joanna9920 05.10.06, 07:28 interesuje mnie czy mogę dostać zasiłek stały,jezeli dziecko będzie miało nauczanie indywidualne.dziecko spore,12 lat.i do jakiego wieku dziecka jest przyznawany Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra2000 Re: zasiłek stały 05.10.06, 09:42 nic nie piszesz,czy dziecko ma orzeczona grupę,za mało szczegołow na moj gust. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia403 Re: zasiłek stały 05.10.06, 10:53 Joasiu,zapewne chodzi Ci o świadczenie pielęgnacyjne(tak to teraz się nazywa),które matka otrzymuje w związku z opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym i w związku z rezygnacją z zatrudnienia aby opiekowac się takim dzieckiem.Musisz mieć orzeczenie o niepełnosprawności dziecka z zaznaczonym punktem-wymaga stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy ze strony drugich osób w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji-powtarzam-STAłEJ.Jest to punkt 7 w orzeczeniu,jeżeli zaznaczą Ci tylko punkt 8-konieczność stałego współudziału na co dzień opiekuna-nie dostaniesz świadczenia pielęgnacyjnego.Pozdrawiam Cię serdecznie.Acha!...świadczenie dostajesz cały czas do momentu az będzie należała Ci się wcześniejsza emerytura-20 lat pracy i 15 lat okresu składkowego.Dziecko w wieku 18 lat otrzymuje rentę socjalną a Ty nadal pobierasz świadczenie pielęgnacyjne-wynosi ono 420 zl.UCH! Ale się napisalam! Mam nadzieję,że zrozumiałaś moje wypocinki :--)))).Jeżeli będe pomocna to służę radą. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: zasiłek stały 05.10.06, 12:28 wiekszość opisała malgosia403 podaje link do publikacji w tym temacie: www.pomocspoleczna.ngo.pl/x/121985 (dział świadczenia opiekuńcze - ale też zasady obliczania dochodu) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia14 Re: zasiłek stały 05.10.06, 14:26 A jakie jest kryterium dochodowe żeby dostać świadczenie pielęgnacyjne?Czy wszędzie jest takie same czy zależy to od regionu Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena121 Re: zasiłek stały 05.10.06, 14:33 wszędzie takie same 583 zł na osobe Odpowiedz Link Zgłoś
joanna9920 Małgosiu 05.10.06, 14:46 o to własnie mi chodziło.będę składać wniosek i tam trzeba zaznaczyć o co się ubiegam.chcę ubiegać się o zasiłek pielęgnacyjny dla Mateusza.wiem,ze to właściwie z urzędu się należy.ale niewiem czy zaznaczać o zasiłek dla mnie.czy nauczanie indywidualne kwalifikuje się do tego,że dziecko wymaga stałej pomocy.no i dochodzi jeszcze terapia SI Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia403 Re: Małgosiu 05.10.06, 22:31 Joasiu zaznaczasz na druku,że ubiegasz się o zasiłek pielęgnacyjny i o świadczenie pielęgnacyjne(dawniej zasiłek stały).Potem,po otrzymaniu orzeczenia udajesz się do MOPS-u i składasz wnioski o pielęgnacyjny,świadczenie pielęgnacyjne,świadczenie rehabilitacyjne.Nauczanie indywidualne tu nie ma nic do rzeczy,Lukasz chodzi w pełnym wymiarze godzin do klasy integracyjnej i wszystkie swiadczenia na niego pobieram. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia403 Re: Małgosiu 05.10.06, 22:36 Jeszcze jedno to,że dziecko ma nauczanie indywidualne to nie upoważnia do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego-musisz przedstawić mocne argumenty o chorobie synka-zaświadczenia ze szkoły od psychologa(bardzo na to zwracają uwagę),zaświadczenie od nauczyciela wspomagającego,zaświadczenie z terapii.No i przede wszystkim opisz na komisji wszystkie zachowania małego,bez skrępowania.Pozdawiam Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
mazia14 Re: zasiłek stały 05.10.06, 14:45 Jeszcze jedno pytanko:panie z MOPSu kazali przynieś dochód za 2005 rok z urzędu skarbowego,wtedy jeszcze pracowałam i te dochody beda wysokie więc napewno się nie załapię na ten zasiłek.Czy nie wystarczyło by zaswiadczenie z ostatnich trzech miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia403 Re: zasiłek stały 05.10.06, 22:40 No niestety, trzeba przedstawić dochód z całego roku z US.Takie to już mamy prawo.Pomimo,że teraz nie pracujesz i możesz nie mieć żadnych dochodów,Ich interesuje rok ubiegły-cóż za parodia! Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: zasiłek stały 06.10.06, 09:44 Małgosiu - to nie do końca tak w razie utraty dochodu należy przedstawić zaświadczenie o utracie dochodu. Było zresztą o tym napisane w podanej ulotce: www.pomocspoleczna.ngo.pl/x/121985 USTAWA z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 23) (22) utracie dochodu - oznacza to utratę dochodu spowodowaną: a) uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego, b) (23) utratą prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub stypendium w wysokości zasiłku dla bezrobotnych, c) utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło, d) (24) utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą gospodarstwa rolnego, e) nieotrzymywaniem części albo całości zasądzonych świadczeń alimentacyjnych, f) wyrejestrowaniem pozarolniczej działalności gospodarczej; g) (25) (uchylona); Art. 5. 4. W przypadku utraty dochodu prawo do zasiłku rodzinnego ustala się na wniosek osoby, o której mowa w art. 4 ust. 2, na podstawie dochodu rodziny lub dochodu osoby uczącej się pomniejszonego o utracony dochód. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 2 czerwca 2005 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne § 17. (11) 1. W przypadku utraty przez członka rodziny dochodu, od dochodu rodziny odejmuje się przeciętną miesięczną kwotę utraconego dochodu. 2. Nie pomniejsza się dochodu rodziny o dochód utracony, jeżeli w tym samym roku kalendarzowym osoba uzyskała inny dochód i nie utraciła go przed zgłoszeniem wniosku o zasiłek, bez względu na przerwę w uzyskiwaniu dochodów w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy. 3. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego pełnego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku. 4. Do wniosku należy dołączyć dokument potwierdzający utratę przez członka rodziny dochodu oraz wysokość utraconego dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia403 Re: zasiłek stały 06.10.06, 10:40 No tak,to z tego wynika ,że kiedyś byłam poszkodowana jezeli chodzi o wypłatę świadczeń...Policzyli mi zarobki z roku kiedy pracowalam a nie interesowalo Ich,że w danym roku w który składałam druki nie mialam grosza na życie.Gdyby nie pomoc rodziców to prawdopodobnie poszłabym z dzieckiem pod most-jako samotna matka. Odpowiedz Link Zgłoś