Dodaj do ulubionych

Program STuDeNT - jaka kwota??

13.09.06, 15:58
czesc !!
Mam pytanie odnosnie programu student jak to jest z kwota dofinansowania np
deklaruje że porzebna jest mi suma 300 zł to dostaje 300 czy mniej ?? jak to
jest ??
Ile tak wógle średnio dostajecie kasy z tego programu ?? (pytam z czystej
ciekawości;)) bo rownież bedę się o nie ubiegać
podrawiam
Marti
Obserwuj wątek
    • gluby Re: Program STuDeNT - jaka kwota?? 13.09.06, 16:23
      a to zalezy jakie masz dochody. pamietasz ze jest gorny dohcodu do kotrej mozna
      ubiegac sie o doifnansowanie, zwykle daja mniej niz co to podajesz na wniosku,
      i ze mozna ubiegac sie dopiero od 2 semestru
    • robertmar1 Re: Program STuDeNT - jaka kwota?? 13.09.06, 17:39
      To zależy na co chcesz tę kasę, bo PFRON w pierwszej kolejności rozpatruje
      potrzeby kosztów czesnego, akademika, stancji etc. czyli kosztów stałych.
      Dopiero potem są dojazdy. Nauczyłem się już, że odnośnie pozostałych kosztów
      należy się ubiegać o jakieś 20% więcej niż rzeczywiście potrzeba, bo i tak
      przyznają mniej.
      Pozdrawiam :)
      • baja47 Re: Program STuDeNT - jaka kwota?? 19.09.06, 11:50
        kwota przyznana wynika z algorytmu, gdzie potrzebnymi danymi są m.in.dochod na
        osobę, warto zawsze zawyżyć w składanym wniosku potrzeby :) zresztą urzędniczka
        sama podpowie ile wpisać, bo orientuje się co zawiera wniosek....
    • oskar146 Re: Program STuDeNT - jaka kwota?? re dla marty 17 29.10.06, 22:29
      witaj Martusiu z programem student jest tak: musisz dostarczyć do pfron
      wypełniony formularz oraz dokumenty finanowe itp w/ g zaleceń.
      A teraz jak z kwotą dofinansowania: musisz dokładnie napisać we wniosku na co
      potrzebne są pieniądze na przykład czesne podreczniki słowniki i w jakim celu
      zostaną one zakupione ( np przygotowanie pracy magisterskiej) . jest to bardzo
      ważne . na przykład wyliczysz że na podręczniki potrzebujesz np 500 zl a na
      słowniki 300 na oprawę pracy 100 itd wszystko musisz dokładnie opisać . przy
      rozliczeniu przedstawić faktury ( pilnuj terminu daty koncowej - jest przy
      umowie) fundusz przyznaje dofinanoowanie w odniesieniu do dochodów brutto w
      rodzinie dzielonych na ilość osób . na przykład wnioskujesz o 1200 złotych więc
      oni dostosują kwotę dofinansowania do limitów dochodowych jakich? zapytaj w
      pfron. im mniejszy dochód na osobę tym wieksze dofinansowanie . pozdrawiam .
      • piechcia5 Re: Program STuDeNT - jaka kwota?? 05.11.06, 06:15
        Mam 25 lat, posiadam II grupę niepełnosprawności, nie pracuję, posiadam
        rentę rodzinną po zmarłej mamie.
        Bardzo chcę studiować, niestety nie stać mnie na opłacenie studiów.
        Dowiedziałam się,że można otrzymać dofinansowanie z PFRON na naukę. Chcę się
        dowiedzieć jakie kryteria należy spełnić i jaki to jest %czesnego. Myślę o
        prywatnej uczelni ewent o studiach zaocznych, gdż wiem,że na dziennych z
        codziennymi dojazdami nie dałabym rady. Domyślam się,że na zimową rekrutację
        jest już za późno ale zastanawiam się nad wiosenną rekrutacją.
        Pozdrawiam i proszę o odpowiedz
      • piechcia5 Re: Program STuDeNT - jaka kwota?? re dla marty 1 05.11.06, 06:16
        mam jeszcze tkie pytanie czy ta kwote która mam określić tj na miesiąc tak
        czyli czesne,dojazd, zakup ksiązek i etc ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka