Dodaj do ulubionych

refundacja składek ZUS

09.04.15, 22:37
Jak załatwić refundację składek ZUS z PFRON? Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu umiarkowanym. Właśnie rozpocząłem działalność gospodarczą i płacę preferencyjny ZUS. Czy przysługuje mi refundacja i w jakiej kwocie?
Obserwuj wątek
    • kudlata1 Re: refundacja składek ZUS 20.04.15, 20:53
      Tak, przysługuje Ci refundacja w wys. 60% składki rentowej i emerytalnej, pod warunkiem, że składki zostaną opłacone terminowo i w terminie złożysz do PFRON wniosek o refundację. Najmniej kłopotliwa jest refundacja przez system elektroniczny PFRON, pod warunkiem, że choć trochę znasz się na informatyce, bo jest on bardzo mało przyjazny dla użytkownika.

Musisz 'zarejestrować' się
    • kudlata1 Re: refundacja składek ZUS 20.04.15, 20:55
      I przede wszystkim trzeba się zarejestrować w PFRON.
      www.pfron.org.pl/pl/obsluga-dofinansowan-i/refundacja-skladek-na/50,Refundacja-skladek-na-ubezpieczenie-spoleczne.html
      • za_mszowe Re: refundacja składek ZUS 21.04.15, 00:22
        zapytam z ciekawości - czy jest jakiś okres rozliczeniowy, w którego obrębie są refundowane te składki? np. z dołu co pół roku, itp?
        • kudlata1 Re: refundacja składek ZUS 24.04.15, 22:31
          Refundacja jest miesięczna. Tzn. opłaca się składki, składa wniosek o refundację (do końca danego miesiąca) i do 14 dni dni dostaje się refundację z Pfron.
          • reenis Re: refundacja składek ZUS 23.05.15, 22:37
            Ale skladki na ZUS muszą byc opłacone terminowo. I nie mozesz przegapic terminu - masz bodajze 30dni na zlozenie comiesiecznego wniosku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka