rena-ta49 30.04.08, 21:37 Nikt nie pisze taka tutaj cisza( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jurek-de1 Re: Wszyscy na Majówce? 30.04.08, 23:18 Skonczylo sie balowanie, teraz bedzie pisanie. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.21, 16:31 Dalej w pole! Dalej w pole! Kiedy kwitną kwiatki: Kąkole, bławatki; Gdy ptaszki śpiewają, Pszczółki miód zbierają, Już mnie w domu niema, Nic mnie nie zatrzyma. Kiedy słońce świeci, A na łączkach dzieci, Otwarte ogrody, W ogródkach jagody: Już mnie w domu niema, Nic mnie nie zatrzyma. Gdy w chłodnym wieczorze, Milutko na dworze Słowik wyśpiewuje, Co serduszko czuje: Już mnie w domu niema, Nic mnie nie zatrzyma! Gdy wietrzyk powiewa, Chwieje liściem drzewa, Gwiazdki niebo złocą, Cudownie migocą Kiedy kwitną kwiatki: Kąkole, bławatki; Gdy ptaszki śpiewają, Pszczółki miód zbierają, Już mnie w domu niema, Nic mnie nie zatrzyma. Kiedy słońce świeci, A na łączkach dzieci, Otwarte ogrody, W ogródkach jagody: Już mnie w domu niema, Nic mnie nie zatrzyma. Gdy w chłodnym wieczorze, Milutko na dworze Słowik wyśpiewuje, Co serduszko czuje: Już mnie w domu niema, Nic mnie nie zatrzyma! Gdy wietrzyk powiewa, Chwieje liściem drzewa, Gwiazdki niebo złocą, Cudownie migocą Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.21, 16:32 Bawcie się, dziateczki! niezasępcie czoła, Niech wam zawsze z oka błyszczy mysi wesoła; Choc się czasem trochę widokrąg zachmurzy, Patrzcie na kwiateezki, nie myślcie o burzy. Burza sobie przejdzie, kwiateezki zostaną, Tylko się powloką rosą posrebrzaną; Zawonieją łąki, słoneczko zaświeci: Wesoło! wesoło! ukochane dzieci! Bawcie się, dziateczki! precz smutki i troski, Boc przecie jesteście na opiece boskiej: Wam się wszystko śmieje, gdzie okiem rzucicie. To szczęście prawdziwe, to rozkoszne życie Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.23, 17:01 MAJÓWKA Z PKP INTERCITY - Super Ekspres - 27.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 20:31 CZAS NA MAJÓWKĘ - www.tvp.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 30.04.23, 18:14 PLAC DO RADOŚCI OTWIERA SIĘ NA MAJÓWKĘ - Radio Piekary - 30.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 30.04.23, 18:19 BYTOMSKA WĄSKOTORÓWKA ROZPOCZYNA SEZON - Wyborcza - 30.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.23, 22:45 DROGOWY ARMAGEDON NA MAJÓWKĘ - Gazeta - 02.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 04.05.23, 16:47 BIAŁO - CZERWONA DEFILADA PRZESZŁA ULICAMI KATOWIC - Nasze Miasto - 04.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 14.05.23, 16:47 3 maja 1791 roku uchwalono pierwszą konstytucję w nowożytnej Europie a drugą - po amerykańskiej na świecie Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 30.04.25, 19:21 STUMETROWA FLAGA W TYCHACH - Radio Katowice - 30.04.2025 Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Wszyscy na Majówce? 30.04.08, 23:20 Kto idzie lub byl na pochodzie 1-majowym. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Wszyscy na Majówce? 01.05.08, 11:12 Dzisioj tyz juz niy zdazysz. Lepi gruchnymy sie duze z piankom. Abo Maß Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Wszyscy na Majówce? 04.05.08, 08:54 Mozna powiedziec weekend udany. To co bylo zaplanowane, zostalo wykonane. Pogoda byla super,czyli slongo grzalo, jeszcze ino dzisiej dopola se cialo. Dzisiej bydzie chica bo juz teraz z rana momy 17 st. A jak Wom sie majowka udala? Kazdy z Wos sie pewnie bycyl, bo Wom tego Jurek zycyl. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Wszyscy na Majówce? 05.05.08, 22:28 Tobie tez sie na majowce podobalo, bo Cie na pare dni wywialo. A Jurek swietowal, i na forum charowal. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 05.05.08, 13:31 Ja chociaż tutaj nie pisałam Od Jurka zwolnienie dostałam A tak poważnie jeden dzień pracowałam U kumpla w firmie na zastępstwo zostałam A pozostałe dni się byczyłam Za stare filmy i książki się wzięłam Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 05.05.08, 17:06 Ja z rana wpadłam poczytałam, popisałam A potem stronka mnie wywalała Test o drugiej podali z rozwiązaniami I chyba maturzyści wchodzili stadami Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Wszyscy na Majówce? 05.05.08, 22:32 Co Wy za lacza macie, ze z internetem problemy macie. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 06.05.08, 13:29 Kiedyś ktoś dawno trud sobie zadał To jest tzw. z telekomunikacji neostrada Lecz jak dużo ludzi serfuje po necie To nas stąd wywala. I teraz już wiecie Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.14, 20:26 Nie postawę wam po stówce Jak jesteście na majówce Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 09.04.16, 13:42 Dzień 1 - uciecha żaków szkolnych, którzy od dawna używają dnia wolnego od nauk, korzystają z rozrywek jakich im chwila majowa dozwala. Czyniono i po wsiach w ten dzień zabawę, zwłaszcza gdzie się dwór znajdował. Zgromadzały się na dziedziniec w wieczór chłopaki i dziewczęta wiejskie, niosąc wiechy ubarwione jakąkolwiek zielonością, śpiewali winszując Państwu nowego Maja, łączyła się potem z niemi dworska czeladź i tańczyli korowód za co odbierali poczęstowanie miodem lub piwem. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 28.04.16, 16:44 MAJÓWKA NA ROWERZE POZNAJ TRASY ROWEROWE - Nasze Miasto - 27.04.2016 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 28.04.16, 16:49 MAJÓWKA - NAJCIEKAWSZE IMPREZY - Nasze Miasto - 28.04.2016 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 30.04.17, 15:46 MAJÓWKA W MUZEUM ŚLĄSKIM - Dziennik Zachodni - 26.04.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 30.04.17, 15:54 PROPOZYCJE NA MAJÓWKĘ 2017 - Nasze Miasto - 26.04.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.06.18, 18:01 Majówka. W szkołach dawnych ob chodzono uroczyście rekreację wiosenną, o ile pogoda sprzyjała, zwykle w dniu 1-go maja. Już w wilję nie było lekcyi, bo przy gotowywano się do upragnionej wyciecz ki. Dzwonek szkolny i muzyka uczniow ska, jak tylko świtać zaczynało, zwoływa179 ła wszystkich przed gmach szkolny. Uszy kowani w rzędy pod chorągwiami, niby wojsko rycerskie, z dyrektorami i nauczy cielami duchownymi na czele, szli zwykle do jakiegoś dworu o milę lub dalej, gdzie gościnny szlachcic, wcześnie o tem uprze dzony, częstował wszystkich radośnie: mle- czywem, pierogami, piwem i piernikami domowymi. Niektórzy panowie polscy za pisywali cało folwarki, żeby młodzież szkolna miała się gdzie bawić i czem po częstowaną być podczas majówki. Gra w piłkę, bieganie do mety, huśtawka, przebieranie się za żołnierzy, sprawiały radość powszechną. Wieczorem przy śpie wach i muzyce powracano do domu. Na posiedzeniu To w arzy stwa Naukowego Kra kowskiego d. 15 czerwca 1818 r. profesor literatury Paweł Czajkowski czytał napi sany przez siebie wiersz „Majówka na Bielanach krakowskich" (Rocznik Tow. Nauk. Krak., t. IV, str. 2) Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 01.05.21, 23:49 2 MAJA DZIEŃ POLONII I POLAKÓW - Niedziela - 01.05.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 17.01.19, 23:10 Tak mi się zdaje Że kiedyś to były maje! Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.19, 13:42 ROZPOCZĘŁA SIĘ WIELKA MAJÓWKA - Radio Katowice - 02.05.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 08.01.20, 22:48 Dostaliśmy po stówce I spotkamy się na majówce Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.20, 14:21 ŚWIĘTO PRACY NA STARYCH ZDJĘCIACH - Nasze Miasto - 02.05.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.20, 19:19 STRAJK PRZEDSIĘBIORCÓW - Dziennik Zachodni - 02.05.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.20, 19:41 PIERWSZOMAJOWY PROTEST ZAKOŃCZONY EKSPRESOWO PRZEZ POLICJĘ - www.katowice24.pl - 02.05.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.20, 19:47 Przynajmniej na czas pandemii odczepcie się już od Nikisza. My chcemy mieszkać i żyć normalnie. Przyjdzie jeszcze czas, że będziecie tu przyjeżdżać ale na razie to jeszcze nie ta pora!!! Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 03.05.21, 12:18 100 ROCZNICA POWSTANIA ŚLĄSKIEGO - Moje Katowice - 03.05.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 03.05.21, 12:29 DRUGIEGO MAJA OBCHODZIMY W POLSCE DZIEŃ FLAGI - Moje Katowice - 03.05.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 24.04.24, 15:03 Na tych zawodach schodził dzień, aby wieczorem zakończyć uroczystość capstrzykiem. Za wsią przygotowywano stos drzewa. Wokół stosu gromadzili się ludzie. Gdy już było ciemno zapalał stos ktoś znaczniejszy we wsi i zaczynały się śpiewy, deklamacje, skecze. Nie wiem czemu, ale zawsze sypały się snopy iskier z tego ogniska dając piękne widowisko. Gdy ognisko zaczynało dogasać młodzi chłopcy popisywali się zręcznością i skakali przez ogień. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.24, 13:22 JEDYNY TAKI POCIĄG W EUROPIE - Interia - 27.04.2024 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.24, 17:50 Przez długi czas zwykło się uważać, że grillowanie sprzyja zdrowiu jako alternatywa dla smażenia. Faktycznie, ten sposób przygotowania potraw ogranicza zawartość tłuszczu w diecie i czyni żywność lżej strawną. Ale istnieje i druga strona medalu. W potrawach z grilla znajdują się bowiem wysokie ilości AGE’s czyli końcowych produktów glikacji. Mowa o związkach powstających w produktach zwierzęcych w wyniku działania wysokich temperatur, które mają prozapalny wpływ na organizm. Grillowana wołowina, wieprzowina i kurczak zawierają też heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) oraz policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) oskarżane o powodowanie nowotworów u zwierząt. Wreszcie, z badań naukowych wynika, że osoby często spożywające dobrze przypieczone steki podlegają wyższemu ryzyku zachorowania na raka trzustki, jelita grubego oraz pęcherza moczowego. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.24, 17:56 Czyli idealna kontrpropozycja dla tradycyjnych hamburgerów. Podawane w bułce z ulubionymi dodatkami i sosami, są najlepszym pomysłem jak ugościć wegan na ogrodowym przyjęciu bez kulinarnej dyskryminacji! Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 01.05.24, 14:54 DWA BIEGI W KATOWICACH - www.katowice24.info - 01.04.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.24, 12:34 ROSJANIE OBCHODZĄ MAJÓWKĘ ZRZUCAJĄC BOMBY - Gazeta - 02.05.2024 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.24, 13:14 WIELKA FLAGA NA WIEŻY SPADOCHRONOWEJ - Dziennik Zachodni - 02.05.2024 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.24, 13:17 MAJÓWKA TRWA - Moje Katowice - 02.05.2024 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.24, 13:32 PAMIĘĆ O LUDZIACH PRACY - www.tvp.pl - 02.05.2024 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.23, 16:40 BIEG BOHATERÓW - www.biegowe.pl - 27.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.25, 18:46 MAJÓWKA W CIENIU STRESU - www.tvp.pl - 02.05.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 25.01.21, 16:15 A w tym roku - wszyscy na kwarantannie Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.21, 16:37 Pieśń przy grze z obrączką, (Dzieci zakładają obrączkę na tasiemkę i posuwając śpiewają). Dalej, dalej, dalej! By nas nieschwytali. Tu jest, tu jej niema, Ten puścił, ten trzyma, Zgadnij: gdzie teraz? Była u sąsiada, Już jej nie "posiada, Puścił ją koleją Żegnaj się z nadzieją. Zgadnij: gdzie teraz? Tutaj popasała, Lecz już wyjechała, Tu jest, tu jej nie ma, Ten puścił, ten trzyma. Zgadnij: gdzie teraz? O, próżne staranie! Nikt jej - nie dostanie. Nie strzelaj oczyma, Tu jest, tu jej nie ma. Zgadnij: gdzie teraz? Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.21, 16:48 Hymn dla ludu. Boże wspieraj, Boże ochroń Nam Cesarza i nasz kraj! Tarczą wiary rządy osłoń, Państwu Jego siłę daj! Brońmy Przodków Jego koron, Zwróćmy wszelki wroga cios, Bo z Habsburgów Tronem złączon’ Jest na wieki Austryi los. Obowiązkom swoim wierni, Strzeżmy pilnie świętych praw, W ich obronie niech się spełni Powołanie do cnych spraw. 5 — Pomni, jak to skroń żołnierza Świetnie zdobi lauru krzew, — Nieśmy chętnie za Cesarza, Za Ojczyznę, mienie, krew! Ludu pilnej pracy zbiory Niech osłania zbrojna moc; Niechaj kwitną ducha twory, Niech rozpędza światło noc. Austryi Boże daj wsławienie, Na szczyt chwały racz ją wznieść, Słońca Twego skłoń promienie Ku jój szczęściu, na jój cześć! Spólność, jedność powołania Niech przenika wszystek lud, Bo złączonych sił działania Zdolne przemódz wszelki trud. Dążąc społem ku celowi, Chciejmy bratnio siły zlać; Szczęść Monarsze, szczęść krajowi: Austrya będzie wiecznie stać! Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.21, 17:14 Wisła płynie, Wisła płynie, Kropla kroplę ściga: Tak w wieczności chwila ginie, Tylko nam się miga. Zaledwie że się dostrzegła, Już jćj strata smuci; Już daleko nas odbiegła, Już nam niepowróci. Wielką cenę przywiąz do nićj, Kiedy tak uchodzi. Kto na próżno chwile trwoni: Już ich nienagrodzi. Pókiś młody, to ci trzeba Mądrze czasu użyć, Żebyś mógł za łaską nieba Bogu, ludziom służyć Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 18:16 GDZIE NA MAJÓWKĘ W OKOLICACH LESZNA - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 18:21 MIEJSCA NA PIKNIK W WARSZAWIE - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 18:25 W ŁÓDZKIM ZOO OTWORZONO PAWILON NOCNY ŚWIAT - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 18:29 10 NIETYPOWYCH ATRAKCJI W MAŁOPOLSCE - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 18:34 ATRAKCJE TURYSTYCZNE DOLNEGO ŚLĄSKA - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 18:40 ZADBALI O TURYSTÓW. POSPRZĄTALI PODKRAKOWSKIE DOLINKI PRZED OTWARCIEM SEZONU - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 18:46 TŁUMY NA MAJÓWCE W ZATONIU - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 19:03 TAJEMNICZY OGRÓD W SERCU KRAKOWA - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 19:10 GDZIE NA SPACER W KRAKOWIE - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 19:16 NIETYPOWE MUZEA W KRAKOWIE - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 19:27 GDZIE NA MAJÓWKĘ W ŁODZI - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 19:30 A MOŻE OŁOMUNIEC - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 19:57 GDAŃSK NA MAJÓWKĘ - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 20:36 NA CZĘSTOCHOWSKIE ULICE WRACA LONDYŃSKI AUTOBUS - Radio Katowice - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 20:43 CIEKAWE MIEJSCA NA MAJÓWKĘ NA ŚLĄSKU - Radio Eska - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 22:51 DOLINA JAWORZYNKI ZNÓW OTWARTA DLA TURYSTÓW - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 22:55 DARMOWE ATRAKCJE DOLNEGO ŚLĄSKA - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 23:01 ATRAKCJE TURYSTYCZNE W KUJAWSKO - POMORSKIM - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 23:06 WĘDRÓWKI W GÓRACH STAJĄ SIĘ NIEBEZPIECZNE - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 23:13 ZAKOPANE. NAJAZD NA GUBAŁÓWKĘ - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 23:24 KOLEJOWA MAJÓWKA W CHOJNICACH - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 30.04.23, 18:13 MAJÓWKA W MIEŚCIE - www.katowice24,info - 30.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.21, 17:47 W niecierpliwem oczekiwaniu jutra, szyb ko przeszła noc, pełna miłych obrazów i ma rzeń. Jeszcze ciemno było, gdy każdy z nas zrywał się, robił węzełek i spieszył na plac Kapucyński. Wszystkich atoli ubiegli szczę śliwi, którym powierzone było niesienie chorągwi, bo ci jeszcze przed świtem na miejscu stanęli, trzymając sztandar swojej klasy. Nie omieszkała przybyć zamówiona na przód wojskowa muzyka milicyi krakowskiój, z ulubionym doboszem Jabłońskim. Przyszli nareszcie panowie profesorowie: młodsi z nich zajęli się szykowaniem nas w szeregi, a gdy już wszystko było w porządku, na dany znak odezwała się muzyka janczarska z ogromnym, większym od beczki bębnem, blaszanemi tale rzami, dzwonkami i brząkadlami na drzewcu. Gdy muzyka ustała, wystąpił profesor Bo gucki, podniósł rękę, a na ten sygnał za brzmiał tysiącem głosów harmonijny śpiew albo raczej marsz jego układu, który każdy miał wydrukowany teks wiersza. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.21, 17:52 le cysternę, jedyny zbiornik wody na potrze by klasztoru. Jest tu wprawdzie ogromna studnia, której dno ma się równać z Wisłą, a która ma 124 stóp głębokości, lecz z niej wody nie używają. Podobną studnię, widzie liśmy w Zamku na Wawelu — prawie każdy z nas spuszczał do niej kamyk, liczył se kundy i jój głębokość wymierzał. Gdyśmy z lasu wyszli, zacny staruszek opowiadał nam, że r. 1814 od zapuszczo nego przypadkiem ognia wszczął się pożar w kościele, zgorzał wielki ołtarz, reszta ko ścioła cudem ocalała. Klasztorna historia Domus opisuje szczegóły bytności na Bie lanach Jana Sobieskiego, gdy szedł pod Wie deń i Augusta II, który dla okazania katoli ckiej ortodoxyi, przez cztery dni przed Wiel kanocą odprawił tu rekollekcye duchowne. Żegnając się z nami, szanowny ksiądz Prze or wskazał nam punkt, z którego najlepićj przedstawiają się cudne i zachwycające wi doki. Tu Wisła krętą wije się wstęgą, tam oddalone Karpaty, tu rozrzucone wioski z ko ściołami swemi, tam poza Wisłą stare Opac two Tynieckie, a dalej bieleje pod lasem Kalwarya Zebrzydowska i gruzy Lanckorony. Trudno było nacieszyć się widokiem pełnym uroku okolic i krajobrazów, ale dalsze prze glądy trzeba było na późnićj zostawić, bo już czas było połączyć się z bracią. Jakąż za powrotem zastaliśmy rozmaitość zabaw! po różnych stronach potworzyło się najmnićj dwadzieścia oddziałów, a w każdym odmienne wymyślano rozrywki; profesorowi - 16 — wszędzie czuwali, a obecność ich zamiast krę pować i onieśmielać, dodawała raczej ochoty i animuszu, bośmy byli przekonani, źe nas ko chali, bo w zabawach naszych, chętnie brali udział; ztąd wszędzie wesołość, ruch, wrza wa i życie. Tu pod cieniem drzew, sami malcy w kółko posiadawszy bawili się w pier ścień; tam między brzozami zrobiwszy z ga łęzi chuśtawki, jedni nad drugich wyżej się wznosili; gdzieindziej ubiegali się do mety i w tych wyścigach zawstydzali głośnych szybkobiegów. Choć jeszcze uczonej gimna styki nie znano, zręczna młodzież nasza wdrapywała się na gładkie wysokie drzewa, co większa, przerzucali się z jednego drzewa na drugie: nieraz chwyciwszy się kruchej ga łęzi już spadał i byłby się potłukł, gdyby się zręcznie nie wykręcił i na drugićj silniej szej gałęzi nie oparł. Nie wszyscy jednak byli tak szczęśliwi, nie każdemu się tak uda wało, ztąd jednym krzyczano brawo! a z dru gich żartowano. Pod wpływem emulacyi, za chęty i danego przykładu, występowano z do wodami zręczności i siły i z różnemi popi sywano się sztukami. Ci głową na dół na rękach chodzili; ci migające się koziołki sta wiali; jedni ręce w tył założywszy drobne przedmioty ustami z ziemi podnosili; inni się mocowali; inni długą żerdź pionowo na zę bach oparłszy, nie tracąc równowagi, długo z nią chodzili. Do ulubionych zabaw należała gra w lisa. Po różnych miejscach widać było żwawe gonitwy, w których z wielką zawsze uciechą okładano pytką pana profesora Lud— 17 — wika Kosickiego, ulubionego towarzysza po dobnych zabaw. Ale gdy się przypadkiem jaki z nielubionych uczniów, który się po chlebiał, który skrycie donosił i skarżył, do stał pod pytkę, biada mu! bo takiego nie oszczędzano i takiemu ad intende dano, że je całe życie pamiętał. Nie tyle go wszakże bolały dotkliwe razy, ile powszechny śmiech, radość i krzyki zadów olnienia; a choć w skry- tości płakał na tak surową i doraźną karę, nie mógł się skarżyć, boć to przecież zaba wa, żart, a przed chwilą sam pan profesor nielitościwie był bitym. Z pomiędzy gier, licznych zawsze miło śników między młodzieżą szkolną miała gra w piłkę, a że miejsca nie brakło, było otwar te pole do popisów. Żeby atoli dobrze grać w piłkę, to rzecz zaiste trudniejsza niż się z pozoru wydaje. To prawdziwa, umiejętna i sui generis sztuka, wymagająca nadzwy- czajnćj zręczności, siły i wprawy. Jedni umieli tak silnie podbijać palantem, że piłka z oczu znikała; inni z największej wysokości spa dającą piłkę chwytali; ci najzręczniej ucie kających trafiali i nigdy nie chybili; drudzy znali fortele unikania razów i w niebezpie czeństwie to w bok uskoczyli, to się na zie mię rzucali, albo tak silne robili podskoki i tak śmiałe salto , że o podobne i w bale tach trudno. Rzadko wszakże zdarzali się ta cy, którzyby we wszystkie sztuki wtajemni czeni, we wszystkich jednakową odznaczali się zręcznością; a gdy się podobny znalazł, choć był mnićj pilnym i zdolnym, używał — 18 — między uczniami pewnego szacunku i odzna czenia i zwykle o nim mówiono, że sobie da radę na świecie, że się i bez nauki wykręci i lepiej się pokieruje od innych, ale takich skończonych mistrzów każda klasa ledwo kilku miała. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.21, 18:00 Pierwszym celem majówki jest zabawa, jednak obok zabawy był z nićj pożytek pod względem hygieny, a więcej jeszcze pod względem moralnym. Tu każdy dał się po znać, jakim jest i tu można było odgadnąć, jakim będzie. Tu był próbierz usposobień i charakterów, tu w zarodzie samym można było dopatrzyć rzeczywistych przymiotów, bo tu wszystko na jaw wychodziło i choćby kto najtroskliwiej chciał ukryć ujemną swą stronę, mimowolnie się zdradził. Ten się oka zał skąpym, ten chciwym, ten popędliwym, ten podstępnym i mściwym. Kto wśród naj żywszej wesołości, stał zdaleka, nie łączył się, nawet się nie uśmiechnął: w tym odga- dniono przyszłego człowieka i sąd doraźny zawyrokował, że będzie ambitnym i zimnym. Kto obfite pożywał przysmaki, a obok niego ubogi współuczeń miał tylko kawałek chle- ba i sera, a nie zwrócił na to uwagi i nie podzielił się z nim: to naprzód zawyrokowa no, że będzie nieużytym i brudnym. Sąd współuczniów, zwykle trafny i sprawiedliwy, wpływał nieraz na poprawę dopatrzonej pod czas majówki wady. Niekiedy jeden fakt, jedna okoliczność zdradzająca jakie usp— 23 - sobienie lub skłonność, służyła do nadania uczniowi stosownego przydomku, który mu na całe życie pozostał, ale często na popra wę wpłynął. Przypatrywali się zabawom naszym przy byli z Krakowa panowie i panie, a zachwy ceni urokiem naszćj wesołości, mimowoli brali udział w naszych zabawach. Było już dobrze po południu, gdyśmy po skończonćj wojnie czuli potrzebę posiłku i odpoczynku, kiedy nas wszystkich do głównego zbornego punktu zawezwano. Ale jakież było zdziwie nie nasze, gdyśmy za powrotem spotkali wóz pełny darów, przez dostojnego biskupa Woronicza przysłanych, gdzie był cały kosz ciastek, ogromny ser szwajcarski i kilka be czek lekkiego bo owsianego piwa Wytyszkie- wicza, zwanego powszechnie piwem szla- checkióm. Zastaliśmy również wiele innych darów przez prezesa Wodzickiego, Artura Potockiego oraz innych dygnitarzy, przyjaciół młodzieży, hojnie nadesłanych. Wprawdzie nie łatwem było zadaniem blisko tysiąc mło dzieży podzielić, ale wyznaczeni z każdćj klasy krajczowie i podczaszowie, dobrze się z urzędów swoich wywiązali. Wreszcie mało kto z nas oglądał się na obce dary, bo ka żdy z nas był jako-tako z domu zaopatrzony i nie zdarzyło się, aby ktoś był głodnym. 0 ciepłym posiłku trudno było myśleć, to bowiem zostawionćm było samym jedynie profesorom, przybyłym znakomitym gościom 1 kilku wybranym uczniom. W będącym tam dawniej, a na szkół — 24 — wiejską przeznaczonym jedynym domku, te raz już całkiem zniesionym, zastawiono stoły. Wystawny obiad, przez nas wszystkich był już poprzednio zamówionym i każdy z nas należał do składki. Na gospodarzy wyzna czeni byli starsi z młodzieży znakomitszych rodzin i ci w imieniu naszem zaprosili pro fesorów i niektórych z gości. Gdy wszyscy zajęli miejsca, odezwała się muzyka i zaczę ła się uczta. Nie zazdrościliśmy zaproszonym na obiad kolegom, bo ci, choć do wielkiego ołtarza zbliżeni, od początku do końca jak trusie, jak automaty siedzieć musieli, kiedy my mogli swobodnie się przechodzić i wszyst kiemu się przypatrzyć. Z początku było przy stole poważnie i cicho, ale powoli towarzy stwo zaczęło się ożywiać, przyszedł dobry humor, Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 01.05.21, 23:24 POGODA - Gazeta Krakowska - 01.05.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 01.05.21, 23:29 Mnie się tam zawsze przyjemnie kojarzyło. Gdy byłam z dzieckiem to najpierw szło się na pochód z rodzicami (zazwyczaj "na barana" u ojca). Potem był jeszcze krótki spacer a na koniec lody. Szło się całą rodziną. W tamtych czasach nasi rodzice też pracowali i była to jedna z niewielu okazji by pobyć dłuższy czas w gronie rodzinnym.A potem powrót do domu. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 01.05.21, 23:34 POGODA NA MAJÓWKĘ - Super Ekspres - 01.05.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 01.05.21, 23:55 ŚWIĘTO PRACY - Polskie Radio - 01.05.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.21, 00:05 ZAKOPANE. TŁUMY TURYSTÓW W TATRACH - Onet - 01.05.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 03.05.21, 13:35 POGODA NA WEEKEND - Nasze Miasto - 03.05.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 25.04.23, 14:58 POLREGIO. BILET TURYSTYCZNY I DODATKOWE SKŁADY - www.zachod.pl - 25.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 29.04.23, 18:10 ZAPLANUJ MAJÓWKĘ W LUBLINIE - www.msn.com.pl - 29.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 01.05.23, 21:27 MAJÓWKA W DĄBROWIE GÓRNICZEJ - Dziennik Zachodni - 01.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 01.05.23, 21:42 TO JUŻ 26 SEZON MOTOCYKLOWY OTWIERANY W TEN SPOSÓB - www.tvp.pl - 01.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.23, 23:31 DZIEŃ FLAGI - Nasze Miasto - 02.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.23, 23:46 BIEG Z FLAGĄ - Dziennik Zachodni - 02.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 24.04.24, 13:35 Pierwotnie majówką nazywano oczyszczoną i przyozdobioną wstążkami jodełkę, którą w niektórych regionach Polski chłopcy stawiali przed domem dziewczyny, z którą chcieli się ożenić. Zwyczaj ten kultywowany był w nocy na 1 maja lub 3 maja, z pierwszej soboty maja na niedzielę albo z soboty na niedzielę zielonoświątkową. Z czasem pojęcie to wypadło z użytku, żeby później wrócić z nowym, bliższym współczesnego rozumienia, znaczeniem. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 24.04.24, 13:41 W czasach międzywojennych okres majówkowy w dużej mierze skupiał się na obchodach Święta 3 Maja. Po oficjalnych ceremoniach Polacy brali wtedy udział w różnych zorganizowanych sportowych imprezach, ludowych zabawach oraz majówkowych wyjazdach Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 24.04.24, 14:08 TAK PRZED WOJNĄ ŚWIĘTOWANO 3 MAJA - Nowości Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 24.04.24, 14:16 majówka 1. «wycieczka za miasto wiosną lub latem» 2. pot. «nabożeństwo majowe» Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 24.04.24, 14:52 Ważnym elementem obchodów była msza św. w kościele farnym. W 1924 r. odprawiono ją o 11:00 i domyślać się można, że była to stała pora. Po mszy św. formował się kilkutysięczny pochód, który ruszał z fary ul. 3 Maja i Błonie do budynku ratusza na Rynku. W pochodzie pierwszomajowym brało udział całe społeczeństwo miasta: szkoły polskie i żydowskie, harcerstwo, straż pożarna, organizacje młodzieżowe i społeczne, ludność miasta Przasnysza, no i naturalnie nasze Polskie Wojsko – ułani. Stało bowiem w Przasnyszu w koszarach dwa szwadrony ułanów 11 pułku. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 24.04.24, 14:56 Wieczorem kontynuowano świętowanie. W 1924 r. dzięki staraniom przasnyskiego koła Polskiej Macierzy Szkolnej w lokalu Towarzystwa Śpiewaczego "Lutnia" prezes PMS Czubryńska wygłosiła odczyt o Konstytucji 3 Maja. W sali, która zgromadziła mnóstwo ludzi, urządzono koncert. Grano Beethovena, Rubinsteina, Moniuszkę, Chopina, Bajkowską, Mickiewicza i innych. Aktorami, deklamatorami i śpiewakami byli: Czarnowska z Rostkowa, Niżański, Khaman, Stanisława Grabowska i Nowicka. Publiczność z entuzjazmem oklaskiwała występy. Zakończeniem był występ chór mieszanego "Resursy Rzemieślniczej" pod kierownictwem prof. Mełłecha. Wykonał on melodie ludowe i Marzenie Chopina. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 24.04.24, 14:58 Majówka w Jednorożcu i okolicach to szczególny czas ze względu na to, że 4 maja przypada(ł) odpust ku czci św. Floriana, patrona parafii Jednorożec. Spędzanie majówki w miejscu, gdzie odbywał się odpust, było popularnym rozwiązaniem, jakie często wybierali nasi przodkowie. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 24.04.24, 15:01 Jak wyglądała? Otóż była biletowana. Na scenie urządzano bufet. Orkiestra ulokowana była w kącie koło sceny na podwyższeniu. Wokół Sali stały ławki, na których rozsiadały się starsze gospodynie i przyglądały się tańczącym, nierzadko obmawiając ich. Po paru tańcach w sali robiło się szaro od kurzu. Wtedy jeden z organizatorów zabawy szedł przez salę z wiadrem wody i polewał podłogę. Na jakiś czas to pomagało, ale wtedy tańczono w małym błotku. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 04.05.24, 21:48 Konstytucja 3-go Maja 1791 roku dokonywała zasadniczej przemiany przestarzałego ustroju politycznego Rzeczypospolitej. Wprowadziła podział władzy na ustawodawczą, wykonawczą i sądowniczą. Uchwalona przez Sejm Czteroletni jako Ustawa Rządowa. Konstytucja wprowadzała w Rzeczypospolitej wolność wyznania, jednak religią panującą pozostawał katolicyzm. Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 30.04.25, 19:19 PIERWSZA IMPREZA NA SZTAUWAJERACH - www.katowice24.info - 30.04.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.25, 19:05 DZISIAJ DZIEŃ FLAGI - www.tvp.pl - 02.04.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 02.05.25, 19:21 W CZĘSTOCHOWSKIM PARKU ODBYŁ SIĘ WIEC PATRIOTYCZNY - Radio Katowice - -2.05.2025 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.18, 13:37 PROPOZYCJE NA DŁUGO WEEKEND - Wyborcza - 27.04.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.18, 13:45 27 POMYSŁÓW NA DŁUGIII WEEKEND - Dziennik Zachodni - 27.04.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.18, 17:02 MAJÓWKA NA ŚLĄSKU - Wyborcza - 27.04.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.18, 17:11 DARMOWE REJSY PO KANALE GLIWICKIM - Wyborcza - 27.04.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.18, 17:13 "Z tej okazji będzie można wziąć udział w darmowych rejsach łodzią motorową " "Bilety w kasie." - to jak to jest darmowe czy płatne? Odpowiedz Link
madohora Re: Wszyscy na Majówce? 27.04.18, 17:14 Ja już poczytałam. Wygląda to tak, że będą różnego rodzaju konkursy i można będzie wygrać rejs (wówczas za darmo) ale jak normalnie będziecie chcieli popłynąć to koszt 120 zł. Sprawdziłam też rejsy w Kędzierzynie - są tańsze Odpowiedz Link