Dodaj do ulubionych

A może wątek kulinarny XII

29.06.20, 18:08
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/To9xmvbJjGBbJVWipX.jpg
Obserwuj wątek
              • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 21:15
                WIEŻYCZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

                1 porcja kruchego ciasta, 2 łyżki rumu, szczypta cynamonu, 50 g zmielonych, włoskich orzechów, 150 g kremu nugatowego, 100 g czekoladowej glazury, 50 g połówek orzechów włoskich

                Zgodnie z przepisem podstawowym zagnieść ciasto z dodatkiem rumu i cynamonu i zmielonych orzechów. Odstawić do lodówki. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość 2 -3 mm. Wycinać okrągłe placuszki w trzech różnych wielkościach i piec 8 - 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Upieczone ciasteczka posmarować kremem nugatowym i składać ze sobą po 3 krążki, każdy innej wielkości - od największego do najmniejszego. Gotową glazurę czekoladową rozdrobnić i roztopić na umiarkowanym ogniu. Na każdej wieżyczce zrobić plamkę z glazury a na to położyć połówkę orzecha włoskiego.
              • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 22:09
                CIASTECZKA BIAŁO - CZARNE

                Porcja kruchego ciasta, 2 płaskie łyżeczki kakao, 2 łyżki śmietany lub mleka.

                Ciasto podzielić na dwie części. Jedną porcję zagnieść z kakao, drugą z mlekiem lub śmietaną. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne dodać kilka łyżek mąki. Ciasto wstawić do lodówki. Rozwałkować. Wycinać ciasteczka w trzech różnych wielkościach i łączyć ze sobą po trzy, przeplatając na przemian kolory. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12 minut.
            • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 22:20
              CIASTECZKA CYTRYNOWE

              Kruche ciasto, starta skórka z cytryny, 200 g cukru pudru, 4 - 5 łyżek soku z cytryny, 40 g posiekanych orzeszków pistacjowych

              Do ciasta dodać skórkę otartą z cytryny. Ciasto zagnieść i odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach i wielkościach. Piec ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez 8 - 10 minut. Na polewę: zmieszać i utrzeć na gładko cukier z sokiem z cytryny, tak aby polewa miała konsystencję gęstej śmietany. Na dwa ciasteczka różnej wielkości nakropić glazurę i połączyć je ze sobą. Zewnętrzną powierzchnię również posmarować glazurą i posypać orzeszkami pistacjowymi.
            • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 11.06.21, 17:18
              KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

              200 g boczku wędzonego,
              1 główka kapusty 1,200 kg,
              1 marchew 100 g,
              1 pęczek świeżego kopru 40 g,
              2 łyżki suszonej włoszczyzny,
              4 ziarenka ziela angielskiego,
              1 liść laurowy,
              1,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
              2 łyżki smalcu

              Do garnka wlać 600 ml wody, dodać boczek pokrojony w kostkę, pół łyżeczki przyprawy z solą, marchew pokrojoną dowolnie oraz ziela angielskie i liść laurowy. Całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości boczku i marchwi. Jak już marchew i boczek są miękkie dodać poszatkowaną kapustę.
              Gdy dodamy poszatkowaną kapustę gotować ją na wolnym ogniu do jej miękkości, dodać smalec najlepiej swojski ( ale jak ktoś nie ma swojskiego można dodać jakikolwiek ). Następnie dodać suszona włoszczyznę i nadal gotować na wolnym ogniu do czasu aż suszona włoszczyzna i kapusta będą miękkie.
              Gdy kapusta jest już miękka doprawić według swego smaku resztą przyprawy z solą, dodać drobno pokrojony świeży koper i chwilkę zagotować.
              Tak przygotowaną kapustę podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi osobno. To jest biedniejsza wersja kapusty ale jej smak i wspomnienia z dzieciństwa przebija najdroższą rzecz. Taką kapustę można również ugotować na żeberkach lub innym ulubionym mięsem.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 20.10.20, 21:39
            ZIOŁOWE PAŁKI KURCZAKA

            4 duże pałki kurczaka, 6 dużych ząbków czosnku, 2 szalotki, kilka gałązek rozmarynu, 100 ml białego wytrawnego wina, cytryna, masło klarowane, sól, pieprz, garść pomidorków koktajlowych
            🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅
            Obierz 2 ząbki czosnku, rozetrzyj z solą. Dopraw pieprzem. Tą mieszanką natrzyj pałki. Polej je sokiem z cytryny. Przykryj. Postaw na 30 minut w chłodzie. Szalotki obierz, pokrój w grube krążki. Foremkę posmaruj masłem, ułóż w niej pałki. Dodaj nieobrane, pozostałe ząbki czosnku, rozmaryn i szalotkę. Podlej winem. Piecz około 50 minut w 190•C. Pod koniec dołóż połówki pomidorków.
            • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 28.03.21, 17:15
              MAZUREK SUŁTAŃSKI

              Proporcja: 200 gr. rodzynków-koryntek, 200 gr. rodzynków-s ul tanek, 200 gr. migda łów słodkich, 400 gr. cukru-pudru, 100 gr. mąki kartoflanej, 4 jaja całe, 1 / 2 laski wa- nilji, 100 gr. skórki pomarańczowej. Opłatki. Sparzyć migdały, oczyścić ze skórek, wymyć w zimnej wodzie, wysuszyć i przepuścić przez młynek. Umyć w letniej wodzie rodzynki, czysto umyte moczyć pól godziny, a po upływie tego czasu osączyć i wysuszyć. Pokrajać drobniutko skórkę pomarańczową, utłuc cukier z wanilją, osiać przez gęste sitko, a gdy wszystko to już jest przygo towane, rozbić trzepaczką 4 całe jaja, tak, aby się doskonale połączyły, i przygotować masę na mazurek w sposób następujący: Ucierać na donicy migdały z cukrem, dodając stopniowo jaja; gdy masa będzie gładka i pulchna, sypać po łyżce mąkę kartoflaną, ciągle ucierając. Na samym końcu dodać rodzynki, skórkę pomarańczo wą, wanilję, doskonale wymięszać, rozpostrzeć na opłatku na grubość mniej więcej dwóch centymetrów i upiec na złoty kolor w średnim piecu. Mazurek sułtański można polukrować pomadką pomarańczową, albo czekoladową, ale i nielukrowany jest też doskonały
            • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 28.03.21, 18:28
              MAZUREK CYTRYNOWY

              Proporcja: 400 gr. mąki pszennej, 200 gr. masła, 200 gr. cukru-pudru, 6 jaj. Proporcja na wierzchnią warstwę: 200 gr. migdałów słodkich, 3 białka, 200 gr. cu kru-pudru ; na pianę: 4 białka, 1 / 2 szklanki cukru-pudru, 10 dkg. słodkich migdałów. Oczyścić migdały zwykłym sposobem; zemleć kilkakrotnie na młynku, utrzeć na donicy, dodając 200 gr. cukru-pudru i 3 białka. Po winna się uformować gładka, pulchna masa. 10 dkg. migdałów słodkich obrać ze skórek i pokrajać w wąskie paski. Teraz przygotować ciasto, zagniatając mąkę, masło, cukier i jaja. Wyrobić doskonale, rozwałkować cienko na dowolnego kształtu mazur ki, wykładając blachy, wysmarowane masłem, cienką warstwą ciasta, którą pokryć masą migdałową, a na masę dać pianę, ubitą z białek, po- cukrzoną i wymięszaną z krajanemi migdałami. Upiec w niezbyt go- Tącym piecyku, tak, aby się po wierzchu lekko zrumieniły.
            • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 28.03.21, 19:15
              MAZUREK MAKARONIKOWY

              Proporcja: 400 gr. cukru-pudru, 400 gr. migdałów słodkich, 20 sztuk migdałów gorz kich, 10 żółtek, 12 białek. Sparzyć migdały, obrać ze skórek, wymyć w zimnej wodzie, ob ruszyć, przepuścić kilkakrotnie przez młynek. Utrzeć do białości żółtka z cukrem, wsypać migdały tarte słodkie i gorzkie i jeszcze ucierać 15 minut. Dodać wreszcie doskonale ubitą pianę z 12-tu białek, lekko wymięszać i wylać na blachę, wysmarowa ną masłem i wysypaną cukrem miałkim. Przesuszyć w niezbyt gorą- -cym piecu, a po wystudzeniu polukrować pomadką o dowolnym smaku i przybrać po wierzchu osączonemi z syropu konfiturami.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 06.12.20, 22:16
            MIKOŁAJKOWE CIASTECZKA

            1i 1/2 szklanki mąki, aromat waniliowy, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru, 180 g miękkiego masła; Lukier: 1 białko, około 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, barwniki spożywcze

            Masło, aromat i cukier utrzyj na puszystą masę, dodając mąkę partiami. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkuj i wytnij kształty. Piecz w temperaturze 180•C przez 10 - 12 minut. Do miski wlej białko, dodaj cukier puder. Miksuj do uzyskania gęstego lukru. Przełóż do kilku miseczek, do każdej dodaj inny rodzaj barwnika. Energicznie wymieszaj. Użyj kolorowego lukru do dekoracji pierników.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 15.12.20, 17:37
            TRZYWARSTWOWY KOKTAJL JAGODOWY

            4 banany, 2 szklanki jagód, 2 szklanki mleka migdałowego, 2 łyżki masła orzechowego, 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 1 łyżeczka jagód, syrop klonowy, orzechy, jagody

            Umyj i osusz owoce. Zamrożonego banana zmiksuj z mlekiem i łyżką masła orzechowego. Masę podziel na trzy części. Jedną część schłodź w lodówce. Drugą część zmiksuj z połową jagód, połową płatków owsianych i 1/2 łyżki masła orzechowego. Trzecią część zmiksuj z pozostałym masłem, płatkami i owocami. Rozlej koktajl do wysokich szklanek, zaczynając od warstwy najciemniejszej a kończąc na najjaśniejszej. Udekoruj.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 16.12.20, 21:14
            GRILLOWANA SAŁATKA RZYMSKA

            2 główki sałaty rzymskiej, 5 łyżek oliwy, 1/2 łyżeczki czosnku mielonego, cytryna, przyprawa do grilla, sól, pieprz

            Porwij sałatę na połówki a następnie skrop je oliwą i sokiem z cytryny. Posyp przyprawami. Ułóż na ruszcie grillowym lub patelni do grillowania. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Podawaj jako przystawkę.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 21.12.20, 21:30
            CHLEB Z RODZYNKAMI

            300 ml wody, 2,5 łyżki masła, 1 łyżeczka soli, 1,5 łyżeczki miodu, 540 g mąki pszennej, 100 g rodzynek, 5 g suszonych drożdży

            Wszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto. Odstawić na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia. Piec przez 10 minut w temperaturze 200•C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180•C i piec jeszcze przez 1 godzinę 10 minut. Chlebek jeszcze przez chwilę zostawić w piekarniku.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 21:28
            CIASTECZKA BRZOSKWINIOWE

            Porcja kruchego ciasta, 75 g suszonych brzoskwiń, 10 g marmolady brzoskwiniowej ewentualnie 1 łyżką wódki brzoskwiniowej, 175 g cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki soku brzoskwiniowego

            Brzoskwinie mocno rozdrobnić przy użyciu noża lub w mikserze. Zagnieść razem z ciastem. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na szerokość 3 - 4 mm. Wycinać ciasteczka w różnych kształtach. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 - 12 minut. Marmoladę brzoskwiniową dokładnie rozetrzeć. Ewentualnie dodać wódkę i smarować ciasteczka sklejając je po dwa. Odstawić do schłodzenia. Na polewę wymieszać cukier puder z 2 łyżkami wódki lub soku pomarańczowego oraz żółtkiem. Ciasteczka zanurzać do połowy w polewie lub posmarować polewą a następnie osuszyć.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 22:45
            MARGARITA

            Brzeg szklanki zwilżyć sokiem z cytryny a następnie zanurzyć w soli. Wymieszać 2 kieliszki likier pomarańczowego, 4 kieliszki Tequili i sok z pomarańczy. Napój delikatnie przelać do szklanki nie mocząc nim brzegów.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 22:50
            BLUE LAGOON

            Brzeg szklanki zanurzyć najpierw w soku z cytryny a potem w cukrze. Wymieszać dwa kieliszki curacao z 2 kieliszkami białego rumu oraz dwoma rzadkiej śmietany. Do szklanki włożyć kostki lodu i wlać napój.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 06.10.20, 21:54
          LIMONKOWY ARBUZ

          1/2 arbuza średniej wielkości, szklanka białego wina półsłodkiego, 2 szklanki truskawek, szklanka borówek amerykańskich, limonką

          Wino wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę przed przygotowaniem surówki. Limonkę wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Borówki przebierz, wypłucz i dokładnie osusz. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, dokładnie osusz. Z arbuza odetnij skórkę a miąższ pokrój w kostkę. Usuń pestki. Pokrojony arbuz 🍉 polej schłodzonym winem, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Pokrój truskawki na ćwiartki. Skrop sokiem z limonki. Do arbuza dodaj borówki i truskawki. Delikatnie wymieszaj. Całość posyp skórką z limonki.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 23.11.20, 22:02
          [b]DROŻDŻOWA STRUCLA Z PISTACJAMI [/i]

          2 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 3 łyżki mąki, 4 łyżki mleka
          1,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, sól, 2 łyżki masła, 3 żółtka, brzoskwinie z puszki, 20 dag niesolonych pistacji

          Zmieszaj mąkę, ciepłe mleko, drożdże i cukier. Odstaw. Do przesianej mąki dodaj cukier, sól i masło. Rozetrzyj w rękach. Dodaj rozczyn. Wyrabiaj około 10 minut. Odstaw. Brzoskwinie odcedź, większość pokrój. Kilka odstaw do dekoracji. Pokrój pistacje i dodaj do brzoskwini. Ciasto rozwałkuj, ułóż na nim pistacje i zwiń w roladę. Pecz w 180•C przez 30 minut. Udekoruj pozostałymi owocami i pistacjami.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.11.20, 22:34
          -2-

          Piekarnik rozgrzać do 200•C. Na ciasto nałożyć zmiksowaną masę i rozsmarować ją. Na brzegach zostawić ok. 1 cm niezasmarowanego ciasta. Na środku ciasta ułożyć mięso a brzegi ciasta rozsmarować roztrzepanym białkiem. Ciasto zawinąć wokół mięsa, sklejając solidnie brzegi. Blachę do pieczenia opłukać zimną wodą. Ułożyć na niej mięso owinięte ciastem. Linia klejenis ciasta powinna wypadać na dole. Roztrzepanym żółtkiem posmarować ciasto i włożyć blachę do piekarnika. Piec na złoty kolor 30 -35 minut. Blachę wyjąć z piekarnika i pozostawić mięso na 5 minut aby mógł się zebrać sos. Mięso pokroić w plastry. Podawać ze świeżą sałatą.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 01.12.20, 17:25
          POWIDŁA ŚLIWKOWE

          3 kg śliwek węgierek, 15-30 dag cukru, cynamon, goździki

          Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z grubym dnem i gotować pod przykryciem nawet przez kilka dni po 4-5 godzin, na małym ogniu często mieszając by śliwki się nie przypaliły. Gdy śliwki osiągną oczekiwaną przez nas gęstość dodać cukier i przyprawy. Gorące powidła wlać do wygórowanych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować około 15 minut w temperaturze 90•C.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.12.20, 21:36
          SUFLET Z CUKINI

          1 kg cukinii, sól, pieprz, mąka, po 3 cebule i ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 50 g wędzonego boczku, 4 pomidory, 100 g sera owczego, 1 łyżką pestek pinii, optymalnie ser ementaler

          Umytą cukinię pokroić wzdłuż w paski o grubości 1/2 cm. Posypać solą, pieprzem i oprószyć mąką. Obraną cebulę pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Porcjami smażyć paski cukini z obu stron aż będą chrupiące. Na tym samym tłuszczu smażyć czosnek i cebulę i pokrojony w paski boczek. Umyte pomidory pokroić w plasterki. Cukinię i pomidory ułożyć warstwami w natłuszczonej formie sufletowej, posypać cebulą, czosnkiem, boczkiem, pokruszonym owczym serem i pestkami pini. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180•C.
          Jeżeli lubicie "chrupiącą skórkę" po 10 minutach posypcie suflet startym ementalerem.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 06.12.20, 22:01
          ZIMOWA HERBATA Z JABŁKIEM I ANYŻEM

          Czarna herbata, kilka plastrów jabłka, laska cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, 1-2 kuleczki czerwonego pieprzu, 1-2 łyżeczki miodu naturalnego.

          W kubku zaparz 300 ml herbaty razem z jabłkiem, cynamonem, anyżem i ziarenkami pieprzu. Dosłodź miodem. Pij gorące.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 06.12.20, 22:46
          KIEŁBASKI W CIEŚCIE

          8 frankfuterek, olej, 30 dag ciasta francuskiego, 8 plasterków żółtego sera, jaja, zioła prowansalskie. 2 pomidory, ząbek czosnku, 1/2 cebuli, rukola, oliwa, sól, pieprz

          Frankfuterki ponacinaj i zrumień. Ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj a następnie podziel na 8 części. Na każdej z nich połóż plasterek sera kiełbaskę. Zawiń i ponacinaj. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami. Piecz w temperaturze 180•C przez 30 minut. Na koniec wymieszaj posiekane pomidory, cebulkę, czosnek i rukolę. Skrop je oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Serwuj z kiełbaskami.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 06.12.20, 23:10
            KOTLETY Z SOCZEWICY

            soczewica czerwona 200g
            len mielony 20g
            otręby pszenne 10g
            natka pietruszki 20g
            olej rzepakowy 40g
            czarnuszka 10g
            włoszczyzna suszona 10g

            Soczewicę opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, tak by straciła mleczne zabarwienie. To bardzo ważny proces, który wpłynie potem na brak odczuwanych dolegliwości związanych z jedzeniem strączków. Ugotuj następnie soczewicę z włoszczyzną w wodzie. Nie wlewaj jej za dużo, około 300 ml wystarczy. W razie potrzeby dolejesz podczas gotowania. Gotuj soczewicę aż będzie miękka, lekko rozgotowana. Po ugotowaniu odsącz BARDZO DOKŁADNIE. Następnie dodaj do niej wszystkie składniki oraz przyprawy (sól, pieprz ziołowy, cząber, papryka słodka, czosnek), wymieszaj dokładnie i zostaw na 3-4 minuty aż siemię i otręby wchłoną pozostałość wody.
            Możesz opanierować kotlety w mące: jaglanej, ryżowej, kukurydzianej lub każdej innej, a także w płatkach, otrębach, orzechach, siemieniu lnianym. Smaż je potem na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim, niezbyt dużym ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Przechowuj do 4 dni w lodówce w szczelnym opakowaniu. Możesz je również po przestudzeniu zamrozić
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 09.12.20, 22:05
          PRZYSTAWKA ZE SCHŁODZONYM MELONEM

          2 małe melony cukrowe, 12 plasterków suszonej szynki, 4 wędzone filety z pstrąga, dodatkowo 4 liście sałaty, 4 plastry cytryny, 4 pomidory

          Melony włożyć na kilka godzin do lodówki, następnie przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokrojone na cząstki melony wraz z szynką i filetem z pstrąga ułożyć na liściach sałaty. Udekorować cytryną, pieprzem i pomidorami. Podawać z chrzanem śmietankowym (przepis poniżej)
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 12.12.20, 21:23
          PIECZONE MASKI

          750 g mąki, 2 paczki suszonych drożdży, 50 g stopionego masła, 300 ml mleka, 100 g cukru, 2 paczki cukru waniliowego, 2 żółtka, 2 łyżki mleka.

          Przesianą mąkę i drożdże wymieszać. Dodać stopiony tłuszcz, ciepłe mleko, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki. Z kartonu wyciąć szablony masek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na ok. 1 i 1/2 cm. Przyłożyć szablony i wyciąć maski. Maski wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Powlec żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175•C.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 12.12.20, 21:45
          WŁOSKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

          2 puszki tuńczyka w oleju, 2 cebule, starta skórka z 1 cytryny, 8 ugotowanych na twarz jajek, 4 filety z sardeli, 1-2 ząbki czosnku, czarny mielony pieprz, duża sałata; Marynata: 4 łyżki czerwonego octu winnego, sól, pieprz, 1 pęczek dowolnych ziół, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, zielone i ciemne oliwki

          Tuńczyka pokroić i zamarynować. Jajka pokroić w ósemki, filety z sardeli grubo pokroić. Jajka i sardelę przyprawić rozgniecionym czosnkiem i pieprzem. Listki sałaty przekroić na pół i dokładnie umyć. Marynata Wymieszać ocet, sól, posiekane zioła, oliwę. Wszystkie składniki wyłożyć na liście sałaty i pokropić marynatą. Udekorować krążkami cebuli i oliwkami.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 14.12.20, 19:19
            JOGURT Z DOMOWĄ GRANOLĄ I OWOCAMI

            200 g płatków owsianych
            50 g suszonego ananasa
            100 g suszonej śliwki
            50 g pestek słonecznika
            40 g orzechów laskowych
            40 g orzechów włoskich
            3 łyżki miodu
            sok z połowy pomarańczy

            Na suchej patelni prażymy płatki owsiane, pestki słonecznika i orzechy. Wszystkie suche składniki mieszamy razem i zalewamy rozpuszczonym miodem z sokiem pomarańczowym. Granolę podajemy ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 14.12.20, 21:21
          Miękkie masło, obrane posiekane szalotki, owoce morza i filet z łososia ułożyć w dużym, płaskim garnku. Posypać solą i pieprzem. Wlać wino. Zagotować. Zostawić pod przykryciem przez 7 minut. Wywar gotować do wyparowania połowy objętości. Śmietanę ubić, połączyć z żółtkami. Sos jeszcze raz mocno podgrzać ale nie gotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 15.12.20, 17:06
          PLACEK Z OWOCAMI

          25 dag mąki, 10 dag masła lub margaryny, 2 żółtka, 10 dag cukru pudru, 50 dag owoców (wiśnie, czereśnie, śliwki, agrest, truskawki), cukier puder z wanilią.

          Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać żółtka i cukier. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Następnie rozwałkować na grubość 2 cm. Ułożyć w formie lub tortownicy i podpiec na złoty kolor. Ułożyć opłukane, pozbawione pestek i odsączone owoce. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem z wanilią.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 15.12.20, 17:23
          [b]TORT PO KAPITAŃSKU[/color]

          20 dag migdałów, 10 żółtek, 6 białek, tłuszcz i tarta bułka do tortownicy, 50 dag dżemu pomarańczowego, 20 dag pomarańcz, 20 dag cukru pudru, 5 dag tartej bułki

          Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć. Pomarańcze umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych otworach. Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem i skórką. Połączyć z ubitą pianą z białek przesypując migdałami i tartą bułką. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką. Piec 30 minut w 180•C. Po wystudzeniu przełożyć dżemem oraz udekorować cząstkami pomarańczy.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 16.12.20, 22:47
          CYNAMONOWE KOPYTKA

          1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, kilka łyżek mąki ziemniaczanej, 2 - 3 łyżki masła, cynamon, sól, cukier

          Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jajko i mąkę ziemniaczaną. Z ciasta uformuj wałeczki o średnicy 2 cm, lekko je spłaszcz i pokrój ukośnie. Wrzucaj kopytka do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez chwilę od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka wyjmuj z wody łyżką cedzakową. Rozpuszczonym masłem polej kopytka oraz posyp cynamonem i cukrem do smaku.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 21:03
          ZWYKŁE KRUCHE CIASTECZKA

          Porcja kruchego ciasta (przepis powyżej), utarta skórka z połowy cytryny

          Ciasto przygotować zgodnie z przepisem. Następnie zagnieść ze skórką cytrynową. Odstawić w zimne miejsce. Na stolnicę wysypać trochę mąki i rozwałkować na nie ciasto na grubość 3 - 4 mm. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach i piec w rozgrzanym piekarniku przez 8 - 10 minut. Następnie posmarować je polewą i ozdobić połówkami migdałów, orzeszkami pistacjowymi, kolorowym groszkiem cukrowym lub grubo mielonymi orzechami włoskimi.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 21:43
          MIGDAŁOWE SERDUSZKA

          Ciasto według przepisu - kruche ciasteczka, dodać 200 g mąki i 100 g zmielonych migdałów, cukier puder, 150 g galaretki z czarnej porzeczki, 3 - 4 łyżeczki soku ku likieru z czarnej porzeczki, 3 - 4 łyżki kolorowego groszku

          Z mąki, masła, cukru, jajka, doli, migdałów i cukru waniliowego zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 2 - 3 mm. Wycinać ciasteczka w kształcie serduszek w trzech różnych wielościach i piec je w rozgrzanym piekarniku przez 8 - 10 minut. Dokładnie roztartą galaretką posmarować ciasteczka i składać razem po 3 serduszka, każde innej wielkości. Cukier puder rozetrzeć wraz z likierem (sokiem) na polewę o konsystencji gęstej śmietany i posmarować tym górną powierzchnię ciasteczek. Posypać je kolorowym groszkiem.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 23.12.20, 21:10
          CZEKOLADOWE KULKI

          100 g gorzkiej czekolady, 150 g drobno zmielonych migdałów, 1 łyżka kakao, 1/2 pomarańczy, po szczypcie cynamonu i zmielonych goździków, 1 łyżka soku pomarańczy, 2 białka, 1 łyżka cukru pudru, kolorowy cukier
          🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊🍊
          Pokruszoną czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę wymieszać z migdałami i kakao, skórką startą z pomarańczy, przyprawami i sokiem. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mieszając dodawać po łyżce do masy czekoladowej. Odstawić na godzinę do lodówki. Łyżeczką wycinać z masy kuleczki i obtaczać w cukrze. Kuleczki ułożyć na folii i pozostawić na noc do zastygnięcia.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 26.02.21, 23:19
          ZUPA JARZYNOWA

          2 marchewki, 1 pietruszka, 3 ziemniaki, garść zielonej fasoli (może być mrożona), skrzydełko z kurczaka, sól, pieprz, maggi

          Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Skrzydełko czyścimy. Przekładamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy aż zmiękną - około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 21.03.21, 22:56
          Sos muślinowy
          Ten jedwabisty sos najczęściej podaję z jarzynami lub pieczoną cielęciną. W żaroodpornej miseczce ubij 3 żółtka na pianę z 3 łyżkami wody. Umieść miseczkę na rondlu z gotującą się wodą, tak aby dno nie dotykało wody i na wolnym ogniu ubijaj do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj około ¾ kostki roztopionego masła, ciągle ubijając. Dodaj sok z połowy cytryny, sól i szczyptę pieprzu cayenne. Postaw naczynie na garnku z ciepłą wodą, aby sos nie ostygł. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do sosu. Podawaj zawsze ciepły.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 07.04.21, 21:24
          PISANKI Z GALARETY

          Kilka jajek, bulion warzywny, żelatyna, zielony groszek w puszce, kukurydza w puszce, szynka, ugotowana marchew, ananas z puszki

          Jajka sparzamy wrzątkiem. Na spodzie jajek robimy otwór ostrym nożykiem i małymi nożyczkami. Wylewamy zawartość jajka (wykorzystamy je do innych celów). Skorupkę dobrze wypłukujemy i osuszamy. Do środka wydmuszki wkładamy zielony groszek, kukurydzę, kostkę z marchewki, kostkę z szynki, kostkę ananasa. Zalewamy bulionem i żelatyną. Wkładamy do lodówki. Po stężeniu obieramy ze skorupek.
        • madohora4 Re: A może wątek kulinarny XII 24.07.20, 18:09
          SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

          1/4 kg truskawek, 2 serki homogenizowane naturalne (ewentualnie waniliowe). 2 galaretki truskawkowe

          Truskawki obrać z szypułek. Dokładnie umyć. Pokroić w plasterki lub przekroić na połówki. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić aż będą zimne. Serki przełożyć do naczynia, dodać zimną galaretkę. Przelać do naczynia (tortownicy, keksówki lub innego pojemnika). Odstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa stężeje na górze poukładać truskawki. Zalać galaretką. Ponownie odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 28.08.20, 23:15
        DŻEM Z CZEREŚNI

        1 kg czereśni bez pestek, 80 dag cukru

        Owoce przesypać cukrem pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 godzin. W tym samym naczyniu gotować dżem co pewien czas mieszając. Jeśli ma już właściwą konsystencję przełożyć do słoiczków. Szczelnie zamknąć.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.09.20, 14:30
        PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

        2 ciasta francuskie 300 g każde,
        1 kg parówek drobiowych,
        mleko do posmarowania ciasta.

        Gotowe ciasto pociąć w paski dowolnej szerokości ale tak około 2 cm. Przygotować parówki oczyścić je z foli. Każdą parówkę osobno owinąć paskami ciasta ( dwa paski na jedna kiełbaskę ). Gotowe parówki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone parówki w cieście posmarować mlekiem. Gotowe wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 20 minut do ładnego zarumienienia.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 15:10
          ZUPA KREM Z JARMUŻU Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

          1 opakowanie jarmużu, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ziemniaki, 1 trójkącik serka do smarowania bez dodatków, 1 kostka rosołowa z kury, 1 mały kubeczek śmietany, sól morska, pieprz ziołowy, groszek ptysiowy, 1 łyżeczka cukru

          Jarmuż obieramy z grubych łodyżek. Blanszujemy przez 3-5 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy. Przekładamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy około 30 minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy jarmuż. Gotujemy aż zupa nam się zagotuje. Przyprawiamy do smaku solą morską i ziołowym pieprzem. Miksujemy na krem. Po zmiksowaniu zupę jeszcze przez chwilę gotujemy. Dodajemy serek (powoduje to, że zupa nam zgęstnieje) i śmietanę. Rozlewamy do talerzy. Dodajemy groszek ptysiowy.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 15:13
          ROSÓŁ Z MAKARONEM

          1 kurczak o wadze około 2 kg lub (2 duże uda i 1 korpus z kurczaka z szyją i skrzydełkami - ok. 2 kg mięsa)
          300 g wołowiny np. antrykotu, szpondra, oczka wołowego
          podroby: 10 serduszek i 5 żołądków kurzych lub 1 szyja indycza
          3 litry wody
          1 włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora, opcjonalnie liścia kapusty
          przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu



          Jeśli mamy całego kurczaka należy go pokroić na części - odciąć szyję, skrzydełka, uda. Korpus pozostawić razem z piersiami.
          Wszystkie części kurczaka oraz wołowinę i podroby opłukać, następnie włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować na średnim ogniu.
          Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować wywar. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu (rosół ma tylko "mrugać") pod lekko uchyloną pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny.
          W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera obrać (lub dla większego aromatu - tylko dokładnie umyć). Cebulę, pora i natkę opłukać (cebuli nie obierać, jej łuski nadadzą zupie ładnego koloru).
          Warzywa włożyć do rosołu i zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę lub do 1 i 1/2 godziny.
          Rosół podawać gorący, z ugotowanym makaronem, posiekaną natką, pokrojoną na cienkie plasterki marchewką z rosołu oraz kawałkami mięsa z kurczaka.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 15:18
          ZUPA BROKUŁOWA

          1 brokuł, 1 kostka rosołowa, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, por biała część, sól, pieprz do smaku, makaron

          Brokuł przebrać, opłukać, podzielić na różyczki. Warzywa obrać, pokroić w kostkę, umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować aż będą miękkie. Dodać kostkę rosołową. Gdy warzywa zmiękną pod koniec gotowania dodać brokuł. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować osobno, porozkładać na talerzach. Rozlać zupę i gotowe.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 15:20
          PLACKI ZIEMNIACZANE

          1/2 kg ziemniaków
          1/2 łyżki mąki pszennej
          1/4 cebuli
          1 jajko
          sól
          olej roślinny do smażenia

          Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 5 minut.
          W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
          Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
          Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Posypać solą morską z młynka. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 19:24
          ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z DYNI

          1/2 dyni hokaido
          2 marchewki, 1 pietruszka
          1 mała cebula
          1 łyżka masła
          śmietana 18 %
          1 kostka rosołowa z kury
          Świeży imbir
          sól, pieprz ziołowy

          Marchew, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i myjemy. Wkładamy do garnka dodajemy kostkę rosołową. I gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

          Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na maśle razem z dynią. Dodajemy do zupy. Jeszcze przez chwilę gotujemy
          Przyprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do zupy. Całość miksujemy, Doprawiamy śmietaną.
          Zupę możemy podać w połówkach dyni.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 19:44
          CHLEBEK MIODOWY

          300 ml wody
          1łyżeczka soli
          540 g mąki
          1 łyżka stołowa miodu
          1 łyżeczka cukru
          7 dag suchych drożdży (ja użyłam świeżych 1/4 opakowania)

          Drożdże rozdrobnić w naczyniu. Dodać szczyptę cukru i soli. Wodę podgrzać. Drożdże zalać 1/4 szklanki. Równomiernie zasypać mąką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
          Gdy zaczyn nam wyrośnie dodać resztę cukru, soli, miód oraz pozostałą letnią wodę. Na koniec dodać mąkę. Wyrobić drożdżowe ciasto. Ciasto powinno mieć taką gęstość aby można je było formować w rękach. Z ciasta uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 -45 minut.
          Piecz w temperaturze 175*C około 30 minut. Chlebek odstawić do wystygnięcia.

          Uwaga: Z tej proporcji mnie wyszły dwa bochenki - nie chciałam robić takich wieeelkich
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 22.12.20, 23:14
          CIASTO BISZKOPTOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

          Biszkopt 3 jajka, 1/4 szklanka cukru, 1/2 szklanki soku z cytryny, 1 łyżka stołowa wody, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, sól; śmietana 30%, 1 czerwona galaretka, dżem wiśniowy, brzoskwinie z puszki, opakowanie biszkoptów, cukier puder

          Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać wodę i sok z cytryny. Dalej ucierać. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z ciastem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przelać na blaszkę lub do tortownicy. Piec około 30 minut w temperaturze 180*C. Po wyjęciu schłodzić ciasto na kratce.
          Śmietanę ubić na sztywno.
          Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy nam całkowicie stężeje pokroić ją w kostkę.
          Brzoskwinie lub inne owoce pokroić w kostkę.
          Górę ciasta wysmarować dżemem, ułożyć owoce i galaretkę i delikatnie przykryć bitą śmietaną.
          Na śmietanie rozłożyć biszkopty i posypać cukrem pudrem.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 01.01.21, 00:26
          Tartaletki z grzybami: Opakowanie ciasta francuskiego, 400 g grzybów leśnych, 5 łyżek tartego sera żółtego, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, tymianek, łyżka oleju. Pokrojone grzyby i cebulę podsmażyć na oleju. Foremki wyłożyć ciastem francuskim, nałożyć grzyby z cebulą. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać stary ser i przyprawy, doprawić do smaku. Zalać grzyby mieszanką. Zapiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 01.01.21, 00:29
            Koreczki caprese: opakowanie sera mozzarella w kulkach, opakowanie pomidorków koktajlowych, pesto zielone, wykałaczki. Nakładaj po łyżeczce pesto do wysokich kieliszków. Ser i pomidorki nadziewaj na przemian na wykałaczki. Wstaw do kieliszków z pesto.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.10.20, 00:05
        PRZEKĄSKA DYNIOWA

        1 dynia
        sól morska
        pieprz
        oliwa

        Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
        Dynię obrać, wyjąć nasiona, pokroić na kawałki. Używając bardzo ostrego noża lub tarki do warzyw pokroić dynię na bardzo cienkie plasterki. Smarujemy je dokładnie oliwą i solimy i pieprzymy. Pieczemy przez około 20 minut (warto sprawdzić po około 10 minutach, czy chipsy się nie przypalają. Wyjmujemy z piekarnika jak tylko zaczną brązowieć. Możemy znowu posypać solą lub ulubionymi przyprawami i podajemy natychmiast.

      • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 06.10.20, 21:37
        SAŁATKA OWOCOWA

        3 brzoskwinie, szklanka truskawek, kiść zielonych winogron bezpestkowych, szklanka jeżyn, 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, 2 łyżki soku z cytryny

        Wszystkie owoce dokładnie myjemy i osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na połówki. Brzoskwinie pozbawiamy pestek, kroimy w plasterki. Dodajemy winogrona i jeżyny. Zalewamy sokami z pomarańczy i cytryny. Delikatnie mieszamy. Przed podaniem schładzamy.