madohora Re: Epigramaty 11.06.13, 18:07 EGOIZM - tryumfator w wyścigu o grosze Frazesowiczów naszych jeśli wypaproszę To widzę że krajowej basując potrzebie Na względzie przede wszystkim mają samych siebie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.11.17, 18:47 Uszka – no proszę cię, nie rób krzyku Małe pierożki do barszczyku Ja tylko chcę przypomnieć tobie Że na Wigilię je też zrobię Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.11.17, 18:48 Pierogi – nie nadają się na śniadanie Ich domeną jest „drugie danie” Lecz to to już jest rozpusta Mieć po prosu 'niebo w ustach” Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.11.17, 18:48 Krokiety – to takie danie nie za drogie Może być ciężkie „na wątrobę” Weź pigułkę, może coś zmieni Bo taka uczta to tylko w jesieni Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 11:48 Na fizyce w jedną chwilę Poznałam perpetuum - mobile Teraz całe lata siedzę I się nad tym ciągle biedzę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 11:49 Ktoś historię mi wywraca Lecz to pewnie jego praca Jak już raz poznałam co się stało Dwója! Ty wciąż wiesz za mało! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 11:51 Panna Krysia gada bzdury Tu poznaję kraje, góry Wiem co to tsunami, wulkany Etna mruczy znów, o rany! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 11:52 O zwierzątkach chcę się uczyć I po lasach gdzieś się włóczyć Ile czasu mi zostało Bo tej wiedzy wciąż mi mało! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 11:53 Maluję jakieś kreski Ale znowu mi nie wyszło Pani mnie tu ciągle gani Ja talentu ani...ani... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 21:00 Góry - potężne i budzące grozę Ja się pod nimi może położę A gdy poczuj pomruk żołnierzy* Wstanę - możesz mi nie wierzyć *Legenda mówi, że pod górą Czantorią w Ustroniu śpią rycerze i czekają na wezwanie do walki Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 21:03 Morze - to na plaży rewia mody Opalanie dla urody W mieście tłok na każdym kroku Tfu! Nie pojadę. Bez uroku! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 21:07 Jeziora - to też moda Nad jeziora Tam komary tną jak bąki Ale ważne, że zaliczyłeś łąki Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 21:14 Miasto - duże bloki, wielki szum Wszędzie na ulicach tłum Nawet nie wiesz, gdzie tu zjeść Ja tam wolę moją wieś! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 21:16 Kolonie - w jednym miejscu dużo wrzasku I nad morzem i na piasku Żywioł to jest proszę pana Nie, to młodzież nie wychowana Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 21:17 Półkolonie - to siedzenie ciągłe w mieście Bo rodziców nie stać jeszcze By się dzieci pozbyć chociaż na chwilę Mieć pieniądze - to przywilej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 21:41 Obóz harcerski - najpierw apel i bieganie Potem w namiotach mieszkanie A do tego jeszcze podchody Bawił się tak człowiek, gdy był młody Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 21:43 Wczasy - najpierw dokuczasz wszystkim Bo właśnie pakujesz walizki Potem leżysz na plaży I czekasz aż coś się wydarzy.... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 21:57 Powiedzmy takie wczasy w siodle Dzisiaj są szalenie modne Każdy się każdemu chwali Że gdzieś konia dosiadali Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 23:11 Autobus - taka puszka, pełna ludzi Ale ich się chyba tam nie nudzi Jeździsz nim co rano przez miasto Kiedy robi się już jasno Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 23:13 Autokar - tym już jedziesz trochę dalej Jednak świat się nie zawali I do tego prosta trasa Skończyły się przystanki w lasach Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 16:54 Styl pisanie wiele znaczy Tak, tak - nie inaczej Bo gdy już pisarzem będziesz Wstyd, gdy książka będzie z błędem Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 16:57 A gdy byki masz w dyktandzie I ktoś ją na biurku kładzie Nie marz już o pisaniu Lecz się popraw, mały draniu Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:00 Teraz zdradzę ci coś i to jest bzdura Gdy zaczną się wakacje to może i lektura Ja tak pokonałam "Lalkę" A potem wakacje były jak bajka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:10 A to pan jest od polskiego Chyba nie ma w tym nic złego Uczy nas całymi dniami A wieczorem siedzi nad książkam Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:12 Pani czyta nam książeczki No i jeszcze mówi wiersze My lubimy naszą panią Choć czasami też nas zgani Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:13 To sztuka pięknego pisania Nam już nie za bardzo znana Lecz nasi dziadkowie, gdy pilni byli To się kaligrafii uczyli Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:17 To królowa jest nauki Nie uznają tego "tłuki" Bo im się nie chce uczyć Wolą złorzeczyć i mruczeć Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:20 On się zna na równaniach Nie mam tak równego pana Wie co procenty i całki Ale...nie potrafi zapalić zapałki Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:22 Odejmuje i dodaje Czasem reszta mu zostaje Nie wiem co z nią robi Może zamienia na drobne Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:23 Jakieś koła i kwadraty Ktoś maluje mi to latem A mnie się to źle kojarzy Taki już to był ciąg zdarzeń Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:24 Na logice nic do niczego nie pasuje Więcej tutaj intuicją wyczujesz A właśnie chodzi o to by myśleć logicznie Ależ to zagmatwałam. Ślicznie. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:27 Po co komu takie dane Ile poduszek jest na tapczanie Ile wody dzisiaj w Rawie No to tak...prawie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:31 Badasz mierzysz, stawiasz wzory Tak robiłeś do tej pory Ale jeden błąd i cały Misterny plan się wali... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:32 A nauczysz się historii Tak spokojnie - bez histerii Ja przepytam cię wieczorem Sprawa stoi. Od tej pory? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:35 A na chemii proszę pana Sprawa była nie przemyślana Widział jak bodajże w Egipcie, w szkole Nauczyciel wysadził stodołę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:36 Ja dawno na fizyce nie byłam A w Zawadzie tak się bawiłam Przypomniały mi się szkolne lata Świetnie było. A nie jestem smarkata Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:38 Tam probówek jest bez liku Odczynniki są w kąciku Lecz ja się tam chodzić boję Ja inne przedmioty wolę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 17:39 Tu probówek jest bez liku Laborant mówi fiku - miku Lecz gdy się tylko pomyli Pracownia wyleci w powietrze, w jednej chwili Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 18:10 To taki śliczny - papierek magiczny Raz się barwi na niebiesko a raz na różowo Chcesz się o tym przekonać Lecz rób to z głową Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 18:12 A każdy potrafi Coś powiedzieć na geografii A że to czasami sensu nie ma No cóż kolejna ściema Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 19:06 Na biologii świat poznajesz Innym niż ci się wydaje O zwierzątkach, o Darwinie A potem ci wszystko minie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 19:09 A przyroda Jej uroda W parku, w lesie Tak wieść niesie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 19:44 Po co te o komputer krzyki Ja się uczę informatyki Dla was przedmiot to nieznany A my w szkole taki mamy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 19:48 Czy rosyjski jeszcze jest w szkole Ja tam francuski, niemiecki wolę I chociaż dobrze władam tym pierwszym Dzisiaj inny jest przydatniejszy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 19:50 A niemiecki proszę pana Sprawa ta już obgadana Przyda nam się do rozmowy Gdy będziesz już na to gotowy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.07.18, 00:08 Zły malarz rzekł przyjaciele Dziś komorę mą pobielę A jutro ją wymaluję Ktoś wiedząc że on popsuje Rzecze bez żadnej ogrody Ja ci chcę rady udzielić Najlepiej pomaluj wprzdy A potem każ ją pobielić Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.07.18, 17:37 Po co spośród gości tłumu U Marka jedzą uczeni Bo jemu nie staje rozumu A im pieczeni Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.07.18, 17:45 Wieczór nadchodzi, słońce świat porzuca Oszczędny Tomasz srodze się zasmuca Cóż go w tak ciężkiej pogrąża tęsknicy Nie słońca żal mu lecz świecy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.07.18, 18:03 Kiedy diabeł wziął kiedyś Joba na swoją próbę Wydarł mu dzieci, zdrowie i całą chudobę Lecz by go sroższej nędzy i próbie wystawił Czyliż wiecie co zrobił. Żonę mu zostawił. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.07.18, 18:05 Głupich pełno jest na ziemi Być ich widzieć nie przypadło Skryj się między ściany swemi I w domu stłucz zwierciadło Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.11.19, 16:10 Kos nie śpiewa, tylko gwiżdże Czasem skacze sobie przy mnie Wiem bo on ma kolorowy dziób Oj. On chyba trochę schudł Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:01 Hipopotam - duże zwierzę siedzi w wodzie I tak robi prawie co dzień A ja też bym chciała do wody Zwłaszcza latem - dla ochłody Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:04 Słoń - no proszę, on podobno szczęście przynosi A ja nie wiem dlaczego W moim przypadku - nic z tego Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:29 Żyrafa - chciałam jej zrobić na drutach szalik Lecz prawdę mówiąc szyi nie dostaję Bo żyrafa po to żyje By ciągle wyciągać szyję Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:31 Flamingi - przypatrz się dobrze mój drogi Na ich czerwone nogi Ja ci zdradzę a ty nie mów przed nikim Że one w jedzonku mają te barwniki Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:35 Osioł - proszę cię, nie mów tego mojej matce Że dziś siedziałam w oślej ławce A tak naprawdę w to nie wierzę Bo osioł to inteligentne zwierzę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:38 Kuc - to jest rumak w wersji mini Lecz nikt go za wygląd nie wini Bo odważne ma serduszko Tak, tak moja duszko Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:41 Kozy - gdyby kózka nie skakała To by nóżki nie złamała Ona leży gdzieś i płacze Wyzdrowiała, znowu skacze! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:44 Lew - mówią o lwach - król zwierząt Ale ja w to nie chcę wierzyć Bo u lwow jest taki zwyczaj Że tam wszystkim rządzi lwica Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:46 Ryś - tu nie można mówić prościej U nas żyje na wolności Z rysiem to jest taka sprawa Że spotkasz go w Bieszczadach Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:50 Zebry - nie można tego powiedzieć prościej Mają wielkie poczucie wolności I nie wierz każdej bzdurze Nie poddają się żadnej tresurze Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:59 Krokodyle - w rzece spędzisz jedną chwilę Gdy tam będą krokodyle A do tego jeszcze powiem Gdy tam wejdziesz już po tobie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 22:04 Pantera - ostatnio wieść niesie Że biega po naszym lesie I po nocach głośno wyje Lecz w naszych warunkach - nie przeżyje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 22:06 Paw - gdy go spotkasz to przed tobą Rozkłada swój piękny ogon Mówisz piórko mieć to uciecha A czy wiesz, że ono przynosi pecha Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 20:00 DANIEL – a czy wiesz mój drogi panie Jak wygląda taki daniel Gdy pojawia się na scenie Często mylisz go z młodym jeleniem* *Jeleń ma zupełnie inne poroże Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 20:37 ELAND- ja ci tyle tylko powiem U nas spotkasz ją w z o o w Chorzowie Ma na grzbiecie czarny pasek Żyje, gdzie w Afryce lasek Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 20:43 GALAGO – a tak mówiąc między nami Patrzy na mnie tymi swoimi wielkimi oczami Dobry patent ma na hałas Zamyka uszy zaraz Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 21:27 GÓRALEK – on nie tyjje i nie wyje Lecz w koloniach sobie żyje I chociaż myślisz, że jest inaczej On bardzo zwinnie po skałach skacze. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 21:38 JELEŃ – przecież o tym wiesz mój drogi Że jego bogactwem są wielkie rogi Tylko nie wiem – i nie ma na to żadnej rady Dlaczego on stał się symbolem zdrady Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 21:42 MILU – popatrz jak to jest mój drogi Chociaż tez ma wielkie rogi Nikt nie mówi – Ach ty milu Gdy on spędzi z żoną chwilę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 21:56 MARAL – widzisz przecież to mój drogo Że maral ma mniejsze rogi Ja to sobie bardzo cenię Nikt nie nazwie go jeleniem! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 22:14 JELONEK – och jelonku, droga chyba nie tędy Gryziesz i niszczysz stare dęby Lecz kary za to nie poniesiesz nijakiej Bo jesteś pod ochroną. Problem to taki. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 22:21 JEŻOZWIERZ – a może ty mi dziś powiesz Co to jest za dziwny zwierz Co też kolce ma jak jeż Widzę, że też tego nie wiesz Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 22:24 KOB – ależ zaraz będzie draka To jest antylopa taka A ja tutaj ci podpowiem Spotkasz zwierzę to w Chorzowie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 23:18 PANDA MAŁA – czy to sprawa doskonała Że w z o o żyje panda mała? Ja nie mogłam w to uwierzyć Wszak to bardzo rzadkie zwierzę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 23:26 SERWAL – na ten temat to już wszystko Chciałbyś mieć w domu takie kocisko Chociaż to istota słodka Ja tam wolę domowego kotka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 23:58 SIKA– też podobna do jelenia lecz na zimę kolor zmienia My na taką hodowlę nie jesteśmy gotowi A w Rosji nie mal zwierzę domowe Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 24.11.19, 00:00 ŚWINIE – myślę o tym cały czas Ileż mamy wśród świń ras Myślenie o tym mnie nie ominie Gdy powiem o kimś, że to są świnie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 24.11.19, 00:21 ZEBRA[ – a czy takie zebry Tez czasem chodzą na żebry Ciekawe o co też proszę I co do domu przynoszą Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 09.09.20, 23:12 Kawa - mała czarna w filiżance Pijesz ją nawet gdy tańczysz Tak już zbudowany jest świat Że pijemy ją od lat Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 09.09.20, 23:16 Jak - jakoś trudno w to uwierzyć Że to pociągowe zwierzę Obładujesz go sakami I podąży razem z nami Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.11.20, 20:53 Chcesz wiedzieć kto ci jest pisany Rzuć za siebie skórką z jabłek obranych O kurczątko. Pomyliłam ręce Jan dostał w oko. Nie zrobię tak więcej. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.11.20, 20:54 Jak samej jest ci smutno, źle Postaw w misce świeczki dwie Gdy do siebie się zbliżą Zamążpójście wywróżą Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.11.20, 20:55 Włóż dwie świeczki do kałuży No nie zwlekaj już z tym dłużej Twój wybranek gdzieś tam czeka A kałuża to nie rzeka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.11.20, 20:57 Weź obrączkę na nitce włóż do wody Wystuka za ile lat pojawi się pan młody Bądź cierpliwa, to nie koniec świata Może za rok lub za dwa lata... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.11.20, 20:59 Chcesz wiedzieć kiedy przyjdzie pan młody Weź obrączkę, włóż do wody Ona ci wystuka za ile to będzie lat 1,2,3...50...100 To nie pan młody, tylko stary dziad! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.11.20, 21:00 Wróżyłam tak sobie będąc dzieckiem Wkładałam pod poduszkę karteczki Lecz problem z tym miałam Bo w kilku Andrzejach się kochałam Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.11.20, 21:01 Oj ta wróżba cię mami Pod poduszkę włóż karteczki z imionami A gdy nadejdzie ranek Poznasz, który twój kochanek Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 13:31 KOŹLARZ - czy ten grzyb jest na pewno zdrowy Bo cały jakiś taki...pomarańczowy Lecz gdy go znajdziesz w krzakach Masz jedzenie do końca lata Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 13:40 RYDZ - nie wiem czym sobie na to zasłużył Że przy piosence czas się nie dłużył Czy to jakieś jest przeklęcie Że ci rudzi mają wzięcie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 13:57 MAŚLAK - zawsze jest zbierany I wysoko oceniany A teraz czytam z żalem Że ty się nim nie najesz Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 14:40 KANIA - masz na nią apetyt, niestety Ona smakuje jak kotlety Na targu jest dość droga A chyba nie tędy droga Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 14:53 OPIEŃKI - u nas niezbyt są lubiane I dlatego rzadko zbierane Ale nieraz już słyszałam, że są takie strony Gdzie te grzyby są cenione Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 15:00 TRUFLA - nie wiem czy wiecie Że to najdroższy grzyb na świecie Trudno dostępne dla grzybiarzy Ale i tak człowiek sobie poradzi Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 15:22 KOLCZAK - grzyb co smakuje jak owsiane płatki Możesz je zbierać jesienią i latem Do tego jeszcze ma kolce pod blaszkami Ale o tym możecie się przekonać sami Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 15:33 KURKA - kurki rosły u mojej rodzinki w lasku Lecz przyznam, że dużo w nich jest piasku Lecz mnie gdy byłam jeszcze mała Kurka najlepiej się zbierała Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 16:03 PIECZARKA - wie to nawet stary Żyd Że to najbardziej popularny grzyb A pomysłów w kuchni wiele I na co dzień i na niedzielę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 16:14 PŁACHETKA - grzyb jadalny, chociaż mniej znany Że ma jakieś walory musicie się przekonać sami Lecz uważać trzeba gdy chodzisz w lesie Bo jest taki sam trujący. Tak wieść niesie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 16:52 BOCZNIAK - grzybek u nas też jadalny Wiedzą o tym wszystkie panny Dla mężczyzny to podnieta Usmaż boczniaka tak jak kotleta Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 17:50 MUCHOMOR taką ładną ma sukienkę Prezentuję się nam z wdziękiem Niejeden może się skusi I zerwać go musi Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 30.07.22, 18:37 GRAD – dzisiaj z nieba spadł grad I odmienił cały świat Tak mu jakoś to wyszło Że zniszczył nam wszystko Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 30.07.22, 18:42 DESZCZ – czy jest na to jakaś rada Woda z nieba na głowę nam pada Trzeba zabrać parasole Nosić je nawet w szkole Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 30.07.22, 18:51 MŻAWKA – drobny deszczyk proszę pana kapie dzisiaj już od rana Lecz nie daje nam ochłody W takim deszczu (za) mało wody Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 30.07.22, 21:13 CHMURY – zawsze leżę i patrzę na obłoki Różne rzeczy wyobrażam sobie potem Czasem baranka, czasem ognisko I na ten temat to będzie wszystko Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.08.22, 19:55 TEATR – przez covid proszę pana Teatr jest oblegany już od rana Pani w kasie mówi – niestety Wyprzedane już są bilety! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.08.22, 19:57 KONCERT – Tak myślę już od pewnego czasu Za dużo łomotania, za dużo hałasu Czy ta młodzież do końca już zgłupiała Czy może ja się aż tak postarzalam?! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.08.22, 19:59 SŁOŃCE – nie wiem czy to cię może wzruszy Słóńce to także lekarz duszy Daje nam energię gdy czujemy presję Pomaga leczyć nawet depresji Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.08.22, 20:01 MGŁA – przyznać do tego się wstydzę Że ja dzisiaj nic nie widzę Ale tak już to bywa stary Że widzę jakieś opary Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 25.09.22, 21:37 Czapla - z bajki Brzechwy wyskoczyła I o z oo zahaczyła Tutaj spokojnie sobie zamieszkam O! Widzisz jaka jest tutaj wywieszka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.12.22, 20:56 SIANO – na Wigilię pod obrusem garska siana też być musi By urodzaj był przez lata Ale nie wiem co ty na to Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.12.22, 20:58 MONETA – drobny pieniądz proszę pana Ktoś go pragnie gdzieś od rana Gdy ci braknie choć grosika Towar z koszyka znika Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.12.22, 20:59 MONETA – pod obrusem dziś go kładziesz Bo tak stary obyczaj każe Lecz czy wierzyć w stare dzieje Gdy inflacja nam szaleje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.12.22, 21:02 ŁUSKA Z RYBY – gdy nadejdzie niedziela Łuska z ryby do portfela By pieniądze się mnożyły I zawsze przy nas były Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.12.22, 21:39 STROIK – nie tylko na Święta o ozdobach pamiętasz Lecz ten jeszcze pach nie lasem No....może tylko czasem Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.12.22, 21:57 CHOINKA – Raz do roku drzewko stoi Każdy ją inaczej stroi Tutaj także przyszła moda A mnie tych starych zwyczaji szkoda Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 19.12.22, 21:30 MIKOŁAJE – tu nie powiem nic więcej Takie Mikołajki na choince To nie jest żadna ściema Takich bombek już nie ma.... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 19.12.22, 21:33 LAMETA – po co takie ozdoby mamy Pocięte sreberka na choinkę damy Lubią je dorośli i dzieci Bo w słońcu pięknie nam świeci Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 19.12.22, 21:40 Gwiazda - Ktoś ją wymyślił by dać na choinkę Widzę że robisz teraz dziwną minkę Bo różne rzeczy się na szczycie kładzie Tak to już bywa po prawdzie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.05.24, 22:36 Gdynia - co się teraz dzieje w Gdyni Tam masowy pomór świni Ja wyjazdy tam odradzam Teraz po Szczecinie chadzam Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 11:26 Drohiczyn - to powiedzieć muszę jasno Niby takie małe miasto Lecz co dwa kroki człowiek minie Jakieś kościoły czy świątynie. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 11:33 Kruszyniany - w Kruszynianach meczet mamy Osobliwy bo drewniany A mnie się też marzy Zobaczyć jak żyli Tatarzy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 11:42 Gołąb - chcesz dziwny rower zobaczyć To zabieraj się do pracy I jedź szybko do Gołębia Tam jest muzeum czynne każdego dnia Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 11:48 Łagów - w Łagowie, tak mi się zdaje Odbywają się filmowe festiwale Przyjdzie czas, że dam radę I kiedyś tam pojadę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 12:02 Justynów, Gałkówek - jak prastara wieść niesie Stoi pomnik ukryty gdzieś w lesie Nie możesz obok przejść spokojnie On wspomina I wojnę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 12:09 Jednego pana z Koluszek Bardzo bolał brzuszek Ciągle go kręciło Coś mu zaszkodziło Najadł się twardych gruszek Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 12:11 Koluszki - to trzeba powiedzieć jasno Chociaż małe jest to miasto Ważny węzeł (przesiadkowy) kolejowy I mam informacje z głowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 12:17 Łódź - powiem teraz to dość jasno Łódź to było piękne miasto A teraz coś złego się dzieje Bo to miasto niszczeje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 12:46 Chęciny - no cóż poznajmy nasz kraj Tam jest Jaskinia Raj Podobno Łokietka "schowek" I już legendy są gotowe Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 12:53 Kielce - słynny dworzec w Kielcach mamy Zgodny jest z powiedzeniami Bo tam tak naprawdę (pi...) wieje Czy w tygodniu, czy w niedzielę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 13:48 Krynica - a w Krynicy proszę pana Ruch trwa wielki już od rana Ale nie wiem czy to jeszcze pora Na malarza - Nikifora Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 13:59 Lipnica Murowana - a ten temat dobrze znamy Tutaj konkurs jest z palmami Wciąż rekordy jedna bije Niech twórca sto lat żyje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 14:08 Czarny Dunajec - chyba przyznacie mi rację To nie jest miejsce na wakacje Lecz na kilka godzin bym się wybrała I co nieco pozwiedzała Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 14:15 Orawka, Zubrzyca - kościół w Oprawce, skansen w Zubrzyca Może jeszcze coś wyliczę I podnóże Babiej Góry Może wejdzie na nią któryś. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 14:20 Nowy Targ - w Nowym Targu proszę pana Ruch trwa dzisiaj już od rana Bo tu kiermasz jest na rynku Miże coś kupimy synku Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 14:27 Pewna pani z Nowego Wiśnicza Źle uróżowiła lica Czy lustra nie miała Czy się nie postarała Ale tak chodzi po ulicach Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 14:29 Nowy Wiśnicz - raz mi się pojechać udało Teraz krzyczę, że to mało Dnia tak szybko ubyło Że na zwiedzanie nie wystarczyło. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 14:36 Zamek Tęczyn - pogoda nas nie rozpieszczała Biała dama nam się nie ukazała Bo przecież przy takiej burzy Nawet duch nie będzie się trudził Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 14:41 Zamek Lipowiec - muszę zapytać proszę pana Czy już cenny do zwiedzania Można zwiedzić go z grzbietu konia Muszę pojechać by się przekonać Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 14:55 Krzeszowice - nie zaczepiaj mnie teraz Bo na bal do Księżnej Zofii się wybieram Nic o tym mieście nie wiedziałam A teraz co chwilę bym tam siedziała Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 15:06 Bochnia - raz do Bochni pojechałam Co ja się tam naoglądałam Ale było mi ciągle mało Jeszcze więcej by się chciało Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 15:14 Ja dwa słowa tylko powiem Jest zamek w Ojcowie Ponownie wybrać się tam chciałam Lecz przez rowerzystów znajoma mi odradzała Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 16:29 Opole - do Opola się wybieram Ale chyba jeszcze nie teraz Powiem to dość jasno Trochę dziwne jest to miasto Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 16:41 Wrocław - powiem to jasno Dziś (nie) Kultury miasto Ma swoje małe krasnale Nic tu po mnie. Jadę dalej. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 17:40 Zebrzydowice - nie wiem co ty z tego pamiętasz Bo ja tylko kościół i cmentarz Może jeszcze dworzec kolejowy I wycieczkę mamy z głowy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 19:10 Pielgrzymowice - to tutaj Karol Miarka przyszedł na świat Tak jak każdy z nas miał pewno wiele wad Lecz rzućmy na jego życiorys okiem Bo wszyscy wiemy co było potem Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 19:25 Pawłowice - tutaj słów powiem nie za wiele Do kościoła pójdę w niedzielę Jest pw Jana Chrzciciela I można tam zobaczyć rzeczy wiele Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 20:00 Studzionka - tutaj co się często zdarza Trzeba dojść aż do cmentarza Tam możesz się dowiedzieć o Marszu Śmierci Krótko powiem trochę więcej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 20:10 Łąka - w Łące jest pociąg drewniany Pięknie wygląda nad ranem Gdy słońce nad wsią wschodzi I nawet gdy się nam ochłodzi Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 20:46 Cisownica - może nie dam temu rady Tu epoki żelaza były ślady Może warto tu pojechać Chyba nie ma na co czekać Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 23:19 Goleszów - na narty do Goleszowa Chyba nie jestem na to gotowa Lecz chętnie się przejdę przez ulicę A po co? Na razie to przemilczę. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 23:33 Żyjemy w takich czasach Że warto odwiedzić Ogrody Kapiasa Zatrzymać się na chwilę I czas spędzić trochę milej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 23:41 W Górkach koleżankę miałam Więc jako dzieciak tam biegałam Nie wiedziałam że czas tak szybko minie A pałac? Pałac wówczas był w ruinie. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 23:51 Sprawa to jest niesłychana Wybrałam się w góry z samego rana Na Orłową nie dotarłam Bo po prostu wysiadłam Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 00:01 Skoczów - trochę bym narozrabiała I do Skoczowa się wybrała Ale mam z tym niezły kram Co ja zwiedzać tam mam? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 10:37 Ustroń - bardzo lubię "piramidy" Nocowałam tam od biedy Kiedy konkurs zaliczałam I nagrody odbierałam Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 10:42 Wisła - widzisz tak to być nie może Wspinasz że mną się na Stożek Do schroniska dziś dojdziemy I tam trochę odpoczniemy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 10:59 Cieszyn - tak to powiem, proszę pani Cieszyn ciągle mnie czymś mami Na Dziedzictwo znów pojadę Nie dam rady. Kurczę blade. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 11:41 W Pszczynie dość długo siedziałam Cały park przeleciałam Na koniec było to co lubię Więc wybrałam się do żubrów Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 11:54 Żory - kiedyś i to się utnie Tutaj znajdziesz krzyże pokutne Do tego najstarszy cmentarz Mam nadzieję, że to zapamiętasz. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 12:01 Pszów - Tak, tak proszę pana Kopalnia Anna - zlikwidowana Ale popatrz przy tym tłumie Kościół dalej stoi dumnie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 12:09 Jastrzębie-Zdrój - tylko w parku zdrojowym byłam Dobrą kawę tam wypiłam Trochę się po parku pokręciłam I do domu wieczorem wróciłam Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 12:20 Wodzisław - w Wodzisławiu, powiem jasno Jest też "stare miasto" I budynek sądu stary Powiem, że dość okazały Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 12:33 Rybnik - teraz zacznę zabawę Przez szpital ma złą sławę Lecz powiem to jasno Piękne jest to miasto. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 12:42 Do Rud pojechałam Ciuchcią się przejechałam I rezerwat zaliczyłam Że tam byłam, odhaczyłam. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 13:20 Racibórz - tutaj też znajdziesz krzyże pokutne Wiem, że to może być dość smutne I jeszcze dziękczynną kolumnę Za to że miasto pokonało "dżumę" Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 15:08 Tam tak spokojnie było Że żałowałam że się skończyło A mój znajomy narzekał Że słyszy jak szumi rzeka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 15:56 Żarki - na ten temat to już wszystko Mój tata jeździł do Żarek Letnisko Ja zbierać grzybów nie znoszę A on przynosił pełne kosze. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 16:14 Pilica - tu co chwilę coś się dzieje Na wycieczkę mam nadzieję Bo bez samochodu kicha Ale o tym może cicho... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 16:37 Z Bobolice do Mirowa Prowadzi dość prosta droga Lecz sekret wam zdradzę Nie wiem czy jeszcze dam radę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 13.05.24, 23:46 Przed covidem do Ogrodzieńca pojechałam Pięć godzin na autobus czekałam Nie chciałam już nic więcej Ile można siedzieć w kawiarence? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.05.24, 14:36 Dawno w Myszkowie nie byłam Nie pamiętam co zwiedziłam Chyba jakiś stary pałac A nie...wracaj zaraz Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.05.24, 14:48 Częstochowa - powiem to jasno To jest pielgrzymek miasto W sierpniu górą Jasna Góra Może pójdzie że mną któraś Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.05.24, 15:18 Z Siewierza miłe wspomnienia miałam Dość często tam zaglądałam I tak było od dziecka Może stanie tam moja ławeczka. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.05.24, 15:34 Sławków - a to trzeba mówić jasno Że to piękne, stare miasto Ja tego jeść nie mogę Ale tam skosztujesz pierogów z ...bobem Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 00:03 W Koszęcinie, proszę pana Ruch już jest z samego rana Konie rżą, kopytem grzebią Zaprzęgami ludzie jeżdżą Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 00:23 Nie wiem czym Lubecko żyje Bo w kościele tylko byłam Raz wybrać się planowałam Ale przez drogę zrezygnowałam Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 11:39 Widzisz mój panie W Toszku jest zamek A w nim kaczka złota No i trochę błota... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 12:39 W Pyskowicach proszę pana Coś się dzieje już od rana Ludzie i czymś wciąż gadają To pociągi wrócić mają. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 13:21 Wielowieś - tutaj znajdziesz kościół murowany I dojdziesz do parku, gdzie pałac mamy A od wsi w pewnej odległości Mamy też cmentarz żydowski. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 13:38 Dzisiaj miałam taki sen Po Siemianowicach - Krupski Młyn Nie pytaj mnie dlaczego Ale to będzie 2:1 Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 13:56 Teraz powiem to tak W Tworogu jest duży park W nim kapliczka i pałac Coś nie tak? Zaraz, zaraz. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 14:11 Nie wiem co ty na to W Brynku jest szkoła w pałacu Ja zamiast po świecie się włóczyć Chciałam się w niej uczyć. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 14:41 Nie wiem co to będzie dalej Dinozaura wykopali Ależ będzie niezła sensacja Co racja. To racja. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 15:03 W Miasteczku jest kościół drewniany Przed wiekami budowany Jest tam napis na belce Lecz nie powiem nic więcej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 19:16 Nakło Śląskie - nie wygłupiaj się pajacu Tutaj coś się dzieje w pałacu Nie mogę z tobą o rany Może Wejdziemy i posłuchamy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 19:56 W Tarnowskich Górach jest stary rynek Stoi tam stara studnia, synek Gra tam cicho jakaś muzyka I znajdziesz nawet sklep dla plastyka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 20:26 Wiesz, że powiem zaraz Że w Świerklańcu jest pałac I park z fontannami I wycieczka już za nami Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 16.05.24, 23:57 W Szałszy jest pałac murowany I niewielki kościół drewniany Może jeszcze zobaczysz Jakiś duży zakład pracy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 10:39 W Szobiszowicach jest kościół murowany Chyba jeszcze w średniowieczu budowany Ja tego na sto procent nie twierdzę Że tam rycerze mieli twierdzę. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 11:01 W Żernicy aż do tej pory Stoją aż dwa kościoły Jeden dość stary drewniany Drugi współczesny - murowany Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 11:24 W Ostropie mój drogi panie Zdarzył się wielki wypadek Na pielgrzymce ludzie byli I już z niej nie wrócili. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 11:51 Sośnicowice - z tego powodu nie bądź smutny Tutaj obok kościoła stoi krzyż pokutny Jest też pałac na ogromnym placu I ośrodek opieki w pałacu. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 12:24 O Gierałtowicach już Długosz wspomina A dzisiaj wiele wiadomości nie ma Krótko powiem ale jasno No to wieś jest mi to miasto Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 13:38 Przyszowice - to nie jest miejsce dla praczek Bo w pałacu rodziny bon Raczek Jest ośrodek zdrowia i biblioteka A pani za biurkiem na zwrot książek czeka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 13:56 Teraz tak ci to opowiem Skończyły się cuda w Chudowie Stoi tam nie wielki zamek Zabrał mnie tam raz kochanek. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 16:23 W Syryni leży kopiec graniczny Trudno powiedzieć czy on jest śliczny Musisz tam pojechać by się przekonać Bo to przyroda nie ożywiona. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 16:34 W Bobrownikach jest kościół drewniany Przez remont z farby oskalpowany Co myśleć o tym nie wiem sama Nie będę dzisiaj spać do rana. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 19:36 W Bujakowie jest ogród botaniczny Jak tam byłam było ślicznie Ale sprawa jest taka Że byłam tam w środku lata Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 19:58 Co jakiś czas mi się śni Że ktoś zburzył kościół w Borowej Wsi Powiem głośno o mamo Dobrze że się budzę rano Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 21:24 W Mikołowie pracowałam Każdy kąt tam kiedyś znałam Powiem to dość jasno Dobrzy ludzie, przyjazne miasto Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.06.13, 18:10 EGZYSTENCJA - Ach czegóż się dla egzystencji Nie robi, od pisarka aż do exelencji Wyżeranie się wzajem, serwilizm, zawiasy... Na urzędy zaborów każdy Polak łasy! 1913 Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.12.22, 20:15 SIANO – To karma dla koni proszę pana Dajesz ją pod pysk ju z samego rana Kładziesz pod pysk zwierzakowi No i patrzysz co z nią zrobI Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 20:32 Wisła Mała - a teraz nadeszła pora Na Jakuba Apostoła Stoi kościół tu drewniany Jak się to mówi orientowany Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 20:56 Rajcza - Prosta droga na Rysiankę Przejdziesz na nią żółtym szlakiem Tutaj będzie jak u mamy Na Hali Lipowskiej krótki postój mamy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.06.13, 18:12 ELEGANTKA - współczesna - kobieta prima Czyta szyldy krawcowych, pisze pod oczyma W myślach - kredyt, w serduszku jedwab i koronka Dwóch rzeczy znieść nie może - wody i małżonka! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.06.13, 18:17 ENERGIA - wyraz nazbyt z cudzoziemska brzmiący Więc go pojąć nie może handlowiec tęskniący Stąd u nas przemysł polski, na hańbę rodaków Kakofonię uprawia pośród powijaków Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.06.13, 18:19 EROTYK - pieśń miłosna, co na brzegach Wisły Wyrugował uczucie a opętał zmysły Im więcej obnażenia i bezwstydu w pieśni Tym chętniej i tym chciwiej chłoną jej współcześni Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.06.13, 18:21 ET - wyraz niedbałości i zobojętnienia Słuchaj! Świat twe postępki bardzo źle ocenia! Et, co mi świat, ja nie dbam. Et jakoś to będzie Zdania Echt po naszemu ustawione w rzędzie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.06.13, 18:23 EWANGELICY polscy. Ti sam rym się skleja Ze wspomnieniem pra - Lutra, Imci Pana Reja Lecz nasza podejrzliwość ta blaźnica taka Że tam gdzie ewangelik widzieć chce Prusak Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.06.13, 18:27 EKS - Kiedyś miał się dobrze, był to mąż satrapa Dobierał konia z łyskiem do czwórki...Dziś klapa Pasibrzuch i pośrednik, kiedy przyszła bieda .... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.06.13, 18:30 Ę - minął szereg liter, ale stanął przy tej Osamotnionej głosce Pegaz mój jak wryty Nie znajdą bo wyrazu od niej najuczeńsi - Konstatuję więc tylko, że jest środkiem "Gęsi" Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:29 F - Faceci i facetki - figa, fraki, fiolki Frant, farba i Fikalscy - gawrony i sroki Uch życzenia fizjologią frazes, szyk i moda Fantastyczni figlarze - ot funta F i szkoda Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:31 FACHOWYM być i na cóż bo się u nas zdało Wszak cieśla z budowniczym toż to jedno ciało Białoskórnik do butów chętnie się zabiera A felczer i ten z chęcią udaje fryzjera Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:34 FAGAS - juści że postać czy typ ba i bardzo A jednak najniesłuszniej fagasami gardzą Toż to ludzie są pracy!...To dodam nawiasem Za najmniej ten co służy u nas fagasem Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:36 FANFARON - fumy, fochy, finał pod nos puszczanie... Czy znacie te wyrazy, przezacni Polanie Mamże wam je tłumaczyć? Wolę wziąć ad acta Cóż warte pod figurą, gdy chodzi o fakta Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:38 FARYZEUSZ - biblijny z celnikiem szedł w parze Dziś spójrzcie na macherów lisio - podle twarze Po stolicach ich mamy, niestety do ścisku Podstęp, chytrość, obłuda - wszystko dla wyzysku! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:49 FENIKS - wskrzesić z popiołów, nie jest to zbyt łatwo Ale ty się o przyszłość nie troszcz. Polska dziatwo Ty rób, rób bez wytchnienia i przez pracę nie czary Jutrznia świtem zapłonie i drapną "chachary" Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:51 FENOMENEM wśród naszej bardzo smutnej niwy Jest któż? Nie zgadniecie? Któż? Człowiek uczciwy! Długie ręce dziś plaga, cudze dziś nie parzy Zbiry nawet z krwią zimną nie strzegą ołtarzy Kto by pomyślał, że to z 1913 roku? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:53 FERMENTY - śród gorączki spółczesnego życia Grożą nam coraz bardziej hasłami rozbicia Zbrodnia zrbodnią pogania, rabuś łotra ściga A na tron prostytucyi wdziera się intryga Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:55 FIGLE - vide aktorka, fryc, frajer, bębenek Słodkie reminiscencye wielce szopnych scenek Czule ściska się jedną, skubie drugą rąsią Fryc płaci, a korzysta tenn zza kulis...Fonsio Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:57 FRYZJERSTWO - zważcie państwo że wyraz fryzjerstwo jest doskonałym rymem do wyrazu zdzierstwo Jakoż gdy strzydz fryzjerom maszynka ulżyła Praca ich dziesięciokrotnie w cenie podskoczyła! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.06.13, 10:59 FAWORKI Czy w znacie te śliczne rączynki Zbielone w trzępach ciasta...Te poważne minki Ten półmich nastrony! Dziś- dziś! Bal! Nadzieja! Jeśli spyta - kto smaży? - odpowiem to nie ja! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:00 GABINET juści nie ten w którym Polskie Koło Gawota przy kanałach tańcuje wesoło Tu chodzi o ten cichy gierką osławiony Kędy młodzież po nocach traci...pantalony Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:02 GĄBKĄ można by nazwać śląską Macierz Szkolną Bo ssie na każdym kroku ale to jej wolno Każda kropla wyssana każdy grosz na macierz To rychlej wysłuchany dzieci polskich pacierz Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:04 GIEŁDA - perfum flakonik z ingredenyą taką Że gdy w nosie zakręci to niczem Monako Geszeft tam wielkorządcą, goj zaś faworytem Galop zniżki ze zwyżką, gra szczęścia ze sprytem Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:05 GIMNAZJALISTA - to chłopiec najczęściej do rzeczy Że mu rozum kiełkuje nit tego nie przeczy Ale przy polityce niech sobie pamięta Że w Polsce nie orano przenigdy w cielęta Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:07 GMACH - stołeczna budowla z żelaza i cegły Wszystkie się tam wygody jak mąż jeden zbiegły A że Francyja to ziemia dla nas ukochana Więc nieraz gdy wiatr świśnie gmach tańczy kankana Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.11.17, 18:47 Sos grzybowy – skorzystaj to jest moja dobra rada Nie pytaj mnie z czego się składa Jak ci smakuje to się zajadaj Tylko być później nie miał „zajada” Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 11:46 Chemia - pamiętaj chemiku młody By nie wlewać kwasu do wody A ja jestem chemik stary Mam sklerozę. Mówię z żalem. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 20:51 Wyjazdy - autobusy, autokary Czas wyjazdów to jest stary I do tego rewia mody I nad morzem dobre lody Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 16:52 A gdy już na gramatyce Połamiesz sobie języczek Nie ten swój, lecz ten od pióra To zniknie z zeszytu bzdura Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.07.18, 00:05 Raz gospodarz na wionę gęsto zasiał pole A w jesieni po trudach pracy i mozole Gdy zboże z jego łanów zwiezionym zostało Znalazł w niem wiele słomy a ziarna zbyt mało Ja patrząc na te snopy tak płonne lecz liczne Myliłem się to są u nas pisma periodyczne Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.07.18, 17:36 Ot to cnota bezprzykładna Stale od pokus się broni Grzech przystępu nie ma do niej Czemuż - bo strasznie szkaradna Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.11.19, 16:04 Masz posadę, więc masz etat Nie mów, że coś jest nie tak Dziś nie każdy pracować może Więc nie wzdychaj może Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 20:18 Ara - ot taka ara robi karierę jako szaradzistka Tu i tam w hasłach krzyżówkowych błyska A gdy nauczysz mówić tego ptaka Nieraz cię czeka niezła wpadka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:19 Wielbłąd - dla nas dziwne to jest zwierzę Zawsze bukłak z sobą bierze Nosi go przy każdej pogodzie Taki ciężar - i tak co dzień Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 19:57 BINTURONG – popatrz tylko niebraku Ten pan chodzi w brązowym fraku W dzień śpi cicho gdzieś na drzewie A co robi w nocy? Nie wiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 23:18 MANGUSTECZKA – by wpis tu nie został pusty Wyczytałam, że to miniaturka mangusty I tak jeszcze mi się zdaje Że ma takie same zwyczaje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 09.09.20, 23:08 Kra - wiosną spiętrza się na rzece Ale o tym dobrze wiecie I co jeszcze dziś powiecie Spowalnia ruch na rzece Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 09.09.20, 23:47 Maseczka - w tym roku wszyscy maseczki nosimy Czy tego chcemy czy nie chcemy Tak nas ten wirus nieźle zakręcił że niektórzy żyć nie mają chęci Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.09.20, 18:43 Globus - ziemia w kuli co się świeci Tu Afryka drogie dzieci Ktoś obróci kulę w koło Popatrz a tu znowu Sztokholm! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.11.20, 20:52 Tak wróżyły nasze babki Cienko obierały jabłko Obierki rzucały za siebie Co z tego wyjdzie? Ja nie wiem! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 26.01.21, 13:22 Za oknem słońce i śnieg Ja wrzucam dziś trzeci bieg Świat wygląda jak zapluty A ja pędzę na zakupy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 13:21 PODGRZYBKI - tematu tutaj nie dokończę Podgrzybkiem jest też zajączek I choć walorów ma wiele Dość szybko robaczywieje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 30.07.22, 17:24 POGODA – to jest niesłychane, tylko popatrzcie Mówią że pogoda jest zawsze A ja myślałam – że jak pada deszcze To już nie jest pogoda - wiesz Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.08.22, 18:46 OPERETKA – chociaż lżejsza niż opera Nie ma na nią mody teraz Ludzie inne rozrywki chwalą I TV w domu oglądają Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 25.09.22, 21:23 Kakadu - kilka słów o niej ci powiem Papuga z czubem na głowie To nie jest koniec świata Że mi po mieszkaniu lata Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.12.22, 20:13 [b]BIAŁY OBRUS/b] - Dziś się dzieci postarały Bo ten obrus śnieżonobiały Czuć że Święta już za pasem Lecz posprzątam tu tymczasem Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 19.12.22, 21:27 KULE – Ty ich dzisiaj nie turlaj Na choince wiszą kule Czy w dzień czy nocą Pięknie w pokoju migocą Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 09.05.24, 21:35 Tak jak przed laty Muszę się wziąć za epigramaty Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.05.24, 22:30 Hel - na Hel promem pojechałam Z dużej promocji skorzystałam Choć się wody bardzo boję Co widziałam to już moje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 11:18 Trzebiatów - tutaj jest Kaszana Baszta Sprawa ta jest przecież jasna Baby sprawy wzięły w ręce Nie pamiętam już nic więcej. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 18:31 Puńców - jest w Puńcowie kościół murowany Podobno nawet w świecie dość znany Bo jest najstarszy na cieszyńskiej ziemi I tego raczej nikt nie zmieni Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 19:21 A w Paniówkach, proszę pana Byłam tak z samego rana Weszłam sobie do kościoła Bo taka była moja wola Odpowiedz Link