25.06.09, 13:35
Wczoraj przez 12 godzin sprzątałam mieszkanie po poprzednim właścicielu (nawet nie będę pisać co tam zastałam, niedobrze mi się robi na samo wspomnienie), została jeszcze pleśń - głównie na fugach w rogach wanny i w szafce na buty. Podpowiedzcie mi proszę czym to usunąć i jaką zastosować profilaktykę wtórną?smile
Obserwuj wątek
    • sylpal13 Re: Pleśń:( 25.06.09, 16:12
      może woda z octem? ja tak uswałam ze ściany, profilatyka- nie dopuścic żeby woda
      stała, żeby bylo mokro, wycierac do sucha
    • katarzynadudek7 Re: Pleśń:( 25.06.09, 16:33
      Kochana 12h to mi zejdzie z domyciem/doskrobaniem piekarnika w
      mieszkaniu mieszkaniu babci które obecnie jest wynajmowane smile Tam
      chyba coś wybuchło big_grin Ale co tam-można było piec w nim dalej ! I
      zapiec ten syf na amen smile Posprzątanie całej reszty zajmie chyba
      tydzień smile Ale nigdy nie "wprowadzam" nowego lokatora do chlewika smile
      Sama osobiście kupiłam mieszkanie z brudną bielizną, zużytymi
      prezerwatywami i obornikiem takim jakby w mieszkaniu mieszkało stado
      krów lub świń a nie...lekarze surprised Pleśń na fugach usuwam cifem i
      wycieram do sucha po użyciu wanny ale to już w mojej chatce smile
      Wynajmowaną czasami mam ochotę...podpalić zamiast sprzątać wink
      • pshemka Re: Pleśń:( 25.06.09, 17:02
        Cifem próbowałam, nic nie dało, jutro kupię ocet. Na Allegro wypatrzyłam właśnie preparat SAVO przeciw pleśni - ma wzięciesmile A pochłaniacz wilgoci do łazienki - warto kupić?

> Sama osobiście kupiłam mieszkanie z brudną bielizną, zużytymi
        > prezerwatywami i obornikiem

U mnie to samo, były właściciel jest osobą znaną w moim mieście - byłam tak wkurzona jak zobaczyłam cały ten chlew (umawialiśmy się, że mieszkanie zostawi czyściutkie i pachnącewink) że miałam ochotę zrobić zdjęcia i umieścić je w internecie (wiem, szczeniackie to strasznie, ale naprawdę byłam podłamana).
        • lutecja4 Re: Pleśń:( 25.06.09, 21:20
          savo jest skuteczny-próbowałam i zeszło
          jest jeszcze chyba Pilmas czy coś w tym stylu-kupowałam to w sklepie malarskim za kilkanaście zł
          PS-w moim mieszkaniu została po poprzednim właścicielu kanapa,buty,brudne skarpetki w reklamówce, pomalowane farbą odklejające się tapety na ścianach i mnóstwo obrzydliwych rybików(nie wiem,czy tak się nazywają małe oślizgłe robaczki)pod płytkami PCV w kuchni
          ocet na pleśń chyba nie pomoże, Domestos raczej też nie-przynajmniej mnie nie pomogły
        • turzyca Re: Pleśń:( 04.07.09, 00:13
          My kupilismy cokolwiek antyplesniowego w baumarkecie i dalo rade. Co do
          pochlaniaczy wilgoci - jesli bedziesz utrzymywala porzadek, to raczej plesn nie
          bedzie odrastac, chyba ze cos jest schrzanione (woda nie odplywa, pomieszczenie
          zle sie wentyluje). Ja bym usunela plesn i poczekala pare miesiecy, jak plesn
          sie odnowi, to wtedy jeszcze raz zwalczyc i inwestowac w pochlaniacze wilgoci.
    • katarzynadudek7 Re: Pleśń:( 02.07.09, 20:36
      Dzisiaj wyczytałam w moim nowym poradniku o sprzątaniu (ot,takie mam
      specyficzne hobby) że na pleśń działa 20% woda utleniona lub sam
      perhydrol ale nie udało mi się nabyć - zapleśniała mi suszarka do
      naczyń sad
      • wiedzma30 Re: Pleśń:( 02.07.09, 20:47
        Potraktuj ja wrzacym octem.
        Ja myje tak podstawke pod suszarke - wprawdzie nie z plesni, a z osadu/kamienia
        - ale mysle, ze plesn powinno ukatrupic.
        • schiraz Re: Pleśń:( 02.07.09, 21:54
          Savo jest suuper, nawet nie chcecie wiedzieć jak wielki był grzyb na ścianie w
          łazience przy oknie... Parę psiknięć savo i grzyb autentycznie znikł, a farba
          spod niego ujrzała światło dziennesmile Najlepsze w nim jest to, że nie spłukuje
          się tego, nie zmywa, zostawia i tyle. Muszę zakupić kolejną butlę, bo mi go
          przedsiębiorcza ciocia zakosiła coby mrówki wytruć na kamiennych schodach, i
          gucio, mrówki maja się dobrze, savo nie działa na mrówki.
    • acsis Re: Pleśni brak :) 09.07.09, 17:23
      Działa tez chlorowy wybielacz. Pufasy i inne takie są toksyczne więc uwaga na
      małe dzieci i wdychanie oparów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka