madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:31 ********** ********** ********** ********** Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:32 Dla przypomnienia: podstawowe zasady gry w klasy 1. Gra w klasy (dla 2 i więcej osób) → Potrzebne: szkiełko, kreda albo patyk. → Zasady gry: na chodniku narysuj kredą (a na ziemi patykiem) tzw. chłopka, czyli 3 kwadraty w pionie, 2 – jak gdyby ręce – w poziomie (patrz rysunek obok), znów jeden kwadrat – szyję. Dorysuj do niej spory okrąg (głowę) i podziel go na pół. Pola ponumeruj od 1 do 8. Dziecko rozpoczynające grę rzuca szkiełko i stara się trafić w pierwsze pole. Gdy trafi, może rozpocząć skoki (zwykle na jednej nodze). Trzeba skoczyć kolejno na każde pole, zaś w przypadku podwójnych rozstawić nogi na oba pola. Po dotarciu do „głowy” musi zrobić skok z obrotem i wrócić, zabierając po drodze szkiełko. Następnie rzuca szkiełkiem do kolejnego okienka itd. Kto nie trafi na właściwe pole albo podczas skakania nadepnie na linię chłopka oddaje kolejkę przeciwnikowi Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:33 Szarada Anagramowa Popatrz jaka brudna [color=green]SIEŃ[color] A on siedzi i JE przez cały dzień J _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:35 Szarada Anagramowa A ja znowu biorę STER w swoje ręce Nie mogę dla ciebie zrobić nic więcej A _ _ _ _(5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:32 Zawsze miałam astry na balkonie A gdzie teraz? Nie zasadziły ich moje dłonie. Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:50 Kalambur Dwie osoby z piątą nutą Wicher w nim połamał druty P _ _ _ _ _ _(7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:38 To przysłowie znowu w modzie Noś parasol przy pogodzie Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:35 O rany! o rany! Widziałeś te piękne kasztany Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:51 Kalambur Czarne obłoki płyną po niebie Lecz one nie są dla ciebie... C _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:43 Czy to znowu jakieś bzdury Czy na niebie widzę chmury Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:52 Wyraz w zdaniu MŁODE SZCZAWIE W zdaniu bez przestawiania liter należy znaleźć rozwiązanie Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:45 A czy ty wiesz Że jesienią często pada deszcz Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:53 Szarada Anagramowa Mówisz, ŻE ŁODZIE wypożyczymy I ot tak w świat popłyniemy Ż _ _ _ _ _ _ _(8 liter) Szukając rozwiązania należy do jednej litery dorobić "ogonek" Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:54 Kalambur Kanion wokół dziąsła mają Że jest czerwona gadają. J _ _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:55 Zagadka Piszesz do mnie w swoim liście Że to wszystko jest nie tak Że już tyle zrobiliście Lecz ty tylko czekasz na jakiś znak Już pożółkłe te stronice A ja raz się weselę, raz smucę Wiesz, że jak wrócisz w te okolice To ja wszystko dla ciebie rzucę P_ _ _ _ _ _ _ (8 liter) L _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:55 Szarada Anagramowa W sklepie była ostatnia papieru RYZA Pomyślałam że mi się przyda Lecz taki jeden dość zażywny pan Pchał się na mnie jak TEN CHAM C _ _ _ _ _ _ _ _ _ _(11 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 20:59 Szarada Anagramowa Koleżanka i psa podrzuciła Oj co ja się z nim namęczyłam On GRYZł BY wszystko na swojej drodze Ja już z nim wytrzymać nie mogę G _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 21:00 W obu krzyżówkach niektóre wyrazy poziome wpisuje się "na zakładkę". Litery z zaznaczonych pól złożą się na wspólne rozwiązanie Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 21:02 Duże delikatesy (kiedyś w Katowicach na Kościuszki) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 21:02 Republika za Uralem (tutaj może też być cyrkowy wesołek) Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 21:03 Barbara - aktorka z trzema jednakowymi literami i tylko jedną samogłoską Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 12:49 Zaduszki W krajach słowiańskich to czas wspomnienia bliskich zmarłych. 1 listopada obchodzone jest święto Wszystkich Świętych a 2 listopada jest Dzień Zaduszny, ludzie spotykają się przy grobach zmarłych, modląc się za swoich krewnych. Święto przybiera wymiar komercyjny a nie religijny, aspekty dekoracyjne dominują nad duchowymi Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 12:52 Grzybobranie Największa różnorodność grzybów występuje jesienią. Jeśli wrzesień jest ciepły z średnią ilością opadów, grzyby w lasach występują w dużych ilościach. Odbywają się konkursy na ilość zebranych grzybów, degustacje potraw i przetworów grzybowych oraz wekowanie i suszenie przed zimą Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 12:54 Gromadzenie zapasów Jesień jest porą przygotowywania się przez ludzi i zwierzęta do zimy, kiedy okres wegetacyjny zamiera a temperatura powietrza znacznie spada. Przygotowywane są przetwory z roślin sezonowych, takich jak pomidory, jabłka, śliwki, winogrona, grzyby. Gromadzi się zapasy drewna opałowego, szyszek czy węgla Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:28 Malarstwo Obrazem kojarzonym z tą porą roku jest „Jesień” włoskiego malarza manierystycznego Giuseppe Arcimboldo z 1573 roku, przedstawiający portret złożony z martwej natury z jesiennych warzyw i grzybów. Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:54 Żołędzie wykorzystywane są współcześnie jako materiał siewny, bowiem dęby rozmnażane są z nasion. W przeszłości stanowiły istotne źródło skrobi dla ludzi; wykorzystywane były także jako pasza dla świń. Z nasion sporządzano namiastkę kawy. Stanowią także surowiec wykorzystywany w homeopatii pod nazwą Semen Quercus. Owoce dębu ze względu na dużą zawartość skrobi stanowiły istotne jej źródło w prymitywnych kulturach ludzkich, porównywalne ze współczesnym znaczeniem ziemniaka. Udokumentowane szeroko jest znaczenie żołędzi w żywieniu Indian Ameryki Północnej. W czasach historycznych w Europie żołędzie stanowiły zwykle tylko pożywienie głodowe. Szczególnie cenione były dęby o nasionach słodkich, pozbawionych taniny powodującej gorzki smak. Z gatunków europejskich goryczy pozbawione są, lub zawierają jej niewiele, dąb omszony i ostrolistny, z amerykańskich – dąb wielkoowocowy. Z nasion zawierających taniny wypłukuje się je poprzez moczenie w ługu otrzymywanym zazwyczaj poprzez dodanie do wody pewnej ilości popiołu drzewnego. Można też oczyszczone liścienie gotować przez 15 do 30 minut aż woda nabierze koloru brązowego. Wodę taką należy odlać i gotowanie powtarzać aż do uzyskania wywaru bez brązowego zabarwienia. Tak przygotowane żołędzie mogą być dodawane do zup lub smażone w głębokim tłuszczu. Posiekane mogą być dodawane do pieczywa. Pozbawione goryczy żołędzie mają smak mało wyrazisty i dlatego stosowane są jako dodatek lub podstawa potraw[9]. Można też z nich uzyskać mąkę po podgrzaniu i wysuszeniu ich w temperaturze ok. 200 °C, a następnie zmieleniu. W celu uzyskania namiastki kawy oczyszczone żołędzie należy uprażyć aż do kruchości Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:32 W XV–XVI wieku w Anglii, Francji i Włoszech oznaczał zwierzyniec – ogrodzone tereny leśne przeznaczone do polowań. W epoce baroku określenie park zaczęło odnosić się do ogrodów ozdobnych. We Francji w XVII i XVIII wieku określano tak naturalne części regularnie planowanego ogrodu. W ten sposób nazywano także ogrody krajobrazowe w Anglii. Potem w całej Europie używano tej nazwy na oznaczenie dużego ogrodu Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:19 Pełno mam ich w szafie I przerobić nie potrafię Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 12:45 Na przełomie lata i jesieni część zwierząt przenosi się do cieplejszych stref klimatycznych. Obserwować można przeloty ptaków, takich jak bociany, żurawie, kaczki. Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:18 Pięknie wygląda tam gdzie zboże Człowiek nadziwić się nie może Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:17 To minerał taki Podobno nie byle jaki Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:16 Tak naprawdę republika A dla mnie - imię konika Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:16 Powiem to tak Oddaj mi ten ziemi akr Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:15 Kiedyś były takie delikatesy Ale gdzieś przepadły z kretesem Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:15 A może się tak zdarzyć Że ktoś powie o "owalu twarzy" Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:12 Ja tam wolę iść na ryby Gdy wszyscy pędzą na grzyby Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:03 W innych krajach tak nie ma Ale u ns smutna jest chryzantema Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:59 To jest przecież oczywiste Że mamy pożółkłe liście Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:56 Tutaj rosła jarzębina Lecz jej dawno już nie ma Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 13:50 Co to będzie co to będzie Bo my mamy już żołędzie Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:19 Wiosną na wodzie Zwłaszcza przy słonecznej pogodzie Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:20 W jednej chwili życie zmienił Elleni Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 21:05 Mówiono o nim, że "jest wiecznie żywy" Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:20 A ten wiecznie żywy Lecz czy był prawdziwy Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 21:06 Znak zodiaku lub choroba naszego wieku Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:21 Okrywa drzewa I nic więcej nie potrzeba Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:22 A to niezła gratka Dla dziewczynek zabawka Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:23 Wiatr unosi listki I jest już po wszystkim Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 12.10.19, 21:11 Szarada Anagramowa [b]BIBIELA TO[/color][/b] stara kopalnia B _ _ _ _(5 liter) L _ _ _(4 litery) Szukając rozwiązania należy zmienić jedną samogłoskę Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 14:29 A ja powiem to tak Dzisiaj pięknie wygląda park Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 12:41 Jesień – jedna z czterech podstawowych pór roku w przyrodzie, w strefie klimatu umiarkowanego. Charakteryzuje się umiarkowanymi temperaturami powietrza z malejącą średnią dobową, oraz (w przypadku Polski) stosunkowo dużym w skali roku opadem atmosferycznym. W świecie roślin i zwierząt jest to okres gromadzenia zapasów przed zimą Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 12:42 Za jesień klimatyczną przyjmuje się okres roku (następujący po lecie), w którym średnie dobowe temperatury powietrza wahają się pomiędzy 15 a 5 °C. Astronomiczna jesień rozpoczyna się w momencie równonocy jesiennej i trwa do momentu przesilenia zimowego[3], co w przybliżeniu oznacza na półkuli północnej okres pomiędzy 23 września a 22 grudnia (czasami daty te wypadają dzień wcześniej lub dzień później, a w roku przestępnym mogą być dodatkowo cofnięte o jeden dzień). Podczas jesieni astronomicznej dzienna pora dnia jest krótsza od pory nocnej, a ponadto z każdą kolejną dobą dnia ubywa, a nocy przybywa. Dla półkuli południowej wszystkie opisane daty i zjawiska są przesunięte o pół roku. Za miesiące jesienne na półkuli północnej uznaje się wrzesień, październik i listopad, a na południowej marzec, kwiecień i maj. Odpowiedz Link
madohora Re: Jesienna gra w klasy 13.10.19, 12:44 Okres jesieni wyróżniany na podstawie danych klimatycznych lub astronomicznych nie przekłada się dokładnie na pory roku wyróżniane na podstawie fenologii. W Europie Środkowej jesień dzielona jest na dwie fenologiczne pory roku: wczesną jesień (polecie) i pełną jesień (lub po prostu jesień). Wczesna jesień to pora, w której dojrzewa wiele owoców, przy czym za wskaźnikowe uważane są owoce kasztanowca zwyczajnego, derenia świdwy i ligustru pospolitego. W tej porze roku pełnię kwitnienia osiąga wrzos. Właściwa jesień to okres przechodzenia w spoczynek zimowy drzew, objawiający się żółknięciem liści. Za kluczowe uważane są tu kasztanowiec zwyczajny i brzoza brodawkowata. Jeszcze w trakcie jesieni liście tej ostatniej osiągają również pełnię opadania. Fenologiczna jesień kończy się z nadejściem zimy, tj. okresu występowania mrozu. Przedzimie to klimatyczny etap przejściowy poprzedzający zimę. Odpowiedz Link