Dodaj do ulubionych

Górą jednak modra kapusta

03.12.07, 19:10
nie tylko w śląskie utrafia gusta
ale i premier jest zachwycony
czy wziął przepis świetny dla żony?
www.onet.pl/081-47542a06
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 06.12.07, 13:01
      Och ślonsko kluska i modro kapusta
      Trafić tyż może w niejedne usta
      A ta rolada z ogorkiym i trocha boczka
      I rozmarzone są niejedne oczka
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 29.09.23, 21:42
        ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI

        50 dag mięsa mielonego wieprzowego
        1 jajko
        2 łyżki bułki tartej
        60 dag kapusty kiszonej
        1 cebula
        1 szklanka wody
        2 liście laurowe
        3 ziarna ziela angielskiego
        1,5 łyżeczki kminku
        50 dag ziemniaków
        oliwa
        sól
        pieprz

        Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsy po około 5 minut z każdej strony.
        Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszać. Kapustę podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
        Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
        W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 30.09.23, 15:20
        CIASTO KORZENNE Z JABŁKAMI

        250 g mąki pszennej
        150 g masła
        100 g cukru brązowego
        150 g miodu
        200 ml mleka
        5 g cynamonu mielonego
        5 g imbiru mielonego
        7 g proszku do pieczenia
        2 jajka
        75 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
        45 g skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
        300 g jabłek

        Zanim zaczniesz przygotowanie ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę.
        W małym rondelku rozpuść masło, cukier oraz miód. Dokładnie wszystko wymieszaj. Do rozpuszczonych składników wlej mleko i odstaw do ostygnięcia.
        Do miski przesyp mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zrób zagłębienie i wlej do niego przestudzone składniki z rondelka. Szpatułką wymieszaj wszystko powoli, aż składniki się połączą. Następnie dodaj jajka, jabłka i imbir. W międzyczasie możesz posiekać orzechy włoskie i dodać je do masy, ale nie musisz tego robić. Wszystko lekko wymieszaj. Gotową masę wlej do keksówki.
        Ciasto piecz przez 50 minut. Od czasu do czasu sprawdzaj ciasto patyczkiem, który pod koniec pieczenia powinien być suchy. Gotowe ciasto pozostaw w formie na 5 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
        Ciasto możesz przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub podawać z mascarpone lub kremowym serkiem.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 03.10.23, 16:03
        SZARLOTKA

        250 g mąki pszennej
        125 g zimnego masła
        1/4 szklanki cukru pudru
        1 łyżeczka proszku do pieczenia.
        1 żółtko
        1 łyżka śmietany
        2 kg jabłek, najlepiej szarej renety lub antonówek
        8-10 łyżek cukru trzcinowego
        3 łyżeczki cynamonu
        1 opakowanie cukru waniliowego

        1. Mąkę, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i śmietanę dokładnie posiekaj na stolnicy. Szybko zagnieć ciasto. 2/3 rozwałkuj, a następnie wyłóż nim okrągłą formę (ok. 28 cm średnicy). Resztę włóż  w woreczku na pół  godziny do lodówki.
        2. Obierz jabłka i wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w półplasterki. Ułóż je warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem, cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na to zetrzyj na tarce  o dużych oczkach resztę ciasta wyjętego z lodówki.
        3. Rozgrzej piekarnik do  180 stopni Celsjusza. Wstaw formę i piecz około 45-50 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz posypać cukrem pudrem
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 07.10.23, 15:22
        ŻUREK W CHLEBIE

        500 ml zakwasu z butelki,
        3 pęta białej kiełbasy,
        5 dużych ziemniaków,
        1 marchewka,
        2 ząbki czosnku,
        150 ml kwaśnej śmietany,
        3 liście laurowe,
        2 ziela angielskiego,
        majeranek,
        sól i pieprz,
        kilka jajek do dekoracji.
        kilka okrągłych bochenków chleba,
        2 białka jaj.

        Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek zaś obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, oraz warzywa wraz z białą kiełbasą do garnka, zalewamy odpowiednią ilością wody (ok. 1,5 l) i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, odcedzamy je z wywaru. Z garnka wyciągamy również kiełbasę. Wtedy do wywaru dodajemy zakwas, a następnie zupę zabielamy śmietaną. Na koniec dodajemy majeranek w ilości, którą uważamy za słuszną, dodajemy spowrotem mięso i warzywa i gotujemy jeszcze kilka minut.
        Gdy zupa się gotuje, warto przygotować miseczki chlebowe. Podany w ten sposób żur robi ogromne wrażenie, a do tego takie miseczki są dodatkową przekąską do obiadu. Okrągłe bochenki należy jednak najpierw przygotować. Z góry odcinamy część pieczywa, a następnie wydrążamy dłonią środek. Później oddzielamy białka od żółtek, dokładnie je roztrzepujemy i smarujemy nimi wnętrze bochenków. Dzięki temu chleb nie będzie przeciekał. Posmarowane białkiem jaja pieczywo pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
        W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Gdy wszystko będzie gotowe, można podawać żur. Gorącą zupę wsadzamy do wypieczonych miseczek chlebowych, dekorujemy połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek, a na koniec przykrywamy miseczkę odkrojonym i upieczonym kawałkiem ściętym z samej góry. Tak podany żurek wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 07.10.23, 18:32
        https://img19.demotywatoryfb.pl//uploads/202310/1696649580_fijuos_600.jpg
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 08.10.23, 21:15
        SCHAB PO RUSKU

        500 g schabu
        duża cebula
        3 łyżki majonezu
        5 plastrów żółtego sera
        sól
        pieprz
        słodka papryka
        olej

        Schab pokrój na równej wielkości plastry. Z kawałka warzącego 500 g powinniśmy otrzymać około 5 kotletów.
        Kawałki schabu rozbij tłuczkiem na kotlety. Oprósz z dwóch stron przyprawami.
        Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę lub piórka. Do pokrojonej cebuli dodaj majonez. Składniki wymieszaj.
        Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż na płasko plastry schabu. Na wierzchu każdego kotleta rozsmaruj cebulę z majonezem, połóż plasterek sera.
        Schab po rusku wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 08.10.23, 22:40
        KASZA JAGLANA Z ORZECHAMI

        5 g kaszy jaglanej
        1 duże i słodkie jabłko
        5 g nasion chia
        10 g orzechów włoskich
        1 łyżka serka wiejskiego
        1 łyżeczka utartego imbiru

        Kaszę gotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić dobrze na sitku. Jabłko obrać, utrzeć na tarce na drobnych oczkach, tworząc papkę. Tak samo przygotować imbir. Przygotowane owoce wymieszać z kaszą i nasionami chia, przełożyć do miseczki. Na wierzch nałożyć serek i orzechy włoskie.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 16:44
        ROLADKA Z KURCZAKA

        2 piersi z kurczaka (ok. 600 g)
        sól
        pieprz
        150 g szynki schwarzwaldzkiej
        100 g pesto z bazylią
        liście bazylii
        150 g suszonych pomidorów w oleju
        2 mozzarelle (po 125 g)
        3 cukinie
        4 gałązki tymianku
        3 ząbki czosnku
        100 ml oliwy
        1 cebula
        60 g masła
        ok. 200 ml czerwonego wina

        Piersi z kurczaka umyj i osusz. Przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Otwórz, rozłóż mięso na desce i ubij przez folię spożywczą tak, aby powstał cienki plaster. Mięso posól i dopraw pieprzem.Na czystej desce rozłóż nową folię, ułóż na niej połowę plastrów szynki. Połóż mięso i posmaruj połową pesto. Dodaj listki bazylii, odcedzone pomidory i mozzarellę pokrojoną w plastry. Zwiń roladki.Umyj cukinię, przekrój na pół i pokrój wzdłuż w większe pałeczki. Opłucz gałązki tymianku i poodrywaj listki. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem i polej oliwą. Wrzuć pokrojoną cukinię, wymieszaj i odstaw.Cebulę drobno pokrój i rozłóż na dnie brytfanny. Potem włóż rolady i masło pokrojone w plasterki. Piecz w 200°C przez 20 minut. Kiedy cebula ładnie się przyrumieni, zalej roladki winem i piecz do miękkości przez kolejnych 20 minut. W tym czasie w rozgrzanej patelni do grillowania upiecz marynowaną cukinię, aż się zrumieni. Roladki wyjmij z brytfanny i pokrój w plasterki. Wypieczony sos wlej do sosjerki. Roladki podawaj z grillowaną cukinią
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 16.10.23, 11:21
        Pączki to rodzaj pączka. Mają słodsze i bogatsze ciasto niż typowe pączki, ale są robione i smażone w taki sam sposób jak pączki drożdżowe. Pączki często nadziewane są konfiturami lub pastami owocowymi, czasem posypywane cukrem.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 16.10.23, 11:50
        https://media.tenor.com/hHCZugiEwmMAAAAM/apple-pie-pies.gif
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 16.10.23, 14:07
        SAŁATKA Z RUKOLI

        300 g dyni
        150 g rukoli
        1 granat
        50 g parmezanu z płatkach
        ulubione nasiona do posypania, np słonecznik
        4 łyżki oliwy odrobina do skropienia
        1 łyżeczka miodu
        1 łyżeczka soku z cytryny
        odrobina soli

        Dynię obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę, skrop oliwą i posól. Wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut aż się delikatnie zarumieni.
        Rukolę umyj i osusz, a następnie przełóż do dużej miski. Z granatu wyłuskaj ziarenka i dodaj do rukoli. Do miski dołóż upieczoną dynię i parmezan. Całość połącz.
        Wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny i sól. Polej sałatkę jesienną tuż przed podaniem. Wtedy też udekoruj ją ulubionymi nasionami, np. słonecznikiem.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 16.10.23, 15:44
        PALUCHY WIEDŹMY

        170 gramów Mąka (gładka)
        40 gramów Mąka pełnoziarnista
        70 gramów Cukier puder (przesiany)
        1 pakiet. Dr. Oetker Cukier wanilinowy
        1 pakiet. Dr. Oetker Finesse Tarta skórka z cytryny
        1 szczypta Sól
        120 gramów Masło (zimne)
        18 Migdały (obrane)
        Białko jaja (rozmiar M)
        coś Dr. Oetker Farba do pieczenia i żywności (czerwona)

        Aby uzyskać przerażające ciasto, najpierw przesiej gładką mąkę na powierzchnię roboczą na kruche ciasto. Dodaj pozostałe składniki w kolejności i zagnieć ciasto rękami. Zawiń w folię spożywczą i schładzaj przez około 40 minut.
        Uformuj ciasto w wałek na posypanej mąką powierzchni roboczej i podziel na 18 równych kawałków. Kawałki ciasta rozwałkować na wydłużono, uformować w palce i ułożyć na dwóch lekko natłuszczonych blachach do pieczenia. Grzbietem noża naciąć fałdy skórne i przykryć migdałami. Schłodź ciasteczka przez około 20 minut.
        Lekko ubij białka i rozłóż je na herbatnikach. Wsuń tacę na środek podgrzanej rury.
        Grzanie góra/dół: 190 °C Gorące powietrze: 170 °C
        Czas pieczenia: ok. 12 minut
        Przed podaniem posmaruj migdały schłodzonych imbirów horror barwnikiem spożywczym.
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 06.12.07, 13:08
      Jo znom tako jedna staro, grubo baba
      Co kluskom i roladom jest bardzo rada
      A kapusta modro może jeść workami
      Bez to i wypycho kiecka nad biodrami
      • azaheca Re: Górą jednak modra kapusta 07.12.07, 23:19
        Mam już przepis od Fettini
        wielka kuchni to mistrzyni
        a pochodzi właśnie ze Śląska
        to nie surówka ale przekąska
        gdy ze skwarkami będzie podana
        lekko chrupiąca,octem podlana..smile
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 23:16
        Sezon brzoskwiniowy osiąga szczyt w środku lata. W tym czasie rynki są wypełnione szeroką gamą tych puszystych owoców i jest to doskonały pretekst, aby wymieszać brzoskwiniowy napój lub dwa . Świetnym przepisem na początek jest prosty sok z białych brzoskwiń .
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 21.10.23, 16:08
        BUŁECZKI Z JAGODAMI

        4 szklanki mąki uniwersalnej plus dodatkowa ilość do wyrabiania ciasta
        1 1/2 szklanki suszonych jagód
        2 łyżki cukru plus dodatkowa ilość do posypania
        2 łyżeczki proszku do pieczenia
        1/4 łyżeczki soli morskiej
        1/8 łyżeczki skórki cytrusowej (np. cytryny, pomarańczy, grejpfruta, mandarynki)
        1/2 szklanki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
        1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
        1 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego wegańskiego
        substytutu mleka lub w razie potrzeby

        Rozgrzej piekarnik do 400 F.W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, suszone jagody, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrusową). Użyj rąk lub łyżki, aby wymieszać z dziewiczym olejem kokosowym. Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie powoli dodaj mleko migdałowe, wyrabiając ciasto tak rzadko, jak to możliwe, aż uzyskasz ciasto, które ledwo się skleja.Ciasto wyłóż na obficie posypaną mąką deskę do krojenia. Lekko zagnieść ciasto. Po zakończeniu powinno być łatwe w obsłudze i gładkie. Delikatnie rozwałkuj ciasto na dwa krążki o grubości 1,5 cala.
        Każdy dysk pokroić na 6 części. Przenieś scones na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Posyp bułeczki dodatkowym cukrem, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż będą lekko złociste. W połowie pieczenia obróć blachę do pieczenia.
        Studzimy na blasze.
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 17.12.07, 15:42
      Modro kapusta nigdy nie zawiedzie
      Ja dzisiaj znowu jestem po takim obiedzie
      • azaheca Re: Górą jednak modra kapusta 18.12.07, 00:02
        Do modrej ciągle brak mi śmiałości
        a pewnie będę miała gości
        kapustą bym zaszpanowała
        gdybym maleńką praktykę miała
        niestety,będzie sałatka grecka
        bo robiłam ją od dziecka..wink
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 07.04.13, 21:49

    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.07.13, 20:34
      Jutro Odpust to i modro kapusta się warzysmile))))
      • madohora2 Re: Górą jednak modra kapusta 23.01.14, 16:08
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 26.04.14, 20:24

    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 10.07.14, 23:28
      Nie mogę tego ukrywać dłużej
      Że modra kapusta zawsze jest na górze
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 06.11.14, 17:18
      Ja kapustę zawsze zjem
      Idę w to jak w dym
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 31.01.15, 20:13
        A ja uwielbiam każdą kapustę.smile
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.05.15, 17:00
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 25.08.15, 00:06
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 05.11.16, 19:50
      ***
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.03.17, 19:48
      ***
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 26.07.17, 21:45
      No pewno. Lada moment będę miała gości. I już krzyczeli, że chcą kluski i modro kapusta.
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 18.09.17, 00:33
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2HJODeT7XkTb2i9OMX.jpg
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 05.10.17, 13:18
      A ja od wczoraj mam same dobre, śląskie obiadkismile
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 04.03.18, 19:19
      Dziś na obiad była biała
      Też mi bardzo smakowała
      I do tego dwa ziemiaczki
      Jeszcze kotlet prosto z tacki
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.05.18, 16:02
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/uX9VClLj9fEuU7fa3X.png
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 15.09.18, 18:31
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/uX9VClLj9fEuU7fa3X.png
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 22.01.19, 20:56
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/ddohi3Olw8wr0j43DX.png
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 05.04.19, 23:33
      *
    • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 06.07.19, 18:36
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/uX9VClLj9fEuU7fa3X.png
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 31.01.22, 21:19
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/RYdgUwFaa5fXUy7G2X.png
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 25.09.23, 22:16
        KONFITURA Z PIGWY

        1, 2 kg pigwy (po obraniu 1 kg)
        1/2 kg cukru
        1 szklanka wody
        sok z jednej cytryny
        2- 3 słoiczki 300 m

        Owoce pigwy myjemy , obieramy, wydrążamy środki. Następnie kroimy w drobną kostkę ( ok. 1 cm) lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie, aby pokrojona pigwa cała pokryła się sokiem, aby nie ściemniała. Teraz przystępujemy do zrobienia syropu. Do garnka wlewamy szklankę wody i pół kilo cukru. Mieszamy i podgrzewamy. Gotujemy syrop ( od rozpuszczenia cukru) na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie wrzucamy owoce razem z sokiem cytrynowym, w którym były namoczone i gotujemy jeszcze 15- 20 minut, aż owoce się rozpadną. Gorącą konfiturą napełniamy wyparzone słoiczki i natychmiast zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem, odkładamy na ściereczkę i zostawiamy do ostygnięcia.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 25.09.23, 22:18
          DESER Z MLEKA SKONDENSOWANEGO

          200 g mleka skondensowanego słodzonego
          70 g kakao dobrej jakości
          10 g masła
          opcjonalnie orzechy, brązowy cukier lub ulubiona posypka

          Mleko skondensowane umieść w rondelku, następnie podgrzej je na średnim ogniu. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliło. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj masło. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
          Następnie zdejmij rondelek z ognia. Dodaj do masy kakao, najlepiej partiami. Za pomocą szpatułki albo rózgi łącz składniki.
          Na koniec masa powinna być gładka, ciemna i dosyć gęsta. Teraz przełóż ją do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia albo folią spożywczą. Wyrównaj z pomocą łyżki lub szpatułki
          Jeśli chcesz udekorować swój deser, możesz teraz posypać całość pokruszonymi orzechami, brązowym cukrem albo kolorową posypką.
          Przełóż do lodówki na kilka godzin, aby całość stężała.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 25.09.23, 22:50
        KOLANKA PO BAŁKAŃSKU

        30 dag makaronu typu kolanka
        3/4 szkl. zielonego groszku
        15 dag twardego sera bałkańskiego
        1/2 czerwonej papryki
        12 czarnych oliwek
        1 limonka
        garść listków bazylii lub szałwii
        1 łyżeczka czosnku granulowanego
        szczypta cukru
        sól
        czarny pieprz
        4 łyżki oleju rzepakowego

        1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osącz i przelej zimną wodą. Odstaw na sitku, by dobrze obciekł. Ok. 1 l wody zagotuj z cukrem i szczyptą soli, wsyp groszek. Gotuj 1 minutę. Przełóż na sitko, od razu przelej bardzo zimną wodą. Zostaw do ostygnięcia.2. Olej wymieszaj z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z 1/5 limonki, sporą szczyptą soli i pieprzu. Ser pokrusz na drobne kawałeczki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Listki bazylii opłucz, dobrze osusz. Oliwki (wybierz te Kolanka po bałkańsku bez pestek) potnij na połówki lub w cienkie plasterki. 3. Osączony makaron przesyp do dużej miski. Dodaj 3/4 pokruszonego sera, groszek, pokrojoną paprykę oraz oliwki. Polej 1-2 łyżkami sosu, delikatnie, ale dokładnie przemieszaj. 4. Miskę z sałatką wstaw do lodówki na 20 minut. Potem sałatkę przemieszaj ponownie i przełóż do salaterki. Posyp bazylią i pozostałym serem. Równomiernie skrop resztą sosu. Pozostałą limonkę pokrój na cząstki. Podaj je do skropienia sałatki
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 25.09.23, 22:55
        ZAPIEKANE ZIEMNIAKI

        1 kg ziemniaków3 cebule2 papryki czerwone500 g pieczarek3 pomidory200 g oliwek zielonychoreganosólpieprzkawałek sera żółtego

        Ziemniaki, cebulę, pieczarki i pomidory obrać i pokroić na plasterki, papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli, paprykę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano.Rozłożyć resztę cebuli oraz ziemniaków. Doprawić solą. Wierzch posypać oliwkami. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę - do momentu, gdy ziemniaki będą upieczone. Pod koniec zapiekania posypać startym serem.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 26.09.23, 16:40
        ROLADY ŚLĄSKIE

        1 kg mięsa wołowego na zrazy
        400 g boczku
        kilka kiszonych ogórków
        2 cebule
        kawałek białej części pora
        2-3 łyżki musztardy
        2 listki laurowe
        3-4 ziarenka ziela angielskiego
        olej do smażenia
        sól, pieprz
        1 łyżka mąki pszennej
        opcjonalnie - przyprawa do mięs

        Mięso wołowe kroimy w plastry, każdy plaster cienko rozbijamy tłuczkiem i smarujemy musztardą (z jednej strony).Boczek kroimy w plastry, cebulę (jedną) w piórka, ogórki wzdłuż na wąskie paski. Na każdym posmarowanym musztardą płacie mięsnym układamy po dwa plasterki boczku, 2-3 ogórkowe paski i kawałki cebuli. Płaty zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką (można je też związać białą nicią bawełnianą, którą należy usunąć przed podaniem zrazów). Zwinięte mięso oprószamy mąką, solą i pieprzem. Na głębokiej patelni (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy olej. Rumienimy zrazy ze wszystkich stron. Lekko zrumienione zalewamy gorącą wodą, dodajemy listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i kawałek białej części pora oraz cebulę w całości. Patelnię przykrywamy i dusimy całość do miękkości (60-70 min.) Podajemy zrazy podlane obficie sosem pozostałym z duszenia
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 26.09.23, 18:20
        KACZKA Z OWOCAMI

        2 piersi kaczki
        majeranek (duzo), sol (troszke), czosnek staropolski -nie za duzo! (gotowa przyprawa)
        olej slonecznikowy, maslo (ok. 1 lyzeczki )
        sok z 1 pomaranczy
        po 1 jablku szara/zlota reneta na osobe, kilka lyzek zurawiny do miesa
        1 pomarancza pokrojona w plastry w poprzek

        Piersi kaczki naciac w szachownice od strony skorki, natrzec dobrze przyprawami, polac sokiem z pomaranczy i odstawic na noc do lodowki. Nastepnego dnia osmazyc kaczke na patelni na zloto. Wstawic do piekarnika na 190 st.C. (termoobieg - jakies 180), oblozyc 1 jablkiem porojonym w osemki, polowka pomaranczy, podlac troche wody Ogolny czas pieczenia to ok 55 minut. W miedzyczasie co jakies 10-15 minut polewac kaczke sosem., zeby nie wyschla. Na 5 minut przed koncem pieczenia polozyc na kazdej piersi kawalek masla. W miedzyczasie upiec w rondelku podlane woda, z dodatkiem 1/2 lyzeczki masla (nie margaryny !) i cynamonu jablka W wydrazone jablka wlozyc po lyzeczce zurawiny.
        Kaczke wyjac z piekarnika, pokroic w plastry i serwowac z jablkiem, pomarancza
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 26.09.23, 18:26
        BURGER Z KACZKI

        2 piersi z kaczki
        2 jajka
        bułka tarta
        4 bułki z sezamem
        Tymianek
        majeranek
        pieprz
        sałata
        korniszony
        oliwa z oliwek
        czerwona cebula
        skórka przypieczona z kaczki
        sól


        rozwiń

        Smaker
        Search


        Zapisz do

        Przekąski
        Przepis na
        Burger z kaczki

        30 min
        3-4 os.
        Obserwator
        Obserwator
        Amerykańska
        Warzywa
        Nabiał
        Mięso
        Przyprawy
        Ciasta
        Bułki
        Jajka
        Więcej

        Czasami niezdrowe dania zwyciężają. Burger ? Oj tak, ale może jakiś inny? Widzę piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić.
        I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej.

        Składniki
        Burger z kaczki
        Składniki
        2 piersi z kaczki
        2 jajka
        bułka tarta
        4 bułki z sezamem
        Tymianek
        majeranek
        pieprz
        sałata
        korniszony
        oliwa z oliwek
        czerwona cebula
        skórka przypieczona z kaczki
        sól
        Wyślij składniki
        Składniki
        2 piersi z kaczki
        2 jajka
        bułka tarta
        4 bułki z sezamem
        Tymianek
        majeranek
        pieprz
        sałata
        korniszony
        oliwa z oliwek
        czerwona cebula
        skórka przypieczona z kaczki
        sól
        Wyślij składniki
        REKLAMA

        Przygotowanie
        1
        Z piersi odkroiłem skórę, mięso przemieliłem ( średnie oczka ), dodałem jajka, bułkę tartą, kilka łyżek oliwy, przyprawy, wyrobiłem.
        Uformowałem burgery, zapiekłem w piekarniku w 180 stopniach, aż wierzchnia warstwa się przyrumieniła. Można zgrilować. Skórkę przypiekłem na patelni, pokroiłem w paski.
        Pokroiłem korniszony w paski, cebulę w krążki. Bułki przekroiłem, wstawiłem do piekarnika na kilka minut, aby się podgrzały. Po wyjęciu posmarowałem sosem, dodałem sałatę, burgery z kaczki i pozostałe dodatki.
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 26.09.23, 18:32
        https://media.tenor.com/mOOhntkwDaIAAAAM/panlasang-pinoy-easy-recipe.gif
      • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 26.09.23, 18:36
        KACZKA W MAJERANKU

        Młoda kaczka
        Majeranek
        Pieprz, sól
        Olej rzepakowy

        Kaczkę myjemy, dokładnie osuszamy i jeśli jest to konieczne usuwamy resztki piór pincetą.
        Następnie bardzo dokładnie nacieramy ją dość pokaźną porcją majeranku, soli i pieprzu wymieszanych w oleju. Tak przygotowaną kaczkę zostawiamy w lodówce na noc.
        Pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach w przykrytej brytfannie. Pod koniec pieczenia odkrywamy brytfannę żeby kaczka ładnie się zarumieniła.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 18:54
          Idź na całość i przekształć go w koktajl bananowy z wódką czekoladowo-truskawkową, sokiem ananasowym i lodami waniliowymi.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 18:58
          https://media.tenor.com/PB9_D9zqIZEAAAAM/banana-rita-nj.gif
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:07
          Lodówka arbuzowo-ogórkowa jest uosobieniem koktajli ze świeżych owoców. Zaczyna się od świeżo wyciśniętego soku z arbuza i musu z ogórka. Do tego dodano cudowne aromaty Aviation Gin wraz z napojem gazowanym , aby był przyjemny i orzeźwiający.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:09
          Przepis na schładzacz z arbuzem i ogórkiem powstał dla Aviation Gin i być może jest to jedyny gin, który potrafi tak perfekcyjnie przygotować ten napój. Jest to bardziej kwiatowo-cytrusowy gin z lekkim jałowcem w tle, co stanowi idealną podstawę dla połączenia arbuza i ogórka.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:13
          CHŁODNIK Z OGÓRKA I ARBUZA

          1 1/2 uncji świeżego soku z arbuza
          3 plasterki ogórka , podzielone
          1 1/2 uncji ginu
          1/2 uncji prostego syropu
          3/4 uncji świeżo wyciśniętego soku z limonki
          1 szczypta soli koszernej
          1 1/2 uncji wody sodowej

          Zbierz składniki.
          Wyciśnij arbuza, aby uzyskać sok (wyciśnij arbuza w sokowirówce lub rozgnieć około trzech 1-calowych kawałków w szklance miksującej ). Odcedź i zachowaj 1 1/2 uncji soku.
          Do shakera koktajlowego włóż 2 plasterki ogórka i dobrze wymieszaj .
          Dodaj gin, syrop cukrowy, sok z arbuza i limonki oraz sól. Napełnij lodem i energicznie potrząsaj przez 30 sekund.
          Delikatnie przecedź do szklanki typu highball wypełnionej świeżym lodem. Uzupełnij wodą sodową.
          Uzupełnij wodą sodową.
          Udekoruj plasterkiem ogórka.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:15
          Drobne odcedzenie jest niezbędnym krokiem, ponieważ usunie małe kawałki owoców, w tym nasiona. Jest to bardzo proste i należy to zrobić zarówno w przypadku soku z arbuza, jak i koktajlu, aby wyeliminować kawałki ogórka. Aby to zrobić, użyj zwykłego sitka koktajlowego podczas nalewania koktajlu przez sitko o drobnych oczkach do szklanki.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:19
          Osłodź napój inną przezroczystą, lekko aromatyzowaną wodą gazowaną. Piwo imbirowe lub inny napój gazowany cytrusowy będą doskonałym wyborem.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:20
          Pomimo tego, że Aviation jest butelkowo nieco mocniejszy od przeciętnego ginu (84 proof), jest to koktajl bardzo lekki, bo to jedyny alkohol. Można się spodziewać, że będzie on zawierał średnio około 10 procent ABV (20 sztuk), czyli mniej więcej tyle samo, co gin z tonikiem .
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:38
          Jest wiele owoców, które można wykorzystać na poncz owocowy, a ten przepis po prostu wybrał jeden z najlepszych owoców lata. Chociaż przepis na letnią lemoniadę z ponczem owocowym jest przeznaczony na jeden napój, można go łatwo przekształcić, aby wypełnić dzbanek.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:40
          Arbuz i pietruszka? Co dziwne, świetnie do siebie pasują i stanowią główne składniki tego zabawnego i orzeźwiającego letniego ponczu od Ciroc Vodka. Może to pietruszka cię zmyli, ale to naprawdę działa! Będziesz mile zaskoczony i zastanawiasz się nad innymi napojami, w których może się przydać.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:44
          LEMONIADA Z PONCZEM OWOCOWYM

          Cukier granulowany do posypania
          1 plasterek świeżego arbuza , pozbawiony skórki i pokrojony w kostkę
          5 liści pietruszki
          1 1/2 uncji wódki
          3/4 uncji soku z cytryny
          3/4 uncji nektaru z agawy
          1 kropla musującej różowej lemoniady
          Owoce sezonowe , dekoracja

          Zbierz składniki
          Dodaj brzeg cukru do połowy szklanki collins: Zwilż brzeg kawałkiem arbuza i zwiń lub zanurz go w małym naczyniu pełnym cukru.
          W shakerze koktajlowym dodaj kostki arbuza i liście pietruszki. Dobrze ugniataj , aby puściły soki.
          Dodaj wódkę, sok z cytryny i nektar z agawy, a następnie napełnij shaker lodem. Dobrze wstrząśnij .
          Odcedź dwukrotnie do przygotowanej szklanki nad świeżym lodem.
          Całość uzupełnij musującą różową lemoniadą i udekoruj różnymi owocami.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 19:46
          Przygotowanie własnej różowej lemoniady jest niezwykle łatwe. Podczas gdy w niektórych przepisach wykorzystuje się „sok” ze słoika z wiśniami maraschino, najlepszym rozwiązaniem jest sok żurawinowy. Po prostu przygotuj świeżo wyciśniętą lemoniadę i dodaj 1/2 szklanki soku żurawinowego na każde 2 szklanki wody.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 20:04
          SYROP Z MIODU I BANANA

          400 ml wrzącej wody
          2 średnie, dojrzałe banany
          2 łyżki miodu

          Umyj banany (jeszcze w skórce), a następnie obierz je i rozgnieć widelcem w szklanej misce. Możesz też użyć blendera, ale wówczas miksuj je bardzo delikatnie.
          Wodę zagotuj i zalej nią rozgniecione banany. Wymieszaj całość i pozostaw na pół godziny do wystygnięcia.
          Gdy woda z bananami będzie już chłodna, dodaj miód. Zamieszaj całość. Syrop gotowy! Podana porcja starczy na cały dzień (podziel na cztery równe części i pij w ciągu dnia).
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 20:07
          SYROP NA KASZEL Z MARCHWI

          pół kilograma świeżych marchewek,
          cztery łyżki miodu,
          dwie łyżeczki świeżego imbiru.

          Na początku obierz marchewki i potnij je na małe kawałki. Zagotuj na średnim ogniu (nie musisz się martwić, marchew nie straci swoich cennych właściwości).
          Kiedy woda zacznie wrzeć, dorzuć jeszcze imbir. Gdy warzywa i korzeń zmiękną i nieco ostygną, zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
          Na końcu wlej miód i wymieszaj całość dokładnie łyżeczką
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 20:16
          KOKTAJL NA ODPORNOŚĆ

          Marchew 0,5 kg
          pomarańcze 3 szt.
          sok z aceroli 100ml

          1. Umyć marchewki oraz pokroić na mniejsze kawałki
          2. Pomarańcze umyć oraz obrać ze skórki też pokroić na mniejsze kawałki
          3.Wrzucić wszystko to blendera i nie zapomnieć o soku z aceroli i wszystko mieszamy.
          4. Jeśli koktajl; wyjdzie za gęsty - można dolać wody
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 20:19
          SYROP Z CZOSNKU

          Czosnek polski różowy 2 ząbki
          Miód 3-4 łyżki
          Cytryna 2 szt.
          Woda przegotowana 1 szklanka

          Czosnek przecisnąć przez praskę, następnie dodać sok z cytryny, (najlepiej bez pestek), miód i przegotowaną zimną wodę. Wszystko najlepiej zblendować. Przelać do słoika i przechowywać w lodówce (2-3 tygodnie).
          Aby uchronić się przed chorobą warto pić jedną łyżkę dziennie, a w przypadkach gdy już czujemy, że nas coś łapie można zwiększyć dawkę do trzech łyżek
          Syrop ma bardzo intensywny i ostry smak, dlatego dzieciom warto podawać go za pomocą strzykawki.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 20:23
          DOMOWY ROSÓŁ

          1 porcja rosołowa z kaczki
          1/2 kg wołowiny
          3 ćwiartki z kurczaka
          3 marchewki
          2 duże korzenie pietruszki
          1 mała bulwa selera
          1 por
          3 duże cebule
          2 liście laurowe
          2 ziela angielskie
          gałązki lubczyku
          natka pietruszki

          Do dużego garnka włożyć wołowinę i porcję z kaczki. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką cedzakową powstałą szumowinę.
          Gotować na wolnym ogniu pól godziny.
          Następnie dodać ćwiartki z kurczaka pozbawione skóry, umyte i obrane warzywa oraz upieczone lub opalone nad ogniem cebulę. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem, na wolnym ogniu, tak aby wywar tylko pyrkał, gotujemy 2 godziny.
          Z rosołu wyciągamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z gotowanym makaronem nitki.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 20:27
          ROSÓŁ NA GOLONCE Z INDYKA

          1 golonka indycza
          1 cebula
          ok. 5-6 marchewek
          ok. 3-4 korzenie pietruszki
          pół korzenia selera
          1 por
          ćwierć główki kapusty włoskiej
          3 łyżeczki soli
          garść liści laurowych
          garść ziela angielskiego
          szczypta czarnuszki (ew. szczypta kozieradki)
          ok. 1 łyżeczki eko przyprawy do rosołu
          ok. 1 łyżeczki suszonego lubczyku
          pieprz
          ok. 1 łyżki sosu sojowego
          ok. 3-4 litry wody
          makaron nitki do rosołu (ok. 500 g)

          Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. W międzyczasie obraną i umytą cebulę opalamy.
          Gdy zbierze się szum - zbieramy go łyżką cedzakową.
          Następnie wrzucamy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, szczyptę czarnuszki, eko przyprawę do rosołu i ew. kozieradkę. Dodajemy opaloną cebulę i gotujemy tak wszystko na wolnym ogniu ok. 45 minut - pod przykryciem.
          W tym czasie obieramy marchewki, pietruszki, seler i por. Myjemy i przekrawamy na kawałki. Obieramy kapustę z wierzchnich liści i myjemy.
          Następnie wszystkie warzywa wrzucamy do rosołu, sypiemy pieprz, suszony lubczyk i na wolnym ogniu gotujemy wszystko ok. 2 godzin.
          W tym czasie gotujemy makaron do rosołu, który następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
          Po upływie dwóch godzin dodajemy do rosołu 3 łyżeczki soli (lub więcej). Następnie wyjmujemy golonkę indyczą, cebulę i pora.
          Dodajemy do rosołu ok. 1 łyżki sosu sojowego (który zastępuje nam pełnie chemii magi) i gotowe.
          Podajemy oczywiście z makaronem i przyozdobione świeżą natką pietruszki.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 20:30
          ROSÓŁ DROBIOWY

          2 duże ćwiartki z kurczaka (około 600 g)
          2 marchewki
          1 pietruszka
          1 seler
          1 por (zielona część)
          2 suszone prawdziwki
          2 cebule
          5 liści laurowych
          3 ziarna ziela angielskiego
          makaron
          1 duży pęczek natki pietruszki
          sól, pieprz

          Ćwiartki kurczaka zalewamy zimną wodą, kilka cm nad powierzchnię mięsa, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu 60 min. Mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy przez drobne sito.
          Wrzucamy warzywa, grzyby, natkę pietruszki (1/2 pęczka), liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy zimną wodę, kilka cm nad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości jarzyn.
          Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
          Podajemy z posiekaną pietruszką i ulubionym makaronem
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 20:33
          ROSÓŁ JARZYNOWY

          2 marchewki
          1 korzeń pietruszki
          Zielona część pora
          ¼ selera korzeniowego
          1 gałązka selera naciowego
          1 cebula
          1 ząbek czosnku
          2-3 grzyby suszone
          2 małe pieczarki
          1 suszony pomidor (ale nie z zalewy)
          1 suszona śliwka
          1 cm korzenia imbiru
          4-5 gałązek natki pietruszki
          3 kulki ziela angielskiego
          2 listki laurowe
          Łyżeczka suszonego lubczyku
          ¼ łyżeczki kurkumy
          1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
          2 łyżki oleju o neutralnym smaku

          Marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera obieram i kroję na talarki lub kostkę. Pora i seler naciowy kroję kilka części. Obraną cebulę kroję na ćwiartki i opiekam na suchej patelni. Ma się lekko przypalić.
          W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i przez ok. 5 minut smażę, cały czas mieszając, pokrojone warzywa aby się zeszkliły.
          Dodaję resztę składników oraz przyprawy. Zalewam ok. 1,5-1,7 litra wody. I gotuję pod przykryciem 90 min. Na końcu można jeszcze doprawić solą i pieprzem w zależności od upodobań.
          Rosół podałam z domowej roboty makaronem bez jajek z dodatkiem kurkumy.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 23:18
          Istnieje wiele przepisów na soki miętowe, a ten jest podawany w kilku restauracjach w całym stanie Kentucky. Tradycyjnie podaje się je w srebrnych filiżankach do julepów, ale można je podawać w szklanych szklankach.
        • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 27.09.23, 23:21
          NAPÓJ MIĘTOWY

          1/4 szklanki świeżych liści mięty
          2 szklanki wody (podgrzanej)
          2 szklanki cukru
          Lód (pęknięty)
          Burbon

          Najpierw przygotuj prosty syrop, podgrzewając wodę. Wsyp cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
          Zdjąć z ognia.
          Dodaj miętę i pozostaw mieszaninę do zaparzenia na 20 do 30 minut.
          Dodaj popękany lub pokruszony lód do szklanki lub szklanki Julep.
          Dodaj 1 1/2 uncji Kentucky Bourbon.
          Dodaj 2 1/2 łyżeczki syropu lub do smaku. Lekko zamieszaj.
          Udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj ze słomką.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:06
            W tym przepisie na placek rybny z wędzoną makrelą ryba jest połączona z jajkiem na twardo, sosem śmietanowym chrzanowym i natką pietruszki, co daje miękki, słodki i wyjątkowo smaczny placek rybny. Jeśli to możliwe, używaj filetów z makreli bez kości, aby zaoszczędzić czas i kłopoty z usuwaniem wszystkich ości.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 12.10.23, 23:42
              Groszek: Groch gotowany na parze na płycie kuchennej zajmuje około 3 minut. W kuchence mikrofalowej gotuj groszek na parze przez 1 do 2 minut.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 12.10.23, 23:45
              Sałatki z jarmużem rzeczywiście mogą być pyszne. Dla tych, którzy lubią dużo żuć, po prostu traktuj posiekany jarmuż jak sałatę. Jeśli surowy jarmuż wydaje Ci się zbyt intensywny, najpierw wykonaj przyjemny masaż liśćmi. Chwyć liście garściami i pocieraj je energicznie, aby rozbić niektóre włókna, które czynią je tak mocnymi.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 12.10.23, 23:47
              Czy surowy jarmuż jest dla Ciebie trochę twardy, nawet pokrojony w cienkie plasterki? Spróbuj najpierw wykonać mocny masaż. Zgadza się, masaż. Chwyć garść liści i pocieraj je – tak energicznie, jak chcesz – aby rozbić ich włókna i uzyskać delikatniejszą konsystencję. Naprawdę wejdź tam i potrząśnij tymi liśćmi. To świetny sposób na złagodzenie stresu, jeśli chcesz tak o tym myśleć, i niesamowicie satysfakcjonujące wyciskanie i pocieranie liści, obserwując, jak zaczynają mięknąć i przybierają ciemniejszy odcień zieleni.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 12.10.23, 23:51
              SAŁATKA Z JARMUŻEM

              1 mała szalotka lub ząbek czosnku , posiekany
              1 łyżka octu z czerwonego wina
              1 łyżeczka miodu
              3 łyżki oliwy z oliwek
              1/2 łyżeczki soli koszernej, więcej do smaku
              Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
              1 pęczek jarmużu toskańskiego, czarnego lub Dino
              2 łyżki startego parmezanu, więcej do smaku, opcjonalnie

              Zbierz składniki.Połącz szalotkę, ocet i miód w dużej misce sałatkowej. Wymieszaj oliwę, sól i pieprz.W międzyczasie pokrój lub oderwij liście jarmużu od łodyg. Wyrzuć łodygi lub zachowaj na zapas.Ułóż liście jeden na drugim. Przekrój wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na wstążki o grubości 1/4 cala.Dodaj jarmuż do miski. Wmasuj jarmuż w sos palcami, aż jarmuż zacznie mięknąć, zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy się, od 1 do 10 minut lub dłużej (im bardziej intensywny zielony, tym konieczne jest częstsze masowanie).Dodaj parmezan, jeśli używasz. Wrzucić do połączenia. Natychmiast podawaj.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 12.10.23, 23:53
              Dodanie jarmużu do smoothie brzmi tak, jakby nie było absolutnie pyszne. Rzecz w tym, że po dodaniu wystarczającej ilości bardzo smacznych jagód prawie nie zauważa się jarmużu. A razem dają mnóstwo witamin, minerałów, błonnika i wszelkiego rodzaju dobrych rzeczy w jednej szklance.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 12.10.23, 23:55
              Na coraz większej liczbie rynków sprzedaje się „mały jarmuż” lub młode liście jarmużu, często pakowane do sałatek. Świetnie nadają się tutaj do użycia, ponieważ znacznie łatwiej rozkładają się na smoothie.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 16:17
              PYSZNE ZIEMNIACZKI

              0,5 kg pieczarek,
              4 duże ziemniaki,
              cebula, ząbek czosnku,
              10 dag wędzonego boczku,
              łyżka majeranku,
              200 ml śmietany 18 proc.,
              sól, pieprz,
              3 łyżki masła.

              Ziemniaki umyj, ponakłuwaj, posól, obłóż plasterkami czosnku i owiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200º C około 50 min. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby obsypane majerankiem. Całość smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki przekrój na pół, wydrąż środki i napełnij je farszem. Podawaj z gałązkami świeżego majeranku, wędzonym boczkiem i śmietaną
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 16:20
              SOS DO MIELONYCH W KAPUŚCIE

              2 łyżki jogurtu greckiego
              2 łyżki koncentratu pomidorowego
              łyżka majonezu
              50 g tartego parmezanu
              sól
              pieprz

              Ser zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Do sera dodaj jogurt grecki, przecier pomidorowy i majonez. Sos dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 16:24
              NALEŚNIKI BA[b]NDYCKIE

              450 g mąki pszennej
              250 ml mleka
              200 ml wody gazowanej
              2 jajka
              1 płaska łyżeczka cynamonu
              1 łyżeczka cukru
              odrobina soli
              masło do smażenia

              Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno z odrobiną soli.
              Do osobnej miski dodaj żółtka, mleko, mąkę, cynamon i cukier. Dokładnie mieszając, dodawaj wodę gazowaną. Kiedy składniki się połączą, wmieszaj delikatnie pianę z białek.
              Rozgrzej patelnię z masłem. Nakładaj masę łyżką, aby warstwa była dość cienka, ale pokryła całe dno. Smaż z obu stron na złoty kolor.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 16:48
              MEDALIONY W SOSIE

              70 dag schabu
              olej
              sól
              pieprz
              słodka i ostra papryka w proszku
              2 łyżki musztardy
              15 dag szynki
              papryka
              2 małe cukinie
              cebula
              łyżka miodu
              15 dag serka mascarpone
              1/3 szklanki czerwonego wina
              bazylia

              1. Schab pokrój na plastry, każdy natnij i zbij tłuczkiem. W miseczce wymieszaj olej, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku. Natrzyj mięso i odstawna kilka godzin. Medaliony posmaruj musztardą, dodaj plaster szynki, kilka plasterków papryki i cukinii. Zepnij wykałaczką. 2. Na patelni rozgrzej olej i zrumień medaliony. W osobnym garnku podsmaż posiekaną cebulę. Dorzuć pozostałą paprykę i cukinię. Gdy zmiękną, dodaj miód, serek mascarpone, wino, sól i pieprz. Wymieszaj, dodaj medaliony i duś pod przykryciem 15 minut. Podawaj z makaronem.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 16:51
              SOS DO RYBY

              sok z cytryny
              łyżka miodu
              10 dag masła
              sól
              pieprz

              Wyciśnij sok z cytryny i wlej do rondelka. Zagotuj i dodaj miód. Zdejmij z ognia i dodawaj powoli miękkie masło, cały czas mieszając. Przypraw solą i czerwonym pieprzem.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 16:56
              CIASTECZKA TWAROGOWE

              250 g twarogu
              3 szklanki mąki pszennej tortowej
              2 łyżeczki proszku do pieczenia
              1 szklanka cukru
              jajko
              3 łyżki śmietany
              50 g masła
              Dodatkowo:
              szklanka cukru

              Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół).
              Białko oddziel od żółtka.
              Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj żółtko, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, śmietanę i miękkie masło. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
              Stolnicę oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe ciasteczka.
              Białko roztrzep widelcem. Ciasteczka posmaruj białkiem, posyp cukrem. Następnie każde ciasteczko złóż na pół i jeszcze raz na pół.
              Ciasteczka twarogowe ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15 minut - do zarumienienia.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 17:47
              Ten przepis wymaga użycia mąki pełnoziarnistej i mniejszej ilości cukru niż w przypadku innych przepisów na muffiny, dzięki czemu stanowi pyszne, zdrowe jesienne śniadanie lub przekąskę. Te babeczki zawierają 180 kalorii na porcję i zawierają odpowiednią ilość tłuszczu, białka i węglowodanów. Wymienione opcjonalne składniki, takie jak orzechy, nasiona lub suszone owoce, sumują się pod względem kalorii, więc powstrzymaj się od ich stosowania, jeśli musisz kontrolować spożycie cukru, starasz się kontrolować talię lub wolisz lekkie śniadanie. Muffinki same w sobie są pyszne.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 17:55
              MUFFINKI Z DYNIĄ

              2 szklanki mąki pełnoziarnistej
              1/2 szklanki cukru
              2 łyżeczki proszku do pieczenia
              1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
              1 łyżeczka mielonego cynamonu
              1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
              1/2 łyżeczki soli
              1 szklanka mleka sojowego (lub innego wegańskiego zamiennika mleka )
              1 łyżka oleju roślinnego
              1/4 szklanki syropu klonowego
              3/4 szklanki puree z dyni
              Opcjonalnie: 1/2 szklanki pokrojonych migdałów, nasion słonecznika lub innych orzechów lub nasion
              Opcjonalnie: 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny, lub jedno i drugie

              Zbierz składniki.Rozgrzej piekarnik do 350 F i lekko natłuść formę do muffinów lub wypełnij ją papilotkami.Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, gałką muszkatołową i solą.W osobnej małej misce połącz mleko sojowe, olej roślinny, syrop klonowy i puree z dyni.Do suchych składników stopniowo wlewaj mokre i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Spróbuj dodać do mieszanki powietrze, aby uzyskać bardziej puszystą konsystencję.Jeśli używasz, wymieszaj z orzechami, nasionami lub suszonymi owocami.Przełóż ciasto do foremek na muffiny, tak aby wypełniły je w 2/3. Piec 20-25 minut, po 15 minutach obrócić formę. Muffinki powinny być złocistobrązowe, a wykałaczka wbita w środek powinna być czysta. Jeśli nie, włóż je do piekarnika na jeszcze kilka minut.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:01
              Czarne jak noc, czarne martini to świetny napój na każdą mroczną okazję, w tym imprezę Halloween . A jednak pod tym tajemniczym kolorem kryje się owocowe martini z wódką , które z pewnością każdemu przypadnie do gustu.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:05
              W szczególności będziesz chciał użyć blue curaçao do likieru pomarańczowego. Kiedy miesza się z fioletowo-czerwonym likierem malinowym, takim jak Chambord , tworzy głęboki, ciemny kolor, który wyróżnia to martini.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:11
              https://media.tenor.com/2mMumglo08QAAAAM/olive-martini.gif
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:13
              Przechowuj martini dłużej chłodne, serwując je w schłodzonym szkle . Jeśli nie masz wstępnie schłodzonego napoju, włóż do szklanki kilka kostek lodu i mieszaj napój. Przed odcedzeniem wyrzuć lód
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:15
              Inne popularne czarne martini wykorzystuje gin: wstrząśnij 1 1/2 uncji swojego ulubionego ginu z 1 1/2 uncji likieru z czarnych malin (lub brandy z jeżyn) i pomiń niebieskie curacao. Ta wersja nie będzie czarna, ale bardziej w kolorze głębokiego fioletu; kolor zależy od samego likieru malinowego.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:17
              Ponieważ jest wykonane w całości z alkoholu, nie należy oczekiwać, że czarne martini będzie lekkim koktajlem. Tak naprawdę jest to jeden z mocniejszych drinków, jaki można wymieszać. Chociaż będzie się to nieznacznie różnić, zawartość alkoholu w tym przepisie powinna wynosić około 30 procent ABV (60 dowód). To prawie tak mocne, jak zwykły kieliszek wódki.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:21
              Przekształć lub ulepsz ten trójskładnikowy napój, aby dopasować go do swojego nastroju lub okazji. Spróbuj dodać różne dodatki lub podać je w zabawnych szklanych naczyniach, dodając trochę błyskotek, wódki smakowej lub pokrojonych kawałków owoców.
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:25
              „Woo woo to smaczny koktajl o świetnej nazwie! Jak wiele drinków z tej epoki, nie zawiera cytrusów, a słodycz łagodzi żurawina. Myślę, że dla zrównoważenia całości przydałby się wyciśnięty ze świeżej limonki. wysokiej jakości sznaps brzoskwiniowy robi różnicę.”
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:32
              KOKTAJL WO WO
            • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:37
              Chociaż nazwa napoju się nie zmienia, na przestrzeni lat pojawiło się kilka „oficjalnych” przepisów na czarnooką Susan. Wódka i sok pomarańczowy są zawsze w centrum uwagi, a czasami do mieszanki dodaje się odrobinę whisky lub rumu . W niektórych wersjach pojawia się również sok ananasowy. Jedno jednak nigdy się nie zmienia: jest to doskonały napój, którym można delektować się podczas oglądania wyścigów konnych odbywających się w połowie maja.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:09
            Podawaj gorące placki rybne, udekorowane cząstkami cytryny na puree z miętowego groszku i dodatkiem sałatki lub ze świeżymi warzywami sezonowymi. Placki rybne można podawać jako przystawkę (jeden na osobę) lub dwa na osobę jako danie główne.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:43
            Być może nie pomyślisz o podaniu słodkiego arbuza ze słonym serem feta, ale to połączenie jest całkiem smaczne i orzeźwiające. Latem jest to także ulubiona potrawa Greków, spożywana jako przekąska lub lekki posiłek. Ta odmiana zawiera cienkie jak papier plasterki czerwonej cebuli i odrobinę octu balsamicznego , dzięki czemu to wspaniałe połączenie smaków staje się czymś naprawdę niezapomnianym.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:45
            SAŁATKA Z SEREM FETA I ARBUZEM

            3 do 4 szklanek pokrojonego w kostkę arbuza
            1 średnia czerwona cebula , pokrojona w cienkie jak papier plasterki
            1 szklanka pokruszonego lub pokrojonego w kostkę sera feta
            1 łyżeczka octu balsamicznego lub winegretu balsamicznego

            Włóż arbuza do miski, połóż na nim większość cebuli i dodaj ser feta.
            Na wierzchu ułóż pozostałe cebule.
            Skropić octem balsamicznym i podawać.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:47
            Pomyśl o prezentacji: możesz pokroić arbuza w kostkę lub, aby uzyskać jeszcze ładniejszą prezentację, użyj prasy do melonów, aby uformować idealne kulki owoców. A jeśli nie masz maszyny do ugniatania melonów, możesz użyć zaokrąglonych łyżek miarowych lub łyżki do lodów, aby uzyskać podobny wygląd i styl.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:48
            Zbieranie arbuza: Znajdź arbuza ciemnego koloru, nie błyszczącego i o symetrycznym kształcie. Błyszczący arbuz może oznaczać, że jest niedojrzały, a arbuz z nieregularnymi guzkami oznacza, że ​​podczas wzrostu nie otrzymał równej ilości słońca i wody. Pamiętaj, aby podnieść arbuza i porównać go z innymi — dojrzały arbuz będzie ciężki, co oznacza, że ​​będzie pełen soku.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:49
            Możesz zamienić balsamiczny na zwykłą mżawkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wyciśnięty sok z cytryny.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:55
            Lato to świetny czas na grillowanie wszelkiego rodzaju potraw, w tym arbuza! Grillowanie tego ulubionego letniego owocu z odrobiną oliwy z oliwek i soli wydobywa jego słodycz i dodaje dymnego smaku nie z tego świata. Delektuj się nim prosto z grilla lub dodawaj do sałatek owocowych i sals na przyjęciach kulinarnych.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:56
            Grillowany arbuz ma jednocześnie dymny charakter i zwiększoną słodycz. Idealne połączenie letnich smaków daje naprawdę wspaniały efekt. Ten przepis na grillowanego arbuza jest łatwy w przygotowaniu i nadaje niepowtarzalny smak wielu różnym potrawom.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 11:57
            Alternatywnie możesz delektować się grillowanym arbuzem jako częścią pikantnego dania. Połącz go z różnymi serami, winegretami i składnikami sałatek, aby uzyskać elegancki akcent letniego dania.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 12:00
            GRILLOWANY ARBUZ

            1 średni arbuz bez pestek
            Sól morska do smaku
            1/4 szklanki oliwy z oliwek, więcej w razie potrzeby
            1/2 jalapeno, pokrojonego w cienkie plasterki, do dekoracji
            Liście mięty, do dekoracji
            Kawałki limonki do dekoracji

            Zbierz składniki.
            Pokrój melona w plasterki o grubości 1 1/4 cala. Odetnij i wyrzuć skórkę.
            Ustaw stojak nad tacą na arkusze z obrzeżami. Połóż kliny na ruszcie i posyp całość solą. Odstaw na około 20 minut.
            Spłucz sól i osusz kliny.
            Przygotuj średni ogień (350°F) grilla gazowego lub węglowego. Całość posmaruj olejem. Grilluj bez przeszkadzania, aż pojawią się ślady grillowania, około 3 minuty z każdej strony (nie kładź na zbyt gorącym grillu, bo arbuz po prostu się przypali, zamiast się rozgrzać i nabierze wędzonego smaku).
            Podawaj grillowanego arbuza z plasterkami jalapeño, liśćmi mięty, kawałkami limonki i posypką soli morskiej.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 12:05
            W gorące letnie dni nie można się oprzeć margaricie arbuzowej. Oparty na klasycznej margaricie , ten przepis łączy tequilę reposado, triple sec i sok z limonki ze słodkim smakiem świeżego soku z arbuza. Dopraw go solą chili i, jeśli chcesz, dodaj chłodny dodatek miętowy. Wymaga to minimalnego wysiłku, a już po kilku minutach będziesz miał orzeźwiający koktajl arbuzowy , którym możesz się delektować.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 12:07
            Podawany z dużą ilością lodu tworzą dwa łagodne koktajle. Jeśli wolisz podawać bez lodu, jest to wysoki napój dla jednej osoby. Niezależnie od tego, czy chcesz dodać owoce lub zioła, czy też nadać potrawie bardziej pikantny smak, istnieje również wiele odmian, które możesz wypróbować.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 18:19
            SOS DO SURÓWKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

            3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
            2 łyżki majonezu
            2 łyżki chrzanu ze słoiczka
            1 czubata łyżeczka cukru
            1 płaska łyżeczka soli
            szczypta pieprzu

            Śmietanę przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie dodajemy majonez i chrzan. Całość porządnie mieszamy.
            Warzywa polewamy sosem i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby surówka się schłodziła- będzie smaczniejsza.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 18:21
            KRUPNIK

            75 dag jagnięciny
            2 cebule
            3 marchewki
            1 por
            1/2 selera
            2 ząbki czosnku
            15 dag grubej kaszy jęczmiennej
            3 łyżki oleju
            2 l bulionu
            3 goździki
            2 liście laurowe
            sól, pieprz

            1. Obrać cebulę i czosnek, posiekać. Umyć mięso, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony, często mieszając. Dodać cebulę i czosnek, jeszcze przez chwilę smażyć.
            2. Wysypać kaszę na sito, przepłukać wodą.
            3. Przesmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, goździki, sól, pieprz. Zagotować, przykryć garnek, gotować na małym ogniu około 25 minut.
            4. Pozostałe warzywa umyć, oczyścić i obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę, por w krążki. Dodać do zupy, wsypać kaszę, gotować dalej, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę doprawić i podawać.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 18:25
            PLACEK ŚLIWKOWY

            250 g mąki
            100 g cukru
            100 ml mleka
            opakowanie cukru waniliowego
            jajo
            1/2 kostki drożdży
            30 g masła
            750 g śliwek węgierek
            2 łyżki cynamonu
            21 g mąki ziemniaczanej
            szczypta soli

            1. Podgrzewamy 50 ml mleka i rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 50 g cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy, mieszamy. Łączymy z mlekiem i drożdżami, wyrabiamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy pozostałe mleko, jajo i łączymy z ciastem, dalej wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
            2. Śliwki gotujemy z kilkoma łyżkami wody ok. 2 minut. Pod koniec dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i studzimy.
            3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 30x40 cm. Wykładamy na nie śliwki i kroimy w pasy o szerokości 3-4 cm.
            4. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Zwinięty pas ciasta kładziemy na środek i owijamy go kolejnymi pasami, wypełniając w ten sposób całą formę. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 18:49
            Ten prosty przepis na ciasto kawowe to naprawdę szybki chleb, ponieważ przygotowuje się go poprzez ubicie jajek z mlekiem i dodanie ich do suchych składników. Składniki miesza się tylko do momentu, aż się połączą. Jeśli za mocno wymieszasz, ciasto będzie twarde. W cieście powinno pozostać trochę grudek.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 18:50
            W tym przepisie NIE używaj mąki samorosnącej, gdyż w przeciwnym razie ciasto się nie powiedzie. Ten składnik ma za dużo zakwasu i za dużo soli.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 19:07
            CIASTO KAWOWE

            1/2 szklanki brązowego cukru
            1 łyżeczka cynamonu
            2 uncje (1/4 szklanki) niesolonego masła , zmiękczonego
            1 szklanka płatków owsianych szybko gotujących się
            2 duże jajka , temperatura pokojowa
            1 szklanka mleka
            1 szklanka cukru
            1/4 szklanki oleju roślinnego
            1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
            2 szklanki mąki uniwersalnej
            2 łyżeczki proszku do pieczenia
            1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
            1/4 łyżeczki soli
            1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

            W średniej misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i masło i wymieszaj łyżką, aż się połączą. Mieszaj płatki owsiane, aż mieszanina będzie krucha.
            Odłóż tę nadzienie na bok podczas przygotowywania ciasta.
            Zrób Ciasto
            Rozgrzej piekarnik do 375 F. Nasmaruj patelnię o wymiarach 13 x 9 cali niesolonym masłem lub stałym tłuszczem, albo spryskaj nieprzywierającym sprayem do gotowania zawierającym mąkę i odłóż na bok.
            Jajka wbij do dużej miski i ubijaj widelcem lub trzepaczką, aż się połączą. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj cukier, olej i wanilię i mieszaj, aż składniki się połączą.
            Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i gałkę muszkatołową. Dodaj suche składniki do masy jajecznej i mieszaj łyżką przez 20 do 30 uderzeń, aż do połączenia i zwilżenia wszystkich suchych składników. Ciasto będzie grudkowate, ale to nie problem. Dzięki temu ciasto jest delikatniejsze.
            Ciasto wlać do przygotowanej formy do pieczenia. Posyp równomiernie zarezerwowaną mieszaninę kruszonki owsianej na cieście
            Piec ciasto kawowe przez 25 do 35 minut, aż będzie napęczniałe i złocistobrązowe, a wykałaczka wbita w środek będzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia na około 15 minut i pokroić w kwadraty do podania.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 19:08
            Zaoferuj harchę na podwieczorek lub śniadanie; Najlepiej smakują na ciepło z dżemem, serem lub syropem z roztopionego masła i miodu. Aby zapoznać się z samouczkiem krok po kroku, zobacz, jak zrobić harchę.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 19:11
            Posypanie ciast grubą semoliną przed smażeniem jest opcjonalne, ale zapewnia ładny wygląd i konsystencję.
            Harcha dobrze przechowuje się w zamrażarce. Podgrzej je ponownie na patelni lub w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C przez kilka minut.
            Zanurz harchę w syropie z roztopionego masła i miodu. Aby przygotować syrop, podgrzej równe porcje masła i miodu, aż będą musujące i gorące.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 19:12
            Beghrir to delikatne, gąbczaste, rozpływające się w ustach marokańskie naleśniki z kaszy manny. Drożdże w cieście przypominającym naleśniki powodują powstawanie setek bąbelków, które pękają na powierzchni każdego naleśnika podczas gotowania. Dzięki temu beghrir ma wyjątkową teksturę i wygląd.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 19:14
            Beghrir są łatwe do wykonania, jednak aby bąbelki prawidłowo się uformowały, ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, bąbelki nie będą mogły się utworzyć. Do odmierzania składników używaj konwencjonalnych miarek lub wysokiej szklanki. Pomocne może okazać się także skorzystanie ze wskazówek znajdujących się na końcu przepisu.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 01.10.23, 19:19
            NALEŚNIKI Z KASZY MANNY

            1 1/2 szklanki drobnej kaszy manny lub mąki durum
            3/4 szklanki mąki uniwersalnej
            1 łyżeczka soli koszernej
            1 łyżeczka cukru
            2 łyżeczki proszku do pieczenia
            3 szklanki plus 2 łyżki letniej wody
            1 łyżka drożdży

            Zbierz składniki.
            W misce wymieszaj semolinę, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.
            W blenderze odmierz letnią wodę nieco powyżej linii 3 filiżanek. Dodaj drożdże i miksuj na niskiej prędkości, aby wymieszać. Stopniowo dodawaj suche składniki.
            Zwiększ prędkość przetwarzania i miksuj przez pełną minutę lub do uzyskania bardzo gładkiej i kremowej konsystencji. Ciasto powinno być rzadkie, mniej więcej tej samej konsystencji co ciasto na naleśniki.
            Wlać ciasto do miski. Przykryj folią i odstaw na 10 minut lub trochę dłużej, aż wierzch ciasta będzie jasny i lekko spieniony.
            Rozgrzej małą patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i za pomocą chochli wlewamy ciasto na gorącą patelnię. Wlewaj ostrożnie i powoli na środek, a ciasto rozleje się równomiernie, tworząc okrąg. (Nie obracaj patelni tak, jak w przypadku naleśników; ciasto powinno samo się rozprowadzić.) Uformuj beghrir tak duży, jak lubisz.
            Podczas gotowania na powierzchni beghriru powinny pojawić się bąbelki. Nie odwracaj Beghrira . Gotuje się tylko z jednej strony.
            Gotuj przez około dwie minuty lub do czasu, aż beghrir nie będzie wyglądał na mokry na powierzchni. Przy lekkim dotknięciu powinien sprawiać wrażenie gąbczastego, ale nie lepkiego ani lepkiego.
            Przenieś beghrir do ostygnięcia w jednej warstwie na czystym ręczniku kuchennym. Po ostygnięciu można je układać w stosy bez sklejania się.
            Powtórz z pozostałym ciastem. Podawać na gładko z dodatkami lub zanurzać naleśniki w gorącym syropie.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:44
            https://media.tenor.com/Yzly_CmNUTAAAAAM/dancing-dance.gif
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:47
            Oryginalny koktajl Susan o czarnych oczach zawierał 1 uncję wódki i rumu, 3/4 uncji likieru pomarańczowego i 1 1/2 uncji soku pomarańczowego i ananasowego. Udekoruj pomarańczowym kółkiem, kostką ananasa i wiśnią.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:49
            Spraw, aby ten koktajl był nieco bardziej orzeźwiający, dodając do niego ulubioną przezroczystą, lekko aromatyzowaną wodę gazowaną.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 18:51
            PRZYCISK
            Szukaj
            ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA
            Adres e-mail
            Ogłoszenie


            Koktajle Whisky
            Koktajle
            Południowe Jedzenie
            Przepisy Na Cytrusy
            Czarnooka Susan: Oficjalny koktajl Preakness Stakes
            Przez Lance’a Mayhewa
            Zaktualizowano 30.08.23
            Koktajl Black Eyed Susan przyozdobiony plasterkiem pomarańczy i zwieńczony wiśnią
            Świerk zjada / Teena Agnel
            38 OCEN
            Przygotowanie:
            3 minuty
            Kucharz:
            0 minut
            Całkowity:
            3 minuty
            Porcja:
            1 porcja
            Dawać:
            1 koktajl
            2 KOMENTARZE
            Dodaj komentarz

            ZAPISZ PRZEPIS
            Każdy z wyścigów Potrójnej Korony ma swój własny oficjalny napój. Kultowy miętowy sok zawsze towarzyszy Kentucky Derby, Belmont Stakes ma klejnot Belmont, a oficjalnym drinkiem Preakness Stakes jest czarnooka Susan. Nazwany na cześć kwiatu stanu Maryland i stworzony po raz pierwszy w 1973 roku, jest to orzeźwiający koktajl, który każdy może przygotować w domu.


            Chociaż nazwa napoju się nie zmienia, na przestrzeni lat pojawiło się kilka „oficjalnych” przepisów na czarnooką Susan. Wódka i sok pomarańczowy są zawsze w centrum uwagi, a czasami do mieszanki dodaje się odrobinę whisky lub rumu . W niektórych wersjach pojawia się również sok ananasowy. Jedno jednak nigdy się nie zmienia: jest to doskonały napój, którym można delektować się podczas oglądania wyścigów konnych odbywających się w połowie maja.


            Ten nowoczesny koktajl Susan o czarnych oczach zawiera wódkę i bourbon wymieszane z brzoskwiniowym sznapsem, sokiem pomarańczowym i kwaśną mieszanką. To przyjemna owocowa mieszanka, która będzie przyjemna o każdej porze roku.

            Szukaj
            SZUKAJ PRZEPISÓW KULINARNYCH I NIE TYLKO
            WYSZUKIWANIE STRONY Z PRZEPISAMI
            Składniki
            1 uncja whisky Bourbon
            1 uncja wódki
            1 uncja sznapsa brzoskwiniowego
            2 uncje soku pomarańczowego
            2 uncje kwaśnej mieszanki
            Plasterek pomarańczy , do dekoracji
            Wiśnia , do dekoracji

            Wartości odżywcze (na porcję)
            295
            Kalorie
            0g
            Tłuszcz
            37g
            Węglowodany
            1g
            Białko
            Pokaż pełną etykietę wartości odżywczych
            (Informacje o wartości odżywczej są obliczane na podstawie bazy danych składników i należy je traktować szacunkowo.)
            Kroki, aby to zrobić
            Zbierz składniki.

            Składniki na czarnooką Susan Gathered
            Świerk zjada / Teena Agnel
            Do shakera wypełnionego lodem wlać bourbon, wódkę, sznapsa brzoskwiniowego, sok pomarańczowy i mieszankę kwaśną.

            Shaker do koktajli z lodem i składnikami Black-Eye Susan
            Świerk zjada / Teena Agnel

            Dobrze wstrząśnij .

            Shaker do koktajli na marmurowym blacie
            Świerk zjada / Teena Agnel
            Przecedzić przez pokruszony lód do wysokiej szklanki.

            Czarnooka Susan napięła się nad pokruszonym lodem
            Świerk zjada / Teena Agnel

            Udekoruj plasterkiem pomarańczy i wiśnią. Podawaj i ciesz się.

            Czarnooka Susan ozdobiona plasterkiem pomarańczy i zwieńczona wiśnią
            Świerk zjada / Teena Agnel
            Porady
            Pomiary podane w przepisie tworzą wysoki, 7-uncjowy napój, który możesz zwiększyć lub skrócić, jeśli chcesz. Często najlepiej jest zachować zalecaną ilość trunków , a następnie dostosować kwaśną mieszankę, a następnie sok pomarańczowy.
            Sour mix to prosty syrop o smaku cytrusowym, który łatwo przygotować w domu. Domowa mieszanka kwaśna jest lepsza niż opcje kupowane w sklepie, ponieważ ma świeższy smak i można dostosować smaki słodko-kwaśne do własnych upodobań.
            Wariacje przepisów
            Oryginalny koktajl Susan o czarnych oczach zawierał 1 uncję wódki i rumu, 3/4 uncji likieru pomarańczowego i 1 1/2 uncji soku pomarańczowego i ananasowego. Udekoruj pomarańczowym kółkiem, kostką ananasa i wiśnią.
            Inne przepisy czarnookiej Susan wykorzystują samą wódkę lub pomijają sznapsa brzoskwiniowego, a niektóre zmieniają proporcje soku.
            Ten owocowy koktajl doskonale komponuje się wyłącznie z tequilą lub rumem; wlej pełny 2-uncjowy kieliszek i zachowaj brzoskwiniowy sznaps.
            Spraw, aby ten koktajl był nieco bardziej orzeźwiający, dodając do niego ulubioną przezroczystą, lekko aromatyzowaną wodę gazowaną.
            Jak silna jest czarnooka Susan?
            Przy dużej ilości bezalkoholowych mikstur, czarnooka Susan nie jest strasznie mocnym napojem. Wszystkie te owoce obniżają zawartość alkoholu do przyjemnych 15% ABV (30 dowodów). Odpowiada to większości wysokich napojów mieszanych i jest nieco mocniejszy niż wino.

            Kiedy powstała Czarnooka Susan?
            Oficjalna wersja głosi, że czarnooka Susan zadebiutowała na torze wyścigowym Pimlico podczas wyścigu w 1973 roku. Został stworzony przez Harry'ego Stevensa, którego firma cateringowa od dawna dostarczała jedzenie na tor w Baltimore. Stevens i jego zespół chcieli stworzyć specjalny koktajl, który nabrałby koloru kwiatów Susan o czarnych oczach, ułożonych na każdym zwycięskim koniu. Koktajl doskonale komponuje się również z ciastkami krabowymi z Maryland , które tradycyjnie serwowane są w Pimlico.

            Dlaczego jest tak wiele przepisów na Czarnooką Susan?
            Napoje Belmont Stakes i Preakness Stakes doczekały się na przestrzeni lat kilku odsłon. Preakness był bardziej spójny, oferując niewielkie różnice w stosunku do czarnookiej Susan od czasu jej wprowadzenia. Te zmiany w recepturze wynikają przede wszystkim z tego, który producent alkoholi jest oficjalnym sponsorem tegorocznego wyścigu, dlatego składniki zawierają te marki. Jednocześnie miętowy soczek jest tak zakorzeniony w Kentucky Derby , że stał się stałym elementem imprezy. Oryginał zawsze pozostanie ulubieńcem; jednakże co roku wydawany jest nowy „oficjalny” przepis na sok miętowy z kilkoma drobnymi poprawkami.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:01
            Granaty są naturalnie nieco cierpkie, a słodycz soku z granatów jest różna. Będziesz chciał dostosować sok z cytryny – limonka jest świetną alternatywą – aby pasował do soku z granatów, który nalewasz. Dość często wystarczy odrobina, aby uzyskać idealną równowagę słodyczy i kwaśności. W zależności od gustu słodszy sok może potrzebować więcej cytrusów.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:09
            GRANATOWE MARTINI

            1 1/2 uncji wódki
            1/2 uncji premium triple sec
            1 uncja soku z granatów
            1 kropla świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub do smaku
            Skórka z cytryny , do dekoracji

            Zbierz składniki.Do shakera wlej wódkę, triple sec, sok z granatów i sok z cytryny. Wypełnij lodem. Dobrze wstrząśnij. Przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego .
            Udekoruj skórką cytryny.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:12
            Niektóre butelkowane soki z granatów są bardzo słodkie, podczas gdy inne to prawie czysty sok owocowy z niewielką ilością dodatku słodzika lub bez niego. Spróbuj samego soku, aby wiedzieć, ile soku z cytryny dodać.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:14
            Zmień likier triple sec, taki jak Cointreau, na likier pomarańczowy na bazie brandy (np. Grand Marnier), aby uzyskać ciemniejszą nutę pomarańczy.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:16
            Skorzystaj z przepisu Pama Martini , przechodząc z soku na likier z granatów
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:18
            O ile martini na bazie soku z granatów jest nieco lżejsze od tego, które wykorzystuje się na bazie likieru z granatów, to różnica nie jest znacząca. To martini z granatów jest nadal dość mocne, ze średnią zawartością alkoholu wynoszącą 20 procent ABV (40 dowodów). Dla porównania, wypicie dwóch takich martini jest jak wypicie zwykłego kieliszka wódki.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:45
            POLOWANIE NA CZAROWNICE

            1 1/2 uncji szkockiej whisky
            1/2 uncji wytrawnego wermutu
            1/4 uncji likieru Strega
            1 uncja lemoniady

            Zbierz składniki.Zbuduj składniki w staromodnej szklance wypełnionej lodem.
            Dobrze wymieszaj .
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:48
            Świeżo przygotowana lemoniada z pewnością ułatwi polowanie na czarownice. Aby szybko przygotować niewielką ilość, wystarczy połączyć jedną część prostego syropu i soku z cytryny z dwiema częściami wody w shakerze wypełnionym lodem. Dobrze wstrząśnij i lemoniada gotowa!
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:52
            Strega składa się z zastrzeżonej mieszanki ziół i przypraw, w której dominują szafran, mięta i jałowiec. Chociaż nie ma dokładnego substytutu złotego likieru, który doskonale odwzorowywałby smak, powszechnie stosowanym substytutem jest Yellow Chartreuse , który będzie dobry w tym przepisie.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 19:54
            Strega to 80-procentowy likier, który po zmieszaniu z szkocką o tej samej mocy tworzy przyjemny koktajl, który nie jest ani za mocny, ani za lekki. Zawartość alkoholu powinna wynosić około 20 procent ABV (40 dowód). Może się to różnić w zależności od whisky i wermutu, które wybierzesz i osłabnie w miarę topnienia lodu.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 20:19
            SAŁATA Z RZODKIEWKĄ I SZPINAKIEM

            1 pkg. Mieszanka sałaty (lub różne rodzaje sałaty i/lub ziół, np. rukola, lollo rosso)
            1 pęczek Szpinak liściasty (świeży)
            1 pęczek Rzodkiewka

            Umyj i osusz sałatę i szpinak. Umyj rzodkiewki i pokrój w drobne plasterki. Sałatę, szpinak i rzodkiewki włóż do miski i marynuj dressingiem. Ułóż fetę na wierzchu.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 20:23
            DŻEM Z PIGWY

            1 kg Pigwy
            40 ml Sok z cytryny
            800 ml Woda
            450 g Cukier żelujący (3:1)
            coś Alkohol (80%)

            Potrzyj pigwy szmatką, umyj je i usuń łodygi i pąki. Następnie pokroić na bardzo małe kawałki, w przypadku większych ilości za pomocą krajalnicy kuchennej lub robota kuchennego.
            Doprowadzić owoce, w tym rdzeń, sok z cytryny i wodę, do wrzenia i gotować delikatnie przez 30-40 minut, ciągle mieszając, aż pigwy będą bardzo miękkie lub papkowate. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody.
            Wymieszaj mieszaninę i odcedź ją energiczną lottą lub przepuść przez sito (daje ok. 900 g puree).
            Wymieszaj puree z cukrem dżemowym, zagotuj podczas mieszania i gotuj przez 4-6 minut. Wykonaj test żelowania.
            Natychmiast wlej dżem z pigwy do przygotowanych słoików.
            Za pomocą pipety skrop ją kilkoma kroplami alkoholu, zapal i natychmiast zamknij.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 22:14
            HALLOWENOWY GULASZ

            1 szt. Ignamy
            200 g Miąższ dyni
            350 g Marchew (mieszana)
            3 szt. Ziemniaki
            200 ml Zupa jarzynowa
            100 ml Kuchnia kokosowa
            2 garście Rogalik
            1 szt. Cebula
            Oliwa
            Sól
            Pieprz

            Na gulasz Halloween obierz cebulę i pokrój ją w małe kostki. Obierz słodkie ziemniaki, dynię, marchewkę i ziemniaki. Pokrój marchewki w plasterki (dla oczu wiedźmy), resztę w kostkę.
            W rondlu z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę, dodaj pozostałe warzywa i smaż przez 5 minut. Wlej zupę jarzynową i kuchnię kokosową i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut przy zamkniętej pokrywce.
            W międzyczasie ugotuj rogaliki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopraw gulasz solą i pieprzem i podawaj z rogalikami (robakami).
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 22:21
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/8pbmBewz4ksbiclsEX.jpg
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 22:31
            Jajka myjemy, rozbijamy w misce.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 22:38
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/JqsRSTjT7BNAdaQlfX.jpg
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 22:40
            Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i trzemy na tarce albo ucieramy w mikserze. Wydzielony nadmiar soku odsączamy. Następnie dodajemy do ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki mieszamy z sobą (lub lekko miksujemy)
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 23:18
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/zTtCdvdE0iF6RyfLQX.jpg
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta 13.10.23, 23:41
            Schłodzony koktajl z hiszpańskiego wina zapewnia także poważny, ale niedrogi poncz imprezowy dzięki wyciśniętemu ze świeżych cytrusów i Twojemu ulubionemu, niedrogiemu winu.
          • madohora Re: Górą jednak modra kapusta