gustaw36 09.04.15, 22:37 Jak załatwić refundację składek ZUS z PFRON? Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu umiarkowanym. Właśnie rozpocząłem działalność gospodarczą i płacę preferencyjny ZUS. Czy przysługuje mi refundacja i w jakiej kwocie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kudlata1 Re: refundacja składek ZUS 20.04.15, 20:53 Tak, przysługuje Ci refundacja w wys. 60% składki rentowej i emerytalnej, pod warunkiem, że składki zostaną opłacone terminowo i w terminie złożysz do PFRON wniosek o refundację. Najmniej kłopotliwa jest refundacja przez system elektroniczny PFRON, pod warunkiem, że choć trochę znasz się na informatyce, bo jest on bardzo mało przyjazny dla użytkownika. Musisz 'zarejestrować' się Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata1 Re: refundacja składek ZUS 20.04.15, 20:55 I przede wszystkim trzeba się zarejestrować w PFRON. www.pfron.org.pl/pl/obsluga-dofinansowan-i/refundacja-skladek-na/50,Refundacja-skladek-na-ubezpieczenie-spoleczne.html Odpowiedz Link Zgłoś
za_mszowe Re: refundacja składek ZUS 21.04.15, 00:22 zapytam z ciekawości - czy jest jakiś okres rozliczeniowy, w którego obrębie są refundowane te składki? np. z dołu co pół roku, itp? Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata1 Re: refundacja składek ZUS 24.04.15, 22:31 Refundacja jest miesięczna. Tzn. opłaca się składki, składa wniosek o refundację (do końca danego miesiąca) i do 14 dni dni dostaje się refundację z Pfron. Odpowiedz Link Zgłoś
reenis Re: refundacja składek ZUS 23.05.15, 22:37 Ale skladki na ZUS muszą byc opłacone terminowo. I nie mozesz przegapic terminu - masz bodajze 30dni na zlozenie comiesiecznego wniosku Odpowiedz Link Zgłoś