madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.02.21, 17:03 DOSKONAŁE WARUNKI W BESKIDACH - Radio Katowice - 06.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.02.21, 17:51 INDYJSCY HIMALAIŚCI DOPUŚCILI SIĘ OSZUSTWA PRZY WEJŚCIU NA MONT EVEREST - www.wp.pl - 06.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.02.21, 19:36 Nie wiem, marzenia marzeniami ale mam mieszane uczucia co do tych wszystkich akcji wnoszenia kogoś na górę bo chce spełnić swoje marzenie. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 07.02.21, 11:12 Marzenia Każdy swoje ma marzenia i nie nam jest to oceniać . Tak je trza realizować, by innych mniej angażować. Choć fundacje się zdarzają, co fantazje te spełniają, pewne rzeczy muszą "starczać", nie można innych obarczać . Korzystajmy z Boskiej woli, bierzmy, co życie pozwoli . Nie pomoże chęć do tego, by sięgać... niemożliwego . Ludzi różne są kaprysy. Każdego weźmiesz na Rysy ? Choć ja sam nie mówię NIE, piękne, że się innym CHCE ! 😐 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.02.21, 12:32 bobik-jedyn napisał: > Każdy swoje ma marzenia > i nie nam jest to oceniać . > Tak je trza realizować, > by innych mniej angażować. > Choć fundacje się zdarzają, > co fantazje te spełniają, > pewne rzeczy muszą "starczać", > nie można innych obarczać . > Korzystajmy z Boskiej woli, > bierzmy, co życie pozwoli . > Nie pomoże chęć do tego, > by sięgać... niemożliwego . > Ludzi różne są kaprysy. > Każdego weźmiesz na Rysy ? > Choć ja sam nie mówię NIE, > piękne, że się innym CHCE ! 😐 Ująłeś to tak jakbyś wiedział jakie wątpliwości mną mieszają. Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 07.02.21, 21:44 ŻÓŁTY ŚNIEG W TATRACH - Interia- 07.03.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.02.21, 13:34 BESKIDY. TRUDNE WARUNKI NA SZLAKACH - www.tvp.pl - 08.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 09.02.21, 13:44 RODZINY ZAGINIONYCH NA K2 PROSZĄ O NIE PRZERYWANIE POSZUKIWAŃ - Interia - 09.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 12.02.21, 14:50 ODCZUWALNA TEMPERATURA W TATRACH - 63* C - Interia - 12.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 12.02.21, 15:07 TATRY W UŚCISKU MROZU, ODCZUWALNA TEMPERATURA NAWET - 63*C - Interia - 12.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.02.21, 19:27 6 stycznia 2021 roku dziesięciu Nepal-czyków dokonało pierwszego w historii zimowego wejścia na K2 (8611 m n.p.m.).O zdarzeniu tym pisaliśmy już na łamach Tygodnika „Angora” w minionym tygodniu. Jednak wówczas nie było wiadomo, że jeden ze wspinaczy, Nirmal Purja (37 l.), doko-nał tego bez butli z ratującym życie tlenem. Zamieścił on w mediach społecznościowych wpis, który uciął komentarze, czy zdoby-cie góry zimą z tlenem to wielki sukces, czy trzeba poczekać na wyczyn bez „dopingu”. „Wykonałem pracę. Wszedłem na K2 zimą bez tlenu” – napisał. To niebywałe osiągnię-cie. Wyczyn ten przejdzie do historii. Nirmal jest zdobywcą korony Himalajów i Karako-rum, którą skompletował w czasie 189 dni. Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.02.21, 23:09 Wierzyłeś, że powodzeniem zakoń-czy się wyprawa Szerpów na K2?– Mam intuicję i od razu nabrałem prze-konania, że tego dokonają. Było tylko jed-no pytanie – kiedy? Atak nie był planowany na 16 stycznia; podjęto spontaniczną decy-zję ze względu na świetną o tej porze roku pogodę. Zdobywcy zdawali sobie sprawę, że takich warunków długo może już nie być. Zamiast poręczować drogę, podjęli słuszną decyzję o ataku.– W swoich myślach zdobywałeś z nimi ten szczyt?– Znałem całą trasę podejścia. Wchodzi-łem na K2 sam, byłem w stanie zwizualizo-wać sobie, jak oni się poruszają. Kiedy minę-li groźny serak, to nabrałem przekonania, że już nie odpuszczą i dadzą radę.– Dokonali tego, o czym tak wielu himalaistów marzyło. Zdobyli niedostęp-ny do tej pory zimą drugi szczyt Ziemi.– Fajnie, że to właśnie Szerpowie. To bar-dzo pocieszające w kontekście całej historii eksploracji najwyższych gór. Jeśli ktoś inny niż Polacy miał zdobyć ten szczyt, to dobrze, że to Nepalczycy. Szkoda, że w tej grupie nie było ich kolegów z Pakistanu, którzy w Kara-korum również ciężko pracują i pomagają wyprawom. Nie udało im się załapać na ten atak, ale z tego, co słyszałem, czekają pod K2 i kto wie, czy nie spróbują zaatakować szczytu bez użycia tlenu.– Pojawiło się u ciebie uczucie zazdrości? Myśl: „Szkoda, że nie mogę być z nimi”?– Przeżyli piękną przygodę i chyba u każ-dego himalaisty wystąpił cień zazdrości. To ekipa ludzi mocno zżytych ze sobą. Każdy ze zdobywców wie, co znaczy ciężka pra-ca w górach; można im zazdrościć, doko-nali czegoś wyjątkowego.– Szerpowie uchodzili głównie za pomocników.– Kiedy pierwszy raz pojawiłem się w Himalajach, byłem zszokowany, jak są traktowani. Stanowili osobną grupę wyprawy, w bazie nie siadali z himalaista-mi z innych stron świata. Wypełniali rolę pomocników i odbierałem to, jakby stanowili gorszą część ekipy. Zawsze mi to przeszka-dzało, nie lubiłem tego, przełamywałem ten głupi zwyczaj i lubiłem godzinami przesiady-wać w ich kuchni. Byłem ciekaw, jakimi są ludźmi. Godzinami rozmawiałem, poznawa-łem ich rodziny, marzenia, wyzwania. Oka-zało się, że są mili, sympatyczni, otwarci, ale mieli ogromny dystans i byli przekonani, że człowiek przyjeżdżający w Himalaje jest lep-szy od nich i powinno się go traktować jak wyjątkowego gościa hotelowego. Szerpowie pracą w górach zapewniają byt całym rodzi-nom, wielu z nich wywodzi się z malutkich wiosek, z biedy, wychowywali się w bardzo skromnych warunkach i to, że mogą pra-cować z himalaistami, traktują jako wielkie wyróżnienie. W Nepalu wszyscy doceniają ich ryzykowną, niebezpieczną, niezwykle trudną pracę.– Potrafią schować swoje ambicje?– Przynajmniej tak było do tej pory – potrafili poświęcić się dla obcokrajowców. Nigdy nie zależało im na własnej promocji, poklasku u innych, tylko wykonywali niezwy-kle rzetelnie swoje obowiązki. Odwalali naj-cięższe prace w czasie wypraw, najbardziej ryzykowali. Są profesjonalistami, świetny-mi przewodnikami, liderami wysokogórskiej działalności i dlatego cieszę się, bo zdoby-cie K2 jest zwieńczeniem ich działalności. Wykorzystany został wreszcie ich prawdzi-wy potencjał.– Czym imponują?– Są niezwykle mocni, wytrzymali. Potra-fią maszerować z ciężkimi plecakami na duże wysokości. Drobni, ale bardzo silni; nie jest dla nich problemem, by na plecach nieść 35 kilogramów bagażu. Od urodzenia żyją na dużej wysokości i genetycznie mają we krwi zdolność do zdecydowanie łatwiej-szego działania w górach. Działają zupełnie naturalnie w miejscach, w których tlenu jest zdecydowanie mniej, a my do tych warun-ków musimy się dopiero przyzwyczajać i tre-ningami dochodzić do sprawności.– To twoi przyjaciele?– Mam wiele takich relacji z Szerpa-mi, zżyliśmy się. Podczas jednej z moich wypraw w Himalajach doszło do tragicz-nego zdarzenia. Uratowałem Szerpę Ten-zinga, najmłodszego wówczas zdobywcę Mount Everestu. Zawsze byłem miło przez nich przyjmowany i traktowany jak ich przy-jaciel. Lubiłem im pomagać, nosiłem dra-biny, kiedy poręczowali trasy, między nami jest partnerstwo. Jednym z moich dobrych znajomych jest nepalski kucharz Renzzi. Kiedy wychodziłem w góry nocą, to on odprawiał modlitwy i płacząc, prosił, bym nie szedł sam. Martwił się, że coś mi się stanie. Traktował mnie jak syna. Są bar-dzo wesołymi ludźmi, nie żyją w luksusach, ale radośnie patrzą na świat. Wieczorami spotykają się, śpiewają, tańczą, lubią być razem.– Kilku zdobywców K2 to także twoi znajomi?– Każdy z nich jest mocarzem, zasługu-je na ogromne uznanie. Największe wraże-nie zrobił Mingma G, międzynarodowy prze-wodnik; świetnie się wspina, silny fizycznie, bardzo zdeterminowany w osiągnięciu celu, w górach wręcz zapierdziela. Są dwaj bra-cia, zdobywcy korony Himalajów, właściciele agencji Seven Summit Treks. Po mistrzow-sku działają logistycznie, rozkminili to i są wyjątkowymi specjalistami. Potrafią opra-cować skuteczną strategię niemal każdej wyprawy. Ogromny wkład ma Dawa Ten-jing Sherpa, który dowodził atakiem szczy-towym. Wyjątkowym członkiem jest Nirmal Nims Purja, żołnierz jednostek specjalnych Wielkiej Brytanii. Już wcześniej dał światu jasny przekaz o sile Nepalu. W 189 dni zdo-był wszystkie ośmiotysięczniki, rekord nad rekordy, to coś wyjątkowego, a teraz posta-wił jeszcze jedną mocną pieczęć. Bardzo wybitna postać himalaizmu.– Znalazł się z tobą w drużynie ludzi niezwykłych.– Super, że jest w zespole Red Bul-la. Sponsor tej ekipy wyłapuje w różnych częściach świata wyjątkowe postacie.– W czasie kiedy poprawiał rekord naj-szybszego zdobycia 14 ośmiotysięczni-ków, potrafił odłożyć na bok ten projekt i ruszył na pomoc zagrożonemu w innej wyprawie Malezyjczykowi Wui Kin Chin.– Zaimponował tym zachowaniem. Nims pokazał, że w górach nic nie jest bardziej wartościowe niż pomoc drugiemu czło-wiekowi. To wręcz przesłanie. Taki odruch powinien być u każdego, ale zdarza się, że nie wszyscy czują konieczność takich zachowań, nie rozumieją do końca całej filozofii wspinania.– Nims chciał ze szczytu zlecieć para-lotnią.– Podobno uległa zniszczeniu, ale myślę, że byłaby to przesada. Termika przy tak niskiej temperaturze jest inna, trzeba by wieloletnich przygotowań, eksperymentów w tak ekstremalnych warunkach. Obawiam się, że mogłoby się to skończyć drastycznie.– Dlaczego na K2 tak trudno było wejść zimą?– Najprościej odpowiem – o tej porze roku jest tam wyjątkowo zimno i to zawsze sta-nowiło największy problem. Mały dostęp tle-nu powoduje, że nasz organizm dużo bar-dziej odczuwa chłód. W życiu trzeba mieć dużo szczęścia i należy go szukać również w takich niezwykłych akcjach.– Szerpom się udało, trafili idealnie w okno pogodowe.– To prawda, właśnie jak na zimę to pogo-da w Karakorum była wyjątkowo dobra. Klu-czem w takich akcjach jest właściwe wstrze-lenie się w warunki. Wychodzili z bazy przy bardzo złej pogodzie, ale mieli informa-cje, że zdecydowanie zmieni się na lepW górach istotne jest, by znaleźć się we właś ciwym miejscu w odpowiednim czasie.– Pojawiły się zarzuty, że korzystali z butli tlenowych.– Nie rozumiem, jak w takich sytuacjach może rozwinąć się w tak gwałtowny sposób hejt, nasza narodowa przypadłość. Znowu wylazło polskie narzekanie, stawianie zarzu-tów. Dziwi mnie, że niektórzy nie potrafią docenić samodzielnego działania zdobyw-ców K2. Przecież nawet ci, którzy dociera-ją na szczyt sami, korzystają z tras wytyczo-nych przez Szerpów. Każdy w górach może znaleźć miejsce dla siebie. Kolejne pokole-nia mogą poprawiać style, ulepszać. Nikt nie powinien podważać wyczynu i zakładać, że Szerpom było łatwiej. To nie na miejscu, wręcz żałosne, jeśli ktoś twierdzi, że było to wejście bezwartościowe.– Nie martwił cię atak o Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.02.21, 00:00 POTĘŻNY NAJAZD NA ZAKOPANE - Interia - 13.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.02.21, 11:39 ZAKOPANE. TŁUMY NA KRUPÓWKACH. SPONTANICZNA IMPREZA POD TATRAMI. INTERWENIOWAŁA POLICJA - Interia - 14.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.02.21, 11:46 TRAGEDIA W TATRACH POD KOPĄ KONDRACKĄ ZESZŁA LAWINA - Wyborcza - 14.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 15.02.21, 23:23 NIE ŻYJE 34 LETNI NARCIARZ. ZJEŻDŻAŁ NA NARTACH Z PILSKA - Interia - 15.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 15.02.21, 23:23 Nikt mu nie mówił, że Pilsko jest niebezpieczne Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.02.21, 11:33 ANDRZEJ BACHLEDA - CURUŚ - Interia - 21.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.02.21, 13:01 CZEŚĆ SZLAKU TURYSTYCZNEGO Z BYSTREJ NA KLIMCZOK JEST ZAMKNIĘTA - Radio Kielce - 21.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.02.21, 21:58 NA BABIEJ GÓRZE ZNALEZIONO ŚLADY NIEDŹWIEDZIA - Interia -24.02.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.02.21, 23:16 O misiu Szybciej znajdziesz w ciastku śledzia, niż na Babiej gdzieś niedźwiedzia ? Długo misio ów marudził, ale w końcu się ...obudził. Powód tego jest niemały, bo mu kiszki marsza grały. Nie przejmuje się odzieniem, wylazł z gawry ...za jedzeniem . Piszę do Was tę przestrogę, aby mu NIE włazić w drogę ! Może jednak tu być draka, kiedy trafi na Polaka . Do rodaka i w dzień chłodny, nie podchodź, kiedy jest głodny. Nawet jak zjadłaś krakersa, lepiej w kurtce miej "sneakersa". 🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 27.02.21, 19:53 Dopiero teraz zauważyłam. Dobre. Ale jak wytłumaczyć deptaczom gór, że nie należy zaczepiać niedźwiedzia? Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 07.03.21, 13:29 Gazeta pisze o pijakach w górach, którym GOPR udziela pomocy... Gazeta dziś 09:59 Pijane góry GOPR-y to zaczyna trapić, w góry lud się jedzie ...napić. Koniec na tych nieubranych, trza sprowadzać tych nachlanych. I tu zupełna powaga, bo to ponoć w górach plaga. Przejdź na spacer gdzieś pagórkiem i wódę przegryź ogórkiem . Za zagrychę jakiś śledź, ale z szwagrem w DOMU siedź. Gdy nie chcecie siedzieć w gankach, idźcie, gdzie jeżdżą na sankach . Tam ze swoim szwagrem Tomkiem wejdźcie na górkę za domkiem . Tam was sąsiad po kryjomu zwiezie sankami do domu ... Skoro masz na zacny trunek, GOPR za akcję da RACHUNEK ! 🤨 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.03.21, 10:40 Napisałem o niedźwiedziu w górach... Nie zaczepiaj... Nie zaczepiaj więc niedźwiedzia, choćby i nad rzeczką siedział . Zamiast jego prowokować, lepiej jest się ...alokować . Niedźwiedź, to nie miś z kreskówki, nie starczy dać ze dwie krówki . Kiedy ktoś plecak wyrzuci, pogoni, po niego ...wróci. Leśniczy drzewo odradzi, ze wspinaczką miś se radzi. Choć o dietę nie zabiega, to naprawdę nieźle biega. Średnio lubi on ludziki . I wiedz dobrze - to zwierz dziki ! TOPR kartkę pisze w potrzebie : - Pamiętaj o tu U SIEBIE ! 😐 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.03.21, 17:16 Na tych pseudo -turystów w górach już brakuje i sił i słów. Ktoś powinien zmienić zasady działania GOPR-u i takie "chore akcje" powinny być płatne. Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.03.21, 17:26 A co do niedźwiedzia, to kiedyś nas uczono, że trzeba uciekać w dół. Najlepiej gdy teren jest stromy. Podobno niedźwiedzie mają z tym problem.Teoria teorią ale wolałabym nie próbować na własnej skórze Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.02.21, 15:54 RATOWNICY GOPR SZKOLĄ ŻOŁNIERZY ŚLĄSKIEJ BRYGADY OBRONY TERYTORIALNEJ - Radio Katowice - 26.02.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.03.21, 18:20 GOPROWCY NA RATUNEK PIJANYM TURYSTOM - Interia - 08.03.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 12.03.21, 18:42 HIMALAJE. POLSKA TRAGEDIA W HIMALAJACH W 1989 ROKU - Interia - 12.03.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 12.03.21, 22:56 TEGO W TATRACH JESZCZE NIE BYŁO. DOLINA PAŃSZCZYCY ZAMKNIĘTA DLA TURYSTÓW, BYŁA ROZJEŻDŻANA PRZEZ NARCIARZY - Gazeta - 12.03.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 20.03.21, 19:33 BEZ SŁOŃCA PRZEZ CAŁĄ ZIMĘ. POLSKA WIEŚ W KARKONOSZACH SPOWITA W MROKU - Interia - 20.03.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.03.21, 16:06 W KATOWICACH MA POWSTAĆ MUZEUM KUKUCZKI - Wyborcza - 24.03.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.03.21, 22:36 Niezłomny (Jerzy Kukuczka 48÷89) Oto wyszła mi laurka. Dzisiaj urodziny Jurka. (73) Nasz wojownik przeogromny, himalaista niezłomny . Wkoło łączność i saperzy, on komandos wśród żołnierzy. Choć mógł łatwiej dojść do tego, on się wspinał na całego . Bez wściekłości niepotrzebnej. Ot - twardy góral z Istebnej . Stale było gór mu mało, tlenu mu nie brakowało.* Czuły ojciec w każdym calu; żółw - biedronka na Makalu. Impra dziś by była mała, gdyby lina wytrzymała... * wiele szczytów zdobył bez butli z tlenem 🙂 Odpowiedz Link