Dodaj do ulubionych

Kuchenne rewolucje

• madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 00:10
      Najlepsze ości do przygotowania wywaru rybnego to ości z łagodnych, chudych, białych ryb, takich jak halibut, dorsz lub flądra. Zasadniczo należy unikać łososia, pstrąga, makreli i innych tłustych, tłustych ryb, ponieważ ich mocny smak prawdopodobnie obezwładni gotowe danie. (Na przykład, jeśli nie robisz specjalnie bulionu z łososia, wtedy kości łososia pozwolą uzyskać wywar o niewiarygodnie głębokim i bogatym łososiowym smaku.)
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 00:11
      Wywar rybny można zamrozić, umieszczając go w torebkach do zamrażania lub w hermetycznym pojemniku. Preferujemy torby do zamrażania, ponieważ zajmują mniej miejsca. Zasoby rybne można przechowywać zamrożone przez okres do dwóch miesięcy.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 00:12
      Jeśli chodzi o ziemniaki, czerwone ziemniaki dodają koloru zupie, która w innym przypadku byłaby w większości monochromatyczna. Ale możesz użyć dowolnego woskowego ziemniaka, takiego jak białe ziemniaki, Yukon Golds , a nawet ziemniaki palcowe . Trzymaj się jednak z daleka od odmian skrobiowych, takich jak ziemniaki z Idaho (inaczej rdzawe). Mają tendencję do rozpadania się podczas gotowania na wolnym ogniu, więc nie będą tak dobrze działać.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:07
      Uchwyć smak lata w koktajlu mojito ze świeżymi jagodami. Łatwe do przygotowania od podstaw, to spektakularna odmiana oryginalnego mojito z jagodami, które dodają swojej słodkiej soczystości orzeźwiającej kombinacji limonki, mięty i rumu. Nadają także temu prostemu napojowi rumowemu piękny fioletowo-niebieski kolor, który czyni go jeszcze bardziej zniewalającym.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:07
      Jagody: Wybieraj świeże, dojrzałe jagody , które nie są miękkie ani uszkodzone. Jeśli nie ma sezonu na jagody, bardzo dobrze sprawdzają się mrożone jagody. Pozwól im się częściowo rozmrozić, aby łatwo było je rozmieszać, i użyj około 1/4 szklanki na drinka.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:09
      Sok z limonki: Świeżo wyciśnięty sok z limonki będzie najsmaczniejszym mojito, więc do tego przepisu użyj produktu butelkowanego.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:10
      Lekki rum lub inny alkohol: Lekki rum jest tradycyjnym dodatkiem do mojito, ponieważ jego stosunkowo łagodny smak sprawia, że ​​limonka i mięta zajmują centralne miejsce. Uzupełnij te świeże smaki rumem ze średniej lub wyższej półki, który będziesz pić samodzielnie. Jeśli chcesz spróbować innych rumów, dojrzały rum doda przyjemnej głębi, a rum z mango będzie fantastycznym wyborem do mojito jagodowego – te dwa smaki naprawdę się uzupełniają. Jeśli rum nie jest Twoim ulubionym trunkiem , wódka jest dobrym substytutem.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:13
      Ugniatanie ziół , takich jak mięta, uwalnia ich olejki eteryczne, a rozgniatanie jagód pomaga wydobyć z nich sok. Borówki mogą plamić porowate materiały, dlatego rozważ wybranie metalowego lub plastikowego ubijaka zamiast drewna. Jeśli nie masz ugniatacza, dobrą alternatywą będzie duża łyżka.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:14
      „Muszę przyznać, że zazwyczaj nie jestem fanką koktajli „smakowych”. Jednak w tym przepisie proporcje mojito zmieniają się ze względu na słodycz jagód i na szczęście tak się dzieje. To mojito jagodowe jest zbilansowane i idealnie nadaje się na koktajl, którym można delektować się na co dzień ganek."
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:17
      Aby przygotować dzbanek mojito z jagodami, zwiększ składniki proporcjonalnie do liczby pożądanych porcji. Zmieszane składniki wymieszaj w dużej szklance, następnie przelej do dzbanka, dodaj rum i trzymaj w chłodnym miejscu. Tuż przed podaniem dodaj schłodzoną sodę klubową i przelej do szklanek wypełnionych lodem.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:18
      Bezalkoholowe mojito jagodowe: Zamień ten napój w koktajl, pomijając rum i dodając więcej sody klubowej. Możesz także przejść na swój ulubiony lekki napój gazowany (idealne jest piwo imbirowe) lub zastąpić rum i sok z limonki limonką .
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:19
      Mojito mają umiarkowaną ilość alkoholu, ponieważ mikstury bezalkoholowe przeważają nad rumem. Mojito jagodowe sporządzone z rumu 80-procentowego zawiera do około 11 procent alkoholu objętościowo (ABV, 22-procentowy). To tak, jakby wypić kieliszek wina.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:21
      Choć „New York Times” ogłosił to oficjalnie, napój był już szeroko rozpowszechniany na Tiktoku, a hashtag #dirtyshirley miał miliony wyświetleń. Ten tętniący życiem napój to alkoholowa wersja Shirley Temple , ulubionego napoju z dzieciństwa, zawierającego napój cytrynowo-limonkowy lub piwo imbirowe, grenadynę i wiśnie maraschino. Dodaj wódkę i masz Dirty Shirley.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:22
      Nazwana na cześć aktorki z dzieciństwa, Shirley Temple jest prawdopodobnie najsłynniejszą makietą na rynku. Jednak pomimo swojej nazwy, słodki, musujący napój miał niewiele wspólnego ze słynną rudą, poza kolorem (kiedyś określiła je jako „ sacharynne” i „brzydkie” ).
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:23
      Chociaż do Dirty Shirley potrzeba tylko kilku składników i kroków, jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby przygotować najlepszą wersję. Do tego dobra wódka , ale skoro to słodki koktajl, nie ma co rozbijać się o topowe produkty. Najlepsza jest butelka ze średniej półki, taka jak Stoli i Tito.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:31
      Przygotowując koktajl, dostosuj ilość grenadyny do smaku. Grenadyna doda więcej słodyczy i owocowości oraz, w zależności od marki, odrobinę cierpkości. Na koniec przed wypiciem delikatnie zamieszaj napój, aby składniki się połączyły.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:33
      Zamień napój gazowany cytrynowo-limonkowy na piwo imbirowe lub tonik, aby uzyskać nieco inny smak.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:34
      Aby uzyskać nieco słodszy koktajl, dodaj odrobinę lub dwie płynnej wiśni maraschino wraz z grenadyną.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:36
      Dzięki dużej ilości sody cytrynowo-limonkowej, grenadyny i soku z limonki Dirty Shirley wydaje się być jaśniejsza. Jeśli zmieszasz jeden z 6 uncji sody, 1 uncji grenadyny i 1/2 uncji syropu maraschino, moc koktajlu wyniesie 8% ABV, podobnie jak mocne piwo lub lekkie wino.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:38
      Jest to ulubiony napój barowy od lat 80. XX wieku, kiedy to wódka i Kahlúa (często wybrany tutaj likier kawowy ) pojawiały się wielokrotnie (i regularnie) w drinkach mieszanych. Gumka umysłu jest zbudowana jako napój warstwowy , choć niektórzy wolą potrząsać alkoholami. Podaje się je z lodem ze słomką, a pozostawione bez mieszania z każdym łykiem można poczuć smak każdej warstwy. Znajdziesz także osoby pijące, które traktują to jak zastrzyk i wypijają całość tak szybko, jak to możliwe, prawdopodobnie wzmacniając jej działanie
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:41
      LIKIER KAWOWY

2 uncje likieru kawowego
      2 uncje wódki
      2 uncje sody klubowej lub sody cytrynowo-limonkowej

Zbierz składniki. Napełnij staromodną szklankę lodem. Wlać likier kawowy na lód.
      Powoli wlewaj wódkę na lód, tak aby natrafiła na kostkę lodu lub na grzbiet łyżki barowej .
      Powoli dodawaj sodę, ponownie rozbijając nalewkę lodem lub łyżką.Podawaj ze słomką i ciesz się smakiem.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:42
      Rodzaj napoju jest otwarty na interpretację. Najbardziej popularna jest soda klubowa, choć można do niej dolać wodę gazowaną lub mineralną. Niektórzy fani gumki do wymazywania umysłu wolą napój gazowany cytrynowo-limonkowy, podczas gdy inni wolą piwo imbirowe . Obydwa sprawią, że napój będzie nieco słodszy.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:43
      Popularne jest korzystanie z gumki umysłu jako strzelanki imprezowej . Wyzwanie polega na tym, aby wypić całość za jednym razem, a szybkie wypicie przez słomkę powoduje ogromny zawrót głowy – podobny do zbyt szybkiego zjedzenia lodów. Najlepiej przeciąć napój na pół, aby wypić tylko 3 uncje zamiast pełnego napoju o pojemności 6 uncji.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:45
      Mind Esmer nie jest najłagodniejszym napojem, jaki można przygotować. Średnio zawartość alkoholu spada do około 16 procent ABV (32 dowody). Chociaż jest to trochę mocniejsze niż przeciętny kieliszek wina, ma reputację pasującą do jego nazwy. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na pyszny smak, który zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję oraz fakt, że niektórzy wypijają ją tak szybko.
    • madohora Re: Kuchenne rewolucje 21.09.23, 11:46
      Sałatka prasowana to danie, które wspomaga elastyczność układu krążenia i można je przyrządzać o każdej porze roku. Solenie i prasowanie powodują „gotowanie” warzyw w tym sensie, że czynią je bardziej strawnymi, ale zachowują aktywne, żywe enzymy. Spróbuj dodać bardzo cienko pokrojone zielone jabłko, aby uzyskać kolejny wybuch smaku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka