madohora 14.02.21, 12:14 Szarada Anagramowa Nie NIE WAL tak mocno Bo TYNK odpada! W _ _ _ _ _ _ ___(10 liter) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:15 Kalambur Ja chyba nie mam racji Twaróg karnacji?! S _ _ _ _(5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:16 Szarada Anagramowa RAK TKA nici Nie uwierzycie! K _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:17 Szarada Anagramowa CO JAKLA to jakla! K _ _ _ _ _ _(7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:18 Szaradka Anagramowa Tylko KONI żal K _ _ _(4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:19 Szarada Anagramowa On się KSZTAŁCI na morskiego WILKA Pieszczot jak ognia unika A mama kupiła CERES, faworki mu smaży Podziękuje ZA nie czy złość pokaże?! L _ _ _ _(5 liter) W K _ _ _ _ _ _ _ _(9 liter) S _ _ _ _(5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:19 Ariada Zawołołam mnie kiedyś pewien cukiernik (0) I podarował świeżutki piernik (4) Ja nie wiedziałam co z nim zrobić (0) Jak słodycz taką piękną ozdobić (0) Wzięłam foremki w kształcie przeróżnym (3.4) I w formie gwiazdki, i takie podłużne (0) Ta mi nie pasowała, ta znów byłam już pierwsza (0) W końcu przystroiłam go w różne serca (7) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:21 Szarada Anagramowa Wezmę mąkę, cukier, jajka I to nie jest żadna bajka Potem w CERES włożę wszystko Znów z pączkami mi nie wyszło. S _ _ _ _(5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:22 Szarada Anagramowa A ty znowu dziś podpity Mam na ciebie niezłe KWITY Ja po tej dzisiejszej scenie Znów cię oddam na leczenie! K _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:23 Szarada Anagramowa RÓŻ na twarz już położyłam A i oczy podkreśliłam I już mogę pójść przed siebie Ale po co? Tego nie wiem R _ _ _(4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:23 Kalambur Na urodziny ze świeczkami Na Walentynki z sercami. T _ _ _(4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:23 Kalambur kołowy Gimnastyczna pozycja i gra w karty Myślę, że zawsze dostać je warto C _ _ _ _ _ _ _(8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:26 Szarada Anagramowa Odezwał mi się GŁOS sumienia NIE wiem dlaczego ZE mnie kpi I chociaż mówię mu "Do widzenia" Jakiś koszmar po nocach mi się śni. O _ _ _ _ _ _ _ _ _(10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:27 Szarada Anagramowa A STO lat kto CI zaśpiewa Nikt? No cóż, czasem i tak bywa C _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:28 Szarada Anagramowa On tego SZUKA POD stołem P _ _ _ _ _ _ _(8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:29 Szarada Anagramowa Y... jest mi MDŁO I co ty na to M _ _ _ _(5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 14.02.21, 12:29 Stychograf. Ktoś mi powiedział o pewnej sprawie A ja mieszkałam wtedy w Warszawie W pewnym mieszkaniu na Grochowie Ale o tym kiedy indziej opowiem K _ _ _(4 litery) W wierszyku należy znaleźć rozwiązanie zadania Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:29 I by mile zakończyć tę zabawę To wypijemy razem kawę Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:19 Temu zawsze jestem rada Gdy jest gorzka czekolada Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:17 Nie będę tego przedłużać Z kwiatów może być róża Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:15 Możesz to sobie wpisać w straty Ale ja chętnie widzę kwiaty Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:09 Daj mi serce na dłoni Przecież za tym nikt nie goni Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:04 Podpowiedział mi cukiernik Że jeszcze może być piernik Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 17:48 Słuchaj dziewczyno Otwarli już kino Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 17:46 Nie wiem czy mam rację Może zaproszę cię na kolację Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 17:45 A może laurka zrobiona O twym uczuciu chcę się przekonać Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 17:15 Kiedyś można było dostać pocztówki I nie trzeba było wydawać stówki Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 17:14 Ja ci podaję serce na dłoni A ty mi ciągle mówisz o niej! Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:31 Walentynki są obchodzone w południowej i zachodniej Europie od średniowiecza. Europa północna i wschodnia dołączyła do walentynkowego grona znacznie później Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 17:13 Cieszą się chłopcy, cieszą się dziewczynki Że dzisiaj mamy Walentynki Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:31 Walentynki (ang. Valentine’s Day) – coroczne święto zakochanych przypadające 14 lutego. Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia. Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:31 Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne (często pisane wierszem). Na Zachodzie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, czczono św. Walentego jako patrona zakochanych. Dzień 14 lutego stał się więc okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami[ Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:32 Pomimo katolickiego patrona tego święta, czasem wiązane jest ono ze zbieżnym terminowo zwyczajem pochodzącym z Cesarstwa Rzymskiego, polegającym głównie na poszukiwaniu wybranki serca, np. przez losowanie jej imienia ze specjalnej urny. Współczesny dzień zakochanych nie ma jednak bezpośredniego związku z jednym konkretnym świętem starożytnego Rzymu, choć jest kojarzony z takimi postaciami z mitologii jak Kupidyn, Eros, Pan czy Juno Februata[ Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:33 Do Polski obchody walentynkowe trafiły wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu. Popularność uzyskały jednak dopiero w latach 90. XX wieku. Jedyne i największe w Polsce odbywają się corocznie od 14 lutego 2002 roku w Chełmnie[5] (województwo kujawsko-pomorskie) pod nazwą „Walentynki Chełmińskie”. Za sprawą przechowywanej, prawdopodobnie od średniowiecza, w chełmińskim kościele farnym pw. Wniebowzięcia NMP (1280–1320) relikwii św. Walentego, połączono tu lokalny kult św. Walentego z tradycją anglosaską Odpowiedz Link
madohora Re: Szarady na Walentynki 17.02.21, 18:34 Najważniejszym miejscem kultu św. Walentego jest bazylika jego imienia w Terni, na srebrnym relikwiarzu ze szczątkami patrona umieszczono inskrypcję „Święty Walenty patron miłości”. Co roku w niedzielę poprzedzającą dzień 14 lutego przybywają do bazyliki pary narzeczonych z całych Włoch i świata, w celu złożenia przyrzeczenia miłości. Gromadzą się tu również małżonkowie świętujący 25 lub 50 rocznicę zawarcia sakramentu małżeństwa. W Terni w tym dniu wręczana jest również nagroda „Rok Miłości”. W roku 1997 list do par narzeczonych przesłał również Jan Paweł II, a jego przesłanie wyryto na marmurowej tablicy przy grobie świętegoWalentego. Kilka miast w Polsce przyznaje się do posiadania relikwii św. Walentego, w tym Lublin, Kraków i Chełmno. W każdym z nich 14 lutego organizowane są obchody ku czci patrona zakochanych[6]. Stałym niemalże elementem walentynek jest wzajemnie wręczanie sobie walentynkowych ozdobnych karteczek. Czerwone, najczęściej w kształcie serca, opatrzone walentynkowym wierszykiem, a często i miłosnym wyznaniem. Odpowiedz Link