ballest 01.09.06, 06:13 Czy tylko tkzw. Ziemie Odzyskane? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 01.09.06, 12:10 Ballest, Polska podobno:) piyrszy roz staua sie jednoznacznie ojczyznom w90% ludzi narodowosci polskyj:)) Odpowiedz Link
olandi1 Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 01.09.06, 15:42 Odpowiydź jest prosto: połno rusów Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 01.09.06, 18:08 II wojna dala Polsce szanse na wielki skok cywilizacyjny w XX wiek. Polacy zmarnowali ta szanse i cofneli sie w rozwoju cywilizacyjnym o conajmniej 50 lat. Odpowiedz Link
ballest Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 01.09.06, 19:06 Uona dua ale ji tysz szansa kims zostac w Europie, czyli w UE a ona jest prawie dabei zaprzepascic ta szansa! Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 01.09.06, 19:12 Polacy sa od wiekow glowna sila destrukcyjna Europy i do tego amerykanskim koniem trojanskim w EU. Odpowiedz Link
ballest Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 01.09.06, 22:01 oppelner_os napisał: > Polacy sa od wiekow glowna sila destrukcyjna Europy i do tego amerykanskim > koniem trojanskim w EU. Chcioues napisac UOSIOUKIYM TROJANSKIM, niy? ;) Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 01.09.06, 23:50 Uosiouek trojanski to wlasciwe okreslenie:) Odpowiedz Link
settembrini Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 01.09.06, 21:35 okolo 7 milionow ofiar. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 01.09.06, 21:40 Wszyscy poniesli mniejsze lub wieksze straty w tej wojnie:( Odpowiedz Link
oppelner_os To nie usprawiedliwia polskiej okupacji Slaska i 01.09.06, 21:45 pozostalych niemieckich terenow na wschod od Odry i Nysy. Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 22:12 ;) praslowianskie mosz recht stix, niejaki Mieszko966 mi tu szkryfnou, ze Gliwice bouo juz przed wojnom polskie;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 22:43 to nie obrona faktów. Oppelner , daj dowód nie do odparcia Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 22:43 Oppelner - kto wygrał wojne i kto dzielił łupy ? Wygrany bierze wszystko jak w grze Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 22:47 Polska wojny nie wygrala. Wygrali Ruscy, Amerykanie i Brytyjczycy. Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 22:50 oppelner_os napisał: > Polska wojny nie wygrala. Wygrali Ruscy, Amerykanie i Brytyjczycy. Ciepło , ciepło - no i kto ustalił granice ? Polacy ? - nie ! To co jestesmy winni. Oppelner - pokorne ciele dwie matki ssie - czy Sląsk tak nie moze ? Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:33 Gdyby nie zabiegi Polakow nikt by nie ustalil takich granic. Zreszta tak naprawde to nikt nie zlikwidowal Niemiec a te nigdy nie zrzekly sie Slaska. Pokorne ciele.....Jak to rozumiesz? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:49 oppelner_os napisał: > Gdyby nie zabiegi Polakow nikt by nie ustalil takich granic. Zreszta tak > naprawde to nikt nie zlikwidowal Niemiec a te nigdy nie zrzekly sie Slaska. > Pokorne ciele.....Jak to rozumiesz? A nie będziesz sie smiał ? Tak, kochac Niemcy zarabiać i wracać inwestując w ziemię Ślaska i tolerować Polske . Taktyka znana jak świat i stara jak swiat. A teraz i tak się wszystko prywatyzuje. Niech się Ślązaczy łaczą i tworza społki. A prawda jest taka , że nikomu się nie dogodzi i zawsze powstana problemy czy takie czy siakie - już chyba jestem zmęczona dzieki za rozmowę i prosze o wyrozumienie :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 09:20 Rita zeby to naprowdy miauo syns to slonsk musi przinsc weg od Polski, inaczyj to je ino darymny futer Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 17:29 szwager_z_laband napisał: > Rita zeby to naprowdy miauo syns to slonsk musi przinsc weg od Polski, inaczyj > to je ino darymny futer Regionalizm może byc w granicach Polski tak jak jest w Niemczech. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 22:46 Twierdzisz Rita, ze Gliwice byly przed wojna polskie? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 22:47 nie , kiedyś , dawno , dawno temu musiały być polskie , bo tu jest gwara. Czy ta gware znajdziesz na dzisiejszych terenach Niemiec czy Rosji ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 22:52 Prawdziwe granice narodu wytyczają etnografowie , właśnie biorąc pod uwagę gwarę. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:05 Skad ty to wiesz, ze slaski to gwara? Czy ci naukowcy sa bezstronni? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:07 oppelner_os napisał: > Skad ty to wiesz, ze slaski to gwara? Czy ci naukowcy sa bezstronni? Nie chcodzi mi o scisle naukowe okreslenie gwary, ale o specyficzny język jakim sie posługiwała ta ludność. Własnie naukowcy nie sa bezstroni , oni jak pilkarze tez są przkupni i jak sędziowie i jak politycy. Chodzi o kojarzenie faktów i czyte bezstronne myslenie Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:09 Rita a gdzie sa dzisiaj Krakowscy Niemcy, co Krakow wybudowali? - tych przeciez polski zywiou pouknou! Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:14 Poczekajcie , znajde metode by was przekonać że czarne jest czarne , a biale jest białe. :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 09:23 Rita Poloki suynom z tego ze do nich wszysko co wonio choc trocha na suowianske to zaro moge byc i polske - tak bouo i ze sorbami, Polska tysz chciaua i odnich ziymie, a to som tak samo mauo Poloki jak i my Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 17:31 Laband , patrzmy swoich spraw - każde państwo ma swoje uwarunkowania. Polska i Niemcy swoje , a Rosja ruszyć się nie da . Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:32 Rita Rosja juz sie trocha rosleciaua i spomnisz moje suowa ze sie jeszcze wiyncyj rozleci Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:44 szwager_z_laband napisał: > Rita Rosja juz sie trocha rosleciaua i spomnisz moje suowa ze sie jeszcze > wiyncyj rozleci Rosja to mur twardy - niemożliwe Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:53 szwager_z_laband napisał: > weta? mówisz , że to jest mit wielkiej Rosji że Rosja słabiutka ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:55 rita100 napisała: > szwager_z_laband napisał: > > > weta? > > mówisz , że to jest mit wielkiej Rosji > że Rosja słabiutka ? jo niy godom ani myniyj ani wiyncyj ino to ze sie jeszcze roz rozleci:) Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:53 U mie onkel Alois co innego godou, uon do uojca pedziou: Za Niymca my se nie zmiynili a my i tak Niymcami byli, to tera w Niymcach wy se tysz nie zmienicie ( to bouo jak my do Niymiec wyjechali i my se nazwisko zmiynic na ".ch.cke" mogli, bo jedyn brat uot uojcy se tak zwou! Pytanie, czymu mu nazwiska Hitler nie zmieniou? Laband za duzo w Niymcach takich nazwisk bouo! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:56 za mocka bouo, to fakt - faktym ale je ze i per dekret we Oberschlesien to robiyli - Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:15 No wlasnie Rita. Czy Slazacy w Czechach tez mowia polska gwara? Slazacy posluguja sie jezykiem, ktory wyksztalcil sie rownolegle do polskiego, czeskiego slowackiego itd. Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:17 oppelner_os napisał: > No wlasnie Rita. Czy Slazacy w Czechach tez mowia polska gwara? > Slazacy posluguja sie jezykiem, ktory wyksztalcil sie rownolegle do polskiego, > czeskiego slowackiego itd. No właśnie i dlaczego Czechy tak nie wojują jak Wy - czyli buntownicy ;))))) Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:20 Czesi maja swoje panstwo, w ktorym sa gospodarzami. Dlaczego Katalonczycy chcieli autonomii? Dlaczego Baskowie walcza o wlasne panstwo? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:24 oppelner_os napisał: > Czesi maja swoje panstwo, w ktorym sa gospodarzami. Dlaczego Katalonczycy > chcieli autonomii? Dlaczego Baskowie walcza o wlasne panstwo? A Czeczeńcy ? Gdy tak wszyscy zaczniemy walczyć - to czy myslisz o swoich dzieciach ? Jaką przyszlośc im gotujesz ? Masz dzieci ? Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:36 Przeciez nikt tu nie nawoluje do wojny Rita. Katalonia dostala autonomie na drodze politycznych rozstrzygniec. Czeczenia to nieco bardziej zlozony i zarazem kontrowersyjny problem. Obie strony narobily wiele zla i nie wszyscy Czeczency chca niepodleglej islamskiej republiki. Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:41 Nie zrozum mnie źle , ja chce dla Was jak najlepiej. Tylko czasmi ogarnia mnie jednak przekonanie, że byc może nie wiecie , że jesteście Polakami. wszystko ludziom mozna wmowić. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:46 Kto mialby nam cos wmawiac Rita? Moi przodkowie nigdy nie byli Polakami i nimi sie tez nie czuli. Dlaczego wiec mialbym czuc sie Polakiem? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:51 oppelner_os napisał: > Kto mialby nam cos wmawiac Rita? Moi przodkowie nigdy nie byli Polakami i nimi > sie tez nie czuli. Dlaczego wiec mialbym czuc sie Polakiem? Oppelner - to znaczy , ze chcesz być Niemcem i nie masz serca dla Polski, takiego małego miejsca w sercu dla kosmitów - o, bardzo jestem zmęczona chyba Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:53 Slowo chciec to za malo Rita, by byc Niemcem czy Slazakiem. Trzeba byc Slazakiem i Niemcem jednoczesnie. Dobranoc Riciu:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:57 oppelner_os napisał: > Slowo chciec to za malo Rita, by byc Niemcem czy Slazakiem. Trzeba byc Slazakie > m > i Niemcem jednoczesnie. > > Dobranoc Riciu:) Dwa w jedny ? - Oppelner, faktycznie trzeba iśc spać - Slązak to Ślązak, a nie Niemiec. dobrych snów jeden na jeden ;)))) Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 00:03 Bawarczyk to Bawarczyk i jednoczesnie Niemiec. Podobnie jest ze Slazakiem. To tyle i juz naprawde ide nyny:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 09:32 jajn! Bajerok tak samo jak slonzok je najprzod sobom, tzn. slonzokym abo Bajerokym Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 17:02 Kay ty zes miou ta germanizacja Szwager?Pytouech siy po ludziach i zouden niy buou przed 1945 rokiem germanizowany, przynajmniej w Oppeln. Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 17:35 oppelner_os napisał: > Kay ty zes miou ta germanizacja Szwager?Pytouech siy po ludziach i zouden niy > buou przed 1945 rokiem germanizowany, przynajmniej w Oppeln. Oppelner - witaj Jest germanizacja , to znaczy była - mam dowody Kto to jest Lanc ? - człowiek z Górnego Śląska. W co to było Kulturtrager ? Odpowiedz Link
oppelner_os Kulturtrager??? 02.09.06, 17:41 Nie wiem co to znaczy Rita ale pachnie mi jakas polska propaganda:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Kulturtrager??? 02.09.06, 17:49 oppelner_os napisał: > Nie wiem co to znaczy Rita ale pachnie mi jakas polska propaganda:) Oppelner - poczekaj , na dniach Ci wyjaśnie , mam opowiadanie pewnego chlopa ze wsi. Oppelner, poczekaj - tekst musze przepisac, bo o wielu rzeczach nie wiecie. A jak sobie wyjaśnimy, może jednak popatrzymy innym wzrokiem. I Wy i My i może nie będzie aż takiego konfliktu , może jednak wyciagniemy wnioski i o przyszlości równej pomyslimy. Bo kiedy wszystko się powie, kamień spada z serca i może tych gorali kiedyś zrozumiecie , chcąc zrobić Autonomie od tego musicie zaczac od zroumienia tez gorali. Chyba tak , gdyby co to poprawiajcie błedy Odpowiedz Link
rita100 Re: Kulturtrager??? 02.09.06, 19:45 A wiesz jakie sa losy ludzi , którzy glosowali w plebiscycie za Polską ? O tym się tez nie mówi. Jak skończyl swój żywot Lanc ? Jak poswięcał sie dla Polski i co Polska mu dała, jaki los dała wdowie po nim ? Szkoda mowić. Czasy były okropne ! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:34 oppelner_os napisał: > Kay ty zes miou ta germanizacja Szwager?Pytouech siy po ludziach i zouden niy > buou przed 1945 rokiem germanizowany, przynajmniej w Oppeln. Suchej, niywia czi wiysz ale za np Adplfa tysz ludziom zmiyniali miana a wsie tysz przemianowywali - to som ino piyrsze ze raji przikuady Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:42 Oj, Szwager tu sie mylisz i to bardzo, zapytej se Twoji Omy czy Opy abo Mamy, uoni ci prouwda pedzom, to Slonzaki se sami zmiyniali nazwiska, bo chcieli niemieckie miec i ZODYN ICH NI ZMUSZOU! Jou z moim polskim nazwiskiem wiym wiyncy na tyn tymat, jak ci se wydaje! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:47 niy Ballest, bali take co to same robiyli ale bouo i per "dekret" Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 10:20 ballest napisał: > Oj, Szwager tu sie mylisz i to bardzo, zapytej se Twoji Omy czy Opy abo Mamy, > uoni ci prouwda pedzom, to Slonzaki se sami zmiyniali nazwiska, bo chcieli > niemieckie miec i ZODYN ICH NI ZMUSZOU! > Jou z moim polskim nazwiskiem wiym wiyncy na tyn tymat, jak ci se wydaje! > "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy" Jou z moim niymieckim nazwiskiem wiym wiyncy na tyn tymat, jak ci se wydaje! Noom zmiyniyli praje wszyske! Zgodnie z § 5 zarządzenia Prezesa Rady Ministrów Nr.72 z dnia 7.4.1952 r. w sprawie pisowni imion i nazwisk w dowodach osobistych Biuro ewidencji i DO w Raciborzu dnia 17.11.1952. l.dz. 5224/I dokonala zmiany pisowni obok wprowadzonego nazwiska, imienia z "****tzke" i "*****sch" na "****cki" i "*****sz" pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 22:53 Slaski nie jest gwara. Slowacki tez jest podobny do polskiego a przeciez nie jest gwara. W czasach gdy Slask nalezal do Polski nikt nie poslugiwal sie jezykiem polskim. Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:05 Rita, przeciez moi kuzyni co w Gliwicach mieszkali nic po polsku nie umieli. W Gliwicach przed wojna sie po slonsku nie godauo! Rita, Slonzacy to potomkowie niemieckich kolonistow i slomzokow co tu miyszkali, do tego jest domieszka krwi morawskiej ( z nia mamy wiezi jezykowe) czeskiej i nawet wegierskiej czy polskiej. Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:07 Rita inne pytanie, czy Slazacy w Czechach to dla ciebie tez Polacy ? a Slazacy w Niemczech takze? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:12 już nie wiem, wszystko mi się pogmatwało. Ale spójrzcie na przekrój wieków. No jak mogliscie być Ślazakami skoro zawsze byliście pod okupacją. To i tak dobrze , że został wasz jezyk, i to dzieki przemysłowi. Chyba się nie przekonamy. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:13 Pod okupacja jestesmy od 1945 roku Riciu:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:15 oppelner_os napisał: > Pod okupacja jestesmy od 1945 roku Riciu:) i jak jest , wytrzymujecie ta okupacje w dobie wolności ? Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:18 Czy Slazacy moga czuc sie gospodarzami na wlasnej ziemi skoro Warszawa o wszystkim decyduje? Pokaz mi szkole na Slasku, w ktorej uczono by po slasku i o Slasku. Demokracja w Polsce? Wolne zarty Rita-szczegolnie teraz pod rzadami obojga Kaczorow? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:23 Wiem , to samo jest na Warmii i MAzurach. Nie ma kadry nauczycielskiej o swojej ojczyźnie, no i nie ma chęci ze strony mlodzieży, bo i oni nie czuja regionalności. 60 lat , to kopa. Oppelner- dobrze wiesz, że w dzisiejszej dobie materializm sie liczy Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:28 W jakims sensie materializm zawsze sie liczyl. Gdyby panstwo stworzylo mlodym ludziom warunki do nauki w ojczystym jezyku/gwarze i zapewnilo im perspektywy godnego zycia, wygladaloby to troche inaczej Rita. Jezeli ktos nie ma pracy i zadnych perspektyw a swoje wysilki koncentruje na przezyciu od pierwszego do pierwszego, to trudno zainteresowac go kultura i tym podobnymi sprawami. Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:32 Nawt nie mow o dzisiejszych czasach - bo plakać się chce. Jeszcze parę lat i Polska zostanie z emerytami i rencistami i tyle. Wizje straszne. Ale Niemcy maja szancę nas wykupić i chyba dobrze to wykorzystuje. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:38 Emigracja mlodych ludzi to narodowa katastrofa, ktorej nikt w Wa-wie nie dostrzega lub dostrzegac nie chce. To skutek tzw. polnische Wirtschaft niestety. Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:53 oppelner_os napisał: > Emigracja mlodych ludzi to narodowa katastrofa, ktorej nikt w Wa-wie nie > dostrzega lub dostrzegac nie chce. To skutek tzw. polnische Wirtschaft niestety > . Tak jest , tu się zgadzamy w całej rozciagloeści. Wnosze o karę chlosty dla polityków albo dożywocie ze stratą mienia osobistego na rzecz ..... no wlasnie na jaka rzecz ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:58 oppelner_os napisał: > Racja racja stanu :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 09:34 rita100 napisała: > już nie wiem, wszystko mi się pogmatwało. > > Ale spójrzcie na przekrój wieków. > No jak mogliscie być Ślazakami skoro zawsze byliście pod okupacją. To i tak > dobrze , że został wasz jezyk, i to dzieki przemysłowi. > > Chyba się nie przekonamy. jako okupacja mosz na mysli Rita? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 17:44 Laband, to mnie zaraz poprawiaj, w tym rozpędzie mogłam coś pokręcić. Co z tą okupacją, nie byliście ? Chyba nie , no bo jak we własnym domu mieć okupacje, skoro jesteście Niemcami. Ale czy wszyscy byli Niemcami ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:37 Rita do mie okupacja, kolonizacja i zabor to coukym roztomaite rzeczy. Idzie to brac scisle abo blank dowolnie jako okreslynie - jo je za scisuosciom w tym wzglyndzie:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:51 A ja nie patrze na nazwy, czy fakty historyczne , ja wącham ziemię - czym pachnie - dlatego etnografia jest dla mnie ważniejsza . Bo cóz z tego , że on Niemiec , kiedy historia jego rodziny pokazuje , że dzieje zrobiły z niego Niemca czy Polaka. Wszystko bylo przefiltrowane przez tygielek i jedni i drudzy. Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 23:16 szwager_z_laband napisał: > ale dusza Rita, dusza! To bardzo cięzki temat, a wydawałoby się , ze prosty jak drut. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:13 W miastach na Slasku z reguly mowiono wylacznie po niemiecku - sa mosz recht Ballest Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:16 oppelner_os napisał: > W miastach na Slasku z reguly mowiono wylacznie po niemiecku - sa mosz recht Ba > llest Nie ! Oppelner - prawidlowe zdanie powinno być: W miastach Na ŚLĄSKU zmuszano by wyłacznie mowić po niemiecku - i tu mamy rację. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:21 Kogo zmuszano Rita? Niemcow? W miastach niemal wylacznie mieszkali Niemcy. Chyba mylisz Slask z Poznanskim:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:26 oppelner_os napisał: > Kogo zmuszano Rita? Niemcow? W miastach niemal wylacznie mieszkali Niemcy. > Chyba mylisz Slask z Poznanskim:) Dobrze, chwytamy ten problem - ciepło - Niemców nie zmuszano, więc kto tam jeszcze mieszkał , skoro Niemcy naplynęli ? Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:30 Nie slyszalem, by tak naprawde zmuszano Slazakow do porzucenia swojej mowy. Gdy przyszli Polacy w 1945 zabronili poslugiwania sie Niemcom jezykim niemieckim w miejscach publicznych a Slazakow a mowe slaska dyskryminuje sie do dnia dzisiejszego. Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:37 oppelner_os napisał: > Nie slyszalem, by tak naprawde zmuszano Slazakow do porzucenia swojej mowy. > Gdy przyszli Polacy w 1945 zabronili poslugiwania sie Niemcom jezykim niemiecki > m > w miejscach publicznych a Slazakow a mowe slaska dyskryminuje sie do dnia > dzisiejszego. Chwile, bo rozpędziłeś się. Nie tykaj czasów powojennych narazie. A czy slyszałes o torturowaniach, przesladowaniach ludzi ktorzy w czasie plebiscytu, a szczególnie po plebiscycie nawolywali do polskości ? Agitowali. A czy wiesz co się stało z tymi ludźmi kiedy walczyli w tych czasach o polskośc śląska - czy to nie strach ? A jeszcze ci gorsze powiem - czy wiesz jak Polska po wojnie się im odpłaciła ? Umarli w biedzie, że nie o taka Polskę walczyli i marzyli. To taki niewdzięczny temat na noc. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:44 Ci ludzie padli ofiara polskiego oszustwa, zostali zmanipulowani przez Korfantego i jego politycznych sponsorow z Wa-wy. Tzw. powstancy na Slasku nie zaakceptowali wynikow przegranego plebiscytu i wywolali powstanie lamiac dotychczasowe ustaleniea Aliantow. Jak ci wiadomo tocza sie kontrowersyjne dyskusje na ten temat. P.S. Gwalty, porywanie niemieckich urzednikow, mordowanie Niemcow i Slazakow to rowniez dzielo tych biednych, zmanipulowanych "powstancow" Niewinne ofiary byly po obu stronach. Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:55 Oppelner - nie ! nie ! nie! Ci ludzie i dzieki tym ludziom mamy zachowaną gwarę ślaska i nie tylko. Zgadzasz się z tym ? Pomalutku idziemy dalej z dyskusją Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 09:41 faktym je ze wiynkszosc miyszkancow miast szprechaua w ostatnich dziesiyncioleciach przedwojynnych, ale niy znaczy to ze slonsko godka niy boua tam (w tych miastach) reprezyntowano. Plebs we miastach wiyncyj godou po slonsku niz elity, a z elitami to wiadomo jak je i dzisiej jak slonsk je po polskim szczewikym - elity zawsze miauy dziwny stosunek do tradycji:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 19:49 Faktem jest , że o Śląsk biły się Niemcy jak i Polska, a zwyciężylo prawo silniejszego. A jakie prawo bylo ? Takie , że mlodsze pokolenie gardzilo swoimi dziadkami, którzy mówili po polsku. Rozłam w rodzinach. Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 20:00 RITA a wiysz Ty co Ty piszesz????? "Od tamtej chwili, gdy chłop ślaski, walczący w Legionach Dąbrowskiego za jakąś nieznaną mu jeszcze wówczas Polskę," Zastanow sie i nisz wlozysz, przeczytaj prosze, bo to co wkladasz pisza osoby co nawet polskiego hymnu nie znaja, a jak go znaja , to nie znaja geografii, czyli to sa osoby pozbawione szarych komorek! Znasz Polski Hymn, Rito to napisz, czy w polskim Hymnie cos o Slaskich krainach wspomniano? Nie Riciuniu,Polacy nawet niewiedzieli gdzie Slask lezy? Oni maja w hymnie "Przejdziem Wisle, przejdziem Warte" a wiec, jak cos wkladasz przeczytaj prosze! Moze podasz mi nazwisko tego Slazaka co w legiopnach Dabrowskiego walczyl? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 20:11 Ballest , a gdzie Ty ten wpis wlozyłeś ? Niec w tym rejonie nie ma o Dabrowskim. Gdzie to jest ? To sprawdzę :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 20:14 Będę o 22.00 , to sprawdzę. Oczywiście , że trzeba to poprawić. Koniecznie. Jak możesz to popraw. Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 20:16 Rita to Ty wlozylas, poczekej poszukom! Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 20:18 Tu to jest: " Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? rita100 02.09.06, 19:40 + odpowiedz I ostatni przemówienie - przemówienie zwycięzcy ! "Od tamtej chwili, gdy chłop ślaski, walczący w Legionach Dąbrowskiego za jakąś nieznaną mu jeszcze wówczas Polskę, poprzez liczne poruszenia chłopskie, gwarkowe rebelie i zbojnickie wymiary sprawiedliwości, aż do trzech powstań śląskich, partyzantkę beskidzką i wallenrodyzm podczas hitlerowskiej okupacji, poprzez wszystkie lata owej osobliwej pątniczej peregrynacji zmierzającej do Polski - Śląsk trwał w przekonaniu, że musi zwycięzyć. I zwyciężył !" DESZCZE NIESPOKOJNE peregrynacji - co to za tajemniczy wyraz ? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 21:30 ballest napisał: > > peregrynacji - co to za tajemniczy wyraz ? Od dzisio na Gorola bydymy godac´ Peregrinus Odpowiedz Link
annak12 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 21:43 hanys_hans napisał: > > > Od dzisio na Gorola bydymy godac´ Peregrinus No ,są we Śląsku cudzoziemcami:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 01.09.06, 23:05 A jednak od wieków, wieków ludzie autochtoni sie nia posługiwali, zamieszkiwali tą ziemię i historia sie tak potoczyła, że silniejszy zwyciężał, ludzie cierpieli, żyli w strachu, bali się swojej gwary. Nie bronie Polski , bo ona ma dużo grzechów wobec swojej rdzennej ludnośći. Oppelner - czy mysle prawidlowo ? Odpowiedz Link
olandi1 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 09:11 A jo nasieja sam trocha fermyntu. Slonzoki jako naród, mieli własny jynzyk, kiery przez te cołkie zawieruchy dziejowe kajsik sie zatracił. Przeca jak Slonsk roz był w rynkach czeskich, roz we polskich , a roz we niymieckich ( bo tako jest prowda) i kożdy z tych zaborców donżoł ino do rozgrabiynia tych ziym i zmuszanio ludności żlonskiej do swojyj godki - to jak mogło być inaczyj. w 1920 roku bodajże Slonsk otrzymoł swoja autonomio i kaj łona teroz jest? Wto nom ta autonomia odebroł? POLOKI, i to nawet niy, bo nigdy niy było we rzondzie i we sejmie takiyj uchwały, co Slonsk już niy jest autonomiczny. A wiync wszystkie działanie przeciwko Slonskowi som w myśl prawa NIYLEGALNE Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 09:43 suowo zaborca sam niy do kozdego pasuje Olandi! Odpowiedz Link
olandi1 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 10:49 Dlo mie to byli zaborcy, bo niy chcieli dać ślonzokom wolności i ino ich wykorzystywali Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 11:21 mogesz mi to wytuplikowac jak Ty to odnosisz do Prusokow? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 19:52 I Olandi odważył się napisać o zaborcach :) Laband , konkurencja Ci rośnie ;))))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:40 to som skutki polskego prania gowy:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:55 szwager_z_laband napisał: > to som skutki polskego prania gowy:) a ja wygląda niemieckie pranie głowy ? ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 22:58 Rita, je roznica, ale jako slonzok Ciebie tego niy wyklaruja za zodne swiaty --- to je ajnfach onmyjglich ps kto mi w tym pomoge? Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 23:02 Ja tylko jedno nie rozumię - jak to jest , że ta gwara jest tak podobna do mojej mowy. Tego nie mogę zrozumieć i nikt mi nie chce przetłumaczyć. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 23:02 Rita , do nos zaro za czeskom granicom je jedna godka wiyncyj podobno:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 23:22 szwager_z_laband napisał: > Rita , do nos zaro za czeskom granicom je jedna godka wiyncyj podobno:) i nie chcą być Niemcami , i nie maja takiego klopotu z goralami jak Wy Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 23:27 Rita, te czeskie Slonzoki wiyncy wyjechali jak my i duzo wczesni! Jou myslou, ze ty uo tym wiysz, jou ich mom w robocie! Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 23:30 ballest napisał: > Rita, te czeskie Slonzoki wiyncy wyjechali jak my i duzo wczesni! > Jou myslou, ze ty uo tym wiysz, jou ich mom w robocie! Wszyscy wyjeźdzają , Polacy też i tam ich też nazywacie gorale ? :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 02.09.06, 23:31 Rita Gorale a Gorole to je co inkszego Odpowiedz Link
olandi1 Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 10:33 Szwager, egal wto sam przyszoł na nasz kochany Slonsk, to paczoł ino jak nos ślonzoków wyrolować, a samymu nabić sie połno kabsa. I robili to niy ino poloki, ale i inksi, co nos - nazwijmy to w przwsadzie już - okupowali. Bo żodyn mi niy powiy, co Slonsk dobrowolniw przechodził spod jednego panowanio do drugiygo. Sam boła - i jest do dzisioj, wieczno haja o te ziymie, bo som nojwiynkszym bogactwym. I to jest głównom przyczynom "tragedii" ślonzoków. A co do wypowiedzi Rity. to musza tyż jom trocha uświadomić. Slonzok nigdy niy był ani polokiym, ani niymcym, ani czechym ani jakomś innom nacjom. I to cza przyjonć za prowda. A te wszystkie wyimaginowane przynależności żlonzoków do takiy, czy innyj nacji, łotały ino przez Warszawa wymyślone. Te cołkie porównania do niymców - to ino niy tak odległo przeszłość bez łoglondniyńcio sie we wcześniyjszo historia (zresztom i tak zakłamano) Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 11:18 Olandi, slyszou ues cos uo tym, ze Niymcy ludziom nazwiska na niemieckie na siyla zmiyniali? Jou se jeszcze roz mamy spytou, a uona tysz uo tym nic nie wiy, tysz piyrwszy roz suyszaua. Jak by tak bouo, to by takie asy jak np. Otto Skorzenny niemieckie nazwiska mieli. wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/otto_skorzenny.htm Odpowiedz Link
olandi1 Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 12:02 Ballest, ze tymi nazwiskami to sam różnie bywało. Akurat żeś trefioł na takiygo(Skorzenny), kiery swego nazwiska niy zmiynioł, ani niy boł do tego zmuszony, bo niy był przydatny dlo niymców (to był moim zdaniym ino czowiek wykorzystywany przez propaganda niymiecko, aby skompromitować przeciwnika). A, że boł wysoki rangom we SS - to już inno sprawa. Niy poradza ci terozki podać konkretnego przykładu, potwierdzonego przez źródła, ale moja mama mi kiedyś opowiadała, co w jeji miyjscowości był taki jedyn uczony, kierymu niymce dlo własnych potrzeb zmiynili nazwisko na byrdziyj niymieckie. Tak wiync jak widzisz kożdy kij mo dwa końce. Odpowiedz Link
olandi1 Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 12:04 A wracajonc jeszcze do mojyj poprzedniyj wypowiedzi, to pragna pokreślić SLONSK W DALSZYM CIONGU JEST POD ZABORYM Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 12:49 olandi1 napisał: > A wracajonc jeszcze do mojyj poprzedniyj wypowiedzi, to pragna pokreślić > SLONSK W DALSZYM CIONGU JEST POD ZABORYM "POD ZABORYM"? Jo by padou POD ZABORAMI, pszeca je rozebrany pszez Niymcoow Czechoow i Polokoow Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 12:22 Znom rodzina Zakrzewski z Glywic, ani uona ani uona nie umieli po slonsku, uo polskim ani nie wspomnam, ale nazwiska im nie zmieniyli. Jou to pierwszy roz uot Szwagra slyszou, ze Niymcy nazwiska zmiyniali. Wiym, ze jeden brat uot uojca se nazwisko dou zmiynic, ale to uon to som zrobiou, bo miou Firma i nie chiou, zeby po polsku klingowaua. Chciou bych richtig kogos spotkac, co mu Niemcy na siyla nazwisko zmiyniyli, po prostu nie wierzam fto i koniec. Nawet Chrzaszczom nie zmiynili;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 12:37 Ballest prosza Cie byc cierpliwy, postyrom Ci sie to wysznupac jak byda miec wiyncyj d´czasu - dzisiej musza isc do roboty ale:) Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 12:38 Jou je uostojom ciyrpliwosci, laband ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 12:50 wiym, wiym, jo tak iono proforma padou:)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 12:34 zgodzom sie ze tym cos sam pedziou OPlandi, dodom ale ino ze Prusokom jednak slonsk zawdziynczo tela co zodnymu inkszymu, a Polokom co zawdziynczo Slonskß, mozno mi ktos odpowiy? Odpowiedz Link
olandi1 Re: Sprawiedliwe granice. 03.09.06, 14:21 Przynojmij roz przyznajesz mi racjo :)) Poloki nasz kochany Slonsk ino rozszabrowali swojom zasranom gospodarkom. Łobejrzyjcie sie choćby Bytom, a raczyj jego cyntrum, kaj gospodarka rabunkowo na kopalniach przyczynioła sie do zniszczynio cołkiego cyntrum, kiere nadowo sie ino do rozbiórki. Odpowiedz Link
olandi1 Re: Sprawiedliwe granice. 04.09.06, 12:08 Na to wyglondo, bo mo 20 m polecieć w dół Odpowiedz Link
ballest Re: Sprawiedliwe granice. 04.09.06, 12:49 No ale w Bytomiu to centrum bouo najfajniejsze. Co do kopaln, to co jou wiym, to pod miastem Niymcy filar zostawiyli i nie wolno bopuo wybierac! Odpowiedz Link
olandi1 Re: Sprawiedliwe granice. 04.09.06, 17:59 Niymce łostawili a Poloki go wybrali - chachary pierońskie Odpowiedz Link
rita100 Re: Sprawiedliwe granice. 05.09.06, 00:17 >A co do wypowiedzi Rity. to musza tyż jom trocha uświadomić. >Slonzok nigdy niy był ani polokiym, ani niymcym, ani czechym ani jakomś innom >nacjom. I to cza przyjonć za prowda. A te wszystkie wyimaginowane >przynależności >żlonzoków do takiy, czy innyj nacji, łotały ino przez Warszawa wymyślone. Olandi , a dyć ło to mi jidzie, co by gadac ło tych ciajżkich sprawach i coby sia ługadać :) Odpowiedz Link
olandi1 Re: Sprawiedliwe granice. 05.09.06, 08:21 rita100 napisała: > >A co do wypowiedzi Rity. to musza tyż jom trocha uświadomić. > >Slonzok nigdy niy był ani polokiym, ani niymcym, ani czechym ani jakomś in > nom > >nacjom. I to cza przyjonć za prowda. A te wszystkie wyimaginowane > >przynależności > >żlonzoków do takiy, czy innyj nacji, łotały ino przez Warszawa wymyślone. > > Olandi , a dyć ło to mi jidzie, co by gadac ło tych ciajżkich sprawach i coby > sia ługadać :) No to czamu sam niykierzy zaroz do niymcównos przyrównujom?????? :( Odpowiedz Link
slomka8 Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 10:00 Co przyniosla II Wojna Polsce ? ..ból i cierpienie ludzi, jak we wszystkich krajach objętych działaniami wojennymi :( Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 10:27 i pomimo tego zrobiyli poloki obozy dlo slonzokow? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 11:07 szwager_z_laband napisał: > i pomimo tego zrobiyli poloki obozy dlo slonzokow? Niy ino do s´loonzokoow! Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 11:10 "ARBEIT MACHT FREI" po polsku gazetao.pl/artykul,8.html Było ich ponad 200 tysięcy - młodych chłopców zaliczanych do "elementu niepewnego klasowo", którzy w latach 1949 - 1959 skierowani zostali do zastępczej służby wojskowej w Batalionach Pracy w kopalniach i kamieniołomach. Ponad 1000 osób zginęło na miejscu, na kilka tysięcy określa się liczbę kalek, dziesiątki tysięcy przepłaciły tę służbę utratą zdrowia i przedwczesną śmiercią. Ich rodziny do dziś praktycznie nie korzystają z żadnych istotnych rekompensat z tego tytułu. Temat przez 40 lat był tabu. Wrócił na fali naprawiania krzywd w latach 90. Utonął w powodzi rozliczeń z historią, jako jeden z wielu. Do powszechnej świadomości społecznej nie przebił się praktycznie do dziś. Dzieje pewnej krzywdy Rozkaz tworzenia Batalionów Pracy wydał 5 sierpnia 1945 wiceminister obrony narodowej, Szef Głównego Zarządu Politycznego Wojska Edward Ochab. Pierwsze cztery bataliony powstały 15 października 1949. W tym samym dniu pierwszy z nich przybył do Brzeszcz koło Oświęcimia. Zasady wcielania do Batalionów sformułował precyzyjnie naczelny dowódca polskich sił zbrojnych, Marszałek Polski Konstanty Rokossowski w lutym 1951 roku. Bataliony Pracy powołano dla potrzeb górnictwa i kamieniołomów. W kopalniach powstał poważny deficyt rąk do pracy, gdy w latach powojennych deportowano do ZSRR 18 tys. śląskich górników. Kryzys pogłębił się, gdy 1949 roku, po powstaniu NRD zwolniono z kopalń niemieckich jeńców. Bataliony za jednym zamachem rozwiązywały problem rąk do pracy i były politycznym narzędziem utrwalania władzy komunistycznej. W rekrutacji poborowych do Batalionów Pracy komendanci RKU ściśle współpracowali z szefami UB i przedstawicielami PZPR. Ostatni Batalion Pracy pod dowództwem pułk Kokoszyna, późniejszego generała, szefa wywiadu z ekipy Władysława Gomułki, rozwiązany został we wrześniu 1959 roku. Tak nas zhańbiono Do oddziałów roboczych zorganizowanych na wzór radzieckich gułagów, wcielono poborowych, uznanych za "element politycznie niepewny", najczęściej byli to synowie bogatszych rolników, dawnych posiadaczy ziemskich, przemysłowców oraz byli działacze konspiracji. W ten sposób zaszczytny obowiązek obrony Ojczyzny stał się narzędziem ucisku politycznego reżimu a jednostki wojskowe, gdzie zakwaterowani byli, żołnierze-górnicy, przekształcono na karne obozy pracy dla polskiej młodzieży męskiej. Przez tę formę represji i politycznej "edukacji", w latach 1949 - 1959, przeszło blisko 200 tysięcy żołnierzy-górników. Kierując ich do najcięższej, morderczej wręcz pracy, uczono ich zasad socjalizmu. Ludzie ci, oprócz ciężkiej pracy przechodzili też szkolenie wojskowe bez karabinu. Zdawali sobie sprawę z sankcji karnych, gdyby nie zastosowali się do otrzymywanych rozkazów, Taka resocjalizacja miała skutecznie wyleczyć młodych niepewnych z wszelkich działań antyustrojowych. Katorżnicza praca w kopalniach uranu, węgla kamiennego i rud oraz kamieniołomach trwała nieraz po 16, a nawet ponad 20 godzin na dobę. Żołnierzy ze służb zastępczych podobnie jak więźniów kierowano w najgorsze i najniebezpieczniejsze miejsca kopalni. Praca odbywała się w pozycji pochyłej, a często leżącej w źle wentylowanych korytarzach o wysokości od 80-120 cm. W takich warunkach często dochodziło do wypadków, ich liczba była tuszowana a pogrzeby odbywały w ukryciu. Ofiary tej morderczej dekady nie są policzone, dziś nie da się odtworzyć całościowo danych. Jako jedyne pewne źródło pozostaje ludzka pamięć. Zbigniew Pawłowski, który ponad dwa lata przepracował przymusowo w katowickiej kopalni "Kleofas", poznał dane dotyczące wypadkowości pracy żołnierzy-górników, bo jako jeden z nich został zmuszony do prowadzenia takiej statystyki: - To było ściśle tajne, nie mogłem nikomu o tym powiedzieć - opowiada - kiedy zobaczyłem, że różnych wypadków w samym górnictwie węgla kamiennego, nie licząc kopalń uranu i rudy, to było o 12-13 tysięcy, a kilkaset było śmiertelnych, to nie mogłem spać, to była zbrodnia! W szczególnej sytuacji znaleźli się poborowi pracujący w kopalniach uranu w Sudetach. Do trudów, na jakie narażeni byli pozostali żołnierze-górnicy, doszły jeszcze zagrożenia wynikające w oddziaływania substancji rakotwórczych, z czego wówczas nie do końca zdawano sobie sprawę. Większość z nich pracowała nawet bez obowiązujących wtedy masek ochronnych. Bataliony kierowane do kopalni uranu - jako mających szczególne znaczenie strategiczne - pozostawały do wyłącznej dyspozycji Marszałka Rokossowskiego. Niech mówią kamienie Żołnierze górnicy, którzy doznali uszczerbku na zdrowiu podczas tej przymusowej pracy, nie otrzymali za to odszkodowania, do dziś nie mają pełnego statusu kombatantów. Teraz ich sprawę bada katowicki oddział Instytutu Pamięci Narodowej. Trwa śledztwo w sprawie uznania Batalionów Pracy za zbrodnię przeciwko ludzkości. Po raz pierwszy po latach milczenia o krzywdy żołnierzy-górników upomniał poseł ziemi ciechanowskiej Witold Chrzanowski z trybuny sejmowej 25 stycznia 1991 roku. W 1994 r. Sejm RP uznał ustawowo, iż: "przymusowe zatrudnianie żołnierzy do zastępczej służby wojskowej w kopalniach węgla, w zakładach wydobywania rud uranu i kamieniołomach stanowi o szczególnym rodzaju represji". Na mocy kolejnych ustaw żołnierze-górnicy korzystają ze statusu represjonowanych politycznie, dodatku do renty lub emerytury oraz dodatku energetycznego, takiego jak wszyscy inni górnicy. Przysługuje im też prawo do świadczeń dla roczników 1956-1959 oraz jednorazowe odszkodowanie dla byłych "żołnierzy uranu". W grudniu 1991 roku ukonstytuował się Związek Represjonowanych Politycznie Żołnierzy-Górników, który został zarejestrowany 10 kwietnia 1992 roku. Związek skupia obecnie około 24 tys. członków prężnie działających w 48 okręgach. W uciążliwych negocjacjach Związek wypracował opisane wyżej decyzje parlamentarne. Obecnie domaga się uznania za pokrzywdzonych przez powojenne władze i przyznania im statusu kombatanta. Nie sposób przecenić zasług, zaangażowania i pracy dotychczasowego wieloletniego prezesa Związku Janusza Teczkowskiego. Obecnie od maja tego roku Związkiem kieruje Edmund Celoch, wcześniej prezes koła w Katowicach. Mozolną pracą i ogromnym zaangażowaniem udało się Komisji Historycznej Związku ze Zbigniewem Pawłowskim na czele odtworzyć, opisać i częściowo udokumentować wiele zapomnianych kart tej historii oraz odnaleźć w archiwach część dokumentów, m.in. pamiętny rozkaz Rokossowkiego. W pięćdziesiąt rocznicę powołania Batalionów Pracy, 5 września 1999 roku na cmentarzu wojskowym na warszawskich Powązkach odsłonięty został symboliczny pomnik poświęcony pamięci ofiar zbrodniczego procederu na żołnierzach-górnikach. Tablicą w Oświęcimiu upamiętniono I Batalion Górniczy, powstały pomniki i tablice w poszczególnych gminach naszego kraju. Przy okazji tej smutnej rocznicy pięćdziesięciolecia Związek wydał również kilka istotnych publikacji popularyzujących wiedze o tamtych wydarzeniach. Dokonania Związku zostały wysoko ocenione przez Ministerstwo Obrony Narodowej, które w maju tego roku podpisało porozumienie ze Związkiem, nadając żołnierzom-górnikom status pełnoprawnych rezerwistów Wojska Polskiego. Co roku żyjący żołnierze-górnicy i członkowie rodzin ofiar tej zbrodni spotykają się podczas pielgrzymki na Jasna Górę. Konferencja "Represjonowani żołnierze-górnicy w latach 1949-1959" - 9 września Katowice Związek Represjonowanych Żołnierzy-Górników wraz z katowickim oddziałem Instytutu Pamięci Narodowej był organizatorem uroczystej konferencji. Zgromadzeni poznali szczegóły prac prowadzonych w tej sprawie przez IPN, o śledztwie prowadzonym przez katowicki oddział IPN poinformowała prokurator IPN Marzena Kusion, a badania historyczne prezentował doktorant Uniwersytetu Śląskiego Bogusław Kopka. W ramach konferencji w katowickiej archikatedrze poświęcono sz Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 11:12 "ARBEIT MACHT FREI" po polsku gazetao.pl/artykul,8.html W ramach konferencji w katowickiej archikatedrze poświęcono sztandar Związku, a na sali posiedzeń wręczono medale i odznaczenia Związku oraz nominacje na stopnie wojskowe przynależne rezerwistom. Budującym akcentem była obecność konsula Republiki Czech, który, sam udekorowany Krzyżem Związku, przekazał odznaczenia nadane żołnierzom-górnikom przez czeskie organizacje kombatanckie. Dziś najważniejsze dla Związku są dwie sprawy - zakończenie śledztwa IPN i formalne uznanie krzywdy żołnierzy górników za zbrodnię komunizmu przeciwko ludzkości oraz upowszechnienie wiedzy o tamtych wydarzeniach w świadomości publicznej. Praca, która jest powołaniem człowieka, jego prawem i przywilejem w odniesieniu do żołnierzy - górników stała się narzędziem ucisku i kaźni! - z homilii biskupa polowego WP gen. bryg. dr. Tadeusza Płoskiego Większość z nas była upodlana. Tam, gdzie cywilny górnik odmawiał pracy, my musieliśmy iść z powodu otrzymania rozkazu. To była wprost tragedia" (Władysław Gąsiorowski) Najbardziej przykre jest to, jak traktowała nas ludność cywilna Śląska (...) Starsi odnosili się do nas życzliwie, natomiast młodsi nie, gdyż fama polityczna głosiła, że przychodzimy odbierać im chleb ( Kazimierz Stankiewicz) Publikacje Zarządu Krajowego Związku Represjonowanych Politycznie Żołnierzy-Górników Skazani bez wyroku (1999) F.A. Kaczyński, Kilof i łopata zamiast karabinu. Tomik poetycki (1999) Księga Dziesięciolecia 1992-2002 (2002) Kwartalnik Biuletyn Informacyjny Foldery okolicznościowe Związek Represjonowanych Politycznie Żołnierzy-Górników to obecnie: 32 sztandary 38 tablic epifanijnych 4 obeliski z tablicami epitafijnymi Pomnik Żołnierza-Górnika w Warszawie na Powązkach Order Związku Honorowa Odznaka Związku Medal Dziesięciolecia Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 11:23 dziynkuja Hanys za tyn tekst - durch o tym Poloki godac prowdy niychcom ... Odpowiedz Link
rita100 Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 17:39 Chca prawdę gadać , nawet jak jest ona niekorzystna dla Polski - ale tylko tą drogą można dojśc do porozumiena. Polska nie jest bez grzechu, więcej powiem Polska zapomniała o swoich ludziach, czasmi rdzenych , co przelali krew za nią. Ludzie , którzy tą polskośc utrzymywali zostali odtrąceni , zgnebieni, porzuceni, bez środków do życia . Odpowiedz Link
rita100 Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 17:41 Oj, zapomnialam podziekować Hanysowi za teksty - one musza być utrwalane - bo niestety pominieto ich w histori i utajniane. A w rozprawach naukowych niewspominane. Chodziły tylko między ludnościa pogloski. Odpowiedz Link
rita100 Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 17:42 Oppelner - prosze się nie gniewać, jeśli nawet mamy czasmi inne zdanie to nie znaczy, że jesteśmy sobie nieprzychylni. Jeśli wszyscy bylibyśmy jednomyslni , świat byłby niesamowicie nudny. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 17:45 Riciu ja wcale sie nie gniewam. Zawsze szanowalem inne zdanie, bo w roznorodnosci tkwi nasze bogactwo. Nie lubie tylko oszolomow typu stix, ktorzy klepia w kolko na pamiec nauczone haselka nacjonalistyczne i nie przyjmuja do wiadomosci tego, ze mozna miec zupelnie inne zdanie na temat polskiej historii. :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 17:54 Dzięki :) Przysłowie śląsko-cieszyńskie brzmi : "Słysz, wiedz, nie praw nic" co oznacza: "Wiele słuchaj, mało mów, jeśli chcesz, byś był zdrów" Takie stare przysłowie, a domyslamy się czego ono dotyczy. A tu mamy wolność wypowiedzi, myśli i zdania. Wskazana jest nawet róznorodność zdań. Ale mam grzybki na patelni i musze się śpieszyć. Oppelner - dobry z Ciebie byłby Polak :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 17:55 To z tej okazji okolicznościowe II przemówienie mam przygotowane. :) "Przemysł śląski stał się wojennym potencjałem Hitlera, górnik i hutnik śląski zaś stali się Wallenrodami. Mickiewicz nigdy nie przypuszczał, że jego litewski Wallenrod znajdzie tysiące naśladowców na Śląsku. Jęły się rwać pasy transmisyjne, zacierać osie w panewkach, łamać stemple w chodnikach ponad zwykłą miarę, wykolejały się pociągi, psuły maszyny, woda zatapiała pompy w kopalni, pękały rury, wydobycie węgla zaczęło maleć. Gestapo zaś wściekało się i szukało wiatru w polu !... A równocześnie 'lesmi ludzie' w Beskidach spadali w doliny sępim sposobem, wysadzali w powietrze pociągi, wysadzali mosty i maszty wysokiego napięcia, olbrzymia machina wojenna jęła kuleć. Na podwórzu mysłowickiego więzienia spadały głowy odcinane toporem, skrzypiały szubienice, pod hałdami rozpękały się salwy, w odpowiedzi zaś wylatywały pociagi w powietrze, wywracały się lokomotywy itd..itd." DESZCZE NIESPOKOJNE Odpowiedz Link
rita100 Re: Co przyniosla II Wojna Polsce ? 02.09.06, 17:57 III przemówienie A gdy w końcu armia radziecka zaczęła gnać wojska Hitlera na zachód, Śląskowi groziła znowu zagłada. Oto uchodzące Gestapo postanowiło zatopić wszystkie kopalnie i wysadzić w powiwtrze wszystkie huty (oj, Laband , Laband, co to by było wtedy ?). I wtedy hutnik i górnik śląski bez niczyjego rozkazu zorganizowali zbrojną ochronę hut i kopalń, warowali wiernie i wytrwale, a gdy przyszło bronić - walczyli. Ilu ich zginęło - nie wiadomo. Wiadomo tylko , że huty i kopalnie ocalone ! DESZCZE NIESPOKOJNE i uciekam ;) Odpowiedz Link