madohora
18.01.11, 22:31
Miałam szaloną ochotę pojechać na wycieczkę do Krakowa i to akurat teraz, kiedy prezentowane są szopki krakowskie. No i udało się - pojechałam i zobaczyłam nie tylko Szopki ale także Muzeum w podziemiach rynku, Muzeum Narodowe oraz pospacerowałam sobie po Krakowie. Niestety na Wawel brakło nam czasu. Ale i tak jestem bardzo zadowolona.
Gdyby ktoś z was był zainteresowany indywidualną wizytą w Muzeum w podziemiach to podaję Wam kilka informacji technicznych.
1. Niestety, gdy podejdzie się tam indywidualnie to czeka się w dość długiej kolejce (piętnaście minut przed pełną godziną wpuszczani są turyści indywidualni grupy ok 20 osób). Najlepiej jest zarezerwować sobie wcześniej wejście.
2. Nie będzie zdjęć z podziemi i Muzeum - bo co prawda wolno już fotografować te obiekty ale - bez użycia lampy błyskowej - a ja "blondynka" nie umiałam jej wyłączyć - posługuję się idioten kamerą

3. Jako przewodnik muszę to powiedzieć - Kraków ma swoich przewodników i jest to tam dość rygorystycznie przestrzegane. Na spacery (grupowe) po Krakowie oraz wejścia do obiektów trzeba być umówionym z ich przewodnikiem. Wiadomo indywidualnie, to jest już nasza i tylko nasza sprawa.
No a teraz już po kolei trochę informacji o Krakowie.