up. Zastanawiam sie, jak to jest, ze czlowiek jest dobry i zly jednoczesnie. Co za fenomenalna rola Dannego I tego gostka ktory gral Isaaca, kryminaliste. Znakomite pisarstwo, znakomita obsada i rezyseria. A w ogole bym nie spojrzala na ten akurat miniserial, bo zobaczylam w reklamie dwie azjatyckie twarze i pomyslalam od razu, ze beda sie spierac o jakies swoje azjatyckie sprawy. Wiele razy jeszcze obejrze ostatni odcinek, bardzo piekny, o zyciu i umieraniu, o tym ,ze to jest wszystko smiechu warte, arcygenialnie oddane na samym koncu. Odpowiedz Link
jan_stereo Paramount i Apple TV 04.08.25, 19:37 Na Amazon Prime, nareszcie jakis powiew filmowy, jest w czym wybierax, zwlaszcza seriale, duszny i nudny Netflix poszedl w odstawke. Odpowiedz Link
jan_stereo Severance 04.08.25, 21:56 I ze Ben Stiller to nakrecil, fiu fiu, dosc ciezkie ale bardzo udane. Na Apple Tv Odpowiedz Link
shachar Re: Severance 05.08.25, 14:29 Kiedys obejrzalam pierwszy odcinek i bardzo mi sie spodobal. Tesknie za pozadnym dystopian patrzydlem na miare Matrixa. Wlasnie jestem w pierwszym tygodniu free Apple tv+, bo chcialam dokonczyc ten serial z Johnem Hamm , Your Friends and Neighbors, czy jakos tak. A potem wiele innych, wiec chyba bede placic za ich streaming. Amazon m pierwsze odcinki seriali za darmo, a potem a kuku! prosze zaplacic, tak mnie zlapali tym Hammem. Netflix taka kiche odstawia, ze cos okropnego. Zwlaszcza ten ostatni zmarnowany czas na Untamed mnie wkurzyl. Scena nocna w lesie parku Yellowstone, nasz bohater postrzelony w watrobe, klika rewolwerem w ktorym nie ma juz kul, jego oprawca juz wycelowal w niego z bliskiej odleglosci, nagle bam!! zza krzaka wychodzi pani ranger w uniformie. Jak ona ich znalazla w srodku nocy w lesie, kiedy obaj panowie ganiali sie po lesie w roznych kierunkach, nie nalezy pytac, nalezy sie ujarac i smiac glupkowato do tych ich, pozal sie boze, produkcji. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Kino,Zycie,Wydarzenia 10.09.25, 17:00 Przedwczoraj, 8 września, była premiera w Teatrze TVP, "Księgi sprośności", autorski spektakl Macieja Wojtyszki. Sztuka opowiadająca o spotkaniu dwóch mistrzów – Aleksandra Fredry oraz Adama Mickiewicza. Fajna. vod.tvp.pl/teatr-telewizji,202/ksiegi-sprosnosci,2329468?fbclid=IwY2xjawMucRdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETB0ZVllUTlmQWxGZzFmMktMAR5fJBxMUad9gRx5t2KS1SQfeCfrbd3IcadSpRstQ9_ZuQ1AVUzLENn7Ua7bgA_aem_ajIYayCuhcs7ZaFO0BnlRA Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Robert Redford 16.09.25, 20:24 Pamietam 3 dni Kondora ktore nty raz ogladalem niedawno, podobnie super duet z Newmanem w Butch Casidy albo Jeremiah Johnson, bardzo fotogeniczny aktor byl z niego, latwo sie ogladalo z nim filmy. Odpowiedz Link
shachar Re: Robert Redford 17.09.25, 13:57 Kiedykolwiek byl na ekranie, zastanawialam sie jak to jest byc tak klasycznie symetrycznym i proporcjonalnym, w sumie rzeczy, ktore nie zalezaly od niego, ze budzi to az niesamowita atencje tych mniej proporcjonalnych, wyciagaja oni do ciebie szyje, chocbys nie wiem co robil, niezrobienie kariery wydaje sie niemozliwe A z drugiej strony ta upiorna atencja. Wyrezyserowal Ordinary People. Odpowiedz Link
jan_stereo High Desert 25.10.25, 23:16 Staje sie dosc szybko fanem seriali Bena Stilera z udzialem Patrici Artquette. Bardzo dobre dialogi, latwo sie to oglada. Zwlaszcza ze i zdjecia udane, pachna reka tego co robil Better Call Saul. Odpowiedz Link
jan_stereo The Shrink Next Door 01.11.25, 20:40 Niby serial wiec powinienem dac mu wiecej czasu i jeszcze jedna szanse, bo wrazenia po pierwszym odcinku mam srednie, Rudd i Ferrell niby maja potencjal w takim filmie ale jakies to wysilone i malo przekonujace, jeszcze nie skreslam. High Desert dobrze sie nawet ogladalo do samego konca, choc final dziwaczny... Odpowiedz Link
shachar The Studio 08.11.25, 12:53 Komedia tylko dla fanow kina, dla ludzi, ktorzy mieli w swoim zyciu faze zadziwienia nad sztuka robienia filmow, reszta ludzkosci nie zrozumie i nie zaangazuje sie w bole producenta kasa<-> artyzm ( "you wouldn't fuck Kool-Aid!")bo ich to po prostu nie obchodzi i nie skreca w srodku. ale mi pierwszy odcinek wydal sie bardzo udany i zabawny jako parodia ostatnich trendow w robieniu filmow i ciagniecie lacha ze wszystkich. Fantastyczny Cranston , ten z Breaking Bad, w roli szefa studia filmowego i Kathryn Hahn, ktora wiecznie gra te sama role ale jakos nie moge sie napatrzec, tak to genialnie robi. Poza tym wiele utytuowanych postaci gra w tym serialu samych siebie, w pierwszym Martin Scorsese i Charlize Theron. Odpowiedz Link
shachar The Beast in Me 22.11.25, 17:51 2 i 3 odcinek The Studio nie byly tak fajne jak 1-szy wiec zaczelam ogladac cos innego; The Beast in Me z Claire Danes. Claire i developer jedza lunch w bistro. Pada propozycja, ktora skusilaby kazdego pisarza. Znaczy mnie, co przelewam na wszystkich. Uwielbialabym pisac o rzezimieszku. Dobrze sie oglada jak na razie. Odpowiedz Link
shachar Re: The Beast in Me 28.11.25, 19:46 Historia powtorzyla sie i z tym serialem; cos intrygujacego na poczatku to na samym koncu przewal, oklepane rozwiazania, ktory kazdy zna. No ale coz, jeslis taki madry, napisz cos lepszego. Albo, jesli bierzecie nasze piniadze, wymyslcie cos oryginalnego. Mozna bylo zrobic True Detective pierwszy sezon? Mozna bylo. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: The Beast in Me 07.12.25, 15:33 Mnie sie podobal jeden odcinek Studia, ten o doktorach i ich stosunku do filmowego swiata Matta, dobry dystans do siebie. Odpowiedz Link
shachar Jack Gleeson 07.12.25, 18:27 jesli nie dostanie oskara czy Emmy chociazby za role w House of Guinness, to ja nie wiem. James Norton prawie tak samo dobry, prawie. Norton to taki Redford, Gleeson zas, to Nicholson. Szersza gama, bardziej wysublimowana. Odpowiedz Link
jan_stereo Nowe seriale... 10.12.25, 19:09 Nie jest tak zle, pomyslalem sobie ogladajac oferte apple tv, Pluribus, ambitny pomysl, choc nie wiem czy ogladam go bardziej dla fabuly czy aktorki znanej mi z Better Call Saul (Rhea Seehorn) oraz bodaj ci sami ludzie za kamera. Down Cementery Road, niby dramat ale tez i komedia, czarna (?), bardzo dobre dialogi a swietnie sie w nich czuje Emma Thompson, pasuje do tej roli, pozostala obsada tez mucha nie siada. Odpowiedz Link
shachar Re: Nowe seriale... 13.12.25, 21:28 Nie ogladalam Pluribusa, ale obejrze. szczerze mowiac, wlasnie Rhea spowodowala, ze ni nacisnelam na guzik. Teraz zastanawiam sie dlaczego. Chyba za dobrze grala w BCS taka uptight, wlacznie z kucykiem, osobe. Osobe, ktora sama staram sie nie byc, ale jestem. Jesli znajdziesz chwile czasu, to posluchaj JRE z Ethanem Hawke, jeden z najnowszych, Hawke ma taki dar mellow gadania, doskonale sie go slucha. Opowiada miedzy innymi o tym wlasnie, jak sie to robi, ze sie gra kogos innego. Odpowiedz Link
shachar Re: Nowe seriale... 14.12.25, 12:39 Z celebrytow w reklamach to mi tylko Ricky Gervais ze szklanka wodki sie wyswietla, i bardzo mnie to cieszy Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Nowe seriale... 17.12.25, 18:54 Ciekawe ze Hawke od zawsze marzyl aby miec taka prace jaka wykonuje Joe Rogan, widac ze lubi dyskutowac.... Odpowiedz Link
shachar Re: Nowe seriale... 19.12.25, 01:45 Calkiem dobrze sie go slucha, prawda? Pomyslalo mi sie, w chwile po przeczytaniu twojego wpisu, ze ja od zawsze marze, zeby miec prace taka, jak oni obydwaj. nie chodzi mi o slawe, z oczywistych powodow, to jest jak przeklenstwo, ale o ich ukontentowanie z tego, co robia. Oczywiscie niewiele juz pamietam szczegolow, o czym gadali ale pierwszy moment ulubiony to byl, kiedy Hawke opowiadal o swoim domu, mozole matki i kiedy trafil do teatru, otworzyly mu sie oczy na inna rzeczywistosc, niz ta znana z domu. A drugi to kiedy on opowiada o tym ulotnym momencie, kiedy zapomina sie o tym, kim sie jest, kiedy wciela sie w kogos innego. Wyzbycie sie swojego ego, i uniesienie w zwiazku z tym. To byl fajny podkast! No ale czas to move on do....Breta Weinsteina, jednego z moich ulubiencow. Na razie jestem na poczatku, i mam wrazenie po raz pierwszy w podkascie z Bretem ze w tym wypadku jest on jakby petentem smarujacym Roganowi, bo chce naglosnic jakaz swoja teorie ewolucyjna. Jego wyznanie milosci bylo cokolwiek dziwne. po bardzo srednim pytaniu Rogana.No ale jeszcze ponad dwie godziny mi zostaly. Odpowiedz Link
jan_stereo Chopin Chopin 14.12.25, 12:13 Ide jutro na to do kina, nie wiem czy wysiedze, dawno nie bylem na filmach poza domem. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Chopin Chopin 14.12.25, 12:14 Dodatkowo glowny aktor fruwa mi w reklamach produktow domowych na ekranie, a samo mnie odstrecza. Odpowiedz Link