Dodaj do ulubionych

Tematy obce niepełnosprawnym

IP: 158.75.35.* 16.05.02, 13:54
Po przerjrzeniu wiadomości w tym forum, jak i różnych innych zasobów internetu
nasuwa mi się refleksja/ pytanie - Czy osoby niepełnosprawne nie mają innych
zainteresowań/ problemów niż zasiłki, renty, pomoc społeczna etc. ? Wiem, że
bardzo istotne jest zapewnienie materialnej egzystencji, ale czy to wszystko ?
A gdzie sfera emocjonalna, uczucia, związane z tym radości i smutki ? Gdzie
zainteresowania, hobby ? Czy te tematy są obce osobom niepełnosprawnym ? Mam
wrażenie,że w Polsce tak. A może nie trafiłam do tej pory w odpowiednie
miejsca ?! Będę się bardzo cieszyć, jeśli ktoś zareaguje na moje znaki
zapytania...
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: Tematy obce niepełnosprawnym IP: 195.117.130.* 17.05.02, 19:35
      troche dziwne pytania zadajesz. po czym wnioskujesz ze niepelnosprawni nie mają
      innych tematow? po tym ze nie rozmawiaja o nich na specjalnym
      forum "Niepełnosprawni"?? myslisz ze nie ma ich na innych forach dotyczacych
      wlasnie ich zainteresowan?? uważasz ze powinni miec caly czas przypięty szyld ze
      sa niepelnosprawni??
      ludzie, pomyślcie zanim coś napiszecie.....
      • Gość: Ruta Re: Tematy obce niepełnosprawnym IP: 158.75.35.* 18.05.02, 08:51
        Miło mi, że ktoś podjął poruszony przeze mnie temat, nawet jeśli są to głosy
        krytyki. Daleko mi od myślenia, że osoby niepełnosprawne mają sobie "przypinać"
        etykietkę, wyróżniajacą je spośród reszty społeczeństwa i poruszać się w forach
        czy innych miejscach tylko dla nich przeznaczonych. Swoimi pytaniami chciałam
        raczej sprowokować dyskusję na tematy dotyczące sfery emocjonalnej człowieka i
        potrzeb wyższych niż codzienna egzystencją - właśnie w gronie osób
        niepełnosprawnych. Dlaczego ? Dlatego, że czasami mają/mamy oni specyficzne
        problemy, doświadczenia, przemyślenia wynikające z ich niepełnosprawności. I
        wbrew Twoim przypuszczeniom zastanowiłam się nad tym, co piszę !
        • mary_z_danii Re: Tematy obce niepełnosprawnym 18.05.02, 10:00
          Witam wszystkich :))
          Nie wiem, na ile mój wpis ma znaczenie w całej tej dyskusji... no i na ile
          dyskutanci znają angielski (bez obrazy kogokolwiek:))). ale zerknijcie proszę
          na:
          neuro-mancer.mgh.harvard.edu/cgi-bin/Ultimate.cgi?
          action=intro&BypassCookie=true
          Znakomity amerykański portal dla osób o różnych schorzeniach. Uczestnicy piszą
          NIE TYLKO o swych chorobach, ale także o tysiącach innych spraw :))
          Aż by się chciało coś podobnego stworzyć w Polsce....
          Pozdrowienia
          Mary
          • Gość: Ruta Re: Tematy obce niepełnosprawnym IP: 158.75.35.* 18.05.02, 10:51
            Witam ponownie !

Właśnie ! Ja z kolei poruszam się po stronach niemieckojęzycznych. Nie wszystko
            mnie zachwyca, bo takie anonimowe miejsca są często wykorzystywane do celów,
            którym absolutnie nie służą, ale jedno jest pewne: są dużo żywsze (może wynika
            to z większej liczby użytkowników internetu ?)i świadczą o tym, że osoby
            niepełnosprawne przeżywają radości i smutki, o których ludzie zdrowi nie mają
            pojęcia. Tym samym, nawet jeśli mają wśród nich przyjaciół etc., to czasem
            potrzebują pogadać z ludźmi, którym te doświadczenia są znane z autopsji.
            • mary_z_danii Re: Tematy obce niepełnosprawnym 18.05.02, 11:56
              Hej :))
              Sama nie jestem osoba niepelnosprawna, po prostu ktos mi bliski.
              Ale pomyśl też, że w Polsce jest niezbyt wiele osób mających dostęp do internetu
              (a co dopiero niepełnosprawni,gdy ceny podłączenia są naprawdę wysokie).
              Sama mieszkam w Danii - co wynika z mojego nicka też :))) - i widzę, że np. w
              Danii jest również mnóstwo fajnych web sites, również dla niepełnosprawnych.
              Pozdrawiam
              Mary
              PS. A w PL też są z pewnością strony tego typu, poszukaj na www.google.com,
              mają opcję na język polski też :))
    • Gość: bor21 Re: Tematy obce niepełnosprawnym IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 20:06
      Niepełnosprawni również mają swoje zainteresowania. Po prostu jest tak, że jak
      mam małe dochody, to najpierw myślę co zjeść i jak się ubrać. I jeszcze muszę
      np: kupić buty ortopedyczne. Dopiero potem myślę o kinie lub koncercie.
      Twoja ocena jest trochę niesprawiedliwa. Ja interesuję się filmem, ale naprawdę
      często szkoda mi wydać na kino 15 - 20 zł, bo małą mam rentę.
    • poziomk Re: Tematy obce niepełnosprawnym 18.05.02, 22:26
      Inne tematy niepełnosprawni poruszają na grupach odpowiadających tych
      zagadnieniom. Wcale nie znaczy, że inwalida tylko przywiązany jest jednej
      grupie.
      Trudno zadać pytanie na forum niepełnosprawni w stylu: Słuchajcie jestem
      niepełnosprawny z I grupą inw. może ktoś mi powie jak uprawiać ogródek a w nim
      kwiatki i czemu teraz nie kwitną. Do tego jest inna grupa. Co kwiatki w tym
      przypadku, mają wspólnego z niepełnosprawnością?Chyba , że nie kwitną -wówczas
      ONE zaliczyć można do roślin upośledzonych (niepełnosprawnych)
    • Gość: defekt Re: Tematy obce niepełnosprawnym IP: 62.121.73.* 26.05.02, 08:45
      Jakos przy okazji komus zapomnialo sie ze wiekszosc niepelnosprawnch w Polsce
      zyje na ganicy minimum socjalnego.To jak rozmowa ze slepym o kolorach.Ale
      zaczyna byc interesujaco. Ponoc tak wlasnie dziala PFRON. Pozdrawiam liczac na
      zmianyyyyyyyyyyyyyyy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka