Dodaj do ulubionych

Jak z profitami za zatrudnienie niepełnosprawnych?

26.08.12, 10:26
Z tego co wiem pracodawcy mają wiele ulg za zatrudnienie osoby niepełnosprawnej. Przynajmniej np. po przeczytaniu tej strony:
www.niepelnosprawni.gov.pl/pracodawcy-zatrudniajacy-osoby-n/dofinansowanie-do-wynagrodzen-os/
Patrzyłem też na mniej oficjalnych.
Ja już na rozmowie kwalifikacyjnej powiedziałem o niepełnosprawności. O samych profitach za zatrudnienie mnie mówiłem już gdy pracowałem.
Powiedział, że to tylko pozornie ładnie brzmi, a faktycznie więcej problemów i biegania za tym niż korzyści.
Czy te wszelkie przepisy, ustawy jedynie po to aby pokazać niezorientowanemu w sprawie społeczeństwu, jak państwo, władza dba o pozycję niepełnosprawnych na rynku pracy?
Jak mam 43 lata, niepełnosprawność od ok. 20 lat. Zachorowałem na epilepsję w trakcie studiów. Od czasu jak je przerwałem nie pracowałem. Jedynie renta socjalna i zasiłek pielęgnacyjny. Nawet nie wiem nic jak z tym prawem do emerytury. Dopiero od kilku lat kilka zleceń. W zeszłym roku 3-miesięczny staż płatny ze środków Unii Europejskiej.
Od 2 miesięcy pierwsza "normalna" praca na umowę o pracę. W okresie próbnym dostaję teraz 1800zł brutto, a potem przy przedłużeniu umowy sam zaproponuję 2500zł brutto, aby nie mieć zawieszonej renty socjalnej.
Firma prywatna, ma prawdopodobnie mniej niż 25 pracowników. Nie jest to zakład pracy chronionej. Ja mam umiarkowany stopień niepełnosprawności i jeszcze do tego schorzenie specjalne (epilepsja), więc jeszcze wyższe dofinansowanie niż przy innych chorobach. Tak to wygląda, jakby moje zatrudnienie mogło prawie nic nie kosztować pracodawcę, a pracuję jako informatyk.
Obserwuj wątek
    • michal.sajko Re: profity są wątpliwe 27.08.12, 12:40
      Profity profitami, ale pracodawcy często zwyczajnie boją się z nich korzystać (narażanie się na kontrole z PFRON-u), albo nie mają ochoty (to straszna robota papierkowa).
      Pracodawcy potencjalnie mają profity z zatrudniania niepełnosprawnych, ale korzystają z nich przede wszystkim ZPCHr-y, bo w tym celu istnieją. Pozostali pracodawcy nie mają obowiązku korzystania z dofinansowań czy ulg przy zatrudnianiu niepełnosprawnych. Pracodawcy mają obowiązki wobec PFRON-u głównie - odprowadzać składki, jeśli to ich dotyczy - jest to ściągane i ścigane z mocy prawa tak jak podatki. Nie mają obowiązku zatrudniać niepełnosprawnych ani korzystać z profitów. Przy wysokim bezrobociu wolą zatrudnić pełnosprawnego pracownika, a nie niepełnosprawnego, zwłaszcza takiego, który wykazuje postawę roszczeniową. Pełnosprawny będzie zasuwał i nie będzie miał wymagań. Niepełnosprawny, który poucza pracodawcę o korzyściach finansowych z jego zatrudnienia albo na tej podstawie żąda podwyżki, w oczach pracodawcy wygląda na takiego, który nic nie chce robić. Póki nie masz umowy na czas nieokreślony, a nawet jeśli będziesz miał, to nie radzę ci pouczać pracodawcy ani żądać podwyżek, chyba, że jesteś niezastąpiony. To się może źle skończyć - np. nie przedłużeniem umowy.
    • michal.sajko Re: tu sobie poczytaj 28.08.12, 11:31
      Tu sobie poczytaj:
      Forum Niepełnosprawni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka