06.08.17, 23:13
ZDEWASTOWANO CMENTARZ ŻYDOWSKI W KATOWICACH
Obserwuj wątek
    • madohora Re: KATOWICE 07.08.17, 10:35
      PŁYTA UPAMIĘTNIAJĄCA HARCERZY LEŻY NA CHODNIKU
      • madohora Re: KATOWICE 13.12.18, 19:23
        PRZEZ NIEDBALSTWO POCZTY POLSKIEJ STRACĄ 2 MLN ZŁOTYCH - Wyborcza - 13.12.2018
      • madohora Re: KATOWICE 13.12.18, 19:26
        21 RZECZY, KTÓRE WARTO ZOBACZYĆ W KATOWICACH - Nasze Miasto - 13.12.2018
      • madohora Re: KATOWICE 28.12.18, 19:12
        W VARIETES CENTRUM BYŁY NAJLEPSZE IMPREZY - Wyborcza - 28.12.2018
      • madohora Re: KATOWICE 29.02.20, 18:39
        ANDRZEJ DUDA ODWIEDZI ŚLĄSK W RAMACH KAMPANII PREZYDENCKIEJ - Radio Katowice - 29.02.2020
    • madohora Re: KATOWICE 07.08.17, 10:58
      ONI CHCĄ BY KATOWICE ZOSTAŁY STOLICĄ KULTURY
      • madohora Re: KATOWICE 27.11.19, 12:18
        SPODEK ŚWIECI NA POMARAŃCZOWO - Radio Piekary - 27.11.2019
    • madohora Re: KATOWICE 07.08.17, 11:00
      KATOWICE W II ETAPIE NA EUROPEJSKĄ STOLICĘ KULTURY
    • madohora Re: KATOWICE 07.08.17, 11:04
      KATOWICE OGÓLNOPOLSKI ZJAZD HISTORYKÓW
    • madohora Re: KATOWICE 07.08.17, 11:05
      WŁADZE KATOWIC CHCĄ ORGANIZOWAĆ OLIMPIADĘ
    • madohora Re: KATOWICE 07.08.17, 11:21
      CZAS NA FINAŁ STARAŃ O ESK 2016
    • madohora Re: KATOWICE 07.08.17, 11:21
      WROCŁAW OKAZAŁ SIĘ LEPSZY OD KATOWIC
    • madohora Re: KATOWICE 07.08.17, 15:31
      KATASTROFA. WYBUCH GAZU W CENTRUM KATOWIC
    • madohora Re: KATOWICE 08.08.17, 11:48
      CO SIĘ STANIE Z DAWNYM HOTELEM SILESIA
    • madohora Re: KATOWICE 08.08.17, 12:07
      KATOWICE - MIASTO NIE KULTURY
    • madohora Re: KATOWICE 08.08.17, 12:15
      W KATOWICACH BUDUJĄ OSIEDLE WZOROWANE NA NIKISZOWCU
    • madohora Re: KATOWICE 08.08.17, 12:35
      NIEBO NAD KATOWICAMI
    • madohora Re: KATOWICE 10.08.17, 15:01
      W KATOWICACH POWSTAJE NOWA KAWIARNIA OBY NA PLUS
    • madohora Re: KATOWICE 10.08.17, 15:04
      MAJEWSKI ROBI FILM,, KTÓRY KATOWICE POKAŻE ŚWIATU
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 12:08
      KATOWICE PLANUJĄ POMNIK SŁAWIKA I ANTALLA
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 12:10
      GORZELIK I SEMKA BĘDĄ DYSKUTOWAĆ O ŚLĄSKIEJ TOŻSAMOŚCI
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 12:10
      RUSZA KLUB INTELIGENCJI SPOŁECZNEJ
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 12:12
      KATOWICE POKAŻCIE Z CZEGO MOŻEMY BYĆ DUMNI
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 12:12
      CO LUBIĄ A CZEGO NIE LUBIĄ KATOWICZANIE
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 12:22
      KATOWICE ŚLADY NIEMIECKIEJ OKUPACJI WYSTAWA
      • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 12:23
        CZARUJĄCA STRONA KATOWIC
        • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 13:01
          KATOWICE MIASTO HOTELI
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 14:22
      KIEDY PRZESTANIEMY WSTYDZIĆ SIĘ ZA KATOWICE
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 14:48
      KATOWICE CHCĄ 230 M WIEŻOWCA
      • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 15:06
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/4bxOgkFhYYaopKUN4B.jpg
      • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 15:07
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/xkLITD10xWkMz4fCNB.jpg
      • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 15:08
        PIKNIK ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU ŚLĄSKIEGO
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 11:31
        WILLE KATOWIC
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:12
        KATOWICE, ULICA SOKOLSKA CZYLI COŚ CO WZBUDZA EMOCJE
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:14
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/3B8erKBB6BgSBFBsfB.jpg
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:14
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/rS77kFgBPiPlIJ5zwB.jpg
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:15
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/6Yn0aRdnBY8daNp9aB.jpg
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:16
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/3vfnl2ejioZaPrBvVB.jpg
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:16
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/Ndmda4aRmBvlfri9qB.jpg
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:17
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/JHBMaSalbZBfe98MZB.jpg
        • madohora Re: KATOWICE 21.08.17, 19:42
          Dumni z Nikisza, zawstydzeni psimi kupami

jm 2011-06-18, ostatnia aktualizacja 2011-06-18 02:15

Na kilka dni przed przyjazdem Pettera Larssona, uczestnika naszej akcji "Misja 21", spytaliśmy was, co Szwed powinien zobaczyć, a czego pod żadnym pozorem mu nie pokazywać. Oto wyniki.
          Listę przygotowywaliśmy dla Pettera, studenta City University London. Do Katowic przyjedzie w sobotę, będzie u nas przez tydzień. W tym czasie z perspektywy turysty sprawdzi, jak wyglądają miasta aglomeracji na rok przed mistrzostwami Euro 2012. Miejsca, z których jesteście dumni i które powinien zobaczyć, wybraliście w sondażu zamieszczonym na naszej stronie internetowej. Tam też zdecydowaliście, czego lepiej mu nie pokazywać, bo wstyd. Razem pięć miejsc, które musi odwiedzić, i pięć, które powinien omijać.
          Bezkonkurencyjny był nasz klejnot w koronie, czyli magiczny górniczy Nikiszowiec. Chcecie też, by Petter górniczy fach poznał od podszewki. Najlepiej zrobić to pod ziemią w zabrzańskiej zabytkowej kopalni Guido. W Katowicach nie powinien przeoczyć budynku Akademii Muzycznej i południowej części śródmieścia Katowic z perełkami międzywojennego modernizmu. Po takim spacerze najlepszy odpoczynek znajdzie w zielonej Dolinie Trzech Stawów.
          Ranking miejsc wstydu okazał się bezlitosny dla Katowic. Największy niesmak budzą ulice w śródmieściu usłane psimi odchodami. I choć na drugim miejscu są śmieci przy torach, które widać z okien pociągu do Gliwic, to kolejne miejsca okupują znów wątpliwe atrakcje w centrum Katowic. Według was noga Pettera nie powinna stanąć na rynku (trudno na to liczyć) i w kwartale ulic Pawła, Wodnej i Górniczej. Powodem do wstydu jest też dziura po wyburzonym dworcu.
          Jak Petterowi spodobają się wybrane przez was atrakcje? A może martwimy się na zapas, a miejsca wstydu wcale nie wypadną tak źle?
          Przygody Szweda w Katowicach od poniedziałku będziecie mogli śledzić na łamach "Gazety" i stronie katowice.gazeta.pl. Swoje przygotowanie do podróży i wrażenia Petter opisuje na blogu misja21.blox.pl.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,9807262,Dumni_z_Nikisza__zawstydzeni_psimi_kupami.html#ixzz1Pvnbrj6b
        • madohora Re: KATOWICE 21.08.17, 19:44
          1) Ulica Mariacka. Uwielbiam to połączenie wielu barów i możliwości, które ma do zaoferowania najlepsza ulica w mieście. Dużo stolików na świeżym powietrzu, muzyka na żywo i mieszanina różnych ludzi (w większości Polaków) to wspaniałe połączenie.
        • madohora Re: KATOWICE 21.08.17, 19:45
          2) Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. Jest tu prawie wszystko, czego można chcieć (z wyjątkiem słońca w trakcie mojego pobytu). Siatkówka plażowa, stawy, amfiteatr, lodziarnie, puby i wiele innych atrakcji sprawiają, że cały ten tydzień mógłbym spędzić tylko tutaj.
        • madohora Re: KATOWICE 21.08.17, 19:54
          4) Galeria Szyb Wilson. Co prawda nie mieliśmy zbyt dużo czasu, a ja na dodatek nie jestem osobą, która jest stałym bywalcem galerii sztuki. Ale te wszystkie szalone rzeczy, które wypełniały galerię, bardzo mi się podobały. Mają tam wiele różnych sal, z których każda jest poświęcona jakiemuś dziwnemu tematowi. Przechodzenie z jednej do drugiej było niezwykle ekscytujące.
        • madohora Re: KATOWICE 21.08.17, 21:02
          1) Nikiszowiec. Nie oczarował mnie. To tylko domy, które wyglądają dokładnie tak samo, dlatego jedna minuta to wystarczająca ilość czasu, którą można tu spędzić. Na dodatek budynki nie są wcale takie stare - mają około 100 lat.
        • madohora Re: KATOWICE 21.08.17, 21:05
          2) Targ na ulicy Mickiewicza. To dobre miejsce dla tych, którzy chcą kupić damską bieliznę, bo to tak naprawdę trudno znaleźć wiele więcej. Jest też co prawda trochę ubrań dla mężczyzn. Wolałbym już jednak założyć damską bieliznę niż je kupić.
        • madohora Re: KATOWICE 21.08.17, 21:08
          NAUKOWIEC Z KATOWIC GWIAZDĄ DZIEŃ DOBRY TVN
        • madohora Re: KATOWICE 24.08.17, 23:50
          "Odebrało mi mowę". Ormianka zachwycona Śląskiem

Aleksandra Brodziak, Katowice 2011-07-01, ostatnia aktualizacja 2011-07-01 15:03

Najpierw była ,,Samotność w sieci", potem wszystkie inne książki, co do jednej. Lusin Mkrtchyan, 21-letnia Ormianka z Erewania, zakochana w prozie Janusza Wiśniewskiego postanowiła poznać Polskę, kraj swojego ulubionego autora. Przypadek sprawił, że trafiła do Katowic. Teraz na blogu promuje Nikiszowiec, a za kilka miesięcy gotowy będzie jej przewodnik po tej oryginalnej dzielnicy.
          Lusin przyjechała do Polski w maju. Spodziewała się szoku kulturowego a przeżyła termiczny. 5 maja w Warszawie najzwyczajniej zmarzła. Do tego epizod z bagażem, który najpierw zaginął ("nie, uff, to nie była kradzież"), ale potem szczęśliwie się odnalazł. Coś niedobrego stało się z moimi bagażami. Szukałam ich przez ponad pół godziny i już myślałam, że je zgubiłam, gdy nagle okazało się, że zostały tylko czasowo zarekwirowane przez jakiegoś staruszka. Na szczęście w porę się zorientował i udało nam się dokonać pomyślnej transakcji wymiennej.
          Lusin do Polski sprowadziła słabość do prozy Janusza Wiśniewskiego, a do Katowic - Stowarzyszenie Bona Fides, które w ramach Wolontariatu Europejskiego realizuje projekt zakładający podróże i pisanie, czyli to, co Ormianka lubi najbardziej. - Chcieliśmy sprawdzić, jak na Szlaku Zabytków Techniki, o którym tyle się ostatnio mówi w naszym regionie, traktowani są cudzoziemcy - wyjaśnia Agata Hofelmajer z Bona Fides.
          Lusin, która świetnie zna język angielski, będzie więc kimś w rodzaju tajemniczego klienta. Swoje refleksje publikuje na blogu: "Dotarłyśmy do mojego nowego miejsca zamieszkania. Mogę szczerze powiedzieć, że odebrało mi mowę. Pomyślałam sobie: "więc to jest właśnie Nikiszowiec. Miejsce z grubsza... fantastyczne".
          To typowa reakcja na czerwone cegły, z których Nikiszowiec słynie. Miejsce o specyficznym klimacie, od niedawna Pomnik Historii, dzielnica znana z filmów Kazimierza Kutza "Sól ziemi czarnej" czy ,,Perła w koronie". W jednym z takich czerwonych familoków zamieszkała Lusin. W środku mieszkanie urządzone jest nowocześnie, ale wystarczy spojrzeć przez okno, albo rozsiąść się, jak pisze Lusin, na wygodnych szerokich parapetach i już cofamy się lata wstecz. "Kocham tę architekturę, a nie mniej polski język (w szczególności takie słowa jak: "cześć", "księżyc", "słońce", "świata" ), współczesną literaturę (marzę o tym by poznać Janusza Wiśniewskiego!), nazwy ulic (najbardziej niewarszawską ulicę Warszawską znajdującą się w Centrum Katowic)" - pisze. Język polski Lusin na razie opanowała na poziomie... mowy ciała. Skuteczna zwłaszcza na zakupach i przystankach. Równocześnie uczy się polskiego na lekcjach organizowanych przez Uniwersytet Śląski. Słownik musi mieć bogaty, bo chce przeprowadzić wywiady z mieszkańcami Nikiszowca i zamieścić je w przewodniku po dzielnicy. Jej marzeniem jest również zorganizować na Nikiszu cykl spotkań poświęconych Armenii. Na razie mieszkańcy zbierają pochlebne "recenzje”: „Katowiczanie okazali się niezwykle ciekawymi ludźmi, stylowo ubranymi i wyglądającymi świetnie. I nieźle grillującymi ” Lusin po raz pierwszy w życiu skosztowała krupnioka (kaszanki). Walory smakowe pomija, ale: „...cudownie było odkryć, że na tym wielkim świecie jest takie święto, jak Święto Krupnioka”. Dowiedziała się też, że kominiarz, guzik i kobieta w okularach przynoszą szczęście oraz że nie warto kłaść torebki na podłodze, bo uciekają z niej pieniądze, o czym też pisze na blogu: „Byłam zszokowana bo kładę moją torebkę na podłodze baaardzo często”.
          Lusin spędzi na Śląsku jeszcze prawie osiem miesięcy, będzie podróżować, obserwować, notować.
          Planuje uczestniczyć we wszystkich ważniejszych wydarzeniach kulturalnych organizowanych w mieście. Niektóre ma w zasięgu ręki, bo w Nikiszowcu, w Galerii Szyb Wilson odbywa się właśnie Art Naif Festiwal, czyli największe w Europie święto sztuki nieprofesjonalnej. Lusin obiecuje niczego nie przegapić.

Źródło: Tokfm.pl
        • madohora Re: KATOWICE 24.08.17, 23:53
          Auf den Spuren oberschlesischer Technikdenkmäler
        • madohora Re: KATOWICE 24.08.17, 23:55
          Die Stadt Zabrze war früher ein Zentrum des Bergbaus, heute ist es eines der
          Zentren für Bergbau-Interessierte. Erst Anfang Dezember 2008 wurde dort ein
          weiterer Abschnitt der denkmalgeschützten Bergwerksanlage „Guido“ für den
          Publikumsverkehr geöffnet. Ein rund 1,4 km langer Teilabschnitt führt die
          Besucher des 1855 gegründeten Steinkohlebergwerks in den Arbeitsalltag unter
          Tage ein. Der restliche Teil der mehr als 2 km langen Sohle soll bis Mitte
          2009 freigegeben werden. Die Ausstellung in 320 m Tiefe illustriert die
          Entwicklung des Bergbauwesens seit dem 19. Jahrhundert. Besucher können einen
          800 Tonnen schweren Kohlesammelbehälter sowie die Sohlebahn besichtigen und
          dürfen am Ende ein eigenhändig geschlagenes Stück Kohle mit nach Hause nehmen.
          In einem repräsentativ ausgestatteten Saal unter der Erde werden Bankette,
          Konzerte und andere Veranstaltungen für Gruppen organisiert werden.
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 17:39
          Zwei traditionelle Bergarbeitersiedlungen sind auch im benachbarten Katowice
          (Kattowitz) zu finden. Giszowiec und Nikiszowiec entstanden Anfang des 20.
          Jahrhunderts als Gartenstädte für die Beschäftigten der Zeche Giesche.
          Architekten der für die damalige Zeit sehr fortschrittlichen Anlagen waren die
          Berliner Brüder Georg und Emil Zillmann. Während das im Stil einer englischen
          Gartenstadt gebaute Giszowiec Anfang der 1960er Jahre teilweise modernen
          Hochhäusern weichen musste, blieb das benachbarte Nikiszowiec in seiner
          Struktur bis heute erhalten. Das Viertel besteht aus neun geschlossenen
          Wohnblocks mit zweigeschossigen Backsteinbauten. In der Nähe entstand vor
          kurzem eine Galerie für moderne Kunst im ehemaligen Zechenhaus des Schachts
          Wilson, das ebenfalls nach Entwürfen der Gebrüder Zillmann entstanden war.
          • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 16:32
            Coś co się określa jako "miejskie legendy" w 100% kojarzy mi się z danym miejscem, miastem itd. Nie koniecznie musi to być legenda w słownikowym znaczeniu. Ale co mam z tym wspólnego amerykański horror?
          • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 16:35
            Tak jak powiedziałam ja nie cierpię tego horroru więc gościu już na wstępnie ma pod górkę. A poza tym Freddy Kruger na Nikiszu? A wystarczy poszperać w starych gazetach i jest tyle tematów na legendy a nawet horrory, że hej!
          • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 17:53
            MAPA ZAGROŻEŃ JUŻ DZIAŁA - Radio Katowice - 14.09.2016
          • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 17:54
            W ostatnich latach robi się coraz gorzej
          • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 18:42
            200 ton odpadów, gruzu, drewna oraz chemikaliów zalega w lesie między autostradą A4 (powyżej węzła Murckowska) a drogą na Tychy, w okolicach osadników kopalni Staszic. Nie wiadomo, kto je tu podrzucił, wiadomo za to, kto za ich usunięcie zapłaci - Katowicki Holding Węglowy, właściciel terenu.
            Odpady znaleźli pracownicy KHW, którzy dwa razy dziennie patrolują okolicę. Sprawą już zajęła się policja oraz inspektorat ochrony środowiska. Inspektorów szczególnie zainteresowały beczki z chemikaliami, które znalazły się wśród śmieci. Próbki pobrali do zbadania.
            Tymczasem odpady nadal zalegają na terenie KHW. - Nie stwierdzono, że są na tyle toksyczne, że trzeba je natychmiast usunąć, dlatego zostały zabezpieczone folią i plandeką, aby nie sączyły się do gruntu - wyjaśnia Wojciech Jaros z KHW.
            Holding jeszcze nie oszacował, ile zapłaci za usunięcie i utylizację odpadów. Czeka na ekspertyzę WIOS.
            - Na pewno nie będziemy zwlekać, pogodę mamy taką, że przy większe nawałnicy istnieje ryzyko, że coś wycieknie spod folii - dodaje Jaros.
            KHW teren musi posprzątać, a dopiero potem będzie mogła egzekwować należność za usunięcie odpadów, od ich właściciela. Pod warunkiem, że tego znajdzie policja.

www.dziennikzachodni.pl/artykul/620743,200-ton-niebezpiecznych-odpadow-w-katowicach-zdjecia,id,t.html
          • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 19:27
            www.fakt.pl/Miasta-pasa-zaciskaja,artykuly,193527,1.html
          • madohora Re: KATOWICE 30.08.17, 21:19
            MIEJSCEW DO ŻYCIA DLA LUDZI POD KOPALNIĄ - nettg.pl - 30.08.2017
          • madohora Re: KATOWICE 30.08.17, 21:55
            Współczuję młodym ludziom, którzy być może uwierzyli w "pomysł na biznes" jakim jest kawiarnia czy restauracja. I co się dale dzieje? Na 3-go Maja już dzisiaj wszystkie (w ilości 3 + 4 na Stawowej) świecą pustkami. To samo jest z tzw. tradycyjnymi lodami z...buraka (Stawowa). O ile na początku ustawiały się tam kolejki to teraz jest pusto. W nowym supersamie była fajna kawiarenka ale widocznie właściciele już się poddali bo zniknęła. Ludzie uwierzyli, wydali pieniądze, może nawet zaciągnęli kredyty i niestety przyszło albo idzie jedno wielkie rozczarowanie.
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 21:09
            Zobaczyłam to zdjęcie i zamarłam, że to kolejny obiekt przeznaczony do wyburzenia. Jak na razie na szczęście nie. Obiekt przedstawiony jest jako "kosmiczna" budowla i wcale nie chodzi o to co się w nim mieści.

bi.gazeta.pl/im/05/07/b6/z11929349X.jpg

Więcej

bryla.gazetadom.pl/bryla/56,85301,12145609,Planetarium_Slaskie__proj__Zbigniew_Solawa__Wojewodzki_Park,,2.html
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 21:25
            Będzie żywo jak się zowie
            To na rynku asfalt powie
            Wielki parking przy Zenicie
            Czy wy tego nie widzicie
            Tatr jest lecz za kratami
            No...popatrzcie sobie sami
            Na Mariackiej czy Stawowej
            Czasem ja mam zawrót głowy
            Autobusy są...do nikąd
            A więc o co tyle krzyku?!
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 21:26
            Codziennie oglądam to ożywienie. Czekam kiedy pojawi się tytuł w stylu "Cały kraj śmieje się z...."
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 21:26
            Tak....betonowe donice, drzewa z plastiku i takie bluszcze z wosku - wówczas będzie pięknie - kto nie zrozumiał to jest ironia
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 21:27
            Nie wiem co się ożywi
            Chyba tylko ludzie żywi
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 21:28
            Udało się, że ho ho. Betonowa pustynia
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 21:28
            Taaa...ostatnio nam się nieźle ożywiasadPiwo, Śmieciowe jedzenie, Disco Polo i stare rupiecie. Czy o to naprawdę chodziło?
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 21:31
            Jest na samym rynku placyk
            Na placyku stoi sraczyk
            Dwa miliony tam włożyli
            Co tam jest niech mówią ci co w środku byli
            Do mnie przyjechała Daria
            Nogi ściska - jest awaria!!!
            Ubikacja cała śliczna
            A awaria wręcz kosmiczna!!!
            Ja po rynku tańcowałam
            Bo ....się nie umiałam
            Wokół woda, wokół palmy
            Ale przecież nie dam plamy...
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 21:34
            NAUKOWCY SPYTALI KATOWICZAN O NARODOWOŚĆ ŚLĄSKĄ
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 22:40
            CO O KATOWICACH WIEDZĄ STOŁECZNI URZĘDNICY
          • madohora Re: KATOWICE 07.09.17, 22:53
            Komu piekło, komu raj?

Wprawdzie przepowiednie Majów o końcu świata nie sprawdziły się, ale temat ten nieustannie rozbudza wyobraźnię wielu ludzi.

Inspirowane Apokalispą wizje zbawienia i potępienia oczami twórców nieprofesjonalnych od dziś oglądać można w Muzeum Śląskim w Katowicach na wystawie "Komu piekło, komu raj. Wizje Sądu Ostatecznego w plastyce nieprofesjonalnej". Zobaczymy na niej m.in. majestatyczną świętą Barbarę z mieczem i kielichem w dłoniach, klęczącego przed jeleniem świętego Huberta, czy też walczącego ze smokiem świętego Jerzego. O piekle traktują między innymi obrazy mówiące o hitlerowskich obozach zagłady i Holokauście, a także grafika odnosząca się do wywózki tysięcy Ślązaków w głąb ZSRR tuż po zakończeniu II wojny światowej.

Wystawie towarzyszy spotkanie promujące album "Sztukmistrz. Erwin Sówka retrospektywnie". Publikacja otwiera cykl wydawniczy "Wolność wyobraźni. Śląscy artyści intuicyjni", który ma przybliżyć sylwetki najwybitniejszych przedstawicieli śląskiej plastyki samorodnej. Spotkanie rozpocznie się o godznie 18:00.

www.radio.katowice.pl/index.php?id=117&tx_ttnews%5Btt_news%5D=31936&tx_ttnews%5BbackPid%5D=13&cHash=902c6b7e81
          • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 23:01
            MARSZ RÓWNOŚCI PRZESZEDŁ ULICAMI KATOWIC - Silesion - 08.09.2018
          • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 23:15
            TYSIĄC OSÓB PRZESZŁO Z PLACU SEJMU ŚLĄSKIEGO NA PLAC GRUNWALDZKI - Dziennik Zachodni - 08.09.2018
            • madohora Re: KATOWICE 15.12.18, 22:50
              POKAZ LASEROWY NA PLACU KWIATOWYM Wyborcza - 15.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 17:37
              COP 24 ZAKOŃCZENIE NEGOCJACJI - Interia - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 20:58
              OPÓŹNIA SIĘ ZAKOŃCZENIE SZCZYTU KLIMATYCZNEGO - Interia - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 21:07
              KONIEC SZCZYTU KLIMATYCZNEGO - Radio Zet - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 21:08
              SZCZYT KLIMATYCZNY ZAKOŃCZONY - Wyborcza - 16.12.2018
              • madohora Re: KATOWICE 24.12.19, 23:45
                WSPÓLNA KOLACJA BEZDOMNYCH I WYKLUCZONYCH - Nasze Miasto - 24.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 21:32
              KONIEC SZCZYTU KLIMATYCZNEGO - Fakt - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 21:35
              ZAKOŃCZENIE COP 24 - Polskie Radio - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 22:08
              SZCZYT KLIMATYCZNY W KATOWICACH ZAKOŃCZONY - Interia - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 22:15
              TRWA SPRZĄTANIE PO SZCZYCIE KLIMATYCZNYM - Radio Katowice - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 22:23
              ZAKOŃCZONO SZCZYT KLIMATYCZNY - Silesion - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 22:37
              SZWEDZI CHWALĄ POROZUMIENIE COP 24 - Rzeczpospolita - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 16.12.18, 23:00
              COP 24 OSIĄGNIĘTO POROZUMIENIE - Radio Maryja - 16.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 17.12.18, 11:21
              USA DZIĘKUJĄ POLSCE ZA ORGANIZACJĘ COP 24 - www.tvp.info - 17.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 17.12.18, 11:45
              JEST POROZUMIENIE NA COP 24 - Moje Katowice - 17.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 19.12.18, 11:35
              COP 14 CZYLI DWA TYGODNIE DEBAT O KLIMACIE - www.portalsamorzadowy.pl - 19.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 19.12.18, 12:24
              COP 24 W KATOWICACH - wp.pl - 19.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 19.12.18, 12:32
              CO PRZENIÓSŁ COP 24 - Radio Katowice - 19.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 19.12.18, 23:17
              MIASTO ZAINWESTUJE W TRAMWAJE - Wyborcza - 19.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 25.12.18, 18:06
              Brawo, dla władz Katowic. To już za czasów naszych babć wyburzono część domów na Burowcu (podobno tam, gdzie jest teraz park), bo teren był tak skażony, że już dzieci rodziły się chore. A teraz w tej okolicy powstanie basen. No cóż, te ponad dwadzieścia lat spowodowało, że teren "sam się oczyścił".
            • madohora Re: KATOWICE 26.12.18, 15:14
              TRZECIE WYDANIE KSIĄŻKI O KATOWICACH JUŻ W SPRZEDAŻY - www.infokatowice - 26.12.2018
            • madohora Re: KATOWICE 22.11.19, 11:36
              JARMARK BOŻONARODZENIOWY NA RYNKU W KATOWICACH - Radio Piekary - 22.11.2019
            • madohora Re: KATOWICE 26.11.19, 13:00
              AWANTURA O SKATEPARK POSZŁO O KOSTKĘ BRUKOWĄ - Fakt - 26.11.2019
            • madohora Re: KATOWICE 29.11.19, 14:57
              V JARMARK NA GISZOWCU - Nasze Miasto - 29.11.2019
            • madohora Re: KATOWICE 09.12.19, 14:40
              EWAKUACJA W CENTRUM KATOWIC - Wyborcza - 09.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 09.12.19, 14:45
              EWAKUACJA DWORCA PKP W KATOWICACH - Radio Eska - 09.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 11.12.19, 21:30
              REMONT DWORCOWEJ WCHODZI W KOLEJNY ETAP - Radio Eska - 11.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 12.12.19, 21:49
              WIGILIA DLA SAMOTNYCH - www.portalsamorzadowy.pl - 12.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 17.12.19, 13:07
              WIGILIA DLA SAMOTNYCH - Dziennik Zachodni - 17.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 18.12.19, 17:34
              MURAL Z JERZYM KUKUCZKĄ W BOGUCICACH - RadioEm - 18.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 19.12.19, 13:55
              ROŚLINY GORSZE OD SAMOCHODÓW - Wyborcza - 19.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 24.12.19, 13:39
              DZISIAJ WIGILIA DLA SAMOTNYCH - www.infokatowice.pl -24.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 24.12.19, 23:39
              GDZIE NA IMPREZĘ W WIGILIĘ I ŚWIĘTA - Dziennik Zachodni - 24.12.2019
            • madohora Re: KATOWICE 01.01.20, 13:18
              PO TOALETACH W CENTRUM KATOWIC ZOSTAŁA JEDNA WIELKA DZIURA - www.katowice.24.info - 01.01.2020
            • madohora Re: KATOWICE 01.01.20, 14:00
              ORSZAK TRZECH KRÓLI - Dziennik Zachodni - 01.01.2020
            • madohora Re: KATOWICE 11.01.20, 00:10
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/LGauDBNp8Tmbz0Te2B.jpg

KOSZ NA ŚMIECI I KAWAŁEK RABATAKI
            • madohora Re: KATOWICE 11.01.20, 00:12
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/9yyBJPsBSPdQevkBmB.jpg

A MOŻE WARTO MIEĆ OPARCIE
            • madohora Re: KATOWICE 13.01.20, 16:29
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/1B0ealzCHwjek0lZbB.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 13.01.20, 16:31
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/D5Y36EPxF2MBypbpFB.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 13.01.20, 16:40
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/HkcBVHvt4GJfm0eRSB.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 13.01.20, 16:42
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/Yg2rNiNsRTrCMvpz4B.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 13.01.20, 16:54
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/5sWrEGuOA1SBRFOnnB.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 13.01.20, 16:56
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/9qqlbm3newsJbmCHGB.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 13.01.20, 19:05
              A tutaj "ogród" i gram muzyka
              To betonowa klęska zakryta
              Widać ktoś bardzo się u nas nudzi
              Że w tym pomogła krytyka ludzi
              No nie rób takiej zdziwionej miny
              Bo jak podlewać takie rośliny
              Spryskać je z węża to nie wystarczy
              Bo nie ma ziemi na takiej "tarczy"
              A mnie przez lica przebiegają cienie
              Jak to będzie wyglądać na jesieni?
            • madohora Re: KATOWICE 13.01.20, 19:26
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/AqPF5YkMBlZo2DNoBB.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 18.01.20, 11:48
              INTERAKTYWNY PRZEWODNIK PO SZLAKACH PASJI - Nasze Miasto - 17.01.2020
            • madohora Re: KATOWICE 18.01.20, 12:05
              SFERA KULTURY TO NAJLEPSZE CO MAJĄ KATOWICE - Nasze Miasto - 18.01.2020
            • madohora Re: KATOWICE 20.01.20, 23:05
              PRZEBUDOWA ULICY DWORCOWEJ ZWOLNIŁA ZANIM NA DOBRE WYSTARTOWAŁA - Nasze Miasto - 20.01.2020
            • madohora Re: KATOWICE 23.01.20, 19:13
              To naprawdę nie jest śmieszne. Już raz byłam z mamą na dworcu, bo musiałyśmy gdzieś podjechać. Mama ledwo chodzi - więc po schodach mi nie wejdzie, schody ruchome nie są dla niej a tutaj ...winda nieczynna.
            • madohora Re: KATOWICE 23.01.20, 19:31
              POWSTANIA ŚLĄSKIE - Gazeta Uniwersytecka - 23.01.2020
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.20, 19:27
              AWANTURA W CENTRUM KATOWIC - www.infokatowice.pl - 24.01.2020
          • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 23:20
            KONCERT Z OKAZJI URODZIN KATOWIC - Dziennik Zachodni - 08.09.2018
          • madohora Re: KATOWICE 10.09.18, 17:46
            ZA KIEROWNICĄ. SZKOLENIE MŁODYCH. BILETY - Radio Katowice - 10.09.2018
          • madohora Re: KATOWICE 10.09.18, 17:56
            MUZEUM ŚLĄSKIE PLANUJE DALSZĄ REWITALIZACJĘ - Dziennik Zachodni - 10.09.2018
          • madohora Re: KATOWICE 05.11.18, 17:42
            CENTRUM PRZESIADKOWE W LIGOCIE OTWARTE - Dziennik Zachodni - 05.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 05.11.18, 18:07
            REMONT TOROWISKA - Dziennik Zachodni - 05.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 22.11.18, 01:10
            PRZY KATOWICKIM RYNKU RUSZYŁ PUNK INFORMACYJNY - www.portalsamorządowy.pl - 21.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 22.11.18, 01:36
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/Bh5sgNhkh4RBYQ7NjX.jpg
          • madohora Re: KATOWICE 22.11.18, 18:30
            SZCZYT KLIMATYCZNY CORAZ BLIŻEJ - sosnowiecki.pl - 22.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 22.11.18, 18:43
            KATOWICE 8 FAKTÓW O SZCZYCIE COP - Dziennik Zachodni - 22.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 23.11.18, 11:51
            W KATOWICACH AUTOBUSY MOGĄ MIEĆ ZNACZNE OPÓŹNIENIA - przełom.pl - 23.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 23.11.18, 12:09
            MIASTO UTRUDNIA DOSTĘP DO INFORMACJI W SPRAWIE JARMARKU BOŻONARODZENIOWEGO NA RYNKU - www.infokatowice.pl - 23.11.2018
            • madohora Re: KATOWICE 23.01.19, 19:47
              WIDZOWIE NIE SĄ ZADOWOLENI Z TVP KATOWICE - Wyborcza - 23.01.2019
            • madohora Re: KATOWICE 23.01.19, 21:10
              PARKING W SFERZE KULTURY ZNÓW OTWARTY - Wyborcza - 23.01.2019
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 12:01
              ŁAWKI NA RYNKU WYGLĄDAJĄ TRAGICZNIE - www.infokatowice.pl - 24.01.2019
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 17:29
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/qWYevZgvewzJebQsmX.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 17:31
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/yOOdDcerqIA1UwfXmX.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 17:52
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/jivued0hNv7boI0d7X.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 17:55
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/ZjRGkiBa7Wfz1Z2OcX.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 18:04
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/pHDgvZQQ5yfTFmsJeX.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 18:06
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/Ryme9u4YqnpgRHj5FX.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 18:09
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/Uo0XRCUTuohn9I0DAX.jpg
              • madohora Re: KATOWICE 05.05.20, 15:18
                KATOWICE JUTRO URUCHAMIAJĄ ROWERY MIEJSKIE - www.infokatowice.pl - 05.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 18:14
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/ncMQkdpbSJAG8gCLCX.jpg

W TLE HOTEL SILESIA - PEWNIE JEDNE Z OSTATNICH ZDJĘĆ
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 18:20
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/KZpiy0oTApXwMQmLcX.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 18:23
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/SQy9o7QagimIA9KlhX.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 24.01.19, 18:25
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/bYtaHpj2WBvgY7a7RX.jpg
            • madohora Re: KATOWICE 25.01.19, 14:03
              MUZEUM ŚLĄSKIE OD SAMEGO POCZĄTKU DZIAŁAŁO W KLESZCZACH HISTORII - Wyborcza - 25.01.2019
            • madohora Re: KATOWICE 23.04.20, 20:38
              KORONAWIRUS. KATOWICE KUPIŁY MASZYNĘ DO TESTÓW - Onet - 23.04.2020
            • madohora Re: KATOWICE 23.04.20, 20:47
              KATOWICE. LUDZIE POCHOWALI SIĘ W DOMACH WIĘC NA PLACACH ZABAW SZALEJĄ ZAJĄCE - Radio Eska - 23.04.2020
            • madohora Re: KATOWICE 23.04.20, 20:54
              DO URZĘDU MIASTA PO DOWÓD LUB PRAWO JAZDY TRZEBA SIĘ UMÓWIĆ - Dziennik Zachodni - 23.04.2020
            • madohora Re: KATOWICE 26.04.20, 23:32
              PROTEST PRACOWNIKÓW I PRZEDSIĘBIORCÓW - Fakt - 26.04.2020
            • madohora Re: KATOWICE 26.04.20, 23:44
              KARY DLA UCZESTNIKÓW STRAJKU - Dziennik Zachodni - 26.04.2020
            • madohora Re: KATOWICE 26.04.20, 23:51
              STRAJK PRZEDSIĘBIORCÓW W KATOWICACH - Radio Zet - 26.04.2020
            • madohora Re: KATOWICE 28.04.20, 18:54
              Ta...a na zdjęciach widać protestujących jak stoją bez zachowania wymaganych odległości. Bez rękawiczek robią sobie zdjęcia. Nie jestem ani za tym ani za tym. Ale jak to było w biblii - kto jest bez grzechu niech rzuci kamieniem
            • madohora Re: KATOWICE 28.04.20, 19:24
              GISZOWIEC. POLICJANCI ODNALEŹLI ZAGINIONĄ KOBIETĘ - www.infokatowice.pl - 28.04.2020
            • madohora Re: KATOWICE 28.04.20, 20:08
              MAKABRYCZNE ODKRYCIE NA ŚLĄSKU - Fakt - 28.04.2020
            • madohora Re: KATOWICE 28.04.20, 20:23
              PŁONĄ PODKŁADY KOLEJOWE W SZOPIENICACH - Wyborcza - 28.04.2020
            • madohora Re: KATOWICE 29.04.20, 23:23
              A jak była choroba wściekłych krów to ja pracowałam "po godzinach" przy koniach. Za każdym razem gdy wchodziło się do stajni to przechodziło się przez specjalne maty dezynfekujące i właśnie przez coś co przypominało kurtyny. Nie wiem czym nas pryskano ale wówczas się dało. A teraz jakieś wielkie problemy?!
            • madohora Re: KATOWICE 02.05.20, 18:31
              TĘŻNIA NIE ZOSTANIE OTWARTA - Nasze Miasto - 02.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 02.05.20, 19:19
              STRAJK PRZEDSIĘBIORCÓW - Dziennik Zachodni - 02.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 02.05.20, 19:39
              MAJÓWKOWA PIKIETA W KATOWICACH - Wyborcza - 02.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 03.05.20, 12:59
              KRYZYS KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ - www.katowice24.info - 03.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 03.05.20, 13:17
              KORONAWIRUS W KATOWICKIEJ PARAFII W MURCKACH - Nasze Miasto - 03.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 03.05.20, 13:22
              SYMBOLICZNE OBCHODY III POWSTANIA ŚLĄSKIEGO -03.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 04.05.20, 18:18
              W KATOWICACH BĘDZIE WIĘCEJ DZIKICH ŁĄK - Moje Katowice - 04.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 04.05.20, 18:26
              No dobrze. W takim razie co ze szpitalem w Murckach?
            • madohora Re: KATOWICE 05.05.20, 15:08
              KORONAWIRUS. MURCKI. SZPITAL I KOŚCIÓŁ ZAMKNIĘTE - Radio Rmf - 05.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 05.05.20, 15:26
              KIBICE DEWASTUJĄ ZABYTKOWY NIKISZOWIEC - Dziennik Zachodni - 05.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 06.05.20, 14:14
              SZPITAL W MURCKACH WSTRZYMAŁ PRZYJĘCIA - www.eska.pl - 06.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 06.05.20, 14:19
              PANDEMIA. ŻYCIE POWOLI WRACA DO NORMY - Nasze Miasto - 06.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 06.05.20, 14:30
              JAWORZNO. SPECJALNY AUTOBUS TYLKO DLA PRACOWNIKÓW SZPITALA - Wyborcza - 06.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 07.05.20, 16:38
              MUZEUM HUTNICTWA. WALCOWNIA CYNKU OTWIERA SIĘ W TEN WEEKEND DLA ZWIEDZAJĄCYCH - Wyborcza - 07.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 11.05.20, 12:50
              WYKRYTO WIRUSA U KOLEJNYCH 108 GÓRNIKÓW - www.infokatwice.pl - 11.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 11.05.20, 12:56
              WRÓCIŁ Z KWARANTANNY. ZAMKNĘLI KOPALNIĘ - Super Express - 11.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 11.05.20, 13:02
              PUNKTY POBRAŃ DLA OSÓB W KWARANTANNIE - Radio Piekary - 11.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 11.05.20, 13:25
              NOWE ZAKAŻENIA W WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM - Wyborcza - 11.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 11.05.20, 13:33
              KOPALNIE WSTRZYMUJĄ WYDOBYCIE - www.tvn24.pl - 11.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 11.05.20, 13:44
              ZAMKNĄ ZAKAŻONE WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE. PREZYDENT SOSNOWCA. PROSZĘ BEZ NAS - Wyborcza - 11.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 11.05.20, 13:50
              Idiotów nie sieją. Sami się rodzą.
            • madohora Re: KATOWICE 13.05.20, 13:09
              JAK KATOWICE WALCZĄ Z SUSZĄ - Moje Katowice - 13.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 23.11.18, 21:34
            PARK POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH ZOSTANIE ZAMKNIĘTY NA CZAS SZCZYTU KLIMATYCZNEGO - www.forsal.pl - 23.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 23.11.18, 21:40
            RUSZA KAMPANIA ŚLĄSKIE - ODZYSKANA ENERGIA - Moje Katowice - 23.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 24.11.18, 16:13
            SPOTKANIE MŁODYCH W RAMACH COP24 - Radio Katowice - 24.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 26.11.18, 17:55
            MŁODZI PRZED SZCZYTEM KLIMATYCZNYM - www.wiara.pl - 26.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 26.11.18, 18:23
            ZBLIŻA SIĘ SZCZYT KLIMATYCZNY - Radio Katowice - 26.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 26.11.18, 18:47
            I STOPIEŃ ZAGROŻENIA TERRORYSTYCZNEGO DLA KRAKOWA - Wyborcza - 26.11.2018.
          • madohora Re: KATOWICE 26.11.18, 18:58
            COP 24 BĘDĄ VIPY ORAZ CELEBRYCI - Dziennik Zachodni - 16.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 26.11.18, 19:08
            PLAC I PARK W CENTRUM KATOWIC ZAMKNIĘTE NA CZAS COP 24 - Dziennik Zachodni - 26.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 26.11.18, 19:49
            W KATOWICACH NA COP 24 ZAMKNIĘTE ULICE PRZY SPODKU I MCK - Dziennik Zachodni - 26.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 26.11.18, 19:58
            COP 24 ZNACZNE UTRUDNIENIA W AGLOMERACJI - www.naszraciborz.pl - 26.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 26.11.18, 21:10
            UTRUDNIENIA ZWIĄZANE ZE SZCZYTEM KLIMATYCZNYM - www.rmf24 - 26.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 27.11.18, 14:54
            Jak widać wszystkim puszczają nerwy.
          • madohora Re: KATOWICE 27.11.18, 15:01
            W KATOWICACH RUSZA SZCZYT KLIMATYCZNY. WPROWADZONO SPECJALNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI - www.zory.pl - 27.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 27.11.18, 17:04
            POLICJANCI Z CAŁEJ POLSKI WSPIERAJĄ COP 24 - Moje Katowice - 27.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 27.11.18, 17:29
            COP 24 CIĘŻARÓWKI Z DALA OD CENTRUM - Radio Piekary - 27.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 27.11.18, 17:36
            COP 24 CORAZ TRUDNIEJ SIĘ PORUSZAĆ PO KATOWICACH - Wyborcza - 27.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 28.11.18, 12:47
            PRZY TEATRALNEJ POWSTAJE MIEJSKI INKUBATOR PRZEDSIĘBIORCZOŚCI - Moje Katowice - 28.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 29.11.18, 00:05
            SZCZYT KLIMATYCZNY W KATOWICACH - www.tvn24.pl - 28.11.2018
          • madohora Re: KATOWICE 28.12.18, 20:09
            DODATKOWA KOMUNIKACJA NA SYLWESTROWĄ MOC PRZEBOJÓW - www.infokatowice.pl - 28.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 30.12.18, 00:00
            W SYLWESTRA ZMIANY W KOMUNIKACJI - www.portalsamorządowy,pl - 29.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 30.12.18, 00:08
            LASERY ZAMIAST SZTUCZNYCH OGNI - Radio Olsztyn - 29.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 05.01.19, 01:07
            ZAMKNĄ PĘTLĘ BO BUDUJĄ CENTRUM PRZESIADKOWE - Trybuna Górnicza - 04.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 06.01.19, 19:14
            PŁONĘŁA KAMIENICA W CENTRUM KATOWIC - Wyborcza - 06.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 06.01.19, 20:14
            ORSZAK TRZECH KRÓLI - Moje Katowice - 06.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 07.01.19, 17:51
            CO ZASTĄPI KARTĘ ŚKUP - www.cashless.pl - 07.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 07.01.19, 18:08
            WRACA TOR SANECZKOWY DO PARKU KOŚCIUSZKI - www.infokatowice.pl - 07.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 08.01.19, 23:52
            ŚLISKIE CHODNIKI I DROGI W KATOWICACH TRZEBA UWAŻAĆ - www.infokatowice.pl - 08.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 13.01.19, 23:33
            ZMIANY DLA PASAŻERÓW NA PĘTLI W BRYNOWIE -Fakt - 13.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.01.19, 21:23
            571 DNI BEZ RUCHOMYCH SCHODÓW NA DWORCU - Wyborcza - 28.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.01.19, 21:33
            NIECHCIANA NOCLEGOWNIA W SZOPIENICACH POWSTANIE - www.infokatowice.pl - 28.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 04.02.19, 20:59
            JEST NOWA ULICA W KATOWICACH TRZEBA JĄ NAZWAĆ - www.infokatowice.pl - 31.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 04.02.19, 21:46
            📰 PRAWIE MILION ZŁOTYCH NA WIATY NA RYNKU - Wyborcza - 31.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 04.02.19, 21:56
            UDAŁO SIĘ ODNOWIĆ PIĘKNY WITRAŻ W PANEWNIKACH - Dziennik Zachodni - 31.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 04.02.19, 22:59
            DZIKI PARKING W CENTRUM KATOWIC OGRODZONY - Wyborcza - 31.01.2019
          • madohora Re: KATOWICE 04.02.19, 23:27
            PŁATNY WJAZD DO CENTRUM KATOWIC? - Nasze Miasto - 02.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 04.02.19, 23:32
            PIERWSZY ELEKTRYCZNY AUTOBUS WYJECHAŁ W TRASĘ - www.rp.pl - 04.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 04.02.19, 23:37
            PIERWSZY AUTOBUS ELEKTRYCZNY WYJECHAŁ NA ULICE KATOWIC - www.portalsamorzadowy.pl - 04.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 04.02.19, 23:50
            DOKĄD UCIEKAJĄ KATOWICZANIE - Wyborcza - 03.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 05.02.19, 20:14
            To niby gdzie to centrum będzie, bo Świętego Jana to bardzo krótka ulica a Dworcowa jest "sprzedana" na inne cele; stary dworzec, hotele, parkingi
          • madohora Re: KATOWICE 05.02.19, 20:17
            ALARM BOMBOWY W KATOWICACH - Nasze Miasto - 05.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 07.02.19, 20:00
            ODRA ATAKUJE NA ŚLĄSKU - Moje Katowice - 07.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 08.02.19, 14:56
            DZIESIĘCIOLATEK WPADŁ POD TROLEJBUS - Dziennik Zachodni - 08.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 12.02.19, 21:45
            OGROMNY KOREK W KIERUNKU SOSNOWCA. AUTOBUSY UTKNĘŁY - Wyborcza - 12.02.2019
            • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 19:15
              NAJLEPSI ARCHITEKCI CHCĄ PRACOWAĆ DLA KATOWIC - Wyborcza - 29.05.2020
            • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 19:20
              Klub prowadzi zrzutkę - to jakiś żart czy co? Mają tarczę z której mogą skorzystać. Fakt, że trzeba czekać bo jest bardzo dużo wniosków ale jak dobrze wypiszą to mogą dostać wsparcie. Ile jest ludzi, którzy na dzień dzisiejszy jeszcze pracuję ale nie wiedzą czy będą mieli do czego wracać?
            • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 19:23
              TO BĘDZIE KLUCZOWY ROK DLA KOMUNIKACJI W KATOWICACH - Wyborcza - 29.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 12.02.19, 22:37
            TYSIĄC DRZEW Z KATOWIC PÓJDZIE POD TOPÓR - Dziennik Zachodni - 12.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 19.02.19, 18:01
            W KADRZE OPAWSKICH STUDENTÓW - Wyborcza - 16.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 19.02.19, 19:13
            PKP POSTANOWIŁY ZEPSUĆ DWORZEC W KATOWICACH - Wyborcza - 19.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 21.02.19, 10:59
            WYJĄTKOWE ZAWODY W KATOWICACH. POBIEGNIJ W NICH ZE SWOIM PSEM - Dziennik Zachodni - 21.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 25.02.19, 20:43
            WANDALE ZDEWASTOWALI KAPLICE W PANEWNIKACH - Moje Katowice - 25.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 25.02.19, 20:56
            ZBEZCZESZCZONO KAPLICZKI NA KALWARII W PANEWNIKACH - Gość - 25.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 25.02.19, 21:22
            ZBEZCZEŚCILI KAPLICE W PANEWNIKACH - Gazeta - 25.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 27.02.19, 12:47
            W KATOWICACH PANEWNIKACH WANDALE ZNISZCZYLI KALWARIĘ - Współczesna - 27.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 27.02.19, 12:59
            BIEGACZ O NADLUDZKIEJ WYDOLNOŚCI AMBASADOREM SILESIA MARATHONU - Wyborcza - 27.02.2019
          • madohora Re: KATOWICE 05.03.19, 20:04
            WANDALE Z PANEWNIK STANĘLI PRZED KAMERĄ. JEST NOWE NAGRANIE - Wyborcza - 05.03.2019
          • madohora Re: KATOWICE 05.03.19, 20:17
            POLICJA OPUBLIKOWAŁA TWARZE WANDALI - Super Express - 05.03.2019
          • madohora Re: KATOWICE 05.03.19, 20:30
            DEWASTACJA KAPLIC W KALWARII PANEWNICKIEJ - www. do rzeczy - 05.03.2019
          • madohora Re: KATOWICE 05.03.19, 21:06
            POLICJA WCIĄŻ POSZUKUJE WANDALI, KTÓRZY USZKODZILI KAPLICZKI W PANEWNIKACH - Onet.pl - 05.03.2019
          • madohora Re: KATOWICE 21.02.20, 23:45
            MAMY LUTY A POLICJANCI ZATRZYMALI JUŻ 120 PIJANYCH KIEROWCÓW - www.infokatowice.pl - 21.02.2020
          • madohora Re: KATOWICE 21.02.20, 23:54
            WRAKI ZNIKAJĄ Z CENTRUM KATOWIC - www.infokatowice.pl - 21.02.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.02.20, 18:53
            ALARM BOMBOWY W KATOWICACH. Z POWODU PUSTEJ WALIZKI - Dziennik Zachodni - 29.02.2020
          • madohora Re: KATOWICE 14.03.20, 20:26
            ŚLĄSKIE UZDROWISKA ZAWIESZAJĄ DZIAŁALNOŚĆ - Gość - 14.03.20202
          • madohora Re: KATOWICE 14.03.20, 20:55
            Nie wiem czy zmniejszenie liczby autobusów to dobry pomysł. Przecież wówczas będzie z nimi jeździć więcej osób. A przecież są jeszcze tacy, którzy muszą jechać do pracy.
          • madohora Re: KATOWICE 17.03.20, 19:13
            KATOWICE OPUSTOSZAŁY, MIASTO BEZ KORKÓW - Nasze Miasto - 17.03.2020
          • madohora Re: KATOWICE 25.03.20, 18:57
            Dochodzę do wniosku, że ktoś ma chyba innego wirusa, mam nadzieję że ktoś przyjdzie po rozum do głowy
          • madohora Re: KATOWICE 25.03.20, 19:09
            SANEPID ZAMKNĄŁ TARGOWISKA A NA ZAŁĘŻU JEST OTWARTE - Dziennik Zachodni - 25.03.2020
          • madohora Re: KATOWICE 25.03.20, 19:41
            W TYCHACH PRZYSZLI PO ROZUM DO GŁOWY. W PRZECIWIEŃSTWIE DO KATOWIC - www.tychy24.net - 25.03.2020
          • madohora Re: KATOWICE 25.03.20, 20:03
            MIMO PANDEMII W KATOWICACH BĘDĄ ROWERY MIEJSKIE - Radio Kielce - 25.03.2020
          • madohora Re: KATOWICE 28.03.20, 18:47
            KATOWICE WYKORZYSTUJĄ PUSTKI NA REMONT ULICY MARIACKIEJ - Wyborcza - 28.03.2020
          • madohora Re: KATOWICE 01.04.20, 18:46
            Kupuję jarmuż, widać że już jest pożółkły ale jeszcze by się coś "przebrało". Tylko, że tak pakowany jarmuż sprzedaje któryś z dużych sklepów. A przecież można było oddać komuś kto tego potrzebuje
          • madohora Re: KATOWICE 01.04.20, 18:59
            Uważam, że ktoś je powinien "zniknąć" bo młodzi ludzie będą kombinować, macać itd...
          • madohora Re: KATOWICE 03.04.20, 19:58
            Chyba, tylko samobójca skorzystałby teraz z publicznej toalety
          • madohora Re: KATOWICE 17.04.20, 12:33
            POTĘŻNY WSTRZĄS W RUDZIE ŚLĄSKIEJ - Wyborcza - 17.04.2020
          • madohora Re: KATOWICE 20.04.20, 20:30
            40 OSÓB ZE SZPITALA W KATOWICACH ZARAŻONYCH - www.infokatowice.pl - 20.04.2020
          • madohora Re: KATOWICE 21.04.20, 17:25
            To nie jest taki głupi pomysł. Ale jak pomysł sensowny to pewno nie przejdzie
          • madohora Re: KATOWICE 21.04.20, 17:33
            KATOWICE KUPUJĄ MASZYNĘ DO TESTÓW NA KORONAWIRUSA - Wyborcza - 21.04.2020
          • madohora Re: KATOWICE 21.04.20, 18:12
            KATOWICE. DOLINA TRZECH STAWÓW, W MASECZCE CZY BEZ - Dziennik Zachodni - 21.04.2020
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.20, 20:16
            NOWY TRAMWAJ ODBYWA JAZDY PRÓBNE - Nasze Miasto - 23.04.2020
          • madohora Re: KATOWICE 14.05.20, 18:59
            KATOWICE ZIELONĄ STOLICĄ EUROPY - www.infokatowice.pl - 14.05.2020

Czy to był jakiś żart? Drzewa wycinane w pień, każdy skrawek zieleni pod siekierkę. Każdy skrawek lasu pod budownictwo mieszkaniowe. Katowice cieszą się, że mają (przepraszam mieli) palmy na rynku i jakieś rabatki gdzie nie gdzie w mieście. Zapomniałam jeszcze o słynnych katowickich plastikowych "słonecznikach". Jeden jeszcze ocalał przy Bibliotece Śląskiej.
          • madohora Re: KATOWICE 14.05.20, 19:08
            TRUDNY CZAS DLA KULTURY - Wyborcza - 14.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.20, 14:27
            DRUGI ETAP BADAŃ GÓRNIKÓW. MOGĄ BYĆ ZABLOKOWANE DROGI - Wyborcza - 15.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 18.05.20, 15:50
            13 ZBIORNIKÓW RETENCYJNYCH W KATOWICACH - Fakt - 18.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 18.05.20, 16:10
            EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY WYSTARTOWAŁ ON-LINE - Radio Katowice - 18.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 19.05.20, 12:26
            ZTM KATOWICE OGRANICZYŁ KURSOWANIE AUTOBUSÓW NA LINIACH PROWADZĄCYCH DO KOPALŃ - www.nettg.pl - 19.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 20.05.20, 20:17
            LUDZIE KRADNĄ WODĘ Z CMENTARZA - www.katowice24.info - 20.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 20.05.20, 20:24
            Zastanawia mnie tylko dlaczego dziennikarze chcąc "obronić Śląsk przed hejtem" sami go potęgują?
          • madohora Re: KATOWICE 20.05.20, 20:41
            KORONAWIRUS ZAMROZIŁ RYNEK PRACY - Radio Katowice - 20.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 20.05.20, 21:02
            ŚWIATOWID PRZENOSI SIĘ DO INTERNETU - www.katowice24.info - 20.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 23.05.20, 19:03
            ZLOT FOOD TRUCKÓW W CZASIE PANDEMII - Dziennik Zachodni - 23.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 23.05.20, 19:12
            Ach to dzisiejsze rzetelne dziennikarstwo. Na Nikiszu nie ma kamienic, którą by było dziewięć mieszkań. Nikiszowiec to 9 bloków. A to co pan nazwał kamienicą to po prostu klatka schodowa. I jeszcze to ścisłe określenie przy Placu Wyzwolenia. Plac Wyzwolenia otacza cały Nikiszowiec - czyli to może być wszędzie....smileMoże tak spacer po Nikiszowcu i bliższe poznanie dzielnicy. Albo konsultacja z kolegą po fachu.
          • madohora Re: KATOWICE 25.05.20, 16:46
            TRAMWAJ WZDŁUŻ ROŹDZIEŃSKIEGO. DLA KATOWIC TEN POMYSŁ NIE JEST NAJWAŻNIEJSZY - Wyborcza - 25.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 27.05.20, 00:21
            PREZYDENT PRZEPRASZA GÓRNIKÓW ZA HEJT - Super Express - 26.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 27.05.20, 00:47
            DUDA PRZEPRASZA ZA HEJT NA ŚLĄZAKÓW - Na temat - 26.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 27.05.20, 14:16
            KORONAWIRUS. NIE WIDAĆ KOŃCA ZAKAŻEŃ WŚRÓD GÓRNIKÓW - www.katowice24info - 27.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 27.05.20, 14:41
            NOWE ZAKAŻENIA KORONAWIRUSEM W ŚLĄSKIEM - Radio Katowice - 27.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 28.05.20, 01:49
            KORONAWIRUS. KATOWICE ZACISKAJĄ PASA - Radio Piekary - 27.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 28.05.20, 17:16
            W KATOWICACH WYREMONTUJĄ PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH - www.infokatowice.pl - 28.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 11:25
            RIALTO I ŚWIATOWID PRZYGOTOWUJĄ SIĘ DO OTWARCIA SAL - Radio Em - 29.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 11:40
            PARKOWANIE W CENTRUM KATOWIC - Wyborcza - 29.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 11:51
            KATOWICE OTWORZĄ ŻŁOBKI I PRZEDSZKOLA - Dziennik Zachodni - 29.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 12:01
            1 CZERWCA RUSZAJĄ ŻŁOBKI I PRZEDSZKOLA - www.infokatowice.pl - 29.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 17:15
            KOLJENA FIRMA URUCHAMIA ELEKTRYCZNE HULAJNOGI - www.infokatowice.pl - 29.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 17:18
            A na hulajnogę nam te hulajnogi. Jeszcze w dobie pandemii
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 18:15
            NOWE OBJAWY KORONAWIRUSA - Nasze Miasto - 29.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 18:21
            TRAGEDIA W KATOWICACH - Moje Katowice - 29.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 18:28
            DZIKIE ŁĄKI ZAKWITNĄ W KATOWICACH - Radio Katowice - 29.05.2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 18:32
            DO SZPITALA W KATOWICACH TRAFIŁ WYCIEŃCZONY NIEMOWLAK - Wyborcza - maj 2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 18:37
            ZAKUPY JEDZENIA TAŃSZE O 80%. TAKI SKLEP MA POWSTAĆ W KATOWICACH Z MYŚLĄ O KLIENTACH MOPS -u - Wyborcza - maj 2020
          • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 19:08
            KATOWICE UDOSTĘPNIAJĄ HALE SPORTOWE - www.infokatowice.pl - 29.05.2020
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 18:08
          Größte touristische Attraktion der Stadt ist der hölzerne Sendemast, der mit
          110 Metern als die höchste Holzkonstruktion der Welt gilt. Mehr als 16.000
          Messingschrauben halten den 1935 in Betrieb genommenen Sendemast zusammen.
          Traurige Berühmtheit erlangte der Sender Gleiwitz am
          31. August 1939. Der fingierte Angriff von sieben als Polen verkleideten
          SS-Männern lieferte Hitler den Vorwand für den Angriff auf Polen. Seit 2003
          gibt es vor Ort eine Ausstellung zur Geschichte des Senders und zur
          Entwicklung der Rundfunktechnik.
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 18:10
          Einzigartig in Europa dürfte es sein, dass es in Schlesien zwei bedeutende
          Biermuseen in unmittelbarer Nachbarschaft gibt. Sie gehören zu den beiden
          polnischen Markführern, den Brauereien Tyskie und Żywiec. Das Museum in Tychy
          (Tichau) zeigt Ausstellungsstücke aus der 380-jährigen Geschichte der
          Tyskie-Brauerei in einem denkmalgeschützten Bau aus dem Jahre 1902. Man kann
          dort auch die modernen Brauanlagen besichtigen; im Sommer gibt es
          Nachtführungen durch das Museum.
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 18:18
          Infos: Zentrum Oberschlesiens ist die Stadt Katowice (Kattowitz). Der dortige
          Flughafen ist von zahlreichen deutschen Städten direkt erreichbar. Eine
          deutschsprachige Übersicht über die technischen Denkmäler der Region mit allen
          Anschriften und Öffnungszeiten und einer Landkarte ist erhältlich beim
          Polnischen Fremdenverkehrsamt, Kurfürstendamm 71, 10709 Berlin, Tel. 030-21 00
          92 0, www.polen.travel Weitere Infos auch auf der Website www.gosilesia.pl.
          (Polnisches Fremdenverkehrsamt)

Link do strony - rok 2009

www.reisenews-online.de/2009/03/11/auf-den-spuren-oberschlesischer-technikdenkmaler/
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 19:26
          HISZPANKA I GRUZINKA SPRAWDZAJĄ JA DZIAŁAJĄ ZABYTKI
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 19:28
          HISZPANKA CHCIAŁA ODWIEDZIĆ KATOWICKĄ GALERIĘ
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 19:47
          17.06.10, 11:40
          Kilka słów wyjaśnienia. Parę miesięcy temu "Wyborcza" wymyśliła program pt.
          "Daj się zepsuć". Osoba nie związana z Katowicami, wybrana z wielu kandydatów
          ma obserwować życie Katowic i pisać relacje na ten temat. Ma bywać w ciekawych
          miejscach, bywać na imprezach i w formie reportaży komentować swoje przeżycia
          i wrażenia.
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 19:53
          Mer Saint-Etienne w Katowicach
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 19:56
          TAM MIESZKAM
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 19:59
          https://bi.im-g.pl/im/4/4920/m4920964.gif
        • madohora Re: KATOWICE 25.08.17, 20:05
          ŚWIAT ZBUDOWANY Z CEGIEŁ
        • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 01:16
          Pamiętaj, Katowice żyją także nocą! - zapewniają Urząd Miasta i KZK GOP.
          Razem uruchamiają dwie nowe nocne linie autobusowe.
          Nowe linie, 905 i 906 jeździć będą w weekendy - z piątku na sobotę, soboty na
          niedzielę i niedzieli na poniedziałek. Uzupełnią one 11 istniejących nocnych
          linii autobusowych i 5 linii tramwajowych.

905 ruszy o godz. 1.40 spod dworca PKP w kierunku Ligoty, przez akademiki,
          Piotrowice, Kostuchnę i Podlesie. W stronę centrum ruszy o 3:12 z przystanku
          Zarzecze Kościół.Autobus linii 906 ruszy z dworca PKP o godz. 2.30. Pojedzie
          przez Bogucice, Dąbrówkę Małą, Szopienice, Nikiszowiec na Giszowiec. Do
          centrum wróci o godz. 3.28 z przystanku Giszowiec Kościół.
        • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 01:17
          https://bi.im-g.pl/im/6/7169/m7169876N.jpg
        • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 11:04
          Przeczytałem artykuł "Filmowego Śląska jest coraz mniej"

cjg.gazeta.pl/CJG_Katowice/1,104386,10213442,Filmowego_Slaska_jest_coraz_mniej.html
          A co my jesteśmy jednym wielkim skansenem istniejącym tylko po to aby różnego rodzaju artyści mieli dla siebie miejsce na różne swoje przedsięwzięcia a potem pisali jakieś beznadziejne komentarz (patrz następny link) nie wkładając w swoje przedsięwzięcie chociażby tego, że porozmawiają z ludźmi albo dowiedzenia się tego dlaczego jest tak a nie inaczej.
        • madohora Re: KATOWICE 25.11.17, 16:34
          To już nie można powiedzieć "czarny piątek" czy "wyprzedaże"? Nie bo to by było..i tutaj też bym musiała użyć obcego słowa Musi być po angielsku
        • madohora Re: KATOWICE 26.11.17, 14:29
          MIESZKAŃCY CHĘTNIE ODWIEDZAJĄ JARMARK NA RYNKU - Nasze Miasto - 25.11.2017
        • madohora Re: KATOWICE 26.11.17, 14:39
          JARMARK ŚWIĄTECZNY W KATOWICACH - Dziennik Zachodni - 25.11.2017
        • madohora Re: KATOWICE 02.03.18, 23:26
          KATOWICE Z SYNAGOGĄ - Nasze Miasto - 2017
        • madohora Re: KATOWICE 23.03.18, 12:53
          [u]PRZEGLĄD PRASY[/u][/b]

SZLAKIEM KATOWICKIEJ NEOAWANGARDY. SPACER Z prof. IRMĄ KOŹMINĄ - RadioLPekary - 23.03.2018
        • madohora Re: KATOWICE 18.05.18, 16:51
          POWSTANIE FILMOWY MANIFEST O KATOWICACH - Dziennik Zachodni - 18.05.2018
        • madohora Re: KATOWICE 20.05.18, 14:30
          GANG SKŁADOWAŁ NIEBEZPIECZNE ODPADY ŚMIECI W SZOPIENICACH -Wyborcza - 20.05.2018.
        • madohora Re: KATOWICE 22.06.18, 23:27
          KATOWICE. W SOBOTĘ OTWARCIE NOWEJ TRASY DLA ROLKARZY - nettg.pl - 22.06.2018
        • madohora Re: KATOWICE 22.11.18, 19:04
          RUSZYŁ PUNKT INFRMACYJNY COP 24 - Dziennik Zachodni - 22.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 29.11.18, 00:44
          MURAL NIEZWYKŁEJ LEKARKI - Radio Katowice - 28.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 29.11.18, 00:47
          NOWY MURAL W KATOWICACH - Gość - 28.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 29.11.18, 14:53
          RZĄD WYBRAŁ PARTNERÓW SZCZYTU KLIMATYCZNEGO - Wyborcza - 29.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 29.11.18, 15:10
          RADNI FORUM SAMORZĄDOWEGO PRZECIWKO INWESTYCJI W PARKU ŚLĄSKIM - www.infokatowice - 29.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 29.11.18, 15:26
          SIEDEM RZECZY, KTÓRE POWINIENEŚ ZROBIĆ NA ŚLĄSKU PRZY OKAZJI COP 24 - Wyborcza - 29.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 29.11.18, 15:39
          KLIMATYCZNY FESTIWAL FILMOWY - Radio Katowice - 29.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 30.11.18, 16:14
          POLICJA URUCHOMIŁA CENTRUM DOWODZENIE - Wyborcza - 30.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 30.11.18, 16:29
          DEKORACJE ŚWIĄTECZNE ROZBŁYSŁY NA RYNKU W KATOWICACH - Dziennik Zachodni - 30.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 30.11.18, 16:54
          PREZYDENT KATOWIC NA AUCIE - Wyborcza - 30.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 30.11.18, 17:04
          SZCZYT KLIMATYCZNY W KATOWICACH BEZ PREZYDENTA ROSJI, USA, FRANCJI I KANCLERZ NIEMIEC - www.infokatowice - 30.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 30.11.18, 17:12
          KOMPLEKS W STREFIE KULTURY NA SZCZYT KLIMATYCZNY COP 24 - Wyborcza - 30.11.2018
        • madohora Re: KATOWICE 30.11.18, 21:11
          [url=https://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35018,24230737,muzeum-slaskie-w-katowicach-bedzie-otwarte-podczas-cop24-i.html]MUZEUM ŚLĄSKIE BĘDZIE OTWARTE PODCZAS COP 24 - [size-10]Wyborcza - 30.11.2018[/size][/url]
        • madohora Re: KATOWICE 01.12.18, 14:01
          NIE BĘDZIE TRAMPA, PUTINA, MERKEL NA SZCZYCIE KLIMATYCZNYM - Wyborcza - 01.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 01.12.18, 14:11
          ZAKAZ LOTÓW NAD AGLOMERACJĄ - Wyborcza 01.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 01.12.18, 19:03
          TEREN SZCZYTU SKONTROLOWANY PRZEZ PIROTECHNIKÓW - www.portalsamorządowy.pl - 01.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 02.12.18, 19:34
          KATOWICE GOTOWE NA SZCZYT KLIMATYCZNY - www.wpolityce - 02.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 02.12.18, 20:00
          PREMIER FRANCJI ODWOŁUJE PRZYJAZD DO KATOWIC - Onet.pl - 02.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 02.12.18, 20:08
          ZAKAZ PARKOWANIA PRZY HOTELACH - www.infokatowice - 02.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 21:47
            N im to jednak nastąpiło, wegetowały Katowice przez długie lata jako nędzna osadao drewnianych domostwach, zamieszkana przez zagrodników i otoczona zewsząd lasami.Przyczyn ku temu było kilka a z nich najważniejsza niekorzystne położenie topograficzne. Drogikrajowe z Wrocławia, Brzega i Toszka (koło G liwic) do Krakowa prowadziły innym szlakiem,okolica nizinna, przeważnie zalesiona służyła wyłącznie potrzebom miejscowym. Kronikawspomina wprawdzie o Katowicach (Chotowiczi-Kotowice) wzgl. Katowice), prawdopodob­nie od jakiegoś pierwszego osiedleńca Kota lubKata), poraź pierwszy w roku 1858-mym jakoo kołonji, leżącej po prawej stronie strumyczka Rawy, liczącej kilkunastu osiadłych ogrodni­ków i czynszowników, a należącej do wiele starszej, bo już w roku 1514 wspomnianej Kuź­nicy Boguckiej, położonej na lewym brzegu strumyczka. Pierwsza wzmianka o Katowicach,jako o miejscowości bez kościoła i szkoły datuje się z dnia 13. marca 1660 r. Jeszcze w roku1804-tym nie miały Katowice własnej szkoły, lecz posyłano dzieci do założonej w tym rokuszkoły w Bogucicach.
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 21:48
            Miejscowość Katowice podnosi się w tym czasie z poprzedniego zaniedbania i zwabiajuż zewsząd kupców, przedsiębiorców i przem ysłowców. W iększy rozwój i rozrost Katowicnastąpił dopiero w roku 1865, kiedy to Katowice otrzym ały samorząd miejski. Nowe miasto liczy okrągłe 4000 mieszkańców. D o rozwoju i rozrostu przyczyniło się też założenie pierw­szego toru kolejowego w roku 1846-tym z Św iętochłowic do Mysłowic. Z chwilą odzy­skania ordynacji miejskiej liczyły Katowice zaledwie przeszło 4000 mieszkańców. Jak szybkowzrosła ilość mieszkańców o tern świadczy poniższe zestawienie
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 21:49
            Nadmienić należy, że po przyłączeniu Katowic do Polski liczyły one przeszło 70 000mieszkańców i zajmowały obszar 465 ha. Obecnie po przyłączeniu okolicznych gmin cyfry tewzrosły do 132 000 mieszkańców na obszarze 3583 ha.
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 21:53
            Rozwój szkolnictwa postępuje także równolegle z rozwojem samego miasta i przy­rostem ludności. D o 1914 r. powstały następujące uczelnie: Szkoła budownicza, gimnazjumklasyczne, gimnazjum m atem atyczno-przyrodnicze, liceum, szkoła wydziałowa męska i żeńskai 5 szkół powszechnych
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 21:55
            Dnia 20. czerwca 1920 r. wkroczyło wojsko polskie do Katowic. W obecności przed­stawicieli Rządu i Sejmu odbyła się dnia 16. lipca 1922 r. w Katowicach symboliczna uroczy­stość przejęcia ziemi śląskiej
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 21:57
            Jak z tego wynika, posiada miasto bardzo dużo nowoczesnych gmachów i urządzeń,natomiast nie posiadało ono do ostatnich czasów prawie żadnych zabytków, gdyż wzrosło wtempie amerykańskiem i rozwinęło się jednostronnie zgodnie z potrzebami czysto przemysło-wemi, a więc jest miastem fabryczno-przemysłowem. W ostatnich latach powstały wzoroweinstytucje kulturalne jak Muzeum śląskie i bibljoteka Sejmu Śląskiego.
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 22:00
            W roku 1905-ym została wybudowana rzeźnia miejska dla potrzeb miasta. Po po­wrocie Górnego Śląska do Polski okazało się urządzenie rzeźni niewystarczającem i wymagałoprzebudowy. Ulepszenie i ukończenie rozbudowy rzeźni nastąpiło w roku 1930-tym. Obecnyubój wynosi dziennie około 1000 sztuk nierogacizny i około 600 sztuk bydła.W szystkie domy w Katowicach posiadają wodociągi i są połączone z miejską sieciąkanalizacyjną.
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 22:01
            Magistrat swoim kosztem urządził „Kuchnię mleczną", zaopatrzoną w różne aparatysterylizacyjne, które preparują mleko dla dzieci według przepisów lekarskich. Mleko to sprze­daje się. Natom iast biedna ludność otrzymuje je dla swoich dzieci bezpłatnie. Jak w innychwiększych miastach, tak i tu znajdują się stacje porady dla matek.Magistrat katowicki posiada w Gorzycach Śląskich uzdrowisko dla dzieci niedoży­wionych oraz chorych pochodzących z Katowic, a będących w wieku szkolnym. Z uzdrowiskatego, otwartego stale, korzysta bezpłatnie około 100 dzieci miesięcznie.Jak z pow yższego szkicu wynika, były Katowice aż do wojny światowej małemmiasteczkiem, liczącem niespełna 50 000 ludności. D opiero za czasów polskich rozrosły sięznacznie i liczą obecnie około 132 000 mieszkańców. Miastem zawiaduje prezydent, wice­prezydent i prezes Rady Miejskiej. Magistrat składa się z 19-tu członkow, Rada Miejskaz 60-ciu radnych miasta.
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 22:04
            Porównajcie do tego co jest dzisiajsad
          • madohora Re: KATOWICE 23.04.19, 22:10
            Komunikacja ahtobusowa.Dyrekcja: Katowice, Plac Wolności 16. — Telefon 3il9-81.Komunikacja autobusowa jest na terenie Województwa Śląskiego również silnie rozbudowana. Ogółem z końcem roku 1932 czynnych jest 17 przedsiębiorstw autobusowych eksploatu­jących 44 linij łącznej długości 620 km. Ilość przewożonych na dobę podróżnych wynosi przeciętnie do 3-ch tysięcy osób. Przed­siębiorstwa i ruch autobusowy stoi pod kontrolą Wydziału Ro­bót Publicznych Urzędu Wojewódzkiego oraz Policji Samocho­dowej, istniejącej przy Urzędzie Wojewódźkim i Starostwach

To również informacja z 1035 roku
          • madohora Re: KATOWICE 30.04.19, 15:00
            MUZEUM ŚLĄSKIE BĘDZIE OTWARTE CAŁĄ MAJÓWKĘ - Nasze Miasto - 30.04.2019
          • madohora Re: KATOWICE 30.04.19, 15:09
            BĘDZIE DEFILADA I WYSTĘP ZESPOŁU ŚLĄSK - Nasze Miasto - 30.04.2019
          • madohora Re: KATOWICE 30.04.19, 15:18
            FUNKCJONOWANIE KOMUNIKACJI W OKRESIE DŁUGIEGO WEEKENDU - Moje Katowice - 30.04.2019
          • madohora Re: KATOWICE 30.04.19, 15:28
            MARSZ BEZDOMNYCH I WYKLUCZONYCH - Nasze Miasto - 30.04.2019
          • madohora Re: KATOWICE 30.04.19, 15:32
            RUSZA ROZBIÓRKA HOTELU SILESIA - Onet.pl - 30.04.2019
          • madohora Re: KATOWICE 02.05.19, 13:42
            ROZPOCZĘŁA SIĘ WIELKA MAJÓWKA - Radio Katowice - 02.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 03.05.19, 12:08
            DZISIAJ OBCHODY ŚWIĘTA 3-GO MAJA I III POWSTANIA ŚLĄSKIEGO - www.infokatowice.pl - 03.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 06.05.19, 14:18
            SZTAUWAJERY GOTOWE NA NOWY SEZON - Nasze Miasto - 06.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 06.05.19, 14:31
            KONCERT W TRAMWAJU - www.infokatowice.pl - 06.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 06.05.19, 14:43
            BERNARD KRAWCZYK ZOSTANIE UPAMIĘTNIONY W GALERII ARTYSTYCZNEJ - Wyborcza - 06.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 07.05.19, 14:15
            KATOWICE NIE PRZEJMĄ W CAŁOŚCI BUDYNKU BWA - Wyborcza - 07.05.2019
        • madohora Re: KATOWICE 02.12.18, 20:15
          NOWA DZIELNICA W KATOWICACH - Silesion - 02.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 02.12.18, 20:19
          SZCZYT KLIMATYCZNY W KATOWICACH - Interia - 02.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 02.12.18, 20:32
          SZCZYT COP 24 W KATOWICACH - Gazeta - 02.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 02.12.18, 20:47
          GISZOWIECKI JARMARK ROZPOCZĘTY - Dziennik Zachodni - 02.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 18:57
          COP 24 NIEFORMALNE SPOTKANIE PREZYDENTA Z SEKRETARZEM ONZ - Onet - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 19:02
          COP 24 KATOWICE JAK OBLĘŻONA TWIERDZA - Wprost - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 19:12
          UTRUDNIENIA DROGOWE NA COP 24 - Radio Piekary - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 19:17
          PREZYDENT DUDA OTWORZYŁ SZCZYT KLIMATYCZNY - www.tvn24.pl - 03.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 12:31
            POCIĄG DO ŚLĄSKA, ŚLĄSK DO POLSKI. PAMIĘĆ O POWSTANIACH ŚLĄSKICH - Radio Katowice - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 12:41
            DĄB POWSTAŃ ŚLĄSKICH - Radio Katowice - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 14:39
            PALMY WRÓCIŁY NA RYNEK - Radio Katowice - Radio Katowice - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 14:44
            Ciekawe jak te palmy będą wyglądać po tych zimnych dniach?
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 15:13
            EWAKUACJA BUDYNKU PRZY ULICY PIASTÓW - www.infokatowice.pl - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 15:41
            HALA PARKOWA W OBECNEJ KONDYCJI NIE NADAJE SIĘ NA CENTRUM NAUKI - Nauka w Polsce - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 15:51
            REKORD FREKWENCJI NA XI EUROPEJSKIM KONGRESIE GOSPODARCZYM - Wyborcza - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 16:00
            EWAKUACJA MIESZKAŃCÓW BLOKU NA ULICY TYSIĄCLECIA - wp.pl - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 16:12
            METROBILET JUŻ W MAJU - Moje Katowice - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 16:16
            Nowoczesność dziś nas mami
            Biletami ze zniżkami
            Odpowiedzi są gotowe
            Że to przecież "idzie nowe"
            A naprawdę jest jak było
            Bo nic nam się nie zmieniło
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 16:28
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/gc/rxw2/mnGGFHCKslDDsiafYX.jpg
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 16:32
            Jak ktoś jest troszeczkę tępy
            I nie pojął wiersza puenty
            Powiem to ale tylko raz
            Tato! Tato! Chwalą nas!
            A kto - wiem
            Ty nie a ja ciebie
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 16:41
            RODZICE ZASADZILI DRZEWA - Onet.pl - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 16:47
            POWSTAJE DZIELNICOWA GALERIA NIEPODLEGŁOŚCI - RadioEm - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 17:02
            KATOWICE OGŁOSIŁY PRZETARG NA PRZEBUDOWĘ ULICY DWORCOWEJ - Wyborcza - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.05.19, 17:06
            SZYB PONIATOWSKI ATRAKCJĄ NOCY MUZEÓW - Wyborcza - 15.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 16.05.19, 16:29
            A jednak!
          • madohora Re: KATOWICE 16.05.19, 16:33
            ZBLIŻA SIĘ NOC MUZEÓW - www.infokatowice.pl - 16.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 16.05.19, 16:39
            NOC MUZEÓW - Gazeta - 16.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 16.05.19, 16:57
            W GALERII SZYB WILSON AUKCJA NA DALSZE POSZUKIWANIA BRUNONA MUSCHALIKA - Wyborcza - 16.05.2019.
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 19:39
          SZCYT KLIMATYCZNY W KATOWICACH - WP.PL - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 19:46
          ZAMASKOWANI SPRAWCY NAPADLI NA STOISKO GKS KATOWICE - Moje Katowice - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 20:00
          PREZYDENT DUDA ZAINAUGUROWAŁ SZCZYT KLIMATYCZNY - www.rmf24.pl - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 20:22
          SZCZYT KLIMATYCZNY W KATOWICACH - Fakt - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 20:29
          POLITYKA KLIMATYCZNA - Radio Pik - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 20:35
          WDROŻENIE POROZUMIENIA PARYSKIEGO TO SZANSA NA ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ ŚWIATA - www.tvp.info - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 21:04
          CZARNY ALARM DLA MIASTA - Gość - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 21:20
          W KATOWICACH ZAKAZ UDZIAŁU W ZGROMADZENIACH - www.portalsamorządowy.pl - 03.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 17.05.19, 13:26
            RADNY CHCE TĘCZOWYCH FLAG PRZED URZĘDEM Z OKAZJI DNIA 17 MAJA - Wyborcza - 17.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 17.05.19, 13:33
            OTWARTO WŁOSKI JARMARK NA RYNKU W KATOWICACH - Nasze Miasto - 17.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 17.05.19, 14:00
            TARG NOCNY I NOC MUZEUM W FABRYCE PORCELANY - Dziennik Zachodni - 17.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 17.05.19, 14:08
            TARGI TURYSTYCZNE W PARKU ŚLĄSKIM - Dziennik Zachodni - 17.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 17.05.19, 14:11
            TARGI TURYSTYKI - Radio Katowice - 17.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 17.05.19, 14:15
            MINIMUM ROK DUŻYCH UTRUDNIEŃ NA TRASIE KATOWICE - TYCHY - www.tychy24.pl - 17.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 17.05.19, 14:19
            NOC MUZEÓW - Wyborcza - 17.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.05.19, 14:08
            PREMIER ZŁOŻYŁ KWIATY POD POMNIKIEM POWSTAŃ ŚLĄSKICH - Radio Maryja - 18.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.05.19, 14:21
            TEATR SZYKUJE NIESPODZIANKI DLA DZIECI Z OKAZJI DNIA DZIECKA - Wyborcza -18.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.05.19, 14:30
            MIASTO ZAPOWIADA WYCINKĘ NIEBEZPIECZNYCH DRZEW - www.infokatowice.pl - 18.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.05.19, 14:39
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/6uNPxv4KQvuNRuhsRX.jpg
          • madohora Re: KATOWICE 20.05.19, 23:53
            WEGE FESTIWAL W GALERII SZYB WILSON - Moje Katowice - 20.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 21.05.19, 00:34
            JANÓW. BURZA ZWALIŁA POTĘŻNY KASZTAN - Dziennik Zachodni - 20.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 21.05.19, 15:31
            LIBACJA NA RYNKU W KATOWICACH - Nasze Miasto - 21.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 26.05.19, 16:55
            W PARKU LEŚNYM NA MUCHOWCU KTOŚ ZNISZCZYŁ POMNIK MATKI Z DZIECKIEM - Nasze Miasto - 26.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 27.05.19, 15:45
            ZNISZCZYŁ TABLICĘ NA DWORCU - Dziennik Zachodni - 27.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 27.05.19, 16:00
            ZAATAKOWAŁ TABLICĘ INFORMACYJNĄ NA DWORCU PKP - Radio Eska - 27.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 27.05.19, 16:21
            ROBILI SOBIE Z KATOWIC ŚMIETNIK - www.infokatowice.pl - 27.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.05.19, 17:42
            SILESIA MARATHON - Wyborcza - 28.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.05.19, 17:57
            RAWA TO NIE RZEKA ALE KANAŁ ŚCIEKOWY - Wyborcza - 28.05.2019
          • madohora Re: KATOWICE 30.05.19, 18:52
            NA DWORCU NIC SIĘ NIE DZIEJE. SCHODY NIE DZIAŁAJĄ NIE DZIAŁĄ WINDA - Nasze Miasto - 30.05.2019
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 21:47
          KONFERENCJA PRASOWA PREZYDENTA I SEKRETARZA GENERALNEGO ONZ - Radio Katowice - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 21:53
          SKANDAL NA SZCZYCIE KLIMATYCZNYM - Wyborcza - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 22:07
          ANDRZEJ DUDA W KATOWICACH - Interia - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 22:17
          SCHWARZENEGGER NA SZCZYCIE KLIMATYCZNYM W KATOWICACH - Gość - 03.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.12.18, 22:22
          Przecież w tym miejscu nawet nie ma przystanku autobusowegosad
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 18:27
          PREZYDENT O WĘGLU - tvn24.pl - 04.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 04.02.19, 22:39
          CZY KATOWICE PRZEJMĄ CZĘŚĆ BUDYNKU BWA - Wyborcza - 31.01.2019
        • madohora Re: KATOWICE 05.03.19, 21:27
          KTO ZOSTANIE UPAMIĘTNIONY W GALERII ARTYSTYCZNEJ?- Dziennik Zachodni - 05.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 06.03.19, 12:50
          TEN AKT WANDALIZMU POTĘPIŁA TAKŻE AMBASADOR USA - www.niezależna.pl - 06.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 06.03.19, 13:28
          OGROMNA AWARIA PRĄDU W KATOWICACH. BĘDĄ PRZERWY W DOSTAWIE PRĄDU - Radio Eska - 06.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 06.03.19, 13:35
          CUD. BĘDĄ NOWE SCHODY NA DWORCU W KATOWICACH - Fakt - 06.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 07.03.19, 16:30
          Już kopalnia węgla nie daje
          Po co taśmociąg - tak mi się zdaje
          Już nic nie zostanie z poprzedniej epoki
          A więc biorę d...w troki
          Tak myślę, gdzie te czasy
          Tutaj były stawy i lasy
        • madohora Re: KATOWICE 07.03.19, 16:47
          KOLIZJA NA DK 86. KORKI W KIERUNKU KATOWIC - Wyborcza - 07.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:28
          JAKA POGODA DZIŚ W KATOWICACH - Onet.pl - 10.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:32
          SILNY WIATR W KATOWICACH - Dziennik Zachodni - 10.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:35
          KOREK NA DK 86 I DTŚ - www.infokatowice.pl - 11.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:37
          PO NOCNYCH WICHURACH KORKI NA DROGACH I UTRUDNIENIA NA KOLEI - Wyborcza - 11.03.2019.
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:39
          WICHURA ZRYWA DACHY I ŁAMIE DRZEWA - RadioEm - 11.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:41
          WICHURA W BIELSKU. POWALONE DRZEWA - Dziennik Zachodni - 11.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:43
          WIATR SPOWODOWAŁ OGROMNE ZNISZCZENIA NA ŚLĄSKU - Dziennik Zachodni - 11.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:45
          WICHURA NA ŚLĄSKU NA DOBRE SKUTKI. WIATR WYWIAŁ SMOG - Dziennik Zachodni - 11.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:48
          ZNISZCZENIA PO SILNYCH WICHURACH W REGIONIE - Radio Katowice - 11.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 21:53
          WICHURY W REGIONIE - Radio Katowice - 11.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.03.19, 22:08
          Zniknął taśmociąg ale nazwanie go "kultowym" to już duża przesada
        • madohora Re: KATOWICE 14.03.19, 18:36
          Taaaak - pomalowana kalwaria w Panewnikach, wystarczy wyjrzeć przez okno na Nikiszu, facet zawieszony na płocie na cmentarzu i dwa trupy - jeden na dachu, drugi w wodzie w Rosarium. Nie ma to jak nocna prohibicja.
        • madohora Re: KATOWICE 14.03.19, 19:04
          BASEN W SZOPIENICACH - Nasze Miasto - 14.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 17.03.19, 00:07
          URZĘDNICY Z KATOWIC JEŻDŻĄ NA HULAJNOGACH NA SŁUŻBOWE SPOTKANIA - Wyborcza - 16.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 17.03.19, 00:20
          DWADZIEŚCIA GODZIN BEZPŁATNEGO PARKINGU W LIGOCIE - Radio Eska - 16.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 17.03.19, 00:34
          NAPRZÓD JANÓW ŚWIĘTUJE AWANS DO POLSKIEJ HOKEJ LIGI - Wyborcza - 16.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 18.03.19, 23:45
          POSPRZĄTAJ SOBIE KATOWICE - www,netg.pl - 18.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 19.03.19, 00:34
          PREZYDENCI ZLIKWIDUJĄ TRAMWAJ, KTÓRZY ŁĄCZY CZTERY MIASTA - Wyborcza - 18.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 20.03.19, 21:23
          ZAMASKOWANI MĘŻCZYŹNI NAPADLI NA BANK W KATOWICACH - www.tvn24.pl - 20.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 20.03.19, 21:29
          ZAMASKOWANI MĘŻCZYŹNI WCHODZĄ DO BANKU - www.tvn24.pl - 20.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 31.03.19, 23:49
          JARMARK W KATOWICACH ZOSTANIE OTWARTY 3 KWIETNIA 2019 - Nasze Miasto - 31.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 01.04.19, 00:05
          12 kwietnia (piątek)
          11.00 – 17.00 Warsztaty zdobienia pisane
        • madohora Re: KATOWICE 01.04.19, 00:34
          WOJNA PARKINGOWA NA OSIEDLU TBS - Wyborcza - 31.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 01.04.19, 00:50
          KSIĄDZ JAN KLEMENS NIE ŻYJE.ODSZEDŁ WIELKI PRZYJACIEL NIKISZOWCA - Wyborcza - 31.03.2019
        • madohora Re: KATOWICE 09.04.19, 14:17
          POŻAR ALTANKI W KATOWICACH - Radio Piekary - 03.04.2019
        • madohora Re: KATOWICE 09.04.19, 22:33
          KATOWICE ZAPRASZAJĄ NA WIELKI JARMARK WIELKANOCNY - Wyborcza - 09.04.2019
        • madohora Re: KATOWICE 29.11.19, 14:36
          ŚWIĄTECZNE ILUMINACJE ROZŚWIETLIŁY RYNEK - Moje Katowice - 29.11.2019
        • madohora Re: KATOWICE 27.05.20, 00:34
          ZARAŻENI W REGIONIE. ROŚNIE LICZBA CHORYCH - www.infokatwice.pl - 26.05.2020
        • madohora Re: KATOWICE 27.05.20, 01:10
          MUZEUM ŚLĄSKIE PONOWNIE OTWARTE DLA ZWIEDZAJĄCYCH - Wyborcza - 26.05.2020
        • madohora Re: KATOWICE 28.05.20, 17:47
          PROFESOR RYSZARD KOZIOŁEK NOWYM REKTOREM UNIWERSYTETU ŚLĄSKIEGO - Dziennik Zachodni - 28.05.2020
        • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 17:32
          PROTEST PRZEDSIĘBIORCÓW - Wyborcza - 2020
        • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 17:59
          SPODEK Z POKRZEPIAJĄCYMI ILUMINACJAMI - Architektura - 2020
        • madohora Re: KATOWICE 29.05.20, 18:49
          GALERIA BWA W KATOWICACH JUŻ OTWARTA - Wyborcza - 29.05.2020
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:18
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/O7GakaauaubGOlfUYB.jpg
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:34
        A TAK WYGLĄDAŁ DZIEŃ SĄSIADA W PIOTROWICACH
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:38
        NOWY SPOSÓB NA PROMOCJĘ KATOWIC, BODY DLA NOWORODKÓW
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 12:41
        TRAMWAJE WRACAJĄ NA 3-GO MAJA
      • madohora Re: KATOWICE 12.08.17, 19:32
        HISTORIA ULICY MARIACKIEJ
      • madohora Re: KATOWICE 13.08.17, 11:43
        HISTORIA KATOWIC JEST JEDNA
      • madohora Re: KATOWICE 13.08.17, 11:48
        A MOŻE TAK W KATOWICACH ZLIKWIDOWAĆ TRAMWAJE
      • madohora Re: KATOWICE 13.08.17, 11:55
        Z OSTATNIEJ CHWILI KATOWICE BEZ ŚWIATEŁ
      • madohora Re: KATOWICE 13.08.17, 11:57
        NIEZWYKŁY FILM. KATOWICE ZALANE WODĄ
      • madohora Re: KATOWICE 13.08.17, 12:10
        PIJALNIA WÓDKI. NA ŚCIANACH GAZETY
      • madohora Re: KATOWICE 13.08.17, 12:25
        KATOWICKA KOLONIA MOŚCICKIEGO ŚWIĘTUJE URODZINY
      • madohora Re: KATOWICE 13.08.17, 15:51
        DWA POMNIKI NA ZŁOM
      • madohora Re: KATOWICE 13.08.17, 16:01
        DRUGA SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA W KATOWICACH
      • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 11:10
        24.09.11, 13:48
        Felieton dokumentalny o takim tytule chcą zaprezentować prezenter telewizyjny, Adam Giza, oraz reżyser, absolwent Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego – Łukasz Głąb.
        Premiera filmu, wraz z uroczystym bankietem , odbędzie się 15 września (w czwartek) o godzinie 19.00 w Rydułtowskim Centrum Kultury. Podczas spotkania będzie możliwość porozmawiania z twórcami i postaciami biorącymi udział w projekcie. Dodatkową atrakcją będzie krótki koncert zespołu Bloo, który w sierpniu zajął trzecie miejsce w prestiżowym, ogólnopolskim konkursie „Przebojem na antenę” organizowanym przez Polskie Radio.
        Śląskość w 10 minutach
        - Nasza produkcja, przedstawiająca prawdziwe oblicze Śląska i Ślązaków to swoistego rodzaju odpowiedź na kontrowersyjny „Projekt Ślązak”. W obrazie chcemy pokazać wartości, którymi Ślązacy kierują się w życiu i z których są bardzo dumni - komentuje Głąb, który w realizacji pełnił funkcję reżysera i kierownika produkcji.
        10 minutowy film dokumentalny został zrealizowany w magicznej scenerii katowickiego osiedla Nikiszowiec. W produkcji udział wzięły postaci znane z mediów:
        - członek kabaretu RAK – Grzegorz Poloczek;
        - wokalista zespołu Feel – Piotr Kupicha;
        - tancerz YCD – Rafał Kryla;
        - aktor Teatru Rozrywki – Dariusz Niebudek;
        - śląski aktor Lucjan Czerny;
        - zespół Bloo.
        - Chcieliśmy pokazać, te wartości Ślązaków, które powodują, że grupa ta czuje się inna od reszty polskich obywateli. Szukaliśmy cech, które najlepiej charakteryzują pozytywne oblicze Ślązaków - komentuje Giza odpowiedzialny w projekcie za scenariusz.
        źródło: mat. org. 

insilesia.pl/aktualnosci/artykul/9301/5/Premiera_filmu_Byc_Slazakiem_to_powod_do_dumy_juz_15_wrzesnia
      • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 11:28
        NIKISZOWIEC POWINIEN POKOCHAĆ FESTIWAL
      • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 11:30
        W katowickim Szybie Wilson rozpoczął się Art Naif Festiwal, czyli IV Międzynarodowy Festiwal Sztuki Naiwnej

Festiwal podczas którego prezentowana jest sztuka naiwna z całego świata zawitał na Nikiszowiec już po raz czwarty. Na uroczystym otwarciu imprezy obecny był m.in. prezydent Katowic Piotr Uszok. Nie mogło również zabraknąc gospodarzy galerii - Johanna Brosa i Moniki Pacy, a także twórcy festiwalu Jacquesa Dubois oraz artystów, których prace były wystawiane. Wernisaż połączony z koncertem zespołu Melao odwiedziło kilkaset osób.
        Sztuka naiwna, która prezentowana jest w Galerii Szyb Wilson w ramach festiwalu Art Naif, ma przełamywać granice między kulturami, językami i światopoglądami, odwołując się do tego, co wspólne dla wszystkich ludzi. Efektem tej twórczości są dzieła niezwykle barwne i oryginalne, nawiązujące do wrażliwości dziecięcej. Na wystawie zaprezentowano dzieła artystów m.in. z Polski, Włoch, Francji, Kuby, Brazylii i Mongolii.
        Nagrodę Grand Prix na tegorocznym festiwalu zdobyła francuska artystka Sylvie Marcel za obraz, na którym możemy podziwiać namalowany przez nią Nikiszowiec.
        Festiwal potrwa dwa miesiące, a w jego ramach odbędą się takie wydarzenia, jak warsztaty salsy, seanse filmowe, koncerty, konkursy czy otwarty plener artystyczny.

Źródło: InSilesia.pl

insilesia.pl/aktualnosci/artykul/7935/5/Sztuka_naiwna_z_calego_swiata_w_Katowicach_czyli_czwarta_edycja_festiwalu_Art_Naif
        --
      • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 12:12
        06.09.11, 23:28
        Tomasz Wiech, gdy został laureatem konkursu World Press Photo za zdjęcie z cyklu prezentującego życie w wielkich korporacjach, sam rzucił pracę w jednej z nich i ruszył w Polskę. Dzięki stypendium ministra kultury powstał kolejny cykl, tym razem o przemianach zachodzących w kraju. Znowu doceniony, tym razem w Leica Oskar Barnack Award
        Jeździłeś przez rok po Polsce i przywiozłeś zdjęcia krasnali ogrodowych, wiejskich festynów i dziwnych malowideł na ścianach. A miało być o przemianach w Polsce.
        - Polska, którą fotografowałem, to kraj obchodzący 20. rocznicę transformacji ustrojowej. Krasnale, festyny, reklamy są dla mnie wizualnym świadectwem przemian, jakie tutaj zaszły. Cały ten materiał jest o naszych polskich marzeniach. Marzeniach o byciu bogatym, o byciu najlepszym, o posiadaniu lasu na pustkowiu, gór nad morzem i największego dinozaura w historii świata na własnym podwórku.
        Zaczynając fotografować Polskę, zakładałem, że nie będę robił zdjęć w prywatnych przestrzeniach. Bardziej ciekawiło mnie to, co na zewnątrz, to, w jaki sposób jesteśmy ze sobą w miejscach publicznych, jak się bawimy, spędzamy czas, jak żyjemy. Zrobiłem sobie nawet harmonogram miejsc, w których chciałbym być, i imprez, które chciałbym zobaczyć. Szukałem absurdów i kontrastów.
        Co cię zdziwiło w Polsce, jaką zobaczyłeś?
        - Trudno mówić o zdziwieniu, bo w zasadzie szukałem miejsc i wydarzeń, o których wiedziałem, jak będą wyglądać, to bardziej fascynacja. Fascynacja wielką puszką piwa stojącą na polach Grunwaldu podczas obchodów 600-lecia słynnej bitwy, głową dzika powieszoną wśród tłumików i rur w zakładzie mechanicznym, zamkiem rycerskim z płyty OSB wybudowanym nad pięknym jeziorem czy wesołym miasteczkiem rozłożonym na podwórku wiejskiej chałupy.
        Reklamy na twoich zdjęciach mogłyby się doczekać osobnej wystawy.
        - To mnie fascynuje - zalew reklam, którego nie obserwuję na przykład w Czechach.
        Prawdziwym apogeum tego zjawiska jest chyba droga z Nowego Targu do Zakopanego. Miejsc z reklamami jest tyle, że przestają pełnić swoją funkcję, ponieważ nie sposób przeczytać, co na nich jest, kiedy jedzie się samochodem.
        Kicz?
        - Kicz to coś niedopasowanego do reszty, coś, co zgrzyta. Rzeczy, które fotografowałem, są moim zdaniem raczej próbą upiększenia rzeczywistości. Tak można odczytać te krasnale, ale też Chrystusa ze Świebodzina czy mnogość baloników, peruk i waty cukrowej na wszelkiej maści festynach. Albo szczyt Kasprowego Wierchu. Tłok, beton i ogródki piwne. A przecież tysiące turystów wjeżdżają kolejką dla pięknych widoków.
        Piękna w Polsce brakuje?
        - Nie, wydaje mi się, że Polska jest w gruncie rzeczy ładnym i bardzo ciekawym krajem. Choć oczywiście bardzo zróżnicowanym. Wschód i zachód Polski bardzo różnią się od siebie estetycznie, ale wydaje mi się, że to wschód jest piękniejszy.
        Czyli estetycznie jest Polska A i Polska B, tyle że odwrotnie, niż mogłoby się wydawać?
        - Tak bym nie generalizował, ale jeśli zakładamy, że wschód to Polska B, to muszę powiedzieć, że jest bardzo zadbany, uporządkowany i bardziej szczery. Nie widziałem tam dziwnie zaprojektowanych domów ani żadnego dinozaura, co już o czymś świadczy.
        A pocztówką z zachodu Polski jest dla ciebie
        - Gubin i Guben - dwa miasta w dwóch krajach, które kiedyś były jednym organizmem. Po polskiej stronie, patrząc od granicy, jest morze reklam, potem kościół bez dachu, a na koniec zdezelowane ławki. Po niemieckiej - ławki są pięknie zaprojektowane, a ludzie spacerują po zadbanych deptakach i mają czas dla siebie. Kościół jest cały, a w nieczynnej fabryce powstał między innymi dom kultury.
        Co byś w Polsce zmienił?
        - Sam nic bym nie zmieniał. Wolałbym samoistną, naturalną zmianę w stronę większego ładu w przestrzeni. Więcej umiaru. Więcej osobistego zaangażowania w to, co się dzieje dookoła.
        *** Zdjęcia zostały zrobione dzięki stypendium Ministerstwa Kultury oraz stypendium "Młoda Polska" Narodowego Centrum Kultury.
        *** Cały projekt będzie można oglądać w październiku na Opolskim Festiwalu Fotografii
        Źródło: Duży Format

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,10216143,Tomasz_Wiech__Proba_upiekszenia.html#ixzz1XD5LeEAG
      • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 12:16
        Z tym zdjęciem oraz komentarzem pod nim to już Pan Autor przesadził. Wypadało by wstać trochę wcześniej albo dołożyć starań aby wiedzieć, że orkiestra gra na całym osiedlu. A ulica Nałkowskiej i lodowisko są częścią tego osiedla.
        To znowu jeden z tych dziennikarzy, którzy mieli pretensje że Procesja na Boże Ciało nie idzie ulicami i po rynku Nikiszowca.
      • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 14:35
        W końcu pomnik udało się odrestaurować, choć nie w pierwotnej postaci. Na postumencie wyrosła otwarta dłoń z palcami w różnych kolorach. Zdaniem autora projektu, rzeźbiarza Pawła Orłowskiego, ma symbolizować porozumienie – w przeciwieństwie do walki symbolizowanej przez zaciśniętą pięść, która jednak wielu z Wieczorkiem kojarzy się bardziej. Ludzie mówią: co z tego, że czerwony, ważne, że nasz. Tofilska: – Dzisiaj Wieczorka trochę ratuje, że zginął w Auschwitz. Józef Krzyk, dziennikarz katowickiego wydania „Gazety Wyborczej”: „Najważniejsze jest to, co o Wieczorku myślą ludzie z Nikisza […]. Dla nich Wieczorek to nie komunista, ale człowiek, który bronił miejscowych przed wyzyskiem, domagał się chleba dla bezrobotnych, organizował górnicze strajki i siedział za to w więzieniu. […] Gdyby urodził się pół wieku później, pewnie by działał w Solidarności”. Jednym z inicjatorów odbudowy pomnika była Fundacja Eko-Art Silesia, która zrewitalizowała wyłączony z eksploatacji szyb kopalni „Wieczorek”. Dzisiaj mieści się tu dobrze prosperująca galeria sztuki. Trwa właśnie coroczna wystawa malarstwa naiwnego z całego świata, czyli Art Naif Festiwal. Stoimy przed obrazem Stephena Lewisa z Afryki pt. Nikiszowiec. Artysta nigdy tu co prawda nie był, malował ze zdjęć. Po śląskim podwórku pałętają się żyrafy, zebry i gazele, jest małpa i tygrys. Samochód Kilimanjaro Tours prowadzi lew, a po elewacji jednego z budynków wspina się baobab.  – Proszę mnie do tych prymitywistów nie zaliczać – odgraża się Erwin Sówka, ostatni z żyjących malarzy legendarnej Grupy Janowskiej, której przewodził Teofil Ociepka. Nikiszowieckim górnikom, którzy po robocie malowali cenione na całym świecie obrazy inspirowane okultyzmem, prowadzili korespondencję z różokrzyżowcami i lożą masońską, reżyser Lech Majewski dedykował film Angelus (jego premiera odbyła się właśnie w Galerii Szyb Wilson). Dość powiedzieć, że pierwszym klientem Ociepki był Julian Tuwim, a jednym z jego gości była Martha Gellhorn, amerykańska dziennikarka, żona Ernesta Hemingwaya. – Jo tak se ubzduroł, ale to nie tylko jo, ale jest grono takich właśnie myślicieli, że tam, w kosmosie, miłość jest po prostu zaspokajana, nie tak jak tu, na ziemi, gdzie liczy się tylko materia i korzyści. Tam nie ma nic z tego, jest tylko czysta miłość, na tym się rozgrywa duchowość – zdradza swoje credo Sówka. Jego obrazy należą do stałej ekspozycji galerii. Obecnie mieszka w budynku z wielkiej płyty na katowickim blokowisku, ale całe jego życie jest związane z Nikiszowcem. – Moje opowieści są o architekturze i górnictwie. Śląsk odznacza się egzotyką niedostrzegalną dla innych – tłumaczy malarz. Te opowieści, jak nazywa je Sówka, często wzbogacają statki kosmiczne i nagie, grube śląskie kobiety. Często maluje też patronkę górników. Na obrazie Święta Barbara na Karmerze jest wkomponowana w nikiszowiecką cegłę. „Powstała u mnie z elementów murów Nikiszowca, bo Nikiszowiec zbudowany jest tak, jakby zjechać do kopalni […]. Jakby kopalnię wyciągnąć na powierzchnia” – powiedział Sewerynowi Wisłockiemu, autorowi książki Janowscy „kapłani wiedzy tajemnej”. Sówka wie, że dziennikarze fantazjują na temat jego grupy i dobrze się przy tym bawi. Krąży legenda, że w trakcie jednego z takich spotkań u niego w mieszkaniu rozebrana żona obmywała mu stopy. Na czele Eko-Art Silesia stoją Johann Bros i Monika Paca. On – hipis, zaangażowany w katowicki marzec ’68, w latach 70. wyjechał do Niemiec. Tam nauczył się niemieckiego podejścia do budownictwa poprzemysłowego. W Polsce, szczególnie na restrukturyzującym się Śląsku, opuszczone hale fabryczne służyły przede wszystkim złomiarzom. Za zachodnią granicą odżywały na nowo. Bros nazywa siebie lokalnym patriotą. Do Polski wrócił na początku lat 90. Zainwestował kapitał.
        Ona – aktywistka, członkini krajowego zarządu Zielonych, animatorka kultury.
         – Zajmujemy się tą przestrzenią od 1998. Najpierw była mała galeria, w 2001 urządziliśmy wystawę młodym artystom z ASP. Wtedy się zaczęło, prasa uznała nas za wielką nadzieję – opowiada Paca. – Ale nie ma nic za darmo. Wchodziliśmy do starego miejsca pracy wielu nikiszowian, byliśmy z zewnątrz, w dodatku w dzielnicy mocno dotkniętej biedą i bezrobociem. To taka ironia losu, że szyb znajduje się akurat przy ulicy Wyzwolenia – mieliśmy wrażenie, że tu nikt nie pracuje! Rosło pokolenie, które nie widziało rodziców wychodzących do pracy.
        Jest przekonana, że gdyby nie zaangażowali w życie galerii lokalsów, rozebraliby ich złomiarze. Na pierwszą wystawę zaprosili każdego z mieszkańców z osobna. Rozesłali tysiące zaproszeń. – Sztuka to taka dziedzina kultury, która wpływa nawet na ludzi nastawionych źle – tłumaczy. Pracują też z dziećmi, organizują im kolonie. Efekt – nikiszowanie chętnie odwiedzają galerię. Znowu uważają to miejsce za swoje, więc kradzieże skończyły się po paru latach
        Duża część starszyzny uważa jednak, że tamtego Nikiszowca już nie ma. Teraz jest Disneyland, do którego po atrakcje przyjeżdżają naiwni turyści i dziennikarze. Nikiszowiec skończył się wraz z epoką masowych zakładów pracy i ich organizacji. Na dzisiejszym Śląsku, po transformacji (w „Wieczorku” jeszcze w 1990 roku pracowało 5891 osób, w 2000 już tylko 2840), miejsca takie jak to na nowo ustalają swoją tożsamość. Stowarzyszenie „Razem dla Nikiszowca”, na czele którego stoi Elżbieta Zacher, dba o to, by to była tożsamość czerpiąca z bogatej historii. Ostatnio zaprosili wnuka jednego z Zillmannów, który na widok osiedla przecierał oczy. Wcześniej nie słyszał o osiągnięciach dziadka. Wymyślili też tabliczki z nazwiskami tragicznie zmarłych górników na murze okalającym kościół. Simonides wspomina, że w tej społeczności śmierć była stałą przyjaciółką górników i ich rodzin. Wypadki w kopalni były bardzo częste. Wdowa po górniku nie musiała się jednak martwić o przeżycie, bowiem opieką otaczała ją cała społeczność-rodzina. Innym pomysłem stowarzyszenia był monitoring, którego budowa kończy się w tym roku. Osiedle jest bastionem kibiców Ruchu Chorzów, więc dużą część zabytkowych murów zdobią „eRki”. Mieszkańcy skarżą się na „Gieksiarzy”, czyli kibiców wrogiego GKS-u Katowice, którzy organizują wjazdy na dzielnicę. Ale skąd Ruch na katowickim osiedlu? Odpowiedzi udziela mi Jerzy Gorzelik, lider Ruchu Autonomii Śląska, który kibicuje „Niebieskim”: – To proste, byliśmy tu zdecydowanie wcześniej, bo od roku 1920. GKS powstał 44 lata później. Zdaniem Gorzelika miejscowi jeździli na mecze pociągiem, który odchodził z pobliskich Szopienic. Siedzimy w śląskim pokoju gościnnym u prof. Irmy Koziny. Jak na historyczkę sztuki przystało, jest detalistką. Wybrała Nikiszowiec, bo tylko tam znalazła pięciościenny pokój, mogący pomieścić jej bogaty księgozbiór. Ustawiła go na dwóch ścianach, na kolejnych wiszą portrety przodków – chciałaby mieć tam Sówkę, ale niestety nie ma miejsca. Za to marzy ostatnio o biurku od przedwojennego duetu Thonet – Mundus. Thonet to podobno taki meblarski Steve Jobs. Pomieszczenie, w którym siedzimy, Ślązacy rezerwowali na niedzielne obiady i specjalne okazje. Poza nimi życie odbywało się choćby i w kuchni – byle drzwi do izby były zamknięte. Pijemy herbatę i kawę, z mlekiem, jak kto woli, do tego na stole ciasto i landrynki, ale nie byle jakie. Są to landrynki brytyjskie, tzw. long drink, obecne przy popołudniowej herbacie. Kozina przerywa opowieść, żeby sprawdzić Facebooka i zagłosować przeciwko wycince topoli stojących przy jednej z katowickich ulic. P
      • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 17:16
        Złote lata familoków

Nikiszowiec - zabytkowe stuletnie górnicze miasteczko w Katowicach to unikat w
        skali światowej. O tym, jak drzewiej tu bywało i dlaczego ludzie lubią to
        miejsce pisze Marcin Zasada

Złote lata familoków

Pamiętam jak Kutz kręcił tu swoje filmy. Kiedyś przyszedł do nas ktoś z jego
        ekipy pożyczyć od mamy haftowaną sukienkę i korale. Cały Nikisz wiedział
        wtedy, że nikt w okolicy nie haftuje tak dobrze jak mama. Mama pożyczyła ale
        korale oddali zepsute, a ubrania poplamione. Ale nie żałowało się, bo chociaż
        film wyszedł ładny - mówi Teresa Świtała, wspominając jedną z wielu swoich
        historii o Nikiszowcu. Mama kiwa głową i uśmiecha się na widok serwetki z
        wyszywanymi kwiatkami. Tych opowieści jest więcej niż okien w czerwonych
        ramach. I lat tych, którzy pamiętają jak na Nikiszu było tak, że sąsiad
        sąsiada znał jak brata.
      • madohora Re: KATOWICE 26.08.17, 17:30
        CHLEWIKÓW JUŻ NIE MA

Gdy w 1977 roku biskup Herbert Bednorz przyjechał do Nikiszowca poświęcić
        dzwony, Hubert Gondzik wymyślił jak te dzwony zawiescić. Znał się na tym, bo
        po wojnie pracował przy maszynie wyciągowej w koplani Wieczorek. Z gorolami
        węglem handlował i wymieniał na jedzenie. Do lat siedemdziesiątych w
        podwórkach familoków stały chlewiki. Bywało, że pan Hubert chował w nich
        cztery wieprzku, 80 królików a do tego gęsi, kaczki.
        - Raz nawet barana dostaliśmy. Jeno oko miał. Ojciec był niesamowicie zaradny
        - podkreśla pani Barbara - Jak chlewiki rozbierali to ojciec protesty pisał.
        Ale nawet odpowiedzi nie dostał. Dziś po tych starych podwórzach nie ma nawet
        śladu. Dużo się zmieniło na Nikiszowcu. Z żoną Hubert poznał się przez swoją
        siostrę. Pani Hildegarda na jedną z pierwszych randek przyszła z koleżanką, na
        co przyszły mąż powiedział że zaprasza ją do kawiarni ale na płacenie za
        przyjaciółkę już go nie stać.
        - Pamiętam jak dostaliśmy swoje mieszkanie na Nikiszu. Swoje i miejsca było
        dość. A dookoła wszystko co potrzebne do życia. Po chleb do piekarza, bo do
        dziś najlepszy tu wypiekają. Obok mięsny u rybny, fryzjer i krawiecki. A na
        rogu tapicer Ociepka miał swój sklep. Zawsze jakiś obraz stawiał na wystawie -
        wylicza Pani Hildegarda, przywołując słynnego później malarza Teofila Ociepkę,
        którego płótna sięgają dziś kilkunastu tysięcy złotych. Matylda Gondzik była
        żoną brata Huberta Gondzika. Gdy 45 lat temu przeprowadziła się na Nikisz była
        zawiedziona,
        - Z okna do okna się sąsiadowi patrzyło, a do tego taki bród z kominów - mówi
        79 letnia Nikiszowianka - Ale z czasem okazało się, że ludzie są tu serdeczni,
        a okna na Nikiszu najczystsze na całym Śląsku. Najczystsze, bo prawie
        codziennie trzeba je było umyć.
        • madohora Re: KATOWICE 22.06.18, 23:45
          KOSZUTKA SIĘ BUDZI - Wyborcza - 22.06.2018
        • madohora Re: KATOWICE 23.06.18, 00:16
          POCZĄTEK LATA Z RADIEM KATOWICE - Radio Katowice - 22.06.2018
        • madohora Re: KATOWICE 23.06.18, 18:24
          FESTIWAL KWIATÓW W ZABRZU - Radio Katowice - 23.06.2018
        • madohora Re: KATOWICE 27.06.18, 15:41
          JUŻ OD TRZECH LAT ODWIEDZAMY MUZEUM ŚLĄSKIE - Silesion - 27.06.2018
        • madohora Re: KATOWICE 12.07.18, 19:28
          NA TYSIĄCLECIU MĘŻCZYZNA RZUCIŁ SIĘ Z OKNA. W DOMU ZNALEZIONO CIAŁO JEGO MATKI - Onet.pl - 12.07.2018
        • madohora Re: KATOWICE 12.07.18, 20:11
          POD ŚWIATŁO. WYSTAWA PRAC PAWŁA STELLERA - Gość - 12.07.2018
        • madohora Re: KATOWICE 13.07.18, 13:55
          W KATOWICACH RUSZYŁA WYPOŻYCZALNIA SKUTERÓW - Wyborcza - 13.07.2018
        • madohora Re: KATOWICE 13.07.18, 13:56
          Szkoda, że w okolicach Gliwic jeszcze nie ma. Mam parę takich miejsc, gdzie nie dojeżdżają autobusy a to byłoby rozwiązaniesmile
        • madohora Re: KATOWICE 24.07.18, 15:35
          PIĘĆ DZIKICH WYSYPISK ŚMIECI W KATOWICACH - Dziennik Zachodni - 24.07.2018
        • madohora Re: KATOWICE 26.08.18, 00:00
          KATOWICE. CHŁOPAK W BIAŁY DZIEŃ ZAATAKOWAŁ KOBIETĘ - Wyborcza - 25.08.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 18:37
          KONFERENCJA NA TEMAT ZMIAN KLIMATYCZNYCH - Sputnik - 04.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 18:50
          KLIMATYCZNI WĘDROWCY - Gość - 04.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 18:57
          SZCZYT KLIMATYCZNY. CO ANDRZEJ DUDA WIE O WĘGLU - Wyborcza - 04.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 19:02
          KONTROWERSYJNA WYSTAWA NA COP 24 - Radio Katowice - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 19:08
          DACHOWAŁ POLICYJNY RADIOWÓZ - www.tvn24.pl - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 19:14
          W KATOWICACH BAR TLENOWY - Wyborcza - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 21:13
          W KATOWICACH ROZPOCZĄŁ SIĘ SZCZYT KLIMATYCZNY - Radio Katowice - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 21:25
          POLSKA ZOSTAŁA WYRÓŻNIONA NA COP24 SKAMIELINĄ DNIA - Gazeta - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 21:32
          EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY - www.portalsamorządowy.pl - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 21:38
          SKANDAL PODCZAS COP 24 - www/piko.pl - 05.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 18.07.19, 16:51
            WYCIĘTO DRZEWA PRZY BIUROWCU NA ALEI KORFANTEGO!!! - Wyborcza - 18.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.07.19, 16:52
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/6uNPxv4KQvuNRuhsRX.jpg
          • madohora Re: KATOWICE 18.07.19, 16:59
            TĘŻNIA W LIGOCIE BĘDZIE NIECZYNNA - Nasze Miasto - 18.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.07.19, 17:17
            NA OGRODZENIU HOTELU SILESIA POWSTAŁA WYJĄTKOWA WYSTAWA - Wyborcza - 18.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 19.07.19, 15:30
            Jak przechodziłam rano przez rynek to kilka fur już się rozkładało. A potem ten zapaszek oleju....i piwa
          • madohora Re: KATOWICE 19.07.19, 16:06
            SPOTKANIE W PARKU ŚLĄSKIM BEZ PRZEŁOMU - Radio Katowice - 19.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 19.07.19, 16:13
            PROBOSZCZ ZADZWONIŁ DO RASPAZJANA. TAKIEGO PŁOTU NIE MA NIKT - Wyborcza - 19.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 22.07.19, 12:31
            WAKACYJNY RYNEK SMAKÓW W KATOWICACH - Moje Katowice - 22.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 25.07.19, 13:46
            STAWOWA W KATOWICACH. NIEGDYŚ REPREZENTACYJNY DEPTAK - Nasze Miasto - 25.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 25.07.19, 13:51
            Stawowa, Mickiewicza - czyja to jest wina? Władze nie robią nic w tej sprawie. Po raz kolejny powtarzam, że nie mam nic przeciwko ludziom którzy próbują coś zarobić ale lokowanie przystanków autobusowych i targowiska w jednym miejscu (zachodzą na siebie) a ludzie z książkami (książki uwielbiam czytać)i majtasami rozkładają się na samych przystankach - to już jest lekkie przegięcie. Niech w końcu ktoś nad tym zapanuje. Już po raz enty wskazuję na rozwiązanie na jakie wpadła Częstochowa.
          • madohora Re: KATOWICE 26.07.19, 21:15
            ODPUST NA NIKISZU - Wyborcza - 26.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:19
            POTĘŻNA NAWAŁNICA NA ŚLĄSKU - Radio Zet - 28.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:38
            GWAŁTOWNE OPADY NA ŚLĄSKU. UTRUDNIENIA W RUCHU - www.polsatnews.pl - 28.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:39
            KOSZMARNA ULEWA W KATOWICACH. PODTOPIONE SAMOCHODY, SZPITAL BONIFRATRÓW, DWORZEC PKP - Telewizja Republika - 28.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:41
            W JEDNYM ZE SKLEPÓW W KATOWICACH ZALANY JEST PARKING - www.polsatnews.pl - 28.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:42
            Na jednym ze zdjęć widać jak mocno była ułożona kostka brukowa, że teraz pływa w deszczu
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:43
            POTĘŻNE ULEWY NAD ŚLĄSKIEM - www.wp.pl - 28.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:45
            GWAŁTOWNE ULEWY NAD ŚLĄSKIEM - Dziennik - 28.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:46
            KATOWICE. PODTOPIENIA PO BURZY - Radio Szczecin - 28.07.2019
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:48
            ULEWY NAD ŚLĄSKIEM. KATOWICE ZALANE EWAKUOWANO IKEĘ
          • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:50
            NAWAŁNICA NAD KATOWICAMI - www.infokatowice.pl - 28.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 21:46
          BARBÓRKA. ORKIESTRY GÓRNICZE PRZESZŁY ULICAMI MIASTA - Dziennik Zachodni - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 21:57
          GROŹNIE WYGLĄDAJĄCY WYPADEK RADIOWOZU - Silesion - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 05.12.18, 22:42
          KATOWICE PRÓBUJĄ RATOWAĆ SWOJE STANOWISKO NA COP 24 - Wyborcza - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 00:40
          ODPICOWANY DWORZEC W KATOWICACH DALEJ Z NIECZYNNYMI SCHODAMI - www.infokatowice - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 00:53
          Drewniany nóż i widelec - znaczy wycinanie lasów. A co metal też szkodzi?
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 01:09
          WĘGLOWA PROWOKACJA - Wyborcza - 05.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 01:17
          [url=https://gs24.pl/cop24-w-katowicach-swiatowa-organizacja-zdrowia-zaprezentowala-raport-dotyczacy-wplywu-zmian-klimatu-na-zdrowie/ar/13718496]COP W KATOWICACH sadsize=10]Głos Szczeciński - 05.12.2018[/size][/url]
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 15:42
          RESTAURATORZY NARZEKAJĄ NA COP24. LOKALE ŚWIECĄ PUSTKAMI - Wyborcza - 06.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 16:14
          PRZEDSTAWICIELE 23 MIAST PODPISALI DEKLARACJĘ - Wyborcza - 06.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 16:33
          PODSUMOWANIE TRZECIEGO DNIA COP 24 - Radio Maryja - 06.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 16:49
          SPOTKANIE ZE ŚWIĘTYM MIKOŁAJEM - Miasto Dzieci - 06.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 17:00
          KLIMATYCZNY SZCZYT W KATOWICACH KORKUJE KRAKÓW - Wyborcza - 06.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 17:27
          PAWILON POLSKI - Radio Katowice - 06.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 06.12.18, 17:43
          COP 24 W KATOWICACH - Radio Katowice - 06.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 14:46
          WYPADEK NA DTŚ - Nasze Miasto - 09.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 15:00
          POLSKA Z NAJGORSZYM POWIETRZEM W EUROPIE - Gość - 07.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 19:21
            W latach 40. i 50. na scenie występowali tu m.in.: Tadeusz Łomnicki, Irena Kwiatkowska, Gustaw Holoubek czy Józef Para. W 1954 roku, kiedy w polskich teatrach rozpoczął się okres większej swobody w doborze repertuaru, dyrektorem artystycznym Teatru Śląskiego został Gustaw Holoubek, 31-letni wówczas aktor, który pełnił tę rolę do 1956 roku. Jako przeciwnik tzw. czwartej ściany i teatru realistycznego, zaczął zapraszać do współpracy artystów-plastyków pozostających poza oficjalnym, dominującym nurtem w teatrach repertuarowych. Spektakle przygotowywali tu m.in. Tadeusz Kantor, Kazimierz Mikulski czy Wiesław Lange. Obok Teatru Nowego w Łodzi, prowadzonego przez Kazimierza Dejmka, Teatr Śląski szybko zyskał miano czołowej polskiej sceny, jednej z tych, które dały początek ideowo-artystycznym przemianom w polskim teatrze. Z powodu konfliktów politycznych Gustaw Holoubek został jednak zdymisjonowany, a jego miejsce zastąpił dotychczasowy reżyser Teatru Narodowego w Warszawie, bliski współpracownik Leona Schillera, Józef Wyszomirski. Zwrócił on teatr w kierunku współczesnej literatury polskiej i światowej. W 1957 roku swój spektakl dyplomowy, a więc oficjalny reżyserski debiut, zrealizował tu Jerzy Jarocki, wystawiając Bal Manekinów Brunona Jasieńskiego. Jarocki był związany z Teatrem Śląskim jako etatowy reżyser do 1962 roku, wystawiając tu 14 realizacji, w tym m.in. Policję, która była jego pierwszym scenicznym spotkaniem z tekstem Sławomira Mrożka.

W latach 60. Teatr Śląski zaczął tracić swoją pozycję jednej z czołowych polskich scen. Było to związane z polityką władz wojewódzkich, które nie chciały teatru artystycznego, a stawiały na „teatr dla mas” i lekki repertuar (to właśnie wtedy realizowana była „Akcja – milion”, mająca na celu zgromadzenie we wszystkich teatrach Górnego Śląska miliona widzów rekrutujących się z klasy robotniczej). Dyrektorzy i kierownicy artystyczni katowickiej sceny zmieniali się często, a zbyt śmiałe realizacje, decyzją władz wojewódzkich, były zdejmowane z afisza, co również nie pozwoliło na utrzymanie dobrej opinii wśród ogólnopolskiej krytyki. Ważną próbę odbudowy renomy Teatru Śląskiego podjął Mieczysław Górkiewicz, który kierował nim w latach 1967-71, po wcześniejszej udanej dyrekcji w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej. Jego planem było utworzenie w Katowicach „śląskiej sceny narodowej”. W tym celu zapraszał do współpracy zdolnych i znaczących realizatorów, takich jak np. Józef Szajna, Jerzy Kreczmar czy Lidia Zamkow. Po jego dyrekcji teatrem kierowali m.in. Ignacy Gogolewski (1971-74) czy Józef Para (1975-77). Skierowali oni Teatr Śląski na tory teatru literackiego, stawiając na repertuar zrozumiały i prosty, reprezentujący uznane wartości i odpowiadający gustom tzw. przeciętnego widza. Spektakle podporządkowane były wystawianym tekstom, odtwarzając m.in. logikę konstrukcji fabuły oraz realia historyczne (wiązało się to z odrzuceniem literatury współczesnej i zwróceniem się ku klasyce). Siłą teatru pozostał natomiast zespół aktorski, który doskonale radził sobie z kolejnymi realizacjami, zyskując przychylną opinię krytyki.
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 19:44
            Duża – mieści na widowni 447 osób. Każdego miesiąca, w jeden poniedziałek, swoje przedstawienia pokazuje tu gościnnie Opera Śląska w Bytomiu (kontynuując w ten sposób przedwojenne tradycje sceny operowej w Teatrze)
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 19:48
            w Galerii - scena znajduje się w Galerii Katowickiej. Została otwarta w 2015 roku. Nowa scena Teatru Śląskiego powstała w ramach prowadzonego przez Galerię Katowicką projektu Wyższy Poziom. Na Scenie w Galerii odbywają się premiery, spektakle, spotkania i warsztaty. Widownia mieści 200 osób. Jest to jedyny teatr w Polsce w centrum handlowym
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 19:52
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/jCkbYTZI8V2kDxckWX.jpg
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 19:56
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/ZFazuLurEPfLaFwaOX.jpg
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 22:08
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/98GkqeowduPdZxhPxX.jpg

TEOFIL OCIEPKA
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 22:37
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/aHDJrMJcjImPk4rTQX.jpg

WOJCIECH KILAR
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 22:49
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/boX7lryjKAyZqlSbwX.jpg
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 22:55
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/dugKbb1yhRcUPTZ4sX.jpg

ADOLF DYGACZ
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 23:04
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/jDqAg9r2TdYahy3U8X.jpg

BOGUMIŁ KOBIELA
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 23:27
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/w3rFylcda3aueOAx4X.jpg

DUDA GRACZ
          • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 23:58
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/u0tzNr6mYIujK1rJ3X.jpg

WILHELM SZEWCZYK
          • madohora Re: KATOWICE 05.08.19, 00:26
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/akYwaQ5nJxSwjqoJAX.jpg

STANISŁAW LIGOŃ
          • madohora Re: KATOWICE 05.08.19, 00:54
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/gmK1DiSxddyACUmFvX.jpg

KAROL STRYJA
          • madohora Re: KATOWICE 05.08.19, 01:05
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/vwVBLHbheyp2UlfUKB.jpg

POPRZEDNIA RZEŹBA CYBULSKIEGO
          • madohora Re: KATOWICE 05.08.19, 01:08
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/ICGGIihB0XapdpF1LX.jpg

POMNIK MATKI
          • madohora Re: KATOWICE 06.08.19, 19:20
            WODA W SZTUCZNEJ RAWIE NA RYNKU MA RDZAWY KOLOR - Wyborcza - 06.08.2019
          • madohora Re: KATOWICE 06.08.19, 19:28
            TRWA ROZBIÓRKA HOTELU SILESIA - Nasze Miasto - 06.08.2019
          • madohora Re: KATOWICE 06.08.19, 19:34
            Głupoli nie brakuje
          • madohora Re: KATOWICE 06.08.19, 21:17
            PO ŚMIERCI BELGA NIE BĘDZIE ŚCIGANIA NA WTORKOWYM ETAPIE - Wyborcza - 06.08.2019
          • madohora Re: KATOWICE 06.08.19, 21:30
            ŚMIERĆ NA TOUR DE POLOGNE - Radio Katowice - 06.08.2019
          • madohora Re: KATOWICE 06.08.19, 23:32
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/DTfcea7d5GNSdtjdSX.png
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 15:04
          COP 24 NA PÓŁMETKU - Wyborcza - 07.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 15:13
          MARSZ DLA KLIMATU PRZESZEDŁ PRZEZ KATOWICE - Moje Katowice - 07.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 16:16
          COP 24 OD DZIENNIKARSKIEJ KUCHNI - Wyborcza - 07.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 17:14
          PROGRAM CZYSTE POWIETRZE - Radio Katowice - 09.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 17:27
          MARSZ DLA KLIMATU - Radio Katowice - 09.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 18:00
          MARSZ DLA KLIMATU - Radio Piekary - 09.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 18:34
          https://img4.demotywatoryfb.pl//uploads/201812/1543925245_inlgt1_600.jpg
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 19:46
          SZCZYT KLIMATYCZNY W KATOWICACH - w[.pl - 09.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 19:56
          MARSZ DLA KLIMATU - Onet.pl - 09.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 10.12.18, 18:13
          atowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,24260238,greenpeace-urzadza-happening-policja-przetrzymuje-uczestnikow.html
        • madohora Re: KATOWICE 10.12.18, 18:20
          MANIFEST W SPRAWIE CZYSTEGO POWIETRZA - www.portalsamorządowy.pl - 10.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 10.12.18, 18:39
          COP 24 GREENPEACE NA SPODKU WYŚWIETLIŁ NAPISY - Onet.pl - 10.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 10.12.18, 18:48
          COP 24 PODPISANO SOLIDARNOŚĆ DLA KLIMATU - Radio Katowice - 10.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 11.12.18, 14:34
          SYLWESTER NA ŚLĄSKIM BEZ FAJERWERKÓW - Radio Katowice - 11.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 11.12.18, 14:41
          KATOWICE JUŻ DAWNO ROZSTAŁY SIĘ Z WĘGLEM - Wyborcza - 11.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 11.12.18, 14:49
          COP 24 POD HASŁEM - LASY DLA POLSKI - Radio Maryja - 11.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 11.12.18, 15:03
          NA RZECZ KLIMATU - www.portalsamorzadowy.pl - 11.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 11.12.18, 15:20
          ELŻBIETA BIEŃKOWSKA NA COP 24 - Wyborcza - 11.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 11.12.18, 23:04
          ŚNIEG JEST ZIMNY - Wyborcza - 11.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 09.06.19, 00:28
          Co za głupi tytuł. Przecież ten tramwaj jeździ co roku przez wakacje i gdy są jakieś wydarzenia w Katowicach. A w Bytomiu jeździ regularny kursowy tramwaj tego typu.
        • madohora Re: KATOWICE 18.06.19, 22:39
          W KATOWICACH ZLOT FOOD TRUCKÓW NA RYNKU - Nasze Miasto - 18.06.2019
        • madohora Re: KATOWICE 18.06.19, 23:59
          CENTRALNE OBCHODY BOŻEGO CIAŁA - Gość - 18.06.2019
        • madohora Re: KATOWICE 22.06.19, 12:19
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/6uNPxv4KQvuNRuhsRX.jpghttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/6uNPxv4KQvuNRuhsRX.jpghttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/6uNPxv4KQvuNRuhsRX.jpghttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/6uNPxv4KQvuNRuhsRX.jpghttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/6uNPxv4KQvuNRuhsRX.jpg

OSTATNIE DRZEWA UCIEKAJĄ Z KATOWIC
        • madohora Re: KATOWICE 29.06.19, 23:03
          KOLEJNY NIESMAK PO HIPSTERSKIEJ STODOLE - www,infokatowice.pl - 29.06.2019
        • madohora Re: KATOWICE 30.06.19, 18:25
          Sami z siebie robimy....baseny nieczynne byle piwo się lało...
        • madohora Re: KATOWICE 01.07.19, 11:56
          DWA NOWE ZABYTKI KATOWIC - www.infokatowice.pl - 01.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.07.19, 12:38
          JEST ZGODA NA WYCINKĘ DRZEW W PARKU ŚLĄSKIM - www.infokatowice.pl - 11.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 11.07.19, 13:32
          "Będzie bezpiecznie" - dworzec kolejowy podobno ma monitoring, podobno ma ochronę i jak to się stało, że na dworcu pod okiem Wielkiego Brata pobito człowieka? Jak to się stało, że małe dziecko leżało na betonie w towarzystwie pijanych gnojków i nikt nie zareagował a służby miały to gdzieś?
        • madohora Re: KATOWICE 16.07.19, 15:03
          Na zielono bo mam nadzieję, że naprawdę ruszyła. A tak dla zasady zajrzałabym za te zasłonki, bo może to tylko ściemabig_grin
        • madohora Re: KATOWICE 18.07.19, 16:44
          URODZINY KATOWIC - www.infokatowice.pl - 18.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 18:52
          POGODA NA ŚLĄSKU - Onet - 28.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 19:04
          W NIEDZIELĘ BURZE I ULEWY. MOŻE BYĆ POWTÓRKA Z SOBOTY - www.wp.pl - 28.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 19:16
          POGODA NA ŚLĄSKU - tvnmeteo - 28.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 19:23
          NAWAŁNICA PRZESZŁA PRZEZ KATOWICE - Fakt - 28.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 19:27
          KATOWICE. ZALANA MARIACKA - Nasze Miasto - 28.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 20:02
          LICZENIE STRAT PO NAWAŁNICY - RadioEm - 28.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 29.07.19, 13:52
          W KATOWICACH PADŁ REKORD OPADÓW - Wyborcza - 29.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 30.07.19, 14:13
          BURZA NA ŚLĄSKU. STRATY SĄ OGROMNE - Dziennik Zachodni - 30.07.2019
        • balzack Re: KATOWICE 31.07.19, 16:21
          OFF FESTIWAL 2019 - Interia - 31.07.2019
        • madohora Re: KATOWICE 02.08.19, 14:46
          TOUR DE POLOGNE. KIEROWCY MUSZĄ USTĄPIĆ KOLARZOM- Wyborcza - 02.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 02.08.19, 15:06
          TOUR DE POLOGNE - Dziennik Zachodni - 02.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 03.08.19, 12:53
          TOUR DE POLOGNE W KATOWICACH - Radio Piekary - 03.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 12:50
          TIshockUR DE POLOGNE - Wyborcza - 04.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 13:19
          TOUR DE POLOGNE 2019 - [size=10]Dziennik Polski - 04.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 14:02
          TOUR DE POLOGNE - Nasze Miasto - 04.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 19:08
          W październiku 1907 premierą Wilhelma Tella Friedricha Schillera uroczyście zainaugurowano działalność teatru, a aktorzy złożyli uroczyste przyrzeczenie, iż ze sceny tej nigdy nie padną polskie słowa 12 października 1922 roku, dzięki działaniom Towarzystwa Przyjaciół Teatru Polskiego, przedstawieniem Królewskiego jedynaka Lucjana Rydla zainaugurowała swoją działalność scena dramatyczna Teatru Polskiego, a w dniu następnym, premierą Halki Stanisława Moniuszki scena operowa. Scena operowa została zlikwidowana ze względu na brak funduszy w 1932 r. W początkowym okresie razem z Teatrem Polskim działał nadal teatr niemiecki. Frekwencja na polskich spektaklach początkowo była jednak słaba, a publiczność, również ta mówiąca po polsku, wolała kina, w których nadal wyświetlano filmy po niemiecku. Ówczesna polska prasa krytykowała to jako brak patriotyzmu. Działalność Teatru Polskiego wspierał wojewoda Michał Grażyński, powierzając mu misję polonizacyjną. Długoletnim dyrektorem został Marian Sobański, śpiewak operowy, który okazał się zdolnym zarządcą. Funkcję tę pełnił do wybuchu wojny. Był też pierwszym powojennym dyrektorem teatru.
        • madohora Re: KATOWICE 04.08.19, 23:18
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/hriuRlFYJBJC5RTDxX.jpg

ŁAWECZKA STANISŁAWA HADYNY W KOSZĘCINIE
        • madohora Re: KATOWICE 06.08.19, 23:41
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/y2P1hzp8UkPqWvKseX.png
        • madohora Re: KATOWICE 07.08.19, 00:15
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/rmh1NHs6XJaKIthVKX.png
        • madohora Re: KATOWICE 07.08.19, 00:29
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/A37eGNkJR1HXnTTbRX.png
        • madohora Re: KATOWICE 09.08.19, 16:25
          PRÓBA PRZED DEFILADĄ. BĘDĄ UTRUDNIENIA W RUCHU - RadioEm - 09.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 09.08.19, 17:11
          ZA DARMO KOLEJAMI ŚLĄSKIMI NA DEFILADĘ - Radio Katowice - 09.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 09.08.19, 17:57
          BIAŁO - CZERWONE FLAGI NA ULICACH - Radio Katowice - 09.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 13.08.19, 16:25
          DEFILADA WOJSKOWA W KATOWICACH - Nasze Miasto - 13.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 14.08.19, 13:05
          A ktoś pomyślał, że w nocy ludzie śpią - z natury, bo rano idą do pracy. 3 nad ranem to odpowiednia pora na ćwiczeniasad
        • madohora Re: KATOWICE 14.08.19, 13:39
          PRZED DEFILADĄ NASTĄPI ZMIANA TRAS AUTOBUSÓW - Przełom - 14.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 14.08.19, 14:04
          DEFILADA W KATOWICACH. UTRUDNIENIA W RUCHU - Dziennik Zachodni - 14.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 14.08.19, 14:19
          ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO - Wyborcza - 14.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 14.08.19, 14:42
          ZAPRZYSIĘŻENIE WOJSK OBRONY TERYTORIALNEJ - Nasze Miasto - 14.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 14.08.19, 15:56
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/tbZKsMrLiQwlnrCfdX.jpg
        • madohora Re: KATOWICE 14.08.19, 16:00
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/DdIgAMoS6r9Fn8bDRX.jpg
        • madohora Re: KATOWICE 14.08.19, 16:06
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/3lWoFaZ4iROqrBD7FX.jpg

BYĆ MOŻE JEDNO Z OSTATNICH ZDJĘĆ HOTELU SILESIA
        • madohora Re: KATOWICE 16.08.19, 12:53
          ALE WPADKA PREZYDENTA. JAK MÓGŁ TO POMYLIĆ - Fakt - 16.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 16.08.19, 13:33
          ULICAMI KATOWIC PRZESZŁA DEFILADA - gs24.pl - 16.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 16.08.19, 13:43
          DEFILADA W KATOWICACH - wp.pl - 16.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 16.08.19, 14:10
          RADIO KATOWICE NA ŚWIĘCIE WOJSKA POLSKIEGO - Radio Katowice - 16.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 16.08.19, 14:31
          DEFILADA W KATOWICACH - Gość - 16.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 16.08.19, 14:46
          BEZPŁATNE POCIĄGI KOLEI ŚLĄSKICH NIE DOWIOZŁY WSZYSTKICH NA DEFILADĘ - Dziennik Zachodni - 16.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 16.08.19, 14:59
          TŁUMY NA PIKNIKU WOJSKOWYM - Wyborcza - 16.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 16.08.19, 15:34
          DEFILADA W KATOWIACH ODHOLOWANO SAMOCHODY - Nasze Miasto - 16.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 16.08.19, 15:43
          W 70-80- latach XX wieku, tam gdzie dzisiaj jest drugie lodowisko na Nikiszu był park ze starymi drzewami, z piaskownicą, brodzikiem i sztuczną górką z której można było zjeżdżać na sankach i ze....sławojką (takie czasy). Ale potem przyszło nowe, trzeba było postawić na inwestycję - drugie lodowisko było niezbędne. Park zlikwidowano, drzewa wycięto. A teraz mamy powtórkę z rozrywki.
        • madohora Re: KATOWICE 17.08.19, 00:57
          PRZYSIĘGA ŻOŁNIERZY 13 BRYGADY - Nasze Miasto - 16.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 21.08.19, 15:51
          BĘDZIE OKAZJA ZWIEDZIĆ MIĘDZYNARODOWE CENTRUM KONGRESOWE - Nasze Miasto - 21.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 21.08.19, 16:20
          PRZEZ KATOWICE PRZEJDZIE MARSZ RÓWNOŚCI - Wyborcza - 21.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 22.08.19, 19:27
          Kolejny powód by wziąć nogi za pas i zwiewać z tego miasta
        • madohora Re: KATOWICE 28.08.19, 23:58
          NAJECHAŁ NA ODBLASK I STRACIŁ PANOWANIE NAD ROWEREM - Gość - 28.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 29.08.19, 11:29
          NA TO NARZEKAJĄ MIESZKAŃCY KATOWIC - Nasze Miasto - 29.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 30.08.19, 16:30
          SŁYNNY POWSTANIEC BĘDZIE MIAŁ SWÓJ MURAL W SZOPIENCACH - katowice24.info - 30.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 30.08.19, 16:41
          KĄPIELISKA POD OKIEM MUNDUROWYCH NA ROWERACH - Moje Katowice - 30.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 30.08.19, 16:56
          MIESZKANIEC KATOWIC SZALAŁ MOTOCYKLEM NA DTŚ - www.infokatowice.pl - 30.08.2019
        • madohora Re: KATOWICE 02.09.19, 19:35
          JARMARK Z OKAZJI 154 URODZIN - Nasze Miasto - 02.09.2019
        • madohora Re: KATOWICE 03.09.19, 18:56
          SCHODY RUCHOME NA DWORCU JUŻ DZIAŁAJĄ - Nasze Miasto - 03.09.2019
      • madohora Re: KATOWICE 27.08.17, 16:18
        GZM WE FRANCJI O TERENACH ZIELONYCH I PODMIEJSKICH
      • madohora Re: KATOWICE 27.08.17, 16:54
        29.08.09, 01:05
        Polonijni dziennikarze poczują smak rolady

50 dziennikarzy z 30 krajów świata odwiedzi nasz region we wrześniu. - To
        wyśmienita promocja województwa - cieszy się marszałek Bogusław Śmigielski.
        Dziennikarze polonijni spotykają się w kraju już od 16 lat. Za każdym razem
        goszczą w innym regionie. Cztery lata temu byli już na Śląsku. Zwiedzili
        wówczas Katowice, Częstochowę, Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku oraz
        Koszęcin, w którym zaśpiewał dla nich zespół Śląsk. - Po tej wizycie zespół
        zaproszono m.in. na występy dla górników z Donbasu, a na całym świecie
        powstało ponad 3 tys. artykułów i audycji o Śląsku - mówi Stanisław Lis,
        prezes Małopolskiego Forum Współpracy z Polonią, które organizuje spotkania.

Wizyta w znacznej mierze finansowana jest przez Senat. - Izba Wyższa od
        początku istnienia zajmuje się Polakami za granicą. Dziennikarze polonijni,
        goszcząc w śląskich redakcjach, będą mogli coś podpatrzyć, wymienić
        doświadczenia, co - mam nadzieję - zaowocuje współpracą między mediami - mówi
        Krystyna Bochenek, wicemarszałek Senatu.
        W tym roku polonijni dziennikarze obejrzą głównie zabytki poprzemysłowe. -
        Chcieliśmy im pokazać coś, co odróżnia nas od innych regionów. Szlak Zabytków
        Techniki jest nietuzinkowy, ciągle potrzebuje promocji - dodaje Śmigielski.

Dziennikarze będą u nas gościć przez tydzień. Odwiedzą m.in. Giszowiec,
        Nikiszowiec, gdzie z pewnością będą mieli okazję zjeść tradycyjny śląski
        obiad. Browar w Żywcu poczęstuje ich piwem. Zwiedzą też Elektrociepłownię
        Szombierki w Bytomiu.

17. Światowe Forum Mediów Polonijnych rozpocznie się 7 września. Na Śląsk
        przyjadą dziennikarze m.in. z Australii, Argentyny, Białorusi, Egiptu, Libanu
        i Węgier.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
      • madohora Re: KATOWICE 28.08.17, 22:06
        19.01.13, 15:43
        Od 2 lutego przez katowicki Nikiszowiec nie będzie już jeździł autobus linii nr 12. Mieszkańcy nie chcą się na to zgodzić. Przygotowują list protestacyjny, pod którym będą zbierać podpisy
        Wraz z otwarciem podziemnego dworca pod Galerią Katowicką "dwunastka" będzie kursować tylko na trasie Katowice Ligota - Katowice Dworzec. Linia nie pojedzie już przez Zawodzie, Burowiec, Szopienice, Wilhelminę oraz Janów i Nikiszowiec.
        Nie będzie można też nią dojechać na Giszowiec. Zamiast tego KZK GOP uruchomi linię 920, która ma kursować z al. Korfantego przez ul. Murckowską na Giszowiec.
        Stracą jedną trzecią autobusów do centrum
        Te zmiany nie podobają się na Nikiszowcu. - Tak naprawdę tracimy jedną trzecią autobusów z Nikiszowca do centrum Katowic. Zostaną nam tylko linie nr 30 oraz 674 - skarżą się mieszkańcy.
        Przemysław Jendroska z działającego na Nikiszowcu stowarzyszenia Pyrlik Stalowy mówi, że trudno tu znaleźć kogo, kto zmiany pochwala. - Lada dzień rozwiesimy na Nikiszowcu i w okolicy plakaty. Zaczniemy zbierać podpisy pod protestem. Na pewno będzie ich sporo - zapowiadają społecznicy z Nikiszowca.
        Argumentują, że z "dwunastki" korzystało sporo osób, które jeździły nie tylko do centrum, lecz także na Ligotę, gdzie jest parę szpitali i przychodni.
        Brak dobrego dojazdu do dzielnicy uznanej za pomnik historii to błąd
        Najbardziej mieszkańców dziwi jednak to, że oficjalnie władze Katowic chcą promować Nikiszowiec, ale utrudniają ludziom tu dojazd.
        - Chodzi oczywiście o turystów - mówi Jendroska. Z centrum Katowic dojadą tu tylko dwoma bezpośrednimi autobusami, i to jadącymi z dwóch różnych miejsc. W niedzielę albo inny wolny dzień będzie to nie lada sztuka. - Mieszkańcy sobie jakoś z tym poradzą, ale brak dobrego dojazdu do dzielnicy uznanej za pomnik historii dla turystów to błąd - dodaje.
        Anna Koteras, rzeczniczka KZK GOP, przekonuje jednak, że mieszkańcy powodu do narzekań mieć nie powinni. Przypomina, że na Ligotę wciąż jeździ linia 292 (przez Giszowiec i ul. 73. Pułku Piechoty). Autobusy kursujące tą trasą zwykle wożą niewielu pasażerów.
        KZK GOP promuje tramwaje
        - Jeśli zaś chodzi o połączenie dzielnicy z centrum, to rzeczywiście zostają dwie linie, ale one przecież będą jeździć co kwadrans - mówi Koteras. Wyjaśnia, że "dwunastka" jest wycinana, ponieważ jej trasa z Nikiszowca do centrum Katowic częściowo pokrywa się z liniami tramwajowymi.
        - A my przyjęliśmy strategię promowania połączeń tramwajowych. Poza tym mieszkańcy Nikiszowca mogą dojechać do Szopienic. Stąd co parę minut jeżdżą tramwaje w stronę centrum. Żeby to ułatwić, wydłużyliśmy przecież linię tramwajową nr 20 - dodaje rzeczniczka KZK GOP. Jej zdaniem to w wystarczający sposób zapewnia mieszkańcom tej części Katowic dojazd do śródmieścia

katowice.gazeta.pl/katowice/1,72739,13262179,Zabieraja_linie_autobusowa__Mieszkancy_szykuja_list.html
        --
      • madohora Re: KATOWICE 28.08.17, 22:12
        katowice.naszemiasto.pl/artykul/1712921,od-soboty-z-rozkladu-jazdy-zbnika-stara-12-pojawi-sie-za-to,id,t.html
      • madohora Re: KATOWICE 28.08.17, 22:17
        katowice.gazeta.pl/katowice/1,72739,13321337,Mieszkancy_Nikiszowca_dostana_autobus_do_centrum.html
      • madohora Re: KATOWICE 28.08.17, 22:25
        Na szczęście jest 930:
        1. Jedzie szybko
        2. Zatrzymuje się w miejscach dogodnych dla pasażerów
        3. Jeździ tak, że mam blisko i to ja czekam na przesiadkę
        4. Jak na razie wszyscy kierowcy są bardzo sympatycznismile
      • madohora Re: KATOWICE 28.08.17, 22:36
        KZK GOP ZACZĄŁ SŁUCHAĆ - Gazeta.pl - 24.03.2014
      • madohora Re: KATOWICE 28.08.17, 22:51
        NA DWORCU KONIEC JĘZYKA ZA PRZEWODNIKA - Gazeta.pl - 24.03.2014
        • madohora Re: KATOWICE 27.08.18, 20:12
          KATOWICE NAJBARDZIEJ EKOLOGICZNYM MIASTEM W POLSCE - Dziennik Zachodni - 27.08.2018
        • madohora Re: KATOWICE 27.08.18, 20:21
          KONKURS MUZYCZNY W KATOWICACH - Dziennik Zachodni - 27.08.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.09.18, 15:14
          KATOWICE W OBIEKTYWIE - Moje Katowice - 03.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.09.18, 15:20
          NAPEŁNIAŁ BALONY WODOREM - Wyborcza - 03.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.09.18, 15:44
          URODZINY MIASTA. PROGRAM IMPREZ - Dziennik Zachodni - 03.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.09.18, 15:47
          Takie rozwiązanie powinno być już dawno. A artykuł w ramach bezpłatnego limitu.
        • madohora Re: KATOWICE 07.09.18, 13:04
          WARSZTATY BRAJLOWSKIE NA RYNKU - Wyborcza - 07.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 07.09.18, 13:09
          MIĘDZYGALAKTYCZNY ZLOT BOHATERÓW - Radio Piekary - 07.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 07.09.18, 23:51
          NIE WSZYSCY IDĄ NA MARSZ RÓWNOŚCI - Wyborcza - 07.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 00:00
          ŚLĄSKI STYL - TARGI NA MUCHOWCU - Radio Katowice - 07.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 00:19
          MARSZ RÓWNOŚCI PRZEJDZIE ULICAMI KATOWIC. BĘDZIE TEŻ KONTRMANIFESTACJA - Silesion - 07.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 00:25
          TADEUSZ KIJONKA UPAMIĘTNIONY RZEŹBĄ W GALERII ARTYSTYCZNEJ - Wyborcza - 07.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 00:41
          TADEUSZ KIJONKA W GALERII ARTYSTYCZNEJ - Radio Katowice - 07.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 17:25
          MANIFESTACJA NARODOWCÓW PRZECIW MARSZOWI RÓWNOŚCI - Dziennik Zachodni - 08.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 17:26
          NARODOWCY ORGANIZUJĄ PIKIETĘ PRZECIWKO MARSZOWI WOLNOŚCI - Wyborcza - 08.09.2018
        • madohora Re: KATOWICE 08.09.18, 17:42
          U nas to już tak jest. Nie może być jednej imprezy ale zaraz kilka w jednym miejscu i to kontrowersyjnych. A ciekawe co będzie jeżeli dojdzie do jakichś incydentów podczas marszu?
        • madohora Re: KATOWICE 13.12.18, 20:17
          NAPAD NA PRZYSTANKI W KATOWICACH - Wyborcza - 13.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 13.12.18, 21:20
          WALKA O JAKOŚĆ POWIETRZA - Radio Katowice - 13.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 13.12.18, 21:24
          COP 24 POTRWA DŁUŻEJ NIŻ PLANOWANO - Radio Katowice - 13.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 13.12.18, 21:42
          COP 24 KATOWICE - Interia.pl - 13.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 13.12.18, 21:48
          ZIMA ZASKOCZYŁA UCZESTNIKÓW COP 24 - Radio Katowice - 13.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 13.12.18, 21:59
          UTRUDNIENIA NA DK 86, WSZYSTKO PRZEZ COP 24 - Dziennik Zachodni - 13.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 13.12.18, 22:08
          CZARNE CHMURY NAD KATOWICKIM SZCZYTEM - Wyborcza - 13.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 14.12.18, 18:36
          POLSKA SKAMIELINA ROKU DLA POLSKI - Radio Katowice - 14.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 14.12.18, 18:43
          PKP CHCE NEGOCJOWAĆ W SPRAWIE SCHODÓW NA DWORCU - www.infokatowice - 14.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 14.12.18, 18:55
          21 500 OSÓB ODWIEDZIŁO KATOWICE - Radio Katowice - 14.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 14.12.18, 19:03
          GDZIE TE ZYSKI Z COP 24 - Silesion - 14.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 14.12.18, 19:23
          SZCZYT PRZEDŁUŻONY CO NAJMNIEJ DO SOBOTY - www.tvn24.pl - 14.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 14.12.18, 19:32
          14 DNI NA NAUKĘ JĘZYKA POLSKIEGO. JAK RADZĄ SOBIE OBCOKRAJOWCY - Radio Katowice - 14.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 14.12.18, 19:41
          SZCZYT KLIMATYCZNY POTRWA DO SOBOTY - Wyborcza - 14.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 14.12.18, 19:52
          W NIEDZIELĘ ZAWYJĄ SYRENY ALARMOWE - Silesion - 14.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 15.12.18, 22:06
          MIESZKAŃCY ZAŁĘŻA NIE CHCĄ WYCINKI DRZEW - www.infokatowice - 15.12.2018
          • madohora Re: KATOWICE 08.11.19, 16:26
            EWAKUACJA SKARBKA - ALARM BOMBOWY - Radio Piekary - 08.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 12.11.19, 11:53
            ROZPOCZĄŁ SIĘ REMONT ULICY DWORCOWEJ - Wyborcza - 12.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 12.11.19, 11:55
            OD DZISIAJ REMONT ULICY DWORCOWEJ - www.infokatowice.pl - 12.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 13.11.19, 21:08
            Lubię drzewa, lubię zieleń ale drzewa w tym miejscu są chyba trochę nie na miejscu. Tam już i tak jest jeden wielki bajzel
          • madohora Re: KATOWICE 13.11.19, 21:24
            KATOWICE BOJĄ SIĘ NIE TAM GDZIE POWINNI - Wyborcza - 13.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 13.11.19, 21:29
            BUDOWA OBWODNICY ZAKOŃCZONA - Radio Katowice - 13.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 13.11.19, 21:31
            PRZEBUDOWA WĘZŁA DK 81 NA GISZOWCU - Moje Katowice - 13.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 13.11.19, 21:34
            PRZEBUDOWA WĘZŁA GISZOWIEC WCHODZI W NOWY ETAP - Nasze Miasto - 13.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 13.11.19, 21:40
            MIASTA METROPOLII SAME MAJĄ PŁACIĆ ZA KOLEJ - Wyborcza - 13.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 13.11.19, 21:46
            NASTOLATKOWIE KRADLI HULAJNOGI W KATOWICACH - www.infokatowice.pl - 13.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 13.11.19, 22:16
            PRZED GALERIĄ KATOWICKĄ STANĘŁA CHOINKA - Nasze Miasto - 13.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.11.19, 14:44
            ULICA DWORCOWA W KATOWICACH BYŁA OD ZAWSZE- Nasze Miasto - 15.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 15.11.19, 14:53
            W SOBOTĘ BIEG W CENTRUM KATOWIC - www.infokatowice.pl - 15.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.11.19, 18:34
            POŁUDNIOWA ŚCIANA DOMU POWSTAŃCA ODSŁONIĘTA - Nasze Miasto - 18.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.11.19, 18:49
            [url=https://katowice.naszemiasto.pl/9-panewnicki-bieg-dzika-2019-w-katowicach-zdjecia-i-wyniki/ar/c2-7429780]PANEWNICKI BIEG DZIKA - [size-10]Nasze Miasto - 18.11.2019[/size][/url]
          • madohora Re: KATOWICE 18.11.19, 18:54
            BIEG WOLNOŚCI - Dziennik Zachodni - 18.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.11.19, 19:05
            KONFERENCJA DOTYCZĄCA POWSTAŃ ŚLĄSKICH - www.ekai.pl - 18.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 18.11.19, 19:14
            FILMY KAZIMIERZA KUTZA. POKAZ NA WYDZIALE TEOLOGICZNYM UNIWERSYTETU ŚLĄSKIEGO - Wyborcza - 18.11.2019
          • madohora Re: KATOWICE 20.11.19, 17:37
            JARMARK NA NIKISZU - www.rudaslaska.com.pl -20/11/2019
          • madohora Re: KATOWICE 21.11.19, 15:47
            Pamiętam taki program sprzed lat, w którym młodzi ludzie przedstawiali swoje pomysły na biznes. Jednym z nich był właśnie pomysł na tego rodzaju kolejkę. Chłopcy wówczas nie wygrali. Dziesięć lat temu uznano to ...za mrzonkę. Dziwię się, że po takim czasie pomysł znowu wypłynął.
        • madohora Re: KATOWICE 15.12.18, 22:14
          COP 24, BRAZYLIA MA HAMOWAĆ KOŃCOWE POROZUMIENIE - Onet - 15.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 15.12.18, 22:23
          SZCZYT KLIMATYCZNY JESZCZE TRWA ALE MIASTECZKO JUŻ PUSTOSZEJE - Wyborcza - 15.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 15.12.18, 22:27
          BLISKO 250 ZAWODNIKÓW NA STARCIE BIEGU 9 GÓRNIKÓW - Radio Katowice - 15.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 15.12.18, 22:32
          COP 24 NADAL BEZ POROZUMIENIA - Radio Katowice - 15.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 15.12.18, 22:37
          PRZYJĘTO DOKUMENT KOŃCOWY COP 24 - Onet.pl - 15.12.2018
        • madohora Re: KATOWICE 03.09.19, 19:11
          CZY KATOWICE POSTANOWIŁY ZROBIĆ NA ZŁOŚĆ SWOIM MIESZKAŃCOM - www.katowice24.info - 03.09.2019
        • madohora Re: KATOWICE 05.09.19, 15:22
          DWORZEC WRESZCIE Z DZIAŁAJĄCYMI SCHODAMI - www.transport-publiczny - 05.09.2019
        • madohora Re: KATOWICE 05.09.19, 15:28
          Bez komentarza. Kiedy ktoś wreszcie zrobi z tym porządek?!
        • madohora Re: KATOWICE 06.09.19, 12:23
          SCHODY NA DWORCU PKP ZNÓW NIE DZIAŁAJĄ - www.o2 - 06.09.2019
        • madohora Re: KATOWICE 10.09.19, 22:10
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/39e56MeX3g4JPPlmeX.jpg

AUTOBUS ZATRZYMUJE SIĘ W TAKIEJ ODLEGŁOŚCI, BO Z PRZODU I Z TYŁU JEST ZABLOKOWANY PRZEZ INNE AUTOBUSY
        • madohora Re: KATOWICE 10.09.19, 22:34
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/H9wvCsgSuxiRJ8uOnX.jpg
        • madohora Re: KATOWICE 14.09.19, 19:45
          ŚWIĘTO KATOWIC - Radio Katowice - 14.09.2019
        • madohora Re: KATOWICE 14.09.19, 19:50
          W KATOWICACH ODSŁONIĘTO RZEŹBĘ BERNARDA KRAWCZYKA - www.portalsamorządowy.pl - 14.09.2019
        • madohora Re: KATOWICE 21.09.19, 19:50
          SPÓR O OBSKURNE TARGOWISKO W CENTRUM KATOWIC - Wyborcza - 21.09.2019
        • madohora Re: KATOWICE 01.10.19, 11:58
          ZDERZENIE SAMOCHODÓW PRZY SILESIA CENTER - Nasze Miasto - 30.09.2019
        • madohora Re: KATOWICE 01.10.19, 12:11
          JESIEN 2019. SEZON NA CIEPŁY KOC - Nasze Miasto - 30.09.2019
        • madohora Re: KATOWICE 05.10.19, 14:33
          MINI MARATON - Nasze Miasto - --5.10.2019
        • madohora Re: KATOWICE 07.10.19, 14:07
          SILESIA MARATHON - Moje Katowice - 07.10.2019
        • madohora Re: KATOWICE 19.10.19, 17:22
          NOWY MURAL W SZOPIENICACH - Wyborcza - 19.10.2019
        • madohora Re: KATOWICE 21.10.19, 19:26
          GISZOWIEC JEDNO Z NAJPIĘKNIEJSZYCH MIEJSC W KATOWICACH - Onet.pl - 21.10.2019
        • madohora Re: KATOWICE 23.10.19, 19:08
          Ale niby oficjalnie nic się nie dzieje, zagrożenia nie ma
        • madohora Re: KATOWICE 27.10.19, 14:39
          POLICJA POSZUKUJE SPRAWCÓW WYBICIA SZYBY W AUTOBUSIE - Moje Katowice - 27.10.2019
      • madohora Re: KATOWICE 28.08.17, 22:59
        A 12 jeździ po Katowicach i w pewnych godzinach wozi powietrze.
      • madohora Re: KATOWICE 28.08.17, 23:34
        PRZEZ NIKISZOWIEC PRZEBIEGŁA SZTAFETA PRZYJAŹNI
      • madohora Re: KATOWICE 28.08.17, 23:58
        [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/4UNM4BNNuv78x6VHYB.jpg[/mg]
      • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 00:22
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/kDGeAYlbMpnmuBgQdB.jpg
      • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 00:39
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/df6BvW2edMIjrlNbIB.jpg.
      • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 15:30
        UGOTOWANI NA NIKISZOWCU - www.ugotowani.tvn.pl
      • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 15:35
        Co do przepisów, to coś nowego, ciekawego ale nie każdemu to musi odpowiadać. Część ludzi boi się nowych smaków, nawet nie można powiedzieć, że nie lubi nieznanego ale jesteśmy czasem jak dzieci. Dziecko też krzyczy - nie lubię, to jest be...bo tego nie zna, nie spróbowało. A my jesteśmy jak te "duże dzieci" i też nieraz mówimy "nie" chociaż tak naprawdę czegoś nie znamy.
        --
      • madohora Re: KATOWICE 29.08.17, 16:31
        Zapowiedź programu - Miejskie Legendy na Nikiszu. No cóż, osobiście znam aż pięć legend i cztery przypadki do dzisiaj nie rozwiązanych spraw kryminalnych na Nikiszu - w tym dwie pochodzą z okresu międzywojennego, jedna z okresu budowania Nikisza. Nie biorę pod uwagę dziecinnych zabaw w stylu "Przy trupie się nie klupie...." i "Nie chodź na pole do Kudły bo coś cię wciągnie do Kostnicy....". Miałam nadzieję, że usłyszę coś nowego, ciekawego a tutaj proszę Freddy Krueger.
      • madohora Re: KATOWICE 27.06.18, 15:13
        ILE MIASTA ZAPŁACĄ ZA KOMUNIKACJĘ PO LIKWIDACJI KZK GOP - Dziennik Zachodni - 27.06.2018
      • madohora Re: KATOWICE 09.12.18, 17:45
        ELEKTRYCZNY TRANSFER Z KRAKOWA DO KATOWIC - www.infobus.pl - 09.12.2018
      • madohora Re: KATOWICE 28.07.19, 19:12
        ULEWY NAD ŚLĄSKIEM - Radio Republika - 28.07.2019
      • madohora Re: KATOWICE 21.11.19, 16:21
        POLICJA KONNA WYNIESIE SIĘ Z PARKU ŚLĄSKIEGO - Wyborcza - 21.11.2019
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 14:49
      WSZYSCY CHCĄ JEŚĆ ŚNIADANIE NA MIEŚCIE
    • madohora Re: KATOWICE 11.08.17, 14:50
      ZNIKNĄŁ BUDYNEK W CENTRUM KATOWIC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka