goka69 18.02.06, 19:13 Dokąd na turnus w tym roku?Byłam w Międzywodziu i we Władysławie.Kto ma jakiś pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bozia2 Re: Turnus rehabilitacyjny 18.02.06, 22:04 Ja kocham Ustronie Morskie i jadę tam w październiku,a w wakacje w góry do Jarnołtówka koło Głuchołaz. Odpowiedz Link Zgłoś
jaagna Re: Turnus rehabilitacyjny 20.02.06, 09:46 Tylko nie jedź do ośrodka Ziemowit. Byłam tam w zeszłym roku - stracony czas. Wyciągają tylko pieniaze niewiele dając w zamian: głodowe racje zywnościowe, trwający w trakcie turnusu remont (straszny hałas, pył, gruz walający się wszędzie, głośna muzyka puszczana przez robotników, chamskie odzywki tychże w stosunbku do niepełnosprawnych), zapyziały basen (odpadająca farba na ścianach, skorodowane drabinki, popękane kafle w basenie), zresztą na basen nie dostanie się osoba na wózku - SCHODY!!, odbywające się jednocześnie zjazdy firmowe, które są dużo ważniejsze, niż niepełnosprawni kuracjusze (np.zabrali nam jadalnię na czas konferencji, posiłki jedliśmy stłoczeni w maleńkiej częsci sali, przesuwanie pór posiłków, bokonferencje, nocne głośne "imprezy". Mogłabym jeszcze tak pisać... jak chcesz wiedzieć wiecej, to pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
bozia2 Re: Turnus rehabilitacyjny 20.02.06, 21:43 Własnie jedziemy do Ziemowita...Ale może nie będzie tak źle,bo jedziemy zorganizowaną,dużą grupą z dyrektorem Polskiego Związku Niewidomych i z pyskatą kierowniczką...Dla mnie wystarczy widok na góry,tylko koooźwa te małe racje żywnościowe mnie przerażają,bo ja żarta jestem-niestety:D Odpowiedz Link Zgłoś
analusia Re: Turnus rehabilitacyjny 18.02.06, 22:50 A ja w maju jadę do Ustki, byłam tam we wrześniu i było super. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
goka69 Re: Turnus rehabilitacyjny 18.02.06, 23:25 Tym razem chciałabym jechać w góry i nie wiem co wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
marianna777 Re: Turnus rehabilitacyjny 19.02.06, 12:16 polecam stróże, koło nowego sącza, basen jest na miejscu z windą dla wózkowiczów, można kozystać też z hipoterapii, w programie wyciecka do Krynicy Górskiej, byłam tam z dziećmi i było cudownie www.fpon.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
driff Re: Turnus rehabilitacyjny 19.02.06, 14:42 czesc moja mama wlasnie wybiera sie do Międzywodzia. Jak oceniasz? warto? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
goka69 Re: Turnus rehabilitacyjny 19.02.06, 14:47 To zależy do jakiego ośrodka.Ja byłam w Jantarze 4 lata temu i nie byłam zbytnio zadowolona.Pokoje jak za czasów PRL-u, bardzo uboga baza zabiegowa. Odpowiedz Link Zgłoś
agaugu Re: Turnus rehabilitacyjny 21.02.06, 19:35 www.turnusy.rehabilitacyjne.pl/ Zajrzyj tu, tutaj jest sporo adresow Odpowiedz Link Zgłoś
mroziaczek z basenem szukam :) 26.02.06, 14:12 szukam dobrego miejsca na turnus ale żeby był basen-jakiś ładny nie taki jak to ktos tu opisywał :) jestem osoba dorosłą z niepełnosprawnością ruchową czy ktoś był w Ciechocinku - tam znalazłam ośrodek z basenem solankowym ? widział to ktoś ? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: z basenem szukam :) 27.02.06, 21:56 Ciechocinek zostaw sobie jako ostateczność - nigdy nikt nie potrafił zadbać tam o infrastrukturę, solanka jest oblegana i jakaś taka... W samym mieście same PRL-owskie sanatoria, od lat te same miejsca, bary, śmieszne klimaty... Bez grupy dobrych znajomych trochę smutno...:) Ale polecam za to: 1/ ośrodek wypoczynkowy NEPTUN w Jantarze - sprawdziłam w styczniu, rewelacja:) Nowy, przystosowany, z basenem krytym i pełną bazą spa (masaże, sauny, bicze itp), lekarze na miejscu, fajna obsługa, dobre jedzenie, wszystko połączone pod jednym dachem. Ok. 900 m do morza (ubitą drogą przez las). Latem nietanio, ale są turnusy dofinansowywane przez PCPR itp., umowa z NFZ. Naprawdę fajnie! A jeszcze lepiej zimą - mało ludzi, nie ma kłopotu z zabiegami itp. Dla dzieci latem też super - duży plac, również do zabaw, małe brodziki. Warto:) 2/ ośrodek im. W. Degi w Gościmiu - też z basenem, domki, może być. 3/ ekstra jest ośrodek WIELSPIN w Wągrowcu - aczkolwiek w lecie tłoczno. Basen kryty, większość domków już nowa, bardzo dobre warunki, nad jeziorem, w lesie, pełna baza zabiegowa, opieka. Też sympatycznie:) Powodzenia! 2 Odpowiedz Link Zgłoś
pablisia Re: z basenem szukam :) 28.02.06, 15:08 Witam. Ośrodek Neptun w Jantarze faktycznie rewelacja, zwłaszcza basen, ale dojście do morza koszmar!!!!!Sama miałam problem z pokonaniem tej góry na nogach, mąż pchał wózek z synkiem i szczerze przyznam, że ograniczyliśmy spacery nad morze do minimum. A osoba samodzielnie poruszająca siłę na wózku miałaby chyba jednak marne szanse na dostanie się na plażę. Chyba, że główną ulicą miasteczka, ale ta droga jest na oko dwa razy dłuższa. Nie wiem czy warto wykonywać codziennie taką syzyfową pracę dla spędzenia godzinki czy dwóch na plaży, bo nie zdąży się nawet złapać tchu i trzeba całą koszmarną drogę pokonać jeszcze raz. Proszę więc wózkowiczów o rozwagę z wyborem Jantaru na miejsce wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: z basenem szukam :) 28.02.06, 19:57 Wiesz... z tą plaża i wózkowiczami to w ogóle głupia sprawa. Po paru latach doświadczeń zrozumiałam, że dla niewielkiego procenta spośród nich to jest jakakolwiek atrakcja - poza widokami, atmosferą miejsca itp. Zwykle i tak się nie kąpią, nie leżakują na plaży, więc po się męczyć w upale (który też zwykle kiepsko znoszą) i próbować na siłę zachowywać się jak stado przyjezdnych z Warszafki mordując się w tłumie??? Pewnie, wybrać się raz czy drugi, mozna zresztą podjechać samochodem i się wypakować. Ale w samym ośrodku w Jantarze tyle się dzieje, że plaża akurat jest tu wtórną atrakcją:) Nie, nie odbieram wózkowiczom prawa do próbowania wszyskiego - sama w takich sytuacjach korzystam z kółek. Ale nie mam ambicji udawania, że pasuje mi wszystko, do czego garną się ludziska - to zupełnie tak samo, jak np. z muzyką: disco polo też nie muszę lubić... A propos - podczas 7-dniowego pobytu w styczniu w Neptunie ledwie 3 razy udało nam się wyrwać poza ośrodek, w tym dwa nad morze (zimą jest najpiękniejsze a samochodem da się wjechac na samą plażę). Mieliśmy tyle różności na miejscu, że zwyczajnie nie było kiedy! Fakt, wybraliśmy się w parę osób, więc o nudzie nie było mowy:) Pozdrawiam! Pozdrawiam: Odpowiedz Link Zgłoś
mroziaczek a w górach i z basenem :) 02.03.06, 20:50 bo jakby tu powiedzieć do morza to mam blisko i widuję je co wakacje a z górami to ciężko bo daleko a jakby się jakiś turnusik znalazł byłoby super Odpowiedz Link Zgłoś
pablisia Re: z basenem szukam :) 13.03.06, 13:30 No fakt, utrudniony dostęp do morza opisałam z mojego punktu widzenia. Ale mam dwóch smyków w tym jeden na wózku i wszyscy uwielbiamy morze. Nie muszę się nawet kąpać, ale fajnie jest posiedzieć na brzegu i wsłuchiwać się w szum fal, bardzo mnie to uspakaja. Zepacerów brzegiem morza z wiadomych przyczyn zrezygnowałam już dawno, z wypoczynku na piachu nie zrezygnuję choćbym miała młodego na plecach wnosić:)))I wcale nie chodzi o smażenie się plackiem, bo tego nie cierpię:) Pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa06 Re: Turnus rehabilitacyjny 27.02.06, 20:52 witam. chce wyjechac z synem/ 6 lat/ na turnus rehabilitacyjny nad morze.poszukuje sprawdzonego osrodka z dobra opieka lekarska i dobrymi warunkami mieszkaniowymi-takiego gdzie dziecku by sie podobalo i nie nudzilo.no i oczywiscie po rozsadnej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
justyla Re: Turnus rehabilitacyjny 28.02.06, 00:38 Polecam Panoramę w Jarosławcu.Jest super!Ośrodek przepiękny,dobra baza zabiegowa,mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych na terenie ośrodka(jazda konna,wypożyczalnia rowerów,zajęcia plastyczne,przedszkole,dyskoteki i dancingi z poczęstunkami)blisko do morza(zjazd dla wózków),plac zabaw,oczko wodne, ścieżka zdrowia,boisko do siatki,korty tenisowe.REWELACJA!Tam się nie da nudzić! Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa06 Re: Turnus rehabilitacyjny 02.03.06, 19:45 serdeczne dzięki za informację.zaraz będę oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś