Dodaj do ulubionych

A może wątek kulinarny XII

29.06.20, 18:08
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/To9xmvbJjGBbJVWipX.jpg
Obserwuj wątek
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 18:38
      KOKTAJL TRUSKAWKOWY

      1/2 kg truskawek (po sezonie mogą być mrożone), 1 duże opakowanie jogurtu, 1 opakowanie śmietany 36%, miód do osłodzenia

      Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy, mrożone rozmrażamy, dodajemy jogurt i śmietanę. Całość miksujemy. Dosładzamy do smaku miodem. Koktajl możemy lekko schłodzić.

        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 18:43
          LODY DLA DOROSŁYCHsmile

          1 opakowanie dowolnych lodów śmietankowych, gorzka czekolada, sos czekoladowy, kieliszek koniaku na każą porcję

          Za pomocą specjalnej łyżki lody przekładamy do miseczek. Na każdą porcję lodów dodajemy sos czekoladowy oraz posypujemy tartą czekoladą. Wlewamy kieliszek koniaku. Możemy ozdobić bitą śmietaną i cieniutka wafelkiem.



            • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 18:54
              TOSTY Z SEREM I SZYNKĄ

              1 chleb tostowy, 8 kawałków szynki, 8 kawałków sera, optymalnie kiszony ogórek i keczup, odrobina masła

              Szynkę, ser i ogórki kroimy na cienkie plasterki. Każdą kromkę tostowego chleba smarujemy lekko masłem (tzw. gorącym nożem, jeżeli wiecie o co chodzi). Nakładamy po plasterku szynki, plasterek sera oraz po kilka plasterków ogórka. Zapiekamy w specjalnym urządzeniu do tostów lub na patelni. Po upieczeniu dodajemy keczup.
                • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 19:27
                  SEROWO - DYNIOWE PĄCZKI

                  1 opakowanie serka homogenizowanego, 3 jajka, 2 łyżeczki cukru (stevia lub miód), szklanka mąki, proszek do pieczenia, 2-3 kawałki dyni, olej do smażenia, cukier puder do posypania

                  Serek, 1 kawałek dyni, jajka i cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z podanych składników przyrządzamy takie ciasto by dało się rozwałkować. Odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce. Dynię obieramy, przesmażamy z miodem na dżem. Ciasto wałkujemy podsypując mąką. Za pomocą foremek wykrawamy ciastka. Każde ciasto nadziewamy dżemem z dyni. Dobrze sklejamy.
                  Smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy na bibule. Przesypujemy cukrem pudrem.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 23:03
      KORECZKI

      1 opakowanie cienkich parówek, 1 opakowanie żółtego sera w plastrach, pomidorki koktajlowe, zielona sałata, ogórek, czarne i zielone oliwki, wykałaczki, bagietka

      Bagietkę kroimy na kromeczki i smarujemy lekko masłem. Parówki kroimy na cztery części, żółty ser również kroimy na plastry lub za pomocą foremki do ciasta wycinamy oryginalne wzroki. Na każdy kawałek bagietki nakładamy listek sałaty a następnie według uznania żółty ser, parówkę, ogórek. Na górę kładziemy pomidorek koktajlowy, czarną lub zieloną oliwkę. Całość spinamy wykałaczką i układamy na półmisku na liściach sałaty.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 23:12
          SZASZŁYCZKI

          1 opakowanie zielonych oliwek, ser żółty w kostce, czerwona i żółta papryka, pomidorki koktajlowe, 20 dag mielonego mięsa, pieczarki marynowane, przyprawy - sól, pieprz, imbir, czerwona papryka, wykałaczki do szaszłyków

          Z mielonego mięsa robimy malutkie klopsiki dodając, dzielimy je na kilka części i do każdej z nich dodajemy inne przyprawy. Ser kroimy w kostkę. Warzywa myjemy, lekko zaparzamy. Z żółtej i czerwonej papryki zdejmujemy skórkę. Pieczarki i oliwki odsączamy z zalewy. Większe pieczarki kroimy na pół. Paprykę kroimy w kostkę. Na każdą wykałaczkę nadziewamy klopsik, kawałek sera żółtego, paprykę, oliwkę i pomidorki koktajlowe. Komponujemy według własnego uznania.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 08.07.20, 17:31
            Senga Senga - to odmiana niemiecka średnio wczesna, plenna. Owoce duże, intensywnie czerwone. W porównaniu z Kentem nie lubi podróżowania ale łatwo ją pozbywać szypułek. Dobrze znosi mrozy i przymrozki ale jest zbyt wrażliwą na szarą pleśń. Nadaje się doskonale na przetwory.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 10.07.20, 23:52
            [b][color-=green]ZIELONY KOKTAJL ZE SZPINAKIEM[/color][/b]

            2 szklanki młodych listków szpinaku
            2 zielone jabłka
            2 miękkie zielone gruszki
            3-4 łodygi selera naciowego
            4 łyżki płatków owsianych
            woda mineralna (w ilości potrzebnej do uzyskania odpowiedniej gęstości)

            Sposób przygotowania:

            1. Płatki owsiane zmiel w młynku na proszek. Łodygi selera naciowego oczyść, opłucz, odetnij listki i odłóż je do dekoracji. Seler naciowy potnij na kawałeczki. Jabłka oraz gruszki umyj, ew. cienko obierz ze skórki. Usuń środki z pestkami, miąższ potnij na kawałki. Listki szpinaku opłucz, osusz, odetnij ogonki.
            2. Wszystkie przygotowane składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj na gładko.
            3. Do masy domieszaj tyle wody mineralnej, by uzyskać dosyć gęsty koktajl. Rozlej go do szklaneczek. Przed podaniem udekoruj odłożonymi wcześniej listkami selera.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 12.07.20, 18:37
            SORBET ARBUZOWY

            1 kg arbuza dobrej jakości,
            sok z 1 cytryny (pomarańczy lub limonki)
            opcjonalnie: 1/2 szklanki wody (jeśli lubimy bardziej wodniste lody), cukier do smaku

            Arbuza kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Następnie odkrawamy czerwony miąższ i przekładamy do dużej miski, wlewamy też sok z cytryny. Dodajemy ewentualnie wodę i/lub cukier, a potem wszystko blendujemy. Zblendowanego arbuza wstawiamy do zamrażalnika na 3-4 godziny. Co godzinę wyjmujemy sorbet i blendujemy – dzięki temu jego konsystencja będzie lepsza.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 12.07.20, 18:43
            ARBUZ W LIMONCE

            galaretka truskawkowa
            woda
            limonki

            Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Limonki dokładnie umyj i wyparz we wrzątku. Następnie przekrój na pół, wyciśnij sok i dokładnie wydłub cały miąższ z limonki, tak aby nie pozostały żadne błonki. By połówki limonek lepiej stały możesz odciąć końcówki owoców. Uważaj żeby nie zrobić dziurki. Ustaw limonki na blacie i napełnij galaretką. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż galaretka stężeje. Wyjmij limonki z lodówki, przekrój na ćwiartki i posyp kropkami czekolady.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 12.07.20, 18:50
            SAŁATKA Z OWOCAMI, KOZIM SEREM I RKOLĄ

            300 g miąższu arbuza
            100 g koziego sera
            garść rukoli
            garść jeżyn
            garść jagód
            kilka łyżek winegretu (na przykład z tego przepisu)

            Arbuza kroimy na kawałki o wybranej wielkości. Tak samo postępujemy z serem.
            Rukolę myjemy i osuszamy, na przykład przy pomocy wirówki do sałaty.
            Na talerzu lub w salaterkach wykładamy garść sałaty, a na niej rozrzucamy cząstki arbuza oraz umyte jagody i jeżyny.
            Całość skrapiamy domowym winegretem i od razu podajemy.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 12.07.20, 18:54
            SAŁATKA Z ARBUZA I TWAROGU

            300 g miąższu arbuza
            100 g twarogu chudego lub półtłustego
            1/2 szklanki listków mięty
            1-2 łyżki płynnego miodu

            Arbuza kroimy na cząstki.
            Twaróg odsączamy z serwatki i rozdrabniamy między palcami.
            Miętę drobno siekamy.
            Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy i polewamy równomiernie cienką stróżką miodu.
            Całość można posypać posiekanymi orzechami laskowymi lub pistacjami.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 12.07.20, 18:58
            SAŁATKA Z ARBUZA I MOZZARELLI

            200 g miąższu arbuza
            1 opakowanie mozzarelli w kulkach (ok. 150 g)
            garść świeżych liści mięty lub bazylii
            oliwa
            sól

            Za pomocą specjalnej łyżeczki do owoców, wydrążamy z arbuza niewielkie kulki.
            Mozzarellę odsączamy z zalewy.
            Świeże zioła drobno siekamy.
            Wszystkie składniki umieszczamy w salaterkach, doprawiamy solą i skrapiamy oliwą. Całość mieszamy.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 15.07.20, 18:54
            BROKUŁY

            1 główka brokułów, sól

            Brokuły obrać, przepłukać zimną wodą, podzielić na różyczki. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Gdy woda się zagotuje dodać brokuły. Blanszować przez 3-5 minut. I gotowe. Brokuły mogą być dodatkiem do ziemniaków lub jako dodatek do sałatek. Moja koleżanka jadła też jako przekąskę z dodatkiem majonezu.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 15.07.20, 18:58
            CIASTECZKA MIGDAŁOWE

            Białka z 3 jajek, cukier puder, szczypta soli, migdały, mąka

            Białka ubić na pianę z dodatkiem cukru pudru i soli. Dodać migdały. Jeżeli piana wyjdzie za rzadka dodać mąki. Nagrzać piekarnik. Kłaść łyżką na blaszce. Ciasteczka piec a raczej suszyć przez około 40 minut.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 15.07.20, 20:41
            GROCHÓWKA


            2 l wody
            250 g wędzonych żeberek
            2 cienkie kiełbasy
            250 g grochu łuskanego (ja użyłam żółtych połówek)
            1 cebula
            1 duża marchewka
            1 korzeń pietruszki
            mały kawałek selera
            3 ziemniaki
            2 ząbki czosnku
            2 liście laurowe
            5 ziaren ziela angielskiego
            1 czubata łyżka majeranku
            sól
            pieprz
            olej rzepakowy

            Żeberka zalewamy wodą, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy. Dodajemy do tego przepłukany groch i ząbki czosnku, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać, u mnie trwało to około 30 minut). Dodajemy do tego pokrojone w małą kostkę marchewkę, pietruszkę i seler, a także majeranek, gotujemy kolejne 15 minut. Na tym etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut. W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Pod koniec żeberka można pokroić w mniejsze kawałki i także wrzucić do zupy.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 19.07.20, 19:21
            ROSÓŁ Z MAKARONEM


            1 golonka indycza
            1 cebula
            ok. 5-6 marchewek
            ok. 3-4 korzenie pietruszki
            pół korzenia selera
            1 por
            ćwierć główki kapusty włoskiej
            3 łyżeczki soli
            garść liści laurowych
            garść ziela angielskiego
            szczypta czarnuszki (ew. szczypta kozieradki)
            ok. 1 łyżeczki eko przyprawy do rosołu
            ok. 1 łyżeczki suszonego lubczyku
            pieprz
            ok. 1 łyżki sosu sojowego
            ok. 3-4 litry wody
            makaron nitki do rosołu (ok. 500 g)

            Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. W międzyczasie obraną i umytą cebulę opalamy.
            Gdy zbierze się szum - zbieramy go łyżką cedzakową.
            Następnie wrzucamy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, szczyptę czarnuszki, eko przyprawę do rosołu i ew. kozieradkę. Dodajemy opaloną cebulę i gotujemy tak wszystko na wolnym ogniu ok. 45 minut - pod przykryciem.
            W tym czasie obieramy marchewki, pietruszki, seler i por. Myjemy i przekrawamy na kawałki. Obieramy kapustę z wierzchnich liści i myjemy.
            Następnie wszystkie warzywa wrzucamy do rosołu, sypiemy pieprz, suszony lubczyk i na wolnym ogniu gotujemy wszystko ok. 2 godzin.
            W tym czasie gotujemy makaron do rosołu, który następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
            Po upływie dwóch godzin dodajemy do rosołu 3 łyżeczki soli (lub więcej). Następnie wyjmujemy golonkę indyczą, cebulę i pora.
            Dodajemy do rosołu ok. 1 łyżki sosu sojowego (który zastępuje nam pełnie chemii magi) i gotowe.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 19.07.20, 20:04
            WODZIONKA

            Najprostsza i najtańsza zupa jaką można zjeść na Górnym Ślasku


            Woda, chleb - najlepszy z poprzedniego dnia, ząbek czosnku, 1/2 łyżki smalcu, sól do smaku

            Chleb kroimy w kostkę jak na grzanki. Wykładamy na talerz. Dodajemy pokrajany ząbek czosnku. Wszsystko zalewamy przegotowaną wodą. Dodajemy smalec oraz sól do smaku.

            Wszystkie zupy z magi, grzankami czy kostkami rosołowymi to już nie są te pierwotne wodzionki!


          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 19.07.20, 20:42
            SOK Z JARMUŻU

            Garść jarmużu, cukier, sól, sok z 1 cytryny, woda mineralna niegazowana

            Jarmuż obieramy z grubszych łodyg. Sparzamy wodą. Dodajemy odrobinę soli i cukru. Wyciskamy sok z cytryny oraz szklankę wody. Wszystko razem blendujemy. Uzupełniamy wodą mineralną.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 19.07.20, 23:32
            RACUCHY Z JABŁKAMI

            mleko, 0,5l
            Mąka pszenna, 2 i 1/2 szklanki
            jajka, 2 sztuki
            cukier waniliowy, 1 opakowanie
            cukier, 1 łyżka
            soda, 1/2 łyżeczki
            jabłka, 2-3 sztuki
            sól, szczypta
            cukier puder, marmolada, posypka, do dekoracji
            olej, do smażenia
            Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

            Mleko, żółtka, mąkę, cukier, sodę i sól zmiksować na puszystą masę. Dodać jabłko pokrojone w drobną kostkę i wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Smażyć na oleju na złoty kolor. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 20.07.20, 23:37
            BUŁECZKI DROŻDŻOWE

            mąka, 500 g
            świeże drożdze, 15 g
            ciepłe mleko, 250 ml
            woda, 175 ml
            jajko, 1 sztuka
            Miękkie masło, 20 g
            cukier, 1 łyżeczka
            sól, 1,5 łyżeczki
            Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.

            W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozmącone jajko i drobno pokrojone miękkie masło.Wlać drożdże.Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto.Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. Obtoczyć je w mące i odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Piec 15 min. w temp. 180 ºC
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 21.07.20, 18:31
            KOMPOT Z JAGÓD serce

            Zawsze mi smakował z kluskami na parze, przypominał smaki dzieciństwa. Ale uważajcie bo niedawno dowiedziałam się że wspomaga miłosne czary i jest afrodyzjakiemsmile

            Garść czarnych polskich, leśnych jagód, cukier, woda

            Jagody zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukier. I gotowe.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 24.07.20, 16:26
            ZUPA NA ŻOŁĄDKACH Z KLUSECZKAMI Z GRYSIKU

            500 g żołądków drobiowych kurzych,
            2 średnie marchewki,
            1 duży korzeń pietruszki lub kilka małych,
            1 łyżka liści selera,
            2 łyżki natki pietruszki,
            4 ziarenka ziela angielskiego,
            1 liść laurowy,
            1 surowe jajko
            łyżka grysiku
            sól
            Do garnka wlać 2 litry wody dodać oczyszczone żołądki drobiowe, marchew pokrojoną dowolnie oraz korzenie pietruszki, gotować do miękkości żołądków. Jak już żołądki są miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy, liście selera. Z jajka, grysiku i soli zrobić kluseczki. Gdy zupa się zagotuje wrzucać kluski na gotującą się wodę. Pogotować jeszcze przez 2-3 minuty. I gotowe.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 24.07.20, 18:44
            PIECZONE ZIEMNIAKI

            1/2 kg ziemniaków, 1 mała cebula, sól, pieprz, liść laurowy, pergamin, tłuszcz

            Ziemniaki obieramy, myjemy. Przekładamy do garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz liściem laurowym. Na dno garnka dodajemy tłuszcz - możemy lekko podlać wodą aby ziemniaki się nie przypaliły. Surowe ziemniaki układamy warstwami wraz z cebulką - jest też opcja z boczkiem - ale tutaj dodajemy tylko cebulkę - przesypujemy przyprawami, Całość przykrywamy pergaminem i pokrywką. I dusimy na wolnym ogniu. Co jakiś czas możemy przemieszać aby ziemniaki za nadto się nie przypaliły.* Dusimy aż ziemniaki będą miękkie. Najlepiej smakują z rybką.

            *Ja lubię takie z lekka przypalone (pieczonki)
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 24.07.20, 18:54
            BISZKOPTOWY OMLET Z OWOCAMI

            Ciasto na biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru+cukier puder do posypania, 1/2 szklanki wody razem z sokiem z cytryny, 1 i 1/3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, owoce, bita śmietana (przyznaję że śmietana była ze sprayu).

            Z podanych składników wyrabiamy dość gęste biszkoptowe ciasto. W miarę potrzeby dodajemy mąki.
            Za pomocą szklanki wykrawamy koła i kładziemy je na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 C. Po upieczeniu dość szybko przekładamy je nożem na pół. Po wystygnięciu każdy "omlet" nadziewamy bitą śmietaną oraz owocami. Przesypujemy cukrem pudrem.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 24.07.20, 20:02
            SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

            2 serki homogenizowane waniliowe
            2 galaretki truskawkowe
            Garść truskawek
            optymalnie cukier lub miód do posłodzenia (ja robię bez cukru)

            Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając nieco mniej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Odlewamy część galaretki.Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy. Kroimy na połówki lub w plasterki. Serki przekładamy do naczynia. Dodajemy zimną galaretkę. Możemy dosłodzić. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy część truskawek. Odstawiamy do stężenia. Gdy masa serowa stężeje, na górze układamy truskawki i wylewamy na nią pozostałą truskawkową galaretkę. Ponownie odkładamy do stężenia.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 24.07.20, 20:12
            OWOCOWA BOMBA

            2 czerwone galaretki, lepiej wygląda gdy galaretki są przezroczyste, garść różnych owoców (truskawki, winogrona, jagody, jabłko).

            Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce przekładamy do salaterek i zalewamy galaretką. Odkładamy do stężenia.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 08.07.20, 18:06
        KURCZAK W WARZYWACH

        15 dag mięsa z kurczaka, pęczek włoszczyzny, brukselka, sól, pieprz, trochę masła

        Włoszczyznę dokładnie oczyścić, dokładnie umyć, rozdrobnić. Warzywa włożyć do garnka, ugotować w małej ilości wody a kiedy będą miękkie wyjąć i osączyć. Do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso. Ugotować. Wyjąć na talerz i obłożyć warzywami. Na wierzchu położyć kawałki masła.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 08.07.20, 18:11
        PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

        0,5 kg truskawek, 3 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, woda do przegotowania, letnia szczypta soli.

        Z mąki, jajka ze szczyptą soli przygotować gęste ciasto. Wyrobione ciast przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Na obsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na nie połówki truskawek. Składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Układamy na półmisku wysmarowane masłem. Podajemy ze słodką śmietaną.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 19.07.20, 23:26
        PTYSIE

        12 1/2 dag dobrze przesianej mąki
        1 łyżka cukru
        12 1/2 masła
        3 jajka
        1/4 l wody
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        1 łyżeczka cukru waniliowego

        Zagotować wodę z masłem. Mieszając stopniowo wsypać przesianą mąkę. Mieszać tak długo aż masa będzie odstawać od garnka. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
        Mieszając masę wbijać jajka. Dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
        Za pomocą łyżki lub za pomocą rękawa wyciskać małe kulki na blaszkę, posypaną mąką.
        Piec na złoty kolor w temperaturze 160 C przez około 30 - 45 mnut (w zależności w czym pieczemy).
        Po upieczeniu i wystygnięciu ptysie przecinamy i napełniamy kremem lub bitą śmietaną.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 23:25
      KORECZKI NA BOGATO

      1 opakowanie roszponki, 1/4 kg winogron czarnych i zielonych, 1 mały słoik mini kukurydzy, 1 mały słoik ogórków konserwowych, papryka konserwowa, 2 jajka przepiórcze, ser mozzarella (małe kulki), rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, cienkie parówki, kiełbasa salami, czarne i czerwone oliwki, ozdobna natka pietruszki, żółty ser w kostce, wykałaczki

      Wszystkie warzywa myjemy, jajka gotujemy na twardo. Ogórki, pieczarki oraz ser odsączamy z zalewy. Ser kroimy na kwadraty. Ogórki, rzodkiewkę, salami w plasterki. Paprykę w kostkę. Kukurydzę, parówki dzielimy na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki nabijamy według uznania na wykałaczki. Górę koreczków oraz talerz ozdabiamy sałatą oraz winogronami i natką pietruszki.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 23:37
      PLACKI Z TRUSKAWKAMI

      2 jajka, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, Niecała szklanka mąki, Około 10 truskawek.Jajka wbijamy do miski. Mieszamy z cukrem waniliowym. Dodajemy naprzemiennie mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Truskawki kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy.

      Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone możemy posypać cukrem pudrem.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.06.20, 17:33
      KOKTAJL MALINOWY

      1/2 szklanki malin
      1 gruszka
      2 łyżki otrąb (dowolnych)
      1 szklanka mleka roślinnego

      Z umytej gruszki usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera, zalewamy mlekiem roślinnym i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Schładzamy.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.06.20, 17:37
      KOKTAJL BOMBA WITAMINOWA

      Sałata - kilka liści
      Banan 1 szt.
      Jabłko 1 szt.
      Kiwi 2 szt.
      Chlorella 3 łyżeczki
      Spirulina 3 łyżeczki
      Woda

      Do blendera wrzucamy sałatkę, jabłko ze skórką i wydrążonymi gniazdami nasiennymi, obranego banana i dwa obrane kiwi. Dorzucamy po 3 łyżeczki chlorelli i spiruliny i dolewamy dość sporo wody. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu, można go też schłodzić w lodówce i pić schłodzony,
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.06.20, 18:01
      SERNIK Z MUSEM MANGO

      230 g ciastek
      100 g roztopionego masła
      Składniki na masę
      500 g twarogu mielonego
      niepełna szklanka kremówki 30 proc.
      2 szklanki musu z mango
      1 szklanka cukru pudru
      1/2 szklanki mleka
      7 łyżeczek żelatyny
      Składniki do dekoracji
      galaretka mango lub cytrynowa
      płatki białej czekolady
      mango

      1. Ciastka pokrusz, zalej roztopionym masłem. Masą wylep dno tortownicy. Następnie włóż do lodówki.
      2. Mus z mango, twaróg i cukier krótko zmiksuj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy. Żelatynę wsyp do mleka, odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej (nie gotuj!). Przestudź. Powoli wlewaj do masy serowej i zmiksuj, by się dokładnie połączyły. Przelej na spód, wstaw do lodówki na 2 godziny. Przygotuj galaretkę, wystudź. Zalej nią ciasto, gdy tylko zacznie tężeć.
      3. Przygotuj galaretkę, wystudź. Zalej nią ciasto, gdy tylko zacznie tężeć. Udekoruj białą czekoladą i mango
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.06.20, 18:03
      KOSTKA ORZECHOWA

      4 jajka
      4 łyżki cukru
      4 łyżki mąki
      2 łyżki wody
      2 łyżki oleju
      2 łyżki kakao
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki - krem
      50 dag mascarpone
      7 łyżek cukru pudru
      20 dag ciastek
      35 dag masła orzechowego
      1 tabliczka czekolady
      1 łyżeczka masła

      1. Białka ubij, pod koniec stopniowo dodaj cukier. W trakcie miksowania dodawaj po 1 żółtku, wodę i olej. Mąkę, proszek i kakao przesiej i wsyp do masy. Wymieszaj łyżką. Masę przelej do formy (20 x 20 cm), wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w temp. 175°C. Po wystudzeniu przekrój na 2 blaty.
      2. Składniki na krem zmiksuj, na koniec wkrusz ciasteczka i wymieszaj. Blaty przełóż kremem, 1/3 pozostaw na wierzch. Udekoruj.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.07.20, 18:26
      BIGOS

      1,5 kg kiszonej kapusty
      0,5 kg białej kapusty
      2 białe cebule
      1 pętko kiełbasy podwawelskiej
      700 g żeberek wieprzowych
      ząbek czosnku
      2 liście laurowe
      ziarenka ziela angielskiego
      3/4 szklanki przecieru pomidorowego
      1 garść suszonych grzybów
      sól i pieprz
      olej do smażenia

      Kapustę kiszoną odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Białą kapustę kroimy i dodajemy do kiszonej. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy delikatnie na oleju i dodajemy do kapusty wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym, podsmażonymi na złoto żeberkami. Wszystko dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
      Grzyby (wcześniej namoczone) pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą podwawelską (można ją wcześniej przyrumienić). Wszystko zalać przecierem pomidorowym i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Przyprawiamy do smaku.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.07.20, 18:31
      KLUSKI ŚLĄKIE

      ziemniaki, ok 2 kg
      mąka ziemniaczana, ok 25-30 dkg
      1 jajko

      Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części. Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków. Dodajemy jajko. Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej). Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.07.20, 18:36
      ZUPA Z KALAREPY

      2-3 młode kalarepki wraz z liśćmi
      4 średnie ziemniaki
      1 duża cebula
      1,5 l bulionu warzywnego
      2 łyżki klarowanego masła albo dobrego oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      kilka liści lubczyku (niekoniecznie, ale podkręca smak)
      łyżka mąki (używam białej orkiszowej)
      łyżka masła
      4 łyżki śmietany (kwaśnej, 18%)
      pół pęczka posiekanego koperku
      sól i pieprz do smaku

      Obierz ziemniaki, cebulę i kalarepę. Cebulę posiekaj, resztę warzyw pokrój w niedużą kostkę. Liście kalarepy trzeba pokroić w paski, wycinając uprzednio twardy środkowy nerw. Cebulę podsmaż na oleju (maśle klarowanym), dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę, podduś przez chwilę. Wlej bulion, dodaj lubczyk i pokrojone w paseczki liście kalarepy, doprowadź do wrzenia. Gotuj wszystko około 20 minut, czyli do miękkości.W międzyczasie przygotuj zasmażkę. W tym celu należy roztopić na małej patelni masło, dodać mąkę, rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek, smażyć 2 minuty. Następnie dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać na gładko i wlać z powrotem do garnka. Dopraw zupę do smaku pieprzem i solą, a na koniec zaciągnij śmietaną. Nie zapomnij jej zahartować, bo może się zwarzyć w gorącej zupie.
      Tuż przed podaniem dodaj jeszcze posiekany koperek.

    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.07.20, 18:40
      ŻUREK Z GRZYBAMI

      Na 10 porcji:

      * 20 dkg kości wędzonych
      * 5 szt. marchewki
      * 5 szt. pietruszki
      * 1 średni seler
      * 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
      * 30 dkg podgrzybka
      * 20 dkg mąki żytniej na zakwas
      * liść laurowy
      * ziele angielskie
      * majeranek
      * sól
      * pieprz
      * przyprawa do zup

      Opis przygotowania:

      Tradycyjną zupę gotujemy na wywarze z wędzonych kości z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler) oraz kiełbasy i grzybów. Podprawiamy zakwasem z mąki żytniej, dzięki czemu uzyskujemy jedwabistą konsystencję i lekko kwaśny smak.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka