madohora Re: Stary tramwaj 16.08.10, 14:55 Stary tramwaj Wysokie schody, drewniane siedzenia Świat cały wokoło się nam zmienia A tramwaj krąży tak jak przed laty Na Cmentarz jedzie dziadek garbaty Babcia w tramwaju też sobie drzemie W dłoniach ściska białą chryzantemę Drzwi otwarte, wiatr wieje po włosach Ostatni przystanek. Cmentarz Mater Dolorosa* E.S. *Tramwaj ma ostatni przystanek w pobliżu cmentarza ewangelickiego Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Stary tramwaj 16.08.10, 19:41 Ja tak niewiele pamiętam ze śląskiego dzieciństwa i kilku wakacyjnych pobytów. Gdzie jest cmentarz ewangelicki? Czy na Nikisz kiedykolwiek jeździły tramwaje? Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 16.08.10, 20:03 Niestety po Nikiszu nigdy nie jeździły tramwaje. Jedynym środkiem lokomocji poruszającym się po szynach był Balkan. Co do cmentarza ewangelickiego to jest w Katowicach na ulicy Francuskiej. Ja teraz dość dużo podróżuję, z tej racji że od czerwca jestem przewodnikiem po Górnym Śląsku a we wrześniu przymierzam się do zdobycia uprawnień na GOP, stąd dzielę się z Wami tym co widziałam i gdzie byłam. (Wątek Na Śląskim Szlaku, w którym opisuję to co można na tym szlaku zobaczyć.) Takim tramwajem można się codziennie przejechać po Bytomiu. Startuje od Głównej Poczty w Bytomiu a końcowy przystanek ma przy cmentarzu ewangelickim. Katowice teraz też "wypuściły" taki tramwaj jako atrakcję turystyczną na trasie Katowice Plac Miarki - Chorzów Stadion - jeździ tylko w soboty i niedziele i są tylko trzy kursy w ciągu dnia. Szkoda. Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 27.12.13, 16:34 Muzeum Śląskie w Katowicach już po raz jedenasty w okresie świątecznym zaprasza na przejażdżkę zabytkowym tramwajem w towarzystwie eksponatów związanych z Bożym Narodzeniem. Mobilną wystawę będziemy mogli zobaczyć w Bytomiu, Katowicach, Chorzowie, Rudzie Śląskiej i Zabrzu, a także w Sosnowcu, Dąbrowie Górniczej, Będzinie i Czeladzi. Przygotowaną ekspozycję zwiedzimy od 17 grudnia do 6 stycznia. Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 27.12.13, 16:35 W świątecznym tramwaju znajdziemy prace rzeźbiarzy ludowych - szopkę Leszka Cieślika z Żywca, postacie aniołów Józefa Szypuły z Czechowic-Dziedzic, gwiazdę Stanisława Kwaśnego z Mesznej oraz kozę kolędniczą Czesława Kubika z Czechowic-Dziedzic. W radosną atmosferę świętowania wprowadzą nas również choinki przybrane tradycyjnymi ozdobami z papieru, słomy, opłatka oraz malowanych wiórów drewnianych, a także archiwalne fotografie i pocztówki bożonarodzeniowe. Wystawę krążącą po Śląsku i Zagłębiu, będzie można zwiedzać na wybranych przystankach lub – dzięki współpracy z KZK GOP – odbyć niecodzienną przejażdżkę w towarzystwie muzealnych eksponatów. Rozkład jazdy znajdziemy na stronie www.muzeumslaskie.pl. Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 27.12.13, 16:38 Poprzednie edycje „Świątecznej jazdy…” od pierwszej chwili zostały ciepło przyjęte przez mieszkańców naszego regionu, którzy chętnie w rodzinnym towarzystwie podróżowali muzealnym tramwajem. Podczas ostatniej akcji wystawę zwiedziło około 4 500 osób. Mamy nadzieję, że tym razem przewieziemy jeszcze więcej pasażerów. Kolejna edycja ekspozycji prezentowanej w świątecznym tramwaju ma przekonać mieszkańców regionu do bezpośredniego, otwartego obcowania ze sztuką i kulturą mającą korzenie w naszym codziennym życiu, tradycyjnych obrzędach i zwyczajach ludowych. Wystawa skierowana jest nie tylko do zainteresowanych historią i obyczajowością Bożego Narodzenia, lecz do wszystkich, którzy w ferworze przedświątecznego szaleństwa będą mogli zatrzymać się na chwilę, wyciszyć i poczuć atmosferę tych niezwykłych świąt. www.muzeumslaskie.pl/index.php?id=428 Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 08.11.14, 16:40 W Bytomiu zupełnie inny świat Stary tramwaj kursuje tam od lat Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 03.02.15, 00:09 Tak mi się zdaje Że w tym roku znowu Spotkały się dwa tramawaje Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 30.09.15, 19:47 ? Tak proszę pana kiedy byłem młodszy powiedzieć mogę nie chwaląc się, kobiet do mnie przychodziło bez liku, tak że nieraz musiałem je odprawiać z kwitkiem te co się spóźniły. Człowiek rady sobie z nimi nie mógł dać. Słowo daję brunetki, blondynki. Modniarki i wielkie damy, ładnie i brzydkie... - Toś pan nie był wybredny.... - Nie wolno mi było być wybrednym - Jak to? - No...ja byłem.,..konduktorem tramwajowym Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 09.10.15, 10:17 KOMUNIKACYJNI KIESZONKOWCY - Radio Katowice - 09.10.2015 Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 09.02.23, 23:33 W pojazdach szynowych kolejowych używa się najczęściej czuwaków aktywnych, czyli takich, w których maszynista musi odpowiednio zareagować (np. wciśnięciem przycisku) na podany mu przez urządzenie sygnał (świetlny, dźwiękowy). Odpowiedz Link
madohora Re: Stary tramwaj 09.02.23, 23:36 W tramwajach używa się z reguły czuwaków pasywnych. Wśród tramwajów jeżdżących w Polsce, zadania czuwaka realizowane są najczęściej poprzez trzeci (skrajny po lewej stronie) pedał w kabinie motorniczego w wagonach rodziny 13N i 105N. Jest to czuwak bierny, dlatego w czasie jazdy powinien być na stałe wciśnięty. Jego puszczenie powoduje włączenie hamulców elektrodynamicznego oraz szynowego (oraz dodatkowo dzwonka alarmowego w kabinie prowadzącego pojazd), co umożliwia szybkie zatrzymanie składu. Chroni to podróżnych oraz prowadzącego przed zagrożeniami wynikającymi z sytuacji na torach (wtargnięcie pieszego, najechanie innego pojazdu) i umożliwia natychmiastową reakcję motorniczego. Zapewnia również bezpieczeństwo w przypadku zasłabnięcia, zaśnięcia lub choroby motorniczego – ustanie siły wciskającej czuwak powoduje jego zadziałanie. Odpowiedz Link