madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 14:56 Ne wiem co się teraz stanie Jak labirynt mam mieszkanie Czy dam rady wszystkie kąty No to zaczynamy sprzątać. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 14:57 Tym razem dobrze posprzątaj drogi w labiryncie. Odpowiedz Link
cusiew44 Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 15:48 No już znalazłam wyjście z tego labiryntu. A tak prywatnie - jestem dopiero w połowie drogi ale jeszcze dużo czasu do Świąt. Dużo czasu. Prawda. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 18:07 Szarada Anagramowa CO TE baby wyprawiają Przed Świętami tak sprzątają A co jest z innymi dniami Zarastamy śmieciami? O _ _ _ (4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 18:08 Zagadka Kwaśny owoc do sprzątania To się sprawdza proszę pana C _ _ _ _ _ _(7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 18:10 Anagram Gdy się zrobi _ _ _ _ To przyda się _ _ _ _ O _ _ _ (4 litery// S _ _ _ (4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 18:11 Skrótka A czy _ _ _ _ _ _ _ Też robią _ _ _ _ _ _ P _ _ _ _ _ _ (7 liter)// P _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 18:15 wizytówka A. KON O _ _ _ (4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:07 Okna na razie odłożyłam Chyba w grudniu będę je myła Na Święta będą gotowe Po co teraz zawracać sobie tym glowę Odpowiedz Link
cusiew44 Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 16:15 madohora napisała: > Skrótka > > A czy PIRANIE > > Też robią PRANIE > > PIRANIE (7 liter)// PRANIE (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:06 Nie wiem co się teraz stanie Dziś robiłam wielkie pranie Teraz je zebrać muszę Bo w całym domu mi się suszy Odpowiedz Link
cusiew44 Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 15:53 madohora napisała: > Anagram > > Gdy się zrobi OSAD > > To przyda się SODA > > OSAD (4 litery// SODA (4 litery Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:05 Gdy czyścimy armaturę Dodajemy sodę - zawołajmy churem Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:02 Można sprzątać też cytryną By nam zapachniało w domu Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:01 Znowu tak jakoś wyszło Że ocet jest dobry na wszystko Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 19:51 Metagram Przynieść ze sklepu _ _ _ _ _ _ _ No i kup jeszze _ _ _ _ _ _ _ G _ _ _ _ _ _ (7 liter)// P _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
cusiew44 Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 16:59 madohora napisała: > Metagram > > Przynieść ze sklepu GROSZEK > > No i kup jeszcze PROSZEK > > GROSZEK (7 liter)// PROSZEK (7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:24 Kupiłam sobie proszku I piorę tak po troszku Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:25 Okna wykonywane są z takich materiałów jak: drewno, Poli(chlorek winylu), profile metalowe (stalowe lub aluminiowe). Elementem uzupełniającym są parapety: zewnętrzne: wykonywane z blachy lub PCW wewnętrzne: drewniane, kamień, kamień sztuczny, konglomeraty. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:29 Mop – ręczny przyrząd do sprzątania na mokro lub sucho. Składa się ze styliska oraz końcówki czyszczącej w postaci pasków materiału lub sznurków. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 21:35 Kalambur kołowy Koniec w szachach z pisarzem Użyć jej teraz się odważę S _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:24 No to teraz szmata I do tego ata Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:05 A tak poważnie zawsze mi się coś uzbiera - s e g r e g a c j a. Dość często się zdarza, że kosze są zapchane. Najbardziej mnie złości, że ludzie nie poskładają kartonów tylko wrzucają tak jak leci a potem blokują cały kontener. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:27 Teściowa, która przyjechała ze wsi, pyta zięcia: - Co to było w rondlu? Ledwie doszorowałam. - Powłoka teflonowa, mamo .. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 18:44 Szarada Anagramowa Ten dom jest jak CELA Dwa NA dwa Dziś na obiad POR Nie ma go gdzie przygotować P _ _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:29 A jutro z samego rana W ruch pójdzie porcelana Trzeba wszystko umyć w płynie Bo czas dzisiaj szybko płynie... Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 18:59 Numeriada Dzisiaj zrobię rosół 4// 1-2-3 A jutro będzie żur K - 2 - 3 -4 Wiedząc, że liczna 1 to K należy ułożyć rozwiązanie Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 19:01 Szarada Anagramowa ULA lubi MAK A TUR przez nią padł M _ _ _ _ _ _ _ _ _ (10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:12 Nad wodą rośnie Tak gdzieś przy moście Gałęziami kiwa To jest właśnie iwa Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:26 Pamiętacie te stare pasty do podłogi. Człowiek cały dzień na kolanach pastował podłogi. A potem cud, że się na tym nie wyłożył i nie złamał nogi. Ale trzeba przyznać, że efekt był wow. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 21:29 Szarada Anagramowa Cały ROK nie sprzątałam Zmieniłam ZDANIE bo za dużo się napracowałam O _ _ _ _ _ _ _ _ _ (10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 21:34 Szarada Anagramowa Ten ŚCIEK zajmuje cały AR Możemy przecież zaprotestować Ś _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:23 No proszę pana Inna ściereczka Do każdego sprzątania Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:23 A teraz w planie Jest odkurzanie Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:05 9. Zarówno toaleta, jak i kotek będą lśnić czystością. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:08 Wiesz co kochanie, nie mogę patrzeć jak sama męczysz się przy sprzątaniu. Idę z kolegami na piwo Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:19 Żona żali się mężowi: - Stefan, czemu ja mam ciągle tyle roboty w mieszkaniu!? - Śpisz w nocy to Ci się zbiera! Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:26 Mama prosi Jasia: - Jasiu idź i sprzątnij swój pokój. - Dobrze mamo. Po chwili mama widzi Jasia z mapą: - Jasiu po co Ci ta mapa? - Mamo jeżeli nie wezmę tej mapy ze sobą to prędko stamtąd nie wyjdę. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:14 Wraca Masztalski do domu zawiany, otwiera drzwi i widzi teściową stojącą w drzwiach z miotłą. Zdziwiony pyta: - Eee trr... mam... mamusia to zamiata czy odlatuje? Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:40 Muszę to powiedzieć, proszę pana Zapomniana pasta do sprzątania Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:45 Jadę na targ bo tam rzeczy tanie A co z tymi drogimi się stanie Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:08 Nie wiem czy to dobra pora Na poszatkowanie pora Nikomu nic nie mówiłam A warzywo pokroiłam Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:17 Drzwi stosowane w budynkach zamykają otwory służące do przechodzenia pomiędzy pomieszczeniami. Tego rodzaju drzwi występują w wielu odmianach, różniących się kształtem, konstrukcją i sposobem otwierania. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 15:59 Już mnie złości Ten bożek miłości Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 16:08 Płyn do mycia naczyń – pospolity i uniwersalny detergentowy środek czystości stosowany w gospodarstwach domowych i w gastronomii. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 16:10 Oprócz skuteczności i wydajności, płyn do mycia naczyń powinien charakteryzować się brakiem negatywnego wpływu na skórę rąk. Nie powinien także pozostawiać zacieków na szklanych naczyniach Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 16:20 Płyn do mycia naczyń można zastosować do amatorskiego wyizolowania DNA. Technologię takiego procesu zaprezentowali studenci z Uniwersytetu Wrocławskiego na Dolnośląskim Festiwalu Nauki w 2004 Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:04 Dwóch osiemdziesięcioletnich staruszków spotyka się w parku. - Wiesz, - mówi jeden - chyba moja żona umarła. - Dlaczego tak myślisz? - drugi na to. - No niby z seksem jak dawniej, ale mieszkanie nie posprzątane. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:07 Dozorca do lokatora: - No, zamiotłem panu ślicznie schody ... Teraz proszę na piwo. - Dziękuje ci, mój przyjacielu, ale ja piwa nie pije. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:19 Muszę pokazać żonie Że srebra już wyczyszczone Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:27 Przychodzi zięć do teściowej a ta otwiera mu drzwi z miotłą w ręku. Zięć przygląda się przez chwilę po czym pyta: - Mamusia sprząta czy odlatuje? Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:31 Oko – receptorowy narząd zmysłu wzroku. Najprostsze oko ma tylko zdolność wykrywania pewnego zakresu promieniowania elektromagnetycznego; bardziej skomplikowane jest w stanie dostarczyć informacji o kierunku padania światła, jego intensywności oraz kształtach obiektów. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:44 Tor kolejowy – rodzaj kolejowej infrastruktury, stanowiący nawierzchnię dla pojazdów szynowych, składający się z dwóch równoległych stalowych szyn, podtrzymujących i prowadzących koła pociągu, ułożonych na podkładach, zainstalowanych w specjalnej płycie betonowej lub zamocowanych w inny sposób. Szyny znajdują się w określonej odległości od siebie zwanej rozstawem. Tory istnieją zwykle w postaci drogi kolejowej, drogi tramwajowej lub metra. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:53 Rodzaj obejmuje gatunki występujące w Ameryce Południowej, Ameryce Centralnej i Meksyku Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:57 Jak wyczyścić ubikację przy pomocy kota? 1. Podnieś obydwie części klapy i wlej do miski klozetowej dwie łyżki szamponu dla zwierząt Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:03 4. Kot samoczynnie wprawi się w ruch i wytworzy obfitą pianę. Nie zwracaj uwagi na odgłosy dobiegające ze środka - kotu sprawia to prawdziwą frajdę. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:04 7. Stań jak najdalej za toaletą i szybko podnieś obydwie klapy. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:11 Przed blokiem spotykają się dwaj koledzy. Jeden pyta drugiego: - Czy Twój kolega Wacek jest bokserem? - Ależ nie! Dlaczego tak sądzisz? - Bo ma taki spłaszczony nos i czoło. - Boks nie ma z tym nic wspólnego. On jest czyścicielem szyb i pracuje w budynku, gdzie mieści się szkoła tańców striptizowych. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:16 Mąż z żoną kupili sobie nową patelnię z powłoką teflonową. Mąż przyjeżdża z pracy i widzi żonę, która szoruje łopatką po teflonie myśląc, że to spalenizna. Facet mówi do niej: - Czego skrobiesz po teflonie? Żona nie wiedziała co to i bez namysłu odpowiedziała: - Sam jesteś poteflon! Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:21 W zakładzie produkcyjnym szef Wydziału wzywa do siebie kierownika produkcji. - Panie, przypilnuj pan, żeby tam posprzątali na wydziale, bo spodziewamy się delegacji z zagranicy, aż z Australii. - Aborygeni? - próbuje zażartować kierownik. - Nie, inna firma. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:24 asiu widzi jak mama sprząta w domu. W końcu podchodzi do niej i mówi: - Mamo, nie mogę patrzeć jak się męczysz, wychodzę. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:30 Fantazja Współczesnej Kobiety Sukcesu: Po ciężkim dniu w biurze, późnym wieczorem w końcu dotarła do ulubionego pub - u ... Usiadła przy barze i delektowała się ulubionym drinkiem ... Tak ... Tylko tutejszy barman potrafi zrobić go, tak jak ona lubi ... Rozejrzała się po sali i zobaczyła w drzwiach najwspanialszego mężczyznę w swoim życiu ... Wysoki, umięśniony, przystojny. Gęste ciemne włosy ... Piękne, błyszczące zielone oczy ... Każdy jego ruch był tak męski i zmysłowy, że nie mogła od niego oderwać oczu ... Mężczyzna szybko zorientował się, że jest obserwowany i z chytrym, seksownym uśmiechem podszedł do niej ... Zarumieniła się ... Chciała przeprosić, że się gapiła ale jej nie pozwolił ... Przerwał jej, nachylił się nad nią i wyszeptał jej swoim głębokim, miękkim głosem do ucha: - Zrobię dla Ciebie wszystko czego pragniesz ... Cokolwiek, o czym do tej pory mogłaś tylko marzyć ... A zrobię to za jedyne pięćdziesiąt dolarów ... Jest jednak jeden warunek ... Kobieta, drżącym już z wrażenia głosem, spytała jaki to warunek. On odpowiedział: - Musisz powiedzieć czego pragniesz w trzech słowach. Kobieta patrząc w jego oczy o hipnotycznym spojrzeniu rozważyła propozycję i sięgnęła do swojej torebki ... Wyjęła banknot pieniądze ... Na serwetce napisała swój adres i zwinięte razem wcisnęła w oczekującą na to silną męską dłoń, po czym nachyliła się w jego stronę i wyszeptała trzy słowa: - Posprzątaj ... moje ... mieszkanie ... Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:04 Czy ja tutaj plotłam bzdury Że mam stos makulatury Krzyczy na mnie nawet mama Dużo czytam już od rana Odpowiedz Link
cusiew44 Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 16:46 madohora napisała: > Numeriada > > Dzisiaj zrobię rosół Z//KUR > > A jutro będzie żur > > KURZ > > Wiedząc, że liczna 1 to K należy ułożyć rozwiązanie Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:02 Moja ciotka Agata Kurz miotłą wymiata A przy tym jest taka zawzięta Jakby codziennie były Święta Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:36 Weź rękawiczki, najpierw umyj rączki A potem zabierz się za książki Zetrzyj okładki z kurzu I miotełką strony odkurzaj Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 19:44 Kalambur Ja to teraz tak powiem Kozak na kolejce w Chorzowie B _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:22 Teraz problem mam wielki Wszędzie walają się butelki Coś z tym chyba trzeba zrobić Gdzie ma z nimi chodzić Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 19:49 Ariada Dzisiaj problem miałam wielki (0) Gdzie mam zanieść te butelki (5) Sprawa nie jest taka jasna(0) Przeleciałam aż pół miasta (0) W końcu jest! O Słońce moje (0) Lecz obsłużyć się ją boję (0) Ja poł życia bym oddała (5) By maszyna zadziałała (0) Moje życie się odmieni (0) Kaucję wzięłam do kieszeni (3) I wyjadę gdzieś na lato (0) Wczasy mam z butelkomatu (4) Liczby w nawiasach wskazują, który wyraz składa się na rozwiązanie zadania Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:23 Słyszałam już latem A teraz problem z butelkomatem I to nie jest żadna ściema Jak na razie tu go nie ma... Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 19:53 Szarada Anagramowa TA pani nam PAS pokazała I dużo o nim opowiadała P _ _ _ _ (5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:11 Anna pomyliła myce I przykryła nimi ... no wiecie A szalikiem kolana Będzie siedzieć tak do rana Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:16 Mycie okien proszę pana To się robi już od rana Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:17 Początkowo otwór w ścianie spełniał rolę prymitywnego okna. Później zaczęto go wypełniać zwierzęcą skórą, drewnem czy tkaniną. Dodano następnie okiennice, które można było zamykać i otwierać. Z czasem funkcją okna było nie tylko umożliwienie dostępu światła do wnętrza, ale ochrona przed czynnikami atmosferycznymi. Okna pełniły też funkcję dekoracyjną, wzbogacając formę architektoniczna elewacji budynku. Z czasem w świetle okna zaczęto montować pionowe przegrody, słupki, które łączyły kawałki szkła za pomocą ołowiu. Po raz pierwszy szkło do okien zastosowali Rzymianie. Szklane okna były preferowane przez Europejczyków, podczas gdy okna papierowe, bardziej ekonomiczne, stosowane były w starożytnych Chinach, Korei i Japonii. W Anglii okno szklane weszło w powszechne użycie z początkiem siedemnastego wieku. Współczesne okna wielkopowierzchniowe zaczęto produkować po udoskonaleniu technik przemysłowej produkcji szkła. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:48 No i co z tego Że on czepia się wszystkiego Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:51 Czy wy o tym wiece Że dzisiaj nów mają księżyce Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:53 Dywan – tkanina dekoracyjna przeznaczona do pokrycia pewnych płaszczyzn (najczęściej podłóg, czasem także ścian). Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:55 Został on odkryty przez rosyjskiego archeologa – Sergieja Rudenko – w 1949 roku. Odkrycie miało miejsce w dolinie Pazyryka na Syberii Południowej, przy granicy z Mongolią. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:57 Dywan widnieje także na fladze Turkmenistanu. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:59 Dywany mają różne kształty, kolory i rozmiary. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 16:59 No powiedz mi teraz Co robi Izabela Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:16 Nie wiem czy ara Jest aż tak stara Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 24.11.25, 21:16 ylko litery w środkowym rzędzie się różnią . Pozostałe w obu diagramach są takie same. Po rozwiązaniu zadania litery z ponumerowanych pól złożą się na rozwiązanie zadania Odpowiedz Link