suhary 09.09.06, 10:32 Mam umiarkowany stopień niepełnosprawności, szukam pracy, chciałabym się spytać czy mogę pracować więcej niż 7 godzin dziennie ?? Większość ofert to praca na cały etat 8 godzin, trudno coś znaleść na pół czy 3/4 etatu . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ktos.czyli.ja Re: Ilość godzin - praca 09.09.06, 20:39 zgodnie z art 15 pkt 2 ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu ON "Czas pracy osoby niepełnosprawnej zaliczonej do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo. 3. Osoba niepełnosprawna nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych. Art. 16. [Wyłączenie stosowania przepisów art. 15] 1. Przepisów art. 15 nie stosuje się: 1) do osób zatrudnionych przy pilnowaniu oraz 2) gdy, na wniosek osoby zatrudnionej, lekarz przeprowadzający badania profilaktyczne pracowników lub w razie jego braku lekarz sprawujący opiekę nad tą osobą wyrazi na to zgodę. 4. Wymiar czasu pracy ustalony zgodnie z ust. 1 lub 2 obowiązuje od dnia następującego po przedstawieniu pracodawcy orzeczenia o niepełnosprawności." Odpowiedz Link Zgłoś