gaudencja 22.07.04, 20:25 Własnie stwierdziłam, że mi się to imię zaczęło podobać. Może dlatego, że lubię Maciejki.. Jakiś czas temu znalazłam artykuł podpisany przez panią, która sie identycznie nazywała, jak mój kolega Maciej, tyle że na imię miała Macieja... Poniewaz kolega sympatyczny, to i imię mnie rozbawiło. A teraz... doszłam do wniosku, że Maciejka to śliczne imię, choć imię Maciej wcale mi się nie podoba. Ech, gusta, gusta... A jak Wam się podoab to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Macieja, Maciejka 22.07.04, 20:39 Nie spotkalam sie nigdy z tym imieniem, ale zaczyna mi sie podobac, zwlaszcza Maciejka! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Macieja, Maciejka 22.07.04, 23:23 Maciej - nie, Maciejka - tak Brzmi bardzo ładnie i "pachnąco" Choć przyznam się, że mój zachwyt dla maciejki rośliny nieco zbladł, gdy wyczytałam na forum "Ogród", że jej poprawna nazwa brzmi "lewkonia dwurożna" - brrrr No, ale balkon i tak mam solidnie obsiany A wracając do tematu - to bardzo melodyjne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Macieja, Maciejka 22.07.04, 23:27 monikaj1 napisała: > Maciej - nie, Maciejka - tak Brzmi bardzo ładnie i "pachnąco" ...tyle że w zasadzie Maciejka to zdrobnienie od Maciei właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Macieja, Maciejka 23.07.04, 09:40 gaudencja napisała: > ...tyle że w zasadzie Maciejka to zdrobnienie od Maciei właśnie No tak - i Macieja mi się podoba, choć nie jestem fanką tego rodzaju imion (żadne tam Czesławy, Zdzisławy, Sławomiry do mnie absolutnie nie przemawiają). A w tym wypadku nie podoba mi się "męski pierwowzór". Macieja natomiast brzmi ciekawie i - przynajmniej dla mnie - dość intrygująco: pod warunkiem, że nie będzie zdrabniana na Maćka)) Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Macieja, Maciejka 23.07.04, 10:44 Podoba mi się, ale tylko jako Maciejka. Macieja zupełnie nie. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Macieja, Maciejka 23.07.04, 11:40 Maciejka rzeczywiście ładne, Macieja już nie. To tak jak z Franką, której imie jest śliczne, a Frania fatalne (Franciszka też jakoś mi nie pasuje). Maciejka pochodzi od Macieja, czyli tak samo jak wybrana przez nas Antonia od Antoniego. Coś urokliwego mają w sobie imionka dziewczynek od imion męskich...Poza tym Maciej ma cudne zdrobnienie - Maciuś, a Maciejka już by chyba nie miała.. (Maciusia?) Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: Macieja, Maciejka 23.07.04, 11:41 Cześć. Mam na imię Agnieszka, ale miałam być Maciejką. Śliczne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
ahnija do agunek1 28.08.04, 23:44 A to niezwykłe! Bo ja tez jestem Agnieszka, a miałam być Maciejką. Zresztą moja Mama do tej pory tak do mnie mówi ))))))))) Maciejka-urocze imię! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Macieja, Maciejka 23.07.04, 12:20 dorka1976 napisała: > Maciej ma cudne zdrobnienie - Maciuś, a Maciejka już by chyba nie miała.. > (Maciusia?) czemu nie, Dorko? pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Macieja, Maciejka 23.07.04, 14:21 A co myślicie o imieniu Narcyza?? Odpowiedz Link Zgłoś
anna39 Re: Macieja, Maciejka 25.08.04, 16:09 mam syna macieja i jest bardzo grzeczny i lubi sie przytulac a jak cos od niego chce to wolam maciejka i wtedy z checia cos zrobi Odpowiedz Link Zgłoś