Dodaj do ulubionych

renta na SM

12.01.06, 19:45
u brata zdiagnozowano stwardzenie rozsiane, ma 33 lata, prawa reke ma
bezwladn i boi sie ze zwolnia go ztego powodu z pracy w ktorej musi byc
sprawny- przepracowal 10 lat do tego szkola i wojsko. Poradzcie co ma robic,
czy ma szanse na rente i jak dlugo moze byc na zwolnieniu lekarskim.
Obserwuj wątek
    • agaugu Re: renta na SM 13.01.06, 10:18
      Najlepiej, gdyby się wybrał prywatnie do jakiegoś mądrego, dobrego neurologa z
      praktyką. Myślę, że on by mu wiele wyjaśnił
    • mogra1 Re: renta na SM 14.01.06, 22:41
      Nie mam renty ale mam orzeczoną grupę inwalidzką do celów pozarentowych. Mam
      ulgi z tego tytułu : 7 godzinny dzień pracy i dodatkowe 10 dni urlopu. Grupę
      dostałam na 2 lata. O rentę się nie starałam do tej pory. Moja neurolog
      twierdzi że ZUS "uzdrawia" teraz wszystkich chorych. Dopóki chodzę i daję radę
      poradziła pracować. Nie mam żadnych niedowładów ale też nie czuję się
      najlepiej. Ciągłe zmęczenie,drętwienia rąk i nóg, bolesne skurcze, depresja,
      nerwica lękowa. Dokąd dam radę będę pracować a potem zobaczymy. Jeśli się nie
      mylę to na zwolnieniu można być 182 dni a potem chyba wzywa ZUS na jakąś
      komisję i mogą przedłużyć na 3 miesiące. Pozdrawiam i dużo zdrówka dla brata.
      • duchovny40 Re: renta na SM 04.02.06, 20:54
        SM to rozumiem skrót od Sclerosis Multiplex, czyli stwardnienie rozsiane.
        Stwardnienie rozsiane należy do grupy schorzeń szczególnych, które powodują
        dodatkowe podwyższenie wskaźnika zatrudnienia osób niepełnosprawnych. Osoba z
        SM i umiarkowanym stopniem niepełnosprawności liczy się 3-krotnie. Wiąże się z
        tym 3-krotna ulga w składce na PFRON u pracodawcy zatrudniającego 25 osób i nie
        osiągającego wskaźnika zatrudnienia osób niepełnosprawnych w wysokości 6%. 3-
        krotna ulga to 3x40,65% przeciętnego wynagrodzenia. Aktualnie ok. 2700 zł!
        Pozdrawiam
        • dalia3 Re: renta na SM 05.02.06, 08:07
          Co w przypadku gdy pracodawca jest firma zatrudniajaca dziesiatki tysiecy
          jezeli nie setkitysiecy osob- czy to dla brata dobrze czy zle. Czy na SM nalezy
          sie renta z automatu czy trzeba sie sadzic z zusem. Problem w tym ze brat ma
          taka prace ze MUSI miec sprawne obie rece a po rzucie choroby prawa ma
          niesprawna i raczej nie ma nadziei na poprawe.
          • duchovny40 Re: renta na SM 05.02.06, 11:48
            To tym lepiej! Im większy pracodawca tym lepiej! Przepis dotyczy pracodawców
            powyżej 25 osób, tylko takie przedsiębiorstwa płacą obowiązkową składkę na
            PFRON i tylko takie mogą uzyskać ulgę w tych składkach zatrudniając osobę
            niepełnosprawną. Wielkie zakłady czy przedsiębiorstwa płacą setki a nawet
            miliony złotych rocznie na PFRON zamiast zatrudniać niepełnosprawnych.
            Brat nawet nie musi mieć renty. Nie wiem jak jest w ZUSie w tej chwili, sam
            dopiero będę składał dokumenty. Miałem już rentę 5 lat temu i wcześniej przez 9
            lat. Jeśli brat ma pracę to wystarczyłoby orzeczenie o niepełnosprawności
            wydane przez Miejski Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności. Już to daje
            ulgę pracodawcy (pojedyńczą - 990 zł aktualnie), bratu zaś 7 godzin pracy i
            dodatkowy urlop 10 dni po roku czasu. Jeśli ma stwierdzone SM to jest to
            schorzenie szczególne i ulga nawet się potraja, tylko trzeba ostrożnie, bo
            pracodawcy nie znają tych przepisów i boją się pewnych chorób. Na początek
            wystarczyłoby dla brata orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnopsprawności.
            Bez problemu powinien utrzymać się w pracy. Renta i tak jest zmniejszana, jeśli
            przekroczy się 70% przeciętnego wynagrodzenia (aktualnie 1589,00 zł) i
            zawieszana jeśli przy 130% (2951,00 zł). Zależy ile brat zarabia.
            Jeśli zdrowie uniemożliwi mu pracę to już jest sprawa lekarza, nie znam się na
            tym.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka