madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:14 Taka antylopa proszę pana Widziałam ją w zoo z rana Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:28 Jak to zwykle bywa Dzisiaj każdy go używa Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:00 W labiryncie, proszę pana Jestem dziennie już od rana Chyba będę rymy kończyć To sprzątanie mnie wykończy Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:04 Robimy mieszankę woda z delikatnym płynem. Do tego dodajemy ocet oraz wyciskamy kilka kropli cytryny. Ocet nam odkazi powierzchnie a cytryna doda świeżego zapachu. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:09 Mikołaj przez komin skacze Chyba nie może być inaczej Ale Mikołaj gapa Zasnął tam i chrapał Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:13 Nie czytam tego już od rana To czasopismo od Urbana Dziś już tego nie śledzę Nawet po obiedzie Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:16 Okno – element, konstrukcja zamykająca otwór w ścianie lub w dachu, służący do oświetlenia lub przewietrzania pomieszczeń. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:23 Elementami, z których składa się okno, są: rama zamontowana w ścianie, tzw. ościeżnica skrzydło okienne – część ruchoma mocowana do ramy za pomocą zawiasów. W zależności od ilości skrzydeł okna nazywamy jednoskrzydłowymi, dwuskrzydłowymi itd. wypełnienie ramy skrzydeł okiennych: najczęściej tafla szkła (szyba) pojedyncza lub podwójna (czasem potrójna), a do XVII wieku – błony okienne. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:26 Ponadto w budownictwie stosuje się elementy doświetlające, które niezależnie od doświetlania pełnią inne funkcje i nie są zaliczane do stolarki okiennej: luksfery: inaczej pustaki szklane ściany kurtynowe klapy dymowe Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:40 Nie wiem czy robię to dobrze. Nie mam "Białych Kruków". Wyjmuję wszystkie tomy. Każdy z nich odkurzam specjalną miotełką. Następnie daję im chwilę "odpocząć". A następnie układam na półkach. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:47 Gdy mi się Kosmos śni To zaraz myślę o ET Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:49 Dzisiaj brzuch mnie boli Bo zjadłam połowę soli Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:52 No cóż gdy nadeszło rano Zaczęło się trzepanie dywanów Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:54 Szacuje się, że dywany pojawiły się prawdopodobnie w Azji Centralnej między III a II tysiącleciem p.n.e. Najstarszym znanym nam dywanem jest tzw. Pazyryk. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:56 Naukowcy wstępnie szacują datę Pazyryka na około 500 r. p.n.e., lecz biorąc pod uwagę sposób jego wykonania, domniema się, że jego tradycja może być starsza o kolejne 500 lat. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 21:57 Słowo dywan, według językoznawcy Aleksandra Brücknera, pochodzi od tureckiego diwan („rada, biuro”), a to z kolei z języka perskiego, gdzie oznacza „trybunał”. Odpowiedz Link