Dodaj do ulubionych

A może wątek kulinarny XII

29.06.20, 18:08
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/To9xmvbJjGBbJVWipX.jpg
Obserwuj wątek
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 18:38
      KOKTAJL TRUSKAWKOWY

      1/2 kg truskawek (po sezonie mogą być mrożone), 1 duże opakowanie jogurtu, 1 opakowanie śmietany 36%, miód do osłodzenia

      Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy, mrożone rozmrażamy, dodajemy jogurt i śmietanę. Całość miksujemy. Dosładzamy do smaku miodem. Koktajl możemy lekko schłodzić.

        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 18:43
          LODY DLA DOROSŁYCHsmile

          1 opakowanie dowolnych lodów śmietankowych, gorzka czekolada, sos czekoladowy, kieliszek koniaku na każą porcję

          Za pomocą specjalnej łyżki lody przekładamy do miseczek. Na każdą porcję lodów dodajemy sos czekoladowy oraz posypujemy tartą czekoladą. Wlewamy kieliszek koniaku. Możemy ozdobić bitą śmietaną i cieniutka wafelkiem.



            • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 18:54
              TOSTY Z SEREM I SZYNKĄ

              1 chleb tostowy, 8 kawałków szynki, 8 kawałków sera, optymalnie kiszony ogórek i keczup, odrobina masła

              Szynkę, ser i ogórki kroimy na cienkie plasterki. Każdą kromkę tostowego chleba smarujemy lekko masłem (tzw. gorącym nożem, jeżeli wiecie o co chodzi). Nakładamy po plasterku szynki, plasterek sera oraz po kilka plasterków ogórka. Zapiekamy w specjalnym urządzeniu do tostów lub na patelni. Po upieczeniu dodajemy keczup.
                • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 19:27
                  SEROWO - DYNIOWE PĄCZKI

                  1 opakowanie serka homogenizowanego, 3 jajka, 2 łyżeczki cukru (stevia lub miód), szklanka mąki, proszek do pieczenia, 2-3 kawałki dyni, olej do smażenia, cukier puder do posypania

                  Serek, 1 kawałek dyni, jajka i cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z podanych składników przyrządzamy takie ciasto by dało się rozwałkować. Odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce. Dynię obieramy, przesmażamy z miodem na dżem. Ciasto wałkujemy podsypując mąką. Za pomocą foremek wykrawamy ciastka. Każde ciasto nadziewamy dżemem z dyni. Dobrze sklejamy.
                  Smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy na bibule. Przesypujemy cukrem pudrem.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 23:03
      KORECZKI

      1 opakowanie cienkich parówek, 1 opakowanie żółtego sera w plastrach, pomidorki koktajlowe, zielona sałata, ogórek, czarne i zielone oliwki, wykałaczki, bagietka

      Bagietkę kroimy na kromeczki i smarujemy lekko masłem. Parówki kroimy na cztery części, żółty ser również kroimy na plastry lub za pomocą foremki do ciasta wycinamy oryginalne wzroki. Na każdy kawałek bagietki nakładamy listek sałaty a następnie według uznania żółty ser, parówkę, ogórek. Na górę kładziemy pomidorek koktajlowy, czarną lub zieloną oliwkę. Całość spinamy wykałaczką i układamy na półmisku na liściach sałaty.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 23:12
          SZASZŁYCZKI

          1 opakowanie zielonych oliwek, ser żółty w kostce, czerwona i żółta papryka, pomidorki koktajlowe, 20 dag mielonego mięsa, pieczarki marynowane, przyprawy - sól, pieprz, imbir, czerwona papryka, wykałaczki do szaszłyków

          Z mielonego mięsa robimy malutkie klopsiki dodając, dzielimy je na kilka części i do każdej z nich dodajemy inne przyprawy. Ser kroimy w kostkę. Warzywa myjemy, lekko zaparzamy. Z żółtej i czerwonej papryki zdejmujemy skórkę. Pieczarki i oliwki odsączamy z zalewy. Większe pieczarki kroimy na pół. Paprykę kroimy w kostkę. Na każdą wykałaczkę nadziewamy klopsik, kawałek sera żółtego, paprykę, oliwkę i pomidorki koktajlowe. Komponujemy według własnego uznania.
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 08.07.20, 17:31
            Senga Senga - to odmiana niemiecka średnio wczesna, plenna. Owoce duże, intensywnie czerwone. W porównaniu z Kentem nie lubi podróżowania ale łatwo ją pozbywać szypułek. Dobrze znosi mrozy i przymrozki ale jest zbyt wrażliwą na szarą pleśń. Nadaje się doskonale na przetwory.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 08.07.20, 18:06
        KURCZAK W WARZYWACH

        15 dag mięsa z kurczaka, pęczek włoszczyzny, brukselka, sól, pieprz, trochę masła

        Włoszczyznę dokładnie oczyścić, dokładnie umyć, rozdrobnić. Warzywa włożyć do garnka, ugotować w małej ilości wody a kiedy będą miękkie wyjąć i osączyć. Do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso. Ugotować. Wyjąć na talerz i obłożyć warzywami. Na wierzchu położyć kawałki masła.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 08.07.20, 18:11
        PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

        0,5 kg truskawek, 3 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, woda do przegotowania, letnia szczypta soli.

        Z mąki, jajka ze szczyptą soli przygotować gęste ciasto. Wyrobione ciast przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Na obsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na nie połówki truskawek. Składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Układamy na półmisku wysmarowane masłem. Podajemy ze słodką śmietaną.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 23:25
      KORECZKI NA BOGATO

      1 opakowanie roszponki, 1/4 kg winogron czarnych i zielonych, 1 mały słoik mini kukurydzy, 1 mały słoik ogórków konserwowych, papryka konserwowa, 2 jajka przepiórcze, ser mozzarella (małe kulki), rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, cienkie parówki, kiełbasa salami, czarne i czerwone oliwki, ozdobna natka pietruszki, żółty ser w kostce, wykałaczki

      Wszystkie warzywa myjemy, jajka gotujemy na twardo. Ogórki, pieczarki oraz ser odsączamy z zalewy. Ser kroimy na kwadraty. Ogórki, rzodkiewkę, salami w plasterki. Paprykę w kostkę. Kukurydzę, parówki dzielimy na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki nabijamy według uznania na wykałaczki. Górę koreczków oraz talerz ozdabiamy sałatą oraz winogronami i natką pietruszki.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 29.06.20, 23:37
      PLACKI Z TRUSKAWKAMI

      2 jajka, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, Niecała szklanka mąki, Około 10 truskawek.Jajka wbijamy do miski. Mieszamy z cukrem waniliowym. Dodajemy naprzemiennie mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Truskawki kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy.

      Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone możemy posypać cukrem pudrem.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.06.20, 17:33
      KOKTAJL MALINOWY

      1/2 szklanki malin
      1 gruszka
      2 łyżki otrąb (dowolnych)
      1 szklanka mleka roślinnego

      Z umytej gruszki usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera, zalewamy mlekiem roślinnym i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Schładzamy.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.06.20, 17:37
      KOKTAJL BOMBA WITAMINOWA

      Sałata - kilka liści
      Banan 1 szt.
      Jabłko 1 szt.
      Kiwi 2 szt.
      Chlorella 3 łyżeczki
      Spirulina 3 łyżeczki
      Woda

      Do blendera wrzucamy sałatkę, jabłko ze skórką i wydrążonymi gniazdami nasiennymi, obranego banana i dwa obrane kiwi. Dorzucamy po 3 łyżeczki chlorelli i spiruliny i dolewamy dość sporo wody. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu, można go też schłodzić w lodówce i pić schłodzony,
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.06.20, 18:01
      SERNIK Z MUSEM MANGO

      230 g ciastek
      100 g roztopionego masła
      Składniki na masę
      500 g twarogu mielonego
      niepełna szklanka kremówki 30 proc.
      2 szklanki musu z mango
      1 szklanka cukru pudru
      1/2 szklanki mleka
      7 łyżeczek żelatyny
      Składniki do dekoracji
      galaretka mango lub cytrynowa
      płatki białej czekolady
      mango

      1. Ciastka pokrusz, zalej roztopionym masłem. Masą wylep dno tortownicy. Następnie włóż do lodówki.
      2. Mus z mango, twaróg i cukier krótko zmiksuj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy. Żelatynę wsyp do mleka, odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej (nie gotuj!). Przestudź. Powoli wlewaj do masy serowej i zmiksuj, by się dokładnie połączyły. Przelej na spód, wstaw do lodówki na 2 godziny. Przygotuj galaretkę, wystudź. Zalej nią ciasto, gdy tylko zacznie tężeć.
      3. Przygotuj galaretkę, wystudź. Zalej nią ciasto, gdy tylko zacznie tężeć. Udekoruj białą czekoladą i mango
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 30.06.20, 18:03
      KOSTKA ORZECHOWA

      4 jajka
      4 łyżki cukru
      4 łyżki mąki
      2 łyżki wody
      2 łyżki oleju
      2 łyżki kakao
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki - krem
      50 dag mascarpone
      7 łyżek cukru pudru
      20 dag ciastek
      35 dag masła orzechowego
      1 tabliczka czekolady
      1 łyżeczka masła

      1. Białka ubij, pod koniec stopniowo dodaj cukier. W trakcie miksowania dodawaj po 1 żółtku, wodę i olej. Mąkę, proszek i kakao przesiej i wsyp do masy. Wymieszaj łyżką. Masę przelej do formy (20 x 20 cm), wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w temp. 175°C. Po wystudzeniu przekrój na 2 blaty.
      2. Składniki na krem zmiksuj, na koniec wkrusz ciasteczka i wymieszaj. Blaty przełóż kremem, 1/3 pozostaw na wierzch. Udekoruj.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.07.20, 18:26
      BIGOS

      1,5 kg kiszonej kapusty
      0,5 kg białej kapusty
      2 białe cebule
      1 pętko kiełbasy podwawelskiej
      700 g żeberek wieprzowych
      ząbek czosnku
      2 liście laurowe
      ziarenka ziela angielskiego
      3/4 szklanki przecieru pomidorowego
      1 garść suszonych grzybów
      sól i pieprz
      olej do smażenia

      Kapustę kiszoną odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Białą kapustę kroimy i dodajemy do kiszonej. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy delikatnie na oleju i dodajemy do kapusty wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym, podsmażonymi na złoto żeberkami. Wszystko dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
      Grzyby (wcześniej namoczone) pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą podwawelską (można ją wcześniej przyrumienić). Wszystko zalać przecierem pomidorowym i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Przyprawiamy do smaku.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.07.20, 18:31
      KLUSKI ŚLĄKIE

      ziemniaki, ok 2 kg
      mąka ziemniaczana, ok 25-30 dkg
      1 jajko

      Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części. Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków. Dodajemy jajko. Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej). Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.07.20, 18:36
      ZUPA Z KALAREPY

      2-3 młode kalarepki wraz z liśćmi
      4 średnie ziemniaki
      1 duża cebula
      1,5 l bulionu warzywnego
      2 łyżki klarowanego masła albo dobrego oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      kilka liści lubczyku (niekoniecznie, ale podkręca smak)
      łyżka mąki (używam białej orkiszowej)
      łyżka masła
      4 łyżki śmietany (kwaśnej, 18%)
      pół pęczka posiekanego koperku
      sól i pieprz do smaku

      Obierz ziemniaki, cebulę i kalarepę. Cebulę posiekaj, resztę warzyw pokrój w niedużą kostkę. Liście kalarepy trzeba pokroić w paski, wycinając uprzednio twardy środkowy nerw. Cebulę podsmaż na oleju (maśle klarowanym), dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę, podduś przez chwilę. Wlej bulion, dodaj lubczyk i pokrojone w paseczki liście kalarepy, doprowadź do wrzenia. Gotuj wszystko około 20 minut, czyli do miękkości.W międzyczasie przygotuj zasmażkę. W tym celu należy roztopić na małej patelni masło, dodać mąkę, rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek, smażyć 2 minuty. Następnie dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać na gładko i wlać z powrotem do garnka. Dopraw zupę do smaku pieprzem i solą, a na koniec zaciągnij śmietaną. Nie zapomnij jej zahartować, bo może się zwarzyć w gorącej zupie.
      Tuż przed podaniem dodaj jeszcze posiekany koperek.

    • madohora Re: A może wątek kulinarny XII 05.07.20, 18:40
      ŻUREK Z GRZYBAMI

      Na 10 porcji:

      * 20 dkg kości wędzonych
      * 5 szt. marchewki
      * 5 szt. pietruszki
      * 1 średni seler
      * 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
      * 30 dkg podgrzybka
      * 20 dkg mąki żytniej na zakwas
      * liść laurowy
      * ziele angielskie
      * majeranek
      * sól
      * pieprz
      * przyprawa do zup

      Opis przygotowania:

      Tradycyjną zupę gotujemy na wywarze z wędzonych kości z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler) oraz kiełbasy i grzybów. Podprawiamy zakwasem z mąki żytniej, dzięki czemu uzyskujemy jedwabistą konsystencję i lekko kwaśny smak.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka